سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله اثر استانداردهای حسابداری ایران بر ثبات رویه صورتهای مالی

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله اثر استانداردهای حسابداری ایران بر ثبات رویه صورتهای مالی در pdf دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله اثر استانداردهای حسابداری ایران بر ثبات رویه صورتهای مالی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اثر استانداردهای حسابداری ایران بر ثبات رویه صورتهای مالی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله اثر استانداردهای حسابداری ایران بر ثبات رویه صورتهای مالی در pdf :

اثر استانداردهای حسابداری ایران بر ثبات رویه صورتهای مالی

چکیده :
یکی از رویدادهای بسیارمهمی که در سالها ی اخیر در جامعه حسابداری کشور به وقوع پیوست تدوین استانداردهای حسابداری ایران بر مبنای استانداردهای بین المللی حسابداری و الزام به رعایت آن در تهیه صورتهای مالی بود.از آنجا که این استانداردها شامل تغییراتی در برخی از روشها

ورویه های مورد استفاده نسبت به سالهای قبل از الزام به رعایت استانداردها بود این احتمال همواره وجود داشت که قابلیت مقایسه صورتهای مالی زیر سوال رود.بدین ترتیب در این مقاله قابلیت مقایسه صورتهای مالی،در قبل وبعد از الزام به رعایت استانداردهای حسابداری مورد بررسی قرار میگیرد.برای تحلیل داده های تحقیق و نتایج حاصل از آن،31 شرکت از مجموعه

شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده و قابلیت مقایسه سه صورت مالی اساسی آن شامل: صورت سودوزیان،ترازنامه وصورت جریان وجوه نقد در قبل وبعد از الزام به رعایت استانداردحسابداری ایران با یکدیگرمورد مقایسه قرار

میگیرد.برای اطمینان از نرمال بودن جامعه آماری تحقیق ابتدا از روش کالموگوروف اسیمرنوف استفاده شده وسپس داده های تحقیق با آزمونهایT-Test و ویلکاکسون توسط نرم افزارSPSS مورد بررسی قرار گرفته است.نتایج نهایی وجمع بندی کلی حاصل از تجزیه وتحلیل اطلاعات نشان مدهد که قابلیت مقایسه صورت سود وزیان،ترازنامه وصورت جریان وجوه نقد در بعد از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران در مقایسه با قبل ازآن حفظ نشده است.

 

* کارشناس ارشد حسابداری و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان
مقدمه:
حسابداری فعالیتی خدماتی است،وظیفه اصلی آن تهیه و ارائه اطلاعاتی است که در تصمیم گیریهای اقتصادی سودمند واقع شود.فلسفه وجودی سیستم اطلاعات حسابداری، ارائه خدمات به افراد وگروههایی است که از اطلاعات کمی وکیفی گوناگون برای دستیابی به اهداف خود، استفاده به عمل می آورند. در این راستا، نظام حسابداری وظیفه ارائه اطلاعاتی را بر عهده دارد که به طور معمول از ماهیت مالی برخوردار است. ایفای این وظیفه و پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان، مستلزم تهیه وارائه اطلاعاتی است که در راستای گزینش اقدام معقول و مطلوب از میان راهکارهای مختلف موجودبرای تخصیص منابع کمیاب اقتصادی در فرایند عملیات تجاری و اقتصادی مفید باشد.بر این اساس، توجه به نیازهای اطلاعاتی افراد وگروههای فعال در عرصه اقتصاد، ضروری است؛ بطوری که دوام وبقای نظام حسابداری، در گروی برقراری نوعی تعامل و ارتباط مستمر با محیط پیرامون است. تصمیم گیری بهینه برای سرمایه گذاری در واحد های تجاری وبه بیان بهتر تخصیص صحیح منابع کمیاب در جامعه مستلزم وجود اطلاعات مالی شفاف و قابل مقایسه است. فقدان اطلاعات یا وجود اطلاعات گمراه کننده باعث تصمیصم گیریهای اقتصادی نامطلوب و در نتیجه اتلاف منابع اقتصادی، تخریب بازارهای سرمایه 1و در نهایت عقب ماندگی و فقر اقتصادی وکاهش رفاه عمومی می شود. یکی از پیش شرطهای بنیادی برای جلب اطمینان سرمایه گذاران و اعتبار دهندگان در جهت فعالیتهای سازنده اقتصادی و سرانجام بالندگی اقتصادی، تهیه و ارائه اطلاعاتی است که در انجام تصمیم گیریهای مالی ، اقتصادی و تجاری سودمند واقع شود . چنین اطلاعاتی ضمن فراهم آوردن زمینه فعالیت کار و اثربخشی بازارهای سرمایه موجب کمک به دولت درسیاست گذاریها و برنامه ریزیها در امور اقتصادی و اداره عملیات واحد های تجاری می شود. هم اکنون در کشورهای پیشرفته ، صورتهای مالی 2به عنوان مهمترین منبع اطلاعاتی برای انعکاس نتایج عملکرد و وضعیت مالی و جریانات نقدی واحدهای تجاری شناخته شده است و به همین دلیل مبانی تهیه صورتهای مالی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. مبانی تهیه صورتهای مالی که به استاندارد حسابداری3 معروف میباشد باید از چنان ویژگی برخور دار باشد که به عنوان یک مبنای رسمی ویکنواخت برای تهیه صورتهای موجب سازگاری در روشها و رویه های حسابداری گردد ودر نهایت قابلیت مقایسه4صورتهای مالی را فراهم نماید.

هدف اصلی حسابداری ارائه اطلاعات مفید برای استفاده کنندگان صورتهای مالی جهت تصمیم گیریهای مالی می باشد . اطلاعاتی که در صورتهای مالی ارائه می شود در صورتی مفید خواهد بود که از ویژگیهای کیفی اطلاعات مالی5 برخوردار باشد . یکی از این ویژگیهای کیفی ، مقایسه پذیری صورتهای مالی می باشد . فراهم آوردن شرایط لازم برای مقایسه اطلاعات مالی دوره های مختلف یک واحد تجاری ، استفاده کنندگان اطلاعات مالی را قادر می سازد که با مطالعه روندها ، نقاط ضعف و قوت یک واحد تجاری را ارزیابی کنند . برای اینکه استفاده کنندگان از صورتهای مالی بتوانند به کمک این صورتها تصمیمات بهینه و صحیح اقتصادی اخذ نمایند نیازمند یک مجموعه از اطلاعات مالی با قابلیت مقایسه بالا در غالب صورتهای مالی میباشند . قابلیت مقایسه صورتهای مالی همواره در چهارچوب استانداردهای حسابداری محقق می شود زیرا استانداردهای حسابداری با مشخص کردن روش ها و رویه ها مورد قبول باعث کاهش تنوع روشهای حسابداری شده که این جریان خود سرانجام قابلیت مقایسه صورتهای مالی واحدهای تجاری را محقق خواهد ساخت.
از آنجا که استانداردهای حسابداری ایران معیارو ضوابط شناسائی و اندازه گیری داراییها ، بدهیها ، درآمد و هزینه را در صورتهای مالی، منجمله صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار6 مشخص می کند. رعایت این استانداردها تا آنجا حائز اهمیت است که مقبولیت صورتهای مالی در حسابرسی سالانه واحدهای تجاری به رعایت این استانداردها وابسته است . در ایران بر اساس بند 4 تبصره 2 قانون تشکیل سازمان حسابرسی و ماده 6 اساسنامه سازمان حسابرسی ، وظیفه تدوین و تعمیم اصول و ضوابط حسابرسی و حسابداری به این سازمان محول شده است و همچنین بر اساس بند ( ز) ماده 7 اساسنامه قانونی سازمان حسابرسی ، مرجع تخصص و رسمی اصول و ضوابط حسابداری و حسابرسی در کشور ما سازمان حسابرسی می باشد .
این سازمان در سال 1371 کمیته تدوین رهنمودهای حسابداری7 را مامور تدوین استانداردهای حسابداری ایران کرد . این کمیته در سال 1373 پیش نویس 9 بیانیه رهنمودهای حسابداری و چهارچوب تهیه و ارائه صورتهای مالی ( نشریه 96 ) را منتشر کرد .
در ادامه کار ، پیش نویس 5 بیانیه رهنمود حسابداری دیگر ( نشریه شماره 106 ) در سال 1375 برای نظرخواهی منتشر شد . مجموعه رهنمودهای حسابداری از اول سال 1378 بری مدت دو سال لازم الاجرا شد.کمیته تدوین رهنمودهای حسابداری که بر اساس مصوبه هیات عامل سازمان به کمیته تدوین استانداردهای حسابداری8تعقییر نام داده بود،با توجه به بازخوردهای رهنمودهای حسابداری، و نظریات گروه کارشناسی در مدیریت تدوین استانداردها و پس از تصویب نهائی کمیته فنی و اخذ مصوبه به مجمع عمومی ، استاندارد شماره 1 الی 22 برای صورتهای مالی که شروع دوره های مالی آن از 1 / 1 / 1380 و بعد آن است را لازم الاجرا کرد .
کمیته تدوین استانداردهای حسابداری با ادامه کار خود 3 استاندارد حسابداری دیگررا ( 23 تا25 ) برای صورتهای مالی که شروع دوره های مالی آنها 1 /1 / 1381 و بعد از آن است را لازم الاجرا کرد.
و تا لحظه نگارش این تحقیق ، استانداردهای حسابداری 29 (فعالیتهای ساخت املاک) را برای صورتهای مالی که دوره مالی آن منتهی به 30 / 12 / 1383 یا پس از آن می باشد را لازم الاجرا کرد .
فهرست استانداردهای منتشره توسط سازمان حسابرسی به شرح زیر است :
جدول شماره (1) : فهرست استانداردهای حسابداری ایران
شماره استاندارد تاریخ لازم الاجرا شدن عنوان حسابداری ایران
استاندارد شماره 1 1/1/1380 نحوه ارائه صورتهای مالی
استانداردشماره 2 1/1/1380 صورت جریان وجوه نقد
استانداردشماره 3 1/1/1380 درآمد عملیاتی
استاندارد شماره 4 1/1/1380 حسابداری پیشامدهای احتمالی
استاندارد شماره 5 1/1/1380 حسابداری رویدادهای بعد از تاریخ ترازنامه
استاندارد شماره 6 1/1/1380 گزارش عملکرد مالی
استاندارد شماره 7 1/1/1380 حسابداری مخارج تحقیق و توسعه
استاندارد شماره 8 1/1/1380 حسابداری موجودی مواد و کالا
استاندارد شماره 9 1/1/1380 حسابداری پیمانهای بلندمدت
استانداردشماره10 1/1/1380 حسابداری کمکهای بلاعوض دولت
استانداردشماره11 1/1/1380 حسابداری دارائیهای ثابت مشهود
استانداردشماره12 1/1/1380 افشای اطلاعات در خصوص اشخاص وابسته
استانداردشماره13 1/1/1380 حسابداری مخارج تامین مالی
استانداردشماره14 1/1/1380 نحوه ارائه دارائیهای جاری و بدهیهای جاری
استانداردشماره15 1/1/1380 حسابداری سرمایه گذاریها
استانداردشماره16 1/1/1380 تسعیر ارز
استانداردشماره17 1/1/1380 حسابداری دارائیهای نامشهود
استانداردشماره18 1/1/1380 صورتهای مالی تلفیقی و حسابداری سرمایه گذاری در واحدهای تجاری فرعی
استانداردشماره19 1/1/1380 ترکیب واحدهای تجاری
استانداردشماره20 1/1/1380 حسابداری سرمایه گذاری در واحدهای تجاری وابسته
استانداردشماره21 1/1/1380 حسابداری اجاره ها
استانداردشماره22 1/1/1380 گزارشگری مالی میاندوره ای
استانداردشماره23 1/1/81 حسابداری مشارکتهای خاص
استانداردشماره24 1/1/81 گزارشگری مالی واحدهای تجاری در مرحله قبل از بهره برداری
استانداردشماره25 1/1/81 گزارشگری برحسب قسمتهای مختلف
استاندارشماره26 30/12/83 فعالیتهای کشاورزی
استانداردشماره 27 1/1/84 طرحها ومزایای بازنشستگی
استانداردشماره 28 1/1/86 فعالیتهای بیمه عمومی
استانداردشماره 29 1/1/86 فعالیتهای ساخت املاک

چنانچه از تاریخ فوق در بکارگیری استانداردهای حسابداری ایران در گزارش حسابرسی و صورتهای مالی که در تنظیم آنها اصول و ضوابط تعیین شده از طرف سازمان حسابرسی که در استاندارد ایران ذکر شده ، رعایت نشده باشد در هیچ یک از مراجع دولتی قابل استفاده نخواهد بود.اما در فرآیند تدوین استانداردها همواره باید به این نکته توجه شود که استاندارهای مقرر شده موجب قابلیت مقایسه صورتهای مالی در سالهای متمادی شده و پس از تدوین این استانداردها شاهد عدم مقایسه پذیری صورتهای مالی فوق با صورتهای مالی سابهای قبل از تدوین استاندارد نباشیم.
اما قبل از تدوین استانداردهای حسابداری ایران ، به علت فقدان مبانی رسمی و یکنواخت برای تهیه صورتهای مالی بسیاری از شرکتها منجمله شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ، استاندار حسابداری بین المللی و استاندارد حسابداری برخی از کشورها از جمله آمریکا ، انگلیس ، استرالیا ، کانادا و استانداردحسابداردیگر کشورهای پیشرو در امر استانداردگذاری ، ملاک تهیه صورتهای مالی قرار می گرفت . اما پس از تدوین استانداردهای حسابداری ایران و لازم الاجراشدن این مبانی تمامی شرکتها منجمله شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار موظف به رعایت این مبانی شدند .
اما ازآنجاکه رهنمودها و استانداردهای حسابداری ایران در بسیاری از موارد با استانداردهای حسابداری بین المللی و آمریکا و کانادا ودیگر کشورهایی که استاندارد حسابداری آنها قبل از تدوین استانداردهای حسابداری ایران ملاک تهیه صورتهای مالی بود منطبق نبود، این گمان وجود داشت که فقدان ثبات رویه و یکنواختی روشها ی حسابداری مورد استفاده در قبل و بعد از تدوین استانداردهای حسابداری ایران قابلیت مقایسه صورتهای مالی را زیر سئوال ببرد . بنابراین در این تحقیق، محقق کلیه رویه های مورد استفاده توسط شرکتهای مورد مطالعه پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار را پس از الزام به استانداردهای حسابداری با قبل از آن مورد مطالعه قرار می دهد.
قلمرو مکانی و زمانی تحقیق
قلمرو مکانی این تحقیق شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد.
از آنجا که تصمیم به استقرار مبانی رسمی و یکنواخت در تاریخ 1/1/ 1378 با تدوین رهنمود شروع و به صورت تدریجی ادامه یافت، و از آنجا که شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در قبل از 1/1/1378 از روشها و رویه های دلخواه و پس از تدوین استاندارد ملزم به اجرای استاندارد شدند ، محقق از مقایسه صورتهای مالی در سالهای قبل از الزام به رعایت استاندارد با یکدیگر و در سالهای بعد از الزام به رعایت استاندارد با یکدیگر اجتناب نموده و کلیه رویه های مورد استفاده در سالهای قبل از تدوین رهنمودها و استانداردها تا تاریخ 1/1/1378 را با کلیه رویه های مورد استفاده در سالهای بعد از الزام به رعایت استاندارد تا تاریخ آخرین استاندارد ( استاندارد حسابداری طرحها ومزایای بازنشستگی ) که تاریخ آن در 1/1/1384 می باشد ، مورد مقایسه قرار داده است
روش نمونه گیری
از آنجا که بررسی روشها و رویه های مورد استفاده تمامی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار غیرممکن می باشد از روش نمونه گیری که بیانگر خصوصیات جامعه آماری می باشد استفاده شده است . بنابراین روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای9 به عنوان روش نمونه گیری در این تحقیق انتخاب گردیده است . در این روش ابتدا ابتدا کلیه جامعه آماری تحقیق ( شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ) را به طبقه های مختلف ( طبقه بندی بر حسب نوع صنعت ) تقسیم کرده و سپس نمونه هایی تصادفی از هر صنعت با توجه به حجم شرکتهای موجود در آن صنعت انتخاب می شوند .
فرضیات تحقیق
1- قابلیت مقایسه ترازنامه ، پس ازالزام به رعایت استانداردهای حسابداری ایران حفظ شده است .
2- قابلیت مقایسه صورت سود و زیان ، پس از الزام به رعایت استانداردهای حسابداری ایران حفظ شده است .
3- قابلیت مقایسه صورت جریان وجوه نقد،پس از الزام به رعایت استانداردهای حسابداری ایران حفظ شده است.
شیوه استخراج داده های تحقیق
برای استخراج داده های تحقیق در ابتدا کلیه رویه های مورد استفاده توسط آن دسته از شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران را که جزء جامعه آماری تحقیق می باشد، در قبل وبعد از الزام به رعایت استانداردهای حسابداری ایران از صورتهای مالی ویادداشتهای همراه صورتهای مالی10 استخراج کرده و با معیارهای قابلیت مقایسه صورتهای مالی (جدول شماره 2) مورد مطابقت قرار گرفته است. که درصد رویه های مورد استفاده با معیارهای قابلیت مقایسه صورتهای مالی به شرح ( جدول شماره3) می باشد.

جدول شماره (2): معیارهای سنجش قابلیت مقایسه صورتهای مالی
استاندارد های حسابداری ایران معیارهای سنجش قابلیت مقایسه ترازنامه معیارهای سنجش قابلیت مقایسه صورت سود و و زیان معیارهای سنجش قابلیت مقایسه صورت جریان وجوه نقد
1-نحوه ارائه صورتهای مالی بند؛ 50 بند؛58 –
2-صورت جریان وجوه نقد – – بندهای ؛19-21(الف)و(ب)-25(الف)و(ب)-20-28-31(الف) وب-33-35-55-57
3-حسابداری پیشامدهای احتمالی بندهای ؛7(الف)و(ب)-8-11 – –
4-حسابداری رویدادهای بعد از تاریخ ترازنامه بندهای ؛7(الف)و(ب)و (ج)-14(الف)و(ب) بندهای ؛14(الف)و(ب)-17(الف)و(ب) بندهای ؛7(الف)و(ب) و(ج)-14(الف)و(ب)
5-گزارش عملکرد مالی – بندهای ؛16-18-26 –
6-حسابداری مخارج تحقیق وتوسعه – بند؛10 –
7– حسابداری موجودی مواد وکالا بند؛4 بندهای :22-29-30-31 –
8-حسابداری پیمانهای بلند مدت – بندهای؛19-21(الف)و (ب) –
9-حسابداری کمکهای بلاعوض بند؛20 بند؛13(الف)و(ب) و (ج) –
10-حسابداری داراییهای ثابت مشهود بندهای ؛22(الف)و(ب)و(ج)-58 بند؛23 –
11-افشااطلاعات در خصوص اشخاص وابسته بندهای؛4(الف)و(ب)و(ج)-25 بندهای؛4(الف)و(ب)و(ج)-25 بندهای ؛4(الف)و(ب)و(ج)-25
12-حسابداری مخارج تامین مالی بند؛8 بند؛7 –
13-حسابداری داراییهای ثابت مشهود بندهای؛29(الف)و(ب)و(ج)-34(الف)و(ب)- 49(الف)و(ب)-50 بندهای ؛39-40-41-53(الف)و(ب) –
14-حسابداری تسعیر ارز بند؛11(الف) و(ب)-50 بندهای ؛ 39-40-41-53(الف)و(ب) –
15-حسابداری داراییهای نامشهود بندهای؛38-43(الف)و(ب) و(ج) – –
16-صورتهای مالی تلفیقی و حسابداری سرمایه گذاری در واحدهای تجاری فرعی بندهای ؛17-12(الف)و(ب)و (ج) بندهای ؛12(الف)و(ب)و(ج)-18-19 بند؛12(الف)و(ب)و (ج)
17-ترکیب واحدهای تجاری بند؛40 بند،54(الف)و(ب) –
18-حسابداری سرمایه گذاری در واحدهای تجاری وابسته بند؛25 بند؛26 بند؛28
19-حسابداری اجاره ها – بند؛16 –
20-گزارشگری مالی میاندوره ای بند؛24(الف) بندهای ؛24(ب)- 7 بند؛24(ب)
21-حسابداری مشارکتهای خاص بندهای ؛17(الف)و(ب)و (ج)-26 بندهای؛17(د) و(هـ)-26 بند؛26
22-گزارشگری مالی واحدهای تجاری در مرحله قبل از بهره برداری بند؛6(الف) بند؛6(ب) و (ج) –
23-گزارشگری بر حسب قسمتهای مختلف – بندهای ؛14(الف)و(ب) -15 –

جدول شماره(3): درصد مطابقت رویه مورد استفاده توسط شرکتها با معیارهای سنجش قابلیت مقایسه صورتهای مالی
نام شرکتهای مورد مطالعه (نمونه آماری) درصد مطابقت با معیارهای سنجش ثبات رویه یکنواختی درصد مطابقت با معیارهای سنجش ثبات رویه و یکنواختی درصد مطابقت با معیارهای سنجش ثبات رویه و یکنواختی
T1 T2 S1 S2 J1 J2
1-شرکت ایران تراشفورماتور 67/0 75/0 71/0 1 33/0 1
2-شرکت تولیدی تهران 75/0 83/0 78/0 1 25/0 1
3-شرکت فراورده های مواد معدنی ایران 67/0 83/0 86/0 1 25/0 1
4-شرکت داروسازی تهران شیمی 54/0 72/0 88/0 86/0 33/0 1
5- شرکت تولید مواد اولیه دارو پخش 75/0 83/0 1 1 44/0 1
6-شرکت بلبرینگ ایران 5/0 8/0 4/0 1 25/0 1
7-شرکت پتروشیمی خارک 6/0 8/0 67/0 1 22/0 1
8-شرکت زامیاد 64/0 82/0 75/0 1 25/0 1
9-شرکت تولیدی اتومبیل سایپا 64/0 82/0 78/0 89/0 13/0 1
10-شرکت مقره سازی ایران 6/0 8/0 75/0 1 14/0 1
11-شرکت کابل البرز 67/0 78/0 75/0 1 86/0 1
12-شرکت بین المللی محصولات پارس 5/0 67/0 5/0 5/0 25/0 1
13-شرکت قوه پارس 88/0 88/0 82/0 1 38/0 1
14-شرکت قند اصفهان 88/0 88/0 82/0 1 38/0 1
15- شرکت لامپ پارس شهاب 64/0 73/0 57/0 86/0 29/0 1
16-شرکت سینا دارو 7/0 9/0 75/0 1 33/0 89/0
17-شرکت شهد ایران 8/0 81/0 63/0 86/0 42/0 93/0
18-شرکت شهد آب 7/0 8/0 67/0 1 44/0 1
19- شرکت پتروشیمی آبادان 62/0 86/0 83/0 1 33/0 1
20-شرکت سرمایه گذاری صنایع پتروشیمی 73/0 82/0 89/0 89/0 13/0 1
21-شرکت کابلسازی تک 6/0 1 86/0 1 38/0 1
22-شرکت کولر گازی ایران 7/0 7/0 83/0 83/0 38/0 13/0
23-شرکت تولیدی لاستیک دنا 75/0 83/0 71/0 1 25/0 1
24-شرکت لبنبات پاستورریزه پاک 55/0 78/0 83/0 83/0 33/0 1
25-شرکت سرمایه گذاری بانک ملی ایران 57/0 71/0 83/0 1 4/0 1
26-شرکت ارج 6/0 1 83/0 1 38/0 1
27-شرکت توسعه صنایع بهشر وشرکتهای تابعه 8/0 8/0 91/0 91/0 43/0 1
28- شرکت سرماآفرین و شرکتهای تابعه 87/0 88/0 85/0 1 5/0 1
29-شرکت قند بیستون و شرکتهای تابعه 93/0 92/0 92/0 92/0 33/0 1
30- شرکت آلومنیوم ایران 6/0 8/0 71/0 1 22/0 1
31-شرکت کابلسازی ایران 75/0 75/0 6/0 6/0 25/0 75/0

نامگذاری متغیرها
T1 = ترازنامه در قبل از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران
T2 = ترازنامه در بعد از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران
S1 = صورت سود و زیان در قبل از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران
S2 = صورت سود و زیان در بعد از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران
J1 = صورت جریان وجوه نقد در قبل از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران
J2 = صورت جریان وجوه نقد در بعد از الزام به رعایت استاندارد حسابداری ایران
تجزیه و تحلیل اطلاعات:
قبل از تجزیه و تحلیل اطلاعات مورد نظر در این تحقیق ابتدا جهت اطمینان از نرمال بودن داده های تحقیق ، از آزمون کولموگروف- اسیمرنوف11 استفاده شده که به شرح (جدول شماره 4 ) می باشد. وآماره این آزمون را به شرح فوق نشان می دهیم: Maximum Fe – Fo= D n
جدول شماره (4) : بررسی نرمال بودن داده ها
J 2 J 1 S2 S1 T2 T1 متغیرها
0 519/0 002/0 492/0 331/0 865/0 P – Value

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران: مز

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران: مزایا، مشکلات و راه¬کارها در pdf دارای 10 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران: مزایا، مشکلات و راه¬کارها در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران: مزایا، مشکلات و راه¬کارها در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران: مزایا، مشکلات و راه¬کارها در pdf :

جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران: مزایا، مشکلات و راه¬کارها

چکیده
ایجاد و توسعه مناطق آزاد تجاری دارای اهدافی مانند توسعه صادرات، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه¬گذاری داخلی و خارجی، افزایش درآمدهای عمومی، افزایش توریسم و ارتقای جایگاه اقتصادی کشور می¬باشد. در راستای دست¬یابی به چنین اهدافی در کشور ما نیز از سال 1368 تا به امروز شش منطقه آزاد تجاری کیش، قشم، چابهار، ارس، اروند و انزلی تأسیس

شده¬اند. هدف این مطالعه بررسی عملکرد اقتصادی این مناطق از لحاظ جذب سرمایه¬های خارجی و داخلی طی سال¬های 88- 1372 و پرداختن به مزایا و مشکلات موجود در این زمینه و ارائه¬ی راه¬کارهایی جهت موفقیت بیش¬تر این مناطق می¬باشد. روش‌ تحقیق به صورت

توصیفی و تحلیلی بوده و آمار و اطلاعات لازم از سالنامه¬های آماری، منابع و اسناد کتابخانه¬ای و اینترنت اخذ شده است. نتایج مطالعه نشان می¬دهد با وجود این که نزدیک به بیست سال از تأسیس و راه¬اندازی این مناطق در کشور می¬گذرد و علیرغم منابع و ذخایر فراوان طبیعی و چشم¬اندازهای بالقوه اقتصادی مناطق آزاد، که آن¬ها را به لحاظ این شاخص¬ها، در رده ممتاز

منطقه¬ای و جهانی قرار می¬دهد، جذب سرمایه¬گذار در این مناطق به کندی صورت گرفته است. آمارها نشان می¬دهد که سهم 6 منطقه آزاد کشور از کل میزان سرمایه¬گذاری¬های خارجی جذب شده در 16 سال اخیر تنها در حدود¬ 3 میلیارد دلار بوده است. البته وضعیت جذب سرمایه-های داخلی در مقابل سرمایه¬های خارجی به مراتب بهتر به نظر می-رسد. بر این اساس، در طی دوره 88-1380 حدود 1/70 میلیارد دلار سرمایه¬گذاری¬های داخلی در مناطق آزاد کشور جذب شده است که 35 برابر میزان سرمایه¬گذاری مستقیم خارجی در طی همین دوران می-باشد. یکی از مشکلات اساسی در زمینه جذب سرمایه¬گذار در این مناطق ضعف و کمبود زیرساخت¬ها است. مطالعات نشان می¬دهد که جذب سرمایه¬گذار خارجی در این مناطق رابطه مستقیمی با وضعیت زیرساخت¬ها دارد، بر این اساس پیشنهاد می¬شود برای جذب بیش¬تر سرمایه¬گذار، بخشی از بودجه¬ی دولت برای تقویت زیرساخت¬ها و تأسیسات زیربنایی مناطق آزاد اختصاص یابد. یکی دیگر از معضلات مناطق آزاد در جذب سرمایه¬گذار رویکرد متغیّر دولت و عدم ثبات مدیریتی می¬باشد که فضا را برای سرمایه¬گذاران دچار مشکل

می¬کند، بنابراین اگر سیاست¬های کلان اقتصادی طوری تنظیم شوند که باعث ثبات مشخصه¬های اقتصادی شوند، این ثبات سبب کاهش مخاطرات و افزایش جذب سرمایه¬گذاران می¬شود، در این راستا روشن و شفاف¬سازی قوانین و تدوین قوانین به صورت بلندمدت و پایدار، ثبات قوانین و مقررات پولی، بانکی، تجاری و سرمایه¬گذاری در مناطق آزاد می¬تواند در جذب سرمایه¬گذاران مؤثر باشد.

واژه¬های کلیدی: سرمایه¬های داخلی و خارجی، مزایا، مشکلات، مناطق آزاد تجاری.

مقدمه
یکی از ابزارهای مناسب برای جذب سرمایه¬گذاری خارجی در هر کشوری ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی می¬باشد (موسایی و عزیزیان¬فر، 1387). در ادبیات، دامنه گسترده¬ای از اصطلاحات و تعریفات درباره این مناطق آمده است. اما در اغلب تعاریف مصطلح برای مناطق مذکور

این عبارت وجود دارد «یک محدوده جغرافیایی که در آن کالاها بدون حقوق گمرکی، آزادانه وارد می¬شوند تا پردازش و صادر گردند و سرمایه¬گذاران از مشوق¬هایی مانند معافیت¬های مالیاتی و آزادی عمل بیش¬تر در استخدام نیروی کار و رفتار با محیط¬-زیست برخوردارند.» بنابراین

می¬توان همین عبارت مشترک را تعریفی عمومی برای مناطق آزاد قلمداد نمود (التجایی، 1378).
اهداف اصلی در ایجاد مناطق آزاد، کسب درآمد ارزی بیش¬تر برای کشورهای در حال توسعه، ایجاد اشتغال، توسعه صادرات، انتقال فن-آوری و جذب سرمایه¬گذاری خارجی است. البته برخی

کشورها هدف¬هایی مانند محرومیت¬زدایی و توجه به مناطق محروم را نیز دنبال می¬کنند (علمی، 1371).
رشد سریع ایجاد مناطق آزاد تجاری باعث گردیده است پس از ایجاد اولین منطقه آزاد تجاری در بندر هامبورگ در سال 1888 میلادی و کشور ایرلند در سال 1959 میلادی، کشورهای در حال توسعه¬ی زیادی اقدام به ایجاد چنین مناطقی در کشور خود نمایند. جدول 1 برآوردی از تعداد مناطق آزاد صادراتی جهان را تا سال 2003 نشان می¬دهد.
جدول 1- تعداد مناطق آزاد صادراتی جهان تا سال 2003
سال 1975 1986 1995 1997 2003
کشورها 25 47 73 93 116
تعداد مناطق آزاد 130 376 530 845 3000
آمارها نشان می¬دهد که از سال1970 تا سال 1994 در ایالات متحده آمریکا 283 منطقه، در اروپا 93 منطقه، در آفریقا 43 منطقه، در خاورمیانه 27 منطقه، در خاور دور 83 منطقه و جمعاً 526 منطقه آزاد در جهان تأسیس گردیده است. بر اساس جدول تا سال 2003 در 116 کشور جهان بیش از 3000 منطقه آزاد تأسیس گردیده است (اسفندیاری و همکاران، 1387).

در کشور ما آغاز توجه به ایجاد مناطق آزاد به سال¬های 68- 1367 بر می¬گردد. در این سال¬ها با کاهش شدید درآمدهای ارزی به دلیل کاهش صادرات نفت، ضربه¬پذیری اقتصاد کشور از صادرات انحصاری نفت به طور محسوسی مورد توجه قرار گرفت. به همین دلیل در برنامه اول توسعه، به گسترش صادرات غیرنفتی به عنوان یک تصمیم قطعی اهمیت داده شد و از آن¬جا که

یکی از بهترین ابزارها برای توسعه¬ی صادرات غیرنفتی ایجاد مناطق آزاد تجاری می¬باشد، در برنامه اول توسعه، تشکیل سه منطقه آزاد تجاری– صنعتی مورد تصویب قرار گرفت (فرمند، 1381). به این ترتیب سه منطقه آزاد تجاری- صنعتی کیش، قشم و چابهار به دنبال تصویب برنامه اول توسعه اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و موافقت مجلس با تأسیس این

مناطق طبق تبصره 19 این برنامه به ترتیب در سال¬های 1368، 1369 و1370 بدون برخورداری از قانونی مشخص فعالیت خود را آغاز نمودند. قانون چگونگی تشکیل و اداره این مناطق در شهریور ماه سال 1372 به تصویب مجلس رسید. در ادامه برنامه¬ی حمایت از صادرات غیرنفتی، منطقه آزاد اروند در چهارم مردادماه سال 1383 فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد. ایجاد سازمان

منطقه آزاد ارس در تاریخ 2/6/1382 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید و در اواخر شهریور ماه سال 1383 آغاز به کار نمود و در نهایت منطقه آزاد انزلی نیز در سال 1384 با تأیید هیأت وزیران کار خود را به طور رسمی آغاز کرد (مقدسی، 1389).

اما با وجود این که نزدیک به 20 سال از تأسیس و راه¬اندازی مناطق آزاد کشور می¬‌گذرد در گذر این سال¬ها علیرغم هزینه¬‌ها و تلاش¬های انجام شده، هنوز زیرساخت¬ها و ابنیه لازم برای تعریف یک مدل آماده توسعه و سازمان¬یافته مطابق با استانداردهای بین-‌المللی در دسترس نیست. جذب سرمایه¬گذار به کندی صورت می¬گیرد و به رغم منابع و ذخایر فراوان طبیعی و چشم¬اندازهای بالقوه اقتصادی مناطق آزاد که آن¬ها را به لحاظ این شاخص، در رده ممتاز منطقه¬ای و جهانی قرار می¬دهد، متأسفانه سرمایه¬گذاران داخلی و خارجی تمایل چندانی به سرمایه¬گذاری در مناطق آزاد تجاری ایران ندارند (بی¬نام، 1389). در حالی که ایران این توانایی را دارد که به مرکز تجارت خاورمیانه تبدیل شود. به منظور رسیدن به این هدف، باید فضای مناسبی از تجمع و هماهنگی مجموعه ابزارهای نرم-افزاری (کلیه قوانین و مقرارات) و سخت¬افزارها (زیربناها، راه، آب، برق و ارتباطات) و محیط سیاسی و اقتصادی و فرهنگی و اجماع باورها به دست آید (کامران، 1381).
مطالعات اندکی در کشورمان در زمینه مناطق آزاد تجاری و به¬ ویژه در رابطه با جذب سرمایه¬گذاری¬های داخلی و خارجی در این مناطق صورت گرفته است. کامران (1381) در مطالعه¬ای به بررسی علل توسعه¬نیافتگی مناطق آزاد ایران می¬پردازد. وی مهم¬ترین دلیل شکست این مناطق را در دست¬یابی به هدف توسعه صادرات مکان¬یابی غیرصحیح این مناطق می¬داند. لطیفی و امین¬آقایی (1385) ضمن تبیین جایگاه مناطق آزاد تجاری- صنعتی در نظام برنامه¬ریزی ایران و ذکر شاخص-های مؤثر در رشد و پیشرفت این مناطق، همراه با تحلیل اطلاعات

موجود در این زمینه، به بیان پاره¬ای مشکلات و دلایل ناکامی مناطق آزاد می¬پردازند. اسفندیاری و همکاران (1387) در مطالعه¬ای به ارزیابی عملکرد سه مناطق آزاد تجاری کیش، قشم و چابهار و تأثیر آن در توسعه اقتصادی این مناطق پرداخته¬اند. مطالعه آنان نشان می¬دهد در مجموع مناطق آزاد سه¬گانه¬ به¬رغم داشتن زمینه¬ها و توان بالقوه برای توسعه و پیشرفت، به دلیل ضعف امکانات و تأسیسات زیربنایی، عدم منابع تأمین درآمدها، عدم ثبات سیاسی، عدم جذب

سرمایه گذاران داخلی و خارجی، عدم جایگاه تعریف شده در برنامه¬های کلان و راهبردهای توسعه اقتصادی کشور نتوانسته¬اند عملکرد موفقی ارائه نمایند. التجایی (1388) در مطالعه خود دست به معرفی اهداف، بستر شکل¬گیری، محتوای سیاست¬های انگیزشی و کمک مناطق آزاد

تجاری- صنعتی به توسعه صادرات در سه کشور آسیایی کره جنوبی، چین و هند پرداخته و تجربه آن¬ها را با ایران مقایسه کرده است. نتایج بررسی وی نشان می¬دهد کشورهای کره¬جنوبی و چین راه¬کار مناطق آزاد را در چارچوب راهبردهای کلی توسعه اقتصادی خود به¬ کار گرفته¬اند و توسعه مشخصی، به ویژه توسعه صادرات، پیروی نمی¬کرد و به¬رغم در نظر گرفتن سیاست¬های انگیزشی مشابه کشورهای دیگر و حتی در مواردی بهتر از آن¬ها، تاکنون نتوانسته از مناطق آزاد به عنوان ابزارهای کارآمد توسعه صنعتی، افزایش صادرات و گسترش تجارت آزاد

استفاده کند. تقوی و رضایی (1389) به برآورد مدل جذب سرمایه¬گذاری مستقیم خارجی د

 

 

ر مناطق آزاد تجاری- صنعتی ایران با روش پانل دیتا پرداخته¬اند. نتایج مطالعه¬ی آنان نشان می¬دهد که نرخ تورم اثر منفی و سرمایه¬گذاری داخلی اثر مثبت بر جذب سرمایه¬گذاری مستقیم خارجی دارد. اگر ایران در ایجاد محیط مناسب اقتصادی برای سرمایه¬گذاران داخلی موفق باشد، در جذب سرمایه گذاران خارجی به مناطق آزاد نیز موفق خواهد بود. این پژوهش نشان می¬دهد که نرخ بالای تورم و جذب کم سرمایه¬گذاران داخلی به مناطق آزاد، نشان دهنده¬ی مخاطره در ایران است که این امر از یک طرف باعث کاهش جذب سرمایه خارجی و داخلی به مناطق می¬گردد و از طرف دیگر جذب کم سرمایه داخلی نیز به دلیل اثر مکمل آن بر جذب سرمایه خارجی، جذب سرمایه¬گذاری مستقیم خارجی به مناطق آزاد را به مراتب کاهش می¬دهد.

در راستای مطالب بیان ¬شده، در این مطالعه تلاش شده است تا به بررسی وضعیت جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی در مناطق آزاد تجاری ایران طی دهه¬های اخیر پرداخته شود و مزایا، مشکلات و راه¬کارهای موجود در زمینه¬ی گسترش جذب سرمایه¬های داخلی و خارجی بیان گردد.

مواد روش¬ها
این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و آمار و اطلاعات لازم از منابع و اسناد کتابخانه¬ای و اینترنت اخذ شده است. به منظور این بررسی، از داده¬های سری زمانی جذب سرمایه¬های خارجی در مناطق آزاد تجاری طی سال¬های‏ 1388- ‏‏‏1372 استفاده شده است. آمار و اطلاعات جذب سرمایه¬های داخلی فقط برای سال¬های 1383- 1372 موجود بودند.
نتایج

جدول 2 وضعیت جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی در مناطق آزاد کشور را طی سال¬های 1388- 1372 نشان می¬دهد. همچنین نمودار 1 نشان-دهنده¬ی روند جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی در مناطق آزاد کشور می-باشد. همان¬طور که در نمودار 1 مشاهده می¬شود، جذب سرمایه¬گذاری-های خارجی در این مناطق طی سال¬های 82- 1372 روندی صعودی داشته، اما از سال 1382 به بعد دارای روندی نزولی بوده و با اُفتی شدید در سال 1384 به حدود 5/50 میلیون دلار در سال 1388 رسیده است. بیش¬ترین میزان جذب سرمایه¬گذاری خارجی در سال 1382 بوده و مبلغ آن 2/520 میلیون دلار می¬باشد. در حالی¬که کم¬ترین میزان سرمایه-گذاری به مبلغ 330 هزار دلار در سال 1373 جذب شده است. این سال نقطه آغاز جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی در مناطق آزاد کشور می-باشد، البته در این زمان از آغاز فعالیت نخستین منطقه¬ی آزاد کشور (کیش در سال 1368) نزدیک به 5 سال می¬گذشته است.
همان¬طور که گفته شد جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی در مناطق آزاد کشور در سال 1384 دارای اُفتی شدید بوده است که تاکنون ادامه دارد. یکی از دلایل عمده¬ی کاهش جذب سرمایه¬گذاری خارجی در مناطق آزاد کشور پس از سال 1384 اعمال تحریم اقتصادی علیه ایران و عدم استقبال سرمایه¬گذاران خارجی در این مناطق بوده است.
جدول شماره 2- میزان جذب سرمایه¬گذاری خارجی در مناطق آزاد کشور طی سال¬های 1388-1372 (میلیون دلار)
سال
منطقه 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 جمع
کیش – – – 3/29 130 118 120 115 218 315 302 300 9/23 0 8/12 0 24 1708
قشم – 33/0 6/2 75/43 8/61 100 142 125 160 143 217 100 2/5 2 5 29 8/4 48/1141
چابهار – – – – – – 1 1 3/0 2/1 2/1 5/53 6/9 9/3 8/1 8/25 004/0 304/99
انزلی – – – – – – – – – – – – 1/0 06/0 65/0 44/1 3/4 55/6
اروند – – – – – – – – – – – – 0 25 0 0 12 37
ارس – – – – – – – – – – – – 67/1 26/2 9/0 0 3/5 13/10
جمع کل 0 33/0 6/2 05/73 8/191 218 263 241 3/378 2/459 2/520 5/453 47/40 22/33 15/21 24/56 404/50 464/3002
مأخذ: دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی ایران

نمودار 2 وضعیت جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی به تفکیک در هر یک از مناطق آزاد کشور را طی سال¬های 88- 1372 نشان می¬دهد. همان¬طور که ملاحظه می¬شود، 6 منطقه آزاد کیش، قشم، چابهار، انزلی، اروند و ارس تا سال 1388، یعنی طی 21 سال، در مجموع مبلغی در حدود 003/3 میلیارد دلار سرمایه خارجی را جذب کرده¬اند. از دلایل اصلی پایین بودن این مبلغ در مقایسه با سایر کشورها و حضور کمرنگ سرمایه¬گذاران خارجی در مناطق آزاد می¬توان به کمبود امکانات اولیه و زیربناها و چشم¬انداز کلی سرمایه¬گذاری خارجی در کشور اشاره نمود.

از 003/3 میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب شده در مناطق آزاد ایران طی سال¬های 88- 1372، 89/56 درصد متعلق به منطقه کیش، 02/38 درصد متعلق به منطقه قشم، 30/3 درصد متعلق به منطقه چابهار، 23/1 درصد متعلق به منطقه اروند، 33/0 درصد متعلق به منطقه ارس و 22/0 درصد متعلق به منطقه انزلی می¬باشد.

منطقه کیش و قشم با سابقه فعالیت بیش از 20 سال و دارا بودن زیرساخت¬های متعدد و مناسب، دارای بیش¬ترین میزان جذب سرمایه-گذاری خارجی می¬باشند به عبارت دیگر سهم این دو منطقه حدود 95 درصد سرمایه¬گذاری خارجی جذب شده بوده و 4 منطقه دیگر تنها توانسته¬اند حدود 5 درصد سرمایه¬گذاری خارجی را جذب کنند. منطقه چابهار تنها با جذب 3/3

درصد سرمایه¬گذاری خارجی در مدت 18 سال فعالیت خود، عملکرد ضعیفی از خود نشان داده است. اما سه منطقه آزاد تازه تأسیس انزلی، اروند و ارس در فاصله سال¬های 88- 1384 تنها توانسته¬اند 78/1 درصد کل سرمایه¬گذاری ¬خارجی را جذب کنند و جای کار بسیاری دارند. نقایص موجود در زیرساخت¬ها، قوانین و مقررات غیررقابتی، کمبود نیروی انسانی متخصص و مرتبط با موضوع از جمله مشکلات مناطق آزاد کشور در این زمینه می¬باشد.

 

نمودار2- درصد جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی در هر یک از مناطق آزاد کشور طی سال¬های 88- 1372
جدول شماره 3 نشان¬دهنده¬ی میزان جذب سرمایه¬گذاری داخلی در مناطق آزاد کشور طی سال¬های 83- 1372 می¬باشد. برای سال¬های 88- 1384 آماری به تفکیک مناطق یافت نشد، اما در طی این سال¬ها در کل 8/46 میلیارد دلار در مناطق آزاد کشور جذب شده است.
طی سال¬های83- 1372 سه منطقه آزاد کیش، قشم و چابهار در مجموع 26850 میلیارد ریال سرمایه داخلی خصوصی جذب کرده¬اند. از این مبلغ سرمایه-گذاری، 80 درصد از آن در کیش، 15 درصد از آن در قشم و 5 درصد از آن در چابهار جذب شده است.
جدول شماره 3- میزان جذب سرمایه¬گذاری داخلی در مناطق آزاد کشور طی سال¬های 83- 1372 (میلیارد ریال)
سال
منطقه 1372 1373 1374 1375 1376 1377 1378 1379 1380 1381 1382 1383 جمع
کیش 31/4 26 116 305 335 172 253 312 466 3398 7649 8296 21333
قشم 5/116 6/190 2/83 57 6/183 6/276 6/330 75/478 585 600 649 670 4140
چابهار – – 1/5 7/68 97/75 134 114 7/10 80/17 4 109 838 1377
جمع 120 6/135 204 431 595 583 698 801 1069 4002 8407 9804 26850
مأخذ: دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری- صنعتی ایران

روند جذب سرمایه¬گذاری داخلی طی سال¬های 83- 1372 در مناطق آزاد کشور را نمودار 3 نشان می¬دهد. نمودار در کل دارای روندی صعودی بوده و به ویژه از سال1380 به بعد دارای جهشی چشمگیر می¬باشد. این روند طی سال¬های بعد ادامه داشته و در سال 1383 با جذب

سرمایه داخلی 9804 میلیارد ریال به حداکثر مقدار خود رسیده است. در کل جذب سرمایه¬های داخلی در مناطق آزاد به مراتب بهتر از جذب سرمایه¬گذاری¬های خارجی به نظر می¬رسد که البته بخشی از آن نیز به دلایل اعمال تحریم اقتصادی علیه ایران و عدم استقبال سرمایه-گذاران خارجی در این مناطق بوده است.

 

بحث و پیشنهادها
در این مقاله با ارزیابی عملکرد مناطق آزاد تجاری ایران در زمینه جذب سرمایه¬گذاری داخلی و خارجی مشخص گردید مناطق آزاد تجاری ایران توانسته¬اند تا حدودی در این زمینه موفق باشند، اما هنوز جای کار بسیار در این زمینه وجود دارد. سهم کیش و قشم در زمینه جذب سرمایه¬گذاری داخلی و خارجی به مراتب بیش¬تر از سایر مناطق است و در میان مناطق آزاد پرسابقه¬ی ایران

تنها منطقه آزاد چابهار به دلیل عدم وجود زیرساخت¬ها، محرومیت شدید منطقه و عدم توجه کافی جهت محرومیت¬زدایی نتوانسته است عملکرد مناسبی در زمینه اهداف مورد نظر داشته باشد. اما عملکرد مناطق آزاد تازه تأسیس کشور یعنی اروند، ارس و انزلی در این زمینه ضعیف بوده و در طی 6- 5 سال فعالیت خود تنها توانسته¬اند کمتر از 2 درصد جذب سرمایه¬گذاری خارجی را به خود تخصیص دهند. البته همان گونه که گفته شد یکی از دلایل اصلی این امر اِعمال تحریم¬های خارجی بر علیه ایران می¬باشد.

اما در مجموع، هنگامی که عملکرد مناطق آزاد ایران با مناطق آزاد کشورهای هم¬جوار همچون جبل¬علی مقایسه می¬شوند، ناکارآمدی این مناطق بیش از پیش مشخص می¬شود. منطقه آزاد جبل¬علی در اندک زمانی توانسته است به بزرگ¬ترین مرکز جذب سرمایه¬گذاری خارجی و صادرات کالا تبدیل شود. در حالی که مناطق آزاد ایران همچون مراکزی رها شده از مجموع ساختار

فعالیت¬های دولت، به عنوان بزرگ¬ترین واردکنندگان کالا به منطقه و کشور تبدیل شده و سهم هر یک از متغیرهای صادرات، اشتغال، سرمایه¬گذاری داخلی و خارجی و درآمدهای عمومی و گردشگر خارجی در کل اقتصاد ایران بسیار ناچیز و اندک است (اسفندیاری و همکاران، 1387).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بزرگترین سلولها در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بزرگترین سلولها در pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بزرگترین سلولها در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بزرگترین سلولها در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بزرگترین سلولها در pdf :

بزرگترین سلولها

سلولها واحدهای ساختمانی و عملی موجودات زنده هستند که ابعاد میکروسکوپیکی دارند. اندازه کوچک سلولها ، همراه با پیچیدگی موجود در سطح آنها ، منجر به نسبت بالای سطح به حجم شده است که انتشار مواد سوختی ، مواد غذایی و مواد زاید را بین سلول و محیط اطراف آن تسهیل می‌نماید. واژه سلولاز کلمه لاتین (Cella) به معنی انبا

ر یا محفظه ، گرفته شده است.

بدن کلیه موجودات از سلول ساخته شده است. لذا از این نظر ، کلیه موجودات زنده ، واحد بوده و از این نقطه نظر یا یکدیگر اشتراک دارند. موجودات تک سلولی می‌بایست کلیه امور حیاتی خود را به تنهایی انجام دهند، در حالی که در موجودات پرسلولی تمایز یاف

ته‌ای این امر به تخصصی شدن سلولها وابسته است. به عبارت دیگر هر سلولی بر اساس تمایزی که یافته است، وظیه فیزیولوژیک خاصی را عهده‌دار می‌باشد.
سلولهای تشکیل دهنده پیکر موجودات بر اساس کاری که انجام می‌دهند، سازش خاصی یافته و تنوع بسیار وسیعی در این زمینه وجود دارد که در نتیجه ، تنوع در عالم موجودات زنده را ایجاد می‌کند. تمامی سلولها دارای خصوصیات مشترکی ، نظیر DNA به عنوان ذخیره اطلاعات ژنتیکی ، ریبوزومها و یک غشای پلاسمایی احاطه کننده سیتوپلاسم می‌باشند.
در یوکاریوتها ، ماده ژنتیکی توسط غشای هسته احاطه شده ، ولی در پروکاریوتها ، چنین غشایی وجود ندارد. غشای پلاسمایی یک سد چرم مانند قابل انعطاف پذیری می باشد که گیر

نده‌های متعددی برای پیامهای خارج سلولی مختلف دارند. بعضی سلولها مانند سلولهای باکتری اشرشیاکلی و مخمر را می‌توان به مقادیر زیاد کشت کرد، دارای زمان تکثیر کوتاه بوده و بخصوص مطیع دستکاریهای ژنتیکی می‌باشند.
سلول چیست؟

کوچکترین واحد حیاتی پیکره هر موجود زنده را سلول می گوییم.
می توان گفت چنانچه بدن موجودات را به یک ساختمان تشبیه کنیم سلول ها به تعبیری آجرهای تشکیل دهنده ی بنا هستند.
هر سلول از اجزای مختلفی تشکیل شده است که به طور عمده سیتو پلاسم، غشای سیتوپلاسمی و هسته هستند.
سیتوپلاسم چیست؟
سیتوپلاسم شبیه مایع غلیظی به نظر می رسد که حاوی مواد مختلف از جمله آنزیم هاست.
آنزیم ها از جنس پروتئین بوده و درون خود سلول ساخته می شوند و وظیفه ی آنها اداره کردن تغییرات شیمیایی داخل سلول است.
در واقع شبیه یک کاتالیزور عمل می کنند. یعنی انجام یک واکنش شیمیایی را تسریع می کنند، بدون اینکه خود در آن شرکت کنند و بنابراین مصرف نمی شوند؛ لذا می توانند بارها و بارها مورد استفاده قرار گیرند.
علاوه بر آنزیم ها در سیتوپلاسم تعدادی اجزای بسیار کوچک وجود دارند که در سا

ختن سیتوپلاسم نو، و همچنین تولید موادی که در خارج از سلول باید مصرف شوند و یا در تجزیه ی مواد برای تولید انرژی، نقش دارند.
ضمنا دانه های نشاسته یا قطرک های چربی که در واقع غذاهای ذخیره ای
و در نهایت هسته ی سلول ها درون سیتوپلاسم جای دارد.
هسته چیست؟
هسته ی هر سلول در واقع نقش مدیریت تغییرات شیمیایی که درون سیتوپلاس رخ می دهد را بر عهده دارد.
هر سلول دارای یک هسته است که معمولاَ کروی بوده و همانطور که ذکر شد به وسیله ی سیتوپلاسم احاطه شده است.( قسمت صورتی رنگ)
از دیگر وظایف هسته کنترل تقسیم سلولی است. در واقع سلول بدون هسته قادر به تولید مثل نیست.
هر سلول برای تولید مثل می بایست به دو سلول دیگر تقسیم شود. و این تقسیم تنها مناطق رشد صورت می پذیرد.
از نمونه های مهم رشد می توان به دو سر استخوان ها و بشره پوست در جانوران و انتهای ریشه ها و جوانه ها در گیاهان اشاره کرد.
هر سلول تقسیم شده و دو سلول جدید پدید می آورد؛ دو سلول حاصل نیز ممکن است روند تقسیم را ادامه داده، سلول های جدیدی را پدید آورند;

اما معمولاَ یکی از دو سلول رشد می کند و به منظور انجام کار ویژه ای شکل و ساختارش تغییر می یابد.
به عبارت بهتر این سلول در حال رشد تخصصی می شود و با این اتفاق قابلیت تقسیم بیشتر را از دست می دهد.
هسته همچنین با توجه به مواد شیمیایی که درون خود دارد، تعیین می کند که سلول از چه نوعی است.
مثلا سلول خونی است یا مربوط به بافت کبد است.
غشای سیتوپلاسمایی چیست؟
این غشا لایه ی بسیار نازک و قابل انعطافی است که اطراف سلول را فرا می گیرد و علی رغم اینکه بسیار نازک است مانع خروج محتویات سلول و مخلوط شدن آنها با مواد اطرا

ف می شود.
همچنین بر ورود وخروج مواد به داخل و خارج سلول نظارت دارد.
سلول ها در شکل ها و اندازه های متفاوتی وجود دارند.
مثلاَ سلول های ماهیچه ای و سلول های عصبی که ممکن است بسیار دراز باشند، سلول های مژک دار، سلول های خونی و ;

سلول های ماهیچه ای
ویژگی این شکل از سلول ها در این است که می توانند طول خود را کاهش دهند، این اتفاق وقتی توسط تعدادی از سلول ها به طور هم زمان صورت می گیرد، لایه ی ماهیچه ای منقبض می شود;

سلول های عصبی

 

این سلول ها برای هدایت پیام عصبی تخصص یافته اند.
هر عصب از اجتماع صدها رشته عصبی درست می شود
رشته های عصبی ممکن است خیلی بلند باشند. مانند رشته های عصبی که از پا تا نخاع ادامه دارند;

سلول های مژک دار
این سلول ها لایه ی داخلی بینی و نای را تشکیل می دهند.

زواید پلاسمایی سلول ها به نام مژک، با حرکت مداوم، مایع درون خود را به سمت خار جریان می دهند و بدین ترتیب میکروب ها و ذرات غبار را از شش ها دور می کند.
گلبول سفید
نوعی از سلول های خون است که برای خوردن باکتری های زیان آور تخصص یافته است.
گلبول سفید می تواند با تغییر شکل دادن به بدن خود، حرکت کند. ضمنا قادر اس

ت از دیواره ی مویرگ ها بگذرد و وارد بافت های اطراف شود.
ساختمان کلی سلول
علی رغم تفاوتهای متعدد در بین انواع مختلف سلولها ، آنها دارای خصوصیات ساختمانی مشترکی هستند.
غشای پلاسمایی محیط سلول را معین نموده و محتویات آن را از محیط اطراف جدا می‌نماید. این غشا از مولکولهای متعدد لیپید و پروتئین تشکیل شده است که در اطراف سلول می‌نماید. که این انعطاف پذیری به تغییر در شکل و اندازه سلول کمک می‌کند.
ماده داخلی سلول که توسط غشا احاطه شده است، سیتوپلاسم نام دارد که از محلول آبی به نام سیتوزول تشکیل شده که در آن انواع مختلفی و بسیاری از متابولیتهای کوچک به شکل معلق وجود دارند. بسیاری از آنزیمها ، مولکولهای RNA کد کننده آنها ، مونومرهای سازنده ماکرومولکولها و بسیاری از متابولیتهای کوچک آلی و یونهای معدنی وجود دارند.
ریبوزومها که در سنتز پروتئین دخالت دارند، گرانولها و قطرات حاوی چربی و نشاسته و سایر مواد در سیتوپلاسم وجود دارند. مولکولهای DNA همیشه بسیار طویلتر از خود سلولها بوده و به صورت کمپلکسهای سوپرا مولکولی همراه با پروتئینها ، در داخل هسته (در یوکاریوتها) و یا نوکلئوتید (در پروکاریوت) شدیدا بسته بندی می‌شوند.
برخلاف باکتریها ، یوکاریوتها دارای اندامکهای متصل به غشای متعددی ، شامل میتوکندری ، شبکه آندوپلاسمی ، کمپلکسهای گلژی ، لیزوزومها ، واکوئلها و کلروپلاستها در سلولهای خود هستند.

ابعاد سلولی

اکثر سلولها میکروسکوپی بوده و با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شوند. سلولهای شاخص حیوانی و گیاهی ، دارای قطری حدود 5 – 100 میکرومتر بوده ( 6-10 متر) و بسیاری از باکتریهای تنها 1 – 2 میکرومتر طول دارند. چه چیزی ابعاد سلولی را محدود می‌نماید؟ به حداقل اندازه

سلول احتمالا حداقل تعداد هر نوع بیومولکول مورد نیاز سلول ، تعیین می‌گردد.

کوچکترین سلولها ، باکتریهای خاصی به نام مایکوپلاسماها ، دارای قطری حدود 300 نانومتر (9-10 متر) و حجمی در حد 14-10 میلی لیتر می‌باشند. بلند ترین بعد یک ریبوزوم باکتریایی حدود 20 نانومتر بوده و بنابراین چند ریبوزوم موجود در سلول مایکوپلاسمایی ، کسر مهمی از حجم سلول را شامل می‌گردد. سلولی با این اندازه ، تنها شامل 6000 مولکول از متبولیتها می‌باشد.
حد بالای اندازه سلول احتمالا توسط میزان انتشار مولکولهای حل شده در سیستمهای آبی ، تنظیم می‌گردد. یک سلول باکتری که برای تولید انرژی وابسته به واکنشهای مصرف اکسیژن می‌باشد (سلول هوازی) می‌بایست اکسیژن مولکولی را از محیط اطراف ، از طریق انتشار و از میان غشای پلاسمایی خود به دست آورد. این سلول بسیار کوچک بوده و نسبت سطح به حجم

آنقدر بزرگی دارد که اکسیژن انتشار یافته به داخل سلول ، براحتی به هر قسمتی از سیتوپلاسم آن می‌رسد.
از بزرگترین سلولها می‌توان سلولهای ماهیچه‌های اسکلتی پستانداران (در حدود 12 سانتیمتر) و سلولهای عصبی (که در برخی از حیوانات بیش از یک متر طول دارد) را نام برد. قطر گلبول قرمز انسان در حدود 7 میکرون و اندازه سلول تخم انسان در حدود 02 میلیمتر است و با چشم غیر مسلح قابل روئیت می‌باشد. حال آنکه اسپرماتوزئید طولی در حدود 57 میکرون دارد. بطور کلی اندازه سلولها تابع تنوع پذیری موجودات زنده بوده ، ولی برای هر موجود زنده

و سلول معینی کاملا ثابت بوده و ارتباط بین سطح غشا و حجم سلول و همچنین ارتبلط بین حجم هسته و حجم سلول ، تعیین کننده این اندازه می‌باشد.

شکل سلولهای جانوری
شکل سلولها نیز از اصل تنوع پذیری تبعیت می‌کند. اساسا هر سلولی با توجه به مکان قرارگیری و نوع فعالیت فیزیولوژیک چگونگی ارتباطات خارج سلولی شکل خاصی را پیدا می‌کند.

به عنوان مثال ، سلولهای ماهیچه‌ای انسان ، دوکی شکل هستند که با عمل آنها یعنی انقباض و انبساط کاملا هماهنگ است. در برخی سلولهای عصبی ، جسم سلولی به صورت ستاره‌ای شکل دیده می‌شود که دندریتها و اکسون به آن متصل می‌گردند. در نقاط مختلف سیستم عصبی ، انواع سلولهای عصبی به اشکال مختلف دیده می‌شوند. گلبول قرمز انسان به شکل عدسی مقعرالطرفین بوده و تمامی فضای آن به هموگلوبین اختصاص دارد، این شکل خاص به گلبول قرمز امکان عبور از مویرگهای باریک را می‌دهد و همچنین سطح تماس آن را با گازهای تنفسی افزایش می‌دهد.
اسپرماتوزوئید بسیاری از جانوران دارای منطقه سر می‌باشد که فقط حاوی آنزیم و ماده ژنتیکی است و در منطقه دم ، تاژک دارد که حرکت آن سلول را به پیش می‌برد. در منطقه میانی اسپرماتوزوئید میتوکندری به شکل مارپیچی قرار گرفته است و انرژی را جهت حرکت تامین می‌کند.
شکل سلولهای گیاهی و باکتری
سلولهای گیاهی به علت دارا بودن دیواره اسکلتی که علت بی‌

حرکت بودن گیاهان را به آن نسبت می‌دهند، دارای اشکال نسبتا منظمی هستند. حال آن کهسلولهای جانوری به اشکال نامنظم نیز دیده می‌شوند، که به جهت انعطاف پذیری آنها این وضعیت سودمند می‌باشد. سلولهای گیاهی دارای اشکال چند ضلعی با اقطاری مساوی و منظم و کشیده هستند. در یک توده سلولی همگن سازنده یک بافت گیاهی ، همه سلولها دارای یک اندازه و یک شکل و معمولا چند وجهی هستند. در گیاهان عا

لی اندازه سلولها متناسب با کار آنهاست و بر حسب ماهیت بافت و نقشی که در گیاه دارند اندازه آنها ، متفاوت است.
در باکتریها ، اشکال کوکوسی (کروی) به صورت دیپلور (دوتایی) ، تتراد (4 تایی) ، سارسین ، استرپتوس و استافیلوس دیده می‌شود. همچنین باکتریها به شکل باسیل (میله‌ای) ، کوکو – باسیل ، ویبرلو و اسپریل (فنری شکل) هم دیده می‌شوند که از این شکلها جهت رده بندی باکتریها ، استفاده می‌شود.

عمر سلول
سلولها بر اساس محل قرار گیری و نوع کارشان دارای طول عمرهای متفاوتی هستند. سلولهای عضلانی و عصبی انسان ، عمری برابر عمر انسان دارند و سلولهای عصبی در صورت مرگ دیگر تجدید نمی‌شوند و حتی عمل ترمیم در مورد آنها صورت نمی‌گیرد

. گلبول قرمز انسان در حدود 120 روز عمر می‌کند. اکثر لنوفسیتها چند ساعت ، گرانولوسیتها در حدود 10 روز و برخی از لنفوسیتها تا 200 روز عمر دارند، سلول های پوششی سیستم گوارشی تقریبا 24 ساعت یک بار تجدید می‌شوند. اسپرماتوزئید انسان در حداکثر 3 روز و تخمک انسانی در حدود 36 ساعت زنده می‌ماند.

 

بزرگترین سلول بدن انسان چیست؟
اسفند 3, 1392 REZA 9 دیدگاه
به درخواست یکی از دوستان که تحقیقی در مورد بزرگترین سلول بدن انسان ها و موجودات ، مطلب زیر رو آماده کردم که میتونه براتون مفید باشه.

سلول عصبی به همه گونه‌های سلول‌های بافت عصبی گفته می‌شود. اما گاهی منظور از سلول عصبی، تنها نورون‌ها می‌باشد که یکی از گونه‌های سلول‌های عصبی می‌باشند.
سلول عصبی را دو دسته سلول که از نظر ساختاری کاملا متمایز هستند تشکیل می‌دهند این دودسته

سلول عبارتند از:
سلول‌های تحریک پذیر (نورون‌ها)
سلول‌های غیر تحریک پذیر (نوروگلی‌ها شامل:آستروسیت‌ها، میکروگلیال‌ها، و الیگودندروسیت‌ها) و سلول‌های شوان اشاره کرد.

ساختار نورون

نورون ها، اصلی‌ترین سلول‌های عصبی هستند. این سلولها وظیفه انتقال اطلاعات عصبی را بر عهده دارند. نورونها از طریق زائده‌هایی بنام دندریت اطلاعات را دریافت کرده و از طریق زائده‌های دیگری بنام آکسون اطلاعات را به سلول بعدی منتقل می‌کنند. جسم سلولی نورون‌ها، پریکاریون نام دارد.
این یاخته‌ها در فاز G0 قرار دارند و تقسیم نمی‌شوند.

 

ویژگی‌ها
دارای قسمت‌هایی بروی رشته‌ها (دندریت و آکسون) است که غلاف میلین نام دارد و جنس پروتئین و فسفولیپید است. نکته: قسمت‌هایی که غلاف میلین وجود ندارد گره‌های رانویه نامیده می‌شوند. در رشته‌های میلین دار پیام عصبی بسیار سریع تر منتقل می‌شود. (به صورت جهشی)
دستگاه عصبی انسان دارای بیش از 100 میلیارد نورون است. سیگنال‌های ورودی از طریق سیناپس‌ها وارد نورون می‌شوند. این سیناپس‌ها عمدتا روی دندریت‌ها قرار دارند، ولی بر روی جسم سلولی نورون نیز وجود دارند. در انواعی از نورون‌ها، ممکن است تا 200 هزار عدد از این ارتباط‌های سیناپسی از رشته‌های ورودی وجود داشته باشند.

ساختار نورون
یک قطبی: دندریت و آکسون آنها از یک نقطه جسم سلولی خارج می‌شود.
دو قطبی: دندریت و آکسون آنها از دو نقطه جسم سلولی خارج می‌شود
چند قطبی: دندریت و آکسون آنها از چند نقطه جسم سلولی خارج می‌شود.

انواع از نظر کار

نورون‌های حسی و حرکتی

حسی: اطلاعات را از سایر اندام‌ها به مغز و نخاع می‌برد.
حرکتی: اطلاعات را از مغز و نخاع به سایر اندام‌ها و ماهیچه‌ها می‌برد.
رابط: رابط بین نورون‌های حسی و حرکتی است.

انتقال پیام‌ها در نورون‌ها از طریق وجود اختلاف پتانسیل بین درون و بیرون نورون است. این اختلاف پتانسیل در موقع استراحت در بیشترین میزان و حدود 70 میلی ولت است که موقع تحریک با باز شدن کانال‌ها این اختلاف پتانسیل برای زمان کوتاهی صفر می‌شود و با تحریک کنال‌های بعدی در طول عصب پیام تحریک منتقل می‌شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در صن

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در صنایع خودروسازی کشور در pdf دارای 15 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در صنایع خودروسازی کشور در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در صنایع خودروسازی کشور در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در صنایع خودروسازی کشور در pdf :

بررسی امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در صنایع خودروسازی کشور
مورد مطالعه شرکت خودروسازی تبریز

چکیده
سیستم حسابداری زمانی در تصمیم گیری مفیداست که متناسب با اهداف مدیریت طراحی شود ودر حقیقت این سیستم شبکه ای از ارتباطات منطقی است که با ارائه اطلاعات به مدیران اجرایی آنها را در دستیابی به اهداف اصلی وفرعی تعیین شده از طرف مدیران عالی رتبه یاری می کند .از

آنجا که سازمانهای نوین همیشه در حال تغییر وتحول هستند طراح سیستم حسابداری همواره اهداف ، منابع موجود وساختارهای سازمانی را تغییر می دهد تا بتواند انواع اطلاعات متناسب با اهداف مدیریت را گردآوری ، طبقه بندی ، محاسبه وگزارش گند .

حسابداری مسئولیت به عنوان نظام اطلاعاتی، نظامی است که جمع آوری و گزارشگری اطلاعات درآمد و هزینه بر حسب حوزه های مسئولیت است. طراحی این سیستم بر این پیش فرض استوار است که مدیران می بایست مسئول عملکرد خود و زیردستانشان و فعالیتهای انجام شده در مرکز مسئولیت خود باشند و بر این موضوع تاکید دارد که افراد درون سازمان باید در قبال عملکرد خود و اشخاص تحت سرپرستی خویش جوابگو و مسئول باشند. حسابداری براساس مسئولیتها،ازجمله سیستم حسابداری می باشدکه قبل ازجنگ جهانی دوم بادرک این واقعیت که هزینه هاتوسط سیستم کنترل نمی شوند،بلکه درواقع

این افرادهستندکه هزینه هاراکنترل می کنند، توسعه یافت.پایه واساس سیستم مذکوربرطبقه بندی مسئولیتهای مدیریت (دوایر)درسطوح مختلف سازمان به منظوربودجه بندی برای هریک ازسطوح قراردارد.حسابداری مسئولیت را اغلب به عنوان حسابداری سودآوری یا حسابداری فعالیت نامگذاری کرده اند.

تجزیه وتحلیل ها نشان می دهدکه برای اجرانمودن چنین سیستمی درسطح شرکتها وجودیک ساختارسازمانی غیرمتمرکز ، مدیران لایق وکارآمد ،وجودسیستم حسابداری منعطف،حجم زیادعملیات سازمان ،واستفاده ازشاخص های مناسب برای ارزیابی عملکردوعدم وجودسرمایه گذاری مشترک دربخش ها موثربوده وکلیه فرضیه هابادرجه بالایی تائیدمی گردد.
واژه های کلیدی:

سیستم حسابداری سنجش مسئولیت،عدم تمرکز،ساختارسازمانی،سیستمهای اطلاعاتی حسابداری ،مسئولیت.

 

1- مقدمه
در دنیای رقابتی امروز کسب اطلاعات درست و مناسب از درجه اهمیت بالایی برخوردار است و همواره این اطلاعات در تصمیم گیریهای مدیریت ، یکی از مهمترین و موثرترین فاکتورها به حساب می آید. لذا در زمینه مالی نیز اطلاعات می بایست صحیح و به موقع در اختیار مدیریت قرار بگیرد تا در موقع لزوم تصمیمات درستی اتخاذ شود. وظیفه تهیه این اطلاعات وپردازش آنهابه عهده سیستمهای اطلاعاتی حسابداری است .جهت تبدیل حسابداری به یک ابزاراطلاعاتی ،سیستمی مناسب بایدطراحی شودکه درآن عوامل وعناصرتهیه کننده وپردازشگراطلاعات درهمکاری وتعامل بایکدیگربتوانندازموادخام اطلاعاتی (وقایع مالی ) محصولی ارزشمند به نام اطلاعات مالی ،تهیه ودراختیارمدیریت وسایراستفاده کنندگان نشان دهند.
یکی از این سیستمها که مدیریت را در دستیابی به اطلاعات درست و منطقی یاری می کند ،سیستم حسابداری سنجش مسئولیت می باشد. حسابداری سنجش مسئولیت از سیستم های کنترلی مدیریت تلقی می شود زیرا برنامه ریزی اقتصادی و تصمیمات کنترلی موثر، نیازمند ارزیابی از چگونگی عملکرد (طبق مسئولیتهای محوله) واحدهاست. ارزیابی به موقع مسئولیتها و عملکرد واحدهای اقتصادی ، می تواند منجر به تخصیص بهینه منابع محدود شود. بنابراین ارزیابی مسئولیت و عملکرد ،فرآیندی است که از طریق آن مدیران در تمامی سطوح، اطلاعات را درباره عملکرد خود از داخل شرکت به دست می آورند وقضاوت می کنند. مهمترین عنصردریک سیستم موفق حسابداری مسئولیت ،پذیرش مسئولیتهای تعیین شده به صورت عادلانه توسط مدیران مرکزمسئولیت وتمایل

آنان برای مسئول بودن است. ازآنجاکه مرحله اجرائی سنجش مسئولیت نشان دهنده هردو بعد نتایج اجرائی موفق وناموفق می باشد اطمینان راسخی بین افرادتحت کنترل ومافوقشان موجودمی باشد.سیستم حسابداری مسئولیت مطلوب ،بایدبرنظریه های رفتارانسانی مبتنی ودارای عوامل مهم کمی وکیفی باشد.

چنانچه هدف اصلی ازسیستم حسابداری مسئولیت ،اختصاص منابع مالی شرکت به طریق مطلوب وارائه اطلاعاتی درباره کارائی مدیران وافرادمسئول سازمان باشدبایدنقش نیروی انسانی به طورموثردرسیستم حسابداری مسئولیت بکارگرفته شود.

2- سیستم اطلاعاتی
یک سیستم اطلاعات ،که گاهی اوقات سیستم پردازش داده نامیده می شود یک سیستم مصنوعی است که متشکل از مجموعه کاملی از مولفه های دستی و رایانه ای می باشد که برای جمع آوری ،ذخیره و اداره داده ها و تهیه اطلاعات مورد نیاز کاربران تهیه شده است. [همت فر 1387]

 

3- سیستم اطلاعاتی مدیریت (MIS):
سیستم اطلاعاتی مدیریت نوعی سیستم مصنوعی است که شامل مجموعه ای از مولفه های رایانه ای و دستی می باشد که برای تسهیل عملیات یک شرکت و حمایت از فرایند تصمیم گیری از طریق تهیه اطلاعاتی که مدیران می توانند برای برنامه ریزی و نظارت بر فعالیت های شرکت استفاده نماید ،ایجاد شده است. [همت فر 1387]

نظام اطلاعاتی مدیریت به طورخلاصه مجموعه ای ازمنابع انسانی وسرمایه ای است که درهماهنگی با یکدیگر اطلاعات مورد نیاز مدیریت را درتمامی سطوح ازطریق فرآوری داده ها تامین می کند. درواقع کاراصلی این نظام اطلاعاتی نیزمثل سایرسیستمهای اطلاعاتی ،تبدیل داده ها به اطلاعات است.
4- سیستم اطلاعاتی حسابداری (AIS)
سیستم اطلاعاتی حسابداری عبارت است از مولفه و عنصری از سازمان که از طریق پردازش رویدادهای مالی ،اطلاعات هشدار دهنده مربوط به ثبت نتایج و اطلاعات مبنای تصمیم گیری را در اختیار استفاده کنندگان از اینگونه اطلاعات قرار می دهد. تعریف جامع تری که از سیستم اطلاعاتی حسابداری ارائه شده است چنین است: سیستم اطلاعاتی حسابداری عهده دار وظیفه تبدیل داده های اطلاعاتی به گزارشهای سودمند مالی و ارائه آنها به مدیریت درون سازمان و مراجه برون از سازمان جهت تصمیم گیری می باشد. [همت فر 1387]
به این ترتیب نظام اطلاعاتی حسابداری زیرمجموعه ای ازیک سیستم بزرگتر(سیستم اطلاعاتی مدیریت )محسوب می شود ،اما همان طورکه گفته شد مهمترین زیرمجموعه این نظام اطلاعاتی است. نمودار ذیل این رابطه را به شکل واضح تری نشان می دهد.
سیستم اطلاعاتی حسابداری
سیستم اطلاعاتی مدیریت

5- جایگاه سیستم های اطلاعاتی حسابداری در سازمانها:
همگام با پیشرفت دانش وتکنولوژی ،حسابداری نیز متحول گردیده و درحال حاضر از جمله ابزارهای مهم کنترل دربرنامه ریزی وتصمیم گیری محسوب می شود ،به همین لحاظ تغییرات عمده ای در نگرش به حسابداری ایجاد شده که از مهم ترین آنها دیدگاه حسابداری به عنوان سیستم اطلاعاتی است.
«حسابداری به عنوان مجموعه ای از اجزاء بهم پیوسته در داخل یک سازمان که فعالیت ها ورویدادهای مالی موسسه را به اطلاعات مالی تبدیل می کند ،تعریف شده است.»

فعالیتها ورویدادها اطلاعات مالی مانند گزارش مالی مانند خرید،فروش و;
همانگونه که در نمودار فوق مشاهده می ش شود وظیفه اصلی سیستم اطلاعاتی حسابداری فراهم نمودن اطلاعاتی است که استفاده کنندگان از آن در تصمیم گیری های خود استفاده می کنند.
6 – حسابداری سنجش مسئولیت
سیستم حسابداری براساس مسئولیت براین اصل تکیه داردکه هرشخص مسئول عملکردخود وزیردستانش می باشد. این مفهوم حسابداران رادرانجام وارائه گزارش نتایج عملیات ازنقطه نظرمسئولیت رهنمون می سازد. [میلجر 1986]

در این سیستم واحدهای سازمان به بخشهای کوچکتری تقسیم می‌شوند و به هر یک از بخشها مسئولیتهای خاصی واگذار می‌شود. هر یک از بخشها، متشکل از افرادی است که درباره وظایف معین یا امور مدیریت مسئولیت دارند. مدیریت ارشد واحدهای سازمان باید از هم آهنگی اهداف مدیران این بخشها با هدفهای کلی واحد انتفاعی اطمینان حاصل کنند.
6-1- مفروضات حسابداری سنجش مسئولیت

برای پیاده سازی و اجرای سیستم سنجش مسئولیت فرضیات اساسی به شرح ذیل تعریف شده است.

الف) مدیران در قبال فعالیتهائی که در سازمان و در حیطه کنترل آنان واقع می‌شود جوابگویند .
ب) مدیران سعی کافی در جهت رسیدن به هدفهای شرکت و هدفهای سازمان تحت نظارت خود مبذول می‌دارند.

ج) مدیران در جهت تعیین روشهای اندازه گیری و ارزیابی فعالیتهایشان با یکدیگر همکاری می‌کنند.
چ) اهداف با انجام مؤثر فعالیتها ، قابل حصول هستند.
ح) گزارش مدیران به طور منظم و در زمانهای مشخص تهیه می‌شود.

خ) نقش حسابداری سنجش مسئولیت در مؤسسه به روشنی مشخص شده است.
در مؤسسات کوچک، نقش حسابداری سنجش مسئولیت کمتر مؤثر است، اما همگام با رشد این مؤسسات ، کنترل و ارزیابی فعالیتها مشکل‌تر شده و نیاز به استفاده از حسابداری سنجش مسئولیت اهمیت پیدا می‌کند.

6-2- تمرکز زدایی و حسابداری سنجش مسئولیت
تمرکز زدایی در مقابل تمرکز گرایی، در ادبیات مدیریت و سازمان معرفی شده است، تمرکز زدایی با افزایش اختیار و به تبع آن افزایش مسئولیت و در مقابل تمرکز گرایی با کاهش اختیار و به تبع آن کاهش مسئولیت همراه شده است. افزایش اختیار، لازمه اش، پاسخگویی بیشتر است. بنابراین ضرورت بهره گیری از روشها و نظامهای سنجش مسئولیت در نظام اداری غیرمتمرکز افزایش می یابد.
6-2-1-منافع تمرکز زدایی
الف) مؤسسات به واحدهای قابل کنترل کوچکتر تقسیم می‌شدند و مدیریت در بخش های سازمان تخصصی می شود (اعم از اطلاعات و مهارتها).
ب) تصمیمات در سطوحی گرفته می‌شود که در آن سطوح، مسئولان با مشکلات قسمت و اطلاعات مربوط به تصمیم گیری آشنائی نزدیک دارند.
ج) تصمیمات درمواقع مورد لزوم اتخاذ شده و زمان بندی صحیح تصمیم گیری‌ها رعایت می‌شود .
چ) به دلیل مشارکت در تصمیم گیری، روحیه کارکنان و میزان ارضای شغلی آنان بالا خواهد بود .
ح) مسئولان امکان خواهند داشت که از مهارتهای با ارزشی استفاده کنند و نتیجتاً سطح مهارت خود مدیریت مؤسسه افزایش خواهد یافت.
خ) مسئولان به انجام فعالیتهائی که برای مؤسسه فایده بیشتری دارد تشویق می‌شوند.
6-2-2-هزینه های تمرکز زدایی
الف ) مدیران این سازمانها، در پاره ای اوقات، بر عملکرد واحد خود، تنها متمرکز می شوند و از اهداف کلی سازمان غفلت می ورزند.

ب) تمرکز صرف و مجرد بر نتیجه واحد سازمانی، تمایل مدیران سازمان غیرمتمرکز، به ارتباط با واحدهای دیگر سازمان و خواسته ها و تمایلات آن کاهش می یابد.

پ) در سازمانهای غیرمتمرکز، بعضی از وظایف یا خدمات ممکن است موازی یا تکراری و غیر ضروری انجام شود. برای مثال، دو دپارتمان یک دانشگاه، هر یک نظام رایانه ای ارائه خدمات داشته باشند که هزینه ها را افزایش دهد که این امر ممکن است غیر ضرور باشد.
6-3-مراحل اجرای نظام حسابداری سنجش مسئولیت
1 – تعیین مراکز مسئولیت

2 – بودجه بندی و پیش بینی مخارج و درآمدهای مراکز مسئولیت تعریف شده
3 – تهیه نمودار سازمانی و تعیین اختیارات و قلمرو هر یک از مراکز مسئولیت
4 – مشخص کردن هزینه های قابل کنترل و غیرقابل کنترل
5 – تهیه گزارش عملکرد برای هر مرکز توسط مدیر مسئول آن
6-4-تاریخچه سیستم حسابداری سنجش مسئولیت

تاسالهای دهه 1950 میلادی سیستم حسابداری براساس مسئولیت موردتوجه قرارنگرفته بود.دراین زمان بودکه به تدریج سیستم حسابداری براساس مسئولیت وتاثیرآن بررفتارنیروی انسانی موردتوجه قرارگرفت وتحقیق درزمینه بررسی ارتباط بین علوم رفتاری وحسابداری مدیریت توسعه پیداکرد.بویژه پژوهشهای هافمند(1968)،هاپ وود(1972 )،واتلی (1987 )نشان دادکه کنترل بودجه ای ،فرآیندسازمانی پیچیده ای است که نیازمندتوجه کافی برارتباط نزدیک میان فرآیندهای کمی و واکنشهای انسانی است.درایران درزمینه حسابداری سنجش مسئولیت تحقیقاتی صورت گرفته است . یک موردتحقیق درمهرماه سال 1373 دردانشگاه علامه طباطبایی صورت پذیرفته که درآن محقق بامصاحبه با10 نفرازکارشناسان واساتید رشته حسابداری دردانشگاه ،به بررسی موانع ومشکلات اجرائی نمودن سیستم حسابداری سنجش مسئولیت درصنایع ایران پرداخته است. و در سال 1375 آقای پرویز بختیاری دانشجوی کارشناسی ارشد رشته مدیریت دانشگاه تهران در پایان نامه دوره کارشناسی ارشد خود به بررسی مشکلات استقرار سیستمهای مدیریتی در شرکتهای ایرانی پرداخته و یکی از دلایل عمده این مشکلات را بی اطلاعی مدیران از این گونه سیستمها ذکر کرده است. در سال 1380 آقای ابوالقاسم فخاریان در نشریه حسابدار شماره 146 ، در مقاله ای تحت عنوان سیستمهای کنترل و سنجش عملکرد به این موضوع پرداخته است که میتوان پرسنل شرکت را توسط مسئولیتهای تعریف شده ای که به آنها می سپاریم مورد کنترل قرار دهیم.
7- فرضیه های تحقیق

درانجام این پژوهش ،محقق یک فرضیه اصلی وچهار فرضیه فرعی به شرح زیر مورد بررسی قرار داده است.

فرضیه اصلی:
بین شرایط موجود در سازمان و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت ، رابطه معنی داری وجود دارد.
فرضیه فرعی اول:

بین عدم تمرکز اختیارات مدیران و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت ، رابطه معنی داری وجود دارد. (فرضیه عدم تمرکز)

فرضیه فرعی دوم:
بین صلاحیت و لیاقت مدیران و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت ، رابطه معنی داری وجود دارد. (فرضیه صلاحیت و کفایت)

فرضیه فرعی سوم:
بین انعطاف پذیری سیستم حسابداری وامکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت، رابطه معنی داری وجود دارد. (فرضیه انعطاف پذیری)
فرضیه فرعی چهارم:
بین حجم فعالیتهای شرکت و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت، رابطه معنی داری وجود دارد. (فرضیه حجم عملیات)
8 – جامعه و نمونه آماری
جامعه آماری این پژوهش شرکت خودرو سازی تبریز و شرکتهای تولید کننده قطعات مورد نیاز این شرکت می باشد ونمونه انتخاب شده پرسنل مالی شرکتهای فوق می باشد. در این تحقیق چون جامعه آماری حدوداً دارای 67 عضو می¬باشد ،باید بین 50تا100درصد جامعه آماری به عنوان نمونه انتخاب شود. به همین دلیل برای همه مدیران حسابداری و پرسنل مالی شرکت خودرو سازی تبریز ¬ پرسشنامه ارسال شد.
9 – روش و نوع تحقیق
در این پژوهش برای بررسی وضعیت موجود درشرکت جهت پیاده سازی و اجرای سیستم حسابداری سنجش مسئولیت از روش تحقیق «توصیفی»استفاده شده. برای این کار با استفاده از بررسی شرایط اجرای سیستم حسابداری سنجش مسئولیت سؤالاتی تهیه شد .این سؤالات به قسمتهای حسابداری شرکتها ارائه شد و با استفاده از پاسخ مدیران و پرسنل حسابداری شرکتها به سؤالات تهیه شده ،وضعیت امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت مورد بررسی قرارگرفت. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات میدانی – کتابخانه ای است یعنی بخشی از اطلاعات وادبیات موضوعی با مراجعه به مقالات و کتب تخصصی و مراجعه به سایتهای اینترنتی مربوطه بدست آمده وبخش میدانی نیز مربوط به بررسی شرایط و عوامل موثر بر پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت در شرکت خودرو سازی تبریز به وسیله پخش پرسشنامه می باشد. .
12- نتایج آزمون فرضیه ها
– آزمون فرضیه فرعی اول
فرض صفر هنگامی رد میشود که مقدار آماره آزمون بیشتر از 64/1 باشد. (برای اطمینان 95 درصد).

مقدار آماره آزمون برابر با 2/53 است که در ناحیه رد فرض صفر قرار دارد پس میزان نسبت موافقین ( نسبت کسانی که به پرسش: هرچه حجم فعالیت و دادو ستد های شرکت بیشتر شود نیاز به سیستم حسابداری سنجش مسئولیت بیشتر احساس می شود ، پاسخ مثبت داده اند ) 70درصد بوده و به صورت معناداری بزرگتر از 50 درصد است. بنابراین بین حجم فعالیت شرکت و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت رابطه معناداری وجود دارد.

فرضیات تعداد نسبت مقدار Z نتیجه

بلی خیر بلی خیر
فرضیه فرعی اول بین حجم فعالیت شرکت و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت رابطه معناداری وجود دارد. 28 12 70% 30% 253 فرض صفر رد می‌شود
فرضیات فرعی تر هرچه سازمان بزرگتر باشد احتیاج به عدم تمرکز مسئولیت بیشتر احساس می شود. 31 9 775% 225% 342 فرض صفر رد می‌شود

هرچه پرسنل یک سازمان بیشتر باشد احتیاج به عدم تمرکز مسئولیت بیشتر احساس می شود. 26 14 65% 35% 190 فرض صفر رد می‌شود

هرچه تعداد شعبه های یک سازمان بیشتر باشد احتیاج به عدم تمرکز مسئولیت بیشتر احساس می شود. 33 7 825% 175% 405 فرض صفر رد می‌شود

هرچه ساعات کارکرد شرکت بیشتر باشد احتیاج به عدم تمرکز مسئولیت بیشتر احساس می شود.. 13 27 325% 675% 228- فرض صفر رد نمی‌شود

نتایج آزمون برای فرضیات فرعی اول همانند آزمون نسبت برای فرضیه اول انجام گرفته. همانگونه که توضیح داده شد فرض صفر فقط در فرضیه فرعی چهارم رد نشده است یعنی اینکه بین ساعات کارکرد شرکت و تمرکز مسئولیت در مدیران رابطه ای وجود ندارد ولی در سه فرضیه فرعی دیگر یعنی بزرگی شرکت ، تعداد پرسنل شرکت و تعداد شعبات شرکت این ارتباط به اثبات رسیدکه این رابطه ها منطقی به نظر میرسند.از نتایج فرضیات فوق می توان نتیجه گرفت که بین حجم فعالیت شرکت و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت رابطه معناداری وجود دارد.
بنابراین در سطح اطمینان 95% می توان گفت که بین حجم فعالیت شرکت و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت رابطه معناداری وجود دارد.
– آزمون فرضیه فرعی دوم
از آنجاییکه مقدار آماره آزمون برابر با 73/5 است (73/5 > 64/1) ، پس در ناحیه رد فرض صفر قرار می گیرد و فرض صفر رد می‌شود. فرضیات فرعی از فرضیه اصلی دوم به روش مشابهی آزمون شده و نتایج آن در جدول مربوطه ارایه شده است، همانگونه که مشخص گردیده است فرض صفر در تمام موارد رد میگردد یعنی فرضیات فرعی در تمام موارد تایید میشود. مقادیر آماره آزمون در کمترین مقدار برابر با 22/2 و در بیشترین مقدار 98/10 بدست آمده که همگی در ناحیه رد فرض صفر قرار می گیرند.
بنابراین با 95% اطمینان می توان گفت که بین تمرکز اختیارات مدیران و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت رابطه معناداری وجود دارد.

فرضیات تعداد میانگین انحراف معیار مقدار t درجه آزادی سطح معناداری
فرضیه فرعی دو بین عدم تمرکز اختیارات مدیران و امکان پیاده سازی و اجرای حسابداری سنجش مسئولیت رابطه معناداری وجود دارد. 40 38 088 573 39 0000
فرضیات فرعی تر عدم تمرکز متضمن تفویض اختیارات به دیگران و وضع قوانین و مقررات جدید جهت کنترل و نظارت بر افراد می باشد 40 33 085 222 39 0032
در سیستم غیر متمرکز نسبت به سیستم متمرکز اجرای برنامه ها سریعتر است. 40 38 085 593 39 0000
برای ایجاد یک سیستم غیر متمرکز وجود مراکز مسئولیت متعدد و مجزا الزامی می باشد. 40 375 093 512 39 0000
تمرکز اختیارات در یک نفر نتیجه اش نداشتن مدیران ماهر و ساختار سازمانی نا مناسب می باشد. 40 395 085 710 39 0000
استفاده از سیستم عدم تمرکز مدیریت در اجرای سیستم حسابداری سنجش مسئولیت اجتناب ناپذیر است. 40 415 066 1098 39 0000

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله الگوی مناسب، محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله الگوی مناسب، محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه ریزی عملیاتی در گمرکات استان آذربایجان شرقی در pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله الگوی مناسب، محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه ریزی عملیاتی در گمرکات استان آذربایجان شرقی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله الگوی مناسب، محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه ریزی عملیاتی در گمرکات استان آذربایجان شرقی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله الگوی مناسب، محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه ریزی عملیاتی در گمرکات استان آذربایجان شرقی در pdf :

الگوی مناسب، محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه ریزی عملیاتی در گمرکات استان آذربایجان شرقی

چکیده
طی سالیان متعدد نظام بودجه ریزی عملیاتی به منظور اصلاح مدیریت سازمانهای دولتی پایه ریزی شد و به دلیل ویژگیهایی چون: انعطاف پذیری، قدرت پاسخگویی به نیازهای اطلاعاتی مدیران و به تبع آن سهولت، صحت و دقت در تصمیم گیری آنها، بهبود میزان اثربخشی و کارایی برنامه ها و

فعالیت ها، افزایش بهره وری و تسهیل نظارت و کنترل برنامه ها، امروزه در اغلب کشورهای جهان اجرا می شود. از یک سو با توجه به اینکه در بودجه ریزی عملیاتی هدف، تبیین و تعیین رابطه میان بودجه تخصیص داده شده (هزینه ها)، نتایج مورد انتظار و چگونگی ایجاد این روابط است یا به عبارت

دیگر تاکید آن بر ستانده (محصول) به جای داده ها و هزینه یابی محصول بوده، و محاسبه بهای تمام شده فعالیتها از الزامات اساسی این نظام بودجه ریزی است. از سوی دیگر با عنایت به الزامات قانونی مندرج در مواد 138و 144 قانون برنامه چهارم توسعه و بند 32 قانون برنامه پنجم توسعه، ضرورت اجرای آن در ایران امری بدیهی است.

در این مقاله مروری بر مفاهیم بودجه ریزی و بودجه ریزی عملیاتی خواهد شد؛ هدف عمده و نهایی مقاله حاضر ارائه یک الگوی مناسب برای محاسبه بهای تمام شده فعالیت ها بر مبنای بودجه ریزی عملیاتی در گمرکات استان آذربایجانشرقی است تا با اجرای آن و از طریق ستانده های سیستم یاد شده نیازهای اطلاعاتی این دستگاه اجرایی مرتفع گردد.

 

کلید واژه ها:
بودجه – بودجه ریزی – بودجه ریزی عملیاتی – الگو

1-عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد جلفا
2- عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد تبریز
3- دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد تبریز

مقدمه و هدف :
رضایی نژاد، (1375) سند بودجه مهمترین عاملی است که اطلاعات لازم ،برای اعمال حاکمیت را در اختیار قوه مجریه قرار می دهد و برای قوه مقننه مبنایی فراهم می کند تا به کمک آن بتواند ضمن ابلاغ سیاست های کلان، عملکرد دولت را ارزیابی کند.
اصولا سازمانها به سه دلیل عمده به بودجه ریزی نیازمندند:
1) نشان دادن مفهوم مالی برنامه ها
2) شناساندن منابع مورد نیاز برای اجراء برنامه ها
3) بدست آوردن معیارهای سنجش، نظارت و کنترل نتایج در مقایسه با برنامه ها

روش بودجه ریزی که هم اکنون در سازمانهای دولتی رواج دارد ترکیبی از روش بودجه ریزی سنتی و برنامه ای می باشد که اطلاعاتی را در خصوص نتایج هزینه کرد اعتبارات و میزان اثر بخشی و کارایی برنامه ها را به دست نمی دهد و همچنین دارای افق کوتاه مدت بوده و محدودیت اقتدار مدیریت در کنترل هزینه ها و نظارت بر اجرای هر واحد را موجب می شود. از اینرو نظام بودجه ریزی عملیاتی برای رفع این مشکلات مطرح گردیده است. بودجه ریزی عملیاتی در جهت تخصیص هدفمند اعتبارات به برنامه ها و فعالیتها ،شفاف سازی فرآیند بودجه ریزی، ایجاد ارتباط بین بودجه و نتایج عملکرد، سنجش اثر بخشی و کارایی برنامه ها و فعالیتها و ;گام بر می دارد.

فرج وند، (1380) بودجه ریزی عملیاتی یا بودجه بر حسب عملیات عبارتست از بودجه ای که بر اساس وظایف، عملیات و پروژه هایی که سازمانهای دولتی تصدی اجرای آن را بعهده دارند، تنظیم می شود. در تنظیم بودجه عملیاتی به جای توجه به وسایل اجرای فعالیتها، خود فعالیت و مخارج

کارهایی که باید انجام شود،مورد توجه قرار می گیرد. در بودجه ریزی عملیاتی – علاوه برتفکیک اعتبارات بر حسب وظایف،برنامه ها،فعالیت هاو طرح ها- حجم عملیات و هزینه های اجرای عملیات سازمان و واحدهای ذیربط براساس رو شهای علمی مانند حسابداری قیمت تمام شده و روش اندازه گیری کار و روش بودجه بندی بر مبنای فعالیت محاسبه و تعیین می گردد.

استقرار سیستم بودجه ریزی عملیاتی، مستلزم تعیین بهای تمام شده فعالیتها است. محاسبه بهای تمام شده به عنوان یکی از پارامتر های اساسی این نظام چگونه باید انجام شود؟ نحوه تخصیص هزینه ها به فعالیتها چگونه باید باشد؟ آیا سیستم مالی فعلی سازمانهای دولتی در ایران قادر به ارائه اطلاعات لازم در این خصوص است؟اینها برخی از سوالات اساسی می باشد که ضرورت انجام تحقیق را توجیه می کند. هدف از انجام این تحقیق، ارائه مدلی برای محاسبه بهای تمام شده فعالیتها در گمرکات استان آذربایجان شرقی می باشد، مدلی که بر پایه واقعیتها و نیازهای خاص سازمان باشد. در رابطه با سیستم بهای تمام شده خاطرنشان می گردد که این سیستم حسب مورد در واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی پیاده و الگوهای متفاوتی از آن جهت تامین نیازهای اطلاعاتی این واحدها ارائه گردیده است همچنین اخیرا با الزامی شدن استفاده از نظام بودجه ریزی عملیاتی در دستگاههای که به نحوی از انحاء از بودجه دولتی استفاده می

نمایند، الگوهایی از سیستم یاد شده جهت تامین نیازهای اطلاعاتی دستگاههای مزبور ارائه و مورد استفاده قرار گرفته است لیکن استفاده از سیستم مزبور تاکنون در سطح گمرکات کشور بصورت علمی رایج نبوده و الگوی مشخصی درخصوص محاسبه بهای تمام شده خدمات موجود نمی باشد و پژوهش حاضر نخستین کوشش در این زمینه می باشد. لذا تحقیق حاضر برآن است که با مطالعات کارشناسی الگوی مناسبی از سیستم مزبور را جهت تامین نیازهای اطلاعاتی این سازمان مهم اقتصادی کشور که یکی از ارکان اصلی در طرح تحول اقتصادی دولت است، ارائه نماید.

تحقیقات داخلی :
• محجوبی، (پاییز1387) به مطالعه، ارائه الگوی مناسب بهای تمام شده محصولات کشاورزی(انواع گلهای شاخه بریده رز) پرداخته که نتیجه این تحقیق ارائه الگوی مناسب بهای تمام شده محصولات کشاورزی(انواع گلهای شاخه بریده رز) بوده است.

• احسانی، (تابستان1387) به مطالعه، سیستم حسابداری بهای تمام شده طبخ غذا در شرکتهای خدماتی و ارائه الگوی مناسب، پرداخته که نتیجه، ارائه الگوی مناسب بهای تمام شده جهت تعیین بهای تمام شده طبخ غذاهای منتخب و لزوم استقرار یک سیستم حسابداری بهای تمام شده بود.

• غلا میان باروق، (1386) به مطالعه، طراحی الگوی بهینه محاسبه بهای تمام شده خدمات بانکی در موسسه مالی و اعتباری انصار،پرداخته که نتیجه حاصل، پذیرفته شدن فرضیه تحقیق مبنی برنبود مبنای مناسب، محاسبه بهای تمام شده خدمات در سیستم بانکی بود.

• زینالی، (1386) به بررسی نحوه استقرار سیستم بودجه بندی بر مبنای عملکرد در دستگاه های اجرایی استان کرمان، پرداخته که نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی ازآن بود که :
• الف) محاسبه بهای تمام شده فعالیتها به عنوان یک جزء لاینفک از سیستم بودجه بندی بر مبنای عملکرد می باشد.

• ب) سیستم حسابداری دولتی فعلی دستگاههای اجرایی به منظور پیاده سازی سیستم بودجه بندی بر مبنای عملکرد مناسب نیست.

فرضیه :
با عنایت به اینکه تحقیق حاضر از نوع توصیفی بوده و هدف از انجام آن صرفا ارائه الگو، برای محاسبه بهای تمام شده خدمات می باشد لذا تحقیق فاقد فرضیه می باشد. و از سوال تحقیق بجای فرضیه بشرح زیراستفاده می گردد.
سوال تحقیق:
با توجه به شرایط و مقررات حاکم بر گمرکات استان آذربایجانشرقی، چگونه می توان قیمت تمام شده فعالیت ها را به منظور پیاده سازی نظام بودجه ریزی عملیاتی محاسبه نمود؟
اهداف علمی:
• ارائه مدل محاسبه بهای تمام شده فعالیتها و برنامه ها در چارچوب بودجه ریزی عملیاتی.
• شناسایی فعالیت های ذیل هر برنامه به منظور محاسبه بهای تمام شده فعالیتها و تنظیم بودجه ریزی عملیاتی.
• ارائه بستر مناسب جهت اصلاح و بهبود نظام فعلی حسابداری و امور مالی در سازمانهای دولتی به ویژه از جنبه محاسبه بهای تمام شده خدمات.
موارد و روشها :

قلمرو مکانی تحقیق حاضر گمرکات استان آذربایجان شرقی بوده و پژوهش حاضر، در روش تحقیق بر اساس هدف، از نوع روش تحقیق کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، تحقیق توصیفی موردی می باشد. همچنین به منظور گردآوری اطلاعات در این پژوهش، پژوهشگر از روش کتابخانه ای و میدانی بهره مند می باشد. از جهت نداشتن فرضیه، به منظور دستیابی به هدف پژوهش و تایید الگوی پیشنهادی از روش آزمون دلفی استفاده می گردد. بر این اساس الگوی پیشنهادی و تهیه شده توسط پژوهشگر در اختیار کارشناسان و متخصصین مالی و حسابداری و امور گمرکی قرار گرفته، تا نظر خود را در خصوص الگوی ارائه شده بیان نمایند.

یافته ها :
بر اساس مطالعات انجام گرفته مدل کلی محاسبه بهای تمام شده خدمات در گمرکات استان آذربایجانشرقی شامل مراحل زیر می باشد:

1-طبقه بندی هزینه ها: طبقه بندی هزینه ها بر اساس ماهیت طبیعی، مستقیم و غیرمستقیم بودن آنها و نیز شیوه ردیابی یا تخصیص آنها به دوایر پشتیبانی و عملیاتی در جدول شماره (1) نشان داده شده است. لازم به ذکر است که مستقیم و غیرمستقیم بودن هزینه ها در این بخش نسبت به دوایر در نظر گرفته شده است.
2- تعیین دوایر پشتیبانی و مبنای تخصیص هزینه های دوایرپشتیبانی به عملیاتی: واحد پشتیبانی به دایره ای از یک اداره یا سازمان گفته می شود که کارهای آن به طور مستقیم در جهت اهداف سازمان نیست بلکه فقط واحدهای دیگر را در جهت انجام امورشان (با ارائه خدماتی) حمایت می نماید. به منظور تسهیم هزینه های دوایر پشتیبانی به دوایر عملیاتی ابتدا باید روش مناسبی انتخاب گردد. با توجه به مطالعات صورت گرفته و در نظر گرفتن سهولت محاسبات، روش مستقیم و جهت انجام محاسبات دقیق، روش متقابل پیشنهاد می شود. پس از تعیین روش تسهیم مناسب، بایستی برای هر یک از دوایر پشتیبانی یک مبنای مناسب به منظور تخصیص هزینه های آن به دوایر عملیاتی تعیین نمود. این مبنا طوری انتخاب شده است که بهترین ارتباط بین هزینه و سطح فعالیت را نشان دهد. دوایر پشتیبانی و مبنای مناسب برای تخصیص هزینه های هر یک از آنها در سازمان مورد مطالعه به شرح جدول شماره(2) می باشد.

3-دوایر عملیاتی: دوایر عملیاتی آن دسته از دوایری هستند که وظایف اصلی یا به عبارتی فعالیتهای سازمان را براساس اهداف سازمان انجام می دهند. دوایر عملیاتی این سازمان به شرح زیر می باشند:

1-واحد درب خروج: این واحد وظیفه کنترل مدارک و میزان کالاهای خروجی از گمرک را برعهده دارد.
2-واحد بازبینی: این واحد وظیفه کنترل مجدد کلیه مدارک مربوط به امور گمرکی اداره را برعهده دارد.

3- واحد تشخیص هویت و دریافت اسناد: تطبیق اسناد و ضمایم اظهارنامه با اصل اسناد.
4-سرویس ارزیابی: ارزیابی کالا از لحاظ ارزش، تعرفه گمرکی، تطبیق اجازه ورود کالا با بخشنامه هاو مطابقت کالا با اسناد ارائه شده وظیفه این واحد است.

5-واحد تعیین ارزش: وظیفه تعیین ارزش کالا براساس ارزشهای گمرکی بر مبنای قانون امور گمرکی و آئین نامه اجرایی آن برعهده این واحد است.

6-واحد امور ترانزیت و کارنه تیر: مسئول امور ترانزیت کالا، اعم از داخلی وخارجی، ورودو خروج موقت و کارنه تیر می باشد.
7-واحد امور متروکه و ضبطی : انجام امور مربوط به کالاهای متروکه و بلاصاحب در گمرک اعم از قضایی و تجاری. این کالاها پس از طی مراحل قانونی به نفع دولت ضبط شده و تحویل مراجع ذینفع داده می شود.

 

عنوان هزینه بر مبنای طبقه بندی طبیعی هزینه ها عنوان هزینه بر مبنای طبقه بندی طبیعی هزینه ها مستقیم غیر مستقیم شیوه ردیابی یا تخصیص به دوایر
حقوق و دستمزد و فوق العاده شغل • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
اضافه کاری • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
عید پایان سال • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
آموزش • بر اساس تعداد کارمندانی که از خدمات آموزشی استفاده کردند
ماموریت داخلی • بر اساس تعداد روزهایی که کارمندان به ماموریت رفته اند
کمک هزینه فوت و ازدواج • بر اساس تعداد کارمندان هر دایره ای که از آن استفاده کرده اند
پاداش ماده 41و آموزش • بر اساس تعداد کارمندان هر دایره ای که از آن استفاده کرده اند
مرخصی مناطق محروم • بر اساس تعداد کارمندانی که از آن استفاده کرده اند
لباس کارکنان • بر اساس تعداد کارمندان دایره
کمکهای غیرنقدی • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
خدمات قراردادی • به دوایر موضوع قرارداد
غذا • بر اساس کارمندان دایره
کمک هزینه مهد کودک • بر اساس تعداد کارمندان هر دایره ای که از آن استفاده کرده اند
بازنشستگی سهم دولت • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
پاداش پایان خدمت • به فعالیت غیرعملیاتی دیون و بازخرید کارکنان ردیابی می شود
هزینه های مربوط به بازنشستگان • به فعالیت غیرعملیاتی بازنشستگی ردیابی می شود
پرداخت دیون پرسنلی • به فعالیت غیرعملیاتی دیون و بازخرید کارکنان ردیابی می شود
بیمه خودروها • به واحد نقلیه ردیابی می شود
کمک ها رفاهی • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
ذخیره مرخصی • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
سوخت وسایل نقلیه
• واحد نقلیه
بیمه تامین اجتماعی و پس انداز کارکنان دولت • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی میشود
ملزومات و مواد مصرفی • بر اساس مدارک انبار به دایره استفاده کننده ردیابی می شود
هزینه ورزشی کارکنان • بر اساس تعداد کارمندانی که از خدمات ورزشی استفاده کردند
هزینه اینترنت • واحد کامپیو تر و واحدهایی که از خدمات مربوطه استفاده کرده اند
هزینه های روابط عمومی • روابط عمومی

عوارض شهرداری(خودرو و ساختمان) • بخش خودرو به واحد نقلیه ردیابی می شو دو بخش ساختمان بر مبنای سطح زیربنا به دوایر تخصیص می یابد

موبایل • بر اساس تعداد کارمندان هر دایره ای که از چنین خدماتی استفاده کردند
هزینه های مربوط به جانبازان • واحدهایی که کارمندان آن از چنین خدماتی استفاده کردند
تلفن(خطوط مستقیم) • واحد مخابرات
تلفن (غیر مستقیم) • تعداد کارکنان واحدهایی که خط مستقیم ندارند
گاز مصرفی • بر مبنای سطح زیربنا به دوایر تخصیص می یابد

آب مصرفی • بر مبنای تعداد کارکنان دوایر تخصیص می یابد
هزینه برق • بر مبنای سطح زیربنا به دوایر تخصیص می یابد

هزینه تعمیرات تاسیسات • بر مبنای سطح زیربنا به دوایر تخصیص می یابد
دیون به سایر سازمانها • به فعالیت غیرعملیاتی دیون و بازخرید ردیابی می شود
هزینه ایاب و ذهاب کارکنان • بر اساس تعداد کارمندان هر دایره ای که از آن استفاده کرده اند
حقوق،اضافه کاری و عیدی کارکنان قراردادکارمعین • بر اساس کارمندان هر دایره به دایره مربوط ردیابی می شود
هزینه پلمب • به واحد ارزیابی ردیابی می شود
هزینه های پستی • به واحد دبیر خانه ردیابی می شود
واحد پشتیبانی مبنای تخصیص
دبیرخانه تعداد مکاتبات
خدمات نقلیه زمان استفاده از وسایل نقلیه
کارپردازی تعداد درخواستهای هر واحد
امور اداری تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
امور مالی تعداد کارکنان و اعتبارات هر واحد
تشکیلات و طبقه بندی مشاغل و آموزش تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
واحد عمران و ساختمان متر مربع
گروه نظارتی حسابرسی و بازرسی تعداد کارکنان و اعتبارات هر واحد
روابط عمومی تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
حراست تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
واحد آمار حجم کار
آبدارخانه تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
انفورماتیک تعداد رایانه
بایگانی تعداد رکورد بایگانی
انبار(اموال) تعداد درخواست از انبار و حجم کالا های موجود در انبار
واحد مخابرات تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
واحد مدیریت تعداد کارکنان و میزان فضای مصرفی از دستگاه اجرایی
واحد بودجه حجم کار

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   11   12   13   14   15   >>   >