مقاله بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی در pdf
نوشته شده به وسیله ی علی در تاریخ 95/2/30:: 3:27 صبح
مقاله بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی در pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی در pdf :
بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی مبتنی براقلام تعهدی ونسبت های حاصل ازصورت جریان وجوه نقدجهت ارزیابی توانایی ایفای تعهدات و تداوم فعالیت در شرکت های منتخب پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران
چکیده
این تحقیق به بررسی باراطلاعاتی نسبت های نقدینگی مبتنی برحسابداری تعهدی ونسبت های مالی حاصل ازصورت جریان وجوه نقدکه درارزیابی توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت شرکت ها کاربرددارند،می پردازد.
هریک ازدوروش تعهدی ونقدی ،محتوای اطلاعاتی خاصی را ارائه می کنندونمی توانندجایگزین یکدیگرباشند،لیکن ارائه آن هادرکناریکدیگر،تصویرروشن ترازوضعیت نقدینگی یک بنگاه اقتصادی رابه نمایش می گذارد.ازآنجایی که بخش عمده ای ازعوامل موثربرتوانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت بروضعیت نقدینگی واحدهای تجاری تاکیددارد،بادرک ارتباط بین نسبت های مذکور،می توان ارزیابی بهتری ازوضعیت توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت آن نمود.
دراین تحقیق ،ازآن جائی که ماده 141قانون تجارت ایران می تواند ازنشانه های وضعیت توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت شرکت هاباشد، ارتباط وهمبستگی میان نسبت های تعهدی(سنتی) نقدی و نسبت های نقدینگی دردوجامعه آماری ،شرکت های مشمول ماده 141قانون تجارت به عنوان شرکت های دارای توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت نامناسب وشرکت های غیرمشمول ماده 141قانون تجارت به عنوان شرکت های دارای توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت مناسب ،
موردآزمون قرارمی گیرندتامشخص شودکه آیاافشاءاطلاعات تعهدی،کفایت ازافشاءاطلاعات نقدی می کندیاخیر.نتایج تحقیق بیانگرآن است که بین نسبت های نقدینگی تعهدی ونسبت های مالی حاصل ازصورت جریان وجوه نقد،همبستگی معنی داری وجودنداردوارائه آنهادرکنار یکدیگر،تصویرروشن تر،ازارزیابی توانایی ایفای تعهدات وبرقراری فرض تداوم فعالیت یک واحدتجاری ارائه می نماید.
واژه های کلیدی:
نسبت های مالی تعهدی ،نسبت های مالی مبتنی برجریان وجوه نقد،نسبت های نقدینگی،توانایی ایفای تعهدات ،تداوم فعالیت
مقدمه
نسبت های مالی یکی از ابزارهای ارزیابی شرکت ها توسط سرمایه گذاران و نیز ابزاری برای مدیریت واحد تجاری به منظور ارزیابی وضعیت موجود و همچنین پیش بینی وضعیت آتی واحد تجاری می باشد.
این نسبت ها بر اساس ارقام مندرج در صورت های مالی که بر اساس روش حسابداری تعهدی تهیه شده اند محاسبه و استخراج می شوند. این صورت های مالی اطلاعاتی در مورد جریانهای نقدی منعکس نمی نمایند و این یکی از ضعف های عمده صورت های مالی تعهدی است . در چنین شرایطی فرض بر این است که فقدان اطلاعات لازم در خصوص گردش وجوه نقد می تواند سبب گمراهی تصمیم گیرندگان داخلی و خارجی شود. بسیارند شرکت هایی که علیرغم سودهای هنگفت، درپرداخت بدهی خود با مشکلات عدیده ای روبرو هستند.(فاضلی -1380)
با الزامی شدن تهیه صورت جریان وجوه نقد در ایران به عنوان یکی از اجزاء صورت های مالی اساسی، تحقیقات متنوعی در ارتباط با سودمندی محتوای اطلاعاتی این صورت مالی انجام شد. نتایج تحقیقات مذکور حاکی از وجود بار فزاینده اطلاعاتی در محتوای صورت جریان وجوه نقد بود.
با توجه به استفاده حسابرسان و استفاده کنندگان از نسبت های نقدینگی سنتی جهت ارزیابی توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت، محقق بر آن شد تا با بررسی ارتباط بین این دو گروه نسبت ها مشخص کند که آیا این نسبت ها می توانند به جای یکدیگر استفاده شده و نتایج یکسانی ارائه دهند. یا به عبارت دیگر آیا استفاده از هر گروه از نسبت های مذکور، به نتایجی منجر می شود که متفاوت از نتایج سایر گروه ها باشد.
مساله تحقیق
هریک ازدوروش تعهدی ونقدی محتوای اطلاعاتی کاملی راارائه می کنندونمی توانند جایگزین یک دیگرباشند، بااین وجودارائه آن ها درکناریک دیگر تصویرروشن تر از وضعیت نقدینگی یک بنگاه اقتصادی رادر معرض نمایش قرارمی دهد.
ازآن جایی که بخش عمده ای از عوامل موثر برابهام درتداوم فعالیت وتوانایی بازپرداخت تعهدا ت بر مشکلات نقدینگی واحد تجاری تاکید دارد ، با درک ارتباط نسبت های مربوطه می توان ارزیابی بهتری از تداوم فعالیت وتوانایی بازپرداخت تعهدات آن به عمل آورد.
درحالی که حسابرسان ازصورت گردش وجوه نقد،برای اثبات حساب های ترازنامه یا صورت سودوزیان وردیابی اقلام پیش پاافتاده از صورت گردش وجوه نقداستفاده می کنند ، استفاده آنها از نسبت ها، برای تجزیه وتحلیل های مربوط به وجوه نقد به نسبت جاری (بدهی های جاری /دارای های جاری ) یا نسبت آنی (بدهی های جاری /دارایی های جاری منهای موجودی کالا )محدود می شود. متون حسابرسی عموما تنها نسبت های مبتنی برترازنامه و صورت سودوزیان همراه بابحثی کم یابدون بحث در مورد صورت گردش وجوه نقد رادربر می گیرد.
نسبت های گردش وجوه نقد در دوطبقه کلی قرار می گیرند (نظری-1380)
1-نسبت هایی جهت آزمون توانایی ایفای تعهدات ونقدینگی که شامل نسبت های گردش وجوه نقد عملیاتی ،پوشش گردش وجوه ،پوشش بهره وجوه نقدوپوشش بدهی نقدی می باشند.
2-نسبت های مورد استفاده برای ارزیابی توانایی یک شرکت برمبنای تداوم فعالیت که عبارت است از نسبت های کل وجوه نقد آزاد،کفایت وجوه نقد،وجه نقدبه مخارج سرمایه ای ووجه نقد به کل بدهی .
دراین تحقیق ارتباط و همبستگی میان نسبت های نقدی ونسبت های تعهدی (جاری وآنی ) مورد آزمون قرار می گیرد تامشخص شود آیا افشاء اطلاعات تعهدی ،به تنهایی کفایت می کند یا می بایست اطلاعات نقدی نیز منتشر شود؟
اهمیت تحقیق
یکی از پیامدهای سیر تکامل حسابداری ،استفاده از نسبت های مالی جهت تجزیه و تحلیل صورتهای مالی است. پیدایش نسبت های مالی به اواخر قرن نوزدهم میلادی باز می گردد. از آن زمان بود که تحلیل گران مالی نسبت های فعلی را که اکنون به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرد، ترویج دادند. یکی از تحولات حسابداری که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته، لزوم تهیه « صورت جریان وجوه نقد » به عنوان یکی از صورت های مالی اساسی توسط واحدهای تجاری است.
استفاده از نسبت های نقدی می تواند در ارزیابی نقدینگی وتوانایی پرداخت دیون واحد تجاری نقش بسزایی داشته باشد. توانایی پیش بینی ورشکستگی واحد تجاری هم از دیدگاه سرمایه گذاری خصوصی و هم از دیدگاه اجتماعی ، حائز اهمیت می باشد. یک هشدار اولیه از احتمال ورشکستگی، مدیریت و سرمایه گذاران را قادر می سازد تا دست به اقدام پیشگیرانه بزنند.
در ایران نیز طبق تصمیمات کمیته فنی سازمان حسابرسی، صورت جریان وجوه نقد از اول بهمن سال 1375 جزء صورت های مالی اساسی محسوب و جایگزین صورت تغییرات در وضعیت مالی شد و در نتیجه از تاریخ مذکور، مشمول اظهار نظر حسابرسان مستقل قرار گرفت. لذا لازم است تحقیقاتی در زمینه محتوای اطلاعاتی نسبت های مبتنی بر جریان های نقدی صورت گیرد.(فاضلی-1380)
سیاست های اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه خصوصی سازی شرکت های دولتی به منظور جذب سرمایه های بخش خصوصی و هدایت این سرمایه ها در راه سازندگی و شکوفایی اقتصاد کشور باعث شده است تا گروه زیادی از مردم روی به بازار بورس اوراق بهادار تهران آورند . طبیعی است که بدون آگاهی از وضعیت مالی و نقدینگی شرکت ها و ارزیابی صورت های مالی آنها، سرمایه گذاران با ریسک بالایی مواجه خواهند بود. استفاده از اطلاعات جریان های نقدی در تجزیه و تحلیل نسبت ها توسط تحلیل گران و سرمایه گذاران در امر سرمایه گذاری و همچنین توسط مدیریت این شرکت ها می تواند راهنمای خوبی برای هدایت مؤسسه در جهت رشد و سلامت اقتصادی باشد.
قلمرو تحقیق
الف :دوره زمانی تحقیق :دوره زمانی تحقیق محدودبه سال های 1383الی 1387می باشد.
ب :مکان تحقیق :مکان تحقیق شرکت های منتخب فعال در بورس اوراق بهادارتهران می باشد.
ج :قلمروموضوعی تحقیق :موضوع تحقیق تعیین بررسی رابطه بین نسبت های نقدینگی مبتنی براقلام تعهدی و نسبت های حاصل ازصورت جریان وجوه نقدجهت ارزیابی توانایی ایفای تعهدات و تداوم فعالیت در شرکت های منتخب پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران می باشد.
فرضیات تحقیق
1بین نسبتهای نقدینگی تعهدی وشاخص های نقدینگی عملیاتی رابطه وجودندارد.
1-1بین نسبت جاری ونسبت گردش وجوه نقدعملیاتی رابطه وجودندارد.
1-2 بین نسبت جاری ونسبت پوشش بهره نقدی رابطه وجودندارد.
1-3 بین نسبت جاری ونسبت پوشش بدهی جاری نقدی رابطه وجودندارد.
1-4 بین نسبت آنی ونسبت گردش وجوه نقدعملیاتی رابطه وجودندارد.
1-5 بین نسبت آنی ونسبت پوشش بهره نقدی رابطه وجودندارد.
1-6 بین نسبت آنی ونسبت پوشش بدهی جاری نقدی رابطه وجود ندارد.
2بین نسبتهای نقدینگی تعهدی وشاخص های مبتنی برتداوم فعالیت رابطه وجودندارد.
2-1 بین نسبت جاری ونسبت مخارج سرمایه ای رابطه وجودندارد.
2-2بین نسبت جاری ونسبت وجوه نقد عملیاتی به کل بدهی رابطه وجودندارد.
2-3بین نسبت جاری ونسبت جریان نقدی آزادبه کل بدهی رابطه وجودندارد.
2-4بین نسبت آنی ونسبت مخارج سرمایه ای رابطه وجودندارد.
2-5تعیین رابطه بین نسبت آنی ونسبت وجوه نقد عملیاتی به کل بدهی رابطه وجودندارد.
2-6بین نسبت آنی ونسبت جریان نقدی آزاد به کل بدهی رابطه وجودندارد.
روش کلی تحقیق
تحقیق مذکور ازنظرهدف کاربردی می باشد.یعنی به دنبال بهبودوضعیت اظهارنظر، درباره تداوم فعالیت و توانایی ایفای تعهدات شرکت های موردتحقیق می باشد.وازنظرروش استنتاج توصیفی تحلیلی می باشدواز نظرطرح تحقیق باتوجه به این که ازاطلاعات صورت های مالی سال های گذشته شرکت های مورد مطالعه استفاده می شود،پس رویدادی می باشد.
نمونه آماری وکفایت آن
دراین تحقیق جهت بالابردن اطمینان ازکفایت نمونه آماری وپایایی واعتبارنتایج تحقیق ازدونمونه جداگانه به شرح ذیل استفاده شده است :
الف :شرکت هایی که در سال های 1383الی 1387مشمول ماده 141قانون تجارت شده اند.طبق این ماده :”اگربراثرزیان های وارده،حداقل نصف سرمایه شرکت ازمیان برودهیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوق العاده صاحبان سهام رادعوت نمایدتاموضوع انحلال یابقای شرکت موردشور و رای واقع شود.هرگاه مجمع مزبوررای به انحلال شرکت ندهدبایددرهمان جلسه وبارعایت مقررات ،سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجودکاهش دهد.درصورتی که هیات مدیره برخلاف این ماده به دعوت مجمع عمومی فوق العاده مبادرت ننمایدویامجمعی که دعوت می شودنتواندمطابق مقررات قانونی منعقدگردد، هر ذینفع می تواند انحلال شرکت را ازدادگاه صلاحیت دار درخواست کند.”که دراین تحقیق به عنوان شرکت هایی که دارای توانایی ایفای تعهدات وتداوم فعالیت مناسبی نمی باشند،درنظرگرفته شده اند.
ب:شرکت هایی که درطی سال های تحقیق مورداشاره ،مشمول ماده 141قانون تجارت نشده باشند. که دراین تحقیق به عنوان شرکت هایی که دارای توانایی ایفای تعهدات وتداوم مناسبی می باشند،درنظرگرفته شده اند.
معرفی متغییرهای تحقیق:
ردیف عنوان متغییر نوع متغییر علامت اختصاری مورد کاربرد نحوه محاسبه
1 نسبت جاری وابسته CR معرف توانایی شرکت در واریز بدهی های کوتاه مدت می باشد
2 نسبت آنی وابسته QR معرف توانایی شرکت در واریز بدهی های کوتاه مدت می باشد
3 نسبت گردش وجوه نقد عملیاتی مستقل OCFR معرف توانایی شرکت در ایجاد منابع جهت پرداخت بدهی های جاری می باشد
4 نسبت پوشش بهره نقدی مستقل CICR معرف توانایی شرکت جهت پرداخت بهره می باشد
5 نسبت پوشش بدهی جاری نقدی مستقل CDCR معرف توانایی شرکت جهت بازپرداخت بدهی های جاری می باشد
6 نسبت مخارج سرمایه ای مستقل CCER معرف توانایی شرکت جهت پوشش بدهی بعد از انجام مخارج سرمایه ای در اموال و تجهیزات می باشد
7 نسبت وجوه نقد عملیاتی به کل بدهی مستقل CTDR معرف توانایی شرکت جهت پوشش تعهدات بدهی آتی می باشد
8 نسبت جریان نقد آزاد به کل بدهی مستقل FCFR معرف توانایی شرکت جهت ایفای تعهدات آتی نقدی می باشد
آزمون فرض ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن
در مواردی که فرضهای آزمون های پارامتری برقرار نباشند برای مثال مقیاس اندازه گیری متغیر کمتر از نسبتی باشد و یا توزیع متغیر ها نرمال نباشد از همبستگی اسپیرمن به جای همبستگی پیرسون و یا حتی رگرسیون استفاده می گردد ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن یا همبستگی رتبه ای همانگونه که مشخص است بر اساس رتبه دو متغیر محاسبه میگردد و مقدار آن بین 1- تا 1 است که مقادیر نزدیک به 1و 1- میزان تغییرات شدید همسو یا غیر همسوی دو متغیر را نشان داده و مقادیر نزدیک به صفر حاکی از عدم تغییر رتبه دو متغیر است.
فرض صفر و فرض مقابل برای آن به صورت زیر نوشته می شود :
فرمول محاسباتی میزان همبستگی اسپیرمن به شرح زیر است ( D اختلاف رتبه دو متغیر است):
در جدول زیر مقادیر ضریب همبستگی اسپیرمن , مقدار سطح معناداری به همراه تعداد نمونه مربوط به متغییروابسته نسبت جاری به تفکیک سال و برای شرکتهای غیرمشمول ماده 141 ارایه شده است. استنباط در مورد آزمون فرضها بر اساس سطح معناداری حاصل از آزمون است، بدین گونه که هرگاه مقدار سطح معناداری کمتر از 05/0 باشد، فرض صفر در سطح 95 درصد رد می شود و در غیر این صورت فرض صفر رد نمی گردد. برای نمونه مقادیر سطح معناداری برای OCFR در سال 83 (047/0), سال 84 (086/0) , سال 85(497/0), سال 86 (445/0) و در سال87 (028/0) است که در سالهای 83و 87 در سطح 95 درصد معنادار است و در سایر سالها رابطه معناداری وجود ندارد. رابطه متغیر در سالهای 83 و 87 مثبت است.
جدول1:تجزیه وتحلیل ضریب همبستگی اسپیرمن برای متغییروابسته نسبت جاری درشرکت های غیرمشمول ماده141قانون تجارت
شرکتها سال مقدار همبستگی اسپیرمن CR
OCFR CICR CDCR CCER CTDR FCFR
غیرمشمول ماده 141 83 مقدار همبستگی 0/170 0/111 0/081 0/092 0/144 0/129
سطح معناداری 0/047 0/209 0/349 0/288 0/093 0/134
تعداد 137 137 137 137 137 137
84 مقدار همبستگی -0/153 -0/057 -0/209 -0/196 -0/168 -0/165
سطح معناداری 0/086 0/528 0/019 0/027 0/060 0/065
تعداد 126 126 126 126 126 126
85 مقدار همبستگی -0/061 -0/084 -0/083 -0/004 -0/057 -0/028
سطح معناداری 0/497 0/344 0/353 0/968 0/523 0/757
تعداد 129 129 129 129 129 129
86 مقدار همبستگی -0/066 -0/028 -0/145 -0/008 -0/047 -0/047
سطح معناداری 0/445 0/748 0/091 0/927 0/583 0/587
تعداد 137 137 137 137 137 137
87 مقدار همبستگی 0/217 0/195 0/061 0/084 0/276 0/271
سطح معناداری 0/028 0/050 0/543 0/405 0/005 0/006
تعداد 103 103 103 103 103 103
در جدول زیر مقادیر ضریب همبستگی اسپیرمن , مقدار سطح معناداری به همراه تعداد نمونه مربوط به متغییروابسته نسبت جاری به تفکیک سال و برای شرکت های مشمول ماده 141 ارایه شده است استنباط در مورد آزمون فرضها بر اساس سطح معناداری حاصل از آزمون است بدین گونه که هرگاه مقدار سطح معناداری کمتر از 05/0 باشد فرض صفر در سطح 95 درصد رد می شود و در غیر این صورت فرض صفر رد نمی گردد. برای نمونه مقادیر سطح معناداری برای OCFR در سال 83 (962/0), سال 84 (904/0) , سال 85(912/0), سال 86 (407/0) و در سال87 (294/0) است که درهمه سال ها بیشتراز05/0است پس در سطح 95 درصد رابطه معناداری وجود ندارد.
جدول2:تجزیه وتحلیل ضریب همبستگی اسپیرمن برای متغییروابسته نسبت جاری درشرکت های مشمول ماده141قانون تجارت
شرکتها سال مقدار همبستگی اسپیرمن CR
OCFR CICR CDCR CCER CTDR FCFR
مشمول ماده 141 83 مقدار همبستگی 0/010 0/075 -0/003 0/242 0/050 -0/013
سطح معناداری 0/962 0/723 0/988 0/243 0/812 0/951
تعداد 25 25 25 25 25 25
84 مقدار همبستگی 0/026 0/074 -0/048 0/017 0/058 0/121
سطح معناداری 0/904 0/731 0/824 0/936 0/787 0/590
تعداد 24 24 24 24 24 24
85 مقدار همبستگی 0/019 0/142 0/016 0/154 0/021 0/004
سطح معناداری 0/912 0/409 0/928 0/379 0/902 0/983
تعداد 36 36 36 36 36 36
86 مقدار همبستگی 0/125 0/135 0/119 0/358 0/145 0/176
سطح معناداری 0/407 0/389 0/431 0/017 0/336 0/242
تعداد 46 46 46 46 46 46
87 مقدار همبستگی 0/218 0/264 0/199 0/333 0/187 0/148
سطح معناداری 0/294 0/224 0/340 0/104 0/371 0/479
تعداد 25 25 25 25 25 25
در جدول زیر مقادیر ضریب همبستگی اسپیرمن , مقدار سطح معناداری به همراه تعداد نمونه مربوط به متغییروابسته نسبت آنی به تفکیک سال و برای شرکت های غیرمشمول ماده 141 ارایه شده است استنباط در مورد آزمون فرضها بر اساس سطح معناداری حاصل از آزمون است بدین گونه که هرگاه مقدار سطح معناداری کمتر از 05/0 باشد فرض صفر در سطح 95 درصد رد می شود و در غیر این صورت فرض صفر رد نمی گردد. برای نمونه مقادیر سطح معناداری برای OCFR در سال 83 (128/0), سال 84 (666/0) , سال 85(620/0), سال 86 (710/0) و در سال87 (411/0) است که در سال های تحقیق بیشتراز05/0است پس در سطح 95 درصدفرض صفرردنمی گردد.یعنی رابطه معناداری وجود ندارد.
جدول3:تجزیه وتحلیل ضریب همبستگی اسپیرمن برای متغییروابسته نسبت آنی درشرکت های غیرمشمول ماده141قانون تجارت
شرکتها سال مقدار همبستگی اسپیرمن QR
OCFR CICR CDCR CCER CTDR FCFR
غیرمشمول ماده 141 83 مقدار همبستگی 0/131 0/067 0/075 -0/006 0/105 0/079
سطح معناداری 0/128 0/446 0/383 0/945 0/223 0/360
تعداد 137 137 137 137 137 137
84 مقدار همبستگی 0/039 0/085 -0/041 -0/019 0/042 0/039
سطح معناداری 0/666 0/347 0/647 0/836 0/641 0/665
تعداد 126 126 126 126 126 126
85 مقدار همبستگی -0/044 -0/020 -0/114 0/006 -0/033 -0/026
سطح معناداری 0/620 0/821 0/201 0/945 0/710 0/770
تعداد 129 129 129 129 129 129
86 مقدار همبستگی -0/032 -0/025 -0/049 -0/013 -0/022 -0/020
سطح معناداری 0/710 0/775 0/574 0/880 0/796 0/818
تعداد 137 137 137 137 137 137
87 مقدار همبستگی 0/082 0/015 -0/035 0/055 0/136 0/117
سطح معناداری 0/411 0/880 0/722 0/582 0/172 0/242
تعداد 103 103 103 103 103 103
کلمات کلیدی :