سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله مهمترین رمز موفقیت وپیروزی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله مهمترین رمز موفقیت وپیروزی در pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مهمترین رمز موفقیت وپیروزی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مهمترین رمز موفقیت وپیروزی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مهمترین رمز موفقیت وپیروزی در pdf :

مهمترین رمز موفقیت وپیروزی
در هر کارى براى رسیدن به (هدف) و کسب موفقیت, رمز و راز و شیوه ها و قواعدى است که رعایت آنها, راه را میان بُر مى سازد. درس خواندن و (موفقیّت تحصیلى) نیز از این قاعده مستثنا نیست. پس سزاوار و بجاست که جوانان این رموز و روش ها را بشناسند و به کار بندند تا از تلاش علمى و آموزشى خود, بیشترین بهره و سریع ترین ثمره را به دست آورند. برخى از این رموز عبارت اند از:
1 ـ سؤال

دانش آموز, با برخوردارى از روحیه تواضع و کنار گذاشتنِ غرور, آنچه را نمى داند باید بپرسد و مشکلات درسى خود را با معلّم در میان بگذارد. اگر کسى غرور و تکبر داشته باشد, راه فهم و علم را به روى خود مى بندد و (پرسیدن) ـ که اعتراف ضمنى به ندانستن است ـ براى او دشوار مى شود.
پرسش, (کلید گنجینه دانش) است. این حکمت, در کلمات پیامبر خدا(صلى الله علیه

و آله)آمده است: (العلمُ خزائن و مفتاحُها السؤال. )1
گاهى هم شرم و خجالت مانع پرسیدن مى شود. امام باقر(ع) فرمود: (بپرس و از پرسیدن روى بر نگردان و خجالت نکش, چرا که این دانش را هر کس تکبّر یا خجالت داشته باشد, نمى آموزد. )2
2 ـ فراغت خاطر

ذهن آشفته و خاطرِ پریشان, مانع تحصیل است. پراکنده کارى و جدّى نگرفتن درس, سبب سستى چرخه آموزش مى شود. آن که هر روز موضوعى و هر فصل رشته اى بر مى گزیند و امروز و فردا مى کند و در کنار درس به کارهاى جنبى و متفرّقه مى پردازد و فرصت تحصیلى را به کارهاى غیر درسى صرف مى کند. عقب خواهد ماند.

پیامبر خدا(صلى الله علیه و آله)از جمله وصیت هاى حضرت خضر به موساى حکیم را چنین نقل مى کند: (یا موسى! تَفَرّغْ للِعلمِ انْ کنتَ تُریدُه, فانّما العلمُ لمَنْ یَفْرَغُ له;3 اى موسى! اگر علم مى خواهى, خود را براى آن خالص و فارغ بساز, چرا که دانش از آنِ کسى است که خود را براى آن فارغ و یکدل کند.) در توصیه هاى امام سجاد(ع) راجع به حقوق معلّم آمده است که عقل و ذهن و دل و فهم خود را براى معلّمت خالى و فارغ بساز تا بهتر بتوانى از دانش او بهره بگیرى.4
3 ـ توجّه و گوش دادن
تمرکز فکر و جمع بودن حواس در هنگام تحصیل و فراگیرى دانش, عامل مهمّى براى یادگیرى است. در متون دینى از موضوعى به نام (حُسن الإستماع) یاد شده است; یعنى خوب گوش کردن. کسى که هنگام مطالعه و درس خواندن یا شنیدن درس استاد, حواسش جمع نباشد و خوب گوش ندهد, یادگیرى او هم دچار اختلال و آسیب خواهد شد. از سخنان امام على(ع) در این زمینه چنین مى خوانیم: (وقتى نزد دانشمندى نشسته اى, بیش از آن که حرف بزنى, بر شنیدن حریص و مشتاق باش و همان طور که خوب حرف زدن را یاد مى گیرى, خوب گوش دادن را هم بیاموز).
علامه طباطبائى در باره شهید مطهرى مى فرمود: (مرحوم مطهرى یک هوش فوق العاده اى داشت و حرف از او ضایع نمى شد. حرفى که مى گفتیم, مى گرفت و به مغزش مى رسید… هر چه مى گفتیم هدر نمى رفت ; مطمئن بودم که هدر نمى رود. )6

4 ـ یادداشت
اگر علم را ثبت و ضبط و یادداشت نکنیم, فراموش مى شود. به حافظه هم چندان نمى توان تکیه کرد. بسیارى افراد توفیق علمى خود را مدیون یادداشت هاى خویشند. حضرت رسول(صلى الله علیه و آله)فرمود: علم را به قید و بند بکشید (قیّدوا العلم). پرسیدند: به

بند کشیدن علم چگونه است؟ فرمود: (کتابَتُهُ; با نوشتن آن. )7
امام حسن مجتبى(ع) فرزندان و برادر زادگان خود را گرد آورد و به آنان فرمود: شما کوچک هاى قومى هستید و امید است که بزرگ هاى قوم دیگر شوید, پس دانش بیاموزید. هر کس از شما نتوانست علم را حفظ کند و به خاطر بسپارد, آن را بنویسد و در خانه اش بگذارد.8 امام صادق(ع) نیز فرمود: (اکتبوا, فًإنّکم لا تحفظون حتّى تکتبوا;9 بنویسید, شما آموخته هاى خود را حفظ نمى کنید تا آن که بنویسید.)
یادداشت بردارى از درس ها, آموخته ها و شنیده ها, یکى از رموز موفقیّت در تحصیل است. بسیارى نیازمند دفترها و جزوه هاى هم کلاسى هاى خویشند, چرا که خود ننوشته اند و از (یادداشت) بهره نگرفته اند.
5 ـ پیگیرى و استمرار
عامل دیگر موفقیّت, جدیّت, پیگیرى, سخت کوشى و خسته نشدن است. هر هدفى با تداوم و تلاش, قابل دسترسى است. اگر با کمترین ضعف و ناکامى به وجود آمده آموزش را کنار بگذاریم و دلسرد شویم, ناکامى هاى بیشتر و بزرگ ترى در انتظارمان خواهد بود. البته جاذبه هاى فرعى و دل مشغولى هاى گوناگون و کشش هاى غیر درسى وجود دارد, اما دانش آموز موفق کسى است که بر این جاذبه ها غلبه کند و از پیمودن راه و کوشش براى نیل به هدف, خسته نشود.
پیگیرى و تداوم, هم هدف را همیشه زنده مى دارد, هم آموخته ها را زنده و با طراوت نگه مى دارد و هم انگیزه آموزشى را تقویت مى کند. امام على(ع) فرمود:(هر کس دانش را زیاد مرور و بررسى کند, آنچه را آموخته فراموش نمى کند و آنچه را هم نمى داند, مى آموزد).1

0 این موضوع به نوعه با مسئله (تکرار) هم مرتبط است. خواندن و تکرار کردن آموخته ها, آن را در ذهن و دل مستقر مى سازد و از فراموشى جلوگیرى مى کند.
6 ـ اغتنام فرصت ها
(زمان), سرمایه هر دانش آموز است. فرصت جوانى و نشاط شباب, زودگذر و غیر قابل بازگشت است. افسوس خوردن بر فرصت هاى سوخته و از دست رفته هم م

شکلى را حل ّ نمى کند. اگر بزرگان دین فرصت را همچون ابر, گذرا دانسته اند, هشدارى براى بهره گیرى از (حال) و (فرصت امروز) و هدر ندادن این سرمایه است.
بهره گیرى از صبحدم, سحرخیزى و از دست ندادن فرصت هاى پر نشاط آغاز روز, بهره هاى فراوانى دارد. در تقسیم بندى وقت ها, باید سرشارترین لحظه ها و پر انرژى ترین ساعت ها را براى کارهاى علمى و فکرى گذاشت; نه آن که در ساعات اولیّه بامداد خوابید و این (زمان طلایى) را در خواب و رختخواب سپرى کرد. پیامبر اکرم(صلى الله علیه و آله)فرمود: در کسب دانش, سحر خیز باشید و اوّل روز در پى آن روید, چرا که سرخیزى مایه برکت و کام یابى است.11 در سرمشق هاى خوشنویسى هم به ما آموخته اند: (سحر خیز باش تا کامروا باشى).
7 ـ برنامه ریزى
تنظیم وقت, تقسیم درست زمان و به کارگیرى صحیح فرصت به تناسب اهمیّت موضوعات, در رسیدن به هدف مؤثّر است. تا هدف مشخّص نباشد, امکان برنامه ریزى هم نیست. تا محدوده زمان و میزان توانایى و فرصت و امکانات, معیّن نباشد, این (اولویّت بندى) عملى نخواهد شد. با برنامه ریزى مى توان فرصت و وقت را توسعه داد و به همه کارها رسید و مشکلِ (نمى رسم) و (وقت نمى کنم) را حل کرد. بدون نظم و برنامه ریزى, فرصت هاى زیادى هدر مى رود و بدون (اولویت بندى) زمان و عمر ما صرف کارهاى بیهوده و کم اهمیّت مى شود. حضرت على$ فرمود: (من اشتغل بغیر المهم ضیّع الاهم ّ;12 هر کس به کار غیر مهم مشغول شود, کار مهم تر را تباه و ضایع مى سازد). این همان (مدیریت زمان) و برنامه ریزى و اهم و مهم ّ کردن کارها و برنامه هاست.
آن حضرت در سخن دیگرى فرموده است: (بسیارى از مردم در پى

کارهاى زاید و غیر لازم (و حاشیه اى و کم اهمیّت) مى روند و کارهاى اصلى و عمده را وا مى گذارند).13 کلام امام, نقد شیوه کسانى است که برنامه ریزى حساب شده اى در کار خود ندارند. اگر دانش آموزان تنظیم حساب شده اى در مورد اهداف, برنام

ه ها, کارها و صرف اوقات نداشته باشند, زیان خواهند کرد.

 

8 ـ معلّم خوب
تأثیر یک معلّم دانا, دلسوز, آگاه و صمیمى در رشد علمى و فرهنگى دانش آموز بسیار است. بسیارى از انسان هاى موفق, کام یابى هاى علمى خود را مدیون برخوردارى از چنین اساتیدى هستند که هم تجربه کارى دارند, هم برتریِ علمى, هم دلسوزى در تعلیم و تربیت و هم رابطه هاى صمیمى با شاگردان. از این رو انتخاب استاد و بهره گیرى از محضر علمى چنین اساتیدى از جمله رموز موفقیت تحصیلى است.
در کتاب هاى تفسیر در ذیل آیه (فلینظر الأنسان الى طعامه) (انسان باید به طعام خود به دقّت بنگرد) از امام باقر(ع) روایت شده است: یعنى این که بنگرد علم و دانش خود را از چه کسى مى آموزد.14 وقتى ذهن و دل دانش آموز در اختیار استاد قرار مى گیرد, شکل گیرى شخصیت علمى و اخلاقى و پیشرفت او نیز از استادش اثر مى پذیرد.
امام حسن مجتبى(ع) فرمود: (عجبت لمن یتفکّر فى مأکوله, کیف لا یتفکّر فى معقوله, فیجنّب بطنه ما یؤذیه و یودع صدره ما یزکیّه;15 شگفت از کسى که در خوراکى خود دقت مى کند, اما در مسائل عقلى و فکرى خود اندیشه نمى کند; شکم خود را از آنچه آزارش مى دهد دور مى دارد, اما سینه و دل و جانش را به چیزى که او را تزکیه کند, وا مى گذارد). تأکید حضرت بر دقت بر (غذاى فکرى) و (تغذیه علمى) است که باید از مجراهاى صحیح انجام گیرد و شکل گیرى شخصیت و ثمر دهى وجود انسان, در دست افراد به تعهّد قرار نگیرد.
9 ـ اعتماد به نفس
خداوند, استعداد و توان آموختن و پیشرفت را در همه کس قرار داده است; هر چند ممکن است در افراد, متفاوت باشد. شناخت خود و ایمان به توان مندى ها و اعتماد به نفس سبب مى شود که دانش آموز, زود مأیوس نشود و طى کردن راه پیشرفت را براى خود غیر ممکن نشمارد. مطالعه در باره انسان هایى که در شرایط مساوى یا مشابه با شما هستند, اما به درجاتى از رشد علمى و موفقیت دست یافته اند, نشان مى دهد که آن گونه توفیق ها محال نیست و براى شما نیز فراهم مى شود, به شرط آن که خود را و روحیه تان را نبازید و از ناکامى ها و شکست ها, پلى براى پیروزى هاى بعدى بسازید و تحقیرها و ملامت هاى دیگران سببه (داشته ها) و شناخت نعمت هاى الهى و زمینه هاى رشد, اعتماد مى آفریند. مهم ّ, کشف آن دنیاى باطن و ایمان به توانستنِ خویش است.
10 ـ همّت بلند
بى دلیل نگفته اند که:

همّت بلند دار که مردان روزگار از همّت بلند به جـایى رسیده اند.
هر چه هدف متعالى تر و همّت والاتر باشد تلاش انسان هم به تناسب آن افزون تر و به کارگیرى توانایى ها بیشتر خواهد شد. در کوهنوردى, آنان که (رسیدن به قلّه) را در نظر داشته باشند, نسبت به کسانى که صعود به ارتفاع کمى از یک قلّه سرکشیده را مدّ نظر دارند مسافت بیشترى طیّ خواهند کرد. معروف است که یکى از دانشمندان از فرزند خود پرسید: تو مى خواهى در علم و دانش به کجا برسى؟ گفت: مى خواهم به رتبه و مقام تو برسم. پدر گفت: قطعاً به جایى نخواهى رسید, چون من مى خواستم به مقام علمى امام صادق(ع) برسم که به این جا رسیده ام; تو که مى خواهى به حدّ من برسى, به مقامى نخواهى رسید.

یک نمونه خوب
اگر بخواهیم نمونه اى از یک انسان شایسته را نام ببریم که خوب درس خواند و خوب آموخت و در مقام شاگردى و معلّمى, انسان موفّقى بود, شهید آیه الله مطهرى نمونه مناسبى است. وى با اشتیاق و شور درس مى خواند, به استادان خود نهایت احترام را مى گذاشت, از فرصت هاى خود حدّاکثر بهره را مى گرفت, وقت خود را صرف آموختن لازم ترین و مفیدترین علوم مى کرد, از هدر رفتن وقت خود جلوگیرى مى نمود, با افراد صالح و جدّى همدرس بود, نزد اساتید پخته و با شخصیت و دانا درس مى خواند, ذهن خود را از پراکندگى و تشویش باز مى داشت, در درس خواندن بسیار جدّى, کوشا, صبور و مقاوم بود, علم آموزى او بسیار ژرف بود و با دانش به صورت سطحى برخورد نمى کرد. در کنار آموختن, به تهذیب

نفس و توجّه به معنویّات و اخلاص و عبادت هم اهتمام مى ورزید, براى پخته شدن مباحث علمى به نقد و گفت وگو و مباحثه مى پرداخت, نقدهاى دیگران را صمیمانه مى پذیرفت و از آنها بهره مى گرفت.

 

 

در پایان به گوشه اى از توصیه هایى که شهید مطهرى به فرزند بزرگوارش داشته, اشاره مى کنیم, که براى همه ما آموزنده است و مى توان راز و رمز موفقیّت را از آن شناخت:
(… در انتخاب دوست و رفیق, فوق العاده دقیق باش, که مار خوش خط و خال فراوان است. همچنین در مطالعه کتاب هایى که به دستت مى افتد, بر اطلاعات اسلامى و انسانیّت بیفزا. اگر جلسات خوبى در تبریز هست شرکت کن. اگر کتابى از این دست لازم شد پیغام بده تا برایت بفرستم. حتّى الإمکان از تلاوت روزى یک حزب قرآن که فقط پنج دقیقه طول مى کشد, مضایقه نکن و ثوابش را هدیه روح مبارک حضرت رسول(صلى الله علیه و آله)بنما که موجب برکت عمر و موفقیت است. ان شاءالله. )16

21 رمز موفقیت
1- رویاهای بزرگ در سر بپرورانید
فقط رویاهای بزرگ می توانند روح انسانها را به حرکت در آورند(مارکوس اُرلیوس)
2- حس هدفمندی را در خود پرورش دهید
کسی که هدفی روشن داشته باشد حتی در نا هموارترین راه ها به جلو می رود.شخص بدون هدف در هموارترین راه ها هم پیشرفتی نخواهد داشت(توماس کارلاین)
3- خود را داری شغل آزاد بدانید
من بر روان و سرنوشت خود مسلط هستم(ویلیام هنل

ی)
4- کاری را که واقعا دوست دارید انجام دهید
وقتی کاری را انجام بدهید که واقعا آنرا دوست دارید دیگر هرگز حتی یکروز هم کار نخواهید کرد(برایان تریسی)
5- در کار خود همیشه بهترین باشید
کیفیت زندگی شما صرف نظر از اینکه در چه حوزه ای کار می کنید بستگی دارد به اینکه تا چه حد خود را متعهد می دانید که در کار خود بهترین باشید(وینس لومباردی)
6- سخت تر و بیشتر کار کنید
هرچه سخت تر کار کنم موفق تر می شوم(جیمز تربر)
7- خود را وقف یادگیری مادام العمر کنید
یادگیری مستمر حداقل شرط لازم برای کسب موفقیت در هر زمینه ای است(دنیس ویتلی)
8- اول حق و حقوق خودتان را بدهید
بخشی از کل در آمدتان به شما تعلق دارد و اگر نتوانید آنرا پس انداز و سرمایه گزاری کنید، بذر بزرگی در شما نیست(کلمنت استون)
9- همه جزئیات مربوط به کارتان را یاد بگیرید
اگر در شغلتان مهارت بالایی به دست آورید،هیچ چیز مانع در آمد بیشتر و پیشرفت سریعتر شما نخواهد شد(دان کندی)
10- خود را وقف خدمت به دیگران کنید
اگر به دیگران کمک کنید تا به آنچه می خواهند برسند،شما هم می توانید در زندگی به آنچه می خواهید برسید(زیگ زیگلار)
11- با خود و دیگران کاملا صادق باشید
تفکر منبع اصلی ثروت،موفقیت،پیشرفتهای مادی،کشفها واختراعات بزرگ و همه کامیابی هاست(کلودبریستول)
12- بالاترین اولویتهایتان را تعیین و سپس با تمام قوا روی آ

نها تمرکز کنید
انسان غیر متمرکز در همه امورش نا پایدار است(برایان تریسی)
13- سریع العمل و قابل اعتماد باشیدندکی بیشتر و از روی سخاوت.همین مقدار اندک به اندازه تمام کار ارزش دارد(دین بریگز)
14- برای جهش از قله ای به قله دیگر آماده باشید
برنده شد یک چیز گاه گاهی نیست بلکه همیشگی است(ویلس لُمباردی)
15- انضباط فردی را در همه موارد اعمال کنید
انضباط فردی یعنی توانایی وادار کردن خود به انجام به موقع کارهایی که باید انجام دهید،چه خوشتان بیاید و چه نیاید(آلبرت هبارد)
16- خلاقیت و استعداد ذاتی خود را شکوفا کنید
قدرت تصور از واقعیات برتر است(آلربرت انیشتین)
17- با افراد درست در ارتباط باشید
طی 5 سال آینده شما تغییری نخواهید کرد مگر به دلیل ملاقات با افرادی خاص و کتابهایی که مطالعه می کنید(چارلزجونز)
18- به بهترین نحو مراقب سلامتی خود باشید
رمز خوشبختی داشتن ذهنی سالم در بدنی سالم است(تئودو روزولت)
19- قاطع و عملگرا باشید
به جنگ دریای مشکلات بروید و شجاعانه به آنها پایان دهید(ویلیام شکسپیر)
20- هرگز شکست را یک انتخاب ندانید
چیزی برای ترسیدن وجود ندارد جز خود ترس(فرانک لین روزولت)
21- در امتحان پایداری قبول شوید
هیچ چیز نمی تواند جایگزین پایداری شود.
استعداد نمی تواند: انسانهای با استعداد ناموفق فراوانند.
نبوغ نمی تواند: نابغه های ناکام تقریبا به صورت ضرب المثل در آمده اند.

تحصیلات نمی تواند: دنیا پر است از تحصیلکرده های بی حاصل.
فقط پایداری و اراده دارای قدرت لا یتناهی است (کالوین کولیج)

 

راهکار موفقیت

اگر می خواهید فرد موفقی باشید ، باید دارای خصوصیات زیر باشید:
1- محکم و مصمم باشید نه بی نزاکت و و گستاخ؛ برای موفق بودن به این مورد توجه نمایید. بعضی از افراد قدرت را با بی احترامی و بی شرمی اشتباه می گیرند. در حالی که اصلا جایگزین مناسبی نیست.
2- مهربان باشید نه ضعیف و بی اراده؛ مهربانی به معنی ناتوانی نیست بلکه نوعی قدرت است. ما باید آن قدر مهربان باشیم، تا به اشخاص حقیقت را بگوییم. مهربان و بافکر باشیم تا حرف خود را با صراحت بزنیم و موارد را همانطور که هستند بیان کنیم و دیگران را فریب ندهیم.
3- جسور باشید نه زورگو؛ می توان با جسارت در زندگی برنده شد. برای نفوذ داشتن سعی کنید جلوتر از افراد حرکت نمایید و همیشه اولین فردی باشید که مشکلات را حل می کند و متوجه نخستین نشانه مشکل و گرفتاری می شود.
4- متواضع باشید نه کمرو و خجالتی؛ کمرو بودن جلوی پیشرفت افراد را می گیرد. فروتنی و خجالت دو مقوله جدا از هم هستند. خضوع کلمه ای خدایی است که شکوه و احترام را تداعی می کند. به کاربردن این کلمه در مورد انسان، خاص بودن این مخلوق خداوند را آشکار می کند. با خضوع، فاصله بین ما با خداوند، آسمان و ستاره ها کم می شود به آنها نزدیک تر می شویم و خودمان را جزئی از ستاره ها می دانیم. فروتنی فضیلت است اما کمرویی و ترس، بیماری است و به همراه خود پریشانی می آورد.

5- عزت نفس داشته باشید نه خودبینی؛ با پیروز شدن به خود ببالید، زمانی که به رزوهای خود دست می یابید افتخار کنید، در جامعه سربلند باشید اما به یاد داشته باشید که یک لیدر خوب سر افراز است، اما مغرور نیست. در حقیقت بدترین نوع تکبر، تکبر به نادانی و ناآگاهی است.

6- شوخ طبع باشید نه بذله گو؛ شوخ طبع بودن بسیار پسندیده است و مدیر موفق باید این خصلت را داشته باشد، اما نباید باعث شود بدون تفکر کاری را انجام دهد.

محورهاى پژوهش:
1 ـ معناى موفقیت چیست؟
2 ـ عوامل توفیق کدام است؟
3 ـ نقش دوستان, معلّمان و خانواده در موفقیت دانش آموز چیست؟
4 ـ چگونه مى توان از استعدادها بهترین بهره را گرفت؟
5 ـ ویژگى هاى انسان هاى موفق چیست؟
6 ـ قواى جسمى و توان مندى هاى بدنى و فکرى چه تأثیرى در رشد علمى دارد؟
7 ـ تأثیر حافظه و نبوغ فکرى در موفقیت دانش آموز چیست؟
8 ـ وضعیّت روانى دانش آموز, چه سهمى در توفیق او دارد؟
9 ـ عوامل عقب ماندگى درسى کدام است؟
10 ـ چه کنیم که شکست, ما را به یأس نکشاند؟
11 ـ نقش امید در موفقیت درسى.
12 ـ تأثیر اخلاص و بعد معنوى در موفقیت تحصیلى.

13 ـ نقش تغذیه سالم در موفقیت درسى و تحصیلى.
14 ـ میزان تأثیر ورزش و تفریحات سالم در موفقیت درسى.
15 ـ نمونه هایى از انسان هاى موفق در کسب علم.
16 ـ نمونه هایى از شکست خوردگان در مسیر دانش آموزى.
منابع پژوهش:
1 ـ شیوه هاى موفقیت در تحصیل, محمدحسین حقجو.
4 ـ مسائل آموزش و پرورش, محمد طاهر معیّرى.
5 ـ حدیث رویش, ابوالقاسم حسینى ژرفا.
6 ـ تعلیم و تربیت در اسلام, مرتضى مطهرى.
7 ـ الحیاه, ج 1 (بخش علم و تعلم).
8 ـ العلم و الحکمه فى الکتاب و السنّه, محمد محمدى رى شهرى.
9 ـ اگر نوجوان مى شدم!, مولود شمس نژاد.
10 ـ سى درس براى موفقیّت, ج. کامیارراد.
11 ـ مهارت در اندیشیدن, ادوارد. د. بونو, ترجمه بهمن لطیف.
12 ـ آداب تعلیم و تربیت در اسلام, شهید ثانى, ترجمه محمد باقر حجّتى.
13 ـ وظایف اخلاقى معلم و شاگرد, محمد اسماعیل نورى.
14 ـ دفتر را باز کنیم, حمید گروگان.
15 ـ در مکتب تجربه, حمید گروگان.
16 ـ نگرانى ها و ناامیدى ها, محمد جعفر امامى.
17 ـ کلیدهاى تربیتى و تعلیمى, دکتر رجبعلى مظلومى.
پى نوشت ها:

1ـ تحف العقول, ص 51
2ـ علل الشرائع, ص 606
3ـ العلم و الحکمه فى الکتاب و السنّه, ص 238
4ـ ر. ک: رساله الحقوق, بخش (و اما سائسک بالعلم).
5ـ المحاسن, ج 1, ص 364
6ـ جلوه هاى معلمى استاد مطهرى, ص 30
7ـ تحف العقول, ص 36
8ـ العلم و الحکمه فى الکتاب و السنه, ص 240
9ـ اصول کافى, ج 1, ص 52
10ـ غرر الحکم و درر الکلم, حدیث 10758: (من اکثر مدارسه العلم لم ینس ما علم و استفاد ما لم یعلم).
11ـ العلم و الحکمه فى الکتاب و السنه, ص 252: (اغدوا فى طل

 

ب العلم, فان ّ الغدوّ برکه و نجاح).
12ـ الحیاه, ج 1, ص 308
13ـ همان: (فان ّ کثیراً من الناس یطلبون الفضول و یضعون الأصول).
14ـ اصول کافى, همان, ص 49
15ـ العلم و الحکمه فى الکتاب و السنه, ص 236
16ـ جلوه هاى معلمى استاد مطهرى, ص 41

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله دیباچه دکتر محمد علی اردبیلی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله دیباچه دکتر محمد علی اردبیلی در pdf دارای 68 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله دیباچه دکتر محمد علی اردبیلی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله دیباچه دکتر محمد علی اردبیلی در pdf

دیباچه دکتر محمد علی اردبیلی  
1- رویکرد بین المللی : عدالت ترمیمی چیست؟  
مشخصات عدالت ترمیمی  
چگونه عدالت ترمیمی را اعمال کنیم؟  
1- راهکارهایی برای بزه دیدگان  
2- راهکارهایی برای بزهکاران  
3- راهکارهایی برای جامعه محلی  
رابطه عدالت ترمیمی با نظام عدالت کیفری  
نتیجه گیری  
مایکل مایز  
نتیجه گیری  
پیامد ها و عواقب مادی جرم  
پیامدها و عواقب اجتماعی جرم  
1-2- حقوق و نیازهای بزه دیدگان  
الف- نیازهای بزه دیدگان  
ب: حقوق بزه دیدگان  
1-3- بزه دیدگان و نظامهای عدالت  
الف- نظام کیفری (سزا دهنده)  
ب: نظام بازپروری  
ج: عدالت ترمیمی  
1-4- روشهای ترمیمی: الگوها و ابزارها  
الف: الگوهای عدالت ترمیمی  
ب: انواع روشهای اجرای عدالت ترمیمی  
ب-1- میانجیگری  
ب: 2- جلسات گفتگوی گروهی خانوادگی  
ب: 3- حلقه های اصلاح و درمان و سازش  

دیباچه دکتر محمد علی اردبیلی

تاریخ تحولات بنیادهای حقوق کیفری، دورانهایی را به خود شناخته است که پس از فراز و نشیب هایی در قلمرو اندیشه و عمل سرانجام ظهور عصر جدیدی را به بشر نوید داده است. جنبش «عدالت ترمیمی» در این دوران بی گمان نمونه ای از تحول ذر بینش و تغییر در روش حل و فصل اختلاف های ناشی از جرم و سرآغاز عصری است که درک ما از مفاهیمی مانند جرم، مجرم و مجازات به تدریج در حال دگرگونی است. روزگاری جرم به تعبیر کانت رفتاری ناقض دستورهای اخلاقی محسوب می شد و کیفر سزای چنین رفتاری بود که می بایست به اعاده نظم اخلاقی منتهی می گردید. «عدالت سزا دهنده» بر آن بود که گناه بزهکاران را با تحمیل کیفری شایسته پاک کند. فرشته عدالت با چشمانی بسته و ترازویی در دست در حاالی که فقط به تناسب و همسنگی مجازات با عمل می اندیشید از بزهکاری روی برتافته بود. انقلاب مکتب تحققی در سده نوزدهم چشمان فرشته عدالت را به بزهکار گشود. اندیشه تلافی جویانه که مکافات تقصیر اخلاقی را کیفر می دانست کنار نهاده شد و صیانت حیات اجتماعی از تعرضات بزهکار با اجرای سیاست های پیشگیرنده همچون اصلاح و درمان و نهایتا ً طرد بزهکار جلوه نوی به عدالت کیفری بخشید. در دیدگاه مکتب جدید، جرم به نشانه بیماری در آسیب شناسی اجتماعی واکنشی درمانی را ایجاب می کرد و زندان به مثابه درمانگاه بزهکاران تکلیفی برای دولت ایجاد نمود. لیکن در کمتر از یک سده تجربه آشکار گردید که «عدالت باز پرورنده» نیز قادر نیست محیطی امن برای شهروندان به ارمغان آورد. اوج گیری انتقادی از سه دهه و اندی پیش عدالت کیفری را دگرباره با چالشهای جدیدی روربه رو کرد. نظام های کیفری علاوه بر اینکه به داشتن کارکردهای جرم زا در فرایند رسیدگی متهم شدند به دلیل فرو گذاشتن سهم بزه دیدگان در اجرای عدالت نیز از انتقاد مصون نماندند. با آنکه روزگاری بزه دیدگان در حل و فصل اختلاف های خود با بزهکاران چه در تعیین میزان تاوان و چه در اجرای آیین تقاص نقش فعالی داشتند، با بر آمدن دولتها و سهم خواهی آنها به عنوان متولی و ضامن امنیت عمومی رفته رفته به محاق رفتند. عدالت ترمیمی در روزگار ما بر آن است که جایگاه واقعی بزه دیدگان را در فرو گشادن معضلات جرم ارتقا بخشد. گرچه عدالت ترمیمی در این زمان به عنوان الگوی جدیدی از عدالت کیفری معرفی شده، اما این مفهوم در بسیاری از فرهنگهای قومی طنین آشنایی دارد. شاید یکی از دلایل اقبال جوامع امروزی به حل و فصل اختلافها  به شیوه ای بیرون از گردونه دادرسیهای رسمی و ترویج فرهنگ صلح و سازش بین بزهکار و قربانیان جرم، شوق احیا سنت های دیرینه ای باشد که هنوز در خاطره مردمان این جوامع زنده است. اما دلیل عمده گسترش جنبش عدالتخواهی ترمیمی را باید بیشتر در ناخرسندی از نتایج آنچه امروز عدالت کیفری سنتی نامیده می شود و روی گردانی این جوامع از شیوه های گاه ناکارآمد دادرسیهای رسمی دانست

باری، از «عدالت ترمیمی» تعاریف گوناگونی شده است. در این مجموعه مقالالت که هنوز به همت دانشجوی پرکار و علاقه مند به مباحث علوم جنایی آقای سماواتی پیروز گردآوری و ترجمه شده بعضی از این تعاریف از زبان پیشگامان عدالت ترمیمی نقل و اصول و مبانی عدالت ترمیمی تشریح گردیده است. کوشش مترجم مترجم محترم در تکمیل و توسعه منابع این بحث به زبان فارسی در خور تحسین و تقدیر است.  پیش از این نیز آثار گرانقدر دیگری در همین زمینه، چه به صورت کتاب[1] و چه به صورت مقاله[2] در مجلات حقوقی و مجموعه مقالات به فارسی منتشر شده بود. لیکن، مباحث عدالت ترمیمی آنچنان غنی است و اشتیاق دانشجویان و دانش پژوهان علوم جنایی به دانستن این مباحث آنچنان وصف ناپذیر که زحمت پویندگان این راه را هرچند نو سفر باید ارج نهاد.  توفیق آقای سماواتی پیروز را در خدمت به جامعه علمی کشور تبریک می گویم و امیدوارم خواندن این کتاب انتظار مشتاقان این مباحث را برآورده سازد

1- رویکرد بین المللی : عدالت ترمیمی چیست؟[3]

عدالت ترمیمی در صدد ایجاد توازن بین نگرانی های بزه دیده و جامعه محلی است. عدالت ترمیمی همچنینی موجب بازسازگاری بزهکار با جامعه می شود. عدالت ترمیمی در صدد فراهم کردن تشفی خاطر بزه دیده و ارزیابی میزان بهبود لطمات وارده به وی است. عدالت ترمیمی همه طرفین سهیم در فرایند رسیدگی را قادر می سازد تا فعالانه در این فرایند مشارکت کنند

عدالت ترمیمی سایر افرادی که از جرم متاثر شده اند از قبیل وابستگان بزه دیده و بزهکار را نیز مورد توجه قرار می دهد. عدالت ترمیمی تاکید می کند که فرایند نیز مانند نتیجه مهم است و در جهت ترمیم صدماتی که در نتیجه جرم ایجاد شده اند، حرکت می کند

در واقع عدالت ترمیمی ما را بر آن می دارد که در مورد اهداف و ملاکهایمان جهت نیل به موفقیت تجدید نظر کنیم. هر چند سیاستمداران لااقل در بریتانیا به این سمت گرایش دارند که فرض کنند که میزان محکومیت های مجدد، مهمترین مسئله است، با وجود این، حامیان عدالت ترمیمی اغلب دو هدف عمده را مدنظر قرار می دهند. نخست، فراهم کردن تشفی خاطر بزه دیدگان و دوم، ایجاد این احساس در بزهکاران برای اینکه به جرم آنها به طور عادلانه ای رسیدگی می شود. در این تحقیق اینگونه استدلال شده است که چنانچه اجرای چنین تدابیری توسعه پیدا کند، عدالت ترمیمی بیشتر اعمال می شود. طرفداران عدالت ترمیمی این نکته را خاطر نشان می کنند که آنها عدالت ترمیمی را به عنوان راه حل همه مشکلات در نظر نمی گیرند، با این حال آنها امیدوارند که عدالت ترمیمی نخستین گام به سمت تغییر دادن چگونگی پاسخ دهی به افرادی باشد که موجب ایراد صدمه به دیگران شده اند. دیدگاه جدیدی توسط عزت فتاح (1997) ارائه شده است، به این بیان که

اهداف اصلی حقوق کیفری باید بازگرداندن آرامش، ترمیم صدمات و جبران خسارات وارده باشد، کارکرد عمده حقوق کیفری باید فراهم کردن حصول سازش و نه تلافی جوئی است. حقوق کیفری باید اختلافات بین افراد را حل و فصل کند نه اینکه آنها را تداوم بخشد. حقوق کیفری همچنین باید بجای جداکردن طرفین در گیر در جرم، آنها را گرد هم آورد

بدیهی است که عدالت ترمیمی تا چه میزان به طور مناسب و یا ناقص در کشورهای مختلف اعمال شده زیرا، مطالعات تطبیقی و بررسی هایی بطور جداگانه قبلا ً در کشورها انجام است. آنچه که در اینجا می خواهیم بیان کنیم، توصیف عدالت ترمیمی با توجه به تجربیات کشورهای مختلف در فرایند ترمیمی است

نخست، با مثالی آغاز می کنیم. هیچ پرونده نوعی وجود ندارد. با این حال پرونده ای که ذکر می کنیم تا حدودی نمایانگر فرآیندهای عدالت ترمیمی در عمل است. از میان برخی جزئیات خودداری شده تا پرونده ناشناخته بماند. این پرونده از این قرار است

پسربچه ای در اواخر شب در حالی که در خیابان مشغول زدن کیف پول زنی بود، دستگیر شد. وی و بزه دیده اش خواهان انجام ملاقاتی با هم شدند. در این ملاقات مامور جرایم نوجوانان، مادر پسربچه و همسر بزه دیده نیز حضور داشتند. پسربچه ارتکاب جرم را پذیرفت و توضیح داد که وی برای شرکت در یک جشن بزرگ نیاز به پول داشت. وی هم از بزه دیده و هم از مادرش به خاطر نگرانی ای که برای آنها ایجاد کرده بود، عذرخواهی کرد. پسر بچه در مدرسه وضعیت تحصیلی خوبی داشته و متاسف بود از اینکه این اتفاق به وضعیت تحصیلی وی لطمه وارد می کند. بزه دیده بیان داشت که نگرانی ای در مورد آن پول ندارد اما وی از پسربچه درخواست کرد که برخی خدمات اجتماعی را برای افرادی که دارای تمکن مالی کمتری نسبت به پسربچه هستند، انجام دهد، تا تشخیص دهد که او (پسربچه) چقدر خوشبخت است

خدمات اجتماعی ای که پسر بچه باید انجام می داد، به این ترتیب بود که باید به اطفال معلول کمک کند تا رانندگی یاد بگیرند. او می توانست از یاد دادن رانندگی به افراد هم سن و سالش خودداری کند. مسئولین مدرسه به می اجازه دادند تا امتحاناتش رابدهد

این پروندده که از طریق یکی از گروههای بررسی ارتکاب جرم از سوی نوجوانان در انگلستان در اختیار ما قرار گرفته، موارد چندی را نشان می دهد. نخست اینکه بزه دیدگان هیچ گاه در مورد پول از دست رفته خود نگران نیستند. پرونده همچنین نشان می دهدکه خدمات اجتماعی با خواسته های بزهکار و بزه دیده مرتبط است حتی اگر این خدمات، به جرم ارتکابی ربطی نداشته است. اینکه بزهکار بتواند به صورت رودررو با افرادی که در جرم ذینفع هستند، ملاقات داشته باشد، امری مفید است. نظارت بر رفتارهای نوجوانان با توافق و نه الزاما ً با دستور دادگاه صورت گیرد. جامعه محلی دارای مسئولیت ترمیم خسارات تا حد امکان است. طرح آموزش رانندگی با اجازه دادن به نوجوانان جهت کمک به اطفال معلول و ترتیب دادن امکان انجام این امر از سوی مامور دادگاه در مورد جرایم نوجوانان، موارد فوق الذکر را در بر داشت

با در نظر گرفتن بزهکاران و بزه دیدگان بطور انفرادی و جرایمی که عمدتا ً بزهکاران فاقد تمکن مالی نسبت به شهروندان مرتکب می شوند، ما باید به خاطر داشته باشیم که افراد فقیر اغلب مرتکب جرایم علیه همسایگانی می شوند که همانند خودشان فقیر هستند. کارفرمایان مرتکب جرایم علیه کارگرانشان و عموم می شوند. ارتکاب چنین جرایمی از سوی کارفرمایان شامل نقض قوانین مربوط به بهداشت، امنیت، تثبیت قیمت کالاها و آلودگی محیط زیست و غیره است. ممکن است انگیزه چنین جرایمی متفاوت باشد اما هنوز هم آنها طی روشی ترمیمی مورد رسیدگی قرار می گیرند

تفاوت بین دیدگاه جدید و قدیم توسط هوارد آمریکایی (1995) به اختصار بیان شده است. وی علاوه بر آنکه از پیشگامان فلسفه در مورد عدالت ترمیمی است، مدیر خدمات میانجیگری بزهکار- بزه دیده نیز است

 مشخصات عدالت ترمیمی

در الگوی سنتی عدالت کیفری کسانی که در فرایند کیفری ایفای نقش می کنند دولت و بزهکار هستند. دولت از طریق مقام تعقیب از طرف شهروندان در روند رسیدگی مداخله می کند. در عدالت ترمیمی سه تفاوت عمده وجود دارد. نخست، بزه دیده در فرایند رسیدگی مشارکت می کند. دوم، جامعه محلی فعال تر از دولت در این فرایند مشارکت می کند. به طوری که در حال حاضر روابط به صورت مثلثی است که اضلاع آن بزه دیده، بزهکار و جامعه محلی هستند. سوم، خود فرایند به عنوان بخشی از پاسخ ترمیمی در نظر گرفته می شود و نه تنها به عنوان ابزاری جهت تحصیل نتیجه. برای هر یک از طرفینی که در این روابط مشارکت می کنند باید ها و نبایدهایی وجود دارد که عبارتند از

1-  بزه دیدگان باید فرصتی داشته باشند که در فرایند ترمیم صدمه ایجاد شده در نتیجه جرم مشارکت کنند. اما نباید در تصمیم گیری در مورد ضمانت اجراهای کیفری نقشی داشته باشند

2-  بزهکاران باید ترغیب شوند که نسبت به صدمه ای که ایجاد کرده اند و عواقب آن اگاهی یابند و تا حد امکان جهت جبران آن تلاش کنند اما بزهکاران نباید در قبال فشارهای اجتماعی که رفتارشان را متاثر ساخته است، مسئول تلقی گردند

3-  جامعه محلی باید بازسازگاری بزهکاران را مورد ارزیابی قرار دهد و نباید بر چسب مجرمانه به بزهکاران زده و آنها را طرد کند. جامعه همچنین باید حمایت هایی را نسبت به بزه دیدگان ارائه دهد

چگونه عدالت ترمیمی را اعمال کنیم؟

برای درک چگونگی اعمال عدالت ترمیمی، باید سه طرف آن یعنی بزه دیده، بزهکار و جامعه محلی را مورد توجه قرار دهیم. چنانچه ما در مورد اثر ارعابی ضمانت اجراهای کیفری مردد و بدبین باشیم، باید این مسئله را بررسی کنیم که عدالت ترمیمی در جایگاه خود به عنوان سازوکاری جهت کاهش جرایم و رفتارهای زیانبار چه راهکارهایی را می تواند ارائه دهد

1- راهکارهایی برای بزه دیدگان

در وهله اول باید این نکته را در نظر داشته باشیم که اغلب بزهکاران ناشناخته باقی می مانند (رقم سیاه). نباید اغراق کنیم برای بسیاری از افراد بزه دیده بودن بیشتر مایه آزار است تا آسیب. با این حال در مورد بزه دیده گانی که بطور جدی از جرم متاثر شده اند باید حمایتهایی وجود داشته است. جنبش حمایت از بزه دیدگان چنین حمایتهایی را به بسیاری از بزه دیدگان ارائه می دهد. در انگلستان داوطلبان پس از دیدن آموزش، جهت حمایت از بزه دیدگان با آنها ارتباط برقرار می کنند و نسبت به آنها مساعدت های ویژه ای به عمل می آورند. در برخی کشورها بزه دیدگان درخواست انجام خدماتی را می کنند. در بسیاری از کشورها برای بزه دیدگان درخواست انجام خدماتی را می کنند. در بسیاری از کشورها برای بزه دیدگان خشونت، جبران خسارت به منظور تامین هزینه های پزشکی ارائه می شود. این در صورتی است که چنین هزینه هایی توسط دولت رفاه پوشش داده نشده است. در برخی پرونده ها جبران خسارت برای درد و رنجی که بزه دیده متحمل شده است نیز صورت می گیرد

در جایی که مجرم به دلیل آن جرم در نتیجه یک اختلاف بوده، شناسایی شده است، حل و فصل کردن این اختلاف به طوری که هر دو طرف قادر به گفتگو با یکدیگر باشند، دارای مزایای بسیاری است. چنین روشی نسبت به فرایندی که مسئولیت را بر عهده یکی از طرفین اختلاف قرار می دهد و آن شخص محکومیت کیفری پیدا می کند، مفیدتر است. در فرایند اخیر اغلب تقصیرهایی از سوی هردو طرف اختلاف وجود دارد

هرگاه بیگانه مرتکب جرم می شود، تحقیق صورت گرفته در انگلستان نشان می دهد که بیش از دو برابر بزه دیدگان جرایم سرقت شبروی جیب بری (در خیابان) با خشونت تقاضای مجازات غیر سالب آزادی کرده اند تا اینکه خواهان حبس بزهکارانشان باشند و 41 درصد از آنها خواهان ملاقات با بزهکارانشان بوده اند و 17 درصد از آنها درخواست دریافت فعالیت های ترمیمی کرده اند. در ایرلند شمالی 75 درصد از بزه دیدگان آمادگی خود را برای ملاقات با بزهکاران اعلام کردند تا در این مورد تصمیم گیری کنند که چه اقداماتی باید در مورد نوجوانان بزهکاری که از انها سرقت کرده اند، صورت گیرد

نخستین ملاقاتهای بزهکار- بزه دیده از طریق میانجیگری فرد به فرد همراه با کمک میانجی صورت گرفت، سپس روشهای دیگر نیز توسعه پیدا کرد، از قبیل جلسات گفتگوی گروهی خانوادگی که تاثیر مثبتی بر روی بزهکاران داشتند. جلسات گفتگو همچنین مدیریت فرایند رسیدگی به جرم را به بزهکار و بزه دیده واگذار می کرد. هم در میانجیگری و هم در جلسه گفتگو ترغیب می شوند. بر خلاف میانجیگری، جلسه گفتگو می تواند در غیاب بزه دیده نیز برگزار شود. فرض خوشبینانه این است که بیشتر افراد در اتاق جلسه گفتگو حضور می یابند، شانس بیشتری وجود دارد که برخی از آنها نظرات مفیدی را برای آینده بزهکار مطرح کنند، کمکهایی را به بزهکار ارائه دهند، نوجوانان از طریق وابستگان به روند عادی زندگی بازگردند و نیز نمونه هایی وجود دارد که در آنها بزه دیده حتی برای نوجوان بزهکار امکان اشتغال فراهم کرده است. تا کنون روشهای ترمیمی ای که استفاده شده عمدتا ً برای بزهکاران جوان بوده با این حال اعمال این روشها به بزرگسالان نیز تسری یافته است و باید همینگونه هم باشد زیرا عدالت ترمیمی قصد حمایت از بزه دیدگان را دارد و آنها نباید چنینی حمایتی را از دست بدهند آنهم تنها به این خاطر که بزهکارشان 18 سالگی را پشت سر گذاشته است

2- راهکارهایی برای بزهکاران

در مورد بزهکاران، عدالت ترمیمی امکان اصلاح و درمان یا ترمیم روابط آنها را فراهم می آورد. میانجیگری عواقب اعمال بزهکاران را به آنها نشان می دهد و وقتی آنها به این عواقب پی می برند واقعا ً از عملکرد خود شرمنده می شوند. ترمیم به معنای جبران کردن خسارات وارده است. در برخی پرونده ها، بزهکار شخصا ً برای بزه دیده جهت ترمیم خساراتی که به وی وارد نموده، کار می کند. بزه دیدگانی که به صورت اشخاص حقوقی هستند مانند مغازه ها و مدارس، از بزهکاران در خواست انجام کارهایی را می کنند که البته انجام این کارها برای بزهکار نیز مفید است

اگر بزه دیده درخواست ترمیم نکند، بزهکار کارهایی را جهت ترمیم خسارات وارده به جامعه محلی انجام میدهد زیرا جرم همانگونه که موجب ضرر به بزه دیده شده است، خساراتی را نیز به جامعه محلی وارد کرده است. برخی افراد نسبت به این موضوع که جامعه محلی به عنوان بزه دیده ی ثانوی باشد، اظهار تاسف کرده اند زیرا در این صورت صاحبان مغازه ها به دلیل تامین هزینه هایی که در اثر سرقت از آنها ایجاد شده، قیمتهای مغازه هایشان را بالا می برند و دوربین های مداربسته در مغازه نصب کرده و کارهایی از این قبیل انجام می دهند. تحمیل انجام برخی کارها به بزهکار از قبیل جمع کردن زباله ها بیشتر شبیه به مجازات است تا ترمیم. به همین دلیل در انگلستان پیشنهاد شد که کاری که انجام آن به بزهکار محول می شود باید مرتبط با جرم ارتکابی وی است. این پیشنهاد، معقول است با این حال اگر کاری که بزهکار باید انجام دهد توانایی های وی مرتبط باشد، انجام آن موثر تر خواهد بود. اگر منظور ما این باشد که چنین امری برای بزهکار مشقت ایجاد کرده و توام با تحقیر و اهانت به وی باشد، چنین امری ضمانت اجرایی کیفری (سزا دهنده) خواهد بود به طوری که موجب محترم بودن بزهکار در نزد سایر افراد نمی شود. چنانچه کار محول شده به بزهکار دارای ارزش بوده و همراه با ملاقات بزهکار با کسانی باشد که از کار وی منتفع شده اند، در این صورت موجب ایجاد حس احترام به خود در بزهکار شده و وی را قادر می سازد تا از احترام سایرین برخوردار شود

روش دیگری نیز وجود دارد که از طریق آن بزهکار می تواند مبادرت به ترمیم کند. واکنش معمول بزه دیدگان نه تنها در جرایم بلکه در هرگونه خساراتی که در اثر خطای فردی، ایجاد می شود این است که هر چند هیچ چیز نمی تواند صدمه وارده به آنها را جبران کند، بزه دیدگان خواهان اتخاذ تدابیری هستند که موجب شود احتمال اینکه دیگران نیز متحمل چنین خسارتی شوند، کاهش یابد. بزهدیدگان می خواهند که بزهکار نتواند افراد دیگری را دچار بزه دیدگی کند. چنانچه بزهکار در برنامه های آموزشی و تربیتی و نیز کسب مهارتهای شغلی که به فراگیری آنها نیاز دارد، مشارکت کند، این امر شکل دیگری از ترمیم است

3- راهکارهایی برای جامعه محلی

جامعه محلی نیز موجبات ترمیم را فراهم می آورد. همواره گرایش به سمت مسئول کردن بزهکار در قبال جرم ارتکابی و نیز وادار کردن او به احساس مسئولیت در برابر موفقیت یا قصد در اجتناب از ارتکاب جرم است. البته بزهکاران در مورد ارتکاب جرم یا عدم ارتکاب آن، انتخاب می نمایند اما نباید نباید این امر را نادیده گرفت که آنها تا حدودی نیز در این انتخاب تحت فشار هستند، همانگونه که ما نیز تحت فشارهای اجتماعی قرار داریم. ایده ابتدایی در مورد میانجیگری تنها بزهکار و بزه دیده را لحاظ می کرد اما با گسترش یافتن این رویکرد، مشارکت جامعه محلی نیز در ترمیم آثار جرم ارتکابی مطلوب و حتی در برخی موارد، ضروری تلقی شد. جهت توضیح این مطلب بهتر است که مفهوم جامعه محلی را بررسی نماییم. پیشنهاد می شود که چنین مفهومی به صورت موسع تعریف شود. جامعه محلی لااقل دارای 5 جنبه است

نخست، بزه دیده و خانواده و وابستگان وی و خانواده بزهکار همگی اعضای جامعه محلی هستند. در واقع هدف، اطمینان حاصل کردن از این امر است که بزهکار به عنوان عضوی از جامعه با آن سازش یابد. روش برگزاری جلسات جلسه گفتگو گروهی در عدالت ترمیمی بزهکاران و بزه دید گان و وابستگان آنها را در فرایند رسیدگی به جرم مشارکت می دهد

دوم، در برخی موارد میانجی (تسهیل کننده) به طور داوطلبانه آموزش داده می شود (در برخی موارد حقوق بسیار کمی را نیز در قباال میانجیگری دریافت می کردند). مشارکت میانجی کمک می کند تا درک طرفین جرم از وقایع آن بیشتر شودو فرایند عدالت ترمیمی بین وابستگان بزهکار و بزه دیده نیز گسنرش یابد. در موارد دیگری میانجیگری توسط متخصصین این امر انجام می شود. این امر فواید زیادی دارد اما مانعی را نیز بین میانجیگران حرفه ای و سایر افراد ایجاد می کند. همچنین میانجیگران حرفه ای تمایل دارند که بعد از ظهرها و روزهای تعطیل کار نکنند، در حالی که در این مواقع دسترسی به بزهدیدگان و سایرین غالبا ً با سهولت بیشتری امکان پذیر است

سوم، عدالت ترمیمی نباید تنها به موجب آنچه که در جلسات ملاقات بزهکار و بزه دیده و وابستگان آنها صورت می گیرد که آن هم حدودا ً دو ساعت به طول می انجامد، مورد قضاوت قرار گیرد. بزهکاران نیاز به شغل و مسکن دارند و کارفرمایان و مالکین املاک باید این موارد را برای آنها فراهم کنند. افراد همچنین می توانند به عنوان داوطلبین حمایت از بزهکاران در فرایند ترمیمی مشارکت کنند

چهارم، سازمانهای غیردولتی که توسط اعضای جامعه مدیریت می شوند، نقشهایی را در فرایند ترمیمی ایفا می کنند. در برخی موارد این سازمانهای غیردولتی، خدمات میانجیگری را در مورد پرونده هایی که توسط پلیس، مقام تعقیب یا دادگاهها بازگرداندن می شود، انجام می دهند. سازمانهای غیردولتی همچنین می توانند شغل مفیدی را ازنظر اجتماعی برای بزهکاران هنگامی که ترمیم شکل خدمات اجتماعی به خود می گیرد، فراهم کنند. همچنین این سازمانها از بزه دیدگان خصوصا ً آنهایی که بزهکارانشان شناسایی نشده اند حمایت می کنند

درنهایت، روش دیگری که طی آن بزهکاران اصلاح می شوند، از طریق مشارکت آنها در آموزش، تربیت یا مواردی است که آنها به فراگیری آن نیاز دارند. این امر به دو طریق صورت می گیرد. اگر بزهکار خواهان مشارکت باشد، جامعه امکان آن را فراهم می کندو از طریق ابزارهای سازمانهای غیر دولتی برنامه هایی را جهت کمک بهه بزهکار طراحی می کند. روش دیگر اینکه مقام محلی در جامعه بهعنوان نهادی از جامعه محسوب می شود که باید خدمات ضروری را برای افراد ناکرده بزه در جامعه فراهم آورد، زیرا آنها هزینه هایی را در ازای تامین امنیت شان در جامعه در برابر جرم متقبل می شوند

رابطه عدالت ترمیمی با نظام عدالت کیفری

چگونه عدالت ترمیمی در عمل اجرا می شود. برخی کشورها عدالت ترمیمی را تنها برای بزهکاران جوان با جرایم بسیار خفیف به کار می برند و بنابراین، کاملا ً ترمیمی نیستند. زیرا بزه دیدگان ناشی از جرایم بسیار شدید و نیز جرایمی را که توسط بزرگسالان صورت می گیرد از فرایند ترمیمی مستثنی می کنند. به نظر می رسد عدالت ترمیمی نباید به عنوان روش جایگزینی در نظر گرفته شود که در کنار مجازات و بازپروری در نظام عدالت کیفری تغییر نیافته، اعمال می شود، بلکه به عنوان الگویی جدید در نظر گرفته می شود که در حال حاضر در مقیاس کوچکی اما به تدریج با افزایش تجارب این الگو در بخش بزرگی از پرونده ها باید اعمال شود. جامعه محلی که مبتنی بر خدمات میانجیگری است بین همسایگان و بین بزه دیدگان و بزهکاران در موارد خانوادگی اقدام به میانجیگری کرده و نیز انجام میانجیگری را در مدارس ارتقا می بخشد

به منظور سهولت، پرونده ها را به 5 طبقه تقسیم بندی می کنیم. پرونده هایی که بزه دیده و بزهکار یکدیگر را می شناسند، جرایم کوچک(خلاف)، جرایم نسبتا ً شدید، جرایم بسیار شدید، و مواردی که توسط دادگاه باید مورد رسیدگی قرار گیرند

1- بزهکار و بزه دیده همدیگر را می شناسند

هنگامی که جرم در نتیجه اختلاف بروز می کند و خصوصا ً هنگامی که هر دو طرف اختلاف خودشان را مقصر مقصر میدانند، هر یک از آنها می توانند به خدمات میانجیگری در جامعه که مثلا ً توسط سازمانهای غیر دولتی صورت می گیرد، مراجعه کنند بدون آنکه در فرایند عدالت کیفری در گیر شده باشند. شکل مطلوب این است که هر جامعه ای بتواند برای همه انواع اختلافات بین اشخاص، خدمات میانجیگری را ارائه دهد

2- جرایم کوچک (خلاف)

به جرایم کوچک از طریق اخطارهایی رسیدگی می شود که از سوی پلیس یا مقام تعقیب صورت می گیرد. چنین اخطارهایی حالت ترمیمی دارد به این معنا که بجای تاکید بر اینکه بزهکار قانون را نقض کرده و در صورت تکرار جرم با مشکل مواجه می شود، بر این امر تاکید شود که وی به دیگری صدمه وارد کرده است

3- جرایم نسبتا ً شدید

هنوز هم پلیس یا مقام تعقیب ممکن است این جرایم را مورد رسیدگی قرار دهند. پلیس یا مقام تعقیب در مورد این جرایم از طریق بازگرداندن آنها به خدمات میانجیگری، مبادرت به قضازدایی می کند. منظور از شدید بودن جرم در اینجا تعریف قانونی جرم در طبقه بندی جرایم نیست، بلکه منظور شدت صدمه و آسیبی است که بزه دیده جرم متحمل شده است به طوری که شدت صدمه استفاده از جلسه گفتگو یا میانجیگری را توجیه می کند

4- جرایم بسیار شدید

این جرایم باید نزد دادگاه اقامه شوند. چنانچه بزهکار نقش خود را در ایراد صدمه بپذیرد، دادگاه خدمات میانجیگری را جهت ترتیب دادن جلسه گفتگو در مرحله قبل از تعیین مجازات، در خواست می کند. توافق برگزاری جلسات گفتگو باید جهت تایید آن به دادگاه اعلام شود

5- نقش ترمیمی دادگاهها

چنانچه جهت حل اختلاف ناشی از جرم توافقی صورت نگیرد، دادگاه باید در مورد اتخاذ اقدام ترمیمی مناسب تصمیم گیری کند. هر چند بزهکاران غالبا ً با محدودیت هایی که در مورد عبور و مرور و یا اجتناب از اقامت در مکانی خاص، موافقت می کنند، بعید است که با محرومیت کامل آزادی شان موافق باشند. بنابراین، چنانچه جهت اطمینان از متعهد ماندن بزهکاران به توافق به عمل آمده نیاز به اعمال اجبار باشد، برای حمایت از جامعه چه اقدامی می توانیم بکنیم؟ مجددا ً دادگاه در این مورد تصمیم خواهد گرفت. همچنین، هرگاه خطر جدی وجود داشته باشد که بزهکاار جرم شدید دیگری را مرتکب شود، باید سایر اعضای جامعه موردحمایت قرار گیرند و دادگاه باید ورای توافق صورت گرفته عمل کرده و نظارت هایی را بر بزهکار اعمال کند. تا جایی که امکان دارد، چنین نظارت هایی باید شامل محدودیت در آزادی بزهکار باشد برای مثال از طریق ممنوعیت اشتغال در مشاغل حاضر یا ممنوعیت از رانندگی و فقط در شدیدترین موارد باید محرومیت از آزادی و بازداشت بزهکار اعمال شود. این امر تنها به دلیل حمایت از جامعه صورت می گیرد و نه به عنوان مجازات برای جرمی کهبزهکار مرتکب شده است. بزهکار تا حد امکان باید بتواند موجبات ترمیم را فراهم کند و در صورتی که مقامات مسئول متقاعد شوند که در صورت آزادی بیش از این خطر ارتکاب جرم از سوی او وجود ندارد و به طوری که بزهکار همراه با حفظ امنیت جامعه آزاد شود، بزهکار کمک هایی را دریافت می کند. البته تصمیم گیری در این مورد مشکل است، به طوری که همواره تصمیم که گرفته می شود صحیح نیست. با این حال انجام چنین اقدامی در هر نظامی به خودی خود مناسب است

دادگاهها همچنان به احراز تقصیر در جایی که بزهکار به جرم خود اقرار نمی کند، مبادرت می کنند. در نهایت، فقط در فرایند فعلی است که دادگاهها حقوق شکلی بزهکار را رعایت می کنند. آنها بر این تاکید دارند که اطمینان حاصل شود که میانجیگری و جلسه گفتگو مطابق با روح عدالت ترمیمی به عمل می آیند

نتیجه گیری

[1] – بنگرید به

- هوارد زهر، کتاب کوچک عدالت ترمیمی، ترجمه حسین غلامی، تهران، انتشارات مجد،

- مصطفی عباسی، افقهای نوین عدالت ترمیمی در میانجی گری کیفری، تهران، انتشارات دانشور،

- علی حسین نجفی ابرند آبادی، از حقوق کیفری بزه دیده مدار تا عدالت ترمیمی، دیباچه در : مهرداد رایجیان اصلی، بزه دیده در فرایند کیفری، انتشارات خط سوم،

- ______________________ ، عدالت ترمیمی، دیباچه در: ژان پرادل، تاریخ اندیشه های کیفری، انتشارات سمت، چ 2،

[2]- بنگرید به

- علی حسین نجفی ابرندآبادی، از عدالت کیفری کلاسیک تا عدالت ترمیمی، مجله تخصصی دانشگاه علوم اسلامی رضوی، شماره نهم و دهم،

- موریس. آ. و گ. ماکسول، عدالت ترمیمی؛ الگوی جدید تفکر در امور کیفری، ترجمه حسین غلامی، مجله پژوهش حقوق و سیاست، شماره نهم،

- مصطفی عباسی، عدالت ترمیمی، دیدگاه نوین عدالت کیفری، مجله پژوهش حقوق و سیاست، شماره نهم،

- حسین غلامی، عدالت ترمیمی، علوم جنایی، مجموعه مقالات در تجلیل از استاد دکتر محمد آشوری، تهران، سمت،

- نسرین مهرا، «ترمیمی» شدن عدالت کیفری صغار در انگلستان و ویلز، علوم جنایی، مجموعه مقالات در تجلیل از ساتاد دکتر محمد آشوری، تهران، سمت،

[3] این مقاله در سمینار « میانجی گری و عدالت ترمیمی» که به مناسبت بزرگداشت گونار مرنل (2002-1913) Gunnar Marnell در شهر استکهلم در تاریخ 18 آوریل سال 2002 در استکهلم برگزار شد، ارائه شد

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله دیه در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله دیه در pdf دارای 58 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله دیه در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله دیه در pdf

پیشگفتار  
خلاصه  
مفهوم دیه و پیشینه‏ ی آن:  
مبحث اول : تبیین مفهوم دیه  
گفتار اول: مفهوم لغوی  
گفتار دوم : مفهوم اصلاحی  
الف : تعریف دیه از نظر فقها  
1-فقهای امامیه:  
2- فقهای عامه  
1-2- حنفی  
2-2-شافعی  
3-2- مالکی  
4-2- فقهای معاصر  
ب. مفهوم دیه از نگاه حقوقدانان  
مبحث دوم : پیشینه‏ی دیه  
گفتار اول : جایگاه دیه در قوانین قبل از اسلام  
الف) عهد باستان  
1ـ دول باستانی مشرق زمین .  
2ـ دول باستان مغرب زمین  
ب) دوران جاهلیت:  
گفتار دوم :‍‌جایگاه دیه در قوانین اسلام  
بررسی ماهیت دیه  
مبحث اول : دیدگاههای مختلف در خصوص ماهیت دیه  
گفتار اول : دیه و ماهیت کیفری  
الف ) قانون بودن مجازات :  
ب) شخصی بودن کیفر:  
ج) رنج ‏آوری:  
د) رسوا کنندگی:  
و)معین بودن:  
گفتار دوم:‌ دیه یا خسارات زدایی  
برای تحقق مسئولیت مدنی در همه حال وجود سه عنصر ضروری است:  
مقایسه دیه با مسئولیت مدنی  
1-دیات و مسئولیت غیر قراردادی  
2-دیات و مسئولیت قراردادی  
1-2- دیات و تعهد به نتیجه  
2-2- دیات و تعهد بوسیله  
گفتار سوم: ماهیت تلفیقی دیه  
مبحث دوم: ماهیت دیه از منظر سیاست جنایی تقنینی و قضایی ایران  
گفتار اول: نگاه مقنن  
الف) مجازات مالی:  
ب. خسارت زدایی  
ج- ماهیت تلفیقی دیه:  
گفتار دوم: انعکاس ماهیت حقوقی در آراء قضایی ایران  
نتیجه گیری  
منابع فارسی  :  
منابع عربی :  

بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله دیه در pdf

1-   دکتر محمد عارف مسکونی ، ماهیت حقوقی دیه ، انتشارات دانشور

2-   محمد جعفر جعفری لنگرودی ، ترمینولوژی حقوق ، جلد 4 ، گنج دانش

3-   پروزیر صانعی حقوق جزای عمومی ، گنج دانش

4-   حسینغلی حسینی نژاد ، مسئولیت مدنی ، انتشارات دانشگاه شهید بهشتی

5-   ابراهیم پاک ، حقوق کیفری اختصاصی ، دانشگاه تهران

6-   ناصر کاتوزیان ، مسئولیت مدنی ، تهران انتشارات دهخدا

7-   محمد مصطفی قلی ، اصول تحقیقات جنایات ، تهران ، بی نا

8-   محمد علی اردبیلی ، حقوق جزای عمومی ، جلد دوم، نشر میزان

9-   دکتر ایرج گلدوزیان ، بایسته های حقوق جزای عمومی . تهران دادگستر

10- دکتر رضا نودیه ، ضمینه حقوق جزای عمومی . تهران گنج دانش

11- دکتر ایرج گلدوزیان ، حقوق جزای اختصاصی ، نشر میزان

12- آرای وحدت رویه ، هیئت عمومی دیوان عالی کشور در امور کیفری و حقوقی

بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله دیه در pdf

1-   شیخ الاسلام ابی یحیی الانصاری ، فتح الوهاب بشرح منهج الطلاب . جلد

2-   محمد بن احمد بن ابی بکر السرخسی المبسوت ، جلد

3-    امام خمینی ( ره ) ، تحریر الوسیله ، جلد 2 . تهران مکتب علمی اسلامی

4-   شیخ محمد حسن نجفی جواهر الکلام ، جلد 43 . نجف اسلامیه

5-   دکتر علی صادق ابوحیف ، الدیه . پایان نامه دکترای از دانشگاه قاهره

خلاصه

سوال اصلی که پژوهش در صدد پاسخگویی به آن بود، این است که ماهیت دیه چیست؟ آیا دیات مقدره از نظر نوع و میزان به عنوان یک حکم شرعی ‌حکم ثابت است  ویا اینکه میزان  ونوع آن مطابق حکم حکومتی تعیین گردیده است؟ دیگر اینکه نقش زمان و مقتضیات آن بر نوع و میزان دیه کدام است؟ همچنین آیا مجرم نسبت به ضرر وزیان مازاد بر دیه مسؤلیت دارد یا خیر؟

ضرورت انجام این پژوهش از آنجا ناشی می‏شود که هنوز درنظام حقوقی ایران، ماهیت دیه از جنبه‏ی کیفری یا مدنی بودن محل بحث و اختلاف است و این اختلاف صرفاً به مبحث حقوقدانان محدود نمی‏شود ، بلکه پیامدهای بسیاری برای دادگاهها در صدور احکام برجای گذاشته است. فرضیه‎ی این پژوهش این بود که دیه اساساً ماهیت حقوقی دارد و جهت جبران خسارت گذشته است. بررسی ‌آراء و نظرات صاحب نظران حقوقی و فقها و همچنین نگاهی به آرای وحدت رویه‏ی هیأت عمومی دیوان عالی کشور تا حد زیادی به اثبات این فرضیه انجامید . البته به نوعی در این فرضیه تعدیل پدید آمد؛ بدین گونه که مشخص شد که دیه در واقع ماهیت دو وجهی و تلفیقی دارد. یعنی از یک سو، نوعی مجازات است که بر جانی وضع می‏شود و از سوی دیگر با مسؤلیت مدنی ارتباط می‏یابد وجانی آن را برای جبران خسارتی که مجنی علیه وارد آورده است، باید پرداخت کند

از دیگر نتایج این پژوهش این بود که دیه اساساً حکم ثابت شرعی نیست ،‌بلکه با توجه به مقتضیات زمان و مکان ، امکان تغییر در آن وجود دارد. از همین رو، پیشنهاد شده است. که میزان و نوع دیه با توجه به اوضاع و احوال و شرایط تغییر پیدا کند

سوالاتی که دراین پژوهش سعی شده برای آن پاسخی یافت شود براساس  اهمیت و اولویت عبارتند از

1-      اهمیت دیه چیست؟

2-     آیا دیات مقدره از نظر  نوع  ومیزان به عنوان یک حکم شرعی،‌ حکم ثابت است و یا اینکه میزان و نوع آن مطابق حکم حکومتی معین گردیده است؟

3-          نقش زمان و مقتضیات آن بر نوع و میزان دیه کدام است؟

4-          آیامجرم نسبت به ضرر وزیان مازاد بر دیه مسئولیت دارد یا خیر؟

مفهوم دیه و پیشینه ‏ی آن

 از دیه تعاریف متفاوتی ارائه شده است . فقها برای معرفی دیه ،‌الفاظی را به کار گرفته‏اند، که دقیقاً نمی‏توانند بر دیه دلالت داشته باشند، مانند الفاظ ضمان، عقل، ارش ودیه و علت اصلی آن در پیروی آنان از این شیوه‏ها و برداشتی که برای خود دارند به این بر می‏گردد که حقوق‏دانان تفاوتی ماهیت مالی که به عوض از نفس در قتل خطا پرداخت می‏شود و مالی که درحالت سقوط قصاص عمد، ادا می‏شود نگذاشته‏اند نام دیه را بر هر دو اطلاق کرده‏اند.[1]

مبحث اول : تبیین مفهوم دیه

در این مبحث تعریف دیه را از نظر مفهوم لغوی و مفهوم اصطلاحی آن بررسی می‏کنیم و با توجه به اینکه فقها تعاریف مشابهی از دیه ارائه کرده‏اند، توجه به همه آنها در درک مفهومی جامع از جایگاه دیات در فقه بسیار مؤثر است. بنابر این در این بحث، در گفتار دوم تعریف دیه را از نظر فقهای مذاهب اسلامی و فقهای معاصر مورد بررسی قرار می‏دهیم

گفتار اول: مفهوم لغوی

دیه از ریشه « ودی» به معنای راندن و دور کردن است . زبیدی می‏نویسد : « الدیه بالکسر،‌حق القتیل و الهاء عوض من الواد جمله دیات …» دیه به کسر، حق کشته شده‏ها، به جای داد، جمع دیه

دیات به مانند همین معنی را دیگر لغت شناسان از جمله : این منظور در لسان العرب خلیل بن احمد فراهیدی در العین، جوهری در صحاح اللغه و راغب اصفهانی در مفردات آورده‏اند.[2]

جمع دیه دیات است. دیه مصدر است و در اصل« ودی » بوده که « واو» آن را حذف کرده و در عوض « ه » به آخر آن افزوده‏اند

تعریف دیه در قانون مجازات اسلامی: مالی است که به سبب جنایت بر نفس یا عضو به مجنی علیه یا به ولی یا اولیاء دم او داده می شود.ماده

مالی که موضوع دیه است منحصر در شش نوع است . این اموال به تفصیل در ماده 297 قانون مجازات اسلامی آمده و در هر صورت مقدار آن در شرع تعیین شده است

مالی را که به عوض جنابت بر عفو می‏پردازند و مقدار آن در شرع معین نشده است ارش یا حکومت می گویند . م367 قانون مجازات اسلامی

گفتار دوم : مفهوم اصلاحی

در این گفتار ابتدا تعریف دیه را از نظر فقها و سپس از نظر حقوق‏دانان مورد تحلیل و بررسی قرار می دهیم و نظریات فقهای امامیه و فقهای عامه را در این خصوص بیان می نماییم

الف : تعریف دیه از نظر فقها

فقها از دیه تعریف های گوناگونی دارند و هر گروهی از آنان که به مذهب معینی وابستگی دارد، درباره‏ی دیه ملتزم شده است که با مذهب خود وی سازگار است. در این قسمت تعریف هایی از چند مذهب را به طور جداگانه به اختصار مورد بررسی قرار می دهیم

1-فقهای امامیه

اکثر فقهای امامیه، به ویژه گروهی از متقدّمات، تعریفی برای دیه ذکر نکرده و آن را امری بی‏نیاز از تعریف فرض کرده‏اند و شاید این به جهت وضوح معنای لغوی و عدم جعل اصطلاحی جدید برای این کلمه بوده است.[3] اما به هر حال تنی چند از فقهای عظیم الشأن شیعه به ارائه تعریف از دیه مبادرت ورزیده‏اند که به ارائه نمونه‏هایی از آن می‏پردازیم

امام خمینی رضوان ا… علیه -« دیه مالی است که به سبب جنابت کودن بر نفس یا عفو واجب می‏شود و فرقی نمی‏کند که از طرف شارع میزان آن معین شده باشد یا معین نشده باشد. وگاهی دیه فقط بر آنچه معین شده اطلاق می‏گردد و آنچه را معین نشده است ارش یا حکومت نامند ;»[4]

فاضل مقداد در کتاب التنقیح الرائع به هنگام تعریف دیات می‏گوید

« هی جمع دیه بتخفیف الایاء و لا یجوز تشدیدها و سمیت دیه تودی عوضاً عن                النفس ; »[5]

 شهید ثانی در کتاب مالک الافهام: دیه مالی است که به سبب جنایتی که برانسانی آزاد وارد شده، واجب می‏شود خواه این جنایت نسبت به جان شخص واقع شده باشد خواه پایین‏تر از این حد و گاه این لفظ تنها بر مقادیر معین شده ( از طرف شارع) اطلاق شده است و بر سایر موارد لفظ ارش اطلاق می‏شود

2- فقهای عامه

1-2- حنفی

تعریفی که غالب فقهای حنفی از دیه کرده‏اند و شمس الدین سرخسی نیز درکتاب المبسوط همان را بیان کرده به قرار زیر است

لفظ دیه از مصدر اداء مشتق شده است زیرا دیه‏هایی است که در مقابل تلف کردن چیزی که حال شمرده نمی‏شود،‌یعنی نفسی،اداء می‏شود ; )[6]

 2-2-شافعی

فقهای این مذهب نیز غالباً از یک تعریف پیروی کرده‏اند که برای نمونه می‏توان به تعریف ابو یحیی زکریا الانصاری در فتح الوهاب از دیه اشاره کرد

دیات جمع دیه است و آن عبارت است از مالی که به سبب جنایت نفس به نفس و یا نسبت به پایین‏تر از نفس انسانی آزاد واجب می‏شود[7]

3-2- مالکی

فقهای  مذهب مالکی چون فقهای سایر مذاهب اسلامی دیه را تعریف نکرده‏اند و فقط بر آن نام «عقل» نهاده‏اند بدون آنکه هیچ تعریف معینی از آن به دست دهند . اینکه آنچه در جنایت بر نفس و به عوض آن داده می‏شود، عقل نامیده شده، به جهت آن است که معمولاً شترانی را به عنوان دیه شبانه به پیشگاه فراخنای خانه‏ی اولیای مقتول می‏بردند ودربامداد آن شب اولیای مقتول شتران را بسته شده در آنجا می‏یافتند و بدین خاطر دیه به نام عقل مرسوم شده است . چنانچه به کسی که دیه را می‏پردازد « عاقل» گویند و  عاقله نیز ازهمین معنی گرفته شده است . صاحب جواهر درباره‏ی عقل به معنی دیه و مناسبت آن چنین گوید« دیه را از آن جهت عقل نامیده‏اند که  از بی پروایی و جسارت در خونریزی، منع و جلوگیری می‏کند، زیرا یکی از معانی عقل عبارت است از منع»[8] به طور کلی در کتب فقهی مالکیه مباحث مربوط به دیات درکتابی تحت عنوان کتاب العقول طرح شده است.[9]

4-2- فقهای معاصر

تعریف فقهای معاصر با تعاریف فقهای متأخر مذاهب اسلامی درباره‏ی دیه اندکی اختلاف دارد و همچنین فقهای معاصر در میان خود نیز دچار اختلاف شده‏اند و شابد بتوان گفت که اختلاف خود آنان اختلاف لفظی است. اجمالی از تعاریف آنان درباره‏ی دیه به قرار ذیل است

1-امام محمد عبده، دیه را تعریف کرده است: «  آنچه به ورثه‏ی مقتول داده می‏شود،‌عوض از خون او یا عوض از حقی که ورثه در آن دارند.»[10]

2-مرحوم شیخ علی خفیف دیه را چنین تعریف کرده است « دیه مالی است که شارع معین کرده است به عوض نفس یا عضور و از اینجا می‏توان گفت: دیه مالی است واجب شده به سبب جنایت غیر عمدی بر نفس، یا به سبب جنایت بر عضوی از اعضاء یا به سبب جنایت بر بدن»[11]

 ب. مفهوم دیه از نگاه حقوقدانان

حقوقدانان تعریف ‏های گوناگونی از دیه ارائه کرده‏اند. بعضی از آنها مفهوم فقهی از آن را مبنای کار خود قرار داده‏اند و بعضی دیگر به شیوه‏ی خاص خود به تعریف آن پرداخته‏اند

1- دکتر علی صادق ابوهیف ، در تعریف دیه می نویسد :« دیه مالی است که جارح یا قاتل، به مجروح یا وارث مقتول می‏پردازد به عوض خونی که ریخته شده است.»[12]

دراین تعریف فرقی نیست بین مالی که دربرابر جراحت داده می‏شود که آن را فقهای حنفی ارش جراحت نامند وبین مالی‏که در برابرنفس مقتول داده می شود، زیرا به هر دو نام دیه  اطلاق شده است.[13]

2ـ استاد احمد حمری دیه را به طور غیرمستقیم تحت عنوان کیفر بدلی چنین تعریف می‏کند « کیفربدلی از کیفرهایی است که جای کیفر اصلی را می گیرد و آن در صورتی است که کیفر اصلی به سبب شرعی، قابل پیاده شدن نباشد. مثل وجوب دیه هر گاه از قصاص پرهیز شود»[14]

3ـ دکتر رضوان شافعی متعافی دیه را چنین تعریف می کند: « مراد دیه یا تعویض مدنی، شرعاً مالی است که به سبب جنایت بر جان یا عضو شخصی‹ آزاد › واجب شده است» [15] در این تعریف کلمه ی آزاد برای نخستین بار افزوده شده وآن نزد فقهای مذاهب اسلامی از شروط وجوب دیه است

4ـ استاد احمد فتحی بهنسی دیه راچنین تعریف میکند :« دیه، مالی است که در برابر چیز تلف شده‏ای که مال نیست که پرداخت می‏شود و ارش مالی است که به سبب جنایت بر اعضاء واجب می شود»[16]

5ـ دکتور ابو المعاطی حافظ ابو الفتح، دیه راچنین تعریف می کند:« دیه کیفری است مالی که بر جرایم عمدی علیه نفس یا اعضای انسان واجب می‏شود و این در صورتی است که مجنی که علیه یا ولی او ، آن را بخواهد در حالی شروط قصاص آماده باشد و در صورتی که شروط قصاص آماده نباشد به کیفر اصلی بدل می شود »[17]

 مبحث دوم : پیشینه‏ی دیه

دراین مبحث پیشینه ی دیه را در دوران قبل از اسلام و بعد از اسلام مورد تحلیل و بررسی قرار می دهیم

گفتار اول : جایگاه دیه در قوانین قبل از اسلام

در این گفتار جایگاه دیه در قوانین عهد باستان و جاهلیت مورد بررسی قرار می دهیم

الف) عهد باستان

1ـ دول باستانی مشرق زمین

در شرق تمدنهای بسیاری پدید آمده سپس از میان رفته‏اند از جمله هند . ایران . ژاپن . چین

سخن گفتن در مورد همه آنها ممکن نیست از این رو به عنوان نمونه به بررسی قانونگذاری بابل به عنوان نمودی از قانونگذاری شرق قدیم خواهیم پرداخت

قوانین بابلی دیه را می شناختند ولی دیه نسبت به جمیع افراد جامعه بابلی دارای میزان معین و واحدی نبود زیرا این قوانین،‌اصل برابری مردم در مقابل قانون  را به رسمیت نمی شناختند و از این رو مقدار دیه با اختلاف مقام ومنزلتی که مجنی علیه درمیان جامعه وطبقه‏ی خود داشت متفاوت می شد یکی ازمجموعه قوانینی که در بابل به آن پی برده شده بود مجموعه قوانین میزویوتامی بابلی بود که این مجموعه از قوانینی چون  قانون اورنامو، قانون بالالاما و قانون حمورابی به وجود آمده است و علمای آثار باستانی درزمان های مختلف در منطقه بابل درعراق به هر یک از آن قوانین پی برده اند که در لوحه‏هایی از سنگ وگل نوشته شده بود همان طور که گفته شد برخی از شارحان قانون، این قوانین را مجموعه‏ی میزو یو تامی نامیده اند

قانون اورنامو به عنوان نخستین قانون مدون شناخته می‏شود بر خلاف آنچه پیش از این معتقد بودند که قانون حمورابی کهن ترین قانون نوشته ای است که به دست آمده است فقط به 5 ماده از قانون اورنامو پی برده اند و در عین حال سه ماده از آن درباره‏ی دیه هستند درآلت ضرب، آلت کشاندن،آلت شکستن، یکی از آن مواد نص است در اینکه« هر گاه مردی استخوان مرد دیگری قطع کند باید ده شاقل نقره بپردازد». دومی نص است دراینکه« هر گاه مردی استخوان مرد دیگری را با سلاح بشکند باید یک تن نقره بدهد».  ماده سوم تصریح دارد که« هر گاه مردی بینی مرد دیگری را با آلتی قطع کند باید3/2 منا نقره بدهد»[18]و

 2ـ دول باستان مغرب زمین

 درگفتار گذشته تحولات دیه را در مشرق زمین به اختصار مورد بررسی قرار دادیم و در این گفتار دیه را در دوران باستانی مغرب زمین مورد بررسی قرارمی دهیم. برای این منظور دیه در قانونگذاری روم را انتخاب کرده‏ایم

قانون روم از مهمترین قوانین قدیم شمرده می شود واز این جهت منبع تاریخی برای بیشتر قوانین غربی زمان حاضر است. از مشهور ترین قوانین روم، قانون الواح دوازده گانه است که در احکام جرمها درلو حه های پنجگانه اخیر آن وارد شده است. نظام دیه در روم وجود داشت.چه، قانون الواح تصریح دارد بر امکان داشتن سازش و مصالحه که میان مجنی علیه و جانی بر پرداخت مبلغی از مال که جانی به مجنی علیه بپردازد مانند آنجا که از خونخواهی به چیزی دیگر تن می دادند. نظام دیه در دو جرم جنایت بر نفس و سرقت،چند گونه نزد رومیان به اجرا درآمده است.3جرم تعدی به نفس و جنایت برای اشخاص بیش از هر جرم دیگری ویژگی کیفری انتقام را که در کیفرهای دوره‏ای قدیم وجود داشت .برای خود حفظ کرده است. قانون الواح درباره‏ی دیه‏ی نفس،نصی ندارد ولی این عدم نص به این معنی نیست که قانون مزبور نظام پرداخت دیه درحالت قتل را نمی‏شناخته است. بعضی از نویسندگان درمورد این عدم نص در قانون الواح و اینکه آیا درجنایت نفس خونخواهی است  یا پرداخت دیه در حاشیه گفته اند:سبب عدم تصریح برکیفر قتل آن است که در هنگام قانونگذاری این قانون درروم، حکومت قدرتمندی وجود داشته است که خونخواهی و انتقام گیری را منع می‏کرده است و در عین حال همان کیفر یعنی قتل را خود در جنایت بر نفس اعمال می کرده است . [19]

کیفرهای که به وسیله دادگاههای دولتی درباره جانی اجراء می گردید ، یا اعدام بود یا حکم به پرداختن دیه مالی . مقدار دیه ای که دادگاهها درمثل این حالات  به پرداخت آن حکم می کردند سی گاو نر   دو رأس میش بود ه است .[20]و

ب) دوران جاهلیت

[1] . عارف مسکونی – محمد . ماهیت حقوقی دیه ص 22 – انتشارات دانشور – تهران

[2] . سروستانی، ستایش و قیاسی،پیشین،ص

[3] .سروستانی. ستایش و قیاسی، پیشین- ص

[4] . امام خمینی(ره)تحریر الوسیله – ج(2) – تهران . مکتب علمی اسلامی. 1384 ق.ص

[5] . عارفی مسکونی. محمد. ماهیت حقوقی دیه. دانشور ص

[6] . محمد بن احمد ابی بکر السرخسی، المبسوط ،ج

[7]. شیخ الاسلام ابن یحیی الانصاری،‌فتح الوهاب بشرح منهج الطلاب ، ج2 ص

[8] . شیخ محمد حسن نجفی – جواهر الکلام، ج43 ، نجف ، الاسلامیه،‌1377 .ق.ص

[9] . عارفی مسکونی – محمد. ماهیت حقوقی دیه. دانشور. ص

[10] . شیخ محمد عبده، تفسیر المنار ،ج1،مصر: مطبعه المنار،1346،ص

[11] . عارفی مسکونی – محمد. ماهیت حقوقی دیه. دانشور. ص

[12] . دکتر عل صادق ابو هیف،الدیه، پایان نامه دکتری از دانشگاه قاهره(1932 ) ص

[13].عارفی مسکونی . محمد . ماهیت حقوقی دیه . را نشور . ص

[14].محمد عبده. تفسیر المنار ، ج 5 ، قاهره،‌ مطبعه المنار، 1346 ، ص

[15] . همان ،ص

[16] . همان ،

[17] . ابو هیف . پیشین . ص

[18] . منا نزد سومریان واحد وزن بوده و به شصت شاقل بخش می‏شده و وزن منا تقریباً550 گرم است

2 . عارفی مسکونی، محمد، ماهیت حقوقی دیه دانشور.ص

3 سرو ستانی ، ستایش و قیاسی،پیشین ، ص78

[19] . همان،ص

[20] . عوض ،پیشین،ص

3 . عارفی مسکونی، محمد، ماهیت حقوقی دیه ،ص39دانشور. تهران

4 سید منصور میر سعیدی ماهیت حقوقی دیات، تهران،‌نشر میزان .ص

5 . رضا مظلومان ، جرم شناسی،ج2تهران .شهید بهشتی .ص پ

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله روابط خارجی ایران و آمریکا از سال 1355تا 1357 در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله روابط خارجی ایران و آمریکا از سال 1355تا 1357 در pdf دارای 21 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله روابط خارجی ایران و آمریکا از سال 1355تا 1357 در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله روابط خارجی ایران و آمریکا از سال 1355تا 1357 در pdf

مقدمه:  
چگونگی روی کار آمدن کارتر:  
ظهور جیمی کارتر :  
سیاست های کارتر پس از ریاست جمهوری  
تاریخ حقوق بشر در ایالات آمریکا:  
شاه و تحولات در سیاست خارجی امریکا  
واکنش شاه در قبال سیاست کارتر :  
واکنشهای سیاسی حکومت ایران را می توان در سه محور خلاصه کرد :  
نتیجه فضای باز سیاسی در ایران :  
تغییر در سیاست تسلیحاتی آمریکا :  
منابع مورد استفاده:  

بخشی از منابع و مراجع پروژه مقاله روابط خارجی ایران و آمریکا از سال 1355تا 1357 در pdf

1-        یان دار تی شر ، تحولات سیاسی در ایالات متحده ی امریکا ، ترجمه رحیم قاسمیان سازمان انتشارات و اموزش انقلاب اسلامی ، تهران 1369 صص 27 و

2-          چمنی ، فراز : سیاست حقوق بشر کارتر و انقلاب اسلامی ، مرکز اسناد انقلاب اسلامی 1383 صص 44-

3-                   هوشنگ مهدوی ، عبدالرضا : تاریخ روابط خارجی ایران 1368 ص

4-                    از غندی  روابط خارجی ایران – قوش 1384 ص

5-         جواد منصوری 25 سال حاکمیت آمریکا بر ایران ، دفتر نشر فرهنگ اسلاحی ، تهران ، 1364 صص 181 –

مقدمه

حضور دمکرات های جوان در کنگره و تغییر سیاست آمریکا در اوایل دهه ی 1970 کنگره تحت فشار اصلاح طلبان از داخل و دگرگونی مالی اجتماعی از خارج تغییر ماهیت داد؛  کنگره ی پیش از دهه 1950 کنگره ای سالمند سالار و محافظه کار بود که تحت سلطه ی گروهی از دموکرات های جنوبی معروف به ( دموکرات های دیکی ) قرار داشت این عده همیشه معتقد بودند که تا آخر عمر به مدت قانون ارشدیت کرسی های خود را حفظ خواهند کرد ، اما سلطه ی این عده در دهه 1960 میلادی از دست رفت که در وحله اول ناشی از توسعه اقتصادی و اجرای قانون حق رای بود که به کنترل تک حزبی در ایالات جنوب خاتمه داد و در مرحله بعد به سبب مخالفت دموکرات های جوان با مداخله ی آمریکا در ویتنام از دوره ی جانسون و همچنین اقدام نیکسون در توقیف بودجه تخصیصی کنگره برای امور رفاهی بود که در پی اصلاح و دمکراتیک کردن کنگره بازیابی برخی از اختیارات برآمدند که طی دهه های اخیر به ریاست جمهوری باخته بودند.(1)

چگونگی روی کار آمدن کارتر

 در پی رسوایی واترگیت اصلاحات شتاب گرفت و این روند با انتخابات نوامبر 1974 که به انتخابات بعد از واترگیت مشهور شده بود ادامه یافت چنین روندی باعث شد جمهوری خواهان بسیاری از کرسی های ایالات شمال و شهرهای حاشیه ای را از دست بدهند و راه برای ورود گروهی از جوانان دموکرات به کنگره هموار شود

دوره ریاست جمهوری جرالد فورد از دید افکار عمومی و جریانات سیاسی آمریکا یک دوره سردرگمی و ناامیدی بود . دراین دوره کسادی اقتصادی چشمگیر بود و با وجود بهبود نسبی در اقتصاد کشور در سال 1975 فورد نتوانست مجبوبیت چندانی را به دست آورد.(1)

زمامداری کارتر در نوامبر 1976 ( 1355 آبان ماه ) را می توان نقطه آغاز پیوند حقوق بشر با دستگاه تصمیم گیری ایالات متحده دانست البته این سیاست ناشی از حکومت کارتر نبود بلکه این خواست مردم و کنگره ی آمریکا بود که در پی چنگ ویتنام و افشاگری در مورد سیاست هایی که ایالات متحده در امریکای لاتین و دیگر مناطق تحت عنوان مبارزه با کمونیسم و حفاظت از منابع و ارزش های سنتی آمریکا دنبال می کرد ، شدت گرفت و اجرای آن ضرورت یافت از این رو کنگره متاثر از ورود دمکرات های لیبرال و جوان برای ایجاد تشکیلات حقوق بشر در ساختار درست و تنظیم گزارش هایی در این زمینه اصرارداشت ، لذا قوانینی را وضع کرد که به موجب آن کمک های اقتصادی و نظامی ایالات متحده به دولت های خارجی مشروط به اجرای حقوق بشر در آن کشورها می شد

کارتر علاوه بر خواست کنگره تصمیم به پیشرفت حقوق بشر به عنوان یک جنبه کلیدی از سیاست خارجی اتخاذ کرد

ظهور جیمی کارتر

 او فرماندار سابق ایالت جورجیا بود. کارتر از نظر افکار عمومی آمریکا چهره ای گمنام محسوب می شد که حتی به وی لقب « جیمی چی ؟ » را داده بودند که این خود بهترین وجه روحیه ی حاکم بر طرز فکر مردم آمریکا در سال 1976 را نشان می دهد . او در انتخابات سال 1974 به عنوان دبیر کل کمیته مبارزات انتخاباتی حرب دموکرات برگزیده شده و توانست با آن دسته از مهره های حزب که در ایالات مختلف ، صاحب مقامات نه چندان بالایی بودند ارتباط برقرار کند؛ او با پایان یافتن دوره فرمانداری تمام کوشش خود را صرف مبارزات انتخاباتی خویش کرد و در ژانویه ی 1976 در جریان رقابت های انتخاباتیی به عنوان یک رقیب در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مطرح شد (1)

کاتر در نوامبر سال 1976 ( آبان ماه سال 1355 ) در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با 4/50 درصد آراء و کسب 56 رای هیات انتخاباتی در برابر جرالد فورد به پیروزی  دست یافت به عنوان سی و نهمین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد . کارتر دو ماه بعد در ژانویه 3977 ام همراه با تیم خود وارد کاخ سفید شد . کارتر برای تماس مستقیم با مردم اولویت قائل بود ، او در ظاهر به مسائل مستمندان و کم درآمدها علاقه نشان می داد و عدم تمایل خود را با  گروه های فشار ، تجار ‘ ثروتمند و صاحبان قدرت های بزرگ به طور علنی ابراز می کرد . کارتر  وانمود می کرد که یک هوادار « احیای مسیحیت » است و به سیاست از دیدگاه مسائل اخلاقی می نگرد . وی خواهان تحول در تفکر رهبران ایالات جنوب و پذیرش مشارکت سیاهپوستان در عرصه سیاست بود  وی خود را شخص برخاسته از قلب مذهبی و روستایی کشور و مبرا از فساد دامنگیر شهرهای شمالی و سیاستمردان کار کشته می دانست . (1)

 او شعار مشارکت عدالت و اخلاق را سر می داد و معتقد بود با حرکت بر اساس چنین اصولی می توان ایالات متحده را به صورت الگویی در جهان مطرح نمود و اصالت غرور و اقتدار را به او برگرداند

سیاست های کارتر پس از ریاست جمهوری

سالهای طولانی قاره آمریکا حوزه نفوذ ایالات متحده بود اما ریاست کارتر به وضوح تمایل دموکرات ها به مداخله در امور داخلی دیگر کشورهای جهان را نشان می دهد و این گونه به نظر می رسید که آنها در پی اعمال اقتدار خویش بر سراسر جهان بودند ولی با اعتقاد به شکلی دیگر از نفوذ – با در نظر گرفتن جنبه های روانشناختی و آب و رنگ حقوق بشر- بر آن بودند که بر قلب و ذهن انسانها در سراسر جهان اثر گذاشته و به شیوه ای دموکراتیک همانگونه که کنگره آمریکا بر آن تاکید داشت بر جهان سیطره یابند . از این رو سیاست های ضد مردمی جمهوری خواهان که منجر به تزلزل موقعیت آمریکا نزد افکار عمومی جهان شده بود اکنون می بایست جبران می شد. کارتر بحث های کسینجر را مبنی بر این که ( پیشرفت حقوق بشر ، دیگر اهداف سیاست خارجی را به خطر خواهد انداخت) رد کرد و تصمیم  گرفت که اهداف حقوق بشر را هم زمان با اهداف سیاسی ، اقتصادی و نظامی در روابط دو جانبه با دیگر کشورهای بیان نماید . وی در نطقی که در همان روزهای نخست ریاست جمهوری ایراد کرد . عقیده ی خود را چنین بیان نمود

 « از آنجا که ما آزاد هستیم ، نمی خواهیم نسبت به آزادی در جاهای دیگر بی تفاوت بمانیم . اخلاق به ما حکم می کند برای جوامعی که مثل ما به حقوق بشر احترام می گذارند ارزش بیشتری قائل شویم بی آنکه کسی را مرعوب کنیم ، ولی مسلم است جهانی که در ان بعضی بتوانند بر بعضی دیگر سلطه داشته باشند یک جهان اخلاقی نیست و تهدیدی برای رفاه همه ملیت ها به شمار می رود . »

سیاست کارتر مبتنی بر لیبرالیسمی که دمکرات های آمریکایی بر آن معتقد بودند مشخص است

گذشته را به نقد می کشد
باطرح رکترین حقوق بشر در سیاست خارجی در پی جبران شکست های گذشته است
حق اعمال قدرت و تهدید نسبت به کشورهایی که بتوانند با چنین سیاستی هماهنگ شوند را برای خود محفوظ می دانست

ابزار اصلی کارتر برای اعمال سیاست حقوق بشر « دیپلماسی آرام » بود و مقامات رسمی ایالات متحده از رئیس جمهور گرفته تا مراتب پایین تر برای اولین بار مسئله حقوق بشر را در برنامه های مذاکرات خود با دولت های خارجی قرار دادند

تاریخ حقوق بشر در ایالات آمریکا

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله رویکرد انگلیس به وحدت جامعه اروپا در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله رویکرد انگلیس به وحدت جامعه اروپا در pdf دارای 26 صفحه می باشد و دارای تنظیمات و فهرست کامل در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله رویکرد انگلیس به وحدت جامعه اروپا در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : توضیحات زیر بخشی از متن اصلی می باشد که بدون قالب و فرمت بندی کپی شده است

 

بخشی از فهرست مطالب پروژه مقاله رویکرد انگلیس به وحدت جامعه اروپا در pdf

چکیـده :  
مقــدمه :  
عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا :  
الف ـ از درخواست عضویت تا فروپاشی نظام دو قطبی  
ب ـ از پایان جنگ سرد تا سند قانون اساس اروپا  
حوزه های مورد مخالف بریتانیا در فرایند وحدت اروپا  
بریتانیا و سیاست خارجی و امنیتی مشترک  
شکست پروژه قانون اساسی اروپای واحد  
مواضع احزاب و گروههای سیاسی بریتانیایی در مورد اتحادیه اروپا  
نتیجه گیری  
منابع :  

چکیـده

بریتانیا به عنوان یک قدرت بزرگ اروپایی همواره بدین شهرت داشته است که مخالف تعمیق همگرایی در اروپاست . در واقع این کشور یکی از سرسخت ترین مخالفان تبدیل اتحادیه به یک فدراسیون اروپایی بوده است به اعتقاد صاحب نظران ، تنها الزامات اقتصادی بریتانیا را وادار به پیوستن به روند همگرایی در اروپا کرد و روی هم رفته این شکور در سیاست های خود به جای نگاه اروپایی ، نگاهی فراآتلانتیکی دارد . مقاله حاضر تلاش دارد به بررسی نگرش بریتانیا به روند وحدت اروپا و نیز سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا و نیز سیاست خارجی و امنیتی مشترک اتحادیه اروپا بپردازد

مقــدمه

بریتانیا یکی از قدرتهای بزرگ است که همواره در تحولات بین المللی نقش مهم و تاثیرگذاری داشته است . با مطرح شدن بحث وحدت اروپا ، موضوع گیری بریتانیا در قبال این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار بوده است و به هرحال عضویت بریتانیا یا خارج ماندن این کشور از فرایند وحدت اروپا برای سال های متوالی در کانون مباحث سیاسی داخل این کشور قرار داشت . بریتانیا یکی از کشورهای مهم در اتحادیه اروپایی است که در کند کردن سرعت همگرایی در اروپا نقش به سزایی داشته است و همواره یکی از کشورهایی بوده که با تبدیل این اتحادیه به یک فدراسیون اروپایی مخالفت کرده است . علاوه بر این ، این کشور روی خوشی به سیاست خارجی و امنیتی مشترک اروپا  نشان نداده است . به طور کلی می توان نگرش بریتانیا به معاهده اتحادیه اروپا را در تعریف بریتانیایی دیپلماسی خلاصه کرد : برای تعریف دیپلماسی به شیوه بریتانیایی ، روایت کم نیست ؛ ولی متداولترین آنها چنین است : نگرشی دراز مدت و صبورانه مبتنی بر این گفته معروف که « بریتانیا دوست و متحد ندارد ؛ صرفا ًمنافع دارد » رویکرد بریتانیا به اتحادیه اروپا بستگی تام و مطلق به منافع ملی این کشور دارد . در این مقاله به بررسی نگرش بریتانیا به وحدت اروپا خواهیم پرداخت

عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا

الف ـ از درخواست عضویت تا فروپاشی نظام دو قطبی

رویکرد بریتانیا به وحدت اروپا از ابتدای شکل گیری مباحث در این مورد در حال تحول و دگرگونی بوده است

افزایش نقش و اهمیت مورد در حال تحول و دگرگونی بوده است . افزایش نقش و اهمیت اتحادیه اروپایی باعث شد که بحث  عضویت بریتانیا در این اتحادیه در محافل داخلی این کشور مطرح شود . چرچیل ، نخست وزیر بریتانیا در زمان جنگ جهانی دوم و سال های پس از آن معتقد بود اروپا باید متحد شود تا بتواند در کنار آمریکا برای نجات اروپای شرقی از سیطره اتحاد اروپا باقی می ماند . جانشینان چرچیل برای سال ها به طور جدی به این مسئله نگاه نکرده اند . از همان سال های ابتدایی پس از جنگ جهانی دوم ، که تلاش برای تحقق ایده اروپای متحده ، شکل جدی به خود گرفت ،؛ مهمترین انتقاد آنتونی ایدن ، نخست وزیر وقت انگلیس ، این بود که کشورش  حاضر نیست در اروپایی که به صورت فدراسیون اداره می شود و پول و پارلمان مشترک داشته باشد شرکت نماید . از رو هنگامی که درماه مه 1950 میلادی ، شومان ، وزیر خارجه فرانسه ، اعلامیه تاسیس جامعه زغال و فولاد اروپا را صادر کرد ، بریتانیا به آن پاسخ منفی داد : یکی از دلایل عدم شرکت بریتانیا در این جامعه این بود که شومان ، این جامعه را اولین گام به سوی تشکیل فدارسیون اروپا علام می کرد . آنتونی ایدن ، جانشین وینستون چرچیل اروپا اعلام  می کرد . آنتونی ایدن جانشین وینستون چرچیل در فردای پس از جنگ جهانی دوم ،  نسبت به خط مشی جامعه اقتصادی اروپا برخورد بسیار منفی و سختی از خود نشان داد وهرگونه مشارکت انگلیسی را در این جامعه نفی کرد

روشن بود که رویکرد نفی ونادیده گرفتن وحدت اروپا توسط بریتانیا نمی توانست برای همیشه ادامه داشته باشد . در نهایت ، افزایش نقش و اهمیت اتحادیه اروپا و نیازهای اقتصادی و تجاری بریتانیا همراه با سایر نیازمندیهای بریتانیا به اروپا باعث شد که این کشور نتواند خودرا بی نیاز از جامعه اروپایی ببیند . در نتیجه در 31 جولای 1961 ، مک میلان ، نخست وزیر بریتانیا و رهبر  حزب محافظه کار این کشور تصمیم گرفت تا درخواست عضویت خود در جامعه اقتصادی اروپا را تسلیم کند. در این برهه زمانی مقامات لندن به این نتیجه رسیده بودند که با پیوستن به این جامعه می توانند بازارهای تجاری خود را گسترش دهند . رهبران بریتانیا به این واقعیت پی بردند که اگر به عضویت اتحادیه اروپا درنیایند ، منافع آنها در اروپا در معرض خطر قرار خواهد گرفت . نگرانی بریتانیا از اینکه مبادا جایگاه و نقش خود را در اروپا از دست بدهد انگیزه رهبران این کشور را برای وارد شدن به اتحادیه اروپایی افزایش می داد . این در حالی است که در آغاز فرایند همگرایی اروپا که در قالب جامعه ذغال و فولاد در سال 1951 به مرحله عینی رسید ، بریتانیا حضور نداشت . حتی در سال 1957 در زمان تشکیل بازار مشترک اروپا ، متعاقب پیمان رم ، بریتانیا وارد بازار مشترک نشد . بریتانیا در عوض در سال 1959 « بازار آزاد اروپا » را تاسیس کرد . در این بازار نروژ ، سوئد ، فنلاند ، پرتغال ، ایسلند ، سوئیس و دانمارک عضویت داشتند . اما در نهایت رهبران بریتانیا متوجه شدند که برای کسب منافع بیشتر باید به سمت بازار مشترک اروپا بروند . کاهش اهمیت کشورهای مشترک المنافع برای بریتانیا و اهمیت یافتن روز افزون اتحادیه اروپا در تحریک بریتانیا به عضویت نقش موثری داشت . در ابتدا عضویت بریتانیا در این مجموعه با مخالفت فرانسه مانع از پیوستن بریتانیا به بازار مشترک اروپایی شد . ژنرال دو گل ، رهبر فرانسه ، بریتانیا را (اسب تروای آمریکا) در اروپا می خواند و با عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا به شدت مخالف بود

دو گل در سخنرانی خود ابراز داشت : انگلیس در حقیقت منزوی است وحالت جزیره ای دارد . این کشور اختلاف اساسی از نظر عادات سنتی خود با دیگر کشورهای قاره اروپا داشته و وضعیتی کاملاً متفاوت از سایر کشورها دارد . اما دولت محافظه کار مک میلان همچنان بر عضویت در جامعه اقتصادی اروپا اصرارداشت . تقاضای بریتانیا برای پیوستن به جامعه اقتصادی اروپا اصرارداشت . تقاضای بریتانیا برای پیوستن به جامعه اقتصادی اروپا دو بار دیگر هم در سالهای 1964 و 1967 توسط فرانسه وتو شد . اما در نهایت پس از گذشت یک دهه  از درخواست اولیه بریتانیا ، این کشور موفق شد ، در اول ژانویه 1973 به عضویت جامعه اقتصادی اروپا درآید . عضویت بریتانیا در این جامعه ، به معنای همراهی کامل با برنامه های جامعه نبود و بریتانیا بارها نشان داد که تابع تصمیمات مطلق  این نهاد فراملی نیست . ماگارت تاچر در قبال روند تحولات مربوطه به جامعه اقتصادی اروپا سیاست های شدیدی اتخاذ کرد و بیشتر به سوی آمریکا و تشدید فرایند آتلانتیک گرایی در سیاست خارجی بریتانیا متمایل بود و به اهداف سنتی ناتو و

سمت گیری های میلیتاریستی آن روی خوش نشان داد : از این رو ، وقتی که در فوریه 1986 ، طرح سند واحد اروپایی ـ مشتمل بر تدابیر تمهیداتی برای تحقق بازار واحد اروپایی برای سال 1993 ـ به تصویب رسید ، تاچر ، نخست وزیر وقت بریتانیا آشکارا به تمسخر این طرح پرداخت و اروپای 1993 را به هواپیمای بدون خلبانی تشبیه کرد که سرنوشت آن به دست تقدیر رها شده است . تاچر معتقد بود بهترین راه تامین منافع انگلیس ایفای نقش واسطه میان اروپا و آمریکاست . از این رو ، تاچر از ادغام انگلیس در جامعه اروپا رضایت نداشت و حتی نزدیکی به ایالات متحده را ترجیح می داد

با این همه رهبران حزب محافظه کار انگلیس نقش مهمی در عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپایی داشتند . مک میلان در سال 1963 اولین درخواست را برای عضویت بریتانیا در جامعه اروپا ارائه نمود : ادوارد ، هیئت جایگاه بریتانیا را در قلب اروپا تثبیت کرد ؛ مارگارت تاچر ، قانون واحد اروپایی را در میلان (ایتالیا) امضا نمود ؛  و جان میجر فعالانه در مذاکرات پیمان ماستریخت مشارکت داشت و تلاش کرد از سیاست های اروپایی پیروی کند و عضویت درمکانیزم نرخ ارز را مرکز سیاست خود قرار داد . به طوری که امروز همراهی انگلیس با اتحادیه اروپایی یکی از مهمترین مسائل خارجی این کشور است

ب ـ از پایان جنگ سرد تا سند قانون اساس اروپا

پایان جنگ سرد پیشرفت همگرایی در اروپا ، تحول و تکامل جامعه اقتصادی اروپایی به اتحادیه اروپا و همچنین وحدت آلمان ، از جمله پدیده های مهمی بودند که دولت بریتانیا را در آغاز دهه 1990 میلادی برای همکاری با روند وحدت اروپا تحت فشار قرار دادند و این کشور را مجبور به تعدیل سیاست های افراطی در دوران زمامداری خانم تاچر ک ردند . با این حال هنوز مقامات انگلیسی نمی توانستند و مایل نبودند در تمامی مراحل و روندها با همگرایی اروپا پیش روند

در دوران نخست وزیری جان میچر ، بریتانیا ، ایده « نظام ماتریسی » اتحادیه اروپا را مطرح
ساخت ؛ یعنی اروپایی که در آن هیچ کشوری ملزم به پیروی ازسیاست های مشترکی که آن را مغایر با منافع ملی خود می داند ، نباشد و اعضا بتوانند به انتخاب خود ، اقدام به اجرای هر یک از سیاست های مشترک نموده یا خارج از  آن باقی بمانند . در این مکانیزم پیشنهاد شده توسط بریتانیا ، هر کشوری می تواند نوع همکاری خود را انتخاب و در آن مشارکت نماید . به عبارت دیگر بر این اساس کشورهای اروپایی د رهر یک از سیاستهای اعلام شده اتحادیه که با منافع آنها مطابقت دارد با اتحادیه همراهی می کنند و در سایر موارد راهبردهای ملی شان را در پیش می گیرند . تا قبل از انعقاد معاهده ماستریخت ، ایده نظام ماتریسی سیاست اصلی بریتانیا در قبال اتحادیه اروپا بود ، اما ایده نظام ماتریسی پس از معاهده ماستریخت شدیداً ضعیف شده است . چون اتحادیه اروپا سیاست خارجی وامنیتی مشترک را مد نظر قرار داد و برای این امر فردی را به عنوان مسئول سیاست خارجی خودـ در حال حاضر خاویر سولانا ـ انتخاب کرده است

معاهده ماستریخت (دسامبر 1991) نقطه عطف و دگر اندیشی بارزی که در عملکرد سیاست خارجی اروپا بود . بر اساس معاهده قدرت بیشتری به پارلمان اروپا داده شد که این امر موجبات نارضایتی بریتانیا را فراهم کرد

در نهایت با فشارهای آلمان ، بریتانیا با افزایش قدرت پارلمان اروپایی موافقت کرد ولی برای پذیرش این موضوع ، شرط را قائل شد که پارلمان یاد شده در مسائل مربوط به حاکمیت ملی کشورهای اروپایی ، نظر خود را به اعضاء تحمیل نکند . در کنفرانس ماستریخت مخالفت های بریتانیا به اعطای امتیازی مهم به این کشور منجر شد . بر اساس این امتیاز ، بریتانیا از تحقق (وحدت پولی) بر اساس جدول زمانی
پیش بینی شده معاف گردید

در مجموع در مورد عضویت بریتانیا در اتحادیه اروپا می توان گفت زمانی که روند وحدت اروپا وارد مرحله امید بخشی شد ، دولتمردان بریتانیا به این نتیجه رسیدند که خارج ماندن از اتحادیه اروپا به ضرر آنان تمام خواهد شد ، در نتیجه آنان تصمیم گرفتند به عضویت این اتحادیه درآیند . در کنار فرصت هایی که عضویت در اتحادیه اروپا برای بریتانیا فراهم آورده است ، محدودیت هایی را نیز متوجه این کشور کرده است . مهمترین این محدودیت ها به کمیسیون اروپا مربوط می شود ؛ یعنی اکنون نیازمند جلب موافقت کمیسیون اروپا است . این موضوع به طور خاص درمواردی چون موضوعات اقتصادی و تجاری مشهود است . در این حوزه ها کمیسیون اروپا از لحاظ قانونی ، دارای اختیارات زیادی است و بریتانیا ناگزیر است از آن تبعیت کند

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   86   87   88   89   90   >>   >