سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله اخلاق اداری مسئولیت پذیری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله اخلاق اداری مسئولیت پذیری در pdf دارای 53 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله اخلاق اداری مسئولیت پذیری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله اخلاق اداری مسئولیت پذیری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله اخلاق اداری مسئولیت پذیری در pdf :

اخلاق اداری
مسئولیت پذیری

انسان اشرف مخلوقات و خلیفه خدا ، بر روی زمین می باشد امّا دستیابی به این مقام، به سادگی میسّر نمیباشد بلکه تلاش و ممارست بسیاری را می طلبد .
انسان مختار، در این دنیا که به سان گذرگا هی است؛ درمیان دوراه قرار دارد که یکی به اسفل السّافلبن و دیگری به اعلی علیّین ختم می شود . یکی او را به شقاوت و بدبختی و دیگری به سعادت و کمال می رساند .
هدف از آفرینش انسان اینست که با انتخاب راه صحیح و طی کردن صراط مستقی

م به مقام قرب الهی نائل شود و این میسّر نیست مگر اینکه به دعوت حقّ، لبّیک گوید و با بهره گیری از تعالیم روشنگر وحی، نیک و بد را باز شناخته و پس از آشنایی با وظایف و مسئولیّتهای خویش در عمل به آن کمر همّت بند .
در این مجموعه قصد داریم پس از آشنایی با مفاهیم واژه ها ی کلیدی و شرایط مسئولیّت پذیری به اهمیّت و ضرورت و جایگاه مسئولیّت پذیری و وظیفه شناسی در آیات و روایات بپردازیم و پس از آشنایی با مختصری از وظایف انسانی, در مقابل خود، خانو

اده و اجتماع ، به ارائه راهکارهایی جهت ایجاد انگیزه برای پرورش حسّ مسئولیّت پذیری بپردازیم و برخی از موانعی را که موجب می شود این حسّ ارزشمند در وجود انسان کمرنگ شود بر شمریم.
واژه های کلیدی این بحث عبارتند از: مسئولیّت ، وظیفه، تکلیف، تعهّد ، حقّ، وزر و مشارکت جویی.
آشنایی با مفاهیم واژه های کلیدی و ارتباط آنها با یکد

یگر
«مسئولیّت»؛ در لغت به معنای موظّف بودن و یا متعهّد بودن به انجام امری می باشد.1
«وظیفه»؛ به آن چیزی اطلاق می شود که شرعاً یا عرفاً بر عهده کسی باشد.2
«تکلیف»؛ به معنای بار کردن کاری سخت توأم با رنج، بر کسی می باشد.3

«تعهّد»؛ به معنای گردن گرفتن کاری4 و همچنین عهد و پیمان بستن5 نیز آمده است .
«حقّ»؛ در این مبحث به معنای سهم و نصیب می باشد.6
هر یک از این واژه ها به نوعی با یکدیگر ملازم می باشند. به عنوان نمونه ؛ تا وظ

یفه ای بر دوش کسی نباشد، مسئولیّتی در قبال انجام دادن یا ندادن آن نخواهد داشت و در مورد آن ، بازخواست نخواهد شد .
واژ «تکلیف» نیز با «مسئولیّت» و «وظیفه»،ملازم است ؛ چرا که در هر سه مورد چیزی بر عهد شخص می باشد که اجرای آن ، لازم و واجب است.
واژ «تعهّد» نیز با سه واژ اخیر در ارتباط است ؛ چرا که درهر حال فرد متعهّد ، موظّف و مکلّف است آنچه را که به آن تعهّد داده است به انجام برساند و در این مورد مسئول می باشد .
کلمه «حقّ» نیز با واژه های اخیر تناسب دارد زیرا هرگاه س

خن از حقّ به میان می آید ، تکلیف و مسئولیّتی هم در پی آن خواهد بود و با اثبات حقّ برای یک طرف تکلیف و مسئولیّتی هم برای طرف دیگر بوجود می آید . لذا در بحثهای آینده هر کجا از این الفاظ استفاده شود این ارتباط و ملازمه مدّ نظر می باشد.
زیر بنای مسئولیّت پذیری
پس از آشنایی مختصر با مفاهیم واژه های کلیدی و ارتباط

آنها با یکدیگر ، لازم است بدانیم که مسئولیّت پذیری، مقدّمات و شرایطی دارد و زمانی می توان مسئولیّتی را به فردی سپرد که او این شرایط را احراز کرده باشد. لذا در ادامه مختصراً به این شرایط و مقدّمات اشاره ای خواهیم کرد:
1- مسئولیّت پذیری زمانی تحقّق می پذیرد که رسالت و تکلیفی در کار باشد؛ یعنی انسان، قبلاً کارهایی را با اراده و اختیار خویش پذیرفته باشد و سپس مسئولیّت انجام آن را به عهده گیرد نه کارهایی که تحت تأثیر جاذبه میل ها و دافعه خوف ها انجام می دهد .
2- مسئولیّت در جایی اعتبار می شود که فرد، دارای قدرت تمیز و ادراک باشد ؛ لذا ا

نسان ناآگاهی که دارای قدرت درک و فهم نمی باشد را نمی توان ملزم به انجام کاری کرد و به او مسئولیّتی را سپرد .
3- زمانی می توان فرد را در مقابل وظیفه ای که داشته است مورد بازخواست قرار داد که آن فرد، قبلاً مسئولیّت خود را شناخته باشد و این مستلزم رسایی پیام و دریافت آن

توسّط فرد مکلّف می باشد .
4- تکلیف کردن متوقّف بر قدرت انجام وظیفه از سوی فرد مکلّف است لذا فرد ناتوان هر چند که آگاه باشد به دلیل اینکه کار از حوزه عمل و قدرت او خارح است مسئول نخواهد بود.
5- زمانی می توان فرد را مسئول دانست که او با اختیار و اراده خود ، انجام یا ترک کاری را به عهده گرفته باشد نه اینکه مجبور به این کار شده باشد.
بدون شروط بالا مسئولیّت دادن به کسی و بازخواست کردن از او معنایی ندارد و این مقدّمات ، از شرایط اساسی مسئولیّت پذیری می باشد.
اهمّیّت مسئولیّت پذیری در آیات و روایات
نظام حقوقی اسلام نظامی تکلیف گراست؛ به عنوان مثال در متون دینی وقتی صحبت از حقّ انسـانها می شود بحث از حقوقی است که انسانهای دیگر بر م

ا دارند و به عبارت دیگر مسئولیّتی که ما در قبال دیگران داریم . البته چون این حقوق طرفینی است ما نیز این حقوق را بر عهده دیگران داریم امّا بدلیل همان بعد سازندگی و تربیت و هدایت که دین اسلام برای خود، قائل است در بیان به جنبه تکلیف و وظیفه و مسئولیّت ، توجّه بیشتری می کند ؛ لذا امام سجّاد- علیه السّلام- می فرماید:
اِعلَم رَحَمَکَ اللهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَیکَ حُقوقاً مُحیطَهٌ بِکَ فِی کُلِّ

حَرَکَهٍ تَحَرَّکتَها وَ سَکَنَهٍ سَکَنتَها اَو حالٍ حَلَّتها اَو مَنزِلَهٍ نَزَلتَها اَو جارِحَهٍ قَلَبتَها اَو ءَالَهٍ تَصَرَّفتَ فِیها فَاَکبَرِ حُقُوقُ اللهِ تَبارَکَ وَ تَعالی عَلَیکَ ما اَوجَبَ عَلَیکَ لِنَفسِهِ مِن حَقِّهِ الّذی هُوَ اصلُ الحُقوقِ 7
بدان که خدای عزّوجلّ را بر تو حقوقی است که در هر جنبشی که از تو سر می زند و هر آرامشی که داشته باشی و یا در هر حالی که باشی یا در هر منزلی که فرود آیی یا در هر عضوی که بگردانی یا در هر ابزاری که در آن تصرّف کنی، آن حقوق اطراف تو را فرا گرفته است . بزرگترین حقّ خدای تبارک و تعالی همان است که برای خویش بر تو واجب کرده؛ همان حقّی که ریشه همه حقوق است.
امام سجّاد-علیه السّلام- نمی فرماید تو بر گردن دیگران حقّی داری که آنها باید در مورد تو رعایت کنند بلکه می فرماید؛ حقوقی تو را احاطه کرده ؛ یعنی حقوقی که دیگران بر گردن تو دارند و تو باید از عهد آنها برآیی. همانطور که دیدیم اسلام دینی تکلیف گراست و اصولاً دینداری بدون مسئولیّت پذیری و تعهّد معنایی ندارد. در ادامه به اهمیّت مسئولیّت پذیری و جایگاه آن در قرآن و سنّت می پردازیم.
در قرآن مجید آیات فراوانی وجود دارد که اهمیّت مسئولیّت پذیری و وظیفه شناسی را برای انسان بیان کرده است؛ به عنوان مثال قبول مسئولیّت در قرآن ، به بار سنگین تشبیه شده است.
خداوند در قرآن می فرماید:
وَلا تَزِروا وازِرَهً وِِِِزرَ اُخری;
هیچ گناهکاری بار گناه دیگری را بر دوش نمی کشد
در این آیه «وزر» به معنی سنگین است و در برخی از تفاسیر ب

ه معنای «گناه» و «مسئولیّت» نیز آمده است. خداوند در این آیه ما را به این معنا رهنمون می شود که بار سنگین مسئولیّت را احدی خود انسان بر دوش نمی کشد و در روز رستاخیز هر کس مسئول پاسخگویی به اعمال خویش است.8 و ابعاد این پاسخگویی به قدری وسیع است که حتّی اعضاء و جوارح انسان را نیز در بر می گیرد خداوند در قرآن می فرماید:
وَلا تَقفُ ما لَیسَ لَکَ بِهِ عِلمٌ اِنَّ السَّمعَ وَ البَصَرَ وَالفُؤادَ کُلُّ

اولئکَ کانَ عَنهُ مَسئولاً 9
از آنچه نمی دانی پیروی نکن ؛ چرا که گوش و چشم و دلها همه مسئولند
خداوند در وصف مؤمنان می فرماید :
اِنَّما المُؤمِنونَ الّذینَ اِذا ذُکِرَ اللهُ وَجِلَت قُلوبُهُم 10
مؤمنان کسانی هستند که هر وقت نام خدا برده شود دلهایشان ترسان گردد
«وجل»؛ همان حالت خوف و ترسی است که سرچشمه آن گاهی بخاطر درک مسئولیّتها و احتمال عدم قیام به وظایف لازم در برابر خدا می باشد که این حالت به عنوان یکی از صفات مؤمنان ذکر شده است.11
مسئولیّت پذیری از چنان اهمیّتی برخوردار است که در بسیاری از تفاسیر از امانت الهی، به همان تعهّد و قبول مسئولیّت یاد شده است و علّت اینکه این امانت عظیم ، به انسان سپرده شد این بود که او این قابلیّت را داشت و می توانست ولایت اله

ی را پذیرا گردد ؛ یعنی در جادّه عبودیّت و کمال بسوی معبود لایزال سیر کند؛12 چنانکه خداوند در قرآن می فرماید:
اِنّا عَرَضنا الاَمانَهَ عَلَی السَّماوَاتِ وَالاَرضِ وَ الجِبالِ فَاَبَینَ اَن یَحمِلنَها وَ اَشفَقنَ مِنهَا وحَمَلَهَا الاِنسَانُ اِنَّهُ کانَ ظَلُوماً جَهُولاً 13

ما امانت را بر آسمانها و زمین و کوهها عرضه داشتیم آنها از حمل آن ابا کردند و از آن هراس داشتند امّا انسان، آن را بر دوش کشید، او بسیار ظالم و جاهل بود.
مسئولیّت پذیری درلسان روایات نیز همواره از

اهمیّت بالایی برخوردار بوده است. امام علی-علیه السّلام- آنچنان خود را در پیشگاه خدا مسئول می داند که حتّی دریاره آنچه می گوید وجود خویش را ضامن قرار داده و می فرماید:
ذِمَّتی بِما اَقُولُ رَهِینَهٌ وَ اَنا بِهِ زَعِیمٌ 14
عهده ام در گرو درستی سخنم قرار دارد و نسبت به آن ضامن و پایبندم
و همین احساس مسئولیّت بود که ایشان را به قبول خلافت وادار کرد چنانکه می فرمایند:
هان به خدایی که دانه را شکافت و انسان را بوجود آورد . اگر حضور حاضر و تمام بودن حجّت بر من بخاطر وجود یاور نبود واگر نبود عهدی که خداوند از دانشمندان گرفته که در برابر شکمبارگی هیچ ستمگر و گرسنگی هیچ مظلومی سکوت ننمایند دهنه شتر خلافت را بر کوهانش می انداختم و پایان خلافت را با پیمانه خالی اوّلش سیراب می کردم آنوقت می دیدید که ارزش دنیای شما نزد من از اخلاط دماغ بز کمتر است.15
امام علی– علیه السّلام- بارها پیروان خودرا به تقوی درقبال مسئولیّتهایی که بر دوش گرفته اند سفارش کرده و حتّی آنان را در مقابل زمین و حیوانات نیز مسئول دانسته و می فرمایند:
اِتَّقُوااللهَ فِی عِِبادِهِ وَ بِلادِهِ فَاِنَّکُم مَسئُولُونَ حَتّی عَنِ البِقاعِ وَ البَهائِمِ وَ اَطِیعوا اللهَ وَ لا تَعصُوهُ 16
از خدا نسبت به بندگان و شهرهایش پروا کنید زیرا دارای مسئولیّت هستید حتّی نسبت به زمینها و حیوانات و خداوند را اطاعت کنید و از نافرمانی او بپرهیزید.
البته روایات بسیـاری در این زمیـنه وجود دارد که به دلیل محدودیّت دامـنه بحـث از ذکر آن خودداری می کنیم و در ادامه به ضرورت مسئولیّت پذیری و وظیفه شناسی می پردازیم .

ضرورت مسئولیّت پذیری و وظیفه شناسی
با نظر به مطالبی که گفته شد ، این سئوال پیش می آید که پاسخگو بودن در برابر یک مرجع برتر چه ضرورتی دارد؟ و اگر انسان مسئولیّتی را نمی پذیرفت چه اتّفاقی می افتاد؟
همانطور که می دانیم آفرینش انسان و جهان ، هدفدار بوده است و هدف از آفرینش انسان عبادت و بندگی خداوند می باشد . خداوند در قر

آن می فرماید :
وَما خَلَقتُ الجِنَّ وَ الاِنسَ اِلّا لِیَعبُدُونَ 17
جن و انس را نیافریدم جز اینکه مرا عبادت کنند.
خداوند متعال راه رسیدن به قرب الهی و

طریقه عبادت و بندگی خود را به صورت برنامه هایی به رسول خویش ابلاغ کرده است و پس از پیامبر – صلّی الله علیه و اله – اوصیاء او وظیفه آموزش معارف دین را بر عهده دارند . در این میان ما مسلمانان که به این دعوت لبّیک گفته ایم وظایف و مسئولیّتهایی پیدا می کنیم که عمل به آنها ما را به کمال انسانی خویش نزدیک می سازد .
بزرگترین مسئولیّت انسان، در برابر نعمت هدایت و ولایت می باشد ؛ چرا که بدون تشریع دین و هدایت انسان،تمامی راهها به سوی کمال و سعادت او مسدود می شد . امام رضا –علیه السّلام- می فرمایند:
اِنَّ اَوَّلَ ما یُسئَلُ عَنهُ العَبدَ یَومَ القیامَهِ الشَّهادَهُ وَ النُّبُوَّهُ وَ مُوالاتِ عَلیِّ بنِ اَبیطالِبِ عَلَیه السّلامِ 18
همانا اولین چیزی که در روز قیامت از بنده سئوال می شود ؛ شهادت به یگانگی خدا و رسالت پیامبر و دوستی علی بن ابیطالب علیه السّلام است
لذا اگر ما در مقابل این نعمتهای ارزشمند که خداوند برای هدایت بشر به او ارزانی داشته است احساس مسئولیّت نکنیم حیاتی پوچ و بی هدف داشته هرگز به مقام والای انسانیّت نائل نمی شویم و اینجاست که ضرورت مسئولیّت پذیری در برابر خداوند متعال مشخّص می شود .
مسئولیّت حقیقی در مقابل خداست

همانطور که در بحثهای قبلی اشاره کردیم؛ دو واژه حقّ و مسئولیّت با یکدیگر ملازم هستند؛ لذا هر کجا سخن از حقّ می شود متقابلاً و غیر مستقیم ، به مسئولیّت و تکلیف در قبال آن حقّ نیز اشاره شده است .
بر اساس بینش دینی ، ما می توانیم برهان اقامه کنیم که چون همه هستی از آن خدای متعال است و او مالک همه چیز است، هرکجا ح

قّـی باشد، اصالتاً از آن خداست و هیچ حقّـی برای کسـی به خودی خود ثـابت نمی شود ؛ مگر اینکه خداوند، آن حقّ را به آن موجود اعطا کرده باشد . لذا خداوند حقّ تصرّف در هر موجودی را خواهد داشت و از آن طرف هیچ موجودی ، حقّی بر خداوند و سایر موجودات ندارد ؛ چون هیچگونه مالکیّت و خالقیّتی نسبت به آن ندارد . پس نتیجه می گیریم که مسئولیّت واقعی ما در مقابل خداوند است.19
در اثبات اینکه مسئولیّت حقیقی در مقابل خداوند است دلایل نقلی بسیلری وجود دارد که ما در اینجا تنها به روایتی از امیرالمؤمنین علی –علیه السّلام – اشاره می کنیم که می فرمایند:
و لَو کانَ لِاَحَدٍ اَن یَجرِیَ لَهُ وَ لا یَجرِیَ عَلَیهِ لَکانَ ذلِکَ خالِصاً لِلّهِ سُبحانَهُ دُونَ خَلقِهِ لِقُدرَتِهِ علی عِبادِهِ وَ لعَدلِهِ فی کُلِّ ما جَرَت عَلَیهِ صُرُوفُ قَضائِهِ وَلکِنَّهُ جَعَلَ حَقَّهُ عَلَی العِبادِ اَن یُطِیعُوهُ وَ جَعَلَ جَزاءَهُم عَلَیهِ مُضاعَفَهِ الثَّوابِ تَفَضُّلاً مِنهُ وَ تَوَسُّعاً بِما هُوَ مِنَ المَزِیدِ اَهلُهُ 20
و اگر کسی را بر دیگری حقّی ثابت است و آن کس را بر وی حقّی نباشد این حقّ فقط برای خدای سبحان است نه غیر او ؛ بخاطر احاطه قدرتش بر بندگان و عدالتش در تمام آنچه که فرمانش در آن جاری است ولی حقّش را بر بندگان چنین مقرّر فرمود که او را بندگی کنند و مزد عبادت را بر عهده خود، برای بندگان ، چند برابر قرار داد به علّت تفضّل و کرمی که دارد و افزون دهی که شایسته و اهل آن است.
حضرت در این روایت تنها خداوند را صاحب حقّ میداند که این حقّ همان اطاعت و بندگی خداست.
محقق : فاطمه آذر مهر
علاقمندان جهت رویت پایان نامه مذکور می توانند به بخش پژوهش مدرسه علمیه نرجس سلام الله علیها مراجعه نمایند

مسئولیت پذیر بودن باعث انجام بهتر و صحیح تر کارها و پروژه ها می گردد. اشخاص مسئولیت پذیر به علت پاسخگو بودن قابل اعتمادترند و جلب اعتماد دیگران یکی از زمینه های مهم پیشرفت است.
مسئولیت پذیری همراه با قبول مسئولیت های بزرگتر(به شرطی که فرد شرایط لازم و کافی امور مربوطه را داشته باشد) عاملی مهم جهت تسریع روند پیشرفت های فردی و اجتماعی است. این ویژگی در هر حرفه یا شغلی بر میزان اعتبار اجتماعی شخص می افزاید. احساس ارزشمند بودن و عزت نفس از نتایج دیگر آن است. اینان به دلیل اعتباری که در جامعه کسب می کنند برجسته تر هستند و به بدین ترتیب ترقی و پیشرفت را نصیب خود و جامعه می کنند.

ویژگی های افراد مسئولیت پذیر:
*داشتن اعتماد به نفس

*فعال بودن و پویایی
*قبول شکست ها درصورت ناکامی به جای مقصر دانستن دیگران یا توجیه شکست ها
*تلاش جهت جبران ناکامی ها
*انعطاف پذیر بودن درصورت لزوم
*پاسخ گو بودن نسبت به امور محوله
*هدفمند کردن فعالیت ها
*برنامه ریزی جهت دسترسی به اهداف ازقبل تعیین شده
درصورت آموزش صحیح در محیط خانه و اجتماع جهت استقلال افراد در اولین فرصت ممکن، مسئولیت پذیری آنان نیز در آینده بیشتر می شود. همچنین اگر مسئولان جامعه ای نسبت به اموری که به آنان محول شده است، مسئولیت پذیر نباشند، به علت اثرات سویی که این مسئله برجای می گذارد، یک ضد ارزش به ارزش تبدیل می شود و ازطرفی دیگر یک معضل فرهنگی ایجاد می کند به نحوی که افراد به جای تلاش درجهت رفع مشکلات و بررسی علل ناکامی ها، آن را توجیه کرده و به دنبال مقصر دیگری می گردند تا خود را پاک و لایق نشان دهند. بدین ترتیب زمینه یادگیری رفتارهای ناصحیح در جامعه اتفاق می افتد که این خود عامل عقب افتادگی و درماندگی آن کشور در حوزه های مختلف خواهد شد.
مسئولیت پذیری در بستر رشد اجتماعی
نتیجه ی رشد اجتماعی ، همانا مهارت اجتماعی دانش آ موزا ن است و مهارت اجتماعی استعدادی است که باعث بروز رفتارهایی می شود که به صورت مثبت یا

منفی تقویت می شوند و نه رفتارهایی که مورد تنبیه وا قع می شوند یا توسط دیگران خاموش می شوند .این مهارتها می توانند در روابط آ د می با دیگران نتایج مثبت و موفقیت آمیزی به وجود آورند .

مهارت های اجتماعی شا مل :
مهارت در تشخیص خصوصیات گروه ؛ مهارت در ارتباط گیری با گروه ؛ مهارت گوش دادن ؛ مهارت همد ردی ؛ مهارت در ارتباط غیر کلا می ؛ مهارت در تشخیص ا حسا س ها ی خویش ؛ و مهارت کنترل خویش است .
مسئولیت پذیری دا نش آ موزان یکی از ارزش های مهم و غالب اجتماعی است و زمانی عملی می شود که وجدان جمعی بیدار و پرورش یابد . وجدان جمعی عبارت است از این که در تک تک دانش آموزان ا حساس تعهد ؛ مسئولیت پذیری ؛ ا حساس تکلیف الهی ؛ پاسخگو بودن ؛ و وجدا ن فردی شکل بگیرد و پرورش یا بد و جوانان بتوانند کیفیت های ایجاد شده را با هم هماهنگ ، و تعهدات گروهی را پایه گذاری کنند تا در نهایت به تعهد اجتماعی منجر شود .

رشد اجتماعی ومسئولیت پذیری دا نش آ موزان را می توان درابعا د مختلف خانوا ده ، مدرسه، جامعه مورد ارزیابی قرار دا د .

بُعد خانواده :

خانواده ، نهاد یا جایی است که رشد اجتماعی و به دنبال آن مسئولیت پذیری به صورت واقعی شکل گرفته و نهادینه می شود . رفتارها و عملکرد ها در خانواده وا قعی تر از جامعه و مدرسه است . بر این اساس بهتر می توان آن را ارزیابی و اصلاح کرد .
خانواده در زمره ی گروه های غیر رسمی است که هدف عمده ی آن اجتماعی کردن است و به لحاظ دارا بودن ویژگی های گروه نخستین و ا یجاد روابط چهره به چهره و صمیمانه بین اعضای خانوا ده و همچنین برانگیختن تعلقات شد ید ا حساسی و عاطفی ، بیشترین تأ ثیر را در پذیرش ارزش ها و الگوهای رفتار اجتماعی و یا به عبارتی اجتماعی شدن هدایت می کند .
زیر بنای مشارکت در جامعه و خانوا ده این است که اعضای خانواده و به ویژه دانش آ موزا ن به درجه ی مطلوبی ا ز رشد اجتماعی رسیده باشند . بر این اسا س لازم است مهارت های اجتماعی آنان مورد بازنگری و تقویت قرار گیرد . مدرسه معمولاً یافته های علمی و دا نشی را به دانش آ موزان می دهد و این یافته ها زما نی که با مهارت های اجتماعی تلفیق شود به مسئولیت پذیری منجر می گردد.
یکی از نمود های عملیاتی رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری این است که دانش آموزا ن به صورت مطلوب و خود جوش از یافته های مدرسه در حل مشکلات خانواده بهره گیرند . زمانی که دا نش آموزا ن به دانش روز مجهز شوند ، اما از آن درا مور خانوا ده بهره نگیرند ، مطلوب نیست . زمانی می توا ن عملکرد دانش آموزان را مطلوب و مفید دانست که آن ها د انش ِ آموخته شده را در خانوا ده جاری نمایند . دانش و رشد اجتماعی دو روی یک سکه هستند و تلفیق آ ن ها منجر به شکل گیری مشئولیت پذیری می شود و نمود دیگر این، که دانش آ موزان تکالیف خود را در منزل بدون گوشزد و یادآوری دیگران انجام دهند . یکی از مشکلات خا نوا ده ها این است که دانش آ موزان تکالیف خود را به خوبی انجام نمی دهند و لازم است مدرسه یا خانواده قبل ا ز تأ کید بر انجام تکالیف ، روی رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری آنان کار کند . زمانی که این دو کیفیت ایجاد شد انجام تکالیف به راحتی صورت می گیرد .

 

بُعد مدرسه :

مدرسه نهادی است که رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری در آن پرورش یافته و چکش کاری می شود . شرکت در فعالیت های درسی توسط دانش آ موزان امری است که وظیفه ی رسمی آنان محسوب می شود . هر چقدر دانش آموزان بیشتر دا وطلب شرکت در فعالیت های فوق برنامه باشند ، بیانگر رشد اجتماعی است .
یکی ا ز جنبه های مهم تعا مل دانش آ موزان که بیانگر رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری است بازی های آنان است . بازی وسیله ای برای افزایش فعالیت های مربوط به مهارت های اجتماعی به شمار می رود . بازی می توا ند وسیله ای برای آ موزش مهارت هایی چون رعایت نوبت ؛ شراکت در ابزار ؛ برنده یا بازنده ی خوب شدن ؛ کار گروهی ؛ تعاون ؛ توجه به جزئیات ؛ پیروی از مقررات ؛ خویشتن داری و انواع مهارت های حل مسأ له با شد .
به نظر « گوردن » بازی نوعی تقلید از زندگی واقعی و وسیله ای برای آزمودن حوادث دنیای واقعی است . میزان ، نحوه و کیفیت بازی دانش آ موزا ن بیانگر رشد اجتماعی آنان است.
در کلاس درس امور مختلفی وجود دارد که معلم و دانش آ موز باید به کمک همدیگر در مورد آن ها تصمیم گیری نمایند .هرچه قدر دانش آ موزا ن از رشداجتماعی کمتری برخوردا ر باشند ، نقش معلم در تصمیم گیری پررنگ تر شده وتصمیم گیری انفرادی برکلا س درس حاکم می شود. تصمیم گیری در مورد چگونگی تدریس ؛ محتوا ؛ نوع و نحوه ی امتحان ؛ نحوه ی کلا س داری و ; باید مشارکتی انجام شود که رشد اجتماعی دانش آ موزان تضمین کننده ی آن می باشد .
یکی از جنبه های توسعه یافتگی دانش آموزان این است که در تصمیم گیری های مختلف مربوط به ادا ره ی مدرسه مشارکت جدی و فعا ل داشته باشند . تحقق شعار و آرمان مدرسه محوری بستگی به درجه و میزان رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری دانش آ موزان دا رد .

بُعد جامعه :
نمود عملی رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری دانش آ موزان ، در جامعه مشروعیت مییابد . رفتارها و عملکرد ها ی دانش آموزا ن در امور جامعه و ا مور شهروندی موجب میگردد که آنان خودشان را محک بزنند . همچنین فرصتی فراهم می شود تا بهتر بتوان مهارت های اجتماعی را سنجید .
جامعه ی سالم یکی ا ز نهادهایی است که به خوبی و با معیارهای واقعی می تواند در مورد رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری محصولات آ موزشی و پرورشی قضاوت واقعی نموده و راه کارهای مناسبی برای اصلاح آن ارائه نماید .
به طور کلی معیارهایی را که توجه به آن ها بیانگر رشد اجتماعی در بُعد رعایت هنجارهای جامعه است ، می توان به شرح زیر بیان نمود :
• رعایت نوبت در گرفتن امکانات مختلف ؛
• رعایت ادب و نزاکت در برخورد با دیگران ؛
• مصون ماندن از بلا یای اجتماعی نظیر اعتیاد به مواد مخدر ؛
• نداشتن بزهکاری های خفیف یا متوسط ؛
• پیروی از مقررات جمعی ؛

• آراستن ظاهر مطابق با ارزش های مناسب جامعه ؛
• رفت و آ مد مناسب ، رفتار متعا د ل در تغذیه ؛
نهاد مسجد :
مسجد یکی از محل ها یی است که رشد دهنده ی بینش دینی ، سیا سی و اجتماعی دانش آموزان است و هر ا ندا زه دانش آموزان در فع

ا

لیت های مختلف مسجد شرکت نمایند ، رشد اجتماعی و به ویژ ه مسئولیت پذیری آنان تقویت و عملیاتی می شود . مسجد به عنوان یک نها د مذهبی و مدنی در تربیت شهروندان آینده ؛ شکل دهی و پرورش عقاید ؛ و استا ندارد نمود ن رفتار و منش نقش به سزا یی دارد .
دانش آ موزان در مدرسه تحت آموزش رسمی قرار می گیرند و بدین لحاظ کمتر رفتارهای واقعی خود را بروز می دهند و به لحاظ محد ودیت ها یی که وجوددارد ، نمی توا ن به طور واقعی میزان رشد اجتماعی آنان را در مدرسه مورد ارزیابی نمود .
دانش آ موزا ن در نهادهای آ موزش فوق برنامه با داشتن ماهیت غیر رسمی ، رفتارهای واقعی خود را بهتر به معرض نمایش می گذارند و از این بابت می توان در مورد کم و کیف ، و اصلاح آن نظر دا د و آن را ارزیابی نمود .

پس می توان نتیجه گرفت که :
رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری دانش آموزان در ابعاد مختلف به بلوغ ارتباطی ؛ بلوغ در تشخیص موقعیت ها ؛ بلوغ در گفت و شنود ؛ مهارت همکاری و همد ردی شده ؛ همچنین مهارت های اجتماعی دانش آ موزان را تقویت می کند .
بنابراین نظام آ موزشی باید در کنار آ موزش های رسمی و کلاسیک و برنامه ریزی شده در زمینه ی مهارت های اجتماعی وچگونگی مشارکت دانش آ موزان به صورت عملی برنامه ریزی نما ید . دانش آ موزان و جوانان وقتی افرا دِ مفیدی هستند که بتوانند مشکلات جامعه را از طریق ایفای درستِ نقش حل کنند .

نقش مدرسه در مسئولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان ابتدایی
میزان پذیرفتن مسئولیت های اجتماعی و شرکت در کارهای گروهی با اعتماد به نفس دانش آموزان رابطه مستقیم دارد.
اعتماد به نفس چیست؟
اعتماد به نفس ارزشیابی کلی ما درباره فضایل و قابلیتهای خودمان ارزشهایمان اجزای بدنی پاسخهای دیگران نسبت به خود و حتی گاهی نسبت به دارایی هایمان است.
اعتماد به نفس با افسردگی رابطه معکوس دارد و کسانی که اعتماد به نفس بالاتری دارند از قدرت سازگاری بیشتری با محیط برخوردارند.
اولین نماد درونی اعتماد به نفس رضایت خاطر است. کسانی

که اعتماد به نفس دارند با احساس توانایی ها و تا حدی به فعلیت در آمدن این توانایی ها احساس خوب و رضایت خاطری عمیق دارند و نماد بیرونی این رضایت خاطر تبسمی است که بر لب دارند.
احساس خوب بودن و ارزشمند بودن فرد زمانی پدیدار می شود که احساس کند مورد علاقه دیگران قرار گرفته و کارش مورد قبول است، بر عکس طرد شدن، دوم قرار گرفتن و; به احساس بی ارزشی منتهی می شود.
باید شرایطی فراهم کنیم که کودکان تجربیات موفقیت آمیزی داشته باشند. ایجاد حس رقابت سالم در زمینه های مختلف تحصیلی، ورزشی، علمی و; نیز باعث شرکت پذیری بیشتر فرد در گروه شده و احساس مسئولیت پذیری در جمع را در او تقویت می کند.
البته بایستی در ضمن اینکه نوجوان را به شرکت در جمع و جامعه تشویق می کنیم او را از خطراتی که ممکن است او را تهدید کند آشنا نماییم و راه مقابله با آنها را نیز با راهنمایی به او بیاموزیم. باید او را از

فرجام کسانی که در جریان زندگی قید ها را گسستند و به هر پلیدی و انحرافی تن دادند، آگاه ساخت. باید در نزدشان از گل های پر پر شده یاد کرد که به علت تزلزل در اراده، سستی در حفظ شرف و عفاف، سقوط کردند و البته ذکر ریشه های این سقوط نیز بسیار مفید و مؤثر است.
بهره گیری از مننطق و برهان به مراتب مؤثرتر از اعمال فشار و تهدید است. فشار و تهدید اگر در کوتاه مدت مشکلی را حل کند، در دراز مدت سرنوشت ساز و کار ساز نخواهد بود.
محبت های خالصانه والدین قطراتی هستند که به تدریج وجود نوجوان را سیراب می کنند بنابراین از یادآوری این مطلب به پدرها و مادرها نباید غافل ماند.
– چگونگی ایجاد حس مسئولیت پذیری در جامعه:
– هیچ اجتماعی حاضر نیست نسل جوانتر را به خاطر شور و هیجامسازی با نسل جوان خویش است. جوان علاقه فراوانی به آموختن و نیروی بی پایانی برای به کار انداختن دارد.
– بسیار طبیعی است که او بخواهد یاد بگیرد و فعالیت کند. حال اگر مطالب درست و سودمند به روش های صحیح به او آموخته نشوند او به سراغ آموختن چیزهای دیگری خواهد رفت.
اگر او با معرفت ناب اسلامی اشنا نشود، گرفتار دام غربیان یا

شرقی ها خواهد شد. اگر او در
خانواده همدرد نیابد، اگر در جامعه همدل نیابد، پس به کجا پناه برد؟
بنابراین لازم است برای تفهیم عقاید و افکار اسلامی به نسل جوان نهایت تلاش و کوشش خود را به کار بندیم تا این سرمایه های گرانبها به دست نا اهلان نیفتند. برای رسیدن به چنین مقصودی باید به اهداف زیر توجه شود:
1- آشنا کردن و سوق دادن جوانان به دین مبین اسلام.
2- تلاش برای ایجاد هر چه بیشتر روابط دوستانه با آن ها.
3- جذب جوانان به سمت فرهنگ غنی و حیات بخش اسلامی.
دیگر آنکه تلاش کنیم اعتماد به نفس آنها را تقویت نماییم و با تشویق های گوناگون در انجام مسئولیت های اجتماعی آنها را یاری نماییم. یعنی اینکه خود او را به او بشناسانیم و همواره به او بگوییم که” تو می توانی“

”خود“ترکیبات متعددی دارد: خود فیزیکی، خود اجتماعی، خود عاطفی، خود آرمانی و; و به دنبال این شناخت قضاوت های فرد درباره خودش شکل می گیرد.
مسئولیت پذیری یکی از الگوهای پیشنهادی کشورهای توسعه یافته آموزشی برای دستیابی به اهداف توسعه کیفی و همه جانبه می باشد.
در این مدل که بر گرفته از مدیریت فرایند مدار می باشد

افزایش کیفیت کاری پرسنل

عملکرد کتبی آموزشگاه رضایت مندی
مدیریت ورهبری آموزشگاه مشتریان مدرسه

 

بازتاب عمل مدرسه درمحیط
اجتماع

برنامه های مدیران مدارس و خط مشی ها در راهبرد های تنظیم برنامه و موفقیت دستیابی به
اهداف آن می باشد. در این راستا نقش اطلاع گیری و ارائه الگوهای عملی در برخورد با موضوعات گوناگون آموزشی، تربیتی، پژوهشی، اداری و; مشخص بوده و در اخذ تصمیمات کلیدی در محیط آموزشگاه بسیار مهم و ضروری خواهد بود.
استقرار سیستم های استاندارد: در این راستا بهره گیری از استاندارد های عملی در آموزش نظیر الگوهای مناسب و بهنجار تدریس، رفتار منطبق با ارزش های عرف و شرع جا معه را فراهم می نماید.
ویژگی های مدارس برتر: در اینگونه مدارس مدیران توجه خاصی به ترویج فرهنگ مسئولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان ، معلمان و عوامل اجرایی و پایداری آن ها در حال و آینده دارند، و به ترویج ریسک فرصت کار بر روی پروژه های اجتماعی و گروهی می پردازند و تلاش می کنند تاثیرات نامطلوب در مدرسه را به حد اقل برسانند.

مسئولیت پذیری دانش آموزان:
دانش آموزان در قبال رفتارشان هر چه بیشتر احساس مسئولیت کنند، نیاز کمتری به اعمال مدیریت از سوی معلم خواهند داشت. به همین جهت باید بیش از پیش در جهت مسئولیت پذیر کردن دانش آموزان بکوشیم.
اغلب ما مسئولیت را به ان دسته از دانش آموزان میدهیم که قبلا در این راستا خود را نشان داده اند. واقعا چه حسنی در واگذار کردن امری که قبلا پذیرفته شده وجود دارد؟
چگونه دانش آموزانی که مسئولیت پذیر نیستندمی توانند مسئولیت پذیری را فرا گیرند؟
فقط و فقط در صورتی که اجازه تجربه کردن چنین امری به ان ها داده شود به این مهم دست خواهند یافت.
آموختن مسئولیت پذیری همانند آموختن چیزهای دیگر مستلزم فرآیند آزمایش و خطا می باشد.
واگذاری مسئولیت می تواند به اشکال متعددی صورت گیرد. معلم می تواند به دانش آموزانی که در مورد انجام وظایف داخل کلاسی مشکل دارند، مسئولیت توزیع کتب درسی، کمک در جمع آوری تکالیف، پاک کردن تخته، آوردن گچ و; را واگذار نماید. امور محوله باید از مسئولیت های کوچک و کم اهمیت شروع شود و پس ازآن که دانش آموز از خود قابلیت ایفای مس

ئولیت را نشان داد مسئولیت های مهم تری به او واگذار گردد.
همان گونه که هیچ عاملی مانند موفقیت به وجود آورنده موفقیت نیست

هیچ چیز مانند مسئولیت نیز به وجود آورنده مسئولیت نیست.
افزایش مسئولیت پذیری به موضوع ایجاد نظم در کلاس و مدرسه نظر دارد و کمتر نیاز به برقراری و
رعایت کردن نوبت، شرکت در بازی های گروهی، پیروی از مقررات، خویشتن داری میزان و نحوه و کیفیت بازی دانش آموزان بیانگر رشد اجتماعی آنان است.
چنین دانش آموزانی در امور مختلف به معلم یاری می رسانند و در تصمیم گیری های مختلفی که به اوو مدرسه مربوط باشد فعالانه شرکت می نماید.
رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری:
شرط اساسی برای پذیرش مسئولیت پذیری، رشد اجتماعی دانش آموزان است.
منظور از رشد اجتماعی این است که دانش آموزان پس از آموزش بتوانند در جامعه اظهار نظر، ایفای نقش و انتقاد های سازنده کنند و مهارت های اجتماعی، هم چنین روحیه گروه گرایی دانش آموزان و در پی آن حس همکاری و مشارکت تقویت شود.
نتیجه رشد اجتماعی همانا مهارت اجتماعی دانش آموزان است و مهارت اجتماعی استعدادی است که باعث بروز رفتار هایی می شود که به صورت مثبت یا منفی تقویت می شوند . این مهارت ها می توانند در روابط آدمی با دیگران نتایج مثبت و موفقیت آمیزی به وجود آورند.
مهارت های اجتماعی شامل مهارت در تشخیص خصوصیات گروه ، مهارت در ارتباط گیری با گروه، مهارت گوش دادن، مهارت همدردی، مهارت دلسوزی، مهارت در ارتباطات غیر کلامی، مهارت در تشخیص احساس های خویش و مهارت کنترل خویش است.
مسئولیت پذیر کردن دانش آموزان زمانی عملی می شود که وجدان جمعی بیدار شود و پرورش یابد. وجدان جمعی عبارت است از این که در تک تک دانش آموزان احساس تعهد، مسئولیت پذیری، احساس تکلیف الهی، پاسخگو بودن و وجدان فردی شکل بگیرد و پرورش یابد و نوجوانان و جوانان بتوانند کیفیت های ایجاد شده را با هم هماهنگ نمایند و تعهدات گروهی را پایه گذاری کنند تا در نهایت به تعهد اجتماعی منجر شود.
رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی دانش آموزان را می توان در ابعاد مختلف 1- مدرسه 2-خانواده 3- جامعه مورد ارزیابی قرار داد.
بعد مدرسه:

مدرسه نهادی است که رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری در آن پرورش یافته و چکش کاری می شوند.
شرکت در فعالیت های درسی توسط دانش آموزان امری است که وظیفه رسمی آنان محسوب می شود. هر چه قدر دانش آموزان بیشتر داوطلب شرکت در فعالیت

های فوق برنامه باشند بیانگر رشد اجتماعی آنهاست.
یکی از جنبه های مهم تعامل دانش آموزان که بیانگر رشد اجتماعی و مسئولیت پذیری است بازی آنان می باشد.

بازی وسیله ای برای افزایش فعالیت های مربوط به مهارت های اجتماعی به شمار می رود. بازی می تواند وسیله ای برای آموزش مهارت هایی چون رعایت نوبت، شراکت در ابزار برنده یا بازنده خوب شدن، کار گروهی، تعاون، توجه به جزئیات، پیروی از مقررات، خویشتن داری و انواع مهارت های حل مساله باشد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله فرصت ها و تهدیدهای تجارت الکترونیک در ایران در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله فرصت ها و تهدیدهای تجارت الکترونیک در ایران در pdf دارای 18 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله فرصت ها و تهدیدهای تجارت الکترونیک در ایران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله فرصت ها و تهدیدهای تجارت الکترونیک در ایران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله فرصت ها و تهدیدهای تجارت الکترونیک در ایران در pdf :

فرصت ها و تهدیدهای تجارت الکترونیک در ایران

بسیاری از اقتصادانان، متخصصان و آینده نگرها بر این باورند که در سال های اخیر انقلابی مشابه انقلاب صنعتی به وقوع پیوسته که جهان را وارد عصر اطلاعات ساخته و بسیاری از جنبه های اقتصادی و اجتماعی حیات بشر را دستخوش تحولی عمیق کرده است. یکی از ابعاد این تحول، تغییرات عمیقی است که در روابط اقتصادی و تجاری بین افراد، شرکت ها و دولت ها به وجود آمده است. به نحویکه در این زمان، حضور در بازارهای جهانی به کمک شیوه های موفق و کارآمد نظیر تجارت الکترونیکی، از جمله ضرورت های تطبیق با نظام بین المللی است. بی شک، بهره گیری از تجارت الکترونیکی یکی از حلقه های لازم برای افزایش کارایی تجاری در اقتصاد ملی است. نیل به هدف افزایش کارایی، مستلزم اقدام در دو محور اساسی اطلاعات رسانی بازرگانی و

تسهیل تجاری است. اطلاع ارسانی بازرگانی، با شکستن انحصار اطلاعات، زمینه رقابت و در نتیجه ارتقاء بهره وری را افزایش داده و گام بلندی در تأمین عدالت اجتماعی بشمار می رود. در محور تسهیل تجاری نیز باید از شیوه های نوین بازرگانی بهره جست که شامل بکارگیری نظام

کدینگ کالا، استانداردهای تبادل الکترونیکی داده ها و انجام معاملات الکترونیکی در محیطی امن می باشد. تجارت الکترونیکی به دلیل سرعت، کارآیی و کاهش هزینه ها، حوزه جدیدی را در رقابت گشوده است تا آنجا که عقب افتادن از این سیر تحول نتیجه ای جز منزوی شدن د رعرصه اقتصاد جهانی نخواهد داشت.
گسترش و توسعه تجارت الکترونیکی به لحاظ کاهش هزینه های عملیات

ی، سرعت بخشیدن به انجام مبادله، تقویت موضع رقابتی ایران در جهان، بهره گیری از فرصت های زودگذر در عرصه صادرات و حتی خرید به موقع کالا از خارج کشور، دارای منافع فراوان در زمینه کاهش هزینه و افزایش صادرات، اشتغال و تولید است. براساس برآوردهای به عمل آمده ارزش فعلی صادرات جهانی کالا و خدمات حدود 7هزار میلیارددلار است ک

ه از این مبلغ 500میلیارد دلار صرف تهیه و مبادله اسناد مربوطه می شود. به عبارت دیگر حدود 7درصد ارزش مبادلات را هزینه تهیه و مبادله اسناد تشکیل می دهد.
با الکترونیکی شدن این مبادلات، این هزینه به شدت کاهش خواهدیافت. برآوردهای انجام شده نشان می دهد استفاده از مبادله الکترونیکی به جای روش های سنتی مبتنی بر کاغذ موجب 21تا 70درصد صرفه جویی در هزینه فعالیت های مختلف تجاری می شود.
به منظور استقرار و نهادینه شدن تجارت الکترونیکی در بستر اقتصاد ملی، پاره ای ملزومات و پیش نیازها باید موجود باشد. این موارد بطور کلی شامل یکسری شرایط و عوامل مساعد محیطی و یکسری ویژگی های مناسب در ساختار بنگاه ها و سازمان های فعال در این زمینه است. بنابراین مجموع عواملی که به استقرار و توسعه تجارت الکترونیکی در سطح کشور کمک می نمایند به دو دسته درونزا و برونزا تقسیم می شوند. عوامل برونزا عمدتا ناشی از تصمیم گیری سیاستگزاران کلان اقتصادی می باشند، در مقابل عوامل درونزا بیشتر به ساختار بنگاه ها و رویه های عملکردی آنها برمی گردد.
پیش نیازهای برونزای استقرار و نهادینه شدن تجارت الکترونیکی

الف) وجود سیستم بانکی دقیق، سریع و روان که بدون نیاز به حضور فیزیکی از طریق اینترنت قابل دسترسی باشد
ب) صدور کارتهای اعتباری و بکارگیری نظام انتقال الکترونیکی اسناد توسط شبکه بانکی
پ) تدوین قوانین داخلی بنحو سازگار با قوانین متحدالشکل بین المللی در ارتباط با تشریفات گمرکی، نظام اخذ مالیات و بانکداری الکترونیکی

ت)ایجاد سیستم استاندارد تخصیص کد تجاری محصول
ث) ایجاد نظام حقوقی اطلاع رسانی و تعریف حقوق مالکیت معنوی
ج) تأمین امنیت اطلاعات
ج) تعریف حقوق فردی در ارتباط با محرمانه بودن اطلاعات شخصی
ح) توسعه فناوری های عام همچون مهندسی ارتباطات و مهندسی نرم افزار از لحاظ دانش فنی مورد نیاز برای پشتیبانی تجارت الکترونیکی
خ) راه اندازی خطوط ارتباطی سریع و مطمئن، با نظام تعرفه ای رقابتی در جهت کاهش قیمت خدمات مخابراتی و کاهش هزینه ارتباطات الکترونیکی
د) وجود یک بستر قانونی جهت اجرای تجارت الکترونیکی
ذ) پذیرش اسناد الکترونیکی توسط قوه قضاییه (با اعتباری برابر با اسناد کاغذی)
ر) معرفی مراجع صدور گواهی امضاء دیجیتالی در کشور و تایید احراز هویت خریدار و فروشنده توسط این مراجع پیش نیازهای درونزای استقرار و نهادینه شدن تجارت الکترونیکی:
الف) برخورداری از بازدهی بالای تجاری: اگر چه محیط اینترنت، محیطی مناسب برای جذب مشتری است ولی به دلیل وجود رقابت شدید، محیطی مناسب برای از دست دادن آن نیز می باشد لذا نباید مشتری را پشت خط، زیاد در انتظار نگه داشت.
ب) برخورداری از بازدهی اطلاعاتی بالا: فرآیندهای توسعه سیستم های تجارت الکترونیکی باید توانایی بهینه سازی سیستم را به سرعت و براساس نیاز مشتری و تقاضای بازار داشته باشند، یعنی سازمان تجاری باید بتواند همواره به شکلی سریع و کارآمد به جمع آوری اطلاعات

و پردازش آن در جهت تعدیل یا اصلاح سیاستهای تجاری خود اقدام کند.
پ) نسجام فعالیتها در راستای اهداف برنامه ریزی شده: نظام اطلاعاتی فرآیندهای داخلی بنگاه باید منسجم و یکپارچه شوند تا مجموعه ای از اطلاعات دقیق حاصل شود.
ت) برخورداری از آموزش و تخصص لازم در ارتباط با بکارگیری فنون تجارت الکترونیکی: برای کسب و حفظ مزیت تجاری در محیطی که رقابت شدید در آن برقرار است جذب، تربیت و حفظ نیروی کار تخصصی الزامی است. به عبارت دیگر در دنیای امروز از دست دادن نیروی کار متخصص به معنای جذب آن توسط رقبا بوده و می تواند در بلند مدت زمینه های شکست تجاری را در پی داشته باشد.
ث) استمرار در بهینه سازی: برای رسیدن به پیشرفت در حوزه تجارت الکترو

نیکی، رسیدگی مداوم به فرآیندها و به روز نمودن آنها بسیار مهم و حیاتی است. وجود یک هسته ق

وی تحقیق و توسعه که برخوردار از امکانات و بودجه کافی است می تواند در این زمینه بسیار موثر باشد.
ج) طراحی کارآمد وب سایت برای رسیدگی به خواست مشتریان و تا

مین رضایت آنها: هنگامی که یک مشتری به وب سایت اینترنتی بنگاه یا سازمان مراجعه می کند باید بتواند اطلاعات مورد نیاز خود را بدست آورد و یا برای مشکل خود راه حلی پیدا کند، بنابراین سازماندهی و طراحی مناسب یک وب سایت، از پارامترهای مهم و موثر در طراحی وب سایت های تجاری می باشد که عدم توجه به آن، موجب ناتوانی در امر تجارت الکترونیکی خواهد شد.
چ) توانایی در همراهی با فناوری های جدید: امروزه به طور مداوم جهان شاهد ظهور فناوری های جدید می باشد که عدم توانایی در همراهی مناسب با آنها موجب از دست رفتن منافع بالقوه ناشی از آنها برای بنگاه خواهد بود. در حقیقت، نوسازی در فن آوری های مورد استفاده باید بگونه ای انجام گیرد که بنگاه همواره در فهرست جستجوی مشتریان برای دریافت خدمات و کالای مورد نظر قرار گیرد.
ح) سازگاری و عدم مغایرت در مسیرهای بازاریابی: ممکن است بر اثر عارضه اینترنتی کالا، شبکه توزیع سنتی (عمده فروشان کالای بنگاه) از خرید کالا و ادامه نمایندگی

پخش امتناع کنند لذا در امر بازاریابی باید به این نکته ظریف دقت لازم را مبذول داشت.
با نگاهی دقیق تر به پیش نیازهای ذکرشده، می توان گفت که در داشتن برخی از این الزامات، کشور ما دارای مزیت نسبی است در حالی که در برخی دیگر نقاط ضع

فی به شکل مانع بر سر راه توسعه تجارت الکترونیکی در ایران وجود دارد.
نقاط قوت:
1) رقابت فراینده در زمینه فناوری اطلاعات و ارتباطات
2) موقعیت های آموزشی فزاینده (درحال رشد و توسعه)
3) وجود ابتکار و نوآوری در زمینه توسعه نرم افزار و پـتانسیل برای صادرات نرم افزار
4) مجاورت با بازارهای بزرگ و پیشرفته فناوری اطلاعات
5) تعهد دولت نسبت به توسعه فناوری اطلاعات (متبلور درسند ملی استراتژی فناوری اطلاعات)
6) وجود نیروهای جوان و مستعد برای راه اندازی کسب وکارهای جدید و دارای ریسک بالا
7) بوجود آمدن برخی زمینه ها برای توسعه تجارت الکترونیکی از جمله قانون تجارت الکترونیکی
نقاط ضعف:
1) فقر اقتصادی و فرهنگی جامعه و پایین بودن سطح آگاهی مردم نسبت به فناوری اطلاعات درکشور
2) بی ارزش بودن وقت درفرهنگ عامه ایران
3) عدم رشد متناسب زیر ساختهای مالی
4) ضعف نظام بانکی کشور در بانکداری الکترونیکی و دسترسی محدود به پرداخت الکترونیکی
5) عدم اطمینان درمعاملات اینترنتی از سوی مشتریان
6) کمبود کارآفرینان درحوزه تجارت الکترونیکی
7) کمبود سرمایه خصوصا سرمایه ریسک پذیر
8) هزینه بالای دسترسی به اینترنت (خصوصا اینترنت با پهنای باند مطلوب) و نبود بسترها و تجهیزات شبکه ای و ارتباطی لازم برای دسترسی سریع و آسان مردم

به اینترنت
9)ضعف در مهارت های کاربردی تجارت الکترونیکی
10) ضعف در سیستمهای تکمیل سفارشات (گمرک، پـست و;)
11) عدم آمادگی نهادهای دولتی برای ارائه سرویس های مبتنی بر فناوری اطلاعات
12) کمبود زیرساخت صنعتی به منظور تولید کالاها و خدمات با ارزش افز

وده بالا
13) حجم بالای فعالیت های دولتی و انجام آنها با شیوه های سنتی وعدم استفاده از تجارت الکترونیکی
14) عدم وجود قوانین یکپارچه و نهادهای مسئول برای رسیدگی به مشکلات قانونی درحوزه تجارت الکترونیکی.
فرصتها:
1) گشوده شدن بازارهای جدید از طریق تجارت الکترونیکی به روی کشور
2) ایجاد دسترسی های جدید دربازار فعلی و امکان توسعه بازار و محصول برای تولیدکنندگان و ارائه دهندگان خدمات
3) افزایش کارایی صنایع
4) افزایش بهره وری عمومی در اقتصاد ملی
5) افزایش رقابت، بهبود تجارت و کاهش هزینه ها برای مصرف کنندگان
6) امکان توزیع امکانات و مشاغل در نواحی حومه ای شهرها و روستاها و به تبع آن افزایش عدالت اجتماعی
7) فراهم آمدن فرصت زمانی بیشتر برای انجام مبادلات با بسیاری از کشورها
8) عدم نیاز به سرمایه گذاری کلان برای راه اندازی کسب و کار جدید درمقایسه با روش های سنتی راه اندازی کسب و کار.
تهدیدات:
1) مشکلات ناشی از روند سریع جهانی شدن
2) کاهش کارآفرینان و متخصصان حوزه تجارت الکترونیکی در نتیجه فرار مغزها
3) افزایش رقابت پذیری و در نتیجه کاهش حاشیه سود صنایع
4)عمیق تر شدن نابرابری در نتیجه توسعه نامتوازن تجارت الکترونیکی
5) تغییرات در ساختار اجتماعی در نتیجه توسعه تجارت الکترونیکی
6) امکان از دست دادن رقابت پذیری در صورتی که کسب وکارها نتوانند خود را با تغییرات جهانی در زمینه توسعه تجارت الکترونیکی هماهنگ کنند.
7) امکان تحریم ازسوی برخی کشورها
8) امکان دسترسی به اطلاعات اشخاص و شرکت های ایرانی توسط دولت های غربی و استفاده از آنها بر علیه این اشخاص و شرکت ها
9) تسلط زبان لاتین بر اینترنت

به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران(econews.ir)، بیزینس مانیتور در گزار

ش بررسی فضای تجاری ایران در سه ماهه چهارم 2009 به بررسی فضای تجاری ایران و نقاط قوت و ضعف آن پرداخت و افزود: اصلاح قانون حمایت و ارتقای سرمایه گذاری خارجی، مهارتها و خلاقیتهای نیروی کار، حذف معافیتهای مالیاتی شرکتهای دولتی، بازار پرسود تلفن همراه، تضمین سرمایه های خارجی در ایران از طرف دولت و ارتقای مالکیت معنوی در ایران به عنوان نقاط قوت و فرصت فضای تجاری ایران مطرح هستند و تشنگی پارس جنوبی نسبت

به پول، سردرگمی سرمایه‌گذاران خارجی از پیچیدگی قوانین در ایران، گسترش بروکراسی اداری، روند کند خصوصی سازی، عدم جذابیت قراردادهای بیع متقابل برای خارجیها، عدم نظارت بانک مرکزی بر صندوق های قرض الحسنه و لاینحل ماندن قانون کار نقاط ضعف و تهدید برای فضای تجاری ایران به شمار می روند.
بیزینس مانیتور در ادامه این گزارش به بررسی نقاط قوت فضای تجاری ایران پرداخت و نوشت: قانون حمایت و ارتقای سرمایه گذاری خارجی موجب حمایت نسبی از سرمایه گذاریهای خارجی شده و بر اساس این قانون سرمایه گذاران خارجی می توانند بخش نسبتا خوبی از سود حاصل را از ایران منتقل کنند.
همچنین مهارتها و خلاقیتهای نیروی کار در ایران انگیزه مناسبی برای س

رمایه گذاران خارجی به شمار می رود.
این گزارش در نقاط ضعف فضای تجاری ایران تصریح کرد: علی رغم پیشرفتهای اخیر ، روند خصوصی سازی به شدت کند و آرام است .

شرکتهای خارجی نمی توانند مالکیت منابع نفت و گاز ایران را در اختیار بگیرند .
قراردادهای بیع متقابل انگیزه لازم را برای سرمایه گذاری شرکتهای خارجی فراهم نمی کند و این مساله موجب محدودیت سرمایه گذاری خارجی خواهد شد .
بیزینس مانیتور در ادامه این گزارش به بیان فرصتها پرداخت و افزود: بر اساس برنامه چهارم توسعه دولت معافیتهای مالیاتی برای شرکتهای شبه دولتی را به طور کامل حذف خواهد کرد .
دولت نخستین پروژه سواپ نفت با روسیه ، قزاقستان و ترکمنستان را افتتاح خواهد کرد .
این خط لوله رقیب جدی خط لوله باکو جیهان خواهد بود که به شدت مورد حمایت آمریکا است.
این گزارش همچنین در بیان تهدیدات فضای تجاری ایران نوشت: تحریم ها تهدیدی برای مشارکت و سرمایه گذاری شرکتهای خارجی در پروژه های نفت و گاز است و عدم نظارت بانک مرکزی بر صندوق های قرض الحسنه به شدت نگران کننده است به طوری که عدم رعایت ضوابط مالی و پولی در اعطای وام موجب ورشکستگی برخی از این صندوق ها شده است.
*قانون کار همچنان لاینحل باقی مانده است
گرچه دولت برای ارتقای فضای تجاری اقداماتی انجام داده که این اقدامات بیشتر در جهت زیر ساختهای فیزیکی، نظام مالیاتی و سیاست سرمایه گذاری خارجی بوده ، ولی هنوز چالشهای زیادی وجود دارد.
از جمله اینکه قانون کار همچنان لاینحل باقی مانده است.
*پارس جنوبی تشنه پول

طی ماههای ژوئن تا جولای اظهارات زیاد و متفاوتی از سوی مقامهای نفتی ایران در خصوص شیوه تامین مالی پروژه های بزرگ انرژی عنوان شده است ، این در حالی است که پروژه پارس جنوبی هنوز به سرمایه گذاری های زیادی نیاز دارد .
دولت قصد دارد طی سه سال آینده به منظور تامین مالی پروژه های پارس جنوبی بیش از 3/12 میلیارد دلار اوراق قرضه خارجی منتشر کند .
غلامحسین نوذری وزیر نفت پیشین ایران طی ماه ژوئن گفته بو

د، 2 میلیارد دلار از منابع حساب ذخیره ارزی برای توسعه پارس جنوبی برداشت خواهد شد .
بر اساس برخی گزارشها دولت هم اکنون 3 درصد از درآمد ماهانه نفتی خود را برای این پروژه اختصاص داده است .
* 106 میلیون مشترک موبایل در ایران تا سال 2012
در ماه می، سومین اپراتور تلفن همراه ایران که ابتدا به شرکت اتصالات امارات واگذار شده بود به شرکت زین کویت منتقل شد .
دولت ایران عدم پایبندی اتصالات به تعهدات خود را علت اصلی لغو قرارداد واگذاری اپراتور سوم تلفن همراه به این شرکت اعلام کرد .
پس از آن طی ماه جولای نیز قرارداد با زین کویت لغو شد .
به درستی معلوم نیست علت اصلی لغو قرارداد با زین کویت چه بوده است .
علی رغم بازار بسیار جذاب ایران برای شرکتهای مخابراتی ، کمتر شرکت خارجی حاضر به سرمایه گذاری در این بازار شده است .
بر اساس آمارهای بیزینس مونیتور تا پایان سال 2008 بیش از 9/54 میلیون مشترک تلفن همراه در ایران وجود داشته که این رقم تا سال 2012 به بیش از 106 میلیون مشترک خواهد رسید.
*فرصت طلبی چینی ها در غیاب شرکتهای غربی
عدم تمایل شرکتهای غربی برای سرمایه گذاری در پروژه های نفت و گاز ایران فرصت خوب و مناسبی را برای شرکتهای چینی فراهم کرده و این شرکتها توانسته اند از عدم حضور شرکتهای غربی در پروژه های انرژی ایران نهایت استفاده را ببرند .
دولت ایران طی ماه ژوئن قراردادی را با شرکت سی ان پی سی چین امضا کرد و این شرکت را جایگزین توتال فرانسه برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی نموده است .
مقامهای ایران اعلام کردند: توتال می تواند به حضور خود در پروژه پارس جنوبی با همکاری سی ان پی سی چین ادامه دهد .
*سردرگمی سرمایه‌گذاران خارجی از پیچیدگی قوانین در ایران

سیستم حقوقی ایران بسیار پیچیده است .
این سیستم بنیانهای تاریخی سیستم حقوقی غرب را دارا است و دادگاههای مستقل و جداگانه ای برای جرائم مختلف دارد .
علاوه بر این دادگاههای ویژه انقلاب ، روحانیت و دیوان عدالت اداری نیز در سیستم حقوقی ایران وجود دارد .

سیستم حقوقی ایران به طور کامل بر مبنای قوانین و دستورات اسلامی پایه ریزی شده است .
کلیه قضات و اکثر کارمندان سیستم حقوقی ایران در رشته حقوق اسلامی تحصیل کرده اند .
دادگاه ویژه روحانیت به طور کلی مستقل از سایر دادگاهها است.
دادگاه انقلاب نیز به طور ویژه به جرائم ضد امنیت ملی ، قاچاق مواد مخدر و فعالیتهای بر ضد نظام اسلامی رسیدگی می کند .
دستگاه قضایی ایران از ناکافی بودن ساختارهای اساسی رنج می برد که این مساله موجب اطاله دادرسی ها و انباشته شدن حجم زیادی از پرونده ها شده است . پیچیدگی قوانین حقوقی و قضایی به خصوص در بخش فعالیتهای اقتصادی و تجاری، شرکتها و سرمایه گذاران خارجی را سر در گم کرده است.
*دولت ایران سرمایه وارد شده افراد و شرکتهای خارجی را تضمین می‌کند
حق و حقوق افراد خارجی در زمینه اجاره مسکن ، آپارتمان و دفتر کار مانند افراد تبعه ایران است .
به عنوان مثال در زمینه سرمایه گذاری خارجی ، دولت ایران کل سرمایه وارد شده افراد و شرکتهای خارجی را تضمین می کند .
گرچه در واقع خارجی ها دارای حقوق مساوی با ایرانی ها نیستند .
اکثر شرکتهای خارجی تجربیات تلخی در زمان وقوع اختلاف تجاری با شرکای ایرانی دارند.
*در برنامه چهارم گام هایی برای ارتقای سطح مالکیت معنوی در ایرا

ن برداشته شد
ایران قوانین خاص تجاری خود را داراست .
البته این کشور عضو کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی است که از حقوق غیر ایرانی ها در زمینه مالکیت معنوی حمایت می کند .

ایران طی سال 2002 به کنوانسیون بین المللی سازمان مالکیت معنوی پیوسته است .
البته ایران هنوز به عضویت کنوانسیون برن برای حمایت از حقوق تحقیقات علمی نپیوسته است .
تا زمانی که ایران به عنوان عضو ناظر در سازمان تجارت جهانی مطرح است این کشور شامل معاهدات و قوانین بین المللی در خصوص مالکیت معنوی نخواهد بود .
البته تلاشهایی برای مدرنیزه کردن سیستم حقوق مالکیت معنوی در ایران انجام شده است .
در برنامه چهارم توسعه گام هایی برای ارتقای سطح مالکیت معنوی در ایران برداشته شده است.
*بیع متقابل برای خارجیها جذابیت ندارد
جمهوری اسلامی ایران در راستای فضای سرمایه گذاری با چالشهای مهمی روبرو است .
البته رییس جمهور ایران همچنان به برنامه پنجساله متعهد است که از اصلاحات ساختاری در اقتصاد حمایت می کند.
گرچه صنعت نفت و گاز ایران از جذابیت زیادی برای شرکتهای خارجی برخوردار است ولی قراردادهای بیع متقابل به گونه ای نیست که شرکتهای خارجی برای سرمایه گذاری در ایران ترغیب شوند .
کاظم وزیری هامانه وزیر نفت پیشین ایران ادامه چنین سیاستهایی را به ضرر صنعت نفت و گاز ایران می دانست .
وی معتقد بود صنعت نفت و گاز ایران هر سال به 20 میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد .
گسترش بروکراسی اداری نیز چالش بزرگی برای دستیابی سرمایه گذاران به بازار سنتی ایران است .
بازاریها در ایران قدرت بسیار زیادی دارند .

 

بر اساس آمارهای بیزینس مونیتور ایران طی سال 2006 حدود 32/0 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی جذب کرده است که این رقم معادل سرانه5/4 دلاری برای هر ایرانی است .
این رقم طی سال 2007 به 75/0میلیارد دلار رسید که این معادل سرانه 6/10 دلاری برای هر ایرانی بوده است.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله گناه در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله گناه در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله گناه در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله گناه در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله گناه در pdf :

گناه

مقدمه
دو باغ را کنار هم در نظر بگیرید که از نظر آب و هوا و نوع گیاهان و درختان یکسانند. باغبان یکى از آنها به آفات و آسیب‏هایى که باغ را تهدید مى‏کند توجه دارد، قهراً آن باغ از طراوت و شادابى و میوه و گل و شکوفه برخوردار است، ولى باغبان دیگر به آفات و آسیب‏ها یا توّجه ندارد و یا بى‏خبر است، در نتیجه باغى پژمرده و میوه‏هایى کرم خورده خواهد داشت.

انسان نیز چنین است، که اگر توجه به آفات روحى و جسمى خود نکند، عنصرى وازده و خطرناک خواهد شد، ولى اگر با توجه و دقت مراقب خود باشد، فردى وارسته و شایسته خواهد گردید.
آفات و آسیب‏ها در مورد انسان، همان عیوب و گناهان است که تمام انبیا و کتاب‏هاى آسمانى، بشر را از آلودگى به آن، بر حذر داشته‏اند، و با هشدارها و تاکیدات خود انسان‏ها را به پاکى و اجتناب از گناه، دعوت نموده‏اند.
امیرمؤمنان على علیه السلام در سخنى مى‏فرمایند:
«آفَهُ النَّفسِ اَلوَلَه بالدّنیا» (1)
«آفت روحِ (پاک) انسان، حرص و دلبستگى به دنیا است.»
و امام صادق علیه السلام مى‏فرمایند:
«آفَه الدّین الحَسدُ و العُجبُ و الفَخر» (2)
«آفت دین، حسادت وخود پسندى و تکبراست.»
على علیه السلام بپاخاست و پرسید:
بهترین اعمال در ماهرمضان چیست ؟.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله در پاسخ فرمودند:
«الوَرَعُ عن مَحارم اللَّه»

«بهترین عمل دراین ماه، پرهیزازگناه است.»

 

 

گناه

گناه به معنى خلاف است و دراسلام هر کارى که برخلاف فرمان خداوند باشد، گناه محسوب مى‏شود.
گناه هر چند کوچک باشد چون نافرمانى خداست، بزرگ است.
رسول اکرم صلى الله علیه وآله در سخنى به ابوذر فرمودند:
«لاتنظر الى صغر الخطیئه و لکن انظر الى من عصیته» (3)
«کوچکى گناه را ننگر، بلکه بنگر چه کسى را نافرمانى مى‏کنى!.»
واژه‏هاى گناه در قرآن
در زبان قرآن و پیامبر صلى الله علیه وآله و امامان علیهم السلام با واژه‏هاى مختلف، از گناه یاد شده است، که هر کدام گویى از بخشى از آثار شوم گناه پرده بر مى‏دارد و بیانگر گوناگون بودن گناه است.
واژه‏هایى که در قرآن در مورد گناه آمده، عبارتند از:
1- ذنب 2- معصیت 3- اثم 4- سیئه 5- جرم 6- حرام 7- خطیئه
8- فسق 9- فساد 10- فجور 11- منکر 12- فاحشه 13- خبث 14- شر
15- لمم 16- وزر و ثقل 17- حنث
1- ذنب، به معنى دنباله است، چون هر عمل خلافى یک نوع پى‏آمد و دنباله به عنوان مجازات اخروى یا دنیوى دارد؛ این واژه، در قرآن 35 بار آمده است.
2- معصیت، به معنى سرپیچى و خروج از فرمان خدا و بیانگر آن است که انسان از مرز بندگى خدا بیرون رفته است؛ این واژه در قرآن 33 بار آمده است.
3- اثم، به معناى سستى و کندى و واماندن و محروم شدن از پاداش

‏ها است زیرا در حقیقت گنهکار یک فرد وامانده است و مبادا خود را زرنگ پندارد؛ این واژه در قرآن 48 بار آمده است.
4- سیئه، به معنى کار قبیح و زشت است که موجب اندوه و نکبت

گردد، در برابر «حسنه» که به معنى سعادت و خوشبختى است؛ این واژه 165 بار در قرآن آمده است.
کلمه «سوء» از همین واژه گرفته شده که 44 بار در قرآن آمده‏است.
5- جُرم، در اصل به معنى جدا شدن میوه از درخت و یا به معنى پست است، جریمه و جرایم از همین ماده مى‏باشد، جرم عملى است که انسان را از حقیقت، سعادت، تکامل و هدف جدا مى‏سازد؛ این واژه 61 بار در قرآن آمده است.
واژه‏هاى گناه در قرآن
در زبان قرآن و پیامبر صلى الله علیه وآله و امامان علیهم السلام با واژه‏هاى مختلف، از گناه یاد شده است، که هر کدام گویى از بخشى از آثار شوم گناه پرده بر مى‏دارد و بیانگر گوناگون بودن گناه است.
واژه‏هایى که در قرآن در مورد گناه آمده، عبارتند از:
1- ذنب 2- معصیت 3- اثم 4- سیئه 5- جرم 6- حرام 7- خطیئه
8- فسق 9- فساد 10- فجور 11- منکر 12- فاحشه 13- خبث 14- شر
15- لمم 16- وزر و ثقل 17- حنث

1- ذنب، به معنى دنباله است، چون هر عمل خلافى یک نوع پى‏آمد و دنباله به عنوان مجازات اخروى یا دنیوى دارد؛ این واژه، در قرآن 35 بار آمده است.
2- معصیت، به معنى سرپیچى و خروج از فرمان خدا و بیانگر آن است که انسان از مرز بندگى خدا بیرون رفته است؛ این واژه در قرآن 33 بار آمده است

.
3- اثم، به معناى سستى و کندى و واماندن و محروم شدن از پاداش‏ها است زیرا در حقیقت گنهکار یک فرد وامانده است و مبادا خود را زرنگ پندارد؛ این واژه در قرآن 48 بار آمده است.
4- سیئه، به معنى کار قبیح و زشت است که موجب اندوه و نکبت گردد، در برابر «حسنه» که به معنى سعادت و خوشبختى است؛ این واژه 165 بار در قرآن آمده است.
کلمه «سوء» از همین واژه گرفته شده که 44 بار در قرآن آمده‏است.
5- جُرم، در اصل به معنى جدا شدن میوه از درخت و یا به معنى پست است، جریمه و جرایم از همین ماده مى‏باشد، جرم عملى است که انسان را از حقیقت، سعادت، تکامل و هدف جدا مى‏سازد؛ این واژه 61 بار در قرآن آمده است.
6- حرام، به معنى ممنوع است، چنانکه لباس احرام لباسى است که انسان در حج و عمره مى‏پوشد و از یکسرى کارها ممنوع مى‏شود. و ماه حرام ماهى است که جنگ در آن ممنوع مى‏باشد و مسجد الحرام یعنى مسجدى که داراى حرمت و احترام خاصى بوده، و ورود مشرکین به آن ممنوع است؛ این واژه حدود 75 بار در قرآن آمده است.
7- خطیئه، غالباً به معنى گناه غیر عمدى است. و گاهى در معنى گناه بزرگ نیز استعمال شده است، چنانکه آیه 81 سوره بقره و 37 سوره الحاقه بر این مطلب گواه مى‏باشد.
واژه‏هاى گناه در روایات
در روایات اسلامى، واژه‏هاى دیگرى نیز در مورد گناهان مختلف به کار رفته مانند: جریره، جنایت، زَلّت، عثرت، عیب، و;که هرکدام بیانگر نوعى از گناه است که ممکن است به سراغ انسان بیاید.
راه دیگر براى شناخت گناه
در قرآن هیجده گروه بخاطر گناهان مختلف، مورد لعن

قرار گرفته‏اند؛
«لعن» در اصل به معنى طرد و دور ساختن از رحمت، آمیخته با خشم و غضب است، با اینکه رحمت خداوند شامل همه چیز مى‏شود؛
«وَ رَحمَتى وَسعَت کُلّ شَیى» (6)
«و رحمت من بر هر چیزى گسترده است.»

ولى انسان بخاطر سوء انتخاب خود به جایى مى‏رسد که همچون توپ دربسته در اقیانوس رحمت الهى قرار دارد اما ذره‏اى آب رحمت را به درون نمى‏پذیرد.
لعنت شدگان در قرآن
کافران و مشرکان، یهودیان لجوج، مرتدان، قانون شکنان حیله‏گر، پیمان شکنان، کتمان کنندگان حق، سردمداران کفر بخاطر فساد در زمین، منافقان چند چهره، آزار دهندگان به رسول خدا صلى الله علیه وآله، ظالمان، قاتلان، ابلیس، تهمت‏زنندگان به بانوان پاک دامن، مخالفان رهبران راستین، شایعه سازان دروغ پرداز، ناپاک‏دلان و دروغ گویان.
لعنت شدگان در روایات
کسى که بر کتاب آسمانى دست برده و مطلبى اضافه کند.
کسى که مقدرات الهى را نپذیرد.
کسى که به خاندان پیامبر صلى الله علیه وآله بى احترامى کند.
کسى که سهم رزمندگان را به خود اختصاص دهد. (7)
کسى که مردم را به کار خیر دعوت مى‏کند ولى خودش تارک آن است، یا دیگران را از گناه و عذاب باز مى‏دارد، ولى خود مرتکب آن مى‏شود. (8)
راه دیگر براى شناخت گناه
در قرآن هیجده گروه بخاطر گناهان مختلف، مورد لعن قرار گرفته‏اند؛
«لعن» در اصل به معنى طرد و دور ساختن از رحمت، آمیخته با خشم و غضب است، با اینکه رحمت خداوند شامل همه چیز مى‏شود؛
«وَ رَحمَتى وَسعَت کُلّ شَیى» (6)
«و رحمت من بر هر چیزى گسترده است.»

ولى انسان بخاطر سوء انتخاب خود به جایى مى‏رسد که همچون توپ دربسته در اقیانوس رحمت الهى قرار دارد اما ذره‏اى آب رحمت را به درون نمى‏پذیرد.
لعنت شدگان در قرآن

 

کافران و مشرکان، یهودیان لجوج، مرتدان، قانون شکنان حیله‏گر، پیمان شکنان، کتمان کنندگان حق، سردمداران کفر بخاطر فساد در زمین، منافقان چند چهره، آزار دهندگان به رسول خدا صلى الله علیه وآله، ظالمان، قاتلان، ابلیس، تهمت‏زنندگان به بانوان پاک دامن، مخالفان رهبران راستین، شایعه سازان دروغ پرداز، ناپاک‏دلان و دروغ گویان.
لعنت شدگان در روایات
کسى که بر کتاب آسمانى دست برده و مطلبى اضافه کند.
کسى که مقدرات الهى را نپذیرد.
کسى که به خاندان پیامبر صلى الله علیه وآله بى احترامى کند.
کسى که سهم رزمندگان را به خود اختصاص دهد. (7)
کسى که مردم را به کار خیر دعوت مى‏کند ولى خودش تارک آن است، یا دیگران را از گناه و عذاب باز مى‏دارد، ولى خود مرتکب آن مى‏شود. (8)
لشکر عقل و جهل
براى شناخت بیشتر گناهان، حدیث معروفى که در آن، لشکر عقل و جهل شمرده شده راهنماى بسیار خوبى است که مارا در این راستا کمک خواهد کرد. (9)
در آغاز حدیث، سماعهبن مهران مى‏گوید: جمعى در محضر امام صادق علیه السلام بودند، سخن از عقل و جهل به میان آمد. امام صادق علیه السلام فرمود: عقل و لشکرش و همچنین جهل و لشکرش را بشناسید تا هدایت گردید.
سماعه مى‏گوید: امام صادق علیه السلام نخست عقل و جهل را تعریف کرد سپس 75 خصلت را به عنوان لشکر عقل شمرد و 75 خصلت دیگر را به عنوان لشگر جهل برشمرد. (که براى رعایت اختصار از ذکر آنها خوددارى شد) و در پایان فرمود: پیامبران و اوصیاى او و هر مؤمن حقیقى مجهز به لشکر عقل هستند.
اقسام گناه
علماى اسلام از قدیم گناهان را بر دو گونه تقسیم نموده‏اند:
1- گناهان کبیره (بزرگ).
2- گناهان صغیره (کوچک).

این تقسیم بندى از قرآن و روایات سرچشمه گرفته است؛
در قرآن چنین مى‏خوانیم:
«ان تجتنبوا کبائر ماتنهون عنه نکفر عنکم سیئاتکم و ندخلکم مدخلا کریماً» (10)
«اگر از گناهان کبیره‏اى که از آن نهى شده‏اید، اجتناب کنید، گناهان کوچک شما را مى‏پوشانیم وشما را در جایگاه خوبى وارد مى‏سازیم.»
و در جاى دیگر آمده است:
«و وضعَ الکِتاب فَترىَ الُمجرمینَ مُشفِقینَ ممّا فیهِ و یقُولونَ یا ویلتنا ما لِهذا الکِتاب لایُغادِر صغیره وَلا کَبیرهً الا اَحصاها» (11)
«و کتاب (نامه اعمال) در آنجا گذارده شود، گنهکاران را مى‏بینى که از آنچه در آن است، ترسان و هراسناکند، و مى‏گویند: اى واى بر ما، این چه کتابى است که هیچ عمل کوچک و بزرگى نیست، مگر اینکه آن را شماره کرده است؟»
و در آیه‏اى دیگر مى‏خوانیم:

«الّذین یَجتَنبون کبائِرَ الاِثم و الفَواحش الاّ اللَمَم انّ ربّک واسعُ المَغفره;» (12)
«(نیکوکاران) کسانى هستند که از گناهان بزرگ و زشتى ها، جز گناهان کوچک پرهیز مى‏کنند، بى‏گمان آمرزش پروردگارت وسیع است.»
و درباره‏ى بهشتیان مى‏خوانیم:

«و الَّذینَ یَجتَنِبُون کبائِر الاِثمِ و الْفَواحِش» (13)
«(مواهب آخرت، جاودانه است براى) آنانکه از گناهان بزرگ و کارهاى زشت پرهیز مى‏کنند.»
و درباره‏ى مغفرت الهى مى‏خوانیم:
«انّ اللهّ لایَغفر اَن یُشرکَ به و یَغفِر ما دونَ ذلک لِمن یشآء و من یُشرک بِاللّه فَقد اِفتَرى‏ اِثماً عَظیماً» (14)
«خداوند (هرگز) شرک را نمى‏بخشد و پایین‏تر از آن را براى هرکس بخواهد (و شایستگى داشته باشد) مى‏بخشد و آن کس که براى خدا شریکى قایل گردد، گناه بزرگى انجام داده است.»
تقسیم بندى گناهان در روایات
روایات متعددى از ائمّه علیهم السلام به ما رسیده که بیانگر تقسیم گناهان به کبیره و صغیره است، ودر کتاب اصول کافى یک باب تحت عنوان «باب الکبائر» به این موضوع اختصاص یافته که داراى 24 حدیث است.
در روایت اوّل و دوّم این باب، تصریح شده که گناهان کبیره، گناهانى را گویند که خداوند، دوزخ و آتش جهنم را بر آنها مقرر نموده است. (15)
در بعضى از این روایات (روایت سوم و هشتم)، هفت گناه به عنوان گناه کبیره، و در برخى از روایات (روایت 24) نوزده گناه به عنوان گناهان کبیره، شمرده شده است. (16)
گرچه هر گناه، چون مخالفت فرمان خداى بزرگ است، سنگین و بزرگ مى‏باشد، ولى این موضوع منافات ندارد که بعضى از گناهان نسبت به خود و آثارى که دارد، بزرگتر از برخى دیگر باشد، و به گناهان بزرگ و کوچک تقسیم گردد.
گناهان کبیره در کلام امام صادق علیه السلام
«عمروبن عبید» یکى از علماى اسلام، به حضور امام صادق علیه السلام آمد، سلام کرد و سپس این آیه را خواند:
«الذینّ یجتنبون کبائر الاثم و الفواحش» (17)
«نیکوکاران کسانى هستند که از گناهان بزرگ، و زشتى‏پرهیز مى‏کنند.»
سپس سکوت کرد و دنبال آیه را نخواند؛
امام صادق علیه السلام به او فرمودند: «چرا سکوت کردى؟!»

او گفت: «دوست دارم، گناهان کبیره را از کتاب خداوند بدانم.»
آنگاه امام صادق علیه السلام گناهان کبیره‏اى را که در قرآن آمده بیان نمودند:
1- بزرگترین گناهان کبیره، شرک به خداست؛ قرآن مى‏فرماید:

«وَ من یُشرک بِاللّه فَقد حَرّم اللّه عَلَیهِ الجنّه» (18)
«کسیکه براى خدا، شریک قرار دهد، خداوند بهشت را بر او حرام مى‏کند.»
2- ناامیدى از رحمت خدا؛
«انّه لایَیأس مِن روحِ اللّه الاّ القَوم الکافِرون» (19)
«هیچکس جز کافران از رحمت خدا، نومید نگردد.»
میزان و معیار شناخت گناهان کبیره از صغیره
در اینکه معیار در شناخت گناهان کبیره از صغیره چیست، بین علما، گفتگو و اختلاف فراوان شده، که در مجموع 5 معیار را بیان کرده‏اند:
1- هر گناهى که خداوند در قرآن، براى آن وعده عذاب داده باشد.
2- هر گناهى که شارع مقدس، براى آن حد تعیین کرده، مانند شرابخوارى یا زنا و دزدى و مانند آن که تازیانه و کشتن و سنگسار از حدود آنها است و در قرآن به آن هشدار داده است.
3- هر گناهى که بیانگر بى اعتنایى به دین است.
4- هر گناهى که حرمت و بزرگ بودنش با دلیل قاطع ثابت شده است.

5- هر گناهى که در قرآن و سنّت، انجام دهنده آن، شدیداً تهدید شده است. (36)
در مورد شماره گناهان کبیره، برخى آن را 7 عدد و برخى 10 و برخى 20 و بعضى 34 و بعضى 40 عدد و بیشتر، ذکر نموده‏اند. باید توجه داشت که این تفاوت از آیات و روایات مختلف،

اقتباس و جمع آورى شده و بخاطر آن است که همه گناهان کبیره نیز یکسان نیستند.
گناهان کبیره از دیدگاه امام خمینى قدس سره
در کتاب تحریر الوسیله امام خمینى قدس سره در مورد معیار گناهان کبیره، چنین آمده است:
1- گناهانى که در مورد آنها در قرآن یا روایات اسلامى وعده‏ى آتش دوزخ، داده شده باشد.
2- از طرف شرع، به شدت، از آن نهى شده است.
3- دلیل، دلالت دارد که آن گناه، بزرگتر از بعضى از گناهان کبیره است.
4- عقل، حکم کند که فلان گناه، گناه کبیره است.
5- در ذهن مسلمینِ پاى‏بند به دستورات الهى، چنین تثبیت شده که فلان گناه، از گناهان بزرگ است.
6- از طرف پیامبر صلى الله علیه وآله یا امامان علیهم السلام در خصوص گناهى تصریح شده که از گناهان کبیره است.
سپس مى‏گویند: گناهان کبیره، بسیار است، بعضى از آنها عبارتند از:

1- نا امیدى از رحمت خدا.
موارد تبدیل گناه صغیره به کبیره
از آیات و روایات استفاده مى‏شود که در چند مورد، گناه صغیره، تبدیل به کبیره مى‏شود و حکم گناهان کبیره را پیدا مى‏کند از جمله:
1- اصرار بر صغیره

تکرار گناه صغیره، آن را تبدیل به گناه کبیره مى‏کند، و اگر انسان حتى یک گناه کند، ولى استغفار نکند، و در فکر توبه هم نباشد، اصرار به حساب مى‏آید.
صغیره همچون نخ نازک و باریکى است که اگر تکرار شود، طناب و ریسمان ضخیم و کلفتى مى‏گردد که پاره کردنش مشکل است.
قرآن درباره‏ى پرهیزکاران مى‏فرماید:
«ولم یصروا على ما فعلوا و هم یعلمون» (39)
«آنان آگاهانه بر گناهانشان، اصرار نورزند.»
امام باقر علیه السلام در شرح این آیه فرمود: (40)
«اصرار، عبارت از این است که کسى گناهى کند و از خدا آمرزش نخواهد و در فکر توبه نباشد. (41)
امیرمؤمنان على علیه السلام فرمود:
«ایاک و الاصرار فانه من اکبر الکبائر و اعظم الجرائم» (42)
«از اصرار بر گناه بپرهیز، چرا که از بزرگترین جرایم است.»
2-کمک به گناه و ظلم
یکى از زمینه‏هاى اجتماعى که باعث گسترش گناه مى‏گردد اعانت بر ظلم است چرا که کمک به ظالم و گنهکار در جهت گناهش او را نیرومندتر و گستاخ‏تر مى‏نماید و همین اساس گسترش گناه و پیدایش گناهان دیگر خواهد شد، مثلاً بى‏حجابى یکى از گناهان اجتماعى ا

ست که اگر افراد دیگر کمک به موضوع بى‏حجابى کنند، هرگونه کمک باشد، باعث گسترش آن شده و به صورت عادى در همه جا رخنه خواهد کرد، خود این گناه نیز باعث کمک به گناهان دیگر است.
اسلام شدیداً از کمک به گناه و بخصوص اعانت ظالم نهى کرده است و در

این زمینه هشدارهاى موکد نموده است.
اینک به آیات قرآن در این رابطه توجه کنید:
«تَعاونوا علىَ البِرّ و التّقوى‏ وَ لا تَعاونوا عَلى الاِثمِ و العُدوان» (224)
«در کارهاى نیک و تقوى یکدیگر را یارى کنید و هرگز در راه گناه و تعدى همکارى نکیند.»
براستى اگر در جامعه، همکارى در کارهاى نیک و مثبت و سازنده باشد و از همکارى در گناه و ستم خوددارى شود بخش بسیار مهمى از نابسامانى‏ها، سامان مى‏یابد واز گناهان بسیارى جلوگیرى به عمل مى‏آید.
«و لا تَرکَنوا الَى الّذینَ ظلموا فتَمسّکم النّار» (225)
«بر ظالمان تکیه نکنید که موجب مى‏شود آتش دوزخ شما را فراگیرد»
یعنى هرگونه تمایل، همکارى، دوستى و اظهار رضایت به ظالمان جرم است و از آن برحذر باشید و هرگونه پیوند خود را با آنها قطع کنید.
«فلا تَقْعُد بعد الذِّکرى‏ مع القَوم الظّالِمین» (226)

«بعد از توجه با قوم ستمگر منشین.»
«و لا تطع منهم آثماً او کفوراً» (227)
«و از هیچ گنهکار و کافرى اطاعت نکن.»

گناهان کلیدى
همان گونه که پیرى و ضعف، زمینه هجوم کسالت و بیمارى‏هاى گوناگون مى‏گردد، گاهى عیب و یا گناهى زمینه و کلید انواع گناهان مى‏شود. مثلاً:
1- حسادت، انسان را به انواع گناهان مانند کارشکنى، تهمت، دروغ و سوء قصدها و;وادار مى‏کند. امام صادق علیه السلام فرمود:
«ان الحَسَد یَاکُل الاِیمانَ کَما تَاکُلُ النّار الحَطَب» (68)
«همانگونه که آتش، هیزم را مى‏بلعد، حسادت ایمان را مى‏بلعد.»
انسان حسود به هر تلاشى که رقیب خود را بشکند، دست مى‏زند.
2- بخل و حرص، بخل سبب ندادن زکات و خمس و ترک انفاق و مى‏شود، به علاوه مردم از بخیل ناراحتند و همین موجب بدگویى‏ها و سوء ظن‏ها مى‏گردد؛
امیرمؤمنان على علیه السلام فرمود:
«البُخلُ جامِع لِمساوِى العُیُوب وَ هُو زمام یقادُ بِه اِلى کلّ سوء» (69)
«بخل، جامع و گرد آورنده همه‏ى بدى‏ها است، و افسارى است که همه‏

ى بدى‏ها را بسوى خود مى‏کشاند.»
حرص نیز سبب گناهانى مانند: کم فروشى، احتکار، گران فروشى، رشوه خوارى، تملق و انواع بى تقوایى‏ها مى‏شود.

3- دروغ، انسان با دروغ گناهان خود را توجیه مى‏کند و زیر پوشش توجیه‏هاى دروغین، صدها گناه دیگر بروز مى‏کند، امام حسن عسکرى علیه السلام فرمود:
«جُعِلَت الخَبائِثُ کُلّها فى بَیتٍ و جُعِلَ مِفتاحُها الکذب» (70)
«تمام زشتى‏ها در اتاقى قرار داده شده، و کلید آن، دروغ است»
4- خشم و بداخلاقى، عیبى است که سبب فحش، غیبت، دشمن تراشى و انواع زشتى‏ها مى‏شود، امام حسن عسکرى علیه السلام فرمود:
«الغضب مفتاح کل شر» (71)

«خشمِ (بى‏کنترل) کلید هر بدى است.»
عیوب و گناهان دیگرى نیز وجود دارند که زمینه‏ساز گناهان دیگر مى‏شوند، مانند: بدگمانى، حرام خوارى، شراب خورى، ستیزه‏جویى، ترس، تکبر و;.که براى رعایت اختصار از شرح بیشتر خوددارى شد.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله کموتاسیون تریستور ها در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله کموتاسیون تریستور ها در pdf دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله کموتاسیون تریستور ها در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله کموتاسیون تریستور ها در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله کموتاسیون تریستور ها در pdf :

کموتاسیون تریستور ها
به نظر می رسد با توجه به پیشرفت های کنونی بشر لازم است که اشخاص در هر زمینه ای که در حال فعالیت در ان می باشند در مورد فعالیت خویش به حداکثر توان مهارتی و تئوریک دست یابند تا در این پلکان بی نهایت ترقی علم ودانش گام بردارند لازمه این امر تلاش وپشتکار فراوان می باشد با توجه به این که در رشته الکترونیک با تغیراتی کوچک در شماتیک مدار و با تعویض برخی از المانها تغیرات بزرگی در راندمان و بهینه کردن پارامتر های خروجی -ورودی از قبیل (توان – ولتاژ- جریان –

حذف کردن سیگنال های اضافی و ;) دانشجویان می توانند با مطالعه دقیق عناصر کاربردی , نحوه فعالیت عناصر و شرایط وابستگی آنان کار کنند .علم الکترونیک از علوم تازه تاسیس میباشد ولی با وجود این علم Base ونقطه Start اکثر فعالیت های امروزی است لذا لازم است ما دانشجویان این رشته در اوج آمادگی برای پاسخگویی به اشکالات مطروحه باشیم.
در این پروژه سعی شده است در ابتدا با تریستور آشنا شده نوع ساخت و شکل گیری وانواع ان و نحوه روشن وخاموش شدن ان به طرق مختلف – کموتاسیون و انواع ان و در نهایت به اهدا

ف پروژه بپردازیم.

تریستور (Tryristor)
تریستور یک قطعه چهار لایه P-N-P-N است که مطابق شکل (1) دارای پایه سومی به نام

گیت
می باشد. یک تریستور 2000V ، 300A بطور نمونه دارای یک برش سیلیکونی به قطر mm 30 و ضخامت 07mm است .
تریستور را در این شرایط می توان به صورت اتصال سری سه دیود در نظر گرفت که مانع هدایت جریان در هر دو جهت می شوند . مشخصه معکوس یعنی حالتی که کاتود ، مثبت است ، تا زمانی که ولتاژ اعمال شده از ولتاژ شکست پیوند کنترل مرکزی بیشتر نشود ، فقط جریان نشتی عبور خواهد کرد . ولتاژهای شکست مستقیم و معکوس از نظر اندازه مساوی هستند . چون در حالت انسداد معکوس تقریباً همه ولتاژ روی پیوند P-N آنود ظاهر می شود ، پیوند P-N کاتود در ولتاژی حدود10V‌می شکند . هنگامی در جهت مستقیم شکست اتفاق می افتد ،‌ جریان لایه مرکزی

P توسط الکترون های کاتود خنثی می شود و قطعه مانند یک دیود در حال رسانایی عمل می کند که دارای دو پیوند با افت ولتاژ مستقیم دو برابر یک دیود است . برای این که تریستور به حالت روشن رفته و در آن حالت باقی بماند ،‌ جریان آنود باید به سطح جریان تثبیت کننده برسد و از جریان نگهدارنده کمتر نشود . معمولاً جریان تثبیت کننده دو برابر جریان نگهدارنده است ، اما هر دو جریان مقدار کمی دارند و کمتر از یک درصد مقدار نامی در بار کامل می باشند .

در حالت بایاس مستقیم ( هنگامی آنود مثبت است ) تریستور را می توان با تزریق جریان به گی

ت نسبت به کاتود منفی به حالت روشن برد .
وظیفه جریان گیت تزریق حفره ها به لایه P داخلی است که به همراه الکترون های لایه N کاتود ، پیوند کنترل مرکزی را می شکنند و تریستور به حالت روشن می برند . پس از این که جریان آنود از سطح جریان تثبیت کننده فراتر رفت ، می توان جریان گیت را قطع کرد و تریستور بدون توجه به شرایط مدار گیت در حالت روشن باقی می ماند . برای خاموش شدن تریستور جریان آنود باید از جریان نگهدارنده کمتر شود ، و پیش از آنکه بتوانیم دوباره ولتاژ مستقیمی را بدون روشن شدن تریستور به آن اعمال کنیم ، زمان نسبتاً طولانی برای رسیدن پیوند کنترل تریستور به حالت انسداد ، باید سپری شود . در بیشتر موارد برای خاموش کردن تریستور ، بوسیله مدار خارجی جریان آنود را مکوس می کنند . عبور جریان معکوس در یک فاصله زمان کوتاهی مطابق شکل (4) به بارها اجازه عبور در لایه های P-N
را می دهد و باعث می شود دو پیوند بیرونی هر نوع جریان معکوس دیگری را پس از بازیابی بار ذخیره شده سد کنند . بار ذخیره شده ، ناشی از حضور حامل ها در این پیوند ، مانع عبور جریان در اثر اعمال مجدد ولتاژ مستقیم نخواهد داشت و معمولاً این زمان برای اعمال مجدد ولتاژ ، بدون شکست ، 10 تا 100 میکرو ثانیه است . بار ذخیره شده برای یک تریستور 20A ، در حدود 20uc

می باشد .
تریستوری که گفته شد ، ابتدایی ترین تریستور تولید شده است و تریستور معمولی نامیده می شود . اخیراً در اثر پیشرفت های انجام شده ، تریستور خاموش شونده با گیت ساخته شده که بر خلاف تریستور معمولی که با قطع جریان آنود خاموش می شود ، می توان آن را با قطع جریان گیت خاموش کرد ؛ قطعی دیگری که اخیراً تولید شده است ، ترکیبی از یک تریستور و یک دیود رساننده

معکوس بر روی یک برش سیلیکونی می باشد . این قطعه در جهت معکوس ، همیشه هدایت می کند ، اما در جهت مستقیم
( مانند یک تریستور معمولی ) کنترل پذیر است . کاربرد تریستور دارای رسانایی معکوس در مدارهای متناوب ساز می باشد که از این قطعه می توان به جای اتصال موازی یک تریستور و یک دیود استفاده کرد .

مشخصه بایاس معکوس تریستور:
مشخصه معکوس یعنی حالتی که کاتود ، مثبت است ، تا زمانی که ولتاژ اعمال شده از ولتاژ شکست پیوند کنترل مرکزی بیشتر نشود ، فقط جریان نشتی عبور خواهد کرد . ولتاژهای شکست مستقیم و معکوس از نظر اندازه مساوی هستند . چون در حالت انسداد معکوس تقریباً همه ولتاژ روی پیوند P-N آنود ظاهر می شود ، پیوند P-N کاتود در ولتاژی حدود10V‌می شکند . هنگامی در جهت مستقیم شکست اتفاق می افتد ،‌ جریان لایه مرکزی P توسط الکترون های کاتود خنثی می شود و قطعه مانند یک دیود در حال رسانایی عمل می کند که دارای دو پیوند با افت ولتاژ مستقیم دو برابر یک دیود است . برای این که تریستور به حالت روشن رفته و در آن حالت باقی بماند ،‌ جریان آنود باید به سطح جریان تثبیت کننده برسد و از جریان نگهدارنده کمتر نشود .
معمولاً جریان تثبیت کننده دو برابر جریان نگهدارنده است ، اما هر دو جریان مقدار کمی دارند و کمتر از یک درصد مقدار نامی در بار کامل می باشند .
مشخصه بایاس مستقیم تریستور:

در حالت بایاس مستقیم ( هنگامی آنود مثبت است ) تریستور را می توان با تزریق جریان به گیت نسبت به کاتود منفی به حالت روشن برد .
انواع تریستورها در الکترونیک صنعتی:
1-Phase Control Thyristors (SCR)
2-Fast Switching Thyristors (SCR)
3-Gate Turn-off Thyristors (GTO)
4-Bidirectional Triode Thyristors (TRIAC)
5-Reverse Conducting Thyristors (RCT)
6-Static Induction Thyristors (SITH)
7-Light Activated Silicon Controlled Rectifiers (LASCR)
8-FET Controlled Thyristors (FET-CTH)
9-MOS Controlled Thyristors (MCT)

1 – تریستورهای کنترل فاز(SCR):
تریستور (SCR)چیست؟
این قطعه (تریستور) به عنوان کلید به کار میرود. کلیدی که حرکت مکانیکی ندارد درنتیجه عمر آن طولانی تر است.
تریستور دارای سه پایه به نامهای (آندa) (کاتدk) و (گیتg) میباشد.
پایه های آند وکاتد در واقع دو سر یک کلید هستند و پایه ی گیت هم نقش شستی کلید را دارد که با زدن آن جریان الکتریکی قطع و وصل می شود.تریستور فقط از یک سو میتواند جریان الکتریکی را هدایت کند. یعنی آند همیشه باید به طرف مثبت وکاتد به طرف منفی باشد.
باید به این نکته توجه کرد که اگر تریستور در ولتاژ AC به کار برده شود فقط نیم سیکل را عبور میدهد.این قطعه در واقع کلیدی است که فقط در جریان DC دقیقآ مثل ک

لید معمولی عمل میکند و در جریان های AC مثل کلید معمولی عمل نمیکند.
اگر پایه ی گیت را با یک مقا ومت یک لحظه به پایه ی آند وصل کنیم تریستور مثل کلید بسته عمل میکند (روشن می شود) و بعد از جدا کردن پایه ی گیت از مقا ومتی که طرف دیگر آن به آند خورده بود تریستور همچنان روشن خواهد ماند.

تریستور را در این شرایط می توان به صورت اتصال سری سه دیود در نظر گرفت که مانع هدایت جریان در هر دو جهت می شوند . مشخصه معکوس یعنی حالتی که کاتود ، مثبت است ، تا زمانی که ولتاژ اعمال شده از ولتاژ شکست پیوند کنترل مرکزی بیشتر نشود ، فقط جریان نشتی عبور خواهد کرد . ولتاژهای شکست مستقیم و معکوس از نظر اندازه مساوی هستند . چون در حالت انسداد معکوس تقریباً همه ولتاژ روی پیوند P-N آنود ظاهر می شود ، پیوند P-N کاتود در ولتاژی حدود10V‌می شکند . هنگامی در جهت مستقیم شکست اتفاق می افتد ،‌ جریان لایه مرکزی P توسط الکترون های کاتود خنثی می شود و قطعه مانند یک دیود در حال رسانایی عمل می کند که دارای دو پیوند با افت ولتاژ مستقیم دو برابر یک دیود است . برای این که تریستور به حالت روشن رفته و در آن حالت باقی بماند ،‌ جریان آنود باید به سطح جریان تثبیت کننده برسد و از جریان نگهدارنده کمتر نشود . معمولاً جریان نگهدارنده است ،‌اما هر دو جریان نگهدارنده کمتر نشود . معمولاً جریان تثبیت کننده دو برابر جریان نگهدارنده است ، اما هر دو جریان مقدار کمی دارند و کمتر از یک درصد مقدار نامی در بار کامل می باشند .
این نوع تریستورها عموما درفرکانس خط کار میکنند و به وسیله کموتاسیون طبیعی خاموش می شوند.زمان خاموش شدن ،درمحدوده 50تا100 میکرو ثانیه می باشد . این تریستور بیشتر برای کلید زنی در سرعت های کم مناسب است . نام دیگر این تریستورها تریستور مبدل میباشد . از انجا که تریستور اصولا یک وسیله کنترل شده از جنس سیلیکون است ،این دسته ازر تریستورها با نام یکسو کننده های کنترل شده سیلیکونی نیز شناخته میشوند.

2- تریستورهای کلید زنی سریع(SCR):
در این نوع از تریستورها سرعت سوئیچ از 5 تا 50 میکرو ثانیه است و کموتاسیون اجباری دارند.هرجایی که نیاز به سرعت بالا در قطع و وصل باشد مثل اینورترها و یکسوکننده های دو جهته میتوان از آنها استفاده کرد . افت ولتاژ مستقیم تریستور در حالت روشن ، تقریبا تابع معکوسی از زمان خاموش شدن می باشد.این تریستور را تحت عنوان تریستور اینورتر نیز میشن

اسند .

– تریستور خاموش شونده با گیت (Gate-turn-off tryristor)
تریستور معمولی که بررسی شد ، در سال های اخیر تکامل یافته و امروزه دو قطعه ج

دید از خانواده تریستورها یعنی تریستور نا متقارن و تریستور خاموش شونده با گیت در دسترس می باشد .
تریستور معمولی دارای دو پیوند P-N است که می تواند ولتاژ زیاد را در یک جهت یا جهت مقابل ، سد نماید . این نکته لازمه اساسی برای کاربرد در مدارهای یکسو ساز است . البته در مدارهای متناوب ساز به قابلیت سد کردن معکوس نیازی نیست ، نیز استفاده می شوند .
برای کاهش زمان بازیابی حالت سد کردن تریستور پس از خاموش شدن ، سیلیکون می تواند نازکتر ساخته شود ، اما در این صورت قابلیت سد کردن ولتاژ معکوس آن از بین می رود . این قطعه را با نام تریستور نا متقارن می شناسد . در مدارهای متناوب ساز یک دیود بصورت موازی با تریستور متصل
می شود بنابراین از دست رفتن توانایی سد کردن ولتاژ معکوس اهمیتی ندارد ، اما زمان کلیدزنی در قیاس با چند ده میکرو ثانیه در مورد تریستور معمولی به چند میکرو ثانیه کاهش می یابد .
تریستور معمولی را فقط می توان با صفر کردن جریان آنود خاموش کرد اما تریستور خاموش شونده با گیت همان طور که نامش پیداست ، با حذف جریان گیت خاموش می شود و مانند تریستور معمولی با تزریق جریان به گیت روشن می شود نماد مداری تریستور خاموش شونده با گیت ، گسترشی از نماد تریستور معمولی است که نقش دو گانه پایه گیت در آن به نمایش در آمده است .

در تریستور خاموش شونده با گیت ، هنگامی که جریان گیت وجود ندارد ، مانند تریستور معمولی پیوند p – N مرکزی در مقابل ولتاژ مثبت آنود نسبت به کاتود مقاومت می کند اما مثل تریستور نامتقارن با ولتاژ معکوس کم با کاتود مثبت دچار شکست می شود . GTO های سد کننده ولتاژ معکوس نیز در دسترس هستند اما این ویژگی به قیمت از دست دادن مقادیر نام

ی دیگر تمام می شود. مثالی از کاربرد آن ها ، بار تشدیدی است . در یک بار تشدیدی ، GTO مانند تریستور معمولی اما با سرعت خاموشی بسیار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد .
شرایط روشن شدن تریستور خاموش شونده با گیت مانند تریستور معمولی است اما بعلت تفاوت ساختمان ، جریان تثبت کننده آن بیشتر است . حالت یک در میان گیت منجر

به رسانایی سریع در سیلیکون می شود ، اما لازم است که جریان گیت مدت طولانی تری در سطح بالا نگه داشته شود تا عمل تثبت بطور اطمینان بخش انجام شود . برای پایین نگه داشتن افت ولتاژ آنود – کاتود هنگام رسانایی ، کمینه کردن جریان گیت مفید است . در غیر ایصورت و لتاژ حالت روشن و در نتیجه
تلفات رسانایی کمی بیشتر از حد معمول است . بعلت سازوکار داخلی تکثیر حامل ها که خود نگهدار است و جریان آنود را در سطحی بالاتر از جریان تثبت کننده نگه می دارد ، تریستور پس از قطع جریان گیت در حالت روشن باقی می ماند . در تریستور خاموش شونده با گیت امکان متوقف کردن تکثیر حامل ها با برداشتن حفره ها از ناحیه P وجود دارد . این کار باعث می شود که ناحیه رسانایی به طرف نتاط آند N در زیر ناحیه ای که الکترود کاتود در دورترین فاصله از الکترود گیت قرار دارد فشرده شود ، تا این که تمام مسیرهای رسانایی قطع شوند . هنگامی که جریان کاتود قطع شد ، جریان گیت – آنود برای مدت کوتاهی برقرار می شود تا قطعه حالت انسداد خود را به دست آورد . میزان جریان لازم گیت برای خاموش شدن در حدود یک پنجم تا یک سوم جریان آنود است که به مقدار چشمگیری بیشتر از جریان روشن شدن است . زمان قطع در مقایسه با سایر تریستور ها کوتاه تر است .
هنگام روشن شدن ، جریانی به گیت تزریق می شود و هنگام خاموش شدن ، یک ولتاژ منفی در حدود 10V – روی گیت – کاتود می افتد که باعث حذف جریان گیت می شود . این ولتاژ باید کمتر از ولتاژ شکست معکوس گیت – کاتود باشد و در ضمن به اندازه ای باشد که بار لازم برای خاموش شدن را بیرون بکشد . خاموش شدن قطعه از نظر فیزیکی پیچیده است ، اما اساس کار بر خارج کردن سریع بارها به وسیله یک جریان گیت بالا ، نزدیک به جریان آنود ، اس

توار است . این جریان در زمانی کمتر از یک میکرو ثانیه برقرار می شود . ب

رای محدود کردن آهنگ افزایش ولتاژ آنود هنگام خاموش شدن یک خازن ا

سنابر با تریستور موازی می شود .

4- تریستورهای دوجهته یا تریاک(TRIAC):
تریاک وسیله ای است که میتواند در هر دوجهت هدایت کند وغالبا در کنترل فاز ac استفاده می شود . هر تریاک را میتوان همانطور که در شکل زیر نمایش داده شده به صورت اتصال موازی – معکوس دو SCRکه دارای گیت مشترک هستند ،در نظر گرفت. از انجایی که تریاک یک وسیله دوجهته است ، پایه های ان نامی تحت عنوان کاتد یا آند ندارنداگر ترمینال MT2نسبت به ترمینال MT1مثبت باشد ، می توان با اعمال سیگنال مثبت به گیت بین پایه های گیت Gوتر مینالMT1 تریاک را روشن نمود . برای رو شن کردن تریاک نیاز نیست که دوسیگنال مثبت و منفی برای گیت داشته باشیم و وجود یک سیگنال مثبت یا منفی کفایت میکند .

5- تریستورها هدایت معکوس(RCT):
در بسیاری از مدارهای چاپر و اینورتر یک دیود بصورت موازی ومعکوس به یک تریستور متصل میشود تا نیاز خاموشی مدار کوتاسیون را بهبود بخشیده وامکان برقراری جریام معکوس ناشی از بار سلفی را فراهم کند . دیود ، سطح ولتاژ ممانعت کننده معکوس تریستور ر

ا به یک تا دو ولت زیر مقدار حالت پایدار می اورد . گرچه در شرایط گذرا ممکن است ولتاژ معکوس به خاطر ولتاژ القا شده در اندوکتانس پراکندگی مدار در قطعه به30 ولت برسد .
RCTقطعه ای است که مشخصه های عنصر را با نیاز مدار تطبق می دهد ومیتوان انرا همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است ، مشابه یک تریستور با یک دیو

د موازی معکوس در داخل ان در نظر گرفت . RCTتریستور نا متقارن نیز نامیده میشود . ولتاژ ممانعت کننده مستقیم بین 400 تا 2000 ولت تغییر کرده وجریان میتواند تا 500 آمپر افزایش یابد .مقدار ولتاژ ممانعت کننده معکوس معمولا بین 30 تا 40 ولت است . از انجایی که نسبت جریان مستقیم گذرنده از تریستور به جریان معکوس دیود برای یک قطعه مقدار ثابتی است،کاربردهای انها به طراحی مدار های خاص محدود میشود .

6- تریستورهای القا استاتیک:
این المان جدید که SITH نام دارد با اعمال یک پالس مثبت به گیتش روشن شده و با اعمال یک پالس مثبت به گیتش خاموش میشود.
سرعت این المان در حد 1 تا 5 میکرو ثانیه است که از بقیه انواع تریستورها سریعتر است.همچنین دارای dv/dtو di/dt قابل توجهی است.
7-یکسو کننده های کنترل شده سیلیکونی فعال شونده با نور
این تریستور با تابش مستقیم نور به تراشه سیلیکونی روشن میشود . زوجهای حفره الکترونی که در اثر تابش نور ایجاد شده اند ، تحت تاثیر میدان الکتریکی جریان تریگر را تولید می کنند . ساختمان گیت طوری طراحی شده که به حد کافی گیت حساس باشد تا توسط منابع نور عملی تریگر شود .
LASCR ها در کاربردهای جریان و ولتاژ بالا مورد استفاده قرار میگیرد . برخی از این کاربردها عبارتند از : خط انتقال ولتاژ بالا وتصحیح توان راکتیو استاتیک در LASCRمیان منبع نوری محرک وقطعه کلید زنی مبدل توان ،ایزولاسیون کامل الکتریکی وجود دارد . ولتاژ نامی

این تریستورها میتواند تا4کیلو ولت در 1500آمپر در شرایطی که توان منبع تریگر نوری کمتر از 100میلی وات باشد ،بالا رود .

8- تریستورهای کنترل شوندهFET:
یک عنصرFET – CTH از ترکیب موازی یک MOSFETویک تریستور همانطور که در شکل زیر نشان داده شده است ،پدید می اید. اگر ولتاژ کافی به گیت MOSFETاعمال

شود (معمولا3ولت)یک جریان تحریک بطور داخلی برای تریستور تولید می شود . این عنصر سرعت کلید زنی di/dtوdv/dt بالایی دارد .این عنصر می تواند مانند تریستورهای معمولی روشن گردد ، اما نمی توان آن را با کنترل گیت خاموش کرد . کاربردهای این وسیله در مواردی است که باید از آتش کردن به وسیلع نور استفاده شود تا عایق سازی الکتریکی بین ورودی یا سیگنال کنترل وعنصر کلید زنی مبدل قدرت فراهم گردد

9- تریستور کنترل شونده MOS:
تریستور کنترل شونده MOS (MCT) خواص تریستور چهار لایه نوزا ویک

ساختار گیت MOS راترکیب می کند . شمای یک MCT در شکل زیر نشان داده شده است . ساختار NPNPرا می توان بایک ترانزیستور NPN،Q1 ویک ترانزیستورPNP،Q2نمایش داد . ساختار گیت MOSرا میتوان با یک MOSFETکانال P،M1 ویک MOSFET کانال

n، M2 نمایش داد .

مشخصات خوب این المان عبارتند از:
سرعت سوئیچ بالا،تلفات توان کم،مقدار افت ولتاژ کم در حین هدایت و امپدانس ورودی بالااست .
خاموش کردن تریستور:
اگر پایه ی گیت منفی شود تریستور خاموش می شود. برای این کار میتوانیم یک پالس منفی به آن بدهیم. اگر پایه ی گیت را با یک مقا ومت به پایه ی کاتد وصل کنیم تریستور خاموش خواهد شد. در ضمن تریستور حداقل جریانی دارد و اگر جریان از آن حداقل کمتر شود آنگاه نیز تریستور خاموش میشود.
پس اگر تریستور را با دادن پالس مثبت به گیت آن روشن کردیم و سپس پایه ی گیت را جدا کردیم (به هیچ جا وصل نبود) تا زمانی که گیت را منفی نکردیم یا جریان عبوری از
تریستور (آند_ کاتد تریستور) از حداقل کمتر نشده تریستور خاموش نمیشود.
هشدار:
1- هیچگاه نباید ولتاژی که تریستور در آن کار میکند بیش از ولتاژ تعریف شده ی( آند- کاتد) باشد.
2- نباید بیش از جریان تعریف شده ی تریستور از آن جریان عبور داد.
3- جریان گیت نباید از حد مجاز بیشتر شود.
تشخیص پایه های تریستور
گیت به کاتد در گرایش مستقیم راه می دهد . ودر گرایش معکوس راه نمی دهد و در حالت معمولی آند به کاتد راه نمی دهد . از همین روش برای تشخیص پایه

های آن می توان استنفاده کرد .
یعنی دنبال پایه ای می گردیم که مانند یک دیود در حالت گرایش مستقیم عمل کند . در این حالت ترمینال قرمز مولتی متر کاتد و ترمینال مشکی G را نشان می دهد . و پایه باقیمانده آند است .

تریستورخاموش شونده باگیت:
(Gate-turn-off tryristor)
تریستور معمولی که بررسی شد ، در سال های اخیر تکامل یافته و امرو

زه دو قطعه جدید از خانواده تریستورها یعنی تریستور نا متقارن و تریستور خاموش شونده با گیت در دسترس می باشد .
تریستور معمولی دارای دو پیوند P-N است که می تواند ولتاژ زیاد را در یک جهت یا جهت مقابل ، سد نماید . این نکته لازمه اساسی برای کاربرد در مدارهای یکسو ساز است . البته در مدارهای متناوب ساز به قابلیت سد کردن معکوس نیازی نیست ، نیز استفاده می شوند .
برای کاهش زمان بازیابی حالت سد کردن تریستور پس از خاموش شدن ، سیلیکون می تواند نازکتر ساخته شود ، اما در این صورت قابلیت سد کردن ولتاژ معکوس آن از بین می رود . این قطعه را با نام تریستور نا متقارن می شناسد . در مدارهای متناوب ساز یک دیود بصورت موازی با تریستور متصل
می شود بنابراین از دست رفتن توانایی سد کردن ولتاژ معکوس اهمیتی ندارد ، اما زمان کلیدزنی در قیاس با چند ده میکرو ثانیه در مورد تریستور معمولی به چند میکرو ثانیه کاهش می یابد .
تریستور معمولی را فقط می توان با صفر کردن جریان آنود خاموش کرد اما تریستور خاموش شونده با گیت همان طور که نامش پیداست ، با حذف جریان گیت خاموش می شود و مانند تریستور معمولی با تزریق جریان به گیت روشن می شود . ساختار پیچ

یده تر تریستور خاموش شونده با گیت نسبت تریستور معمولی نماد مداری تریستور خاموش شونده با گیت ، گسترشی از نماد تریستور معمولی است که نقش دو گانه پایه گیت در آن به نمایش در آمده است در ناحیه آنود تریستور خاموش شونده با گیت در لا

یه P نقاط N با ناخالصی زیاد وجود دارد که علامت + بیانگر این نکته است . ساختار گیت – کاتود بصورت یک در میان است یعنی هر الکترود از تعداد زیادی کانال های نزدیک به هم تشکیل شده است .
در تریستور خاموش شونده با گیت ، هنگامی که جریان گیت وجود ندارد ، مانند تریستور معمولی پیوند p – N مرکزی در مقابل ولتاژ مثبت آنود نسبت به کاتود مقاومت می کند اما مثل تریستور نامتقارن با ولتاژ معکوس کم با کاتود مثبت دچار شکست می شود . GTO های سد کننده ولتاژ معکوس نیز در دسترس هستند اما این ویژگی به قیمت از دست دادن مقادیر نامی دیگر تمام می شود . مثالی از کاربرد آن ها ، بار تشدیدی است . در یک بار تشدیدی ، GTO مانند تریستور معمولی اما با سرعت خاموشی بسیار زیاد مورد استفاده قرار می گیرد .
شرایط روشن شدن تریستور خاموش شونده با گیت مانند تریستور معمولی است اما بعلت تفاوت ساختمان ، جریان تثبت کننده آن بیشتر است . حالت یک در میان گیت

منجر به رسانایی سریع در سیلیکون می شود ، اما لازم است که جریان گیت مدت طولانی تری در سطح بالا نگه داشته شود تا عمل تثبت بطور اطمینان بخش انجام شود . برای پایین نگه داشتن افت ولتاژ آنود – کاتود هنگام رسانایی ، کمینه کردن جریان گیت مفید است . در غیر این صورت ولتاژ حالت روشن و در نتیجه تلفات
رسانایی کمی بیشتر از حد معمول است . بعلت سازوکار داخلی تکثیر حامل

ها که خود نگهدار است و جریان آنود را در سطحی بالاتر از جریان تثبت کننده نگه می دارد ، تریستور پس از قطع جریان گیت در حالت روشن باقی می ماند . در تریستور خاموش شونده با گیت امکان متوقف کردن تکثیر حامل ها با برداشتن حفره ها از ناحیه P وجود دارد . این کار باعث می شود که ناحیه رسانایی بطرف نقاط آنود N
در زیر ناحیه ای که الکترود کاتود در دورترین فاصله از الکترود گیت قرار دارد فشرده شود ، تا این که تمام مسیرهای رسانایی قطع شوند . هنگامی که جریان کاتود قطع شد ، جریان گیت – آنود برای مدت کوتاهی برقرار می شود تا قطعه حالت انسداد خود را به دست آورد . میزان جریان لازم گیت برای خاموش شدن در حدود یک پنجم تا یک سوم جریان آنود است که به مقدار چشمگیری بیشتر از جریان روشن شدن است . زمان قطع در مقایسه با سایر تریستور ها کوتاه تر است .
خلاصه ای از لازمه های مدار گیت تریستور خاموش شونده با گیت .هنگام روشن شدن ، جریانی به گیت تزریق می شود و هنگام خاموش شدن ، یک ولتاژ منفی در حدود 10V

– روی گیت – کاتود می افتد که باعث حذف جریان گیت می شود . این ولتاژ باید کمتر از ولتاژ شکست معکوس گیت – کاتود باشد و در ضمن به اندازه ای باشد که بار لازم برای خاموش شدن را بیرون بکشد . خاموش شدن قطعه از نظر فیزیکی پیچیده است ، اما اساس کار بر خارج کردن سریع بارها به وسیله یک جریان گیت بالا ، نزدیک به جریان آنود ، استوار است . این جریان در زمانی کمتر از یک میکرو ثانیه برقرار می شود . برای محدود کردن آهنگ افزای

ش ولتاژ آنود هنگام خاموش شدن یک خازن اسنابر با تریستور موازی می شود .
یک مدار ساده کنترل گیت با اعمال جریان مثبت به بیس ترانزیستور T1 برقراری جریان در گیت از طریق R1 و C1 را با مقدار اولیه ای که توسط R1 تنظیم می شود ، امکان پذیر می کند . دیود زنر D1 هنگام رسیدن به ولتاژ رسانا می شود بنابراین بار روی C1 در سطح (مثلا) 12V باقی می ماند و عبور جریان پیوسته کوچکی از منبع 10V به گیت که در شرایط ایده آل لازم است ، ممکن می شود. معکوس کردن جریان باعث روشن شدن T2 و خاموش شدن T1 می شود. هنگامی که T2 روشن است ، خازن C1 از طریق T2 تخلیه شده ، جریان گیت حذف و تریستور خاموش می شود . خازن C2 که با تریستور موازی است ولتاژ آنود – کاتود رامحدود می کند .

کموتاسیون با تریستور:
تریستور معمولا با اعمال یک پالس به گیت روشن می شود.
هنگامی که تریستور در وضعیت هدایت قرار می گیردافت ولتاژ ان کوچک و بین 025 تا V 2 می با شد.اما در اکثر ماقع از ان صرف نظر می شود. هنگامی که تریستور روشن شد و شرایط خروجی مورد نظر برقرار گشت معمولا لازم که انرا خاموش کنیم . خاموش کردن به این معنی است که هدایت مستقیم تریستور متوقف شود و تکرار یک ولتاژ در سر آند , بدون اعمال سیگنال گیت موجب عبور جریان نخواهد شد . کموتاسیون , فرایند خاموش کردن تریستور بوده و معمولا موجب انتقال جریان قسمت از مدار می شود.
در یک مدار کموتاسین خاموش کردن معمولا المانهای اضافی استفاده می شود. با پیشرفت در امر ساخت تریستورها –مدارهای کموتاسیون متعددی ساخته شده و هدف از ساخت همه انها خاموش کردن راحت تریستورهاست.
تکنیکهای چندی برای خاموش کردن تریستور وجود دارد :لیکن 2 دسته بزرگ می توان جایی داد.
1-کموتاسیون طبیعی

2- کموتاسیون اجباری

کموتاسیون طبیعی:
اگر ولتاژ منبع یا ورودی AC باشد جریان تریستور از یک صفر طبیعی می گذ

 

رد و یک ولتاژ معکوس در دو سر تریستور ظاهر می گردد ,لذا این وسیله بدلیل رفتار طبیعی ولتاژ منبع طور خودکار خاموش میگردد . این مساله به نام کموتاسیون طبیعی یا کموتاسیون خط معروفست .
در عمل تریتور به طور همزمان با عبور ولتاژورودی مثبت از هر سیکل اتش می شود تا کنترل پیوسته آتش عملی گردد.این نوع کموتاسین در کنترل کننده های ولتاژ AC یکسو کننده ها با فاز کنترل شده و سیکلو کانورتر ها کارمی رود .
زاویه تاخیر اتش ((a: عبارتست از زاویه بین عبور از ولتاژ ورودی ولحظه ای که تریستور اتش می شود.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب در pdf دارای 27 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب در pdf :

سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب

 

فهرست مطالب

مقدمه

نحوه تعویض سیم پیچی سوخته یک موتور الکتریکی
سیم پیچی مجدد موتور الکتریکی با تغییر خصوصیات آن
عیب یابی

 

 

مقدمه :
امروزه در صنعت موتور های الکتریکی بطور چشمگیری مورد استفاده قرار می گیرندوهیچ کارخانه ای یا موسسه فنی خود را بی نیازاز استفاده موتور های الکتریکی جهت تبادل قدرت نمی داند.
در این میان موتور های جریان متناوب با توجه به ساختمان ساده و تنوع تعداد انها از لحاظ قدرت (اعم از تک فاز وسه فاز)همچنین ملاحظات اقتصادی ع

دم نیاز به مراقبت های ویژه نسبت به انواع دیگر موتورها(جریان مستقیم وسنکرون)کاربرد بیشتری داشته وروز به روز بر مصرف آنها افزوده می شود
‌سیم پیچی موتورهای الکتریکی جریان متناوب ، بصورتهای مختلف امکان پذیر میباشد . بطوری که میتوان این موتورها را با کلافهای یک اندازه و یا در اندازه های مختلف و بصورت یک طبقه یا دو طبقه و با شیار کسری سیم پیچی نمود . همچنین انواع اتصالات بین کلافها یا گروه کلافها نیز امکان پذیر میباشد.

نحوه تعویض سیم پیچی سوخته یک موتور الکتریکی
انتخاب روش مناسبی برای سیم پیچی یک موتور الکتریکی گاه ساده بود و گاهی نیز احتیاج به بررسی های مختلف دارد . مثلا در خیلی از مواقع لازم میشود که سیم پیچی یک موتور سوخته را تعویض نمائیم . در این صورت میتوان با بررسی ودقت در سیم پیچی سوخته و برداستن یک نقشه ساده و مشخصات لازم از روی آن ، مجددا همان سیم پیچی را تکرار نمود .
تعویض سیم پیچی یک موتور سوخته :
ترتیب کار برای تعویض سیم پیچی یک موتور سوخته بشرح زیر می باشد :
1- جدا کردن رتور از استاتور (باز کردن موتور)
2- برداشتن مشخصات و نقشه ازروی سیم پیچی استاتور
3- خارج کردن سیم های سوخته ازداخل شیارها
4- اندازه گیری قطر سیم و تعداد دور کلافها
5- عایق کاری داخل شیارها
6- ساختن قالب برای تهیه کلافها
7- پیچیدن کلافها
8- جا زدن کلافها در داخل شیار

9- محکم کردن سیمها در داخل شیار
10- سربندی کلافها موتور
11- نوار بندی کلافهای موتور
12- آزمایش موتور توسط وسایل اندازه گیری
13- سوار کردن موتور بطور موقت
14- آزمایش موتور بوسیله اتصال به برق
15- باز کردن مجدد موتور و کنترل عایق بندی و نوار پیچی آن
16- لاک زدن موتور
17- سوار کردن کامل موتور و آزمایش مجدد .
حال به شرح هر یک از مراحل ذکر شده برای تعویض سیم 
1-1 جدا کردن رتور از استاتور ( باز کردن موتور) :

برای باز کردن موتور ، قبل از هر کاری باید دقیقا موتور را بررسی نموده و نحوه با زکردن قطعات آن را طرح ریزی نمود . قطعات مشابه ویا قطعات خاص موتور را باید قبل از باز کردن علامت گذاری نموده تا در موقع سوار کردن ، مجددا بطور صحیح در جای خودقرار گیرند . یکی از قسمتهای مهم ، در پوش ها ی موتور می باشد که میتوان محل هر کدام را با گذاشتن یک علامت ( مثلا توسط سنبــه یـــا ســـوزن خط کش ) برروی درپوش و پوسته موتورمشخص نمود . در موقع باز کردن موتور ، باید دقت کافی نمود که هر قطعه را چگونه و از کدام محل جدا می نمائیم و تمام قطعات جدا شده را بعد از تمیز کردن ، در داخل جعبه مخصوصی قرار داده تا قطعات آن مفقود نشده و در موقع سوار کردن مجدد آن ، به مشکلی برخورد ننمائیم .

2-1 برداشتن مشخصات و نقشه از روی سیم پیچی استاتور:
برای تجدید سیم پیچی ، باید یک نقشه از روی سیم پیچی معیوب برداشته و مشخصات لازم را یاداشت نمود . این مشخصات و نقشه باید به نحوی برداشته شود که اولا قابل استفاده بوده و برای دوباره پیچی و سر بندی کلافها ، ما را راهنمایی نماید . برای این منظور باید به نکات زیر دقت نمود:
الف : تعداد سرهای خروجی موتور .

ب : گام کلاف ها
ج : تعداد کلاف های موتور .
د: نوع سیم پیچی موتور ( یک طبقه یا چند طبقه )
ه : نوع اتصال موتور( ستاره ـ مثلث ـ یک دور یا چند دور )
و : اتصال کلافهای هر فاز ( سری یا موازی )
ز : تعداد سیمهای موازی
3-1 خارج کردن سیمهای سوخته از داخل شیار :
برای خارج کردن سیم های سوخته از داخل شیار ، باید ابتدا گوه عایق را که در روی سیم ها می باشد ، از شیار خارج نمود .بدین منظور میتوان از یک تیغه اره آهن بر استفاده نموده و با فروبردن دندانه های آن در جهت طول گوه و بازدن ضربه به انتهای آن گوه را خارج نمود . پس از آن اگر سیمهای موتور کاملاسوخته و چسبندگی به یکدیگر و به جداره شیار نداشته باشند ، میتوان آنها را براحتی از شیار خارج نمود . اما چون معمولا کلافها توسط لاک یک پارچه شده وبه جداره شیار نیز چسبیده اند ، باید آنها را بوسیله حرارت کاملا سوزاند . باید دقت نمود که حرارت برای تمام نقاط استاتور یکنواخت بوده وسیم پیچ نیز آتش نگیرد و همچنین اهن موتور ( ورقه های دیناموبلش ) نباید زیاده از حد داغ شوند .
پس از سوزاندن لاک سیم ها ، با دقت تمام اقدام به خارج کردن سیم ها از داخل شیارها می نمائیم . در بعضی مواقع لازم است که یک طرف کلافها را پیش از س

وزاندن ،با اره و یا قلم بریده و توسط سنبه تخت ، سیمها را از شیار خارج نمائیم . دراین صورت باید دقت نمود که و رقه های دیناموبلش و یا پوسته موتور ، صدمه ای نبیند .روش دیگری که برای سوزاندن سیمهای لاکی داخل شیارها استفاده میشود ، عبور جریان الکتریسته از بازو های کلاف می باشد .برای این منظور از یک ترانسفورماتور و با ولتاژ کم و جریان زیاد ، استفاده میشود .
با قرار دادن سیمها در داخل تری کلراتیلن ( C2 HCL) بمدت چند ساعت نیز میتوان لاک سیمها را نرم نموده و انها را براحتی از شیار خارج نمود .

4-1 اندازه گیری قطر سیم و تعادل دور کلافها :
پس از ان که سیمهای یک شیار را خارج نمودیم ، باید تعداد رشته سیمهای آن را شمرده و یاداشت نمائیم. و چنانچه موتور دو طبقه باشد ، تعداد سیمهای داخل یک شیار را نصف نموده تا تعداد دور هرکلاف بدست آید.
همچنین در صورتی که از چند سیم بصورت موازی برای کلافها استفاده شده باشد ، باید تعدادآنها را قبل از خارج کردن از شیار ، مشخص نمود . علاوه بر ان باید یک رشته از سیم را پس از سوزندان و پاک کردن لاک آن، کاملا صاف نموده وقطر آن را بوسیله میکرومتر اندازه گیری نمود .

5-1 عایق کاری داخل شیارها :
دلیل عایق کردن داخل شیارها این است که سیمهای داخل شیار با بدنه موتور ، اتصال پیدا نکنند و چون امکان این که در هنگام پیچیدن کلاف و یا در موقع جا زدن

در داخل شیار ها ، لاک روی سیم زخمی شود ، وجود دارد ، لذا باید حتما داخل شیارها را عایق نمود . قبل از قرار دادن عایق داخل شیارها، باید با وسایل مناسب ، شیارها را تمیز نموده و قطعات و ذرات مربوط به عایق های قبلی و لاک و غیره که احتمالا داخ

ل شیارچسبیده است ، از بین برد
طول عایق معمولا 6 الی 10 میلیمتر بیشتر از طول شیار و عرض آن مطابق فرم شیار استاتور انتخاب میشود .
لبه های عایق را می توان از دو طرف شیار،بطرف داخل تا کرد تا از حرکت عایق در داخل شیار جلو گیری شود و همچنین به استحکام مکانیکی عایق در آن قسمت بیافزاید تا در موقع فرم دادن به سیم پیچ پاره نشود . در این صورت طول عایق را بایستی به اندازه لبه های تا شده بیشتر از حالت قبل انتخاب نمود .
پس از قرار دادن عایق درداخل شیار ، باید یک قالب را که بفرم و اندازه شیار بوده و معمولا از چوب ساخته میشود ، درداخل شیار جا زد تا عایق ، کاملا بفرم شیار در آمده وفضای خالی کافی ، جهت قرار دادن سیم ، ایجاد شود .
جنس عایق ، معمولا از کاغذ اغشته بروغن و یا کاغذ پر شیان ( شو میز ) بوده و ضخامت آن بستگی به اندازه شیار وولتاژ سیم پیچ دارد .
6-1 ساختن قالب برای تهیه کلافه ها :

 

کلافهای موتور باید ابتدا بر روی یک قالب مناسب پیچیده وشده و سپس در شیارها جازده شوند .برای تنظیم این قالب ، ابتدایکی از شیارهای استاتور را بعنوان شیار شماره یک انتخاب نموده و سپس شیار بعدی را با توجه به گام سیم پیچی مشخص می کنیم و پس از آن قطعه سیمی رادر دو شیارذکر شده قرار داده و به سیم مزبور ، فرم و انداز

ه کلافها را می دهیم سپس دو سر سیم را به یکدیگر نزدیک کرده وآنها را به هم می تابانیم . باید دقت نمود که اگر محیط سیم کم باشد ، برای جا انداختن کلافها درداخل استاتور ، با مشکل روبرو شده و اگر محیط سیم ( حلقه ) زیاد باشد ، باعث بهم خوردن فرم مجموعه سیم بندی شده و فضای زیادی را اشغال خواهد نمود و علاوه بر زیاد شدن مقاومت سیم پیچی و حجم سیم بکار رفته ، احتمالا برای جا انداختن در پوش های موتور ، با مشکل مواجه خواهیم شد .
پس از آن که سیم ، بفرم یک حلقه مناسب در آورده شد ، آن را از داخل استاتور خارج نموده و برروی دو نیم قالب متحرک قرار داده و قطعات نیم قالب را از یدیگر انقدر دور می کنیم تا سیم بحالت کاملا کشیده در آید و سپس مهر ه های نیم قالب بیکدیگرو یابرای یکسان بودن اندازه کلافهای بعدی و ساده تر شدن تنظیم نیم قالب ها، یک قطعه چوب مناسب را در فاصله بین دو نیم قالب قرار داد. می توان قالب ها چند طبقه ساخته و چند کلاف را بر روی قالب پیچید.
7-1 پیچیدن کلافها :
پس از ساختن قالب ها باید آنها را بهمراه نگهدارنده ها ، بر روی محور دستگاه سیم پیچی سوار نموده و قرقره سیم را نیز در پایه مخصوص خود جای داده و پس از اطمنان از ثابت ماندن قرقره سیم ، ابتدای سیم را به قالب بسته و شروع به پیچیدن می نمائیم . در هنگام پیچیدن سیم باید دقت نمود که سیم ها بموازات یکدیگر پیچیده شده و از روی یکدیگر عبور ننمایند . چون در این صورت جا زدن آنها در داخل شیارها مشکل بوده و علاوه بر آن ، احتمال سائیدگی سیم ها بر یکدیگر افزایش یافته و خطر اتصال کوتاه حلقه ها بیکدیگر در اثر از بین رفتن عایق ، وجود خواهد داشت.
پس از کامل شدن تعداد دور یک کلاف باید ظرفیت کلاف را توسط نوار پارچه‌ای – نخ یا سیم در محل شیارهایی که در دو سر قالب و دیواره های فیبری ایجاد شده است و یا در محل خالی بین دو قطعه قالب متحرک ، بطور آزاد بسته و سپس قالبها را باز نموده و کلاف ها را در جهت شیب قالب ، از داخل قالبها ، خارج نمود .
سیمی که برای پیچیدن کلاف استفاده میشود ، باید از نظر استقامت حرارتی و ضخامت عایق ، مشابه سیم اصلی موتور و یا بیشتر از آن باشد .

8-1 طرز جا زدن کلاف ها در شیارها :
پس از آماده کردن کلاف ها و هم چنین عایق کردن شیارها ، باید اقدام به جا زدن کلاف ها درداخل شیار نمود . این عمل باید بترتیب خاص و با تمرین کافی انجام گیرد تا سیمها زخمی نشده و کلاف در داخل شیار جای گیرد . برای این کار ابتدا استاتور را برروی یک پایه مناسب قرار داده و سپس یکی از کلافها را طوری در دست می گیریم ک

ه مثلا دوسر کلاف بطرف راست باشد . پس از آن نوار یا سیم نگهدارنده یک بازوی کلاف را به سمت چپ یا راست حرکت داده تا تمام سیمهای یک بازوی کلاف ، آزادنه در بین انگشتان قرار گیرد . سپس کلاف را با دقت بداخل استاتور برده و به آرامی شروع به قرار دادن کلاف درداخل شیار استاتور مینمائیم .
معمولا چون ضخامت یک کلاف ، ازدهانه شیار بیشتر بوده و نمی توان بازوی کلاف را یکباره در داخل شیار قرار داد، لذا باید هادی های بازوی کلاف را در دسته های چند تایی در داخل شیار جای داد . این عمل بسادگی و بوسیله گرفتن هر سمت کلاف ما بین انگشت شست وانگشت نشان دودست و حرکت انگشتان نشان دو دست بطور متناوب به بالا و پائین امکان پذیر میگردد . در ضمن باید توسط انگشتان شست ، فشارخیلی کمی بر روی سیم ها وارد ساخت .

برای قرار دادن بازوی دوم کلاف و همچنین بقیه کلافها نیز باید بهمین صورت عمل نمود. ترتیب قرار دادن بازو ها نیز بسته به نوع سیم پیچی و گام کلاف دارد در هنگام جدا کردن و یا قرارد دادن سیمها درداخل شیار استاتور ، باید دقت نمود که یک یا چند حلقه از کلاف کشیده نشده و یا بصورت متقاطع قرار نگیرند زیرا علاوه بر از بین بردن زیبایی سیم پیچ ، خطر پاره شدن و یا اتصال کوتاه بین سیمها وجود داشته وزمان بیشتری صرف جا زدن بازوها در داخل شیار خواهد شد . پس از قرار دادن و اولیه کلاف در استاتور ، باید بررسی نمود که اندازه کلاف مناسب باشد . در غیر این صورت ، باید اندازه قالب سیم پیچی را متناسب با اندازه جدید ، تغییر داد .
پس از جا زدن و چرخیدن رتور نیز به سیمها صدمسبابه دست کلاف را بسمت خارج از استاتور فشار داد تا کلاف در دو لبه شیار تا خورده و فضای خالی مناسب برای کلافهای بعدی ایجاد شود .
سرعت عمل جازدن کلاف درداخل شیار و مدت زمانی که بدین منظور صرف میشود ، بستگی زیادی به نسبت پهنای دهانه شیار ( S ) به قطر سیم ( D ) دارد . هر چه این نسبت کمتر باشد ، انجام این کار مشکل تر خواهد بود . حاصل S /D باید از 5/1 بزرگتر باشد اگر این نسبت از 2 بیشتر باشد ، سیمهای متقاطع نیز براحتی درداخل شیار جای خواهند گرفت و سرعت عمل بیشتر خواهد شد .

طول شیار و قطر دهانه استاتور و قطر سیم نیز در سرعت انجام کار تاثیر دارند . هر چه طول شیار کوچکتر و دهانه استاتور بزرگتر باشد، بازوهای کلافها، راحتتر در داخل شیارها قرار میگیرند. سیمهای با قطر متوسط را بهتر از سیمهای با قطر خیلی کم و یا با قطر خیلی زیاد ، میتوان درداخل شیارها جای داد.
درموارد خاص ، میتوان با مالیدن پارافین به سیمها انها را راحت تر در داخل شیار قرار داد. مقدار پارافین باید کم باشد تا در هنگام لاک زدن مشکلی ایجاد نکند .
برای این که هادیها در داخل شیار ، بهتر جای بگیرند ، باید توسط گوه مخصوص شیار که جنس آن معمولا از فیبر میباشد گاهی درامتداد دهانه شیار بر روی سیمهای داخل شیار کشید تا جا برای سیمهای باقیمانده باز شود .
9-1 محکم کردن سیم ها در داخل شیار :
سیمها باید درداخل شیار موتور کاملا محکم شوند تااز ارتعاش و یا خارج شدن آنها ازداخل شیار جلو گیری شود . برای این منظور پس از آن که کلاف در داخل شیار قرار گرفت یک عایق ضخیم روی آن قرار داده و سپس در مرحله آخر یک گوه

عایق ( معمولا چوبی ) که بفرم فضای خالی بالای شیار میباشد قرار میدهند این گوه باید علاوه بر عایق بودن ، تحمل در جه حرات موتور را داشته باشد .
10–1 سر بندی کلافه های موتور :
پس از قراردادن گروه کلافه ها در شیاره

ای استاتور ، باید اقدام به سر بندی کلافها مطابق نقشه نمود . برای این کار، ابتدا سر بلندی کلافهای مربوط به یک فاز را انجام داده و ابتدا و انتهای آن را مشخص می نمائیم و سپس دو فاز دیگر را بترتیب سر بندی می کنیم و پس از آن اتصالات را بدقت لحیم نموده به یکدیگر جوش میدهیم تا اتصالات محکم و کامل شوند . سرهای خروجی هر فاز را نیز بهتر است که توسط سیمهای افشان و با عایق مقاوم در مقابل حرارت به جعبه ترمینال موتور وصل نمائیم .
برای مشخص کردن ابتدا و انتهای هر کلاف و یا هر فاز میتوان از اهم متر و یا لامپ آزمایش استفاده نمود . برای اتصال کلافها بیکدیگر بایدسر سیمها را از لاک پاک نمود لاک روی سیمهای لاکی با قطر بیشتر از 6 / 0 میلیمتر را میتوان توسط چاقو از بین برد . این کار احتیاج به تجربه و مهارت زیادی دارد تا در حین عمل، سیم زخمی نشده تا بعدا در اثر تا کردن یا تابانیدن نشکند .
لاک روی بعضی از سیمها را میتوان بروش شیمیایی نیز از بین برد . بعنوان مثال ، لاکهای روغنی را میتوان بکمک استن ـ بنزل ـ الکل و یا مخلوطی از آنها ، از بین برد . لاکهای پلی آمیدی را میتوان با قرار دادن سر سیم در محلول 60 % اسید فرمیک

و درجه حرارت 60درجه بمدت تقریبا 30 ثانیه ، از بین برد . در صورت استفاده از این روش باید مراقبت نمود که اسید فرمیک با پوست بدن تماس پیدا نکند و پس از اتمام کار نیز باید سیم را با آب جاری شسته و تمیز نمود . از اسید سولفوریک و یا اسید فسفریک نیز میتوان بجای اسید فرمیک استفاده کرد ، اما نتیجه ضعیف تر می باشد . اما نتیجه ضعیف تر می باشد . علاوه بر اینها میتوان از فنل نیز برای این گونه لاکها استفاده نمود . دراین صورت باید سر سیم را در محلول 60% فنل و آب 60 درجه سانتیگراد آنقدر نگه داشت که عایق

سیم نرم شده و توسط برس پاک شود . در اینجا نیز باید از تماس فنل با پوست بدن جلوگیری نمود .
توسط سود ( NOH) مذاب نیز میتوان همه نوع لاکی را از روی سیم پاک نمود . هر یک از روشهای شیمیایی باید بخارهای حاصله را از محل کار توسط هواکش خارج نمود .
روش دیگری که برای پاک کردن و از بین بردن لاک روی سیم استفاده میشود ، روش حرارتی میباشد . بدین منظور باید سر سیم را در زمان کم روی شعله گاز گرفته تا عایق آن بسوزد . پس از لاک ، باید سیم رادر محلول الکل و آب با نسبت مساوی فرو کرد تا سیم سخت شود .
پس از بین بردن لاک روی سیم ها ، بایستی سیمهایی را که باید با یکدیگر اتصال یابند بیکدیگر تاب داده و سپس سیم پیچ های هر فاز را توسط اهم متر برای قطع‌شدگی امتحان نموده و در صورت سالم بودن ، محل های اتصال را لحیم نمود و یا جوش داد . در اتصال سیم های مسی بیکدیگر برای این که از اکسید شدن محل لحیم جلو گیری شود ، باید ابتدا محل تابیده شده را در محلول الکل و کلوفونیم فرو برده و سپس با قلع 40 تا 60 درصد ( LS 40 – LS60) توسط هویه یا حمام ( ظرف ) قلع مذاب عمل لحیک کاری را انجام داد . درکارهای سری اگر حمام قلع دارای درجه حرارت 240 درجه سانتی گراد باشد ، سرعت عمل خیلی زیاد خواهد شد ، برای این که ذارت مس داخل ظروف قلع نشده و باعث بالا رفتن درجه ذوب قلع نشوند ، باید مدت قرار دادن مس در داخل قلع مذاب ، حتی الامکان کوتاه باشد. در لحیم کاری سیم های ضخیم وتسمه ها بیکدیگر ، بهتر است که هر یک از سیم‌ها، جداگانه قلع اندود شده و سپس بیکدیگر لحیم شوند. در هنگام لحیم کردن سیمهای آلومینیومی بیکدیگر خیلی سریع در روی سطح کار ، اکسید الومینیوم AL2 O3 تشکیل میشود . برای جلوگیری از تشکیل این لایه ، میتوان

ابتداد هر یک از سیمها را در حمام قلع LS با کشیدن یک شابر و یا یک برس سیمی به ان قلع اندود نموده و پس از تابانیدن آنها بیکدیگر ، مشابه سیمهای مسی آنها را لحیم نمود .
در صورتی که درجه حرارت کارموتور بالا باشد ، نمیتوان با لحیم کردن معمولی برای اتصال کلافها بیکدیگر و یااتصال کلافها به ترمینالهای خروجی استفاده نمود. برای چنین موتورهایی میتوان از لحیم فسفر مس (LcuP8) با درجه ذوب 707 درجه ســانتی گــراد و درجه حرارت لحیم کاری 760 درجه سانتی گراد و یا لحیم فسفر نقره ( Lag15P) باسانتی گراد استفاده نمود .
علاوه بر روشهای ذکر شده ، می توان از جوش نیز بجای لحیم کاری استفاده نمود . در این حرارت های بالا نیز ، اتصال سیم ها از یکدیگر باز نمی شود و همچنین در سیم های لاکی نیز اغلب دیگر احتیاجی به از بین بردن لاک روی سیم نیست .
در تمام روش هایی که برای جوشکاری سمی ه

ا بیکدیگر مورد استفاده قرار می‌گیرد ، یک ضخامت کافی برای محل جوش ، مورد نیاز می باشد . در صورتی که قطر هر یک از سمی ها کمتر از یک میلیمتر باشد ، باید سیم ها را با خم کردن مجدد، آن چنان پهلوی هم قرار داد که سطح جوشکاری از 75/0 میلیمتر مربع کمتر نباشد .
برای جوش دادن سیمهای مسی ، با قطر بیش

تر از 4/0 میلی متر ، می توان از شعله استیلن یا اک

سیژن استفاده نمود. بدین منظور انتهای دو سیم بیکدیگر تابانده شده و سپس توسط شعله در سر ان یک نقطه جوش بوجود می آید.
برای جوش دادن سیم های آلومینیومی با قطر 6/0 تا یک میلیمتر ،از شعله استیلن یا هیدرژن یا پروپان و یا بنزل با اکسیژن و برای سیمهای با قطر بیشتر از یک میلیمتر ، از شعله استیلن و اکسیژن استفاده می شود . بک انتخابی برای جوش آلومینیوم ، باید یک شماره از بک انتخابی برای جوش مس ، کمتر با شد .
روش دیگری که برای جوش دادن سیمها بیکد یگر ا

ستفاده می شود ، جوشکاری بطریقه مقاومت الکتریکی می باشد . بکمک یک ترانسفورماتور و با تا بانیدن سیمها بیکدیگر و عبور جریان الکتریکی توسط ذغال و انبر دست ، از ان قسمتی که باید بیکد یگر اتصال یابند ، جوش دو سیم بیکد یگر امکان پذیر می شود.
برای اتصال سرهای خروجی سیم پیچ های موتور به جعبه دنده کلم نیز باید از سیمی که سطح مقطع آن متناسب با جریان موتور می باشد استفاده نمود. در موتورهای کوچک که دارای جعبه کلم (ترمینال) نیستند ، بایداز سیم های با روپوش بافته شده که جنس هادی آن در سیم پیچ های مسی از مس و در سیم پیچ های آلومینیومی از جنس آلومینیوم مس اندود شده می باشد ، استفاده نمود. اگرسطح مقطع سیم زیاد باشد میتوان از کابلهای NYA و یاNGA ویاNGAF استفاده کرد .
محل اتصال سیم به کلاف نیز باید لحیم شده و یا جوش داده شود . در روی جعبه کلم نیز باید سیم ها را بصورت حلقه در آورده و یا توسط کابل شو، در زیر پیچ ها محکم نمود . این سیم ها باید بطریقی در روی تر مینالها بسته شوند که برای اتطال سیم های ورودی شبکه ، احتیاج به باز کردن مجدد آنها نباشد . بدین منظور معمولا از یک مهره و واشر برای بستن سر کلافها واز یک مهره و دو واشر دیگر برای بستن سیم های شبکه استفاده می کنند .
بطور کلی در اتصال سیم ها بیکدیگر باید دو نکته زیر را در نظر داشت :
1- کمی مقاومت الکتریکی در محل اتصال دو سیم تا در اثر عبور جریان ، حرارت ایجاد نشوند.
2- داشتن استقامت مکانیکی کافی لازم بتذکر است که تمام قسمتهای که به یکدیگر لحیم شده و یا جوش داده می شود ، باید توسط لوله های عایق ، در روی سیم ها جا زده شوند، باید در قسمت تابیده شده ، رانده شوند تا علاوه بر عایق کردن ، باقیمانده مواد بکار رفته درلحیم کاری ، پس از قرار دادن محل اتصال به روی سیم های دیگر ، خوردگی الکتریکی ایجاد ننماید .
11-1 نواربندی کلافها :

پس از آنکه سر بندی کلافها خاتمه یافت و محل خروج سر سیمها مشخص شد، بایستی بست های سیمی و یا نواری روی پیشانی کلافها را که از قبل مانده است باز کرده و کلافهای موتور را در هر دو طرف مرتب نموده و فرم داده و پس از آن، توسط نخ و یا نوار مخصوص موتور پیچی ، آنها را نوار پیچی نموده و محکم نمود.

در هنگام نوار پیچی موتور های یک فاز ، باید بین کلافها سیم پیچ اصلی و سیم پیچ راه انداز کاغذ عایق قرار داده تا از اتصال این دو سیم پیچ به یکدیگر جلوگیری بعمل آید این عمل درمورد موتورهای سه فاز باید بدین صورت انجام شود که هر کلاف یا هر گروه کلاف که مربوط به فازهای مختلف می باشند ، از یکدیکر عایق شوند.
در موتورهای آسنکرون ، پیشانی کلافهای فاز های مختلف ، توسط نوارهای کنفی ، روپوش نخ پنبه ای ( لوله ای شکل ) نخ پرلون یا باند پنبه ای محکم بیکدیگر بصورت بانداژ بسته میشوند . برای عبور نخ یا باند از زیر پیشانی و لابالای کلافها ، میتوان از سوزن قوس دار مخصوص مانند استفاده نمود .
12-1 آزمایش مقدماتی موتور :
بوسیله اهم متر باید سرو ته کلافها را آزمایش نمود که احتمالا اگر در موقع نوار پیچی و فرم دادن ، سیمی قطع شده باشد ، آن را پیدا کرده و رفع عیب نمائیم و پس از آن که اطمینان حاصل کردیم که کلافها پاره نشده اند، توسط مگر ، عایق سیمها را نسبت بیکد یگر و نسبت به بدنه آزمایش می نمائیم . در صورتی که نتیجه هر دو آزمایش مثبت باشد ، این موتور آماده آزمایش با برق می باشد .
13-1 سوار کردن موتور :
پس از اطمینان کامل از سالم بودن سیم پیچی، لازم است که موتور را برای زمان کوتاهی توسط اتصال به برق آزمایش کرده تا اگر اشکالی در اتصال کلافها و سرهای خروجی باشد ، رفع نمود. برای این کار باید قطعات موتور را بهمان ترتیب که باز نمو

ده ایم ، دوباره با دقت زیادی سوار کرده و سعی شود که محور موتور ، کاملا روان بگردد . در پوش های موتور باید کاملا در جای خود قرار گرفته و دقت شود که در پیرامون در پوش ها، در هیچ کجا فاصله ای بوجود نیاید زیرا باعث لنگی محور و گیر کردن آن می شود.
14-1 آزمایش موتور بوسیله اتصال به برق :

با توجه به نوع اتصال موتور، سرهای خروجی را اتصال داده و سپس در مسیر فازها ، امپر متر قرار داده و موتور را به شبکه با ولتاژ نامی موتور اتصال می دهیم، در صورت سالم بودن و صحیح کار کردن موتور ، جریانی را که هر امپر متر نشان می دهید، با آمپر که روی پلاک موتور نوشته شده است مقایسه می نمائیم . باید در موتور های سه فاز ، جریان هر سه فاز با یکدیگر برابر باشد . در این صورت موتور ازنظر سیم پیچی سالم می باشد.
آزمایش دیگری که برای موتور لازم است، اندازه گیری دور ان توسط دستگاه دور سنج می باشد . این عدد را با دوری که روی پلاک موتور نوشته شده است مقایسه کرده و باید حدود ان و در حالت بی باری کمی بیشتر از آن باشد . در این صورت موتور از هر نظر سالم بوده و باید آن را برای لاک ریزی آماده نمود.
لازم به تذکر است که پیش از لاک ریزی نباید موتور را برای مدت زیادی به برق اتصال داد.
15-1باز کردن مجدد و کنترل عایق بندی و نوار پیچی موتور :
پس از ازمایش مقدماتی ، باید مجددا در پوش ها و محور موتور را باز نموده و یکبار دیگر ، سیم بندی را کنترل نمود تا در صورتی که پروانه یا رتور به سیم بندی گیر کرده باشد، رفع عیب شود . پس از اطمینان از مناسب بودن سیم بندی و عای

ق ها و نوار پیچی ، باید موتور را برای لاک زدن اماده کرد.
16-1 لاک زدن موتور
هادی های مجاور هم در موتور ، بسته به جهت جریان در انها ، یکدیگر را جذب یا دفع می نمایند . هر چه شدت جریان و طول ه

ادی بیشتر و فاصله سیم ها کمتر باشد ، خطر بر خورد سیم ها و کلافها با یکدیگر یا با بدنه موتور بیشتر خواهد بود . همچنین چون امکان اینکه در موقع جا زدن سیم ها لاک روی آنها ریخته شده و یا زخمی شده باشند وجود دارد و همچنین چون باید سیم ها در داخل شیار و یا قسمت خارجی شیار ، کاملا محکم و یکپارچه باشند تا از ارتعاش و حرکت سیم ها جلوگیری شود ، لذا باید سیم پیچی را بعد از اتمام سیم بندی و آزمایش اول ، لاک زد. نوع لاکی که برای این کار بکار میرود ، بستگی به نوع لاک بکار رفته برای عایق سیم دارد . برای لاک زدن ، چند روش وجود دارد. در یکی از این روشها ، استاتور را در داخل فر ( گرم کن ) مخصوص قرار داده و آن را گرم می کنیم . درجه حرارت گرم کن ، باید در حدود 140 درجه سانتی گراد باشد . وقتی که استاتور به این درجه حرارت رسید ، لاک مخصوص را اماده کرده و بهتر است که لاک را نیز کمی رقیق و گرم نمائیم تا حالت نفوذپذیری آن بیشتر شود . باید دقت نمود که لاک آتش نگیرد ) پس از اینکه موتور گرم و لاک آماده شد موتور را از گرم کن خارج کرده و از یک طرف بصورت عمودی قرار داده

و لاک را به آرامی روی سیمها و در داخل شیارها و پیشانی کلافها می ریزیم. همچنین میتوان استاتور را در یک ظرف پر از لاک فروبرد تا لاک بخوبی در بین سیمها نفوذ نماید .
پس از آن که تمام قسمتها ، لاک زده شد ، باید قسمتهای داخل استاتور و همینطور لبه های پوسته و قسمتهای خارجی را با یک پارچه آغشته به تینر پاک کرد تا لاک، روی این قسمتها باقی نمانده ورتور و در پوش موتور ، براحتی درجای خود قرار گیرند . پس از تمیز کردن پوسته باید استاتور را به همان حالت عمودی قرار داده تا لاکهای اضافی ان خارج شده و پس از آن که دیگر لاکی از موتور چکه نکرد ، در این صورت موتور برای پخت لاک آماده است . عمل پخ

ت لاک ، برای سخت شدن لاک می باشد . برای این منظور باید پوسته را بحالت عمودی مجددا در داخل گرم کن بمدت چند ساعت قرار داده و پس از آن که لاک تا حدی رنگش عوض شد و دیگر سطح سیم ها چسبندگی نداشت ، گرم کن را خاموش نموده و پس از مدتی استاتور را از آن خارج کرده و بگذاریدم تا سرد شود . در کارگاه هایی که برای گرم کردن استا

تور و پخت لاک ، گرم کن ( فر ) وجود ندارد ، میتوان با عبور دادن جریان برق از سیم پیچ ها ، انها را گرم نمود . بدین منظور ، سیم پیچ ها را با یکدیگر سری یا موازی نموده و به ولتاژ کم و صل می کنیم و هنگامی که حرارت سیم ها بحد کافی رسید ، جریان را قطع نم

وده و بروش گفته شد ‹ سیم پیچی را لاک میزنیم . در پایان کار نیز به همین روش ، از جریان برق برای پخت و خشک کردن لاک استفاده میکنیم . در این روش باید دقت نمود که جریان خیلی زیادی از سیم پیچ عبور نکرده وزمان آن نیز خیلی طولانی نبا

شد تاباعث سوختن سیم پیچی بشود .
لازم بتذکر است که لاک زدن تنها و بدون نوار پیچی پیشانی کلافها، برای حفاظت از تکان خوردن پیشانی کلافها ، کافی نمی باشد .
درکارگاه سیم پیچی ، خصوصا در هنگام لاک زدن موور ، باید از انجام کارهای مکانیکی که باعث پراکنده شدن ذرات فلز در محیط کارگاه میشوند ، پرهیز نمود تا ذرات فلز در داخل سیم پیچی نفوذ نکرده و باعث کاهش خاصیت عایقی آن نشود .
17-1 سوار کردن نهایی موتور و آزمایش مجدد :
در این حالت ، برای طوار کردن موتور ، باید دقت نمود که قطعات موتور ، به همان فرم اول قبل از باز کردن سوار شوند . هنگام سوار کردن موتور ، باید بلبرینگ های دوسر موتور را کنترل کرد تا در صورت معیوب بودن ، انها را تعویض نمود . برای تشهخیص معیو

ب بودن بلبرینگ ها ، می توان پس از بررسی ظاهری و اطمینان از سالم بودن بدنه و ساچمه ها آن ، بلبرینگ محور بسمت جلو یا عقب حرکت داد . در صورت داشتن لقی ، بلبرینگ خراب است . همچنین می توان طوقه خارجی را بسرعت حول محور و یا طوقه داخلی چرخاند . در صورتی که بلبرینگ در اثر گردش صدای غیر عادی بدهد . خراب بوده و باید تعویض شود . تشخیص معیوب بودن بلبرینگ از روی صدای آن احتیاج به تجریه کافی دارد .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   86   87   88   89   90   >>   >