سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله بررسی تأثیر هزی بهادار در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی تأثیر هزی بهادار در pdf دارای 17 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی تأثیر هزی بهادار در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تأثیر هزی بهادار در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی تأثیر هزی بهادار در pdf :

هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت یا ABC

مقدمه
در دهه 1980 با افزایش رقابت و تغییرات سریع فن‌آوری اکثر واحدهای اقتصادی ایالات متحده از سیستم‌های هزینه‌یابی استفاده می‌کردند که در دهه‌های پیشتر توسعه یافته بود. زمانی که رقابت شدت کمی داشت و مواد اولیه و دستمزد مستقیم به عنوان جمع بهای تمام شده محصولات بیشتر شرکت‌ها به حساب گرفته می‌شد. و با توجه به افزایش رقابت و تغییرات فن‌آوری مبنای رقابت فراتر از استفاده مؤثر از کار مستقیم قرار

گرفت و آشکار شد که سیستم‌های سنتی برای برآورده کردن نیازهای واحدهای اقتصادی فعال در محیط اقتصادی جدید نامناسب‌اند در اواخر دهه 1980 محققانی به نام‌های رابرت کپلن و روبین کوپر مفهوم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت را معرفی کردند.
کوپر و کاپلان با نشان دادن نارسائی‌های سیستم حسابداری مدیریت در ارائه اطلاعات دقیق هزینه‌ای ادعا کردند که سیستم سنتی حسابداری صنعتی و مدیریت دیگر پاسخگو نیاز مدیران امروز نمی‌باشد و اطلاعات آن موجبات گمراهی مدیران

را در تصمیم‌گیری فراهم می‌سازد لذا به معرفی سیستم جدیدی تحت عنوان «سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت پرداختند.

چکیده :
هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت یکی از ابزارهای کارآمد برای تصمیم هزینه‌ها به محصولات و خدمات می‌باشد. این روش بر آن است تا به کارگیری فنون مربوطه

ارتباطی مناسب و نسبتاً دقیق بین فعالیت‌ها و محصولات از یک‌سو و منابع سازمان و فعالیت‌ها از سوی دیگر برقرار نماید.
ABC متدی است که می‌توان بر بسیاری از محدودیت‌های سیستم‌های هزینه‌یابی سنتی غلبه کند.
هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت سیستمی است که اطلاعات لازم را در این زمینه برای مدیران فراهم می‌کند و افزودن بر آن دقت هزینه‌یابی تولید و هزینه‌یابی موجودی‌ها را برای تهیه صورت‌های مالی افزایش دهد.

تعریف واژه‌های کلیدی در ABC

فعالیت در دنیای تجارت و تولید هر عملی که به منظور تولید، توزیع و ارائه خدمات صورت گیرد و ماهیت تکراری داشته باشد فعالیت نامیده می‌شود.
فعالیت‌های ارزش‌زا: به آن دسته از فعالیت‌هایی اطلاق می‌شود که به ارزش تولید یا خدمات ارائه شده می‌افزاید.
فعالیت‌های غیرارزش‌زا: به فعالیت‌هایی اطلاق می‌شود که علیرغم صرف منابع موجب افزایش ارزش تولید یا خدمات ارائه شده نمی‌گردد و یا کیفیت آنها را تغییر نمی‌دهد.
ملاک‌های هزینه: عامل ایجاد هزینه را محرک هزینه گویند.
طرفداران سیستم ABC معتقدند که کلیه فعالیت‌هایی که در یک سازمان صورت می‌گیرد نهایتاً در راستای حمایت از تولید و توزیع محصولات ولذا باید به عنوان «هزینه‌های محصول» در نظر گرفته شوند. ضمن این‌که کلیه هزینه‌ها اعم از مشترک یا ثابت در بلندمدت در

شمار هزینه‌های متغیر قلمداد می‌کنند و بر همین اساس برخلاف روش‌های سنتی از هزینه‌های ثابت پرهیز نموده و کلیه هزینه‌ها را به طور جداگانه یا به صورت زنجیره‌ای هزینه‌های متغیر به محصولات تخصیص می‌دهند.

ضرورت استفاده از روش‌های جدید به بهای تمام شده

در دنیای تجارت امروز رقابت نقش تعیین کننده‌ای در بقای شرکت‌ها دارد. این رقابت از دیدگاه مشتری در سه عامل عمده کیفیت، قیمت و زمان تحویل محصول به مشتری قابل طبقه‌بندی است. بنابراین تعیین قیمتی مناسب به گونه‌ای که ضمن ایجاد امکان رقابت متضمن سود عادلانه برای تولید کننده بسیار بااهمیت است.
گفتنی است که در دنیای امروز قیمت را بازار تعیین می‌کند و شرکت‌ها چاره‌ای جز تن دادن به قیمت بازار ندارند و از سوی دیگر سرمایه‌گذاران هم توقع سودی متعارف حاصل از سرمایه‌گذاری خود دارند. سود انتظاری سرمایه‌گذاران از رابطه زیربه دست می‌آید:
هزینه‌های تولید- فروش= سود مورد انتظار
بنابراین هزینه تنها شامل قابل کنترل می‌باشد. کنترل هزینه محصولات و خدمات تولیدی محتاج روش‌های مناسب محاسبه هزینه است.
با توجه به ارتباط مستقیم مواد و دستمزد با محسول، این دو عامل هزینه را با دقت مناسبی می‌توان به محصولات تهمیم کرد ولی به علت ارتباط غیرمستقیم عوامل ایجاد کننده هزینه سه بار با محصولات، تهمیم سربار به هزینه محصول به‌خصوص زمانی اهمیت می‌یابد که هزینه‌های سربار سهم قابل ملاحظه از هزینه را به خود تخصیص می‌دهند.
یکی از ابزارهای مهم مدیریت هزینه‌ها یعنی مدیریت مبتنی بر فعالیت به عنوان یکی از ابزارهای مدیریتی برای بهبود مستمر در شرکت طرح گردد.
به کارگیری ابزار مدیریت مبتنی بر فعالیت نیز نیازمند فراهم شدن دو سی

ستم هزینه‌یابی مبتنی بر فعالیت و بودجه‌بندی سنتی بر فعالیت است.

دلایل نیاز به استفاده از سیستم (ABC)

-فشار رقابت بین واحدهای تجاری باعث شده که هزینه‌ها را کاهش و عملکرد را بهبود بخشند.
-اطلاعات باید به شکلی باشد که به مدیران اجازه تغییرات لازم جهت کاهش هزینه‌ها را بدهد.
-با تغییرات فن‌آوری هزینه‌های سربار سهم قابل ملاحظه‌ای از هزینه‌های محصول را به خود اختصاص داده‌اند.
-تسهیم مناسب هزینه‌های سربار به محصولات
-عدم ارتباط مستقیم بین عوامل ایجاد کننده هزینه سربار و محصولات، تسهیم هزینه سربار نیازمند به کارگیری روش دقیق‌تری می‌باشد.

هزینه‌های مبتنی بر فعالیت
در سیستم هزینه‌یابی مبتنی بر فعالیت هزینه‌های سربار به چهار سطح واحد محصول، گرده محصول، محصول، و کل کارخانه تفکیک می‌گردد و برای هر سطح از

هزینه‌ها روش‌های خارجی جهت تخصیص هزینه‌ به محصول در نظر گرفته می‌شود. بدین ترتیب با ایجاد تفکیک در هزینه‌ها امکان تخصیص دقیق‌تر هزینه به محصول فراهم می‌گردد و در این تفکیک هرچه هزینه‌های سطح کل کارخانه کم‌تر شود می‌توان گفت هزینه‌یابی دقیق‌تری اعمال می‌شود. برخلاف روش‌های سنتی، سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت در سیستم‌های تولیدی پیچیده و غیرمعمول نیز کاربرد دارد. در این موارد این سیستم دو نوع هزینه مل در نظر می‌گیرد این ویژگی‌های برتر باعث شده است روز به روز بر استفاده کنندگان این سیستم و کاربردهای گوناگون آن افزوده می‌شود.
ABC رابطه میان محصولات و منابع به کار رفته در آنها را در همه مراحل نشان دهد.
ABC برای محاسبه هزینه‌های کدام‌یک بهتر است زیرا برای محاسبه هزینه‌های تولیدی راهی ثابت و دقیق را ارائه می‌دهد. در تحقیق ABC منابع زیادی در دسترس است منابعی که از محاسبه هزینه تولیدی محصولات ساده گرفته تا برآورد هزینه‌های طراحی محصولات متعدد در یک سیستم تولید پیچیده و خودکار را در بر می‌گیرد. ایجاد یک مدل ABC بدون طراحی ابزار مناسب غیرممکن است. ابزاری که قادر باشند با درستی همه کارهایی را که از ابتدا تا انتها در یک س

یستم اتفاق می‌افتد را مشخص کنند.
هدف اصلی در ABC محاسبه میزان هزینه فعالیت است و محاسبه هزینه محصول در درجه دوم حائز اهمیت است. هدف ایجاد و انجام فعالیت‌هایی است که به متوسطه هزینه کمک کند. در اینجا هزینه یک محصول برابر است با مجموع فرآیند فعالیت‌هایب که در جهت تولید آن محصول انجام می‌شود.

پیش‌فرض‌های ABC

1-داشتن تنوع محصولات
2-موجودی پایان‌دوره داشته باشیم. به عبارت دیگر از روش IIT استفاده نکرده باشیم.
3-در ساختار بهای تمام شده مبلغ سربار بااهمیت باشد.
4-استفاده محصولات از خدمات (هزینه‌های سربار) به صورت مشترک.
5-میزان استفاده از خدمات
6-استقرار از سیستم بایستی به تدریج و براساس اولویت‌ها باشد.
7-استقرار سیستم مستلزم همکاری گروهی کلیه سطوح عملیاتی می‌باشد.

روش اجرای ABC
مراکز هزینه‌ای مربوط به فعالیت‌ها از طریق بررسی و مشخص کردن فعالیت‌هایی که برای تولید یا توزیع محصولات یا خدمات سازمان صورت می‌گیرد، تعیین می‌شوند. این مراکز باید به گونه‌ای تعیین شوند که تخصیص هزینه به محصولات را تسهیل کند.
ABC تخصیص هزینه‌های عمومی و مشترک را طی مراحل زیر انجام می‌دهد.

1-مشخص کردن هدف
در اینجا، مدیریت باید درخصوص هدف اصلی سیستم هزینه‌یابی، می‌تواند با هدف کنترل هزینه‌ها با ایجاد سایت‌های قیمت‌گذاری، یا تعیین میزان موجودی‌ها مورد استفاده قرار گیرد.

2-تعیین فعالیت‌های اصلی
در طی این مرحله، فعالیت‌های اصلی (که منجر به هزینه‌های سربار می‌شوند) تعیین می‌گردند.

3-ردیابی هزینه سربار به فعالیت‌های اصلی (که منجر به هزینه‌های سربار می‌شوند) تعیین می‌گردند.
مخارجی که می‌توان آنها را با یک موضوع مشخص هزینه ارتباط داد به عنوان مستقیم شناخته می‌شوند و مخارجی که نمی‌توان آنها را با یک موضوع مشخص

 

هزینه ارتباط داد به عنوان مستقیم شناخته می‌شوند و مخارجی که نمی‌توان آنها را با یک موضوع مشخص هزینه ارتباط داد به عنوان سربار شناخته می‌شود.

4-ردیابی سربار به موضوعات هزینه با استفاده از ماتریس (وابستگی فعالیت- محصول)
در این مرحله، هزینه‌های سربار از فعالیت‌ها به موضوعات هزینه ردیابی می‌شوند.

5-محاسبه بهای تمام شده برای هریک از موضوعات هزینه
در این مرحله، به منظور محاسبه بهای تمام شده محصول، هزینه‌های مستقیم و هزینه‌های سربار هریک از موضوعات هزینه با هم جمع می‌شوند.

6-استفاده از تجزیه و تحلیل هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت
برای اتخاذ تصمیمات راهبردی و انجام اصلاحات و بهسازی در وهله اول، بهای تمام شده محاسبه می‌گردد که این بهای تمام شده می‌تواند برای قضاوت درخصوص اتخاذ تصمیمات آگاهانه در صورت قیمت‌گذاری، شناسایی راه‌کارهای کاهش بهای تمام شده، جمع‌آوری خطوط تولید غیر سودآور، یا راه‌اندازی یک خط تولید خوش‌آتیه مورد استفاده قرار گیرد. اطلاعات مربوط به بهای تمام شده فراهم شده توسط سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت، به تنهایی می‌تواند منجر به هدایت به سمت عملکرد تجاری بهتر شود. بلکه با استفاده از سیستم هزینه‌یابی بر

مبنای فعالیت، تصمیم گیرندگان تلاش خواهند کرد تا تفسیری صحیح از اطلاعات انجام دهند و از آن اطلاعات برای بهبود کارایی واحد تجارتی خود استفاده کنند.
هنگامی که هزینه‌ها بر مبنای فعالیت تقسیممی‌شوند. طبقه‌بندی فعالیت‌ها و بالتبع هزینه‌ها ضرورت می‌یابد. فعالیت‌ها از این حیث به چهار دسته تقسیم

می‌شوند.
1-فعالیت‌های سطح واحد محصول
2-فعالیت‌های سطح گروه محصول
3-فعالیت‌های سطح پشتیبانی محصول
4-فعالیت‌های سطح امکانات و تسهیلات
کاربرد سیستم ABC
1-حسابداری بخش مسئولیت: برخلاف روش سنتی که با بخش عملکرد هزینه، درآمد و سود یک واحد سروکار دارد. در ABC نه‌تنها به هزینه‌ای که توسط یک فعالیت مصرف می‌شود بلکه به خود فعالیت نیز توجه می‌شود تا ضرورت انجام آن فعالیت و ارزش افزوده‌ای که برای تولید محصول داشته است مشخص گردد.
2-برآورد جریانات و جلوه: ABC ضمن مشخص کردن هزینه‌هایی که در سطوح مختلف یک پروژه با یک فعالیت ارتباط دارند می‌تواند پیش‌بینی و برآورد دقیق‌تری از جریانات نقدی سازمان ارائه دهد زیرا هزینه‌هایی که در روش سنتی ثابت در نظر گرفته می‌شود در ABC متغیرات ولذا دقت هزینه‌یابی کمک بیشتری به تحصیل گردد در تصمیم‌گیری می‌کند.
3-انعطاف‌پذیری بیشتر بودجه: بودجه در روش سنتی بر مبنای یک مواد هزینه صورت می‌گیرد در حالی‌که در ABCها مولدهای هزینه مختلف داریم که می‌توانند در پیش‌بینی بهتر هزینه‌های سربار ما را یاری دهند.
4-تجزیه و تحلیل هزینه‌ای تفاضلی: ABC هزینه‌هایی را که در روش سنتی ثابت در نظر گرفته می‌شود را متغیر قلمداد می‌کند لذا این امر ما را در تصم

 

یمات به خرید و ساخت، اجاره یا خرید یاری می‌دهد.
5-تجزیه و تحلیل هزینه‌، درآمد و سود: در روش سنتی تعداد محصولات فروخته شده به عنوان تنها منبع مولد درآمد و هزینه تلقی می‌شود در حالی‌که در ABC مولدهای گونه‌گونی وجود دارند که بر تجزیه و تحلیل ما اثر گذارند.
6-برنامه‌ریزی، کنترل، ردیابی و تخصیص سایر هزینه‌ها: اصول ABC مدیریت شرکت را نه‌تنها در تخصیص هزینه‌های سربار بلکه در برنامه‌ریزی، کنترل، ردیابی و تخصیص سایر هزینه‌های شرکت قبل، در حین و بعد از تولید یاری می‌کند.

هزینه‌های اجرای سیستم هزینه‌یابی مبتنی بر فعالیت
از جمله مهمترین هزینه‌های اجرای این روش می‌توان به افزایش حجم اطلاعات موردنیاز جهت اجرای این سیستم اشاره نمود. این هزینه در سازمان‌هایی که از تیم‌های رایانه‌ای جهت تهیه اطلاعات استفاده می‌نمایند شامل ایجاد تغییر در این سیستم‌ها می‌باشد و درخصوص سازمان‌هایی که از سیستم‌های رایانه‌ای استفاده نمی‌نمایند تهیه فرم‌های موردنیاز توسط پرسنل شرکت عمده‌ترین هزینه اجرای آن می‌باشد.

روش‌شناسی نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت
نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت، یک روش‌شناسی حسابداری

است که موجب برقراری ارتباط میان عوامل ذیل می‌شود:

هزینه‌ها
در واحدهای تولیدی، هزینه‌ها به دو دسته هزینه‌های تولیدی یعنی هزینه‌های مربوط به ساخت محصول و هزینه‌های دوره یعنی هزینه‌هایی که در دوره وقوع

به حساب هزینه منظور می‌گردند، طبقه‌بندی می‌شوند.
هزینه‌های تولیدی نیز به دو گروه مستقیم (مقابل ردیابی) و غیرمستقیم (تسهیم شونده) که براساس مبنایی مشخص (مانند ساعت‌کار کارگران، به محصولات تخصیص می‌یابند، طبقه‌بندی می‌شوند.

فعالیت‌ها
فعالیت عبارت است از واحد ایجاد کار در یک سازمان یا فرآیند.
منابع: منابع عبارتند از مخارجی که توسط سازمان صورت می‌گیرد، متد حقوق کارکنان، هزینه آب، برق و گاز مصرفی موضوع هزینه یعنی علت محاسبه یک هزینه برای مثال هزینه تولید.
همان‌گونه که در شکل شماره (1) نشان داده شده است، در نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت، منابع در طی دو مرحله به موضوع هزینه تخصیص داده می‌شوند. در مرحله اول، منابع در دو محدوده تهمیم می‌شوند.
محدوده اول که تحت عنوان مخازن هزینه فعالیت شناخته می‌شود. عبارت است از مجموعه واحدهای اصلی سازمان که اثبات هزینه در آنها صورت می‌‌گیرد مانند واحد تدارکات.
محدوده دوم شامل عوامل تخصیص منابع است که عبارتند از مجموعه عوامل گوناگونی که نحوه تخصیص منابع را مشخص می‌سازند.
در مرحله دوم تخصیص نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت، هزینه‌های اثبات شده در مخازن هزینه فعالیت براساس عوامل هزینه فعالیت به موضوعات هزینه تخصیص داده می‌شود.
عامل هزینه فعالیت عبارت از واحد اندازه‌گیری میزان نیاز هریک از موضوعات هزینه به هریک از فعالیت‌ها مانند تعداد واحد جابه‌جا شده.
شکل شماره (1) نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت: کاربرد عموم

ی

عامل تخصیص منابع مرکز فعالیت

اقلام هزینه فعالیت و

مخزن هزینه فعالیت

عامل هزینه فعالیت
موضوع هزینه

مراحل اجرایی استقرار نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت
مراحل اجرایی استقرار نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالی

ت شامل شش مرحله است:
1-شناسایی موضوعات هزینه: به بیانی ساده موضوع هزینه عبارت است از آنچه که نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت در پی اندازه‌گیری آن می‌باشد.
2-شناسایی خروجی‌ها: نتایج نهایی مطلوب، خروجی نامیده می‌شود.
3-شناسایی فعالیت‌ها: منظور از فعالیت، فعالیت‌

هایی است که باید برای دستیابی به خروجی‌های موردنظر انجام شود.
4-تخصیص منابع و ایجاد مخازن هرینه: منابع باید براساس هزینه‌های مستقیم یا هزینه‌های غیرمستقیم به مخازن هزینه اختصاص یابد.
5-تخصیص هزینه فعالیت‌ها به خروجی‌ها: پس از ایجاد مخازن هزینه و تعیین عوامل هزینه، هزینه‌های اثبات شده در مخازن مذکور بر مبنای میزان استفاده آنها از هر فعالیت به موضوعات هزینه اختصاص داده می‌شود.
6-تحلیل و گزارش‌گری بهای تمام شده: مرحله نهایی، شامل تجزیه و تحلیل اطلاعات مربوط به بهای تمام شده حاصل از به کارگیری نظام هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت و نتیجه‌گیری‌های مربوط می‌باشد.

نتایج
سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت برای شرکت‌های فعال در اقتصاد نوخیز مفید می‌باشد زیرا استفاده از سیستم‌ هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت، این شرکت‌ها ر

ا به سمت ایجاد راهبردهای تجاری موجه هدایت می‌کند. تجزیه و تحلیل سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت از یک‌سو مدیران را قادر می‌سازد که هزینه‌های مرتبط را به شکل مطمئن‌تری اندازه‌گیری کنند و از سوی دیگر برای مدیریت، درک مضاعفی درخصوص ایجاد هزینه‌های مزبور فراهم می‌کند.
در تصمیم‌گیری‌های مهم ABC به عنوان وصیقه‌ای ارزشمند برای اطلاعات واقعی پیرامون هزینه‌ها به شمار می‌رود. ABC براساس فعالیت‌های تولیدی واقعی مه براساس منابعی که توسط محصولات مورد استفاده قرار می‌گیرد مشخص می‌کند.
ABC چیزی فراتر از سیستم قیمت‌گذاری محصولات است این سیستم عینی بودن هزینه‌ها را افزایش داده و نشان می‌دهد که چگونه هزینه‌ها به‌وسیله فعالیت‌ها به محصولات منتقل می‌شود.
در نتیجه ABC وسیله اطلاع‌رسانی ارزشمندی است و در مورد نحوه عملکرد سیستم تولید، بینش بسیار مناسبی را در اختیار مدیریت قرار می‌دهد.
1-به کارگیری سیستم هزینه‌یابی مبتنی بر فعالیت در واحدهای اقتصادی که دارای تنوع محصول هستند و سهم هزینه سربار درصد بااهمیتی از کل هزینه‌های تولید را تشکیل دهد، می‌تواند محاسبات بهای تمام شده محصولات را دقیق‌تر کند.
2-در سیستم هزینه‌یابی مبتنی بر فعالیت علاوه بر محصولات می‌توان بهای تمام شده خدمات را نیز محاسبه کرد.
3-با استقرار سیستم می‌بایست به تدریج و براساس جدولی اولویت‌بندی شده صورت گیرد که براساس درجه اهمیت خدمات در بهای تمام شده محصولا

ت و امکان استقرار روش‌های شناسایی میزان خدمات ارائه شده تهیه می‌گردد.
4-واگذاری عملیات به پیمانکاران می‌تواند با نرخی عادلانه که متضمن سود طرفین باشد انجام شود.
5-شناسایی فعالیت‌هایی که فاقد ارزش افزوده می‌باشند امکان‌پذیر است و در نتیجه سعی در کاهش یا حذف این‌گونه عملیات گردد. نتیجه این اقدام موجب کاهش هزینه‌ها و در نتیجه افزایش سود می‌گردد.
6-استقرار سیستم هزینه‌یابی مبتنی بر فعالیزد تا نسبت به

استفاده بهینه از منابع سازمانی اقدام نماید.
7-استقرار سیستم هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت مستلزم همکاری گروهی و فعالانه کلیه سطوح عملیاتی (کارکنان، مسئولین، مدیران و;) و مدیریت می‌باشد.

منابع و مآخذ

1-M. Ozbay/ak , M. Akgun , A.K. Turker. Activity- based Cost Estimation …
2-باغومیان، رافیک، کاربرد هزینه‌های بر مبنای فعالیت در راستای آموزش عالی.
3-نویدی عباسپور، ابراهیم، بهایابی بر مبنای فعالیت در تجارت الکترونیک.
4-اکباتانی، محمدعلی، بیات، علیرضا، نتایج اجرایی

ABC در یک شرکت تولیدی
5-شباهنگ، رضا، حسابداری مدیریت.
6-میرعلوی، سید حسین، هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکتهای تجاری مطابق با قانون

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکت‌های تجاری مطابق با قانون تجارت ایران در pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکت‌های تجاری مطابق با قانون تجارت ایران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکت‌های تجاری مطابق با قانون تجارت ایران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکت‌های تجاری مطابق با قانون تجارت ایران در pdf :

بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکت‌های تجاری مطابق با قانون تجارت ایران

چکیدهسانها است. زندگی اقتصادی جامعه، از سایر وجوه زندگی اجتماعی جدا نیست؛ از این رو نمی‌توان بدون توجه به عوامل اجتماعی دیگر، وضع اقتصاد جامعه را دریافت و تحولات آن را پیش‌بینی کرد. تکامل اقتصادی می‌تواند باعث خلق عامل‌های جدید و بازسازی جامعه گردیده و سبب رشد و شکوفایی جامعه از تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی گردد.
ورشکستگی شرکت‌ها ناشی از عدم توجه مدیران به عوامل اجتماعی، تحولات اقتصادی و توسعه اقتصادی است. توسعه اقتصادی موثر، اصل اقتصاد بازار آزاد

و سیاست برنامه‌ریزی یا اقتصاد سنجیده را می‌طلبد اولین مورد داد و ستد یا معاملاتی است که براساس اصل میزان عرضه و تقاضا صورت می‌گیرد و دومین مورد، داد و ستدی است که با مداخله مستقیم دولت و برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری دولت‌مردان تنظیم و اجرا می‌گردد، قابل ذکر است نقش مدیریت و نیروی انسانی در فعالیت‌های اقتصادی و اجتماعی نقش به سزایی در شرکت‌های تجاری دارد. عوامل خدماتی، مدیریت و بوروکراسی (بوروکراسی در حد اعتدال) روز به روز در عرصه توسعه، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

واژگان کلیدی: ورشکستگی ـ شرکت‌های تجاری ـ انحلال

 

مقدمه و هدف
پیش‌بینی آینده از اصلی‌ترین دغدغه‌های انسان در طول تاریخ بوده با پی

شرفت علم و فناوری، انسان‌های امروزی با استفاده از توانایی علمی درصدد پیش‌بینی آینده برآمده و با آینده‌نگری و کشف ویژگی‌های مختص آن، امکان برنامه‌ریزی برای آینده و تصمیم‌گیری برای سال‌های آتی را فراهم نموده‌اند.
بحران‌های مالی در سال‌های اخیر، بیشتر از هر برهه‌ی زمانی بوده و در دو دهه اخیر ارقام و اعداد اقتصادی نشان‌دهنده افزایش بی‌سابقه میزان ورشکستگی‌ها است. وجود بحران‌های مالی در یک کشور شاخص اقتصادی مهمی است که توجه عموم مردم را به خود جلب

می‌کند. همچنین، به دلیل این که برآورد هزینه‌های مالی ناشی از ورشکستگی بسیار زیاد است؛ لذا قدرت پیش‌بینی بحران مالی و جلوگیری از وقوع آن از اهمیت اساسی برخوردار است و از تخصیص نامناسب منابع کمیاب اقتصاد جلوگیری می‌کند.
هزاران نفر در سراسر دنیا اقدام به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌ه

ا نموده‌اند شدت گرفتن رقابت باعث شده که بسیاری از شرکت‌ها ورشکسته شده و از گردونه رقابت خارج شوند، این امر به ویژه موجبات نگرانی صاحبان سرمایه را فراهم آورد. در کشورهای پیشرفته صنعتی، پژوهش‌های بسیاری در مورد چگونگی فرآیند سرمایه‌گذاری صورت گرفته است. یکی از مسائلی که می‌تواند به نحوه تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری کمک کند، وجود ابزارها و الگوهای مناسب برای ارزیابی شرایط مالی و وضعیت اقتصادی سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌باشد، زیرا تا زمانی که شخص نتواند ارزیابی دقیقی از مکان و موقعیت سرمایه‌گذاری موردنظر خود داشته باشد، گزینه وی بهینه نخواهد بود (نیکو مرام و همکاران، 1384).
مجامع پژوهشی برای پی بردن به این مسئله که اطلاعات حسابد

اری می‌تواند در تعیین شناسایی تداوم فعالیت یا ورشکستگی شرکت‌ها مفید واقع شود یا خیر، مطالعات زیادی انجام گردیده است و به این نتیجه رسیده‌اند که

یکی از اطلاعات حسابداری برای پیش‌بینی ورشکستگی، نسبت‌های مالی می‌باشد.
یکی از ابزارهای مورد استفاده برای تصمیم به سرمایه‌گذاری در یک شرکت، الگوهای پیش‌بینی ورشکستگی است. سرمایه‌گذاران همواره می‌خواهند با پیش‌بینی امکان ورشکستگی یک شرکت از ریسک سوخت شدن اصل و سود سرمایه خود جلوگیری کنند. از این رو، آنها در پی روش‌هایی هستند که بتوانند به وسیله آن ورشکستگی مالی شرکت‌ها را تخمین بزنند، زیرا در صورت ورشکستگی، قیمت سهام شرکت‌ها به شدت کاهش می‌یابد.

طرح مسئله
بررسی شرکت‌های ورشکسته و آشنایی با تعاریف و اصطلاحات شرکت‌های تجاری و نحوه تاسیس این گونه شرکت‌ها و چگونگی اداره این شرکت‌ها توسط مدیران شرکت و اشاره به مواد قانونی بکار رفته در این مبحث و در نهایت تجزیه و تحلیل ورشکستگی شرکت‌ها با مطالعه تطبیقی ورشکستگی تجار در قانون تجارت حایز اهمیت می‌باشد. از آنجایی که منبع اصلی جهت مطالعه موارد این مبحث، در چارچوب قوانین تصویبی قانون تجارت ایرا

ن می‌باشد؛ لذا مبحث اصلی آشنایی با خود قانون تجارت ایران است. بدین‌ترتیب که قانون تجارت ایران به اقتباس از قانون تجارت کشور فرانسه در دو نوبت مورد تصویب واقع گردید. مباحث مربوط به قانون تجارت در سال 1311 و مباحث مربوط به لایحه اصلاحی قانونی تجارت در سال 1347 مورد تایید واقع شده است.

مرور پژوهش‌های انجام شده
ورشکستگی تقریبا مقوله‌ای باستانی است و به همین میزان هم شایع؛ ورشکستگی ممکن است در یک مغازه خرده‌فروشی کوچک که قادر به ایفای تعهد اجاره‌اش نیست و به این دلیل بسته می‌شود و یا در یک شرکت تولیدی بزرگ به دلیل نداش

تن نقدینگی مطلوب و زیانهای مستمر سالانه رخ دهد. حسابداران باید به علل پدیدآورنده ورشکستگی را به خوبی درک کنند زیرا آنها هستند که می‌توانند قبل از رخداد ورشکستگی، مدیریت را از آن آگاه سازند و راه‌حلهای پیشگیری کنند

ه را ارائه نمایند (هاشم‌پور، 1385).
تعیین دلیل یا دلایل دقیق ورشکستگی و مشکلات مالی در هر مورد خاص کار آسانی نیست. در اغلب موارد دلایل متعددی با هم منجر به پدیده ورشکستگی می‌شوند. اما طبق پژوهشهای دان و براد استریت دلایل اصلی ورشکستگی مشکلات مالی و اقتصادی است.
در برخی موارد دلایل ورشکستگی با آزمون صورتهای مالی و ثبتها مشخص می‌شود. حسابدارانی که در تجزیه و تحلیل وضع مالی شرکتهای رو به زوال تجربه دارند می‌توانند به راحتی دلایل ورشکستگی را شناسایی و تعیین کنند. اما گاهی، بعضی مسائل از گردش مناسب در یک واحد تجاری در یک دوره به طور نسبی کوتاه‌مدت پشتیبانی می‌کند و ورشکستگی را از چشم حسابداران پنهان می‌سازد. نیوتن ورشکستگی را به طور کلی به دو دسته دلایل درون‌سازمانی و برون‌سازمانی تقسیم کرده است (هوتچیکس، 1995).

اهمیت
استفاده‌کنندگان و سرمایه‌گذاران برای تصمیم‌گیری به اطلاعات نیازمند هستند و این نوع اطلاعات می‌تواند از راه صورت‌های مالی که یکی از منابع تامین‌کننده نیازهای سرمایه‌گذاران و استفاده‌کنندگان است برآورده شود. تجزیه و تحلیل‌کنندگان صورتهای مالی با استفاده از اطلاعات مندرج در صورت‌های مالی شرکت‌ها، قدرت تصمیم‌گیری

را افزایش می‌دهند. مهم‌ترین جنبه‌های عقب‌افتادگی م

الی شرکت‌ها، ورشکستگی می‌باشد و هنگامی رخ می‌دهد که واحد تجاری عملیات خود را به علت واگذاری یا ورشکستگی از دست بدهد. حسابداران باید در مورد علل رخداد ورشکستگی، اطلاعات کافی داشته باشند تا بتوانند قبل از وقوع ورشکستگی مدیریت را مطلع کرده و راه‌حل‌های پیشگیری‌کننده را ارائه نمایند.

فرضیه
بررسی و تحلیل عوامل ورشکستگی شرکت‌های تجاری مطابق با قانون تجارت ایران.

هدف پژوهش
بررسی راهکارهای قانونی و عملی که باعث ورشکستگی شرکت‌ها به علت عدم توانایی و کاردانی مدیریت مدیران مربوطه در عرصه فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی و در روابط بین انسان‌ها می‌گردد، تحلیل ورشکستگی در قالب قوانین مصرحه و در نهایت تفکیک بین ورشکستگی با انحلال شرکتهای تجاری است.

موارد و روشها
1ـ انواع شرکتها
با استناد به ماده 20 قانون تجارت، شرکت‌های تجاری بر 7 قسم است:
1ـ شرکت سهامی (عام و خاص) 2ـ شرکت با مسئو

لیت محدود 3ـ شرکت تضامنی 4ـ شرکت مختلط غیرسهامی 5ـ شرکت مختلط سهامی 6ـ شرکت نسبی 7ـ شرکت تعاونی تولید و مصرف.
در یک دسته‌بندی کلی‌تر از نظر نوع، شرکت‌های تجاری به 4 دسته تقسیم می‌شود:
الف: شرکت‌های شخصی: شرکتی است که شخصیت شرکا در آن از درجه اول اهمیت برخوردار است مانند شرکت تضامنی و شرکت نسبی.
ب: شرکت سرمایه‌ای: شرکتی است که عنصر سرمایه در آنها از درجه اول اهمیت برخوردار است مانند شرکت‌های سهامی عام، خاص و شرکت با مسئولیت محد

ود.
ج: شرکت‌های مختلط: شرکتی است که دو نوع شریک‌ دارند: نوع اول شریک ضامن که در قبال کل بدهی شرکت مسئولیت تضامنی دارد و نوع دوم شرکای که برحسب مورد، دارای مسئولیت سهامدار شرکت سهامی است و یا دارای مسئولیت شرکتهای با مسئولیت محدود هستند مانند شرکت مختلط سهامی و شرکت مختلط غیرسهامی.
چ: شرکت تعاونی: شرکت‌هایی هستند که به موجب قانون بخش تعاون اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370 تشکیل گردید که برخی از حقوق‌دانان شرکت تعاونی را شرکت شخصی فرض می‌کنند.
بعد از ذکر انواع شرکت‌ها تعریف جامعی که می‌توان از شرکت

 

ارائه داد عبارت از جمع شدن حداقل 2 نفر (در شرکت تجاری)(منصور، 1389) 3 نفر در (شرکت‌های سهامی خاص) و 5 نفر در (شرکت‌های سهام عام) در قالب یک عقد لازم دارای شخصیت و نام و دارائی مختص به خود که براساس عنصر سرمایه یا عنصر شخصیت شرکاء یا ترکیبی از این دو مورد تشکیل می‌شود(منصور، 1389).
شرکت‌های سهامی عام براساس قانون مجوز شرکت در بازار جهانی بورس را دارند. شرکت‌های سهامی بنا به ماده 1 لایحه اصلاحی قانون تجارت این گونه تعریف می‌شوند: «شرکت‌های سهامی شرکتی است که سرمایه آن به سهام تقسیم شده و مسئولیت صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی آنها است.
تامین سرمایه در شرکت‌های سهامی عام از طریق خود موسسین و عرضه مقداری از سرمایه از طریق فروش ورقه سهام به عموم مردم صورت می‌گیرد. در شرکت‌های سهامی عام یک مبلغ اسمی سهم و یک مبلغ واقعی سهم وجود دارد. مبلغ اسمی سهم عبارت است از مبلغی است که برای هر سهم در اساسنامه شرکت تعیین می‌گردد، در حالی که مبلغ واقعی عبارت از مبلغی است که در بازار بورس اوراق بهادار با توجه به فعالیت شرکت، نوع عرضه کالا و خدمات و میزان بازاریابی مدیران با توجه به نوع تقاضای موجود در بازار صورت می‌گیرد. در شرکت سهامی عام هرگونه نقل و انتقال سهام، جهت عرضه به عموم از طریق قیمت‌گذاری کارگزاران بورس در سازمان بورس اوراق بهادار با در نظر گرفتن مباحث فوق صورت می‌گیرد.

ارکان تشکیل دهنده شرکت‌ها و صلاحیت آنها
مجمع عمومی شرکت سهامی از اجتماع صاحبان سهام تشکیل می‌شود. مقررات مربوط به حضور عده لازم برای تشکیل مجمع عمومی و آرا لازم جهت اتخاذ تصمیمات در اساسنامه معین خواهد شد مگر در مواردی که به موجب قانون تکلیف خاص برای آن مقرر شده باشد.
مجامع عمومی به ترتیب عبارتند از: مجمع عمومی موسس، مجمع عمومی عادی (عادی و فوق‌العاده)، مجمع عمومی فوق‌العاده.

وظایف مجمع عمومی موسس

 

الف ـ رسیدگی به پذیره‌نویسی سهامداران، تایید یا رد گزارش موسسین، وصول مطالبات و تصویب آن
ب ـ تصویب و اصلاح طرح اساسنامه
ج ـ انتخاب اولین مدیران و بازرسان
د ـ تعیین اولین روزنامه کثیرالانتشار برای دعوت سهامداران (منصور، 1389)

وظایف مجمع عمومی فوق‌العاده
الف ـ تغییر در مواد اساسنامه
ب ـ تغییر در سرمایه (کاهش یا افزایش سرمایه)
ج ـ انحلال قبل از موعد
د ـ دادن اجازه به هیات مدیره جهت صدور اوراق قرضه
ر ـ تصویب اجازه صدور سهام ممتاز
ز ـ تبدیل شرکت سهامی خاص به شرکت سهامی عام
س ـ سلب حق تقدم از سهامداران در هنگام تجویز افزایش سرمایه (منصور، 1389).

وظایف مجمع عمومی عادی
صلاحیت مجمع عمومی عادی عام بوده و حق اتخاذ تصمیم راجع به همه موارد را دارد؛ به جز مواردی که در صلاحیت انحصاری مجمع عمومی فوق‌العاده باشد. لازم به ذکر است در باب انتخاب مدیران و بازرسان و تعیین روزنامه کثیرالانتشار این مجمع هم دارای صلاحیت می‌باشد. مجمع عمومی عادی ممکن است به صورت سالانه یا به صورت فوق‌العاده تشکیل شود.
بنابراین مجمع عمومی عادی بر دو نوع است:
الف ـ مجمع عمومی عادی سالانه: که همان مجمع عمومی عادی است که سالی یک‌بار در موعد مقرر در اساسنامه جهت تصویب ترازنامه و اتخاذ تصمیم راجع به سایر موضوعات تشکیل می‌گردد.
ب ـ مجمع عمومی عادی به طور فوق‌العاده: همان مجمع عمومی عادی است که در خارج از موعد مقرر اساسنامه تشکیل می‌گردد و راجع به مسائلی که در صلاحیت مجمع عمومی عادی باشد اتخاذ تصمیم می‌نماید (منصور، 1389).

تعریف ورشکستگی
در ادبیات فارسی واژه‌های غیرمتمایزی برای ورشکستگی و

جود دارد. برخی از این واژه‌ها عبارتند از:
وضع نامطلوب مالی، شکست، عدم پیروزی واحد تجاری، وخامت، عدم توان پرداخت دیون و غیره.
در فرهنگ و بستر «شکست» چنین تعریف شده است: توصیف یا حقیقت نداشتن یا عدم کفایت وجوه در کوتاه‌مدت.
البته همه واحدهای تجاری برای دستیابی به موفقیت، برنامه‌ریزی می‌کنند و عملیات خود را به سمت برنامه‌های خود راهبری می‌نمایند. اما برخی از آنها برای دستیابی به این هدف، دست به عملیات ریسک‌آور و خطرناکی می‌زنند که به ورشکستگی منتهی می‌گردد. این جنبه غیرمنتظره بودن ورشکستگی است که آن را خطرناک‌تر می‌سازد. به هر حال همه واحدهای تجاری که تداوم فعالیت ندارند ورشکسته تلقی نمی‌شوند، زیرا برخی از آن‌ها با وجود عدم تداوم فعالیت به اهداف خود دست یافته‌اند.
دان و براداستریت اصطلاح شرکتهای ورشکسته را این طور تعریف می‌کنند: واحدهای تجاری که عملیات خود را به علت واگذاری یا ورشکستگی یا توقف انجام عملیات جاری با زیان توسط بستانکاران، متوقف نمایند (بتیس، 1973).

ورشکستگی شرکت‌های تجاری
بررسی ورشکستگی شرکت‌ها در قانون تجارت ایران با مطالعه قوانین مربوط به بحث ورشکستگی شرکت‌ها به طور مستقیم مورد کنکاش واقع نشده و جهت بررسی این موضوع جستجو در سایر مواد مربوط به ورشکستگی و ارتباط مواد مربوطه به بحث ورشکستگی شرکت‌ها می‌تواند نسبت به حل این قضیه کمک کند. جهت وارد شدن به بحث ورشکستگی شرکت‌ها، بررسی ورشکستگی تجار و شناخت معاملات تجاری و تفکیک انواع ورشکستگی‌ها حایز اهمیت می‌باشد.

ورشکستگی تجار

با استناد به ماده 1 قانون تجارت، تاجر کسی است که شغل معمولی خود را معاملات تجاری قرار دهد. ورشکستگی مخصوص تجار می‌باشد. تاجر محتمل است شخص حقیقی یا شخص حقوقی باشد، در مواردی که تاجر شخص حقوقی است باید توجه داشت اعضا آن شخص حقوقی یا مدیر شرکت یا کارمندان آن هستند. تنها ملاک ما برای تاجر قلمداد شدن اشتغال به یکی از اعمال تجاری احصا شده در ماده 2 و ماده 3 قانون تجارت می‌باشد.

شرایط صدور حکم ورشکستگی تاجر
1ـ تاجر بودن
با استناد به ماده 412 قانون تجارت، ورشکستگی تاجر یا شرکت تجاری در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده است حاصل می‌شود. ملاک تاجر بودن فقط اشتغال به یکی از اعمال تجاری احصا شده در ماده 2 قانون تجارت می‌باشد و لازم نیست شغل انحصاری شخص حتماً اشتغال به یکی از اعمال تجاری باشد بلکه همین که شغل معمولی‌اش اشتغال به یکی از اعمال تجاری باشد مطابق ماده 1 قانون تجارت برای تاجر قلمداد نمودن شخص کافی است مانند کارمندی که همه روزه بعداز ظهرها به تجارت می‌پردازد.

2ـ توقف در پرداخت دیون
شرط دیگر صدور حکم ورشکستگی آن است که تاجر در تادیه دیون خود توقف حاصل نماید. توقف در اجرای سایر تعهدات غیرپولی نمی‌تواند موجب ورشکستگی

تاجر شود، مگر اینکه این تعهد غیرپولی به تعهد پول تبدیل گردد و تاجر آن پول را تادیه ننماید. بنابراین جهت صدور حکم ورشکستگی و شناختن تاجر از غیرتجار ملاک عمل مواد 1 و 2 قانون تجارت می‌باشد (اسکینی، 1388).
ماده 2 قانون تجارت که به طور متوالی اشاره گردید، به قرار ذیل می‌باشد:
1ـ خرید یا تحصیل هر نوع مال منقول به قصد فروش یا اجاره اعم از این که تصرفاتی در آن شده یا نشده باشد.
2ـ تصدی به حمل و نقل از راه خشکی با آب و هوا به هر نحوی که باشد.
3ـ هر قسم عملیات دلالی یا حق‌‌العمل‌کاری و یا عاملی و همچنین تصدی به هر نوع تاسیساتی که برای انجام بعضی امور ایجاد می‌شود از قبیل تسهیل معاملات ملکی یا پیدا کردن خدمه یا تهیه و رسانیدن ملزومات و غیره
4ـ تاسیس و به کار انداختن هر قسم کارخانه مشروط بر این که برای رفع حوایج شخصی نباشد.
5ـ تصدی به عملیات حراجی
6ـ تصدی به هر قسم نمایشگاه‌های عمومی
7ـ هر قسم عملیات صرافی و بانکی
8ـ معاملات برواتی اعم از این که بین تاجر یا غیر تاجر باشد.
9ـ عملیات بیمه بحری و غیر بحری
10ـ کشتی‌سازی و خرید و فروش کشتی و کشتی‌رانی داخلی یا خارجی و معاملات راجع به آنها (اسکینی، 1388).
چنانچه ملاحظه می‌شود ورشکستگی تجار به عنوان شخص حقیقی دارای همان شرایطی است که برای شخصیت حقوقی و شرکت‌های تجاری می‌توان در نظر گرفت هر چند در قانون تجارت ورشکستگی تجار بیشتر مدنظر قانون‌گذار بوده است ولی با کمی دقت می‌توان تمامی مواردی که در بحث ورشکستگی تجار ذکر شده در ورشکستگی شرکت‌های تجاری نیز به میان آورد. با استناد به بند 4 ماده 3 قانون تجارت که اشعار می‌دارد معاملات شرکتهای تجاری به اعتبار تاجر بودن یکی از متعاملین تجاری محسوب می‌شود؛ شرکت‌های تجاری تمایزی که با تجار می‌تواند داشته باشد در نوع ورشکستگی آنها با توجه به شخصیت حقوقی و یا سهامداران آنها خواهد بود بدین‌ترتیب بحث سهامداران خود شرکت بعنوان شخصیت حقوقی بایستی به صورت متمایز از هم مورد بررسی قرار گیرد تا تاثیر ورشکستگی شرکت در سهامداران و عکس قضیه، ورشکستگی شرکاء چه نقشی در ورشکستگی شرکت می‌تواند داشته باشد مشخ

 

ص گردد (ستوده تهرانی، 1380).

تاثیر ورشکستگی سهامداران در ورشکستگی شرکت سهامی
با توجه به ماده 1 لایحه اصلاحی قانون تجارت مسئولیت سهامداران در شرکت محدود به مقدار مبلغ اسمی است که از شرکت خریداری نمودند. لذا ورشکستگی سهامداران با توجه به تحلیلی که از ماده 1 و 2 قانون تجارت بعمل آمد (با جمع بودن شرایط ورشکستگی) نمی‌تواند تاثیر بسزایی در ورشکستگی شرکت سهامی داشته باشد چرا که شرکت دارای شخصیت حقوقی مستقل به خود می‌باشد و ورشکستگی سهامداران در ورشکستگی شرکت تاثیری نخواهد داشت.

تاثیر ورشکستگی شرکت سهامی در ورشکستگی سهامداران
از آنجایی که سهامداران شرکت مطابق ماده 1 لایحه اصلاحی قانون تجارت هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال بدهی‌های شرکت ندارند، اصل بر آن است که ورشکستگی شرکت موجب ورشکستگی سهامداران آن نمی‌گردد. اما به طور استثنا باید توجه داشت اگر مقداری از سرمایه شرکت تعهد به پرداخت شده و آن مبلغ تعهد شده پرداخت نشده باشد و بعداً حکم ورشکستگی شرکت صادر شود، طلبکاران شرکت حق مراجعه به سهامداران برای آن مبلغ تعهد شده ولی پرداخت نشده را دارند اگر سهامدار آن مبلغ را بپردازد مشکلی پیش نمی‌آید اما اگر آن سهامدار مبلغ تعهد شده را پرداخت نکند در فرضی که سهامدار (به شخصه تاجر باشد) می‌توان درخواست ورشکستگی آن سهامدار را مطرح کرد ملاک برای بالشخصه تاجر بودن آن است که سهامدار در خارج از شرکت به یکی از اعمال تجاری موضوع ماده 2 قانون تجارت اشتغال داشته باشد (منصور، 1389).

تاثیر ورشکستگی شرکت با مسئولیت محدود در ورشکستگی شرکای آن
از آنجایی که مطابق ماده 94 ق.ت شرکای شرکت با مسئولیت محدود بالشخصه هیچ‌گونه مسئولیتی در قبال بدهی‌های شرکت ندارد، قاعده کلی آن است ک

 

ه ورشکستگی شرکت با مسئولیت محدود موجب ورشکستگی شرکای آن نمی‌گردد اما به طور استثنا اگر سرمایه غیرنقدی شرکت توسط شرکا به طور غیرواقع محاسبه شود و به هنگام انحلال شرکت، دارایی شرکت برای پرداخت دیون کافی نباشد هر طلبکاری می‌تواند نسبت به مازاد مبلغ غیرواقع به شریک مراجعه نماید اگر شریک آن مبلغ را بپردازد مشکلی به وجود نمی‌آید اما اگر شریک از پرداخت آن مبلغ امتناع ورزد در صورتی که آن شریک بالشخصه تاجر باشد می‌توان درخواست ورشکستگی ایشان را مطرح کرد به شرطی که بالشخصه تاجر باشد ملاک ما برای بالشخصه تاجر بودن آن است که شریک در خارج از شرکت به عمل تجاری اشتغال داشته باشد.

تاثیر ورشکستگی شرکت تضامنی و نسبی در ورشکستگی شرکای آن
همه مطالبی که در این قسمت بحث می‌شود در مورد تاثیر ورشکستگی شرکت نسبی نیز جاری است مواد 439 و 128 قانون تجارت به جز این که در شرکت نسبی هر شریکی به نسبت سهم الشرکه خود در قبال بدهی‌های شرکت مسئول است اما در شرکت تضامنی هر شریکی در قبال کل بدهی شرکت مسئولیت تضامنی دارد هر چند که مطابق م 116 قانون تجارت هر یک از شرکای این شرکت در قبال کل بدهی‌های شرکت مسئولیت تضامنی دارد اما باید توجه داشت صرف صدور حکم ورشکستگی شرکت موجب ورشکستگی شرکای آن نمی‌گردد مگر این که شرایط ذیل جمع باشد:
1ـ حکم ورشکستگی شرکت تضامنی صادر شده باشد.
2ـ امر تسویه شرکت به عمل آمده و دارایی شرکت کافی برای پرداخت دیون آن نباشد به شریک شرکت مراجعه شده اما شریک از پرداخت بدهی شرکت امتناع ورزیده است.
3ـ شریک خود بالشخصه تاجر باشد صرف شریک شرکت تضامنی بودن حتی مدیر شرکت تضامنی بودن دلیل تاجر بودن نیست یعنی شریک باید در خارج شرکت به عمل تجاری اشتغال داشته باشد.
مطابق ماده 439 قانون تجارت اگر حکم ورشکستگی شرکت صادر شود فقط اموال خود شرکت مهر و موم می‌گردد یعنی اموال شرکا مهر و موم نخواهد شد اما اگر حکم ورشکستگی شریک یا شرکا صادر گردد اموال آن‌ها قابل مهرو موم خواهد شد.

 

با توجه به مباحث فوق با استناد به ماده 412 قانون تجارت، ورشکستگی شرکت تجاری در نتیجه توقف از تادیه وجوهی که بر عهده اوست حاصل می‌شود چنانچه در بحث تاجر نیز اشاره کردیم ورشکستگی شرکت‌های تجاری نیز به مانند ورشکستگی تجار در اثر توقف از پرداخت بدهی که بر عهده شرکت می‌باشد، حاصل می‌شود بنابراین تاجر باید در ظرف 3 روز از تاریخ وقفه‌ای که در پرداخت قروض یا سایر تعهدات نقدی او حاصل شده است. توقف خود را به دفتر دادگاه محل اقامتش اظهار نموده و صورت حساب دارائی و کلیه دفاتر تجاری خود را به دفتر محکمه مزبور تسلیم نماید.
مبرهن است که تاجر یا شرکت تجاری از زمانی که قادر به پرداخت دیونش نباشد مهلت دارد ظرف 3 روز از روی قصد و اراده، عدم توانایی خود را در پرداخت دیون به دادگاه محل اقامتش اطلاع دهد تا دادگاه نسبت به انجام سایر امورات مربوطه اقدام نماید.

ممنوعیت تاجر از مداخله در اموال
مطابق ماده 418 قانون تجارت از تاریخ صدور حکم ورشکستگی تاجر ممنوع از مداخله در اموال خود می‌باشد باید توجه داشت ممنوعیت تاجر از مداخله در اموال خود نه تنها شامل اموال موجود بلکه شامل اموالی نیز خواهد بود که بعداً بدست تاجر یا شرکت تجاری می‌رسد مثلاً اموالی که از طریق ارث یا طلبی که شرکت بعداً آن را وصول می‌کند بنابراین هر گونه معاملاتی که شرکتهای تجاری یا تجار از تاریخ توقف در پرداخت دیون انجام می‌دهد در سه دوره قابل بررسی می‌باشد:
الف) معاملات تاجر بعد از تاریخ توقف در پرداخت دیون: اگر معامله‌ای

از طرف تاجر در این دوره صورت گیرد که به قصد فرار از دین بوده یا برای اضرار به طلبکاران معامله نموده است و معامله انجام گرفته متضمن ضرری بیش از قیمت باشد در این صورت این معامله در ظرف 2 سال از تاریخ انعقاد قابل فسخ می‌باشد.
ب) معاملات تاجر بین تاریخ توقف تا تاریخ صدورحکم ورشکستگی: در این دوره با کمی اغماض بین مواد 423 و 557 قانون تجارت می‌توان گفت که کلیه معاملات تاجر یا شرکت تجاری دوره باطل است (منصور، 1389).
ج) معاملات تاجر بعد از صدورحکم ورشکستگی: کلیه معاملات صورت گرفته پس از صدور حکم ورشکستگی که توسط تاجر صورت می‌گیرد محکوم به بطلان است.
چه اشخاصی صلاحیت درخواست صدور حکم ورشکستگی تاجر را دارند:
1ـ مقام قضایی یعنی بر حسب مورد دادستان یا رئیس دادگستری
2ـ یک یا چند نفر از طلبکاران تاجر یا شرکت تجاری
3ـ خود تاجر یا شرکت تجاری (مدیران) نه تنها حق درخواست صدور حکم ورشکستگی خود را دارند بلکه مطابق ماده 413 قانون تجارت مکلف به این کار نیز می‌باشد. بدین معنی که تاجر از تاریخ توقف بایستی در ظرف 3 روز توقف خود را به دادگاه صلاحیت‌دار اعلام نماید (منصور، 1389).

نحوه اجرای حکم ورشکستگی
بعد از صدور رای ورشکستگی توسط دادگاه در شهرهای که اداره تصفیه امور ورشکستگی وجود دارد امر تصفیه به این اداره محول می‌شود و در شهرهایی که اداره تصفیه امور ورشکستگی وجود ندارد دادگاه مدیر تصفیه‌ای تعیین نموده و عضو ناظری را انتخاب می‌کند.
تعیین مدیر تصفیه یا در هنگام صدور حکم ورشکستگی یا در نهایت در ظرف 5 روز از تاریخ صدور حکم صورت می‌گیرد اما باید توجه داشت مطابق ماده 427 قانون تجارت تعیین عضو ناظر جهت نظارت بر کار و عملکرد مدیر یا مدیران تصفیه بایستی حتماً به هنگام صدور حکم و

رشکستگی تعیین گردد (اسکینی، 1388).

موارد انحلال شرکت‌های تجاری
موارد انحلال در شرکت‌ها به دلیل این‌که کاملا مبرهن بوده و نیاز به توضیح و بررسی ندارد لذا مستندا به برخی ازموارد انحلال شرکتها و مواد قانونی مربوطه اشاره می‌گردد:
موارد انحلال شرکت‌های سهامی عام و خاص
1ـ وقتی که شرکت موضوعی را که برای آن تشکیل شده است را انجام داده یا انجام آن غیرممکن شده باشد.
2ـ در صورتی که شرکت برای مدت معین تشکیل گردیده و آن مدت منقضی شده باشد مگر این که مدت قبل از انقضا تمدید شده باشد.
3ـ در صورت ورشکستگی
4ـ در هر موقع که مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام به هر علتی رای به انحلال شرکت بدهند.
5ـ در صورت صدور حکم قطعی دادگاه

موارد انحلال شرکت‌های تضامنی
1ـ در مورد فقرات 1و2و3 ماده 93
2ـ در صورت تراضی تمامی شرکا
3ـ در صورتی که یکی از شرکا به دلایلی انحلال

شرکت را از محکمه تقاضا نماید و محکمه آن دلایل را موجه دانسته حکم به انحلال بدهد.
4ـ در صورت فسخ یکی از شرکا مطابق ماده 137
5ـ در صورت ورشکستگی یکی از شرکا مطابق ماده 138
6ـ در صورت فوت و یا محجوریت یکی از شرکا مطابق مواد 139 و140
موارد انحلال شرکت‌های نسبی نیز به مانند شرکت‌های تضامنی است (منصور، 1389).

بحث و نتیجه‌گیری
درست است که شرکت‌ها به هنگام ورشکستگی در بدترین وضعیت مالی و اقتصادی قرار می‌گیرند که تحمل این وضعیت برای تجار و سرمایه‌گذاران و سهامداران شرکت‌ها چندان مطلوب نیست ولی نکته‌ای که قابل تامل است اعلام به موقع توقف تاجر در پرداخت دیون جهت مشخص شدن وضعیت اقتصادی و مالی خود تاجر به منظور ممانعت از لطمه بیشتر به حقوق طلبکاران و سایر افراد جامعه و جلوگیری از سلب امنیت جامعه بسیار ضروری و حیاتی است بنابراین آشنایی تجار و شرکت‌های تجاری با قوانین مربوط به ورشکستگی و رعایت آن، نه تنها به منفعت خود تاجر است بلکه به نحوی علاوه بر منافع طللبکاران، امنیت سایر افراد جامعه را نیز تامین می‌نماید و از هر گونه ادامه بی‌رویه بدهی‌های پنهان تاجر ممانعت به عمل می‌آورد.

منابع
ستوده تهرانی، دکتر حسن، حقوق تجارت، جلد چهارم، نشر دادگستر، چاپ چهارم، سال 1380
منصور، جهانگیر، مجموع قوانین با آخرین اصلاحات قانون تجارت، نشر دیدار، سال 1389
نیکومرام، هاشم و رهنمای رودپشتی، فریدون و هیبتی، فرهاد، مبانی مدیریت مالی، جلد اول، انتشارات ترمه، سال 1384
Bates,T,1973,An econometric Analisis of Lending to BlackBusinessmen,Review of Economics and Statistics August
Billress,R,1995, Financial Analysis, Second Edition, Prentice Hall.
Hotchkiss, E., S., 1995 Postbankruptcy performance and management turnover, journal of finance.
Nwogugu, M, 2007, Decision-making, risk and corporate governance: A critique of methodolo

gical issues in bankruptey/recovery prediction models.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله سیستم مدیریت منابع بنگاه از دیدگاه ذینفعان در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله سیستم مدیریت منابع بنگاه از دیدگاه ذینفعان در pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله سیستم مدیریت منابع بنگاه از دیدگاه ذینفعان در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سیستم مدیریت منابع بنگاه از دیدگاه ذینفعان در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله سیستم مدیریت منابع بنگاه از دیدگاه ذینفعان در pdf :

سیستم مدیریت منابع بنگاه از دیدگاه ذینفعان

چکیده :
سیستم مدیریت منابع بنگاه ERP یک بسته نرم افزاری است که هدف آن یکپارچگی اطلاعات و جریان اطلاعات بین تمام بخش¬های سازمان از جمله بخش مالی ، حسابداری ، منابع انسانی ، زنجیره عرضه و مدیریت مشتریان است . این سیستم با بهبود کیفیت اطلاعات در سطح کل سازمان ، بستر مناسب تری را برای تصمیم گیری مدیریت فراهم می¬کند. اجرای پروژه یERP را می توان ازمنظر تغییرات سازمانی مورد توجه قرار داد. اکثر مشکلات ER

 

P ، در ارتباط با عدم هماهنگی این سیستم با ویژگی های سازمان و دیدگاه های ذینفعان است . در این مقاله اجرای ERP و تاثیرات آن بر دیدگاه های ذینفعان ، مورد بررسی قرار می¬گیرد. درک تفاوت در دیدگاه های ذینفعان برای انجام اقدامات مناسب مدیریت در اجرای اثر بخش ERP مفید خواهد بود.
واژگان کلیدی : سیستم مدیریت منابع بنگاه، دیدگاه های ذینفعان، زنجیره عرضه، تکنولوژی

مقدمه
سیستم مدیریت منابع بنگاه، یک فکر و فن آوری سیستم، برای مدیریت کارای منابع مختلف سازمان است. این نوع مدیریت ازطریق یکپارچه کردن فعالیت ها، درجهت بالا برد

ن کارایی و بهره وری سازمان و افزایش رضایت و ارزش مشتریان انجام می گیرد. سیستم مدیریت منابع بنگاه، تمام مراحل عملیاتی فرآیند را درسازمان نمایش می دهد. یک سفارش پس از دریافت به بخش طراحی و سپس تولید هدایت می گردد. پس از آن به بخش انبار و نهایتاً به ارسال کالا منجر می شود. این مراحل تا صدور صورتحساب و محاسبات درآمد در ارتباط با آن سفارش در سیستم مدیریت منابع بنگاه ثبت در اختیار تمام بخش های مربوط در شرکت قرار می گیرد. ERP ، سیستم های رایانه ای قدیمی و مستقل واحدهای امور مالی، منابع انسانی، تولید و انبار را حذف می کند وبه جای آنها تنها برنامه نرم افزاری، یکنواخت شده قرار می دهد که ازچند مجموعه نرم افزاری،تقریباً شبیه سیستم های قدیمی تشکیل شده است. در حقیقت، دوایر مالی و تولید و انبار همچنان صاحب سیستم های خود هستند؛ با این تفاوت که همه آنها در نرم افزار جدید به هم متصلند ودر نتیجه، فرد شاغل در دایره مالی می تواند نرم افزار انبار را ببیند و وضعیت حمل سفارش را بررسی کند.
سیستم مدیریت منابع بنگاه تمام بخشها و وظایف آنها را در یک سیستم رایانه ای وبه شکل یکپارچه قرار می دهد ؛ به نحوی که نیازهای خاص تمام بخش¬های سازمان در این سیستم پشتیبانی شود .این سیستم همچنین مسئولیت پاسخگویی کارکنان در سازمان را به سطحی بالاتر ارتقائ می¬دهد وابزار مناسبی جهت پاسخ خواهی از مدیریت ار

شد شرکت را فراهم می¬آورد .
سابقه¬ی تاریخی سیستم مدیریت منابع بنگاه
مفهوم سیستم مدیریت منابع بنگاه برای اولین بار دردهه 1960 به

وجودآمد. تا سال1972، سیستم مدیریت منابع بنگاه به عنوان یک مفهوم که در هیچ طبقه بندی خاصی قرار نمی گرفت، مطرح بود. درسال 1972 پنج تن از مدیران شرکت آی.بی.ام از سمت خود استعفا داده و جهت تحقق مفهوم سیستم مدیریت منابع بنگاه، شرکت SAP را تأسیس کردند که امروزه یکی از پیشگامان جهانی نرم افزارهای سیستم مدیریت منابع بنگاه به شمار می رود. سیستم مدیریت منابع بنگاه، در واقع نسل جدیدی از سیستم های اطلاعاتی است که سیستم های اطلاعاتی مدیریت (MIS) نسل قدیمی¬تر آن به حساب می¬آیند[1]. با توجه به این تاریخچه، مشاهده می شود که سیستم مدیریت منابع بنگاه درواقع ادامه راه سیستم اطلاعات مدیریت(MIS) می باشد؛ لیکن نیازی نیست که در هر سازمان دقیقاً تمام این مسیر گام به گام طی شود؛ بلکه می توان مستقیماً وارد مقوله سیستم مدیریت منابع بنگاه شد. این موضوع برای سازمان هایی که هنوز سیستم اطلاعات مدیریت(MIS) خود را راه اندازی نکرده اند بسیار مفید است وباعث کاهش هزینه ها می شود. بسته های نرم افزاری سیستم مدیریت منابع بنگاه برمبنای فرآیندهای تجاری هستند ونه وظایف تجاری واین مهم ترین تفاوت آنها با سیستم های اطلاعاتی به حساب می آید.
علل نیاز سازمان¬ها به سیستم مدیریت منابع بنگاه
بقای سازمان ها وابسته به کسب موقعیت در فضای رقابتی بازار است . در بازارهای رقابتی امروز، طول عمر مزایای رقابتی سازمان ها کاهش یافته است و به سرعت باید روندها را در جهت بدست آوردن مزایای جدید رقابتی، بهینه سازی کرد. به منظور افزایش کارآیی سازمان ، شناخت و برنامه ریزی روندها در تمام ابعاد سازمان ضروری است ؛ لذا نیاز به امکاناتی از قبیل، سیستم ¬های هزینه یابی بهای تمام شده ، برنامه ریزی و شبیه سازی خرید، برنامه ریزی و شبیه سازی تولید، برنامه ریزی منابع انسانی، برنامه ریزی منابع مالی، توأماً مطرح می شود. برای این منظور، ابزاری لازم است که در هر لحظه توانایی جمع آوری سریع اطلاعات از ه

مه ابعاد سازمان و مدل سازی دقیق براساس شرایط کل سازمان را داشته باشد[1].
در فضای رقابتی امروز، تنها سازمان هایی موفق به ایجاد مزیت رقابتی می شوند که بتوانند با یک دید همه جانبه به فعالیت بخش های مختلف خود، اقدام به طراحی روندهای جامع رقابتی کنند. با استفاده ازامکانات سیستم مدیریت منابع بنگاه می توان اثر فعالیت ها را درطول بخش های مختلف سازمان ردیابی کرد و با تکیه بر امکان هماهنگ کردن هریک

از فعالیت ها در بخش های مختلف، اقدام به برنامه ریزی کلان درجهت ایجاد مزایای رقابتی نمود.
منابع سازمانی به سه دسته¬ی منابع مالی، منابع انسانی، تجهیزات و امکانات سازمان تقسیم می شوند. برای برنامه ریزی دقیق در راستای استفاده بهینه از منابع سازمان، لازم است که تأثیر هر فرآیند بر منابع سازمانی تعیین شود. سیستم مدیریت منابع بنگاه با ایجاد یک بستر مناسب و استفاده صحیح از ابزار و فن آوری اطلاعات، قادر خواهد بود با سرعت و دقت بسیار بالا به بررسی تأثیر روندها برکلیه منابع سازمانی بپردازد. با تکیه براین ابزار می توان در هر لحظه ظرفیت آزاد منابع مختلف را شناسایی و با شبیه سازی فرآیندها تأثیر آنها برمنابع را پیش بینی کرده و درجهت استفاده بهینه از منابع سازمان برنامه ریزی کرد.
در راستای پاسخ به این سئوال که چرا شرکت¬ها به سیستم مدیریت منابع بنگاه رو می¬ آوردند، تحقیقات مختلفی انجام شده است؛ به عنوان نمونه کلاید(2005) دلایل روی آوری شرکتها را به ERP به شرح زیر می داند[5] :
یکپارچه سازی داده های عملیات
افزایش تولید
همگون کردن فرآیند های شرکت
افزایش قابلیت انعطاف پذیری کسب و کار
حمایت از راهبرد جهانی شدن
بهینه کردن زنجیره ارزش

 

به عبارت بهتر می¬توان بیشترین دلیل برتری سیستم مدیریت منابع بنگاه نسبت به سایر سیستم ¬های اطلاعاتی ، افزایش کیفیت سرویس دهی به سفارشات مشتریان و پردازش صورتحساب ها و نهایتا افزایش سود دانست . اما 5 دلیل اصلی برای استفاده شرکتها از سیستم مدیریت منابع بنگاه به شرح زیر است [1]:
1- یکپارچه سازی اطلاعات مالی : اطلاعات مالی مربوط به درآمد ، با اطلاعات فروش و دیگر واحدهای مرتبط با فروش، متفاوت است. سیستم مدیریت منابع بنگاه دراین موارد تنها یک عدد واقعی ارائه می¬کند و اطلاعات واحدهای دیگر به دلی

ل استفاده از یک سیستم مشابه تفاوتی نخواهد کرد.
2- یکپارچه سازی اطلاعات سفارشات: در شرایط فعلی ، واحد فروش تا ارسال کالا توسط انبار و صدور صورت حساب توسط بخش مالی، در جریان اجرای سفارشات قرار نمی گیرد. چنانچه این اطلاعات در یک سیستم نرم افزاری باشند و نیازی به جستجو دراین سیستم های مختلف نباشد، شرکت ها می توانند به راحتی عملیات و مراحل هر فرآیند مانند سفارشات را ردیابی و مدیریت کنند. علاوه بر ردیابی در مراحل اداری و حسابداری، هماهنگی همزمان در مراحل طراحی و تولید و انبارداری و حمل هم می تواند اعمال گردد.
3- استانداردسازی وسرعت در فرآیند تولید: شرکت های تولیدی اغلب دارای چند واحد سازمانی هستند که به طور همزمان از روش ها وسیستم های رایانه ای مختلف استفاده می کنند. سیستم های مدیریت منابع بنگاه با روش های استاندارد، برخی مراحل فرآیند های تولیدی را خودکار می کنند. استاندارد سازی آن فرآیندها واستفاده از سیستم یکپارچه به جای چند سیستم رایانه ای مختلف، می تواند موجب بالابردن بهره وری وکاهش هزینه های سربار و صرفه جویی در زمان گردد.
4- کاهش حجم انبارداری: سیستم مدیریت منابع بنگاه جریان کاملاً روانی در فرآیند تولیدی را پشتیبانی کرده و موجب نظارت همزمان براجرای فرآیند در شرکت می گردد. این تسهیلات موجب کاهش حجم مواد و کالاهای نیمه ساخته و کالاهای ساخته شده موجود درانبار می شود. ضمناً این سیستم، برنامه توزیع و تحویل کالا به مشتری را دقیق و قابل قبول می کند.
5- استانداردسازی اطلاعات منابع انسانی: در سازمان

های دارای چند واحد سازمانی، هماهنگی و مدیریت زمان و ارتباط بین منابع انسانی، کاری ساده نیست. سیستم مدیریت منابع بنگاه در این زمینه کمک شایانی می کند{3}.

مزایای سیستم مدیریت منابع بنگاه
مزایای فراوانی در استقرار سیستم های برنامه ری

زی و تخصیص منابع سازمان ازجمله سیستم مدیریت منابع بنگاه وجود دارد که می توان به موارد زیر اشاره کرد[1]:
• کاهش هزینه های انبار (نگهداری، حمل و نقل)، هزینه های سفارش ، هزینه های تولید و هزینه های ناشی از توقف خط تولید، عملیات حسابداری و ثبت وقایع مالی.
• کاهش حجم تأمین مالی مورد نیاز برای سرمایه گذاری در تجهیزات وماشین آلات، کارخانه و زمین.
• کاهش هزینه های ناشی از هماهنگی ضعیف بین واحد

های سازمان و ایجاد پل ارتباطی بین شکاف های اطلاعاتی سازمان.
• ERP کاهش هزینه ها را به دنبال داشته ونهایتاً به افزایش فروش و سهم بازار بیشتر سازمان منتهی می گردد.

• برقراری فرآیند تولید انعطاف پذیر، کاهش زمان تکمیل و نهایی کردن محصول، افزایش شفافیت و ردگیری فرآیند تولید برای مشتری و قابلیت متناسب سازی برای آنها و نهایتاً تطبیق بیشتر با نیازهای وی وبهبود ذهنیت جمعی درباره سازمان.
• افزایش رضایت مندی مشتری در تمام فرآیندهایی که وی باآنها درگیر است که این فرآیندها ازلحظه سفارش شروع و تا دریافت محصول و خدمات پس از فروش ادامه دارد.
• سیستم مدیریت منابع بنگاه به سیستم اطلاعات یکپارچه کمک می کند تا کلیه عملکردهای مؤسسه را پوشش دهد[3].
• سیستم مدیریت منابع بنگاه نه تنها در سراسر بخش های مختلف شرکت، بلکه در سراسر شرکت هایی که تحت یک مدیریت قرار دارند، سیستم های کاملاً یکپارچه فراهم می کند. لیکن نباید فراموش کرد که سیستم مدیریت منابع بنگاه صرفاً راه حلی برای مدیریت بهتر پروژه است.
معایب سیستم مدیریت منابع بنگاه
علی رغم مزایای ذکر شده برای سیستم مدیریت منابع بنگاه، این سیستم از نقطه نظر سازمان ها و موارد مربوط به فناوری و جنبه های فرهنگی، همانند هر محصول(نرم افزازی) دیگر دارای معایبی است که موارد زیر به طورخاص در سیستم های مدیریت منابع بنگاه مشاهده می شود[2]:
• پیاده سازی آن مشکل است. (مشکل تبدیل وظایف تجاری به فرآیند تجاری)
• خیلی گران است.(ده ها میلیون دلار هزینه صرف می شود.)
• پیاده سازی آن زمان بر است .
• استفاده از سیستم های مدیریت منابع بنگاه یک تصمیم راهبردی است و در حقیقت روی سرنوشت سازمان و موفقیت آن شرط بندی می شود.
حال سئوالی که مطرح می¬شود آن است که چرا اغلب پرو

ژه های سیستم مدیریت منابع بنگاه شکست می خورند؟
در پاسخ به این سئوال باید گفت اگر کارکنان در بخش های مختلف شرکتی که قرار است از این نرم افزار استفاده کند، برتری شیوه های کاری آن را نسبت به روش های فعلی خود، قبول نداشته باشند، در مقابل استفاده از سیستم مدیریت منابع بنگاه مقاومت می کنند و یا از بخش فناوری اطلاعات می خواهند که آن را متناسب با روش های کا

ری فعلی خود تغییر دهند. اینجا همان نقطه ای است که پروژه های سیستم مدیریت منابع بنگاه را با شکست مواجه می کند[1]. در چنین شرایطی بحث وجدل در مورد نصب یا عدم نصب نرم افزار یا نحوه نصب آن آغاز می شود و سرانجام بخش فناوری اطلاعات به مخمصه پر هزینه تغییر سیستم مدیریت منابع بنگاه متناسب با خواسته کارکنان گرفتار می شود. سفارشی کردن، نرم افزار را ناپایدار و نگهداری ازآن را دشوارتر می سازد. به عنوان قاعده کلی می توان گفت که اگر شرکت در مقابل تغییر مقاومت کند، اجرای پروژه سیستم مدیریت منابع بنگاه در آن شرکت به احتمال زیاد با شکست مواجه خواهد شد.

دلایل شکستERP را می توان به سه دسته تقسیم کرد[3] :
1- مقاومت
2- عدم توجه به فرهنگ سازمانی و فرهنگ ملی
3- عدم توجه کافی به ریسک های پیاده سازی
معرفی یک نوآوری در سازمان همواره با تردید وابهام همراه است . نوآوری ها بطور بالقوه سبب تغییر در رویه¬ها ، ارتباط نقش ها و حتی شرایط لازم برای عملکرد یا کارایی می شود . نتایج فعایت های اجرای تکنولوژی در یک سازمان به فعالیت رهبران و تصمیم گیرندگان سازمان و نیز به واکنش کاربران (نهایی)به این فعالیت ها بستگی دارد [4]. مطالعات زیادی پیرامون پذیرش ERP انجام شده است . در این مطالعات اشاره شده است که تفاوت در پذیرش ERP اغلب به سطوح سازمانی افراد در سلسه مراتب سازمان ، تجربه ، وابستگی کارکردی و ارشدیت آنها نسبت داده می شود .
بسیاری از افراد ذینفع در مدت اجرای ERP درگیر آن هستند. این افراد شامل مدیریت ارشد ، مدیران پروژه ، تیم رهبری ، آموزش دهندگان، مشاوران ، فروشندگان وکاربران نهایی می¬باشند. این افراد از نظر علایق شخصی و میزان قدرت سازمانی با هم متفاوت هستند که این امر ممکن است بر نتایج اجرای ERP اثر گذار باشد . درک تفاوت در دیدگاه های ذینفعان برای انجام اقدامات مناسب مدیریت در اجرای اثر بخش ERP ضروری است . برای مثال ممکن است مدیران، فقط دقایقی را که تیم پروژه صرف ملاقات با کارکنان می¬کند را به عنوان

ارتباطات کافی و اثربخش در یک پروژه بدانند؛ در حالی که ممکن است کارکنانی که قسمتی از تیم اجرای پروژه نیستند این ملاقات ها را ناکافی بدانند و خواستار مکانیسم های ارتباطی اثربخش-تر باشند. لذا درک تفاوت های موجود در رویکرد گروه های مختلف در درون یک سازمان و ماهیت این تفاوت ها می¬تواند به اجراکنندگان آن در ایجاد مکانیزم های مداخله مناسب از قبیل آموزش و ارتباطات که می تواند منجر به موفقیت یا شکست ERP شود ، کمک کند .
بر مبنای مطالعات انجام شده ، 7 متغیر به عنوان مواردی که در مقایسه دیدگاه های کاربران نهایی و مدیران بکار می¬رود، شناسایی شده است که شامل موارد زیر می¬باشد[6] :
تغییر در تکنولوژی
تعامل کارکنان با تکنولوژی
سهولت استفاده
رضایت مندی همراه با تکنولوژی
ارتباطات پروژه
آموزش
عقاید مشترک در ارتباط با مزایای تکنولوژی
تغییر در تکنولوژی
بحث تغییر تکنولوژی با این سوال سنجیده می¬شود که آیا تغییر در تکنولوژی ERP سبب افزایش توان شرکت برای دستیابی به فرصت های تجاری جدید می¬شود ؛ و آیا به قسمت های مختلف سازمان این اجازه را می دهد که در تعامل با یکدیگر بهتر وظایف خود را انجام دهند و نیز آیا خدمت رسانی در سیستم ERP نسبت به سیستم قبلی آسانتر و بهتر می شود ؟
تحقیقات نشان داده است که در زمینه دستیابی به فرصت های جدید تجاری و سهولت خدمت رسانی به مشتری در سیستم ERP ، اختلاف کمی بین دیدگاه کاربران و دیدگاه مدیران وجود دارد . همچنین در رابطه با توان مندی تکنولوژی در قادر ساختن بخش های مختلف در همکاری نزدیک تر با یکدیگر نیز عدم توافق کمتری وجود دارد . اما این گونه به نظرمی رسد که تفاوت عمده، در نگرش کاربران و مدیران بر ماهیت این تکنولوژی است .کاربران بیشتر این مزیت سیستم ERP را که به ترکیب و یکپارچه سازی داده ها در سازمان می پردازد توجه می کنند حال آنکه مدیران به ماهیت جهانی این تکنولوژی و مزایایی فراتر از سطح بنگاه توجه می کنند .
تعامل کارکنان با تکنولوژی
ارتباط (تعامل) کارکنان با تکنولوژی با این موضوع سر و کار داردکه آیا کارکنان ا احساس می¬کنند که سیستم ERP در کار آنها مفید واقع می شود ؛ بهره وری کار آنها را افزایش می دهد ؟ همچنین به چه میزان این سیستم نسبت به تغییرات انعطاف پذیر است ؟

 

مدیران در این رابطه نسبت به کاربران ، رویکرد مثبتی به سیستم ERP دارند. بیشترین اختلاف مربوط به بحث بهروری است . کاربران اگر چه نسبت به توانایی سیستم ERP درکل نگرانی ندارند؛ اما نسبت به توانایی این سیستم در افزایش بهره وری کارشان اطمینان کمتری دارند.این موضوع قابل درک است زیرا کاربران نگران توانایی خود در انجام سریع امور با استفاده از سیستم جدید (ERP) هستند[6] .
عامل دیگر در نگرانی کاربران نسبت به بهره وری سیستم ERP ، استفاده اجباری از این سیستم است . در حالی که استفاده از سیستم قبلی اختیاری است ، استفاده از این سیستم اجباری به نظر می رسد و این امر ذاتا اضطراب و نگرانی را در کاربران پدید می آورد . در حقیقت این ترس در کاربران وجود دارد که قسمت اعظم وقت آنها صرف سیستم جدید شود . و لذا همواره این احساس وجود دارد که باید قسمت بیشتری از وقت کارکنان صرف چگونگی استفاده از سیستم ERP شود .
سهولت استفاده
مدیران بیشتر از کاربران اعتقاد دارند که این تکنولوژی در عمل برای استفاده آسان خواهد بود . در حقیقت مدیران نسبت به کاربران اعتماد بیشتری به توانایی های ERP در انجام خواسته هایشان دارند . مدیران در مقایسه با کاربران معتقدند که یادگیری استفاده از این سیستم آسان خواهد بود[6] .
در حقیقت ERP سیستمی است که اطلاعات یکپارچه را تهیه کرده و تعدد منابع داده ها را حذف می کند . اما از دید کاربران، سیستم قبلی ارجح تر است زیرا کاربران طرز استفاده از آن سیستم را یاد گرفته و تجربه گرانبهایی در ارتباط با سیستم های قدیمی بدست آورده اند . لذا جایگزین کردن سیستم جدید با سیستم قدیمی به منزله این است که کاربران باید مجددا مهارت های جدیدی را بیاموزند؛ که این امر مقاومت هایی را را از سوی آنها به هنگام جایگزین کردن سیستم ERP با سیستم جدید پدید می¬آورد .
رضایت مندی همراه با تکنولوژی
اندازه گیری رضایت مندی بر مبنای توان سیستم اطلاعاتی در فراهم آوردن اطلاعات یکپارچه ، دقیق ، صحیح ، به موقع و قابل اتکا صورت می گیرد . همچنین در این رابطه این سوال مطرح می شود که آیا انتظار می رود سیستم جدید از نظر تهیه اطلاعات با مشخصات گفته شده نسبت به سیستم قبلی بهتر عمل کند ؟
در پاسخ باید گفت که بیشترین اختلاف در نگرش به بهتر کارکردن سیستم ERP نسبت به سیستم قبلی است . کاربران نسبت به مدیران اطمینان کمتری در رابطه با توان

ایی سیستم ERP در فراهم آوردن اطلاعات دقیق ، صحیح ، به موقع و قابل اتکا دارند . در واقع این احتمال وجود دارد که مدیران به این علت که به عنوان اعضای تیم پروژه ، در اجرای پروژه مشارکت دارند ویا به دلیل تعامل بیشتر آنها با مشاوران و فروشندگان ، احتمالا با تکنولوژیERP بیشتر از کاربران آشنایی دارند ؛ لذا فهم بهتری از ظرفیت های این تکنولوژی دارند و بنابراین انتظار دارند که ERP بهتر از سیستم قبلی عمل نماید[6] .
ارتباطات پروژه
سیستم ERP یک سیستم بسیار گران و پر هزینه است . بنابر این تصمیم به پذیرش این سیستم احتمالا منوط به پذیرش آن از سوی مدیریت ارشد است. مدیران مجبورند از ارتباطات برای توجیه و توضیح تصمیم خود استفاده نمایند . ارائه توجیه تجاری برای استفاده از سیستم معمولاً مشکل نیست . اما موضوع مهم آن است که چگونه این توجیه برای کارکنان سطوح پایین تر تبیین شود ؛ تا اینکه کارکنان به اجرای ERP ترغیب شده و در برابر تغییرآتی که اتفاق خواهد افتاد ، مقاومت نکنند. همچنین مفید بودن تکنولوژی نیز بستگی به میزان و کیفیت ارتباطات دارد . و ارتباط موثر منجر به ایجاد اعتماد و تبادل نیاز های اطلاعاتی برای فرآیند تغییرات و پذیرش تکنولوژی می گردد . در این راستا شرکتها شروع به انتشار خبر نامه می¬کنند و هدف از این کار آن است که افراد ذینفع خصوصاً کاربران، درباره ی پروژه اطلاع کسب کنند . تحقیقات متعدد نشان داده است که کاربران فکر نمی¬کنند که این ابزار ارتباطای، قصد تشریح مزایای تکنولوژی ERP را دارد .
آموزش
تفاوت دیدگاه مدیران و کاربران در این مورد مربوط به مدت زمان آموزش ، جزئیات آموزش و میزان اعتمادی است که کاربران نسبت به برنامه های آموزشی دارند . به عبارت دیگر کاربران احساس اطمینان کمتری نسبت به مدیریت در رابطه با توانایی استفاده از سیستم ، بعد از طی دوره آموزشی را دارند[6] .
کامل بودن، مدت زمان و زمان بندی، میزان جزئیات آموزش داده شده و حتی کسی که آموزش می دهد نیز از نگرانی های مداوم شرکتی است که سیستم ERP را اجرا می کند . مخارج آموزش یکی از بخش های اعظم بودجه اجرای سیستم ERP را به خود اختصاص می دهد.. آموزش در هنگام اجرای تکنولوژی نیز مهم است؛ زیرا بر شیوه عمل، رفتار و پذیرش تکنولوژی از سوی کاربران ، تاثیر می گذارد . لذا آموزش یکی از عوامل حیاتی در موفقیت اجرای سیستم ERP است.
عقاید مشترک در ارتباط با مزایای تکنولوژی
سیستم ERP مرزهای بخش های مختلف را می شکند و یک سیستم اطلاعات یکپارچه را در بنگاه ایجاد می کند. این نوع سیستم برای فراهم آوردن یک دید یکپارچه از شرکت از نظر رویکرد تجاری طراحی شده است، لذا اجرای آن نیازمند مشارکت کاربران بخش های مختلف سازمان و همکاری سطوح مختلف سازمان می باشد. برای دستیابی به موفقیت در اجرای ERP، باید حس اعتماد متقابل و تعامل متقابل بین مشارکت کنندگان در اجرای این سیستم، پدید آید{6}. این یک احساس مشترک از عواید مربوط به مزایای پروژه سیستم اطلاعاتی می باشد که به مشارکت کنند¬گان سازمانی این اجازه را می دهد که پیرامون اهداف پروژه زمینه مشترکی را به دست آورند.
عقاید مشترک اشاره به عقایدی دارد که پیرامون تمام اثرات سیستم ERP بر سازمان و با توجه به منافع آن می باشد. این نوع عقاید، متفاوت از عقاید انفرادی هستند که مربوط به عملکرد انفرادی می باشد. در مقابل، اعتقاد به مزایای ERP یک عقیده مشترک بین مدیران و کاربران است. مدیران اعتقاد و اعتماد بیشتری نسبت به مزایای سیستم ERP دارند. در حقیقت اگر افراد یا کاربران احساس مشترکی از اینکه چرا این تکنولوژی به اجرا در می آید، داشته باشند، این امر احتمالاً منجر به همکاری، اعتماد و ایجاد یک حس مشترک درباره اهداف اجرای ERP می شود که این امر خود منجر به دستیابی به موفقیت در اجرای ERP می شود.
نتیجه¬گیری
در این تحقیق به بررسی تفاوت های موجود در رویکرد گروه های مختلف در برابر اجرای ERP در یک سازمان پرداخته شده است. سیستم مدیریت منابع بنگاه، یک فکر و فن آوری سیستم، برای مدیریت کارای منابع مختلف سازمان است. این نوع مدیریت ازطریق یکپارچه کردن فعالیت ها، درجهت بالا بردن کارایی و بهره وری سازمان و افزایش رضایت و ارزش مشتریان انجام می گیرد. ERP یک نوآوری است و معرفی یک نوآوری در سازمان، همواره با تردید وابهام همراه است. نوآوری ها بطور بالقوه سبب تغییر در رویه¬ ها، ارتباط نقش ها و حتی شرایط لازم برای عملکرد یا کارایی می شود . نتایج فعایت های اجرای تکنولوژی در یک سازمان به فعالیت رهبران و تصمیم گیرندگان سازمان و نیز به واکنش کاربران نهایی به این فعالیت ها بستگی دارد. لذا درک تفاوت های موجود در رویکرد گروه های مختلف در درون یک سازمان و ماهیت این تفاوت ها می¬تواند به اجراکنند¬گان آن در ایجاد مکانیزم های مداخله مناسب از قبیل آموزش و ارتباطات که می تواند منجر به موفقیت یا شکست ERP شود ، کمک کند .

منابع

 

1- شعری، صابر و بختکی، بهروز؛« سیستم مدیریت منابع بنگاه و اثرات پیاده سازی ان در حوزه حسابداری» ، ماهنامه حسابدار ، شماره 177
2- امینی، پیمان؛ « سیستم برنامه ریزی منابع بنگاه و عوامل حیاتی موفقیت آن» ، ماهنامه حسابدار سال بیستم، شماره 171
3- عرب مازار یزدی ،محمد و فخرآبادی ، عباس و خرم نژاد، مصطفی؛ « تاثیر سیستم های برنامه ریزی مدیریت منابع بنگاه بر فرآیند حسابداری » ، مجله حسابدار ، شماره 180

4- Boonstra, A. (2006). Interpreting an ERP-implementation project from a stakeholder perspective. International Journal of Project Management , 38–52
5-Clyde, W. H., & Mark, P. S. (2005). ERP plans and decision-support benefits. Journal Decision Support Systems , Volume 38 Issue 4.
6-Kwasi, A.-G. (2004). ERP implementation factorsA comparison of managerial and end-user perspectives. Business Proce

ss Management Journal , Vol. 10 No. 2, 171-183.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) در pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) در pdf :

هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا
(TDABC)

چکیده
فعالیتها ، مجموعه اقدامات و مصرف کننده منابع بوده و منابع نیز از عوامل کسب و کار و فعالیتهای اقتصادی هستند اهمیت و اثرگذاری فعالیتها در کسب و کار موجب گردید که نظامهای اطلاعاتی مبتنی بر آن نظیر حسابداری بر مبانی فعالیت شکل گیرد و در چارچوب این

 

نظام ها ،روشهایی مبتنی بر فعالیت نظیر هزینه یتابی برمبنای فعالیت، مدیریت ، برمبنای فعالیت و بودجه بندی برمبنای فعالیت که جملگی از ابزارهای مدیریت هزینه می باشند توسعه یابد. بنابه مشکلاتی که سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت) ABC) با انها مواجه بود، آقایان کپلن و اندرسون نسل دوم آن را عنوان تحت عنوان «سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) » معرفی کردند. روش هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا به طور عمده مبتنی براستفاده از محرک زمان بوده و روش اجرایی آن بسیار متفاوت از مراحل اجرایی روش متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت است. این سیستم برخلاف روش متداول

هزینه یابی برمبنای فعالیت ، در مرحله اول فعالیتها را شناسایی نم

ی کند و هزینه های مربوطه را به فعالیتها تخصیص نمی دهد بلکه در این روش ، مدیران یا تیم مدیریت ابتدا بطور مستقیم منابع مورد نیاز را برای هر موضوع هزینه(کالاها، خدمات و;) پیش بینی می کنند سپس منابع هزینه ها را براساس معادله زمانی تعیین و به طورمستقیم و خودکار به فعالیتها تخصیص می دهد. در نهایت نیز فعالیتها به محصولات یا خدمات تخصیص می یابند. نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد اگر چه مشکلات و محدودیتهای در بکارگیری هزینه یابی برمبنای فعالیت ABC وجود دارد اما به نظر نمی رسد هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان

گرا(TDABC) بتواند همه مشکلات آن را رفع کند بلکه مشکلات دیگری نیز از قبیل افراط در متکی بودن سیستم هزینه یابی بر زمان را ایجاد می کند با این حال حرکت هزینه یابی برمبنای فعالیت از یک سیستم مالی پیچیده و پرهزینه به ابزاری که داده های صحیح و عملی را برای مدیران به سرعت با تناوب و ارزان فراهم می سازد مناسب به نظر می رسد.
واژگان کلیدی: هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا(TDABC) هزینه

یابی برمبنای فعالیت (ABC) هزینه های ظرفیت ، ظرفیت عملی ، محرک زمان .
مقدمه
سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت یکی از مهمترین پدیده های نوینی می باشد که باعث ظهور انقلاب درزمینه محاسبه بهای تمام شده محصولات وخدمات شده است. این روش در دهه 1980توسط کلپن و حتی 1988 و جانسون1988 معرفی شد روش فوق در ابتدا به طورگسترده در بسیاری از صنایع و کشورها حتی در ایران بکار گرفته شد اما اجرای این سیستم برای بسیاری از سازمان ها به دلیل هزینه های بالا مصاحبه و بررسی نظرات افراد برای الگو و مدل اولیه هزینه یابی برمبنای فعالیت استفاده از تخصیص های زمانی ذهنی و پر هزینه مشکلات در به روز رسانی امری دشوار به شمار می رود جهت رفع برخی از مشکلات سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا(TDABC) در سال 2004توسط آقایان کپلن و اندرسون م

عرفی شد و کتاب جدید خود نیز که در سال 2007تحت همین عنوان منتشر شد آن را با جزئیات بیشتر تشریح کردند. روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا به طور عمده مبتنی بر استفاده از محرک زمان بوده و روش اجرایی آن بار متفاوت از مراحل اجرایی روش متداول هزینه یابی بر مبنای فعالی

ت است سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت زمان گرا بر خلا

ف سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت در مرحله اول فعالیت ها را شناسایی نمی کند و هزینه های مربوطه را به فعالیتها تخصیص نمی دهد بلکه در این روش مدیریت ابتدا به طور مستقیم منابع مورد نیاز را برای هر موضوع هزینه(کالا، خدمات، مشتری و;) پیش بینی می کند به جای اینکه براساس مصاحبه از کارکنان یا ارائه پرسشنامه به آنان زمان انجام فعالیتها را مشخص سازند. منابع هزینه را براساس معادله زمانی تعیین و به طور مستقیم و خودکار به فعالیتها و عملیات انجام شده تخصیص می دهند. هدف اصلی این مقاله تشریح هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا و نحوه اجرای آن است جهت روشن شدن ابعاد گوناگون TDABC ابتدا با یک مثال عددی روش متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت تشریح و مزایا و مشکلات آن مورد بحث و بررسی قرار می گیرد سپس همان مثال با روش هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا مجددا حل و تفاوت بین دو روش تبیین می شود در نهایت نیز مزایا و معایب روش نوین هزینه یابی عنی هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا مورد بررسی قرار می گیرد.

 

سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت
رویه معمول در سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت با شناسایی مجموعه ای از منابع هزینه که فعالیت های مختلفی را به اجرا در می آورند آغاز می شود به عنوان مثال دایره خدمات مشتریان شرکت آلفا را در نظربگیرید که سه فعالیت زیر را انجام می دهد:
1 کنترل رسیدگی به سفارش مشتری
2 فرایند شکایت مشتری
3 اجرای بررسی اعتبار مالی مشتری
فرض کنید منابع هزینه- کارکنان ، سرپرستی ، مواد غیرمستقیم ،استهلاکات- برای اجرای این فعالیت ها هر سه ماه 560000ریال می باشد درایجاد مدل ABC برای دایره تولیدی ، طراح سیستم از کارکنان درخواست می کند درصد زمانی را که برای انجام س

ه فعالیت اصلی فوق الذکر صرف می کنند و یا انتظار می رود صرف شود را تخمین بزنند فرض کنید کارکنان به ترتیب 70%و10% و20% را برای انجام این فعالیت ها تخمین بزنند. طراح سیستم ABCهمچنین دریافته است که تعداد واقعی با بودجه شده ار در این سه فعالیت برای هر سه ماه شرح یذل می باشد:
• 9800سفارش مشتری
• 280شکایت مشتری
• 500بررسی اعتبار مالی
مدل ABC طبق جدول زیر560000ریال هزینه ی منابع فعالیت ها را براساس درصد زمان اظهار شده تعیین سپس بهای هر فعالیت را براساس محرک هزینه تعیین می نمایند.

فعالیت درصد بهای تخصیص داده شده (ریال) مقدار محرک هزینه فعالیت نرخ محرک هزینه فعالیت
انجام سفارشها 70% 392000 9800 40 ریال برای هر سفارش
فرایند شکایتها 10% 56000 280 200 رال برای هر شکایت

 

بررسی اعتبار مالی 20% 112000 500 224 ریال برای هر اعتبار مالی بررسی شده
جمع هزینه سربار ثابت 100% 560000 — —

سپس تیم پروزه (مدیریت) از نرخ های محرک هزینه فعالیت محاسبه شده درجدول فوق برای تخصیص هزینه فعالیتها به مشتریان برمبنای تعداد سفارشات اجرا شده ، شکایتهای بررسی شده و بررسی اعتبارهای انجام شده برای هر مشتری استفاده می کنند این رویکرد در مجموعه های محدود مانند یک دایره تاسیسات یا محلی خاص که در آن برای اولین بار بکار می رود می تواند مطلوب باشد.
مزایای سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت:
مهمترین مزایای سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت را می توان به شرح زیر خلاصه کرد:
1 روش بسیارمناسبی جهت تخصیص دقیق منابع به فعالیتها و محصولات می باشد.
2 از محرکهای هزینه مناسبتر کامل تر و چندگانه استفاده و رابطه علت و معلولی را بهتر نمایان می سازند.
3 قیمت تمام شده محصولات و خدمات را دقیق تر از سیستم سنتی نشان می دهد.
4 از طریق تعیین رابطه علی ومعلولی بین هزینه وسود شناسایی وحذف فعالیتهای فاقد ارزش افزوده شناسایی و حذف محصولات غیرسودآور اصلاح فرایندهای تولید و طراحی محصول تعیین سود آوری را دقیق تر و تعیین و شرکتها را از بحران مالی و ورشکستگی نجات می دهد.
مشکلات سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت:
با وجود مزایای فوق الذکر این روش دارای مشکلات و نقص های مهمی به شرح زیر است:
الف- مشکلات اجرایی:
1- مصاحبه با ارائه پرسشنامه به افراد برای تعیین سهم هر فعالیت از کل هزینه های سربار ثابت مشکلاتی مانند موارد زیر ایجاد می کند.

 

• اطلاعات بدست آمده ذهنی و غیر دقیق هستند.
• جمع آوری اطلاعات از این روش بسیار دشوار می باشد.
• احتمال دارد کارکنان عمداً پاسخ واقعی یا غیر دقیق بدهند.
2- مشکلات در به روز رسانی این مدل هنگامی که:
• فرایند عملیات و مصرف منایع تغییر می کند.
• فعالیت های جدیدی اضافه می شود .
• تنوع و پیچیدگی سفارش های شخصی واسطه ای و مشتریان افزایش می یابد تخصیص هزینه ها به فعالیها به امری دشوار تبدیل می شود.
3- شناسایی کلیه فعالیتهای سازمان (دایره) مورد مطالعه و انتخاب مهمترین آنها عملی دشوار می باشد زیرا سوال اصلی در سامیبتنتنیلاهقلثقهکلافهآنها عملی دشوار می باشد زیرا سوال اصلی در سازمان (دایره) این است که چه فعالیتهای باید انتخاب شوند و تعداد فعالیتهای مهم چه تعداد باید باشند در عمل این امر براساس قضاوت شخصی و حرفه ای طراح سیستم با توجه به شرایط تعیین می شود موضوع مهم این است که اگر تعداد فعالیتها کم انتخاب شوند فعالیتهای انتخاب شونده ممکن است منعکس کننده فعالتهای داخلی سازمان (دایره) مورد مطالعه نباشد و به نتایج مطلوب مورد نظردسترسی پیدا نشود از سوی دیگر تعداد فعالیتها زیاد انتخاب شوند مشکل اجرایی برای مد سازی ذخیره کردن داده ها فراینده ها رخ می دهد و در مسیر پایده سازی abcدشواری های ایجاد خواهد کرد.
4- در عمل تعیین هزینه ها و رفتار واقعی آنها دشوار می باشد از طرفی نیز تعیین رفتار هزینه های مانند هزینه های تعهد شده (هزینه های ریخته) و انعطاف پذیر ضروری است زیرا هزینه های تعهد شده رفتاری مانند هزینه های ثابت دارند و هزینه های انعطاف پذیر مانند هزینه های متغیر یا کاهش با افزیش سطح فعالیت تغییر می کنند.
5- اجرای هزینه یابی برمبنای فعالیت با هزینه بالایی همراه است اگر بنا یاشد اطلاعات لازم جهت تسهیم هزینه ها به فعالیتها در یک سازمان یا اداره بزرگ از طریق مصاحبه و پرسشنامه جمع آوری گردد هزینه اجرای ABCبه شدت افزایش می یابد.

ب- مشکلات نگهداری سیستم :
1- هزینه آموزش و نگهداری سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت بالاست متاسفانه با اجرای ABC مشکلات پایان نمی یابد بلکه باید به کارکنان مربوط در سازمان نیز آموزش داده شود نظر به اینکه هزینه یابی بر مبنای فعالیت متکی به جزئیات اطلاعات زیادی است و بسیاری از این اطلاعات در سیستم های سنتی حسابداری بهای تمام شده شرکتها وجود ندارد نگهداری سیستم و آموزش آن به کارکنان نیازمند استخدام کارکنان جدید و اضافی جهت آموزش نگهداری و اجرای آن است.
2- خطر کهنگی و نادقیق شدن اطلاعات هزینه یای بر مبنای فعالیت وجود دارد نظر به اینکه ورود پردازش و تخصص اطلاعات در سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت مستلزم صرف وقت و هزینه زیادی است و به روز کردن اطاعات آن نیز پرهزینه است لذا اطلاعات هزینه یابی بر مبنای فعالیت در کوتاه مدت تغییر نمی کند در نتیجه این احتمال خطر وجود دارد که داده های واقعی و پیش بینی های مدل فرایند محصول یا مشتریان که اجرای عمده سیستم محسوب می شوند بعد از مدتی کهنه شده و در نتیجه تا دقیق گردند در این شرایط می توان از روش های مختلفی از جمله فنون کنترل آماری بهره برد تا معلوم شود ایا داده های سیستم قابلیت اطمینان دارند یا خیر اما این ارم نیز مستلزم صرف هزینه و وقت اضافی است در هر حال سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت را نمی توان به حال خود رها ساخت زیرا متغیرها و عوامل آن باید به روز بوده تا موثر واقع گردد و بتواند باعث تصمیم گیری صحیح و اثر بخش مدیران و استفاده کنندگان شود از سوی دیگر اغلب الگوهای هزینه یابی برمبنای فعالیت نمی کنند به سادگی به اطلاعات روز مجهز گردند همچنین نمی توانند به سرعت و به هزینه اندک تغییرات مهم پدید آمده و درخود جای دهند تغییر در نگرش کارکنان و مدیریت ،تغییر در شیوه های تولید ،تغییر درسیاستهای داخلی و خارجی سازمان از همه مهمتر تغییر درراهبرد عمده شرکت و رقبا از سازه های مهمی هستند که باید منجر به بازنگری در سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت شوند اما هزنه برمبنای فعالیت قابل پذیرش و تغییر این سازه ها را به سرعت ندارد.
3- سیستم متداول هزینه یابی برمبنای ماهیت بعضی از هزینه ها را به روشنی تعیین و محاسبه نمی کند و به عبارتی دیگر این سیستم نمی تواند پیچیدگی عملیاتی و اجرایی محیط تولید و سازمان را درخود جای دهد به عنوان نمونه فعالیت حمل سفارش به مشتریان را در دایره فروش در نظر بگیرید در اینجا سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت می تواند حداکثر نرخ هزینه حمل سفارش به مشتریان را تعیین می کند اما شاید مهمترین اطلاع مورد نیاز مدیریت جهت تصمیم گیری این باشد که سیستم حسابداری نوع حمل و هزینه هر نوع حمل را تعیین می کند اگر فرضا ً محصول با کامیون شود چه هزینه ای را شرکت متحمل خواهد شد اگ

 

 

ر محصول با قطار یا هواپیما حمل شود هزینه حمل چقدر خواهد بود بنابراین برای این که سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت کامل تر خواهد داشت و باید در چهارچوب صل هزینه فایده صورت گیرد.
4- دیدگاه منفی نسبت به هزینه یابی برمبنای فعالیت وجود دارد ظهور سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت افراطی بوده است زیرا روش های سنتی حسابداری بهای تمام شده را نقض می کند و مانند روش های سنتی را به دو گروه «هزینه های محصول» و «هزینه های دوره » تفکیک نمی کند بلکه اغلب هزینه های تولید، هزینه های غیرتولید از قبیل هزینه های کنترل کیفیت تبلیغات و مشتری مداری و هزینه های بسته بندی نیز مهم بوده و به شدت می توانند فروش شرکت را تحت تاثیر قرار دهند.
دیدگاه هزینه ای هزینه یابی برمبنای فعالیت نیز بلند مدت است یعنی رفتار کلیه هزینه های مربوط اعم از تولیدی و غیرتولیدی در بلندمدت بررسی می شوند و درنتیجه اغلب هزینه ها از نظر رفتاری متغیر در نظرگرفته می شوند از آنجا هزینه های مربوط به محصول یا خدمت به صورت هزینه متغیر برای هر واحد تعیین می شود و بهای تمام شده هزینه هدف با استفاده از هزینه متغیر مربوط به اعم از تولیدی یا غیر تولیدی به دست می آید.
با توجه به جدید بودن هزینه یابی برمبنای فعالیت و منسوخ کردن شیوه های سنتی هزینه یابی حسابدار بهای تمام شده برخی از مدیران حسابداران و حسابرسان هنوز در مقابل آن مقامت می کنند و آن را به عنوان روش پذیرفته شده حسابداری جهت

گزارشگری خارجی نپذیرفته اند این امر باعث شده است که کابرد هزینه یابی برمبنای فعالیت به صورت وسیع گسترش نیابد (محمد نمازی ،1387)
هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت مبتنی بر زمان گرا (TDABC) رویکردی ساده و دقیق:
رویکرد جایگزین برای تخمین مدل ABC، که این رویکرد را «هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت مبتنی بر زمان» می‌نامیم، همه محدودیت‌های فوق‌الذکر را پوشش می‌دهد. هزینه‌یابی بر مبنای فعالیت مبتنی بر زمان، ساده‌تر و کم‌هزینه‌تر می‌باشد و اجرای آن سریع‌تر است؛ این مدل اجازه می‌دهد تا نرخ‌های محرک بهای تمام شده بر مبنای ظرفیت و توان عملی منابع تأمین شده محاسبه شوند. با نگاهی به گذشته در می‌یابیم که سیر تکاملی ABC در سال 1980 مسیر متفاوتی را اتخاذ کرد، به طوری که این روش توانست در وهله نخستین اجرا شود. اما هنگامی که در اواسط ده 80 (1980 ) این مدل برای اولین بار معرفی شد، تئوری اساسی ABC توسعه نیافته بود، بنابراین ظرافت، دقت و وضوح مفهومی این رویکرد جدید در آن زمان واضح و روشن نبود. محرکهای هزینه فعالیت تعداد دفعاتی که یک فعالیت انجام می شود را شمارش و محاسبه می نماید.بعنوان مثال محرکهای مذکور موارد زیر را در بر می گیرند : تعداد تولیدات ، تعداد تنظیمات ، تعداد حمل و نقلها ، تعداد سفارشات خرید و تعداد سفارشات مشتری . هنگامی که منابعی که مستلزم اجرای هر رویداد فعالیت هستند متفاوت باشند ، مانند زمانی که برخی از تنظیمات سخت تر و یا پیچیده تر از دیگر تنظیمات هستند ، یا وقتی که پردازش و بررسی برخی از سفارشات مشتریان زمان و تلاش بیشتر نسبت به دیگر سفارش ها نیاز دارد ، آنگاه شمارش ساده تعداد دفعات انجام هر فعالیت ، تخمین نادرستی از منابع لازم برای انجام کار را ارائه می دهد. بیشتر سیستمهایABC ، مانند مثال عددی دایره خدمات مشتریان مطرح شده در این مقاله ، از تعداد محرکهای هزینه بسیاری استفاده می کنند.نرخهای محرک هزینه که از طریق تقسیم مبلغ هزینه فعالیت بر حجم محرکهای هزینه (از قبیل تعداد تنظیمات و یا تعداد سفارشات مشتریان)محاسبه می شوند، مبلغ محاسبه شده هزینه هر معامله را نشان می دهد. فرض ضمنی که در پشت این روند و فرآیند قرار دارد اینست که هر رویداد (مثل تنظیمات و سفارش مشتری) مقدار یکسان و مشاب

هی از منابع را مصرف می‌کند. این فرض کلیدی راهنمایی

برای رویکرد جایگزین در تخمین نرخ‌های محرک هزینه به شمار می‌رود.
هدف اصلی هزینه یابی بر مبنای غعالیت و هزینه یابی بر مبنای مدیریت ، اندازه گیری و مدیریت ظرفیت سازمان می باشد.در این راستا به دو برآورد زیر نیاز است :
1 نرخ هزینه هر واحد ظرفیت تولید
2 میزان مصرف ظرفیت (تعداد دفعات هر محرک) توسط فعالیتهایی که سازمان برای تولید و ارائه خدمات انجام می دهد.
تخمین نرخ هزینه هر واحد ظرفیت:
نرخ هزینه را می توان از طریق زیر بدست آورد.

جمع کل هزینه های ظرفیت = نرخ هزینه ظرفیت
ظرفیت عملی
جهت محاسبه مخرج بالا ظرفیت علمی دایره مورد مطالعه باید با استفاده از روش های زیر تعیین شود:
1-ظرفیت علمی را معادل 80تا90درصد ظرفیت اسمی (حداکثر ظرفیت) در نظر گرفت.
2- استفاده از روش تحلیلی در این روش ظرفیت اسمی یا مطلوب در نظر گرفته می شود سپس ساعتهایی بابت استراحت یا مرخصی کارکنان از ان کسر می گردد
جهت برآورد صورت کسر بالا موارد زیر را باید در نظر گرفت:
هزینه های حقوق کارکنان ، هزینه های حقوق سرپرستان ، هزینه های دستمزد غیر مستقیم و سایر هزینه های پشتیبانی غیر مستقیم.
تعیین میزان مصرف فعالیت:
درروش متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت هزینه های هر فعالیت بر اساس «محرکهای معاملات» از قبل تعداد تنظیم ماشین آلات ، سفارش های مشتریان تعداد دفعات تولیدی دریافت مواد و پرداخت به مشتریان به موضوع هزینه تخصیص می یابد. اما امروزه بیشتر سازمان ها از سیستم برنامه ریزی منابع سازمان (ERP) استفاده می کنند این سیستم داده های معاملات مانند سرفصل سفارش ، هویت مشتری ، جزئیات سفارش صورت م

 

واد و جزئیات کیفی ضایعات و سایر سازه های مهم مربوط به هر سفارش را همراه با جزئیات دیگر بطور سریع و کامل در اختیار می دهد. سیستم هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) با شرایط بالا و تحت سیستم برنامه ریزی منابع سازمان می تواند به مراتب بهتر از سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت عمل نماید در این سیستم پس از تعیین این روش هدف تعیین دقیق زمان نیست بلکه حدود زمانی برای پیش بینی مدل کافی است بنابراین در این روش بعنوان مثال فرض کنید در شرکت آلفا اطاعات زیر در دسترس باشند.

ظرفیت و منابع موجود:
در این دایره 65کارگر بکار مشغولند که روزانه 8ساعت کار می کنند در هر ماه 25روز کاری وجود داردبنابراین‌ظرفیت‌دردسترس13000ساعت(65*8*25=13000)یا780000دقیقه=13000*60=780000) می باشد این تعداد ساعت معرف ظرفیت اسمی است در صورتیکه در TDABCاز ظرفیت علمی که بین80تا90درصد ظرفیت علمی است استفاده می شود در این مثال برای ظرفیت اسمی محاسبه شده یعنی 700000دقیقه 013000*90%=11700-60)
نرخ هزینه هر دقیقه فعالیت
فعالیت زمان لازم برای هر محصول (دقیقه) (1) حجم محرک (مقدار)
(2) کل زمان مصرف شده (دقیقه)
(3) جمع هزینه فعالیتها (ریال)
08*(3)=(4)
انجام سفارشها 40 9800 392000 313600
فرایند شکایتها 220 280 61600 49280
بررسی اعتبار مالی 250 500 125000 100000
ظرفیت استفاده شده 578600 462880
ظرفیت بلا استفاده 121400 97120
جمع 700000 560000

578/600/700000) منابع شرکت طی دوره برای انجام فعالیتها استفاده شده است (و83% کل هزینه ها یعنی 560000ریال طی دوره به مشتریان تخصیص یافته است سیستم متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت هزینه انجام را بیش از حد محاسبه می کند زیرا آن بیشتر براساس براورده بوده و هزینه ظرفیت استفاده شده و بلا استفاده را یکجا نمایش می دهد با تعیین محرک زمان (مقدار زمان لازم) برای انجام هر فعالیت سازمان هم علامت های معتبری درباره هزینه ها وکارایی انها و همچنین مقدار (121دقیقه400) و هزینه(97120ریال) ظرفیت بلااستفاده منابع عرضه شده بدست می آورد.
از طریق براورد هزینه منابع ظرفیت عملی منابع عرضه شده و مقدار زمان لازم برای انجام هر فعالیت سیستم گزارشگری برای هر دوره بسیار ساده خواهد بود فرض کنید مقدار فعالیتهای در دوره بعد به 10200سفارش مبنای نرخ های استاندارد محاسبه شده در ظرفیت علمی می باشد.
گزارش در انتهای دوره هم ساده و هم غنی خواهد بود.

فعالیت زمان لازم برای هر محصول (دقیقه) (1) حجم محرک (مقدار)
(2) کل زمان مصرف شده (دقیقه)
(3) جمع هزینه فعالیتها (ریال)
08*(3)=(4)
انجام سفارشها 40 10200 408000 326400

فرایند شکایتها 220 230 50600 40480
بررسی اعتبار مالی 250 540 135000 108000
ظرفیت استفاده شده 593600 474880
ظرفیت بلا استفاده 106400 85120

جدول فوق زمان برآوردی صرف شده برای سه فعالیت همچنین هزینه منابع لازم برای انجام فعالیتها را مشخص می نماید. همچنین آن تفاوت بین ظرفیت عرضه شده(هم مقدار و هم هزینه) و ظرفیت استفاده شده را نشان می دهد مدیران می توانند 85120ریال مربوط به هزینه 106400دقیقه(1773ساعت) ظرفیت بلااستفاده را ملاحظه و اقدامات لازم برای کاهش و هزینه های مربوط به ان را انجام دهند. مدیران ممکن است به جای کاهش ظرفیت بلا استفاده فوق حفظ آن را برای رشد و توسعه آتی انتخاب کند همینطور می توانند معرفی محصول جدید توسعه بازارهای جدید با صرفاً افزایش در تولید و سفارش مشتری را در نظر بگیرند آنها می توانند پیش بینی کنند چه میزان از فعالیتها توسعه یافته از طریق ظرفیت موجود اجرا و در چه سطحی کمبود ظرفیت وجود خواهد داشت که به مخارج بیشتری نیاز خواهد داشت بعنوان مثال معاون اجرایی در شرکت لوی گوتز (تولید کننده جوراب و کمربند در سن پتزبورگ) مشاهده کرد که یکی از تاسیسات شرکت در 27درصد ظرفیت کار می کند به جای تلاش برای کاهش تاسیسات تصمیم به حفظ ظرفیت برای اجرای قرا داد(مناقصه) بزرگی که انتظار می رود در سال بعد برنده آن شود می گیرد.
معادله های زمانی:

 

 

عموماً همه سفارشات یکسان انبوه زمان یکسانی برای انجام نیاز ندارند مانند فعالیتهای رسیدگی به شکایتهای مشتریان بررسی اعتبار آنها یا هر فرایند معاملاتی دیگر شرکتها عموما می توانند محرکهایی که منجر به ساده یا پیچیده تر شدن برخی فعالیتها می شوند را پیش بینی کنند بعنوان مثال فعالیت بسته بندی یک محموله ازسال5/0 دقیقه طول خواهد کشید چنانچه بسته بندی خاصی را نیاز داشته باشد 65 دقیقه بیشتر از حالت قبل لازم است و اگر قلم مورد نظر با هواپیما ارسال خواهد شد 02 دقیقه اضافی برای قرار دادن ان در کیف پلاستیکی نیاز خواهد بود به جای تعریف یک محرک زمان جداگانه و مقطوع برا هر طریقه ارسال رویکرد زمان گرا منابع لازم از طریق معالده ساده زیربرآورده می کنند.
زمان بسته بندی= 05+65(در صورت نیاز به بسته بندی وی‍ژه)+02(در صورت ارسال از طریق هواپیما)
اطلاعات مورد از برای موارد خاص (ویژه) طریقه ارسال و سایر ویژگی های ارسال محوله قبلا در سیستم برنامه ریزی منابع سازمان ERP هنگامیکه سفارش وارد سیستم می شود مشخص شده اند بیشتر سیستم ها ی ERP مدرن با استفاده خود ابزارهایی برای استخراج راحت این اطلاعات و وارد کردن آنها در بسته های نرم افزای تحلیلی و ارائه می کنند. مزیت دیگر ABC زمان گرا آگاهی است که درباره کارآیی (نرخ هزینه و محرک زمان) فرایندهای انتقادی تجاری ارائه می کند گاهی اوقات مدیران با دانستن اینکه چه مقدار زمان برای انجام سفارش م

 

شتری خاصی صرف می شود غافل گیر شده و متعجب می شوند شرکتها ازمزایای مدل هایشان از طریق تمرکز برتلاش جهت بهبود مستمر فرایندهای ناکارامد و هزینه های زیاد برخودار خواهند شد
به روز کردن مدل :TDABC
مدیران براحتی می توانند مدل هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرای خود را برای انعکاس تغییرات در شرایط عملیاتی شان را به روز کنند بعنوان مثال اگر متوجه شوند که دایره خدمات مشتریان بیش از سه فعالیت انجام می شود مجبور نخواهند بود مجددا با کارکنان این بخش مصاحبه کنند بلکه فقط زمان لازم را برای اجرای هر فعالیت جدید براورد می کنند همانطور که قبلا بیان شد در صورتیکه مدیران متوجه شوند که همه سفارش مشتریان با همه بررسی اتبارها زمان یکسان نیاز ندارند براحتی می توانند اثر سفارشات پیچیده را از طریق برآورد زمان تفاضلی مورد نیاز انها نسبت به سفارشات ساده لحاظ کنند. همچنین مدیران به سهولت می توانند نرخ های محرک هزینه فعالیت را به روز کنند دو عامل باعث تغییر نرخ های محرک هزینه فعالت می شوند عام نسخت تغییر در قیمت منابع است که نرخ ساعتی هزینه را تغییر می دهد بعنوان مثال چنانچه حقوق کارکنان 8% افزایش یابد نرخ هزینه هر دیقیقه از فعالیت از 08ریال به 0864 ریال افزایش خواهد یافت. عامل دوم تغییر در حجم محرک منابع (زمان لازم) است که کارایی فعالیت را تغییر می دهد بعنوان مثال زمان لازم برا انجام فرایند سفارش از 40دقیقه به 50دقیقه افزایش یابد هزینه لازم برای انجام فعالیت نیز افزایش می یابد.
مزایای هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا:
هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا دارای مزایای زیر است:
1 ساخت یک مدل دقیق را آسانتر و سریعتر می سازد.
2 با داده هایی که از سیستم های برنامه ریزی منابع سازما

 

ن(ERP) و مدیریت روابط با مشتری در دسترس هستند به خوبی همخونی دارد( این نامری سیستم را پویاتر و در عین حال کمتر وابسته به نیروی انسانی می سازد)
3 هزینه ها را با استفاده از ویژگی های سفارشات فرایندها تامین کنندگان و مشتریان به سوی فعالیت ها و سفارشات حرکت می دهد.
4 می تواند بطور ماهانه بکار گرفته شود تا اقتصاد جدیدترین عملات سازمان را ارائه کند.
5 شفافیت در بهره برداری از ظرفیتها و کاریی های فرایند ها را ایجاد می کند(ظرفیت مازد را مشخص می نماید)
6 میزان تقاضای منابع لازم را پیش بینی می کند و امکان بودجه ریزی ظرفیت منبع براساس مقادیر سفارش پیش بینی شده و پیچیدگی آنها را برای شرکتها فراهم می کند.
7 به اسانی با مدل های در سطح شرکت از طریق کاربرد نرم افزارها و فن آور های بانک اطلاعاتی همخوانی دارد.
8 نگهداری سریع و ارزان قیمت مدل را ممکن مس زاد.
9 برای کمک به کاربران در زمینه شناسایی علت رویه ای مشکل اطلاعات شفاف فراهم میکند.
10 هر صنعت یا شرکت یا هر میزان از پیچیدگی در مورد مشتریان محصولات ، بخش ها ، فرایندها و تعداد مورد استفاده قرار گیرد.
این ویژگی ها امکان حرکت هزینه یابی بر مبنای فعالیت از سیستم مالی پیچیده و پرهزینه را با ابزاری می دهد که داده های درست و قابل عمل برای مدیران را به سرعت با تناوب ارزان فراهم بسازد.
معایب هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا
1- در دسترس نبودن محرک های زمان صحیح و قابل اتکا:
درصورتیکه داده ها قابل اتکا صحیح و سریع در دسترس نباشد هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا بیش از آنکه بتواند مشکلی را حل کند مشکل آفرین خواهد بود اگر داده ها از یک سیستم قابل اتکامانند سیستم های اتوماتیک بررسی تقاضا بدست آیند و بطور منظم به روز شوند لغزش ناپذیر خواهند بود اما اگرکهنه شده یا برمبنای براورده های غیردقیق باشند منجر به خطاهای اساسی خواهند شد شاید تفاوت بین براورده چهار دققه یا چهار دقیقه و 10ثانیه برای حمل یک کیلو مواد به داخل انبار قابل توجه نباشد اما وقتی بنا باشد 100هزار کیلو مواد به انبار حمل شوند عدد عمده ای بدست خواهد آمد. در هر سازمان مراکز مسئولیت مختلفی مانند بازایابی ، امور حقوقی، خدمات مشتریان ، تحقیقات و فن اوری اطلاعات وجود دارند جاییکه فعالیتها م

شابه و تکراری نباشد محرکهای زمان غیرقابل دسترسی خواهند شد.
2- تفاوتها در محرکهای زمان:
زمانیکه محرکهای زمان برای هر کدام از معاملات در دسترس باشد هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا می تواند برای محاسبه هزینه هر مورد جداگانه مورد استفاده ق

رار گیرد بعنوان مثال قطعاتی که حمل انها به داخل انبار 8دقیقه طول می کشد دو برابر قطعه ای که4دقیقه طول می کشد هزینه جذب می کنند اما اگر سفارش پیچیده ای دریافت شود و زمان لازم برای اجرای آن توسط فرد بی تجربه انجام شود هنگامیکه زمان لازم برای حمل کالا تا محل کار مشتری بعنوان محرک زمان در نظر گرفته شود منجر به تخصیص هزینه های کم برای مشتریانی که در مکان نزدیکتر و هزینه زیاد برای مشتریان که در مسافت دورتری قرار دارند خواهد شد همینطور هزینه ها به مسیری که پیک جهت رساندن محموله استفاده می کند بستگی زیادی خواهند داشت پیچیدگی مذکور در هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا در محاسبات وقتی بیشتر می شود که از زمان ریشه استفاده کنیم زمان ریشه به مقدار زمانی گفته می شود که پیک انبار شرکت را ترک و به اولین ایستگاه مشتری برشد یک راه برای رفتار با زمان بین ایستگاه ها محاسبه هزینه آن و تقسیم آن بطور مساوی بین همه مشتریان در مسیر پیک می

باشد.

3- جمع آوری و به روز کردن داده ها:
مکررا گفته می شود که هزینه یابی زمان گرا نیاز به جستجو و جمع اوری داده ها را حذف می کند اما این صحیح نیست هر بار که مدل به روز شده وتغییر می کند محرکهای زمان نیز باد به روز شوند حتی اگر تکراری ترین فرایندها تغییر کنند. نکته مهم این است که چنانچه سیستم های قابل اتکا برای تعیین محرک های زمان وجود نداشته باشند مدیریت مجبور به اتکا برنظرات کارکنان خواهد شد که بر محور راحتی و اسایش خود و در جهت ایجاد ظرفیت بلا استفاده اظهار می شنود یکی از نشانه های این موضوع این است که محاسبات حجم محرک

 

ها و زمان های چرخه عملیاتی نشان دهند که دایره مربوط بالاتر از ظرفیت اسمی کار می کند.
4- حجم داده ها:
هزینه یابی فعالیتها بطور جداگانه و با روش هزینه مبتنی بر فعالیت زمان گرا به سرعت توده عظیمی از داده ها را ایجاد خواهد کرد و باعث می شود که تحلیل و تهیه گزارشات مدیریت مستلزم پایگاه های اطلاعاتی عظیم و ابزارهای تحلیل و گزارشگر بسیار قوی شود. قبل از وارد شدن به جزئیات استفاده از روش زمان گرا جهت محاسبه هزینه فعالیت ها کسب درک دقیق از روش که مدیریت در سازمان تمایل به استفاده از آن برای تصمیم گیری داردمی تواند سودمند باشد.
نتیجه گیری
با اینکه هر کدام از روش های بحث شده مزایای دارند هیچ کدام از انها هزینه یابی تمام فعالیت ها در مراکز مسئولیت گوناگون کامل نیستند حقیق این است که ساختار هزینه یابی برمبنای فعالیت زمان گرا (TDABC) مورد اجراریی، عملیاتی، و برخی مزایای آن قابل بحث است زیرا این روش بطور عمده ای محدود به استفاده از محرک زمان می باشد افزون براین اجرای روش هزینه یابی برمینای فعالیت زمان گرا نمی تواند کلیه محدودیتهای روش متداول هزینه یابی برمبنای فعالیت را حل کند و حتی بعضی از مشکلات جدید مانند محدود بودن به معادله زمانی را نیز در پی خواهد داشت بنابراین هنگام استفاده از هزینه یابی برمبنای فعالیت باید با دقت ملاحظات و مفروضات ساختاری ان مورد توجه قرار گیرد و با شرایطی علمی موجود سازمان مورد مطالعه تطبیق داده شود سپس در صورت لزوم اجرا گردد بنابراین در برخی موارد شاید اجرای روش متداول و سنتی هزینه یابی برمبنای فعالیت مناسب تر و فایده های مورد انتظار ان بیش از هزینه های مربوطه باشد البته در عمل برای مراکز مختلف مسئولیت بیشتر از مدل های دوگانه استفاده می شود زیرا احتمال وجود کمی دارد که اطلاعات مناسب و قابل اتکا درباره تمامی فعالیت ها

ی مراکز مسئولیت گوناگون وجود داشته باشد به هر حال انتخاب هرکدام از روش های فوق مستلزم به روز نمودن داده های مربوط به محرکها می باشد.

منابع فارسی :
1 راهنمای رودپشتی ، فریدون .(1387).(مبانی حسابداری مدیریت ) انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران.
2 نمازی، محمد .(1387) .(معرفی نسل دوم هزینه یابی بر مبنای فعالیت) مجله حسابدار . شماره 192
منابع انگلیسیی:

1- Kaplan, r.s, Anderson, rs., (2004), ” time-driven activity-based costing ” Harvard
Business review, (November), pp. 131-138.
2- Barrett, Richard. Megan, Jennifer.(2006) , ” The 1-2-3 of ABC
Methodologies: Time Splits, Time u ime Capture, and Time Driven”
Business Objects.
3- Gerrit Sarens. Steven R. Anderson. Yves Levant. (2008)”Cost modeling in
Logistics using time- driven ABC Experiences from a wholesaler”
www.emeraldinsight.com/0960-0035.htm.
4- Gilbert, Sarah Jane. (2007), “Adding Time to Activity-Based Costing”
Interview with Robert Kaplan, Harvard business school.

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله مهمترین عوامل آموزشگاهی که بر پیشرفت تحصیلی مخصوصا”

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله مهمترین عوامل آموزشگاهی که بر پیشرفت تحصیلی مخصوصا” در درس ریاضیات مؤثرند در pdf دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مهمترین عوامل آموزشگاهی که بر پیشرفت تحصیلی مخصوصا” در درس ریاضیات مؤثرند در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مهمترین عوامل آموزشگاهی که بر پیشرفت تحصیلی مخصوصا” در درس ریاضیات مؤثرند در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مهمترین عوامل آموزشگاهی که بر پیشرفت تحصیلی مخصوصا” در درس ریاضیات مؤثرند در pdf :

مهمترین عوامل آموزشگاهی که بر پیشرفت تحصیلی مخصوصا” در درس ریاضیات مؤثرند ، عبارتنداز :
1- روابط معلم و دانش آموز
2- مهارت معلمان
3- شرایط آموزشی و امتحانات مطلوب تحصیلی
4- ارزشیابی

5- کتابهای درسی و مواد آموزشگاهی
6- ناهماهنگی برنامه و روشها و روشهای آموزشی
7- آماده کردن درس و نمره دادن
8- تقویم و ساعت آموزشی
9- فضای کلاس و تسهیلات مدرسه
10 – انتظارات مدرسه از دانش آموزان
11- تعویض مکرر معلمان
12- دوری مدرسه (( فاصله خانه تا مدریه ))

1- روابط معلم و دانش آموز :
آموزش بدون ایجاد رابطه معنایی نخواهد داشت . اولین هدف

معلم باید برقرار کردن رابطه ای دوستانه و حمایت کننده با دانش آموزان باشد . باید به یاد داشت که هر گونه برخورد با دانش آموزان در تقویت یا تضعیف تصور آنه نسبت به معلم مؤثر است . بنابراین تلاش برای رابطه مثبت با دانش آموز باید همه اوقات معلم و دانش آموزان را در بر بگیرد .

اجتناب از تنبیه شدید مکرر :
معلمانی که مایلند رابطه خوبی با دانش آموزان داشته باشند برای آموزش رفتار مناسب نباید بر تنبیه متکی باشند . اغلب تنبیه ها با هدفی فراتر از خجالت دادن و ناراحت کردن دانش آموزان در نظر گرفته می شوند . برخی از معلمان که خود مایل به تنبیه دانش آموزان نیستند . از والدین کودک کی خواهند تا آنها را به دلیل رفتار نامناسب در مدرسه ، تنبیه کنند که در نتیجه رابطه معلم و والدین با دانش آموز دچار اغتشاش می شود .
به جای اینکه از والدین بخواهیم تا آنها را تنبیه کنند بهتر است کاری کنیم تا والدین با امر آموزش فرزند خود درگیر شوند .
دوری کامل از راهبردهای تنبیه شاید دشوار باشد . معلمان باید چگونگی استفاده از روش های انضباطی و تنبیه های خفیف را بیاموزند . در واقع تنبیه باید بیشتر از آن که واقعی باشد ، نمادی باشد . یکی از راههای تنبیه خفیف استفاده از روش محروم کردن است .
به طور مثال وقتی دانش آموزی بامدادش به پشت شاگرد دیگر را که در جلو او نشسته است می زند ، معلم می تواند آرام به او نزدیک شود و مدادش را بگیرد و به او بگوید((می توانی مدادت را در آخر وقت کلاس از من بگیری ))

1-1- اجتناب از شوخی :
منظور این است که نباید با دانش آموزان بدرفتار از عبارات تمسخر آمیز استفاده کرد .

2-1- پرهیز از پیش داوریهای غیر منصفانه :
اولین گام برای پرهیز از اینگونهموارد آن است که معلم باید

صادقانه به آنچه باور دارد اعتراف کند ، زیرا اگر آنها را انکار کند نمی تواند دانش آموزان خود را از عواقب ناخوشایند آن دور دارد . پس از آن معلم باید تلاش کند تا بین دانش آموزان خود تفاوت نگذارد . روابط خصوصی معلم با برخی از دانش آموزان بسیار زیان بار است . زیرا دیگر دانش آموزان را نوعی تبعیض می شمارند .
معلمی که به ریاضی علاقه مند است با دانش آموزان علاقمند به ریاضی ، بیشتر رابطه برقرار می کند . حال آنکه معلم مسئولیت حرفه ای دارد و باید با همه شاگردان رابطه داشته باشد .

3-1- ثبات داشتن و بخشنده بودن :
دانش آموزان معلمی می خواهند که رفتارشان پایدار و قابل پیش بینی باشد . معلمی که یک روز رفتاری دوستانه و روز دیگر رفتاری غیر دوستانه دارد ، موجب می شود که دانش آموزان از در میان گذاشتن مشکلات خود با وی تردید داشته باشند . حتی دانش آموزی که در روز قبل مشکلی در کلاس ایجاد کرده اند باید بتواند روز بعد به راحتی به سر کلاس بیایند .

4-1- اجتناب از روابط وابستگی زا :
معلمانی که به وضوح برای برقراری ارتباط مثبت با دانش آموزان خود تلاش می کنند ، باید مراقب باشند که یکی از حادترین دشواریهای وابستگی ، وابستگی بیش از حد و اندازه برخی از دانش آموزان به تأیید و تمجید معلمان است .
یکی از راههایی که می توان به میزان وابستگی دانش آموزان پی برد این است که آنها موفقیتهای خود را به معلم این دانش آموزان بر این باورند که علل موفقیت شان بیرون از خودشان است . معلم از طریق ارزش دادن به دانش آموزان به خاطر عملکرد های مطلوب
می تواند آنها را در شناسایی عوامل اصلی موفقیت خود یاری کند . مثلا” دانش آموزی در جمع کسرها مهارت کسب کرده باشد ، معلم می تواند به او بگوید : (( توجه خوب دیروز تو به درس در یادگیری و حاضر جوابی امروزت مؤثر بوده است . ))
همچنین دانش آموزی باید بیاموزد تا شکست هایشان را به عدم تلاش و نه عدم توانایی نسبت دهند . اگر دانش آموزی در امتحان شکست خورد ، نباید شکست خود را انکار کند بلکه باید آن را بپذیرد . اما لازم است آنرا از عدم تلاش خود بداند .

2- مهارت معلمان :
بطور کلی معلمانی که در نظر دانش آموزان سخت گیرترند ، معلمانی که توانایی برقراری سریع نظم را در کلاس درس دارا هستند ، معلمانی که به طور منظم از کارهای خود ارزیابی می کنند ، و به آنچه دانش آموز یاد گرفته ، در برابر همه آنچه باید یاد می گرفت ، به درستی واقفند . و به دانش آموزانی که مطالب را در بار نخست یاد نگرفته اند ، فرصت فراگیری مجدد را می دهند ، در حرفه معلمی خود موفق ترند .

1-2- آگاهی از مهارتهای آموزشی و اصول تربیتی :
معلم باید از فنون و مهارتهای آموزشی آگاهی داشته باشند و تنها ایمان و تعهد ایمان و تعهد ، کافی نیست . معلمی که از این فنون و اصول تعلیم و تربیت و مسائل روانشناسی عمومی کودک اطلاعاتی ندارد ، ممکن است با اخلاص کامل و بانیت پاک ، ولی با یک برخورد حساب نشده و نسنجیده با شاگرد او را به سرنوشتاری تلخ دچار کند .
2-2- تسط بر درس :
این نیز از وظایف و مهارتهای معلم است . زیرا معلم نقش تعیین کننده ای در سرنوشت کودکان و شاگردان خود دارد و علاوه بر تأثیرات ایمانی و اخلاقی

 

که بر روح و روان ایشان می گذارد ، در بالا بردن توان علمی و شکل دادن به وضعیت فکری آنان نیز بسیار مؤثر است .
لازمه ایفای این نقش بسیار مهم ، بالا بودن توان علمی و تسلط کامل بر درس تااولا” ، مطالب آموخته شده به شاگردان صحیح باشد و ثانیا” هیچگونه ابهامی در مسائل و مطالب آن علم برایشان باقی نماند .
اگر معلم ، به صورت عمیق بر رشته تعلیمی خود تسلط نداشته باشد شاگردان نیز عمیق نخواهند شد .معلم برای تسلط بر درس باید در راه بالا بردن توان علمی خود بکوشد . توقف در یک حد از دانش و آگاهی برای معلم نقص بزرگی است . او باید بازمان و پیشرفت علوم بر دانش خود بیفزاید .

3-2- دارا بودن طرح و برنامه درسی :
یک عامل مؤثر در ترغیب شاگردان به فعالیتهای درس ، طرح و برنامه درسی معلم است ; طرحی که در آن وقت کلاس تقسیم و تنظیم شده باشد ، تا به مسائل مختلف همچون پرسش از درسهای گذشته بررسی نوشته ها و تکالیف شاگردان ، ارزیابی آنان به وسیله امتحانات ناگهانی و ;;.. رسیدگی شود .
خوب است معلم طرح خود را برای بچه ها در اولین جلسه مطرح کند که این امر موجب اهنمیت دادن بیشتر آنان به ماده درسی خواهد شد .

4-2- ایجاد انگیزه درسی :
یک عامل مؤثر در بی رغبت بودن از شاگردان به درس ریاضیات انگیزه نداشتن است که معلم می تواند با معرفی درس و شناساندن جایگاه آن درس در بین علوم دیگر و تأثیر آن در زندگی ، این انگیزه و هدف را ایجاد کند . اگر شاگردان هدف از یادگیری درس مورد نظر و فایده آن را بداند و بشناسند با رغبت بیشتری آن را دنبال می کنند .
5-2- لازمه نظارت بر فعالیتهای کلاس و خارج از کلاس دانش آموزان ارتباط مستمر با آنان است . در صورتی که معلم ارتباطی احترام آمیز و صمیمی باشاگردان

 

داشته باشد ، وی را بر امور درسی و غیر درسی خود ناظر خواهد گرفت .
علاوه بر ارتباط روحی و معنوی با شاگردان ایجاد ارتباط بین محیط درس و خانه و اجتماع به وسیله تماس با والدین آنها در نظارت بهتر و دقیقتر معلم مؤثر است .

3- شرایط آموزشی و امکانات مطلوب تحصیلی :
عدم امکانات و تسهیلات مطلوب آموزشی یکی دیگر از عوامل افت تحصیلی دانش آموزان است . کمبود معلمان مجرب و توانا در انتقال مطالب و موضوعهای درس به دانش آموزان ، وجود ضعف در روشهای تدریس و تکیه بر محفوظات ، تراکم جمعیت در کلاس ، فشردگی برنامه های درسی و کمک آموزشی ، دوری مدرسه از محل سکونت و دهها مسئله دیگر در مورد شرایط مطلوب آموزشی و امکانات و تسهیلات تحصیلی از عوامل قابل توجه در ایجاد و افت تحصیلی است .

4- ارزشیابی :
ارزشیابی یا امتحان به معلم این امکان را می دهد تا در حین آموزش یا بعد از پایان بخشی از کتاب دانش آموزان را ارزیابی کند متأسفانه دانش آموزان امتحان را به عنوان وسیله تهدید کننده یادگیری می دانند که منجر به اضطراب امتحان در دانش آموزان می شود . عدم توجه به پاره ای اصول ارزشیابی ، منجر به روشهای غلط ارزشیابی می شود . که اجرای این روشها ، چیزی جز افت کمی و کیفی تحصیلی به دنبال ندارد .

 

اغلب سؤالات فرایند های عالی ذهن مانند درک و فهم ما به کار بستن ، تجزیه و تحلیل ، ترکیب و ارزشیابی را مورد سنجش قرار نمی دهند . غالب معلمان در مدارس ابتدایی تنها به پرسش های آخر فصل و یا سؤالاتی را که خود مطرح می کنند بسنده می کنند که این خود باعث حفظ طوطی وار تنها قسمتهایی از کتاب توسط دانش آموز می شود .
5- کتابهای درسی و مواد آموزشی :
هر جا کمبود کتاب و مواد آموزشی وجود دارد پیشرفت تحصیلی پایین تر است . در فیلیپین وقتیتعداد کتاب درسی دوره ابتدایی از یک کتاب برای 10 دانش آموز به یک کتاب برای دو دانش آموز تغیر یافت درصد قبولی دانش آموزان از 50 به 70 درصد طی یک سال تحصیلی افزایش پیدا کرد .
در مورد مواد آموزشی امکان دسترسی دانش آموزان به کتاب ها از طریق کتابخانه مدرسه نیز مطرح است ، مطالب فولر ( 1967 ) نشان می دهد که هر چه تعداد کتاب هایی که در گوشه اتاقهای درس قرار داده می شود بیشتر باشد میزان پیشرفت دانش آموزان در خواندن بیشتر خواهد بود .

6- ناهماهنگی برنامه ها و روشهای آموزشی :
برنامه های درسی اگر با نظر کارشناسان و روانشناسان تربیتی تهیه و تنظیم شوند در مطالب به طور واضح خالی از ابهام باشد از عقب ماندگی احتمالی شاگردان جلوگیری خواهد کرد.روش های تدریس نیز باید به تفاوت های فردی وشناخت کامل دانش آموزان به کار رود .

7- آماده کردن درس و نمره دادن :

دانش آموزان معلمانی که برای آماده ساختن درس و همچنین نمره دادن تکالیف درسی و کار کلاس دانش آموزان وقت می گذرانند نسبت به معلمانی که این کار را انجام نمی دهند نتایج بهتری کسب می کنند .

8- تقویم و ساعات آموزشی :
هر چه کشوری بتواند ساعات مفید بیشتری را در مدرسه به دانش آموزان اختصاص دهد ، در صورتی که متناسب با علائق و روند رشد دانش آموزان باشد ، توفیق و موفقیت بیشتری به دست خواهد آورد . تعداد روزهای مفید سال تحصیلی بین کشورها از 120 روز تا 240 روز در نوسان است و تعداد ساعات آموزشی می تواند بین 4000 تا 1000 ساعت در نوسان باشد . ( ماشینی 1370 )
تعطیلات سالانه آموزشی در بلغارستان 8 هفته ، در گینه نو 9 هفته در فرانسه 16 هفته ، در ژاپن 17 هفته ، در اندونزی 20 هفته و در کویت حدود 18 هفته و در کشور خورمان ایران 20 هفته است . ( زارع ، 1374 ص 26 )
تکالیف درس نیز مورد اهمیت اند . دانش آموزانی که تکالیف درسی بیشتری انجام می دهند در مقایسه با بقیه موفق ترند .

9- فضای کلاس و تسهیلات مدرسه :
دمای مناسب یکی از ضروریات یک کلاس درس است

و در غیر این صورت می تواند به عنوان یک متغیر مزاحم مانع توجه دانش آموزان به معلم و درس شود . بنابراین یک کلاس درس باید از دمای مناسب در فصول سال بهره مند باشد . اگر فضای کلاس برای نشستن و راه رفتن مناسب نباشد ، همچنین اگر فضای کلاس نور کافی نداشته باشد و یا تابلوی کلاس طوری نصب شده باشد که همه به راحتی نتوانند از آن استفاده کنند منجر به افت آموزشی خواهد شد . در مورد نقش تراکم کلاس ( تعداد دانش آموزان کلاس ) مطالعات نشان می هدهد که در کلاس های کم تراکم ، موفقیت دانش آموزان بیشتر نیست ، مگر آنکه کلاس کمتر از 15 نفر باشد که در این صورت امکان آموزش انفرادی فراهم می شود . همچنین می توان اظهار داشت که میزان پیشرفت تحصیلی دانش آموزان در کشورهای صنعتی در کلاس های بیشتر از 45 نفر و در کشورهای در حال توسعه در کلاس های بیش از 55 نفر کاهش می یابد . جالب توجه است که در مقایسه تطبیقی انجام شده بین دانش آموزان پایه ینجم 15 کشور ، کره با تراکم 60 نفر در کلاس و ژاپن با 42 دانش آموز در کلاس ، رتبه اول را به دست آورده اند . بنابراین آنچه در پیشرفت دانش آموزان نقش مهمی ایفا می کند ، تراکم کلاس نیست بلکه چیزی است که در کلاس اتفاق می افتد . در مورد کلاس های با تراکم بیش از 60 دانش آموز هیچ مطالعه ای در دسترس نیست و به نظر می رسد که عدد 60 را بتوان به عنوان تراکم حداکثر به حساب آورد ، مشروط برآنکه اتاق درس به اندازه کافی باشد و معلم قبلا” با شیوه تدریس در این گونه شرایط آشنا شده باشد . ( ماشینی ، 1370 )

10 – انتظارات مدرسه از دانش آموزان :
بخشی از شکستهای تحصیلی درس ریاضیات و دروی دیگر به ناسازگاری کودکان با توقعات و انتظارات مدرسه ارتباط دارد . در شکستهایی هم که شخصیت دانش آموز منشأ اصلی نیست ، نقش علت معین را به خود می گیرد . به بیان دیگر

انتظارات مدرسه تاکنون نتوانسته است با برخی از شخصیتهای کودکان سازگار شود . سازگاری مدرسه با شخصیتهای کودکان یا نوجوانان باید از را ملاقات دانش آموز و معلم و با برداشتن گامهایی از سوی طرفین به جانب دیگر ، صورت گی

رد و در این راه (( همسویی )) ابتکار عمل را در مدرسه در دست گیرد . ( لوگال ، ترجه شجاع ، 1374 ص 8 )
گاهی علت افت تحصیلی دانش آموز انتظار عدم موفقیت و پیش داوری های غلطی است که معلم از دانش آموز دارد ، معلم در اولین برخورد با دانش آموزان خود سعی می کند با پیش داوری های خود ، آینده تحصیلی آنها را پیش بینی کند .
مطالعات نشان داده است که این پیش داوریها بر میزان پیشرفت و یا شکست درسی دانش آموزان مؤثر است . به این صورت که اگر یک دانش آموز را که نمرات متوسطی از درس ریاضیات دارد ، به یک معلم مصرفی کنیم و به او بگوئیم تیزهوشان است و نمرات درختانی خواهد آورد ، خود این دادن نگرش در ارتباط و رابطه معلم با دانش آموز تأثیر خواهد گ

ذاشت و باعث پیشرفت درسی وی خواهد شد . نتیجه اینکه معلمان باید از پیش داوری منفی در مورد یک فرد جدا بپرهیزند . زیرا خود این پیش داوری شاید منجر به شکست او بیانجامد . ( بیابانگرد ، 1378 ص 223 )

11- تعویض مکرر معلمان :
تعلویض مکرر معلمان در طول سال تحصیلی و ناتوانی بع

ضی از دانش آموزان به منظور سازگاری با روش تدریس و خصوصیات معلم ممکن است بویژه در مقاطع ابتدایی منجر به افت تحصیلی شود .

12- دوری راه مدرسه :
مسافت بسیار زیاد بین خانه و مدرسه دانش آموزان و یا طولانی بودن ساعات آموزشی در طول روز باعث می شود که آنها خستگی بسیار زیاد را روزانه تجربه نمایند و این خستگی به مرور موجب بی علاقگی و دلزدگی آنها به درس و مدرسه می شود . لذا توصیه می شود که حتی الامکان نزدیکترین مدرسه برای تحصیل دانش آموزان انتخاب شود که برخی بزرگان امروزی گفته اند : نزدیکترین مدرسه بهترین مدرسه برای دانش آموز .
کمبود معلم با صلاحیت و آموزش دیده :

یکی دیگر از عواملی مؤثر در افت تحصیلی ریاضیات دانش آموزان دوره ابتدایی کمبود معلمان با صلاحیت و آموزش دیده می باشد .
اکثر معلمان مدارس ابتدایی با وسایل کمک آموزشی درس ریاضیات آ

شنایی چندانی ندارند . و آنها که این وسایل را می شناسند چون طریقه استفاده از آن را نمی دانند و عملا” چنین آموزشهایی ندیده اند ، به استفاده از این وسایل چندان رغبتی نشان نمی دهند . این مسأله باید هشداری برای مراکز ضمن خدمت باشد تا با برگزاری دوره های ضمن خدمت در رابطه با شیوه های عملی استفاده از وسایل آموزشی درس ریاضیات و همین شیوه های ساخت وسایل ساده این درس راه را برای استفاده معلما

ن از وسایل آموزشی ، با رغبت و علاقه هموار سازند . و بدنبال آن زمینه یادگیری همراه با تفکر و فهم دانش آموزان را فراهم کرده به یادگیری دائمی دست پیدا کنند .
همانگونه که در کشورهای دیگر نیز اینچنین گامهایی برای آموزش بهتر برداشته
شده است در ژاپن معلمان راهنما و سرپرستانی که در قلمرو فن آوری آموزشی فعالیت دارند .
نرم افرازهای آموزشی را طراحی می کنند و به آموزگاران آموزش می دهند که چگونگی فعالیتهای آموزشی را طراحی ، اجرا و ارزشیابی کنند .
در کشور مالزی مراکز آموزش ضمن خدمت معلمان بهره گیری از فن آوری آموزشی را در برنامه های آموزشی خود مورد تأکید قرار داده اند .

مقاومت بعضی معلمان در برابر تفکرات جدید و
روشهای جدید تدریس :

این قضیه بیشتر به معلمینی بر می گردد که سن آنها گذشته و سابقه ای بیش از بیست سال دارند . و بیشتر بر همان روشهای گذشته که حتی خودشان آموزش دیده اند تأکید دارند .
در تدریس بیشتر از روش سخنرانی بهره می برند و وسایل کمک آ

موزشی در کلاس درسشان جایی ندارد و حتی گاهی آنها را مخل در امر آموزش می دانند و خیلی به ندرت از وسایل کمک آموزشی استفاده می نمایند .
کلاس درس این معلمان خشک و خشن است . به نظر این معلمان دانش آموزان فرمان برداران محض هستند و فقط باید آنچه را که معلم می گوید انجام دهن

د و خود هیچ گونه نظری ندهند . بیشتر بر حافظه تأکید دارند و جنبه های عملی و عینی و کاربردی درسها را به دلیل وقت گیر بودن آن کنار می گذارند . طول مدت تدریس این معلمان زیاد و بر عکس یادگیری دانش آموزان کم وضعیف است و معلم و شاگرد هر دو خسته می شوند . بنابه دلایل فوق دانش آموزانی که در کلاس درس اینگونه معلمان حاضر می شوند اکثرشان دچار افت تحصیلی خصوصا” در ریاضیات خواهند شد .

بی توجهی والدین نسبت به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان :

تعدادی از والدین در شهرها و اکثر والدین در روستا به علل مختلف از قبیل علل اقتصادی و معیشتی نسبت به پیشرفت تحصیلی دانش آموزان خود نقش بی طرف ایفا می کنند و نسبت به آن
بی توجهند . و این حالت در حالی است که اگر والدین در این زمینه توجه بیشتری نمایند ، قطار پیشرفت جامعه که موتور اصلی آن دانش آموزان هستند با سرعت بیشتری به حرکت خود ادامه خواهد داد و با نقایص کمتری روبرو خواهد شد .
نقش خانواده در پیشرفت تحصیلی بالاخص در درس ریاضیات :
تحقیقات متعدد نشان می دهد که پیشرفت تحصیلی دانش آموزان که والدین آنها افرادی آگاه و باسوادند و بهتر به راهنمایی آنها می پردازند بیشتر است . والدین با شناخت بیشتر از شیوه های صحیح تعلیم و تربیت بهتری می توانند به یاری فرزندان خود بشتابند .
راهنمایی تحصیلی به معنی انجام دادن بخشی از کارها و تکالیف دانش آموز نیست . کمک به او به این طریق باعث می شود تا او نتواند بخشی از مطالب را به خوبی بیاموزد .
نکته دیگر در این زمینه این است که عده ای فکر می کنند حفظ ک

ردن مطالب ریاضی یا درس دیگر و یا رونویسی به تنهایی تکالیف مهمی است . در صورتی که هدف اساسی آموزش و پرورش ، ایجاد و پرورش خلاقیت و قدرت تجزیه و تحلیل در دانش آموزان است . متأسفانه یکی از مشکلات اساسی نظام آموزشی تأکید بیش

از حد بر روی پرورش حافظه و حفظ کردن است .
باید به دانش آموزان کمک کرد تا مطالب درسی را خوب بفهمند و بتوانند به زبان خودشان بیان کنند . مهمترین نقشی که والدین در زمینه راهنمایی تحصیلی فرزندان خود می توانند داشته باشند ایجاد محیطی آرام و مساعد برای مطالعه و انجام تکالیف است . یادگیری در شرایطی بهتر صورت
می گیرد که در آن محیط آرام باشد و محرکهای مزاحم از جمله تلویزیون ، بازی سایر کودکان و سروصداهای دیگر کمتر باشد .
همچنین والدین می توانند به جای خرید اشیای غیر ضروری برای دانش آموزان کتابهای کمک درسی ، غیر درسی و وسایل کمک آموزشی تهیه کنند .

سرانجام والدین باید سعی کنند با دادن مسئولیتهای مختلف در حد توان دانش آموزان احساس مسئولیت پذیری و عزت نفس آنها را تقویت کنند . تا نسبت به تدریس معلم نیز احساس مسئولیت کرده ، و تکالیف خود را درست تر انجام داده وقت بیشتری را صرف یادگیری کنند .

تأثیر تغذیه و بهداشت در یادگیری درس ریاضیات :

درس ریاضیات از دروسی است که در هنگام تعلیم و آموزش دی

دن و حتی آموزش دادن احتیاج به شادابی خاصی دارد .
اصولا” امروزه معلمین برای تدریس درس ریاضی ساعات اولیه حضور در کلاس را
در نظر می گیرند ، اگر دلایل آن را بررسی کنیم می بینیم که در این موقع هم فکر دانش آموز آماده است و هم پس از یک استراحت کامل در اول صبح دارای یک شادابی خاص است . و روح و روان او از هر نظر آمادگی بیشتری دارد .
بر هیچ کس پوشیده نیست که افرادی که دارای

وضعیت روحی و روانی و جسمانی مناسبی نباشند به خوبی نمی توانند فکر خود را متمرکز نمایند . و یادگیری در آنان به خوبی انجام نمی شود . از یکی از عوامل مختلف اختلال در یادگیری درس ریاضیات در کودکان ، بهداشت و تغذیه نامناسب و وضعیت بد روحی و روانی بچه هاست .
نوع تغذیه و بهداشت و مراقبتهایی که از کودک می شود ، مستقیما” در رشد او
اثر می گذارد . سوء تغذیه و بخصوص کمبود پرتئین ، موجب کندی رشد وزن و حجم مغز
می شود . در نتیجه دانش آموزی که از کمبود تغذیه و بهداشت در رنج باشد مسلما”در یادگیری کلیه دروس دچار مشکل خواهد بود ، چه برسد به یادگیری درس ریاضی ، پس
به طور خلاصـه می تـوان گفت که نـابرابری امـکانات تـربیتی و تخـصصی در واقـع از خـانواده آغاز
می شود . و خانواده ها باید زمینه های مناسب بهداشتی و روانی و تغذیه ای را برای فرزندان فراهم آورند تا فرزندانشان به راحتی و درستی بتوانند ادامه تحصیل دهند و معلمین هم هنگام تدریس و دادن تکلیف به بچه ها به این مقوله توجه کافی داشته باشند .

تأثیر آموزش پیش دبستانی در پیشگیری از شکست :

در مبارزه با مسئله شکست تحصیلی ، آموزش و پرورش پیش دبستانی ، چه از لحاظ روانی و چه از لحاظ پرورشی نقش اساسی دارد . رشد جسمی و روانی کودک از آغاز تولد تا 6 سالگی ، با آهنگی سریعتر از سالها و مراحل بعد انجام می گیرد . در 3 سال اول زندگی شبکه اعصاب و مغز کودک که البته متأثر از عوامل زیست شناختی و روانی است ، به سرعت نمو می کند . شوق یادگرفتن و آموختن در این سنین جلوه ای خاص دارد . ولی شکوفایی آن وابسته به محیط خانوادگی و محیط آموزشی مدرسه است . در ای

 

ن سالها کودک بسیار کنجکاو است . ولی اگر به پرسشهای او پاسخهای قانع کننده ای داده نشود ، به تدریج کنجکاوی او پژمرده می شود .
آموزش و پرورش پیش از مدرسه ، تفاوتهای ناشی از محیط اجتماعی و فرهنگی را که خود زمینه شکست تحصیلی را فراهم می کند ، تخفیف می دهد .
بسیاری از بررسیها نشان می دهند که کودکانی که پیش از ورود به دبستان در کودکستان تحت تعلیم و تربیت بوده اند ، در پایه های اول دوره ابتدایی نسبت به سایرین پیشرفت تحصیلی بیشتری دارند .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   81   82   83   84   85   >>   >