سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله حسابداری منابع انسانی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله حسابداری منابع انسانی در pdf دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله حسابداری منابع انسانی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله حسابداری منابع انسانی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله حسابداری منابع انسانی در pdf :

حسابداری منابع انسانی

کلید واژه : حسابداری منابع انسانی , بهای جایگزینی , بهای تمام شده تاریخی

چکیده :
با پیشرفت علم و دانش بشری حسابداری منابع انسانی در بسیاری از کشورهای جهان به عنوان یک عنصر فراهم کننده اطلاعات مهم برای تصمیم گیری مدیران شناخته شد که خود موجب افزایش ارزش شرکتها و بالا رفتن ارزش سهام آنها در بورس اوراق بهادار گردید. در این مقاله به تاریخچه حسابداری منابع انسانی , اهمیت ایجاد آن و روشهای اندازه گیری این منابع می پردازیم .

مقدمه :

 

در گذشته شرکتهای اقتصادی به دارایی های فیزیکی خود مانند ماشین آلات , زمین, موجودی مواد و ;بیشترین اهمیت را می دادند زیرا تفاوت اساسی میان شرکتها طبیعت دارایی های آنها است.اما به مرور زمان دانش و نگرش کارکنان اهمیت بیشتری یافت و امروزه بسیاری از شرکتهای دنیا حسابداری منابع انسانی(HUMANE RESOURCE ACCOUNTING) را به عنوان یک عنصر لازم در ترازنامه پذیرفته اند و ارزش سرمایه انسانی را به عنوان یک دارایی نامشهود در ترازنامه نشان داده و سپس آن را با سالهای قبل مقایسه می نمایند.در

هر حال ارزیابی ارزش منابع انسانی نیازمند به روشهایی برای کمی کردن دانش , انگیزه و مهارت سرمایه های انسانی و هزینه های تشکیلاتی مانند استخدام, گزینش, آموزش و ;. برای حمایت از این نیروها می باشد. حسابداری منبع انسانیHRA بر اندازه گیری و کمی کردن منابع انسانی دلالت دارد.

تاریخچه حسابداری منابع انسانی:

حسابداری منابع انسانی مولود نیازهای عصر خود , رشد و گسترش دانش بشری و نیز نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری است . توسعه حسابداری منابع انسانی (HRA) به عنوان یک فعالیت سیستماتیک و ادبی از سال 1960 آغاز شد . فلم هولتز این توسعه را به پنج مرحله تقسیم می کند که عبارتند از :
مرحله اول (66-1960) : این دوره شروع بهره ادبی در حوزه حسابداری منابع انسانی می باشد و بر مفهوم ابتدائی HRA ناشی از سایر مطالعات مانند تئوری اقتصاد سرمایه , تئوری روانشناسی مباشری تاکید دارد. مفهوم منابع انسانی متفاوت از اشخاص و روابط انسانی است و به نوعی همانند اندازه گیری سرقفلی شرکت می باشد .
مرحله دوم (71-1966) : این دوره بر توسعه و ارزشیابی مدلهایی برای محاسبه ارزش سرمایه انسانی تاکید دارد و این مدلها هم شامل بهای تمام شده و هم ارزش پولی و غیر پولی منابع انسانی می شود.
مرحله سوم (76-1971) : در این دوره بهره رایج در زمینه HRA منجر به رشد سریع تحقیقات در این زمینه شد و کاربرد انتشارات HRA در سازمانها را شامل می شود .
مرحله چهارم (80-1976) : این دوره , دوره افول در زمینه HRA می باشد زیرا انتشارات پیچیده نیاز به تحقیقات عمیق تجربی داشت در حالی که سازمانها آمادگی حمایت برای این تحقیقات را نداشتند .
مرحله پنجم (1980 به بعد) : در این دوره یک تفکر نوین در زمینه HRA ایجاد شد زیرا رشد اقتصادی بیشتر بر ساختار خدمات اقتصادی و نقد دارایی های انسانی شرکتها تاکید داشت و پیشرفت شرکتها بیشتر به دارایی انسانی آنها وابسطه بود تا دارا

یی های فیزیکی آنها در نتیجه امروزه اندازه گیری بهای تمام شده , سرمایه و ارزش منابع انسانی مورد توجه بسزائی قرار گرفته است .

اهداف حسابداری منابع انسانی :
لیکرت در سال 1971 اهداف زیر را برای حسابداری مناریت در مورد خرید , توسعه و نگهداری منابع انسانی برای رسیدن به بهای موثر ارائه می نماید .
2- به مدیریت منابع انسانی اجازه می دهد که کنترل موثری بر عملکرد منابع انسانی داشته باشد .
3- پایه ای موثر برای کنترل دارایی انسانی فراهم می آورد برای تشخیص اینکه آیا این دارایی ها ارزشمند و حفاظت شده هستند یا نه .
4- به توسعه اصول مدیریت از طریق طبقه بندی نتایج مالی تجارب مختلف کمک می کند .

اندازه گیری در حسابداری منابع انسانی :
بزرگترین چالش در HRA تعیین ارزش پولی برای ابعاد مختلف بهای منابع انسانی , سرمایه گذاری ها و ارزش کارکنان می باشد . دو روش اصلی که معمولا بکار می رود عبارتند از :
الف) روش بهای تمام شده : روشی است که بر پایه بها

ی تمام شده ایجاد شده برای شرکت در خصوص کارکنان

می باشد .
ب) روش ارزش اقتصادی: این روش به منابع انسانی به عنوان یک دارایی می نگرد و برای بدست آوردن سود از این دارایی تلاش می کند و ارزش منابع انسانی به ظرفیت تولید درآمد آنها بستگی دارد .

الف) روش بهای تمام شده :
بهای تمام شده از دست دادن چیزی برای بدست آوردن سود پیش بینی شده و خدمات می باشد و در حسابداری منابع انسانی به دو نوع تقسیم می شود :
1- بهای تمام شده تاریخی منابع انسانی: وجوهی هستند که برای تامین و پرورش نیروی انسانی مصرف می شود و شامل هزینه استخدام , انتصاب و آموزش و ; می باشد که هزینه هایی مانند حقوق جزو هزینه های مستقیم و هزینه هایی مانند آموزش جزو هزینه های غیرمستقیم می باشند . روش هزینه فرصت از دست رفته بدین معنی است که چه می شد اگر هزینه مصرف شده برای منابع انسانی در جای دیگر مصرف شود . از این هزینه فقط در گزارشات داخلی شرکت استفاده می شود و در گزارشات خارجی آورده نمی شود .
2- بهای تمام شده جایگزینی : هزینه هایی هستند که باید ب

رای جایگزینی کارکنانی که در حال حاضر در موسسه یا واحد مشغول به کار هستند تحمل شود . که خود شامل هزینه های جایگزینی پستی و هزینه جایگزینی پرسنلی می باشند . هزینه جایگزینی پستی هزینه هایی هستند که به فرد برای خدمت در یک سازمان مشخص ارائه می شوند . در حالی که هزینه های پرسنلی هزینه هایی هستند که به فرد برای خدماتی که در پستهای مختلف در طی مدت خدمت خود انجام می ده

د ارائه می شود.

ب) روش ارزش اقتصادی :
ارزش فعلی خدماتی است که انتظار می رود منابع انسانی در آینده انجام دهند و برای محاسبه آن از دو روش پولی و غیرپولی استفاده می شود .

1- روشهای اندازه گیری پولی برای تعیین ارزش :
چهار نظریه برای اندازه گیری پولی منابع انسانی قابل بیان می باشند که به تفسیر بیان می شوند .
1) مدل فلم هولتز برای تعیین ارزش منابع انسانی سازمانهای رسمی : بر طبق نظریه فلم هولتز ارزش یک منبع انسانی ارزش فعلی خدماتی است که او در آینده برای سازمان انجام خواهد داد . همان طور که افراد از یک سمت به سمت دیگر در سطوح مختلف انتقال پیدا می کنند خدمات آنها نیز تغییر می یابند . ارزش جمع شونده فعلی خدماتی که ممکن است فرد در طول خدمت خود انجام دهد همان ارزش آن منابع انسانی است . این ارزش غیر مطمئن می باشد و شامل دو بعد است که عبارتند از :
بعد اول) ارزش نامعلوم مورد انتظار : مقادیر خدمات قابل تشخیص توسط سازمان که فرد در طول خدمت خود انجام خواهد داد می باشد و مرکب از سه عامل است .
سودمندی : خدماتی است که انتظار می رود فرد در پست فعلی خود انجام دهد.
انتقال پذیری : خدماتی است که انتظار می رود فرد در پ

ستهای مختلف هم سطح انجام دهد .
ارتقاء پذیری : خدماتی است که انتظار می رود فرد در پستهایی با سطح بالاتر انجام دهد .
بعد دوم) ارزش قابل تشخیص مورد انتظار : عملکرد ارزش نامعلوم مورد انتظار و احتمال اینکه فرد در طول خدمت خود باقی بماند می باشد . تا زمانی که اش

خاص به سازمان مدیون نباشند و برای ترک کردن شرکت آزاد باشند امکان ترک خدمت آنان از اهمیت برخوردار است و افزایش رضایت شغلی باعث کاهش ترک خدمت کارکنان و افزایش ارزش قابل تشخیص مورد انتظار خواهد شد .

2) مدل ارزش پاداشهای تصادفی فلم هولتز : حرکت و پیشرفت افراد در میان پستهای سازمانی خود را جریان تصادفی گویند . مدل پاداشهای تصادفی یک راه مستقیم برای اندازه گیری ارزش نامعلوم مورد انتظار و ارزش قابل تشخیص مورد انتظار می باشد . این مدل بر پایه این فرض است که افراد هنگاهی که حرکت می کنند در میان پستهای سازمانی مختلف و خدماتی را برای سازمان ایجاد می کنند ارزشهایی را تولید می کنند . بدیهی است که افراد از یک حالت(سمت) به حالت دیگر حرکت می کنند و حتی خروج از شرکت نیز یک حالت در نظر گرفته می شود . استفاده از این مدل به اطلاعات یر نیازمند است :
مجموعه ای از حالات اختصاصی که افراد ممکن است در طول خدمت خود در سیستم اشغال کنند .
ارزش هر حالت برای سازمان

ارزیابی دوره تصدی مورد انتظار افراد در سازمان
احتمال اینکه در آینده افراد هر یک از حالات را برای مدت مشخص تصرف کنند .
نرخ تنزیلی که در جریانات نقدی آینده بکار گرفته می شوند .
در هر حال اگر این اطلاعات در دسترس باشند این مدل پیشرفته ترین مدل برای تعیین ارزش اشخاص می باشد .
3) مدل لیو و اسکواردز : این مدل یک مدل اساسی بکارگرفته شده در سازمانهای هندوستان می باشد . بر طبق این مدل ارزش سرمایه انسانی که Y سال سن دارد ارزش فعلی منافع آتی کارکنان می باشد و با فرمول زیر محاسبه می گردد.

= ارزش مورد انتظار یک سرمایه انسانی که Y سال دارد
= سن باز نشستگی افراد
= امکان اینکه فرد سازمان را ترک کند
= منافعی که فرد در دوره I ایجاد می کند
= نرخ تنزیل
موضوع اصلی مدل لیو و اسکواردز محاسبه ارزش مستقیم آتی افراد و پرداختهای غیر مستقیم به این کارکنان به عنوان معیار ارزش این منابع انسانی است . مجموعه فرضهای معمول برای شرکتهای هندی عبارتند از الگوی پاداش کارکنان , رشد شغلی نرمال و میزان کارآیی. بسیاری از شرکتها برای انجام اصلاحات لازم این مدل را پذیرفتند.

4) مدل رقابتی هکیمیان و جنز : در این مدل بازار داخلی برای کارکنان توسعه یافته می باشد و ارزش کارکنان توسط مدیران تعیین می شود. مدیران در رقابت با یکدیگر برای منابع انسانی که در حال حاظر در سازمان در دسترس می باشد پیشنهاد می دهند و بالاترین پیشنهاد این مزایده را می برد. در این مدل هیچ معیاری برای پیشنهادها وجود ندارد و بیشتر بستگی به قضاوت مدیران دارد .

2 _ روشهای اندازه گیری غیر پولی برای تعیین ارزش منابع انسانی :
این روشها ممکن است به عنوان جایگزین روشهای پولی مورد استفاده قرار گیرند و همچنین دارای ارزش پیش بینی می باشند . روشهای غیر پولی به میزان مهارت و توانایی افراد در سازمان مربوط می شود. در زیر پنج مدل برای اندازه گیری غیرپولی بیان می شود .

1) مدل لیکرت و بور : لیکرت و بور متغییرهای سببی و میانی و

 

نهایی را پیشنهاد می کنند که ارزش گروههای یک سازمان را تعیین می کنند . متغییرهای سببی متغییرهایی اند که توسط سازمان کنترل می شوند و شامل رفتار مدیریت و ساختار سازمانی است . متغییرهای میانی توانایی های سازمان را انعکاس میدهند و شامل جریان های گروهی , اصالت رهبری , جو سازمانی و رضایت زیردستان می باشد که متغییرهای سببی و میانی تعیین کننده متغییرهای نهایی یک سازمان می باشند .متغییرهای نهایی انعکاس دهنده ی موفقیتهای یک سازمان می باشند و بنابراین فروش , هزینه , سود , عملیات بازار و ; وابسته به متغییرهای سببی و میانی می باشند .

2) مدل ارزش برومت, فلم هولتز, پیل : این مدل این اصل را پیروی می کند که ارزش منابع برابر است با ارزش فعلی خدمات آتی که انتظار می رود ایجاد شود و پایه ای برای اندازه گیری ارزش گروهی افراد می باشد . بر طبق این روش گروههای منابع انسانی باید با ارزش نقششان در جمع ارزش اقتصادی شرکت ارزشگذاری شوند . بنابراین سود آتی پیش بینی شده شرکت برای تعیین ارزش فعلی شرکت تنزیل می شود و بخشی از این سود بر اساس نقش منابع انسانی به آنها تخصیص داده می شود .

3) مدل سرقفلی خریداری نشده ی هرمنسون : مدل سرقفلی خریداری نشده بر این اساس است که بهترین مدرک در دسترس بر اساس وجود فعلی منابع غیرتملکی این است که شرکتها نرخ عادی درآمد بیشتری را در سالهای اخیر بدست آورده اند . اگرچه این روش بیشتر برای صورتهای مالی منتشر شده در نظر گرفته می شوند تا مصارف خاجی . البته محدودیتهایی برای این روش وجود دارد که عبارتند است از : 1- زمانی که این روش به تخصیص منابع انسانی به مقادیر درآمد اضافی محدود می شود عملیات عادی منابع انسانی نادیده گرفته می شود و بنابراین ارزش دارایی انسانی غیرقابل برآورد است . 2- این روش به عنوان مب

نایی برای محاسبه ی دارایی های انسانی , تنها برای درامدهای فعلی سالهای اخیر استفاده می شود .

4) مدل ابعاد سازمانی انسانی : این روش مبتنی بر ارتباط میان متغییرهای سببی , میانی و نهایی می باشد . متغییرهای سببی بر متغییرهای میانی تاثیر می گذارند که در نهایت متغییرهای نهایی سازمان را تعیین می نمایند . تغییرات در بعد اصلی سازمان می تواند به عنوان عامل وابسته برای پیش بینی تغییرات آتی در سودآوری و عملکرد مالی استفاده شود . برای محاسبه برآورد پولی تغییرات مورد انتظار ارزش منابع انسانی گامهای زیر پیشنهاد می شود :
اندازه گیری ابعاد کلیدی سازمان انسانی در یک دوره ی مخصوص (اندازه گیری غیر پولی)
استاندارد کردن پاسخ های درجه بندی شده ی اقلام پرسش

نامه که معیار نامیده می شود بر اساس روشهای آماری
محاسبه تفاوت میان دو معیار استاندارد شده از یک دوره به دوره ی دیگر
برآورد تغییرات آتی متغییرهای نهایی را از تغییرات فعلی در ابعاد سازمان انسانی
در نهایت معیارهای استاندارد شده به واحدهای پولی برای متغییرهای نهایی تبدیل می شوند.

5) مدلی برای ارزیابی گروههای مرکزی هزینه : فلم هولتز

سه روش برای ارزیابی گروههای مرکزی هزینه پیشنهاد می کند که همه ی آنها برای تخمین بکار می روند و عبارتند از :
پاداش سرمایه گذاری : شامل سرمایه گذاری حقوق یک فرد و استفاده از آن به عنوان جایگزین ارزش منبع انسانی .
ارزیابی بهای تمام شده ی جایگزینی : به عنوان جبران هزینه های استخدام , گزینش , آموزش و توسعه ی توانایی های گروهی ایجادکننده خدمات افراد تعریف می شود .
ارزیابی بهای اولیه : شامل برآورد بهای اولیه استخدام , گزینش , آموزش و توسعه سازمان انسانی می باشد .

نتیجه گیری :
در نتیجه حسابداری منابع انسانی بهای تمام شده اطلاعات را برای تصمیم گیری مدیریت در مورد خرید , توسعه و نگهداری منابع انسانی برای رسیدن به بهای موثر فراهم کرده و به مدیریت منابع انسانی اجازه می دهد که کنترل موثری بر عملکرد منابع انسانی داشته باشد و همچنین HRA به عنوان یک عامل کلیدی در حالت ترکیب و تصمیم گیری عمل می کند آنجا که دارایی انسانی یک عامل مربوط است و علاوه بر این در نظر گرفتن دارایی انسانی به عنوان دارایی نامشهود در ترازنامه در جذب سرمایه گذاری کمک بسزایی می کند بناراین بایستی جهت پیشبرد اهداف شرکت آن را با انتخاب روش مناسب برای سازمان اندازه گیری و در صورت وضعیت مالی نشان داد .

منابع:

1) HUMAN RESOURCE ACCOUNTING
2) AMERICAN ACCOUNTING ASSOCIATION COMMITTEE OF ACCOUNTING FOR HUMAN RESOURCES REPORT OF THE COMMITTEE ON HUMAN RESOURCE ACCOUNTING ,1973, THE ACCOUNTING REVIEW SUPPLEMENT TO VOL. XLVIII
3)ABSTRACT OF ROLE OF HUMAN RESOURCE ACCOUNTINGIN HR DR.M.K.KULSHRESHTHA, MR.SANDEEP MITTAL, MS.SHALINI TAYAL
(4مروری بر حسابداری منابع انسانی نوشته آقای رضا رضایی ناشر: سلیت همکاران سیستم تاریخ انتشار : 22/06/1383

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی کیفیت سود شرکت¬ها قبل و بعد از واگذاری به بورس اوراق

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی کیفیت سود شرکت¬ها قبل و بعد از واگذاری به بورس اوراق بهادار تهران در pdf دارای 11 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی کیفیت سود شرکت¬ها قبل و بعد از واگذاری به بورس اوراق بهادار تهران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی کیفیت سود شرکت¬ها قبل و بعد از واگذاری به بورس اوراق بهادار تهران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی کیفیت سود شرکت¬ها قبل و بعد از واگذاری به بورس اوراق بهادار تهران در pdf :

بررسی کیفیت سود شرکت¬ها قبل و بعد از واگذاری به بورس اوراق بهادار تهران

چکیده
از آنجائی که محاسبه سود خالص با استفاده از مبنای تعهدی صورت می¬گیرد بنابراین متأثر از روش¬ها، برآوردها و تخصیص¬های حسابداری است، بدین لحاظ امکان دستکاری سود توسط مدیریت وجود دارد. انگیزه مدیریت در دستکاری سود به منظور نیل به اهداف خویش (بالابردن قیمت سهام و ;) که نه تنها الزاماً با اهداف صاحبان سهام همسو نمی¬باشد، بلکه

در اکثریت قریب به اتفاق موارد، با آن اهداف متضاد است، صورت می¬گیرد. دلیل فوق، ارزش اطلاعاتی سود خالص را که یکی از مهم¬ترین معیارهای تعیین کننده قیمت

سهام و ارزش شرکت می¬باشد، مورد تردید قرار داده و بدین ترتیب منجر به پایین آمدن کیفیت سود شده است. لذا ارزیابی کیفیت سودآوری شرکتها یکی از مهمترین عوامل تأمین و حفظ منافع طرفین در عرضه اولیه سهام است. از آنجا که شرکت¬ها بعد از ورود به بورس در محیط گزارشگری و معاملاتی متفاوتی با قبل قرار می¬گیرند و ملزم

به رعایت استانداردهای حسابداری می¬باشند، بنابراین تحقیق حاضر به بررسی کیفیت سودآوری با استفاده از معیار ارتباط وجه نقد حاصل از عملیات و سود عملیاتی در دو محیط مختلف یعنی قبل و بعد از ورود به بورس می-پردازد. در تحقیق حاضر شرکتهایی که در سالهای 1383 الی 1386 وارد بورس اوراق بهادار تهران شده¬اند مورد ارزیابی قرار گرفته¬اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که کیفیت سود در شر کت ها قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران از تفاوت معنی دار برخوردار بوده و شرکت ها بعد از ورود به بورس اوراق بهادار از کیفیت سود بالایی برخوردار می باشند.
واژه های کلیدی: مبنای تعهدی، کیفیت سود، عرضه اولیه سهام، اقلام تعهدی، بورس اوراق بهادار تهران.

 

مقدمه
گزارش های مالی، منابع مهم اطلاعاتی برای تصمیم گیری های اقتصادی به شمار می روندکه مدیران، سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و سایر استفاده کنندگان جهت رفع نیازهای اطلاعاتی خود از آن ها استفاده می کنند . از آنجایی که اطلاعات به صورت ی

کسان در اختیار استفاده کنندگان قرار نمی گیرد، بین مدیران و سرمایه گذاران عدم تقارن اطلاعات ایجاد می شود. عدم تقارن اطلاعات وضعیتی است که مدیران در مقا

یسه با سرمایه گذاران، دارای اطلاعات افشاء نشده بیشتری در مورد عملیات و جوانب مختلف شرکت در آینده می باشند. همین امر سبب می شود که مدیران انگی

زه و فرصت مدیریت سود را داشته باشند. شرکت های IPO از سرمایه گذاران عدم توجه به ماهیت موقّتی افزایش سود به واسطه اقلام تعهدی سوء استفاده می کنند و سهام را به قیمت بیش از ارزش واقعی معامله می کنند . با توجه به این موضوع که مدیران مجبورند که اقلام تعهدی را در دوره های بعد برگردانند، احتمال کاهش سود شرکت های با عملکرد ضعیف در دوره های بعد افزایش می یابد زیرا برای شرکت های با عملکرد ضعیف که به مدیریت سود می پردازند، احتمالاً جریان های نقدی جهت مخفی سازی تأثیر اقلام تعهدی برگردانده شده کافی نباشد بنابراین، انتظار می رود که کشف مدیریت سود در زمان عرضه اولیه سبب شود که سرمایه گذاران خارجی در برداشت خود ازکیفیت آتی سود بازنگری کنند و ارزیابی خود را از این گونه شرکت ها که به مدیریت سود بر مبنای اقلام تعهدی می پردازند، تعدیل کنند.
از آنجائی که محاسبه سود خالص با استفاده از مبنای تع

هدی صورت می¬گیرد بنابراین متاثر از روش¬ها، برآوردها و تخصیص¬های حسابداری است، بدین لحاظ امکان دستکاری سود وجود دارد. دستکاری سود به منظور نیل به اهداف مختلف که نه تنها الزاماً با اهداف صاحبان سهام همسو نمی¬باشد، بلکه در اکثر موارد، با آن اهداف در تضاد است، صورت می¬گیرد. دلیل فوق، ارزش اطلاعاتی سود خالص را که یکی از مهم¬ترین معیارهای گزارشگری عملکرد و تعیین کننده ارزش شرکت می¬باشد، مورد تردید قرار داده و اعتبار آن را مخدوش ساخته است.
در همین راستا پژوهشگران بسیاری به بررسی آثار و نتایج این عدم عینیاتی است که مورد توجه قرار گرفته است.
بیان مسئله
توجه به موضوع کیفیت سود بطور وسیعی در هر دو زمینه حسابداری و مدیریت سرمایه¬گذاری مورد بحث قرار گرفته است. در این زمینه در پژوهشهای حسابداری، مدیریت مالی، مدیریت سرمایه¬گذاری و همچنین دستورالعمل¬ها و مقررات بازارهای سرمایه و گزارش¬های کارگزاران، بطور مستقیم و یا غیر مستقیم اشاره هایی به این موضوع شده است.
کیفیت سود مفهومی است که دارای جنبه¬های متفاوتی

می¬باشد و از این رو تعاریف مختلف و معیارهای اندازه¬گیری متفاوتی در رابطه با آن مطرح شده¬اند که برخی از مهم ترین آنها عبارتند از:
سود با کیفیت سودی است که روش¬ها و برآوردهای حسابداری مورد استفاده در ایجاد آن عاری از تعصب و طرفداری باشند (لو ، 2008، 3). سود با کیفیت سودی است که محتوای اطلاعاتی بیشتری داشته باشد (لوجی ،2004، 13). کیفیت سود، درجه ارتباط اقلام تعهدی با جریان¬های نقدی است (اسچالر ، 2004، 2). اصطلاح کیفیت سود حسابداری توسط تحلیلگران مالی برای تشخیص ارتباط بین سود حسابداری و گردش وجوه نقد ناشی از آن

بکار برده می¬شود(شباهنگ، 1383، 278).
از آنجا که تعریف یکسانی از کیفیت سود وجود ندارد، لذا معیار ارزیابی یکسانی نیز وجود ندارد. یکی از مهم¬ترین شاخص های کیفیت سود، سطح جریان نقدی تول

ید شده توسط شرکت می¬باشد. به زبان ساده، با این که می توان سود را دستکاری کرد اما دستکاری جریان نقدی غیر ممکن است. بنابراین در تحقیق حاضر برای ارزیابی کیفیت سود از معیار رابطه بین سود عملیاتی و خالص وجه نقد حاصل از عملیات استفاده شده است. “هر چه همبستگی بین سود حسابداری و گردش وجوه نقد مرتبط با آن بیشتر باشد، کیفیت سود حسابداری بالاتر خواهد بود. مفهوم کیفیت سود حسابداری، انعکاسی از آگاهی نسبت به وجود بسیاری از اقلام غیر نقدی در سود و نبود توان ارزیابی نقدینگی واحد انتفاعی بر مبنای آن محسوب می¬شود” (شباهنگ، 1383، 278).
سود خالص عملیاتی که در صورت سود و زیان ارائه می¬شود شامل وجه نقد حاصل از عملیات و اقلام تعهدی می¬باشد و این رابطه نشان دهنده ارتباط تنگاتنگ سود خالص عملیاتی با وجه نقد حاصل از عملیات است. بنابراین وجه نقد حاصل از عملیات گزارش شده در صورت جریان وجوه نقد، می تواند به عنوان یک شاخص مناسب برای کیفیت سود محسوب شود. بدین معنی که اقلام تعهدی مثبت بزرگ، نشان دهنده فزونی سود گزارش شده نسبت به جریان وجوه نقد تولید شده توسط شرکت می¬باشد. این تفاوت، نتیجه قیود حسابداری در زمینه شناسایی درآمد و هزینه است (پورربی، 1387، 6). “ارتباط بین سودآوری و جریان¬های نقدی ارتباطی دو سویه می¬باشد که بایستی به موازات همدیگر قرار داشته باشند. بطوریکه اطلاعات وجوه نقد بیانگر چگونگی ارتباط بین سودآوری واحد تجاری و توان آن جهت ایجاد وجه نقد و در نتیجه مشخص کننده کیفیت سود تحصیل شده توسط واحد تجاری است. مسلماً هر چقدر همبستگی بین سود و جریان وجوه نقد مرتبط با آن بیشتر باشد کیفیت سودآوری بالاتر خواهد بود” (برادران حس

ن زاده، 1380، 42).
هر قدر که رویداد مالی و معاملات به وجه نقد نزدیک¬تر باشد، اندازه گیری آن عینی¬تر است، زیرا در تفسیر و برآوردها از ذهنیت کمتری استفاده می¬شود. کیفیت سود هنگامی بالا است که درآمدها و هزینه¬ها به جریان ورودی و خروجی وجه نقد نزدیکتر باشد (برادران حسن زاده و همکاران، 1388، 148).
در تحقیق حاضر از معیار ارتباط بین سود وجه نقد حاصل از عملیاتد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است.
مروری بر پیشینه پژوهش
فریدلن (1994) نشان می دهد که شرکت ها ی ipo در بیشتر صورت های مالی موجود در اعلامیه پذیره نویسی اوراق بهادار از اقلام تعهدی افزاینده سود استفاده می کنند.
تحقیقی توسط کیم و کروس (2005) در مورد ارتباط بین سود و وجوه نقد عملیاتی سال آتی انجام گرفته است. نتایج نشان دهنده ضعیف شدن ارتباط بین سود و قیمت سهام می باشد، همچنین نتایج نشان می دهد که ارتباط بین سود جاری و وجوه نقد عملیاتی آتی در طول زمان در حال افزایش است که این ناشی از افزایش محافظه کاری حسابداری می باشد.
کنان و کرمیر (1997) در تحقیقی نشان می دهند که شرکتهای عرضه اولیه کانادایی گام های سنجیده و حساب شده ای در جهت جابه جایی ارقام سود گزارش شده در جهت پیش بینی اختیاری صورت گرفته در زمان عرضه اولیه در سال اول به عنوان یک شرکت سهامی عام، بر داشته اند.
برادران حسن زاده (1380) در تحقیقی به بررسی رابطه بین جریانها

ی نقدی و سود شرکتها پرداخته است. نتایج نشان می دهد که اولاً بین وجوه نقد حاصل از عملیات و سود عملیاتی رابطه معنی دار وجود دارد که نشانگر کیفیت بالای عایدات بر اساس طبقه بندی صورت جریان وجوه نقد به شکل استانداردهای بین¬المللی

می باشد. ثانیاً رابطه بین وجوه نقد حاصل از عملیات و سود خالص تعهدی در سطح بالایی نسبت به رابطه وجوه نقد حاصل از عملیات و سود عملیاتی وجود دارد.
پورربی (1387) در تحقیقی کیفیت سودآوری شرکت ها را با استفاده از رابطه بین اطلاعات حسابداری تعهدی و اطلاعات مبتنی بر جریان وجوه نقد مورد ارزیابی قرار داده است. نتایج نشان می¬دهد که کیفیت سود در گروه صنایع داروئی در بلند مدت بیشتر از کوتاه مدت می¬باشد اما گروه صنایع شیمیایی هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت دارای کیفیت سود بالا هستند. همچنین شرکتهای فعال در صنعت شیمیایی از کیفیت سود بالایی نسبت به شرکتهای فعال در گروه صنعت دارویی برخوردار می¬باشند. به طور کلی فروش نقدی بیشتر و مدیریت مناسب و جمع آوری به موقع و کوتاه مدت فروش¬های نسیه از عوامل تاثیر گذار بر کیفیت سود شرکتها می¬باشند.
فرضیه تحقیق
بین نسبت وجه نقد حاصل از عملیات به سود عملیاتی قبل و بع

د از ورود به بورس تفاوت معنی دار وجود دارد.
روش تحقیق
از آنجایی که این پژوهش در پی یافتن تفاوت بین دو گروه اطلاعات در یک جامعه به عبارتی توصیف کیفیت سود در دو زمان متفاوت می باشد، بنابراین این پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی قرار دارد. از طرفی دیگر، پژوهش حاضر از نوع پس رویدادی اسد. برای آزمون و تحلیل داده ها از آزمون مقایسه زوجها استفاده می شود یعنی داده های مربوط به قبل و بعد از ورود به بورس شامل جریان نقدی عملیاتی و سود عملیاتی هریک از شرکتها گرد آوری شده و نسبت جریان نقدی به سود عملیاتی برای قبل و بعد از ورود به بورس محاسبه گردید البته بعضی از این شرکتها به دلایلی که در ذیل آمده است حذف گردید در آزمون میانگین زوج ها چنانچه بین میانگین نسبت محاسبه شده ی قبل و بعد از ورود به بورس تفاوتی وجود نداشته باشد می توان گفت که ابزار از پایایی برخوردار است آماره t در این آزمون دارای درجه آزادی n-1 بوده و با رابطه زیر محاسبه می شود

برای آزمون این ادعا در مورد کیفیت سود شرکتها، قبل و بعد از ورود به بورس فرض صفر نشان دهنده تساوی میانگین d و فرض مقابل نشان دهنده عدم تساوی آنها است.

برای بررسی همبستگی بین متغیرهای تحقیق فرضیه های آماری بصورت زیر تعریف می شود:
همبستگی معنی داری بین دو متغیر (نسبت مربوطه قبل و بعد از ورود) وجود ندارد :
همبستگی معنی داری بین دو متغیر (نسبت مربوطه قبل و بعد از ورود) وجود دارد :

جامعه آماری، دوره زمانی مورد آزمون و روش نمونه گیری و شیوه گرد آوری اطلاعات
جامعه آماری این پژوهش، شامل شرکتهای وارد شده به بورس اوراق بهادار تهران از سال 1383 الی 1386 مشتمل بر 55 شرکت می باشد، که برای نمونه گیری از روش زیر استفاده شده است.
1- شرکت جزء شرکت های سرمایه گذاری و واسطه گری مالی نباشد.
2- شرکت در بورس فعال بوده و اطلاعات آن نیز در دسترس باشد.
با توجه به ویژگی های مذکور از بین 55 شرکت 32 شرکت IPO انتخاب و برای آزمون فرضیه مورد استفاده قرار گرفتند. منبع اخذ اطلاعات، صورت های مالی شرکت¬های مربوطه است که از لوح های فشرده سازمان بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است.

یافته های تحقیق
همان طور که قبلاً اشاره شد، داده های مربوط به 32 شرکت نمو

نه، دو سال قبل از ورود(64 داده) و دو سال بعد از ورود به بورس

 

اوراق بهادار تهران(64 داده) از طریق ابزارهای جمع آوری داده ها گردآوری شد. پس از انجام محاسبات لازم با توجه به اینکه تورش داده ها زیاد بوده بنابراین داده های قبل و بعد از ورود به بورس از نزولی به صعودی مرتب شده و 10% از داده ها به ترتیب از پایین و بالا(12 داده)حذف شده و 52 داده باقیمانده جهت تعیین نسبت وجه نقد حاصل از عملیات به سود عملیاتی، فرضیه تحقیق مورد آزمون قرار گرفت.
جدول شماره (1) شامل اطلاعات توصیفی مربوط به نسبت مورد استفاده در فرضیه تحقیق قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران می باشد.

جدول (1) اطلاعات توصیفی متغیر تحقیق
داده میانگین انحراف معیار واریانس مینیمم ماکزیمم
قبل از ورود به بورس 52 093 0447366 0200136 014 213
بعد از ورود به بورس 52 104 0472434 0223194 011 235

به منظور آزمون فرضیه تحقیق از آزمون مقایسه میانگین زوجی دو گروه استفاده شد و پس از اینکه داده ها را در نرم افزار SPSS وارد نمودیم خروجی بصورت زیر بدست آمد جدول شماره 2 نتیجه آزمون فرضیه تحقیق را نشان می دهد.
جدول (2): آزمون مقایسه میانگین کیفیت سود دو گروه
سطح معنی داری
sig آزمون t درجه آزادی d.f اختلاف میانگین ضریب همبستگی
R ورود به بورس
اوراق بهادار تهران
.000 -7644 51 .0135 .979 Before-After

تحلیل و نتیجه گیری
نتایج آزمون جهت مقایسه زوجی شرکتها IPO قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران نشان دهنده 644/7- t=در سطح معنی داری (0)می باشد. از آنجا سطح معنی داری پایین تر از آلفای تحقیق (05/0) در سطح اطمینان 95% می باشد بنابراین بین نسبت وجه نقد حاصل از عملیات به سود عملیاتی قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران تفاوت معنی دار وجود دارد، همچنین ضریب همبستگی برای 52 داده زوج برابر با 979/0 می باشد یعنی بین نسبت جریان نقد عملیاتی به سود عملیاتی قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران همبستگی معنی داری وجود دارد باتوجه به اینکه sigبرابر صفر است بنابراین فرض صفر رد شده و فرض مقابل پذیرفته می شود به عبارتی دیگر بین کیفیت سود شرکت ها قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران تفاوت معنی دار وجود دارد. همچنین با توجه به جدول شماره (1) چون میانگین بعد از ورود به بورس بیشتر از میانگین قبل از ورود به بورس می باشد بنابراین کیفیت سود شرکت ها بعد از ورود به بورس بیشتر می باشد. بنابر این نتیجه گیری می شود با ورود شرکت¬ها به بورس اوراق بهادار و قرار گیری این شرکتها در محیط گزارشگری متفاوت با قبل، شرکتها ملزم به رعایت استانداردهای حسابداری شده و به نوعی مانع از دستکاری سود شده و درجه ارتباط سود حسابداری و جریانات نقدی بیشتر شده و کیفیت سود بالا می رود بنابراین در تحقیق حاضر که به بررسی کیفیت سودآوری شرکتها با استفاده از معیار ارتباط جریان نقدی حاصل از فعالیتهای عملیاتی و سود عملیاتی در دو محیط مختلف یعنی قبل و بعد از ورود به بورس پرداخته شد نتایج تحقیق نشان می دهد که کیفیت سود در شر کت ها قبل و بعد از ورود به بورس اوراق بهادار تهران از تفاوت معنی دار برخوردار بوده و شرکت ها بعد از ورود به بورس اوراق بهادار از کیفیت سود بالایی برخوردار می باشند.

منابع
1-شباهنگ، رضا (1383)؛ تئوری حسابداری، تهران، مرکز تحقیقات حسابداری و حسابرسی سازمان حسابرسی، جلد اول.
2-پورربی، میروحید (1387)‌؛ “ارزیابی کیفیت سودآوری با استفاده از بررسی رابطه بین اطلاعات حسابداری تعهدی و اطلاعات مبتنی بر جریان وجوه نقد در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران”، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، پایان نامه کارشنا

سی ارشد.

3-برادران حسن زاده، رسول،یونس بادآور نهندی و میروحید پورربی (1388)، ” ارزیابی کیفیت سودآوری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (مورد صنایع شیمیایی و دارویی)”، فصلنامه حسابداری مالی، سال اول، شماره 2، ص 158-144
4-برادران حسن زاده، رسول (1380)‌؛ “بررسی ارتباط بین جریانهای نقدی و سود شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران”، پایان نامه کارشناسی ارشد «حسابداری»، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات.

5-Kim, Myungsun & Kross, William (2005); “The Ability of Earnings to Predict Future Operating Cash Flows Has Been Increasing Not Decreasing”, Journal. Accounting Research, Vol. 43, No 5.
6-Scholer, F. (2004); “The quality of accruals and earnings and market pricing of earnings quality”, working paper from Aarhus school of business.
7-Lougee, Barbara A. & Marquardt, Carol A. (2004); “Earnings informativeness and strategic disclosure: and empirical analysis of pro forma earnings”, The Accounting Review, Vol. 79, No. 3.

8-Friedlan, J.M. 1994. “Accounting choices of issuers of initial public offerings.” Contemporary Accounting Research 11(1):pp. 1-31.

9-Magnan, M. and D. Cormier. 1997. “The impact of foreward-looking financial data in IPOs on the quality of financial reporting.” Journal of financial statement analysis 3(2): pp.6-1

10-Lo, K., 2008, Earnings

Management and Earnings Quality, working paper from University of British Columbia, pp 3.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین متغیرهای حسابداری و بازده س

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf دارای 16 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf :

مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین متغیرهای حسابداری و بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

چکیده
تحقیقات زیادی رابطه خطی بین متغیرهای حسابداری را مورد بررسی قرار داده اند. ولی تعداد تحقیقاتی که به بررسی روابط غیر خطی این متغیرها بپردازند، اندک است. به همین دلیل، هدف از تحقیق حاضر تعیین این مورد می باشد. به همین منظور تعداد 85 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1379 تا 1383 انتخاب شدند. متغیرهای مستقل این تحقیق سود خالص، سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی و متغیر وابسته بازده

سالانه سهام می باشد. برای حذف اثر اندازه شرکت، کل دارایی ها به عنوان متغیر کنترل در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که روابط غیر خطی درجه سوم بین متغیرهای تحقیق قوی تر از روابط خطی یا غیرخطی درجه دوم می باشد.

واژه های کلیدی: بازده سهام، روابط خطی، روابط غیر خطی درجه دوم، روابط غیر

خطی درجه سوم.

مقدمه
حسابداری به عنوان یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی در بازارهای اوراق بهادار محسوب می شود. در تئوری بازار کارای اوراق بهادار، نقش حسابداری به گونه ای است که با سایر منابع اطلاعاتی نظیر وسایل ارتباط جمعی، تحلیل گران مالی و حتی خود قیمت های بازار رقابت می کند.
به دلیل وجود عدم تقارن اطلاعاتی میان مالکان و مدیران می توان حسابداری

 

را به عنوان مکانیزمی جهت انتقال اطلاعات مربوط و مفید از درون سازمان به بیرون از آن تعریف نمود، که نتیجه آن اتخاذ تصمیات بهتر توسط سرمایه گذاران می باشد. این امر یعنی اخذ تصمیمات بهتر باعث بهبود عملکرد بازارهای اوراق بهادار و در نهایت منجر به افزایش رفاه کل جامعه می گردد.
تا کنون تحقیقات زیادی، اعم از داخلی و خارجی، رابطه بین متغیرهای مختلف حسابداری را مورد بررسی قرار داده اند. با انجام این تحقیقات می توان به اهمیت حسابداری و اطلاعات حاصل از این فرایند پی برد. به عبارت بهتر، اگر رابطه ای بین متغیرهای پیشگفته وجود داشته باشد حسابداری و اطلاعات حاصل از آن مفید و در غیر این صورت فاقد ارزش است. با این حال، تعداد تحقیقاتی که به بررسی روابط غیر خطی بین این متغیرها بپردازند، اندک می باشد. تحقیق حاضر به دنبال این موضوع، یعنی بررسی و مقایسه روابط خطی و غیر خطی بین این متغیرها می باشد.

اهداف و فرضیه های تحقیق
در ابتدای هر تحقیقی لازم است تعریف جامع و روشنی از مساله مورد نظر ارائه گردد تا با شناخت و درک دقیق، روش تحقیق مناسبی انتخاب شده و کار تحقیقی شایسته و مطلوبی صورت گیرد.
هدف اصلی و اولیه تحقیق حاضر، تعیین و مقایسه روابط خطی و غیر خطی موجود بین متغیرهای مستقل و وابسته مورد نظر، بعد از تعدیل جهت حذف اثر متغیر کنترل، است. با تعیین این دو نوع رابطه مشخص می گردد که روابط خطی بین این متغیرها قوی تر است یا روابط غیر خ

طی. برای رسیدن به این هدف فرضیه های تحقیق حاضر در جهار فرضیه به شرح زیر طراحی شدند:
فرضیه 1) بین تغییرات سود خالص، سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی و تغییرات بازده سالانه سهام ارتباط خطی وجود دارد.
فرضیه 2) بین تغییرات سود خالص، سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی و تغییرات بازده سالانه سهام ارتباط غیرخطی درجه دوم یا سوم وجود دارد.
فرضیه 3) ارتباط خطی بین متغیرها قوی تر از ارتباط غیر خطی درجه دوم یا سوم بین آنها می باشد.
فرضیه 4) ارتباط غیر خطی درجه دوم یا درجه سوم بین متغیرها قوی تر از ارتباط خطی بین آنها می باشد.

پیشینه تحقیق
در این زمینه که آیا حسابداری در عمل نیز یک منبع اطلاعاتی مهم محسوب می شود یا نه، تحقیقات زیادی انجام شده است.
اولین تحقیقی که در آن به اهمیت اطلاعات حسابداری اشاره شده است، تحقیق بال و براون می باشد. بال و براون در سال 1968، به بررسی ارتباط بین سود سالانه و قیمت سهام پرداختند. نتیجه تحقیق آنها نشان داد که تغییرات سود سالانه و تغییرات قیمت سهام با یکدیگر

مرتبطند و در نتیجه می توان گفت که حسابداری و اطلاعات حاصل از آن ارزشمند هستند و می توانند در تصمیم گیری های اقتصادی مفید واقع شوند.
برد و دی نیز در سال 1989، به بررسی”نقش سود حسابداری و جریانات نقدی حاصل از عملیات در توضیح بازده سهام” پرداختند. آنها محتوای اطلاعاتی صورت جریان های نقدی را مورد بررسی قرار دادند و بررسی نمودند که کدامیک از دو متغیر سود حسابداری و جریانات نقدی

حاصل از عملیات، بهتر می تواند بازده سهام را توضیح دهد. آنها نتیجه گرفتند که تاثیر سود حسابداری بیشتر از جریان های نقدی عملیاتی است. آنها در این رابطه توضیح می دهند که افراد به سود حسابداری بر مبنای تاریخی عادت کرده اند.
بارلر و لیوانت در سال 1990، در تحقیقی تحت عنوان “محتوای اطلاعاتی نسبت های صورت گردش وجوه نقد” به بررسی محتوای افزاینده اطلاعاتی نسبت های صورت گردش وجوه نقد نسبت به محتوای اطلاعاتی نسبت های حاصل از سود و زیان و ترازنامه پرداختند. آنها با بررسی ارتباط بین این نسبت ها با بازده سهام به این نتیجه رسیدند که نسبت های مبتنی بر اطلاعات صورت وجوه نقد در اغلب سال های مورد بررسی آنها دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی است. همچنین به این نتیجه رسیدند که نسبت های مالی صورت وجوه در مقایسه با نسبت های مالی صورت سود و زیان و ترازنامه همبستگی و ارتباط بیشتری با بازده سهام دارد.
استون، هریس و اولسون در سال 1992، به بررسی “ارتباط بین سود حسابداری و بازده سهام” پرداختند. این تحقیق در مورد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار نیویورک برای دوره زمانی 1968 تا 1986 انجام شد. آنان در این تحقیق، ارتباط بین بازده سهام و سود حسابداری را با این فرض مورد بررسی قرار دادند که با افزایش دوره های زمانی، میزان همبستگی این دو متغیر نیز افزایش می یابد. آنها چنین فرض کردند که اگر دوره های زمانی افزایش یابد، م

یزان اشتباهات کاهش پیدا کرده و سود دقیق و واقعی شرکت را می توان محاسبه کرد. آنها از دوره های زمانی یک تا ده ساله استفاده کردند. ولی باید به این نکته توجه داشت که تنها برای کل عمر یک مؤسسه می توان سود حسابداری دقیق و بدون اشتباه محاسبه کرد. آنان سودهای یکساله و دوره های زمانی بیش از یکسال را به عنوان سودهای میان دست آید.
متغیر مستقل تحقیق آنها، EPS/P0 بود و نتایج حاصل از آن نشان داد که در دوره های زمانی طولانی تر، همبستگی بین دو متغیر افزایش می بابد و سود میزان بیشتری از بازده را تبیین می کند.
در زمینه بررسی روابط غیر خطی بین متغیرها، تحقیقات اندکی انجام شده است. یافته های حاصل از تحقیقات برخی محققان از جمله مرامور و کاستا (1992) و همچنین مرامور و پاهور (1998) برخلاف فرض اغلب محققان قبل از خود که بیان می داشتند بازده سهام به صورت خطی با متغیرهای مالی در ارتباط است، وجود یک رابطه غیر خطی را تایید نمودند.
عمران و رجب (2004)، نیز در تحقیقی در مورد شرکت های مصری تحت عنوان “مقایسه رابطه خطی و غیر خطی نسبت های مالی و بازده سهام” به این نتیجه رسیدند که علاوه بر وجود رابطه خطی بین نسبت های مالی و بازده سهام، رابطه غیر خطی نیز بین آنها برقرار است.
مک میلیان (2001)، در تحقیق خود نشان داد که بین بازده سهام و متغیرها رابطه غیر خطی وجود دارد که می توان بر اساس مدل های لگاریتمی آن را به معاملات خطی ساده تبدیل نمود. متغیرهایی که در تحقیق وی مد نظر بود، نرخ بهره و معیارهای خروجی ارزیابی عملکرد، مانند سود، بازده حقوق صاحبان سهام و بازده دارائی ها بودند.
در ایران نیز در این زمینه یعنی بررسی ارتباط بین متغیرهای حسابداری با بازده یا قیمت سهام تحقیقات زیادی انجام شده است که در ادامه به برخی از آنها ،به صورت اجمالی، اشاره می شود.
محمد مهدی یاوری(1375)، در تحقیقی تحت عنوان”توانایی سود عملیاتی،

خالص و جامع در توضیح بازده سهام” و انتخاب نمونه ای 30 تایی طی سال های 1370 تا 1374 از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به بررسی میزان مفید بودن این سه متغیر در توضیح پس مانده های بازده سهام پرداخت. وی به این نتیجه رسید که سود خالص به عنوان معیاری که سود و زیان های غیر عملیاتی را نیز در برمی گیرد، به عنوان یک متغیر توضیحی از توانایی توضیح بالاتری نسبت به دو متغیر دیگر برخوردار است و پس از آن سود جامع قدرت توضیحی بالاتری نسبت به سود عملیاتی دارد و توان توضیحی سود عملیاتی  دو متغیر دیگر پایین تر است.
قدرت ا; برزگر نیز در سال 1378 در تحقیقی تحت عنوان “بررسی تحلیلی تاثیر اجزاء نقدی و تعهدی سود عملیاتی در پیش بینی سود های آتی شرکتهای پذیزفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” به بررسی ماهیت اطلاعات اجزای تعهدی و نقدی سود عملیاتی پرداخت که در پیش بینی قدرت سودآوری و ارزیابی کیفیت و اعتبار سود از اهمیت زیادی برخوردار است.
نتایج تحقیق وی نشان داد که جزء تعهدی و نقدی سود عملیاتی هر یک به تنهایی برای پیش بینی سودهای عملیاتی نقدی مفید نیستند، اما این اجزاء توأما برای پیش بینی سودهای عملیاتی آتی مفید بوده و از محتوای اطلاعاتی نسبت به تک تک اجزاء برخوردار هستند. همچنین، بررسی های انجام شده در تحقیق وی بیانگر این مطلب بود که اجزای نقدی و تعهدی سود تواما نسبت به سود عملیاتی برای پیش بینی برتری ندارند و ضمنا تاثیر جزء نقدی نسبت به جزء تعهدی در پیش بینی سودهای آتی بیشتر نیست.
بابائیان در سال 1379 به بررسی “ارتباط بین تغییرات اقلام تشکیل دهنده ترازنامه و تغییرات بازده سهام” پرداخته است. نتایج حاصل از تحقیق وی نشان داد که در سطح اطمینان 95 درصد ارتباط معنی داری بین تغییرات نرخ بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1372 تا 1377 و تغییرات اقلام ترازنامه

وجود ندارد. لازم به ذکر است که اقلام ترازنامه که به عنوان متغیر مستقل انتخاب شدند عبارت از تغییرات دارائی های جاری، تغییرات دارائی های بلندمدت، تغییرات بدهی های جاری، تغییرات بدهی های بلندمدت و تغییرات ارزش ویژه بودند.

 

علی پناهی (1380)، به بررسی “ارتباط بین تغییرات اقلام تشکیل دهنده صورت سود (زیان) و تغییرات بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” پرداخت. وی با انتخاب نمونه 53 تایی و دوره زمانی 1372 تا 1377 به این نتیجه رسید که در سال 72 رابطه معناداری بین متغیرها وجود ندارد ولی در سالهای 73 تا 77 این رابطه قوی تر است.
ظریف فرد و ناظمی (1383)، در تحقیقی تحت عنوان “نقش سود حسابداری و جریان های نقدی در سنجش عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” با در نظر گرفتن سه متغیر اقلام تعهدی، اندازه شرکت ها و نوع صنعت به بررسی رابطه بین سود و جریان های نقدی در سنجش و ارزیابی عملکرد شرکت ها پرداختند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که سود حسابداری نسبت به جریان های نقدی (اعم از خالص جریان های نقدی و جریان های نقدی حاصل از عملیات) توان بیشتری در سنجش و ارزیابی عملکرد شرکت ها دارد. همچنین آنها نشان دادند که هرچه میزان قدر مطلق اقلام تعهدی بالاتر باشد، توان جریان های نقدی نسبت به سود کاهش می یابد. همچنین محققان به این یافته رسیدند که با ورود اندازه شرکت به مدل روابط بین سود و جریان های نقدی با بازده تحت تاثیر قرار می گیرد و با افزایش اندازه، توان سود نسبت به جریان های نقدی کاهش می یابد. در آن تحقیق، ازش بازار شرکت ها به عنوان اندازه شرکت در نظر گرفته شده بود.
دوستیان نیز در سال 1385 در تحقیقی تحت عنوان “مقایسه ارتباط تغییرات سود خالص و تغییرات جریان های نقدی عملیاتی با تغییرات بازده سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” به این نتیجه رسید که فقط متغیر سود خالص با بازده سهام رابطه دارد. هرچند این رابطه نیز بسیار ضعیف است.
مهتدی (1385) نیز در تحقیقی تحت عنوان “ارزیابی تجربی ارتباط متغیرهای حسابداری با قیمت سهام در پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران” به بررسی رابطه بین جریان های نقدی عملیاتی، سود عملیاتی، سود سهام و سود انباشته با قیمت سهام پرداختند. نتایج حاصله بیانگر وجود رابطه معنادار بین متغیرهای مستقل مورد نظر با قیمت سهام بود. همچنین سود سهام دارای بیشترین رابطه و سود انباشته دارای کمترین رابطه

با قیمت سهام بودند.
در زمینه بررسی روابط غیر خطی بین متغیرهای حسابداری در ایران تحقیقات زیادی انجام نشده است. با بررسی های به عمل آمده فقط یک مورد مشاهده شد و آن، تحقیق کرمی و همکاران در سال 1385 می باشد. آنها در تحقیق خود تحت عنوان “بررسی روابط خطی و غیر خطی بین نسبت های مالی و بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران ” و با در نظر گرفتن نسبت های بدهی، سودآوری و بازار به عنوان متغیرهای مستقل به این نتیجه رسیدند که رابطه خطی و غیر خطی بین متغیرهای تحقیق وجود دارد ولی شدت این رابطه قوی نبوده و نمی تواند قابل اتکاء باشد و متغیرها نمی توانند بیش از 50 درصد تغییرات بازده سهام را توضیح دهند.

روش تحقیق
در تحقیق حاضر، روش تحقیق از نوع همبستگی است، زیرا در آن به بررسی وجود رابطه همبستگی بین متغیرهای مستقل و وابسته پرداخته می شود.
جامعه و نمونه آماری
از آنجائی که دسترسی به اطلاعات مورد نیاز جهت تحقیق، شرط اساسی هر تحقیقی است و این اطلاعات برای شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از نرم افزارهای موجود در دسترس است؛ جامعه آماری این تحقیق کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. همچنین از آنجائی که دوره زمانی این تحقیق 1379 تا 1383 است و تغییرات متغیرهای مورد نظر طی این سالها مد نظر می باشد، باید حد اکثر تا تاریخ 29/12/77، نام شرکت در فهرست تابلو بورس درج شده باشد. با توجه به بررسی

های به عمل آمده جامعه آماری تحقیق حاضر 282 شرکت می باشد.
از جامعه آماری فوق، کلیه شرکت هایی که دارای ویژگی های زیر بودند به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند:
1 دارای سال مالی منتهی به 29/12 باشند.

2 طی سال های 1379 تا 1383 سال مالی خود را تغییر نداده باشند.
3 در طی دوره های مورد مطالعه توقف عملیات نداشته باشند.
4 جزء شرکت های سرمایه گذاری نباشند.
5 تمامی اطلاعات مرتبط با متغیرهای تحقیق برای آن ها در دسترس باشد.
با توجه به موارد فوق تعداد نمونه این تحقیق85 شرکت می باشد.

روش جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها
تمام اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق از نوع اطلاعات ثانویه می باشد، چون از صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس و نرم افزارهای موجود شامل نرم افزارهای دنا سهم و تدبیر پرداز بدست آمده اند.
متغیرهای تحقیق حاضر به طور کلی سه دسته و شامل متغیرهای مستقل، متغیر وابسته و متغیر کنترل می باشند.
متغیرهای مستقل سه تا و شامل سود خالص، سود عملیاتی و جریانات نقدی عملیاتی می باشند.
متغیر وابسته، بازده کل سالانه سهام می باشد و منظور از آن، تغییرات قیمت اول دوره و آخر دوره سهام بعلاوه سایر عایدات ناشی از خرید سهم مانند مزایای ناشی از حق تقدم، سهام جایزه و سود نقدی سهام، تقسیم بر قیمت سهام در اول دوره می باشد. از آنجائی که بورس اوراق بهادار تهران سالانه میزان بازده را برای کلیه شرکت های پذیرفته شده در آن محاسبه می کند، رقم مذکور بدون انجام محاسبات اضافی از نرم افزارهای موجود استخراج شده است.
و بالاخره، متغیر کنترل تحقیق حاضر کل دارائی های شرکت می باشد که به منظور حذف اثر این متغیر، متغیرهای مورد مطالعه، اعم از مستقل و وابسته، به کل دارائی های شرکت در هر سال تقسیم می شوند.
برای جمع آوری داده های فوق الذکر، از نرم افزارهای تدبیرپرداز و دنا سهام و برای تجزیه و تحلیل فرضیه های آماری نیز از نرم افزار SPSS استفاده شده است. فرمول ها

ی رگرسیون خطی، غیر خطی درجه دوم و درجه سوم، که در این تحقیق برای آزمون فرضیات استفاده می شود، به ترتیب به قرار زیرند:

یافته های تحقیق
برای بررسی فرضیه اول تحقیق، یعنی وجود رابطه خطی بین متغیرهای مورد نظر، به این دلیل که داده ها کمی بوده و از توزیع نرمال پیروی می کنند ، از ضریب هم

بستگی پیرسون استفاده شده است .
شکل ریاضی مربوط به این فرضیه به صورت زیر است :

جدول شماره1 ضرایب همبستگی بدست آمده از آزمون های رگرسیون برای بررسی وجود رابطه خطی بین متغیرهای تحقیق را نشان می دهد:

جدول شماره 1- نتایج حاصل از بررسی رابطه خطی بین متغیرهای مورد مطالعه
تغییرات جریانات نقدی عملیاتی تغییرات سود عملیاتی تغییرات سود خالص
تغییرات بازده سهام مقدار ضریب همبستگی 0033 -0132 -0022
سطح معنی داری(دو سویه) 0765 0229 0844
تعداد 85 85 85

با توجه به سطح معنی داری بدست آمده برای ضرایب همبستگی بین متغیر وابسته و متغیر های مستقل، از آنجا که مقدار سطح معنی داری از مقدار 005 بیشتر است ، شواهد قوی برای رد فرض صفر وجود نداشته و فرض صفر در سطح اطمینان 95% مورد پذیرش قرار می گیرد. بنابراین می توان گفت شاخص ها مستقل از یکدیگر هستند. بنابراین در سطح اطمینان 95% فرضیه اول تحقیق رد خواهد شد .
ولی بررسی های بیشتر نشان داد که در سطح 50 درصد هر سه این متغیرها با بازده سهام رابطه دارند و فرضیه فوق در سطح اطمینان 50 درصد پذیرفته خوا

 

هد شد و در ضمن رابطه بین جریانهای نقدی عملیاتی با بازده سالانه سهام از دو متغیر دیگر بیشتر است. علت اینکه نتایج برخی از تحقیقات پیشین (برای نمونه دوستیان در سال 1385 و ظریف فرد و ناظمی در سال1383) بیانگر رابطه قویتر بین سود خالص و بازده سهام، نسبت به جریان های نقدی، بود را می توان در دوره زمانی متفاوت این تحقیقات و نیز اثر متغیر کنترل جستجو کرد.
از آنجائیکه بورس اوراق بهادار در سال های 84 و 85 دچار رکودی بود که شروع آن در سال 83 بوده است، به نظر می رسد که داده های سال 83 بر نتیجه حاصل از تحقیق اثر گذاشته باشد. به همین دلیل آزمون فوق برای هر سال به طور جداگانه نیز انجام شد که در ادامه نتایج حاصله ارائه می گردد.

بررسی رابطه خطی بین متغیر های مستقل با متغیر وابسته به تفکیک سال
نتایج بدست آمده برای سالهای 79 تا 83 به صورت منفک به طور خلاصه در جدول شماره2 ارائه شده است :

جدول شماره2- نتایج حاصل از بررسی روابط خطی بین متغیرها به تفکیک سال
متغیر وابسته سال ضریب تعیین ضریب تعیین تعدیل شده
آماره فیشر سطح معنی داری سطح اطمینان متغیر مستقل مقدار ضریب رگرسیون آماره t سطح معنی داری
تغییرات بازده 79 0407 0387 20374 0000 99% تغییرات جریانات نقدی عملیاتی 1434 7788 0000
تغییرات سود عملیاتی 0168 0584 0561
تغییرات سود خالص 0241 0711 0479
80 0450 0432 24297 0000 99% تغییرات جریانات نقدی عملیاتی 1256 82895 0000
تغییرات سود عملیاتی -0037 -0211 0833
تغییرات سود خالص -0188 -0491 0624

81 0078 0047 2504 0064 93574% تغییرات جریان

ات نقدی عملیاتی 0000 0485 0629
تغییرات سود عملیاتی -0001 -1774 0079
تغییرات سود خالص 0000 -1917 0058
82 0049 0017 1532 0212 78828% تغییرات جریانات نقدی عملیاتی 0000 0114 0910
تغییرات سود عملیاتی -0002 -1568 0120
تغییرات سود خالص 0000 1649 0103
83 0038 0005 1163 0328 67170% تغییرات جریانات نقدی عملیاتی 0001 1616 0110
تغییرات سود عملیاتی 0002 0850 0397
تغییرات سود خالص -0002 -0991 0324

با توجه به این جدول، در بین سال های 79 تا 83 ، رگرسیون های گرفته شده برای متغیر وابسته در قبال متغیر های مستقل نشان می دهد که در سالهای 79 و 80 رگرسیون گرفته شده در سطح اطمینان 99% معنی دار بوده که البته قویترین عامل پیش بینی در این دو سال متغیر جریانات نقدی عملیاتی بوده است، در سایر سالها، رگرسیون بدست آمده در سطوح پایینتر سطح اطمینان معنی دار بوده است ، در سال 81 در سطح اطمینان 93% ، در سال 82 در سطح اطمینان 78% و در سال 83 در سطح اطمینان 67% معنی دار بوده است. در بین سال های مورد بررسی، در سال 83 متغیر های مستقل کمترین قدرت پیش بینی کنندگی را برای متغیر وابسته داشته اند. همانطور که قبلانیز بیان شد، علت اینکه در سال 83 قدرت توضیح دهندگی متغیر های مستقل در رابطه با بازده سهام کمتر از سال های قبل است را می توان در رکودی دانست که از این سال در بورس اوراق بهادار تهران پدیدار و تا سال 85 ادامه یافت.
از آنجائیکه با در نظر گرفتن دوره پنج ساله در سطح 95 درصد و حتی در سطوح پایین تر تا 50 درصد نیز فرضیه اول رد شد، رابطه خطی موجود بین متغیرهای مست

 

قل و متغیر وابسته وجود دارد ولی ضعیف است.

برای بررسی روابط غیر خطی بین متغیر های مستقل و متغیر وابسته از دو رگرسیون درجه دوم و رگرسیون درجه سوم استفاده شد. نتایج حاصل آن به طور خلاصه در جدول شماره3 ارائه شده است:

جدول شماره3- نتایج حاصل از بررسی روابط غیر خطی بین متغیرهای تحقیق

متغیر وابسته متغیر مستقل نوع رگرسیون ضریب تعیین آمار فیشر سطح معنی داری ضرایب رگرسیون
b1 b2 b3
تغییرات بازده تغییرات جریانات نقدی عملیاتی رگرسیون خطی 0010 0851 0359 0000
رگرسیون درجه دوم 0028 1210 0304 0001 -0006
رگرسیون درجه سوم 0039 1122 0345 0000 -0014 0093
تغییرات سود عملیاتی رگرسیون خطی 0021 1811 0182 -0001
رگرسیون درجه دوم 0041 1755 0179 0000 0015
رگرسیون درجه سوم 0042 1184 0321 0000 0012 -0074
تغییرات سود خالص رگرسیون خطی 0001 0111 0740 0000
رگرسیون درجه دوم 0008 0335 0717 0000 0008
رگرسیون درجه سوم 0008 0233 0873 0000 0006 0042
با توجه به این جدول و ضرایب تعیین بدست آمده برای رگرسیون های انجام شده، می توان اذعان داشت که برای هر سه متغیر استفاده از رگرسیون غیر خطی درجه سوم مناسبتر می باشد و این نوع رگرسیون قدرت پیش بینی کنندگی بیشتری برای متغیر وابسته را داراست . بنابراین می توان گفت بین متغیر وابسته و هر یک از متغیر های مستقل نوعی روابط غیر خطی برقرار است. به عبارت بهتر، رابطه غیر خطی بین متغیرهای تحقیق قوی تر از رابطه خطی بین آنها می باشد.

نتیجه گیری
تحقیق حاضر نشان داد که بین متغیرهای تحقیق با بازده سهام هم رابطه خطی برقرار است و هم یک نوع رابطه غیر خطی. ولی رابطه خطی بین آنها ضعیف است. لذا با توجه به نتایج حاصل از تحقیق، که بیانگر رابطه ضعیف بین متغیرهای حسابداری و بازده

سهام است، می توان چنین استنباط کرد که سرمایه گذاران ایرانی در تصمیم گیری های خود، علاوه بر این متغیرها، به عوامل دیگری نیز توجه می کنند. عوامل اقتصادی، عوامل سیاسی اجتماعی و فرهنگی می تواند از جمله این عوامل باشد. عوامل مؤثر بر تصمیم گیری سرمایه گذاران بیشمار و نیازمند بررسی متغیرهای کمی و کیفی زیادی است. علیرغم تحقیقات متعدد انجام شده، هنوز شناخت رفتار بازده سهام و مدل تصمیم گیری سرمایه گذاران مبهم است.

پیشنهاداتی برای تحقیقات آتی
با توجه به نتایج حاصل از تحقیق می توان پیشنهاداتی به شرح زیر برای تحقیقات آتی ارائه نمود:
1 از آنجائیکه اثر عوامل مختلف سیاسی و اقتصادی بر صنایع مختلف متفاوت می باشد لذا پیشنهاد می گردد تحقیق حاضر یا تحقیقی مشابه با تاکید بر نوع صنعت انجام شود تا اثر این عامل نیز در نظر گرفته شده باشد.
2 از آنجائی که در بازارهای ناکارا، مثل بورس اوراق بهادار کشورمان، اطلاعات با یک فاصله زمانی در اختیار استفاده کنندگان قرار می گیرد، لذا پیشنهاد می گردد رابطه بین متغیرهای مختلف با توجه به عامل وقفه زمانی در انتقال اطلاعات نیز مورد بررسی قرار گیرد.
3 از آنجائی که تعداد تحقیقات انجام شده در زمینه بررسی روابط غیرخطی بین متغیرها کم است، پیشنهاد می گردد با تغییر متغیرهای مستقل و وابسته روابط غیر خطی بررسی و با روابط خطی بین آنها مقایسه گردد.

منابع و ماخذ:
1 آذر عادل و منصور مؤمنی (1377)، آمار و کاربرد آن در مدیریت (تحلیل آماری)، جلد اول و دوم، سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت) تهران، چاپ اول.
2 بابائیان علی، ارتباط بین تغییرات اقلام تشکیل دهنده ترازنامه و تغییرات بازده سهام، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده علوم اداری، دانشگاه بهشتی، 1

379
3 برزگر قدرت ا;، “بررسی تحلیلی تأثیر اجزاء نقدی و تعهدی سود عملیاتی در پیش بینی سودهای آتی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران”، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه شهید بهشتی، اسفند 1378
4 دوستیان صدیقه، مقایسه میزان ارتباط تغییرت سود خالص و تغییرات جریان نقدی عملیاتی با تغییرات بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهرا،1385
5 سرمد زهره، عباس بازرگان و الهه حجازی، روش های تحقیق در علوم رفتاری،انتشارات آگاه، چاپ یازدهم، 1384
6 ظریف فرد احمد و امین ناظمی، بررسی نقش سود حسابداری و جریان های نقدی در سنجش عملکرد شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، بررسی های حسابداری و حسابرسی، شماره 37، دانشکده مدیریت، دانشگاه تهران، پائیز 1383، صص 119-93
7 علی پناهی خدیجه، ارتباط بین تغییرات اقلام تشکیل دهنده صورت سود و زیان و تغییرات بازده سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، 1380
8 کرمی غلامرضا، محمد تقی و فریدون مرادی و آرمیتا مصلی نژاد، “بررسی روابط خطی و غیرخطی بین نسبت های مالی و بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران”، بررسیهای حسابداری و حسابرسی، سال سیزدهم، شماره 46،زمستان 1385
9 مهتدی اعظم، ” ارزیابی تجربی ارتباط متغیرهای حسابداری با قیمت سهام در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران”، پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه الزهراء، بهمن 1384
10 یاوری محمد مهدی، “توانایی سودهای عملیاتی، خالص و جامع در توضیح بازده سهام، پایان نامه کارسناسی ارشد، دانشگاه تربیت مدرس، 1375
11 A. Ohlson. “Aggregate Accounting Earnings can explain most of Security returns.”, Journal of Accounting and Economics, vol. 15, No. 2, 1992, pp. 119-142.
12. J. Board, “Information Content of Cash flow figures”, Accounting and business Research, Vol. 20, No. 1, 1989, pp. 3-11.

13 J. Livant. “The I

nformation Content of Funds statement Ration”, Journal of Accounting, Auditing and Finance, Vol. 5, No. 3, 1990, pp. 411-438.
14. Mc Millan, D.G (2001). Nonlinear predictability of stock market returns: Evidence from nonparametric and threshold models. International Review of Economics and Finance 10:353-368.
15. Moramor, D., & Maromor – Kosta N. (1992). Accounting rations as factors of rate of rate of return on equity. New Operational Approaches for Financial Modeling. Heidelberg: Physica, Verlag: 335-348.
16. Mramor, D., & Pahor, M(1998). Testing nonlinear relationships between excess rate of return on equity and financial rations. 23th Meeting of the Euro Working Group on Financial Modeling. Polonia College.
17. Omran. M., & Ragab, A (2004). Linear versus non-linear relationships between financial rations and stock return. Review of Accounting & Finance 3: 84-103.
18. Ross L. Watts and Jerold L. Zimmerman. Positive Accounting Theory. Prentice-Hall, INC., Englewood cliffs, New Jersey 07632. 1986..

19 William Scott, Financial Accounting Theory, Version 3, 2003.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در pdf :

تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران

چکیده
در این مقاله هدف بررسی تاثیر ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در راستای این هدف کلیه شرکتهای که اطلاعات صورتهای مالی(ترازنامه و صورت سود وزیان ) آنها در بورس اوراق بهادار برای 5سال موجود بوده است مورد بررسی قرارگرفت.به طور کلی 50شرکت از شرکتهای پذیرفته ش

ده در بورس اوراق بهادار انتخاب شد.به همین منظور اطلاعات5ساله در خصوص میزان کل بدهی ،سود عملیاتی،سودقبل از بهره ومالیات وسود خالص جم

ع آوری ومورد آزمون قرار گرفت.به منظور آزمون داده ها از رگرسیون ساده وضریب همبستگی استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از این است که،به طور کلی بین بدهی و سودآوری رابطه معنا دار وجود دارد.

واژهای کلیدی:ساختاربدهی،سودآوری،صورتهای مالی،سودعملیاتی،سود قبل از مالیات،سودخالص وسود هر سهم
The impression of debt structure o

n the profitability of company that accepted in Tehran security exchange
M.GHanbari o.Jalilian H.Jalilian
Abstract:
The main purpose of this article is the review the impression of debt structure to profitability of company that accepted in Tehran security exchange .in this way, investigate the total catering industrial company that the financial statement information (balance sheet, income statement) of them is exist for five years in Tehran security exchange. In order to, 50 company of the company is selected and 5(ten) years information of them about the total debt, operation profits, pretax profits, net profit is gathered and for analysis, of this data is use the simple regression and correlation coefficient .in whole, the

final result indicate, except the relation between.
Key word : debt structure, profitability, statement information, pretax profits, net profit .
مقدمه:
مدیریت مالی را می توان دانش وفن تأمین و کاربرد وج

وه برای رسیدن به هدف یا دانش و علم اداره پول تعریف کرد . به طوری که وجوه اشخاص ومؤسسات را تحصیل یا جمع آوری و آن را خرج یا سرمایه گذاری می کند. در صورتی که ترازنامه را نمودی از وضعیت یک شرکت سهامی در نظر بگیریم ،مدیریت م

الی با تصمیم گیری نسبت به بدهیها و حقوق صاحبان سهام ،منابع مالی را تأمین می کند وبا تصمیم گیری نسبت به دارائیها ی جاری وبلند مدت آنها را سرمایه گذاری می کند.
شرکتها هنگام نیاز به منابع مالی جدید می توانند یا از طریق

استقراض ویا اینکه با واگذاری قسمتی از مالکیت شرکت به وجوه مورد نیاز دست یابند . هر شرکت هنگام تصمیم گیری برای استفاده از منابع مالی جدید باید هزینه تأمین مالی را مشخص کرده و آثاری را که هر کدام از منابع بر بازده و ریسک عملیاتی شرکت می گذارد تعیین نماید . استفاده از شیوه های صحیح تأمین مالی برای اجرای پروژه های سود آور می تواند در جهت افرایش ثروت سهامداران شرکت نقش اساسی ایفا کنند.
گروهی از متخصصان مالی بر این عقیده هستند که ارزش شرکت بستگی به عملکرد مدیریت دارد نه ساختار سرمایه آن ، آنها می گویند اتخاذ تصمیم صحیح در زمینه سرمایه گذاری می تواند باعث دستیابی به افزایش ثروت وسود بیشتر سهامداران شود ، اتخاذ تصمیم مدبرانه در زمینه تأمین مالی یکی از این تصمیمات است.
در مقابل نظریه فوق ، توجه به صرفه جویی های مالیاتی ناشی از هزینه بهره بدهی و پایین بودن هزینه بدهی نسبت به سایر منابع سرمایه ، بیشتر متخصصان امور مالی را متقاعد کرده است که استفاده از بدهی در تأمین مالی بلند مدت شرکت باعث افزایش ارزش شرکت وافرایش ثروت مالکان می شود . بر این اساس شرکت باید بین ارزش صرفه جویی مالیاتی بهره و هزینه های مختلف ورشکستگی تعادل برقرار نماید . یعنی تنظیم نسبت بدهی به گونه ای باشد که ارزش شرکت را حداکثر نماید ، درحقیقت این گروه دستیابی به هد

ف نهایی شرکت یعنی حداکثر کردن ثروت سهامداران را

از طریق کاهش هزینه ها دنبال می کنند . یعنی به حداقل رساندن هزینه تأمین مالی اهمیت می دهند . بر اساس این نظریه اگر وضع یک شرکت به گونه ای باشد که بتواند از صرفه جویی مالیاتی بهرمند شود به نفع آن شرکت است که از راه استقراض تأمین مالی نمایید . بدیهی است که شرکت با توجه به هزینه های اضافی ناشی از نابسامانی یا بحران مالی باید میزان وام های خود را محدود کند.

ادبیات و پیشینه تحقیق:
نظریه معروف مودیلیانی ومیلر .در سال( 1958) که معتقد بودند ترکیب ساختار سرمایه تاثیری در ارزش شرکت ندارد سر آغازی بود برای انجام تحقیقات متعدد در زمینه شناخت ساختار مطلوب سرمایه شرکتها . به دنبال مقاله فوق دانشمندان متعددی د

ر انتقاد از نظریه مودیلیانی و میلر یا تأیید آن نظریات مختلفی ارائه دادند .از جمله این افراد می توان از دیوید دورانددر (1959) ،فرد و ستون در(1963) ،داوسن ،بروور و جاکوب (1965) ،مرتون (1977)و جک بیکرنام برد.
عکس العمل های گسترده متخصصان علوم مالی در قبال ن

ظریه،مودیلیانی ومیلر ،این دو نفر را وا داشت که طی مقالاتی که منتشر کردند به دفاع از نظر خود بپردازند و یا در مواردی اصلاحاتی در آن انجام دهند . آنها در نظریات بعدی به تاثیر صرفه جویی های مالیاتی هزینه بهره بدهیها ،تاثیر روشهای تامین مالی بر ارزش شرکتها را تأیید کردند .
فاماو فرنچ در سال 1992،تفاوت مقطعی میانگین بازده سهام را بر ریسک بازار،اندازه شرکت،اهرم مالی ،ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام و نسبت سود به قیمت از طریق رگرسیون مورد بررسی قرار دادند و به این نتیجه رسیدند ریسک بازار و اندازه شرکت به میانگین بازده سهام ارتباطی ندارد.اما میانگین بازده سهام با ارزش دفتری اهرم مالی رابطه معکوس وبا ارزش بازار اهرم مالی رابطه مستقیم دارد. از این رابطه توسط فاما و فرنج به عنوان معما یاد شده است.
کریستی1990 به این نتیجه رسید که در فرضیات طرح پاداش ،بدهی در تشریح انگیزه های مدیریت جهت دستکاری سود از بیشترین اهمیت آماری برخوردار است .
داروق و دیگران در 1998 مدیریت سود را در شرکتهای ژاپنی مورد بررسی قرار دادند،نتیجه تحقیق آنها نشان داد که بین هزینه های سیاسی ،طرح پاداش ،ساختار مالکیت ،و تامین مالی داخلی با دستکاری سود ارتباط وجود دارد.
در سال 1976 اسکات و مارتین طی تحقیقاتی که در ایالات متحد

ه انجام دادند به این نتیجه رسیدند که نوع صنعت یک عامل مؤثر و تعیین کننده در ساختار مالی شرکتها ست.
ریمرز در تحقیق سال 1975 خود به این نتیجه رسید که در کشورهای فرانسه و ژاپن ساختار مالی در میان صنایع مختلف تفاوت معناداری دارند درحالی که در کشورهای هلند و نروژ این تفاوت در صنایع مختلف مشاهده نمی شود.

اندرسون در بررسیهای خود در سال 1990 حول ارتباط بین ساختار مالی و تکنولوژی به این نتیجه رسید که شرکتهای سرمایه بر نسبت بدهی بالاتری در مقایسه با شرکتهای کاربر دارند.
در کشور ایران تحقیقات مربوط به ساختار سرمایه و به طور کلی علوم مالی سابقه طولانی ندارد و عمدتاً شامل تحقیقاتی است که در سالهای اخیر در رابطه با بورس تهران صورت گرفته است .
رضا تهرانی (1374) در رساله دکترای خود نتیجه می گیرد که نسبت سهام در بورس اوراق بهادار تهران متأثر از کلیه متغییر های مالی بر ارزش سهام نیست و مهم ترین عوامل موثر بر قیمت سهام ،سود هر سهم و سود نقدی هر سهم است در حالی که متغیرهایی مانند ریسک و انتظارات رشد تاثیر مهمی بر قیمت سهام ندارد. {8}.
رحمانی ،محمود (1374)در رساله فوق لیسانس خود به این نتیجه رسید که انتشار سهام موجب کاهش قیمت سهام می شود و بدهی بدون ریسک قیمت سهام را کاهش میدهد.{12}.
سید جواد دلاوری در رساله فوق لیسانس خود نتیجه می

گیرد که نسبت بازدهی حقوق صاحبان سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تحت تاثیر روش های تامین مالی قرار نمی گیرد.{19}.
امید پور حیدر در رساله فوق لیسانس خود به این نتیجه رسیده است که ساختار مالی شرکتهای فعال در بورس تهران در گروهای مختلف صنعت با یکدیگر اختلاف معنی داری ندارد و در بازار سرمایه اعتبار دهندگان نوع صنعت را مد نظر قرار نمی دهند

.{20}.
احمدی ،محمدرضا(1380).در پایان نامه کارشناسی ارشد خود به این نتیجه رسید که یک استنتاج قطعی در مورد وجود رابطه معنی داری بین نسبت ساختار سرمایه و نسبت بازده به دست نیامده است،اما چنین به نظر آمده که رابطه به طور کامل منفی نباشد{21}
علی باغانی در رساله فوق لیسانس خود این نتیجه را می گیرد که روشهای تامین مالی کوتاه مدت بر بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیر چندانی ندارد {22}
اهمیت موضوع تحقیق:
به منظور سرمایه گذاری و تهیه برنامه های مالی کوتاه مدت و بلند مدت ،تشخیص یافتن منابع مالی قابل استفاده اعم از داخلی یا خارجی برای تهیه سرمایه از اهمیت خاصی برخوردار است و مدیریت همواره با چنین تصمیماتی مواجه است و

باید با توجه به هزینه و آثاری که بر ثروت سهامداران ،ارزش شرکت و قیمت سهامدارند ،این منابع را انتخاب نمایند .این تحقیق به دنبال آن است تا درک کند که ساختار بدهی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران چگونه است و ساختار بدهی چه آثاری بر سود سهام دارد. و در این باره اطلاعاتی جمع آوری نماید تا مدیران در

جهت بهینه سازی تصمیمات مربوط به نحوه تامین مالی کوتاه مدت و بلند مدت از آن استفاده نمایند.
اهداف تحقیق:
هدف نهایی از انجام این تحقیق این است که بیان نماید آیا ساختار بدهی اثرات قابل ملاحظه ای بر سود آوری شرکتهای پزیرفته در بورس اوراق بهادار خواهد داشت وهمچنین بیان مواردی است که مدیریت را در تصمیم گیریهای خود نسبت به تامین مالی یاری نماید.
فرضیه های تحقیق:
به طور کلی در این تحقیق با توجه به آنچه که بیان شد فرضیه های تحقیق به شکل زیر تعریف شده است.
فرضیه اصلی :

بین ساختار بدهی و سودآوری شرکتها رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سودآوری شرکتها رابطه معنادار وجود دارد.
فرضیات فرعی:
فرضیه اول:

بین ساختار بدهی و سود خالص رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سود خالص رابطه معنادار وجود دارد.
فرضیه دوم
بین ساختار بدهی و سود قبل از کسر مالیات رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سود قبل از کسر مالیات رابطه معنادار وجود دارد.
فرضیه سوم
بین ساختار بدهی و سود عملیاتی رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سود عملیاتی رابطه معنادار وجود دارد.

 

روش جمع آوری داده ها:
روشهایی که در این تحقیق جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است یکی مطالعه سوابق،کتب،پایان نامه ها و نشریات در دسترس و دیگری منابع ثانویه که مهم ترین آنها اطلاعات بورس واوراق بهادار می باشد.

قلمرو تحقیق:
استفاده از صورتهای مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قالب صورتهای مالی، استخوان بندی اصلی تحقیق را تشکیل میدهد . به همین خاطر صورتهای مالی را برای حدود5 سال (سال 1380تا 1384) مورد تجزیه وتحلیل قرار می دهیم، پس قلمرو زمانی این تحقیق پنج ساله می باشد.
قلمرو مکانی تحقیق کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد.
روش تحقیق:
در این تحقیق روش تحقیق بصورت قیاسی _ استقرایی است ،که در مبانی نظری تحقیق از روش استدلال قیاسی و در اثبات یا رد فرضیه های تحقیق با بکارگیری روشهای مناسب آماری از استدلال استقرایی در تعمیم نتایج استفاده شده است.ارتباط ساختار بدهی به عنوان متغییر مستقل با سودآوری شرکتها به صورت یک متغییر وابسته با استفاده از مدل آماری همبستگی مورد آزمون قرار خواهد گرفت.
اطلاعات مربوط به کل5 سال(84-80)
م وابسته
م مستقل
سود عملیاتی
سود قبل از مالیات

سود خالص

بدهی rضریب همبستگی
Sigسطح معنی داری r ضریب همبست

گی
sigسطح معنی داری R ضریب همبستگی
Sig سطح معنی داری

617%
0001%
612%
0002%
563%
0003%

آزمون فرض اول:
بین ساختار بدهی و سود خالص رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سود خالص رابطه معنادار وجود دارد.
ضریب همبستگی بین بدهی وسود خالص برابر563% با سطح معنی داری 0003% می باشد، نتیجه می گیریم که بین بدهی و سود خالص ارتباط معنی داری وجود دارد فرض رد و فرض مقابل آن یعنی قبول است.
ضریب تعیین شدگی سود خالص توسط بدهی7/31در صد است که نشان دهنده ارتباط معنی دار می باشد. مدل رگرسیون آ

ن به صورت زیر می باشد.
R2=/317
Y2=58896.917+/025X
آزمون f برای معنی دار بودن مدل با222/115 f = و سطح معنی داری0003% نشان دهنده این است که مدل ارائه شده یک مدل مناسب است.
آزمون فرض دوم:
بین ساختار بدهی و سود قبل از کسر مالیات رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سود قبل از کسر مالیات رابطه معنادار وجود دارد.
از آنجای که ضریب همبستگی بین بدهی و سود قبل از کسرمالیات برابر 612% با سطح معنی داری 0002% می باشد نتیجه می گیریم که بین بدهی و سود قبل از کسر مالیات ارتباط معنی داری وجود دارد ، پس نتیجه می گیریم فرض رد و فرض مقابل آن قبول است.
میزان تعیین شدگی سود قبل از کسر مالیات توسط بدهی5/37 در صد می باشد که نشان دهنده معنی دار بودن ارتباط می باشد، به همین دلیل می توانیم مدل رگرسیون را برازش دهیم.
R2=/375
Y3=64451.955+/03X
آزمون F برای معنی دار بودن مدل نشان میدهد که875/148 F=با سطح معنی داری0002% است که می توان نتیجه گرفت که مدل یک مدل مناسب است.

آزمون فرض سوم:
بین ساختار بدهی و سود عملیاتی رابطه معنادار وجود ندارد.
بین ساختار بدهی و سود عملی

اتی رابطه معنادار وجود دارد.
ضریب همبستگی بین بدهی و سود عملیات617% R= با سطح معنی داری0001%= SIG می باشد می توان نتیجه گرفت که بین بدهی وسود عملیاتی ارتباط معنی داری وجود دارد. فرض پذیرفته می شود و فرض رد .

ضریب تعیین شدگی سود عملیاتی توسط بدهی 1/38 درصد می باشد، که معنی دار است. می توان مدل رگرسیون را برازش نمود.
R2= /381
Y4=78293.75+/03X
آزمون F برای معنی دار بودن مدل نشان می دهد که501/152 F=با سطح معنی داری0001% است که می توان نتیجه گرفت که مدل یک مدل مناسب است.

نتیجه گیری:
همان طور که از یافته های این تحقیق مشاهده می شود، با توجه به سؤال اصلی پژوهش که بیان گردید (آیا ساختار بدهی بر سود آوری شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تاثیردارد یا خیر) به این نتیجه رسیدم.
یافته های تحقیق برای رابطه بین بدهی و سود خالص با استفاده از میانگین 5ساله نشان دهنده وجود رابطه معنی دار بین بدهی و سود خالص می باشد با توجه به سطح معناداری که از05/کمتر است و هم چنین ضریب تعیین بدست آمده(317R2=/ ) می توان نتیجه گرفت که 7/31 درصد از تغییرات سود خالص به وسیله تغییرات بدهی بیان می شود. بنابراین فرض صفر رد و فرض یک قبول می شود. پس می توان نتیجه گرفت که بدهی بر روی سود خالص شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران اثر گذار است.
یافته های تحقیق برای رابطه بدهی و سود قبل از مالیات با استفاده از میانگین 5ساله نشان دهنده وجود رابطه معنی دار بین بدهی و سود قبل از مالیات می باشد با توجه به سطح معناداری که از05/ کمتر است و هم چنین ضریب تعیین بدست آمده(375R2=/) می توان نتیجه گرفت که 5/37 درصد از تغییرات سود قبل ازکسر مالیات توسط تغییرات بدهی حاصل می شود. بنابراین فرض صفر رد و فرض یک قبول می شود. پش می توان نتیجه گرفت که بدهی بر روی سود قبل ازکسر مالیات شرکتهای پذیرفته شده در بورس ا

وراق بهادار تهران اثر گذار است.
با توجه به نتایج حاصل از همبستگی رابطه بین بدهی و سود عملیاتی برای دوره 5ساله تحقیق ، شواهد بدست آمده مؤید آن

است که سطح معنی دار روابط بین بدهی و سود عملیاتی کمتر از 05/ است که نشان دهنده رابطه بین بدهی و سود عملیاتی می باشد . ضریب تعیین شدگی سود عملیاتی توسط بدهی 1/38 در صد می باشد ،بیان کننده آن است که 1/38درصد از سود عملیاتی به وسیله بدهی بدست می آید. در این فرضیه فرض صفر رد وفرض اول تأیید می شود .
به طور کلی بین ساختار بدهی و سودآوری رابطه معنی داری وجود دارد.

منابع:
1- نیکو مرام ،هاشم ، رهنمای رود پشتی و فریدون هیبتی ، فرشاد 1378، مبانی مدیریت مالی جلد اول.
2- نیکو مرام ،هاشم ، رهنمای رود پشتی و فریدون هیبتی ، فرشاد 1381، مبانی مدیریت مالی جلد دوم .
3- جهانخانی ، علی و پارسائیان علی 1376، مدیریت سرمایه گذاری و ارزیابی اوراق بهادار تهران، انتشارات دانشگاه تهران.
4- جهانخانی ، علی و پارسائیان علی 1374، مدیریت مالی جلد دوم، انتشارات سمت.
5- جهانخانی ، علی و پارسائیان علی 1371، مدیریت مالی جلداول، انتشارات سمت.
6- شباهنگ ،رضا، مدیریت مالی ،جلد دوم ،مرکز تحقیقات سازمان حسابرسی،1374
7- شاپیرو ، آلن ، استراتژی تأمین مالی بلند مدت شرکتها، ترجمه جهانخانی، علی تحقیقات مالی شماره 2- بهار73
8- تهرانی ،رضا : بررسی عوامل موثر بر قیمت سهام ، رساله دکتری ، دانشگاه تهران ، 1374
9- جهانخانی علی ،شیوه های تأمین مالی شرکتها در شرایط کنونی بازار سرمایه ایران ؛ماهنامه حسابدار،شماره107و108،اسفند 1373
10- فرانسس وتیلور، سهام عادی و سهام ممتاز ،ترجمه :فریده پوررضوان روح،ماهنامه
12- رحمانی محمود ،تاثیر روشهای تامین مالی (وام بلند مدت و انتشار سهام عادی)بر روی قیمت سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت،دانشگاه تهران،1374
13- حسنی، افشین، بررسی تحلیلی محتوایی اطلاعاتی قیمت سهام به عنوان عامل پیش بینی کنند سود، پایان نامه کارشناسی ارشد، بهار 78
14- کردستانی، غلامرضا، مدیریت سود ، نشری بورس – 33
15- ستادی، حسن و کیقبادی، پرویز 1364 آمار و کاربرد آن در مدیریت، دانشگاه تهران .
16 – نوفرستی، محمد؛ «آمار در اقتصاد و بازرگانی» ، جلد دوم، انتشارات موسسه خدمات فرهنگی رسا، چاپ پنجم 13

76
17- آذر ،عادل و مؤمنی ،منصور ، آمار و کاربرد آن در مدیریت ، جلد دوم، انتشارات سمت، چاپ چهارم،سال 1379
18- پی .جونز، چارلز، مدیریت سرمایه گذاری ، ترجمه تهرانی ، رضا و نوربخش، عسگر، انتشارات نگاه دانش چاپ دوم سال1384
19- دلاوری،سید جواد ،بررر بورس اوراق بهادار، دانشگاه تربیت مدرس ، 1377
20- پور حیدری ،امید ،بررسی عوامل تعیین کننده ساختار مالی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران ،استاد راهنما محمد تقی شهیدی ،دانشگاه تهران ،1374
21-احمدی،محمد رضا، ارتباط ساختار سرمایه و بازده شرکت های بورس تهران در 13صنعت،پایان نامه کارشناسی ارشد حسابداری،دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز،1380
22- باغانی علی ، بررسی مقایسه ای اثرات روشهای تامین مالی کوتاه مدت بر بازده سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، استاد راهنما رضا تهرانی ، دانشگاه آزاد واحد علوم تحقیقات، 1382
23-Chevaller,j (1995).Capital St

ructure and Product-Market Competition, journal of Finance,3.415-435.
24-Fernandez, P.(2001).Optimal Capital Structuer: Problems with the Harvard and Damodaran Approaches,, Working Papers,www.ssre.com.
25- Mackay,P, and Phillips, G,(2001).”Is There Optimal Industry Capital Structure Working Papers,www.ssre.com.

26-Opler, T.C.,Titman, S.(1994).”Financial Distress and Corporate performance”Journal of Finance, 3.1015-1040
27-Singh,K.Hodder, J.(1999).”Multinational Capital StructureWorking Papers. www.ssre.com.
28- Titman, S., m. Grinblaqtt(1998). Financial Markets and Corporate Strategy. Mcgraw-Hill,Inc.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله بررسی تأثیر هزینه نمایندگی بر بدهی های کوتاه مدت شرکت ها د

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله بررسی تأثیر هزینه نمایندگی بر بدهی های کوتاه مدت شرکت ها در بورس اوراق بهادار در pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله بررسی تأثیر هزینه نمایندگی بر بدهی های کوتاه مدت شرکت ها در بورس اوراق بهادار در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی تأثیر هزینه نمایندگی بر بدهی های کوتاه مدت شرکت ها در بورس اوراق بهادار در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله بررسی تأثیر هزینه نمایندگی بر بدهی های کوتاه مدت شرکت ها در بورس اوراق بهادار در pdf :

بررسی تأثیر هزینه نمایندگی بر بدهی های
کوتاه مدت شرکت ها در بورس اوراق بهادار

چکیده:
هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر وارتباط هزینه نمایندگی بر اهرم های مالی کوتاه مدت شرکت ها در بورس اوراق بهادار به عنوان مهمترین بازار سرمایه ایران می باشد. هدف یاد شده به وسیله چهار پرسش اصلی و فرضیه های تحقیق مورد آزمون قرار گرفته است. نوع تحقیق توصیفی ـ تجربی و روش ما تحققی می باشد. اطلاعات مورد نیاز این تحقیق به روش میدانی و ک

تابخانه‌ای با مراجعه به اسناد ومدارک وسایت مرکزی بورس اوراق بهادارتهران جمع‌آوری گردیده است. جامعه آماری وقلمرو این تحقیق کلیه شرکت هایی که ازسال1380 تا سال1383به تعداد 127شرکت دارای اطلاعات کامل4 ساله بودند انتخاب شدند روش انتخاب از طریق کل جامعه آمار توصیفی و حذف متغیرهای مزاحم همراهه انجام شده است برای تجزیه و

تحلیل اطلاعات تحقیق از مدل رگوسیون خطی چند متغیره و نرم افزار SPSS استفاده شده که به شرح زیر می باشد:
Short. Leverage =a+ GROWT + SIZE+ TANG + PROF
از نتایج فرضیه های تحقیق مشخص گردید تنها 5/.از تغ

ییرات اهرم های مالی کوتاه مدت قابل توجیه است وبقیه آن یعنی 95/. باقی مانده توسط عوامل دیگری تعیین می گردد. و به جزءدارایی های مشهود و سودآوری دو متغیر مستقل یعنی اندازه، و رشد بر نسبت اهرم مالی کوتاه مدت شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران تاثیر گذار هستند. و چون یک متغیردارائی مشهودTANG مثبت و سه متغیر منفی می باشد بنابراین این چهار متغییر با نسبت اهرم مالی کوتاه مدت رابطه مثبت و منفی دارند. و رابطه اش (دارائی مشهود) بااهرم مالی کوتاه مدت مثبت وبی معنا می باشد،

واژه های کلیدی: هزینه نمایندگی. بورس. ا وراق بهادار ایران. اهرم های مالی کوتاه مدت. سهامداران. طلبکاران.

1- مقدمه:
موضوع هزینه نمایندگی برای مدت زمان طولانی موضوع جالب و سؤال برانگیز در مدیریت مالی می باشد که تا کنون جواب مشخصی برای آن ارائه نشده است. ساختاربهینه مالی یکی از مهمترین تصمیمات شرکت می باشد بنابراین تعجب آور نیست که قبلاً مطالعات بسیار زیادی در این محدوده منتشر شده با شد. اما هنوز تعدادی موضوعات مهم در این مورد بدون حل باقی مانده است. یکی از این موضوعات مسئله هزینه نمایندگی و تاثیر آن بر روی اهرم های مالی کوتاه مدت شرکت ها می باشد. اصولاً سرمایه گذاران خصوصی برای کسب بازدهی سرمایه گذاری می کنند.
کا هش هزینه یکی از راه های کسب بازدهی است، ساختار مالی را می توان نحوه ترکیب سرمایه شرکت از بدهی ها وحقوق مالکانه تعریف کرد. ما در این تحقیق به بررسی رابطه متغییرهای هزینه نمایندگی با اهرم های مالی کوتاه مدت می پردازیم.
1-1بیان مسئله :
اصولا سرمایه‌گذاران شرکت به دو گروه تقسیم می‌شوند، گروهی که بر جریان نقدی شرکت ادعایی ثابت دارند و وجوه حاصل ازتامین مالی توسط گروه اول را بدهی‌ها می‌نامیم .وگروه دوم گروهی که بر باقیمانده این جریان نقدی ادعا دارند ، حقوق مالکان را تشکیل می‌دهند.اگر بدون توجه به اینکه چه کسی باعث بوجود آمدن هزینه‌های پیگیری می‌گردد، در نهایت این سهام‌داران هستند که متحمل این هزینه‌ها می‌شوند. طلبکاران ب

ا پیش‌بینی هزینه‌های پیگیری،نرخ‌های بهره بالاتری‌ را در نظر می‌گیرند هزینه‌های نمایندگی نیز درست شبیه به هزینه‌های ورشکستگی، تمایل شرکت‌ها را به انتشار اوراق قرضه محدود می‌نماید. چرا که با افزایش میزان بدهی به هزینه‌های پیگیری قراردادهای اعطای وام مفصل‌ترودقیق‌تر، افزوده می‌شود. این هزینه‌ها بر هزینه‌های ورشکستگی اضافه شده و باعث می‌شود تا مزیت مالیاتی بدهی در سطح پایین‌تری خ

نثی گردد.
درشرکت های ایرانی بدهی ها اغلب اعتباراتی است که درقالب عقود مختلف مجاز دربانکداری اسلامی در اختیارآنان نهاده شده است که این پایان ‌نامه درصدد است این اطلاعات را ازطریق انجام آزمون‌های آماری فراهم نماید.
2-اهداف تحقیق
هدف اصلی بررسی تاثیر هزینه نمایندگی بر اهرم های مالی بلند مدت وکوتاه مدت شرکت ها وارتباط آنها با یکدیگر در بورس اوراق بهادار به عنوان مهمترین بازار سرمایه ایران است.هدف جز بررسی تئوری‌های مالی مربوط به هزینه نمایندگی با شرایط وبازارکشورهای پیشرفته در مقایسه با بازار نوپای سرمایه ایران است
3- پیشینه وادبیات تحقیق :
تئوری هزینه نمایندگی امروزه یکی از با اهمیت ترین انواع

تحقیقات حسابداری است. این تحقیقات ممکن است قیاسی یا استقرایی باشد و مورد خاصی از تحقیقات رفتاری نیز محسوب می شود اگر چه ریشه های تئوری نمایندگی در مدیریت مالی و اقتصاد است.
ارتباط نمایندگی به صورت عام عبارتست از قراردادی که به واسطه آن یک یا چند شخص که آمر(آن) خوانده می‌شود(ند)، شخص دیگری را بنام نماینده برای

 

انجام بعضی خدمات از طرف خود می‌گمارد(ند)
مدیران از طرف صاحبان موسسات وکالت دارند که به جای آنها تصمیم بگیرند با وجود این اهداف مشخص مدیران با سهامداران فرق دارد. مسئله وکیل- موکل یا تئوری نمایندگی تنها زمانی ظهور میکند که بین مالکیت با مدیریت و نظارت جدایی حاصل شود .
1-3 عناوین تعارض درنمایندگی:
1- 1-3 تضاد منافع سهامداران در مقابل مدیریت:
تفاوت اهداف مدیروسهامداران موجب بروزآن می شود برای رفع آن:اولا به مدیران شرکت ها منحصراً بر مبنای تغییرات سهام پاداش داده شودتا باعث کاهش هزینه های نمایندگی گردد
دوما کنترل و نظارت بر عملکرد مدیریت توسط سهامداران
راه بهینه حالتی است که پاداش مدیران اجرایی با عملکرد آنها مرتبط گردد واز سوی دیگر مقداری نظارت هم اعمال شود.
2-1-3 دومین تعارض نمایندگی:سهامداران دربرابر بستانکاران:
بستانکاران برای پرداخت اصل وبهره وام نسبت به بخشی از جریان درآمد و در صورت ورشگستگی نسبت به دارایی های شرکت ادعادارند و ازطرفی تاثیرسهامداران بر تصمیم های مدیران و کنترل ریسک شرکت زیادکرده و موجب پیچیده شدن شرایط اعتبار دهندگان و افزایش ریسک می شود در نتیجه نرخ بازده مورد نظر مربوط به وام های شرکت بالا رفته و ارزش اوراق قرضه شرکت در دست مردم کاهش می یابد حال این مسئله مطرح است که آیا سهامداران می توانند ثروت اعتبار دهندگان را از دست آنهادرآورند جواب منفی است اگر اعتبار دهندگان درک کنند که مدیریت شرکت ازآنها سوءاستفاده می کند آنها با چنین شرکتی کنار نخواهند آمد و نرخ بهره واقعی بالاتری را برای جبران احتمال از دست دادن ثروت تقاضا خواهند کردبا افزایش نرخ بهره و بندهای محدود کننده قرارداد وام سهامداران متضررخواهندشد با توجه به موارد فوق: سهامداران باید به گونه ای رفتار کنند که توازن بین اهداف سهامداران واعتبار دهندگان ایجاد شود
3-1-3 سومین تعارض نمایندگی:تعارض بین سهامداران،مدیران واعتبار دهندگان
هنگامی که یک شرکت با ورشگستگی روبرو می ش

ود باید تصمیم گرفت که آیا از طریق فروش دارایی ها آن را منحل کرد یا اینکه با توجه به اصل تداوم فعالیت در ساختارآن تجدید نظر نمود و امکان ادامه حیات آن را فراهم ساخت معمولاً مدیران برای حفظ شغل وپست خود درصدد تجدید سازمان هستند. اعتباردهندگان خواستارانحلال شرکت هستند ، چون وجوه خود را با سرعت نسبتاً زیادی بدست می آورند ازسوی دیگر سهامداران می توانند مدیران را جایگزین کنندالبته اگر تصور کنند که وجود آنها باعث می شود مبلغ زیادی را از دست بدهند چنین اقدامی موجب ایجاد تعارض یا تضاد منافع بین مدیریت وسهامداران،یا اعتبار دهندگان یا هردوبشود لذا. هرنوع تجدیدسازمانی برای شرکت درحال ورشگستگی مستلزم این است که بین اعتباردهندگان سهامداران ومدیران وطرفهای گوناگونی که منافع مختلف در سازمان دارند مذاکره های فشرده انجام شود

2-3 منابع هزینه نمایندگی:
1- از دیدگاه مالی
– زمانی که مدیریت سرمایه شرکت را در جاهایی سرمایه گذاری کند که ارزش افزوده اقتصادی برای شرکت ندارد اما منافع مدیران را در بر دارد.

 

– سیمای ریسک مدیران می باشد مدیران ریسک گریزو سهامداران ریسک پذیرموجب شکست سهامداران می شود
– در یک نگاه سازمانی، وکیل به دو دلیل به اندازه کافی منفعت موکل را دنبال نمی کنند:
خطر اخلاقی(خطر اخلاقی به عدم تلاش مدیریت)
انتخاب ناسازگار(عدم ارائه توانایی های مدیر پس از استخدام )
2- از دیدگاه مدیریت
-هزینه های مستقیم و غیر مستقیم پاداش
– هزینه بی کفایتی که به صورت معکوس با هزینه های پاداش در ارتباط می باشد.
– هزینه پاداش و هزینه بی کفایتی به طور معکوس با هم رابطه دارند هزینه پاداش زیاد، هزینه بی کفایتی کم و زمانیکه هزینه پاداش کم، هزینه بی کفایتی زیاد می شود در نتیجه هزینه نمایندگی زمانی حداقل می باشد که کل هزینه پاداش برابر کل هزینه بی کفایتی شود.
3-3 ابزارکنترل هزینه تعارض نمایندگی:
1-3-3 بازار کار مدیریتی
Famaدر سال 1980 نشان داد. سه حالت برای بازار مدیریت وجود دارد1- استعداد و سلیقه مدیر 2- بازار نیروی مدیریتی کارا 3- پرداخت پاداش به مدیران درزمان دستیابی به منافع سهامداران به هر حال بازار نیروی مدیریتی می تواند عامل مهمی در کاهش هزینه نمایندگی، جدایی مالکیت سهام و کنترل تصمیم گیری در ترکیب شرکت ها باشد.
2-3-3 هیئت مدیره شرکت:
در تئوری هیئت مدیره در شرکت هایی که مجمع عمومی سالیانه دارند مستقیماً به وسیله سهامداران انتخاب می شوند.اگر این مدیران خواستار ماندن در پست هایشان باشند آنها باید تصمیم هایی بگیرند که دارایی سهامداران شان را حداکثر کنند.
3-3-3 سیاست تأمین مالی شرکت:
ساختار و سیاست مالی شرکت ممکن است عامل قوی

برای کنترل نمایندگی باشد. از آنجایی که مسئله نگهداری درآمدها برمی گردد به اینکه چگونه مدیران با جریان نقدی آزاد برخورد می کنند، بنابراین سیاست و ساختار مالی مناسب می تواند شدت مسئله راکاهش دهد.

4-3-3 استفاده از سیاست تقسیم سود برای کاهش تعارض نمایندگی
پرداخت سود سهام، هزینه نمایندگی جریان نقدی آزاد را کاهش و هزینه های خارجی ناشی از آن را افزایش دهد.
5-3-3 تاثیر پاداش مدیریت در کاهش تعارض نمایندگی
شواهد نشان می دهد که مدیران اجرائی شرکت واقعاً مطابق اینکه چقدر خوب برای سهامداران شان عمل می کنند، پاداش دریافت می کنند.
6-3-3مالکیت سهام مدیریت
آخرین روش برای کاهش تعارض می تواند مالکیت سهام توسط مدیریت باشد.
7-3-3 اهرم های مالی کوتاه مدت( بدهی های جاری)
کلیه تعهدات بدهی که سررسید تسویه آن کمتریا حداکثردر یکسال مالی باشد مانند:
– حساب های پرداختنی
– اسناد پرداختنی
– آن بخش از بدهی های بلند مدت که در دوره جاری سررسید می شود.
– بدهی به کارکنان
4-3 ارتباط هزینه نمایندگی واهرم های مالی :
اهرم مالی یک تیغ دو لبه است اگر فروش کاهش یابد هزینه ها بالارفته و بازده دارایی هاکمتر می شود وموجب کاهش شدید بازده حقوق صاحبان سهام شرکتی که وام دارد می گردد شرکتی که بدهی ندارد سود نشان می دهد ولی شرکتی که وام دارد زیان نشان می دهدودر نتیجه بازده حقوق صاحبان سهام منفی می شود.شرکتی که وام ندارد به سبب داشتن ترازنامه بسیارقوی می تواند دردوره رکودادامه حیات بدهد وآماده ورود به دوره رونق اقتصادی شود. ساختار مالی و سیاست مالی شرکت ممکن است عامل قوی برای کنترل نمایندگی باشد مسئله نگهداری درآمدها برخورد مدیران با جریان نقدی آزادوساختار مالی مناسب می تواند شدت مسئله را کاهش دهدممکن است اهرم مالی کم باعث استفاده از وام بیشتربشودنتایج تحقیقات نشان می دهد وام بیشتر هزینه نمایندگی و ورشکستگی کمتری به شرکت وارد می کنددرمواقعی نیز هزینه نمایندگی به علت سرمایه گذاری نادرست بوده و بوسیله بدهی کوتاه مدت کاهش می یابد بزرگ تر بودن نسبت کل دارایی هزینه نمایندگی بدهی را کمترکرد

ه واهرم های مالی بالاتر به مشکلات نظارت نمایندگ

ی شرکت کمک می کند مدیران برای کاهش هزینه نمایندگی از اهرم های مالی کمتر استفاده می کنند .
در تحقیقی ازhomas L. Sporleder and LeeAnn E. Moss(2004) تحت عنوان:
دانش سرمایه،دارایی نامشهود واهرم مالی: مدارکی ازشرکت های بیولوژیکی کشاورزی درآمریکا از روش رگرسیون خطی برای دوره زمانی از سال1980 تا سال2000 دررابطه با چهارمتغیر و اهرم مالی مختلف بکار بردند و بطور مجموع به این نتیجه رسیدند که:
1- رابطه مثبت بین اهرم مالی و اندازه وجود دارد.2- رابطه متبت بین اهرم مالی ودارایی های مشهود وجود دارد.3- رابطه منفی بین اهرم مالی ورشد وجود دارد.4- رابطه مثبت بین اهرم مالی وسودآوری وجود دارد.
Green and Murind ،(2003)؛در تحقیقی تحت عنوان:
اثر سیاست مالیات روی بدهی شرکت در اقتصاد در حال توسعه: مطالعه ای از شرکت های هندی برای دوره زمانی از سال1989 تا سال 1999 به این نتیجه رسیدند که:
1- رابطه مثبت بین اهرم مالی واندازه وجود دارد.در کل با توضیحاتی که اندازه وابسته به تنوع بخشیدن است سازگاری دارد بنابراین با ریسک کمتر اهرم مالی بزرگ تر دارد.
2- رابطه منفی بین اهرم مالی ورشد وجود دارد.
3- رابطه منفی بین اهرم مالی وسودآوری وجود دارد.
4- ضرایب روی دارایی های مشهود رابطه بی معنی نشان
نوع تحقیق توصیفی ـ تجربی و روش ما تحققی است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات تحقیق از مدل رگرسیون خطی استفاده شده که یکی از مهم ترین ابزارهای اقتصاد سنجی می باشد
1-3متغیرهای تحقیق :
Short. leverage: اهرم مالی های کوتاه مدت که از نسبت بدهی کوتاه مدت به کل دارایی به دست می آید .
رشد: دارایی‌هادرصد تغییرات در ارزش دارایی‌ها
دارایی‌های مشهود: نسبت دارایی‌های ثابت به کل دارایی‌ها
اندازه دارایی‌ها: ] کل دارایی‌ها Ln «لگاریتم طبیعی» [ لگاریتم طبیعی کل دارایی‌ها
سود آوری : نسبت سود قبل از مالیات به ارزش دفتری کل دارایی‌ها
2-3 قلمرو تحقیق:
قلمرومکانی شامل شرکت های سهامی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار ایران می باشد. و قلمروزمانی به سال‌های 1380 تا سال 1383شمسی بوده و اسامی آنها توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران درگزارشات درج شده است.
3-3 فرضیه‌های تحقیق به شرح زیر تدوین و به آزمون درآمده که عبارتند از:
1- بین نسبت اهرم مالی کوتاه مدت و رشد شرکت رابطه معناداری وجود دارد.
2- بین نسبت اهرم مالی کوتاه مدت و اندازه شرکت رابطه معناداری وجود دارد.
3- بین نسبت اهرم مالی کوتاه مدت و دارایی‌های مشهودشرکت رابطه معناداری وجود دارد.
4- بین نسبت اهرم مالی کوتاه مدت و سودآوری شرکت رابطه معناداری وجود دارد.
4-3 جامعه وحجم نمونه آماری:
جامعه آماری شامل شرکت هایی می‌باشند که در سال1380 و قبل از آن وارد بورس شده و تا سال1383 در بورس دارای اطلاعات کامل4 ساله بودند انتخاب شدند. وحجم نمونه ازتعداد 127شرکت دارای اطلاعات کامل4 ساله از میان 306 ش

 

رکت فعال در بورس انتخاب شده است ضمنا روش انتخاب نمونه انتخاب کل جامعه آمار توصیفی و حذف متغیرهای مزاحم همراهه است
5-3 روش جمع آوری اطلاعات:
اطلاعات مورد نیاز این تحقیق به روش میدانی و کتابخانه‌ای با مراجعه به اسناد ومدارک وعمدتاً از روی صورت های مالی شرکت های نمونه وسال نامه ‌ها وسایت مرکزی بورس اوراق بهادارتهران جمع‌آوری گردیده است.
مدل آماری و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات:
از آنجا که این تحقیق به دنبال مطالعه تاثیر عوامل مختلفی مانند دارائی های مشهود،اندازه دارائی ها رشد دارائی ها و سودآوری می‌باشد، لذا در آزمون فرضیه‌های تحقیق از تجزیه و تحلیل رگرسیون و آزمون t استیودنت استفاده شده است. برای انجام این تجزیه و تحلیل از نرم افزار SPSS استفاده شده. به طور کلی دو رویکرد جهت آزمون فرضیات در تجزیه و تحلیل رگرسیون وجود دارد رویکرد سطح معنی دار و رویکرد سطح اطمینان
1- رویکرد آزمون معنی دار بودن: با فرض معادله رگرسیون معینی (y=a+x+e)گامهای لازم برای انجام آزمون معنی به صورت زیر می باشد:
– محاسبه آماره آزمون
– وجود جدول توزیع که با آن آماره برآوردی مقایسه می شود
– سطح معنی که با a نشان داده می شود
2- رویکرد سطح اطمینان برای آزمون فرضیه:
– انتخاب سطح اطمینان a(که طبق معمول 5%می باشد
– استفاده از جدول t جهت یافتن مقدار بحرانی مناسب که دارای2 n- df=درجه آزادی می باشد.
– اجرای آزمون
ضریب مثبت نشان دهنده این است که رابطه مثبتی بین متغیر مستقل و وابسته وجود دارد و بالعکس. ضریب a بدین معنی است که در صورت صفر بودن متغیر مستقل متغیر وابسته دارای این مقدار مقدار a خواهد بود. و هر چه مقدار متغیری نسبت به متغیر دیگر بیشتر باشد نشان دهنده این است که تاثیر این متغیر نسبت به متغیر دیگر بیشتر می باشد.
بنابراین مدل رگرسیونی که در این تحقیق آزمون می شود ب

ه صورت زیر می باشد:

 

Short. leverage =a+ GROWT + SIZE+ TANG + PROF
تجزیه وتحلیل اطلاعات:
1-4مقدمه
تحقیق را می‌توان یک فعالیت سیستماتیک تعریف کرد که به کشف و پروراندن مجموعه‌ای از دانش سازمان‌یافته می‌پردازد. به عبارت دیگر تحقیق عبارت است از تجزیه و تحلیل و ثبت عینی و سیستماتیک مشاهدات کنترل شده که ممکن است به ایجاد قوانین کلی، اصول یا نظریه هایی بیانجامد و منجر به پیش‌بینی یا احتمالاً کنترل نهایی رویدادها شود. شناخت علمی، شناختی است که هم با استدلال و هم با تجربه (مشاهده) قابل اثبات می‌باشد. اعتبار منطقی و تأیید تجربی ملاک هایی هستند که در ارزیابی ادعاهای علمی به کار گرفته می‌شوند. این ملاک ها در قالب فعالیت های تحقیقاتی در فرآیند تحقیق گنجانده می‌شوند.
2-4 اهرم مالی کوتاه مدت وجدول4-8 که خلاصه‌ای از وضعیت داده‌ها را نشان می‌دهد
جدول4-8

در جدول4-9 نیز خلاصه ای از تجزیه رگرسیون چند متعیره مشا هده می گردد. با توجه به این جدول ملاحظه می گردد، که ضریب تبیین مدل تصحیح شده(2R)معادل(045/0)می باشد بنابراین مدل رگرسیون خطی حدود5 %تغییرات اهرم های مالی کوتاه مدت را توجیه یا تعیین می کند به عبارت دیگرتنها 5/.از تغییرات اهرم های مالی کوتاه مدت توسط این مدل رگرسیون چند متغیره قابل توجیه است وبقیه آن یعنی 95/. باقی مانده توسط عوامل دیگری تعیین می گردد

4-9خلاصه مدل

3-4 جدول تجزیه واریانس رگرسیون اهرم مالی کوتاه مدت:
باتوجه به جدول4-10 ملاحظه می گردد که رگرسیون بطور شدید و در سطح احتمال کمتر از1/. معنی دار بوده لذا رابطه رگرسیون از لحاظ آماری معنی دار بوده ودارای اعتبار می باشد.

4-10تجزیه واریانس رگرسیون

4-4 جدول ضرایب رگرسیون چند متغیره اهرم مالی کوتاه مدت:
جدول 4-11ضرایب رگرسیون چند متغیره

با توجه به مدل رگرسیون همانگونه که در جدول4-11 مشاهده می شود ازبین چهار متغیر مستقل فقط دو متغیر اندازه و رشد به جزء دارایی های مشهود و سودآوری دارای مقدار احتمالی کوچکتر از 5 درصد می باشند این به این معنی است که این دو متغیر

در سطح معنی 5 درصد معنی دار می باشند. با توجه به اصل تعمیم در آمار می توان نتیجه گرفت که این دو متغیر مستقل یعنی اندازه و رشد بر نسبت اهرم مالی کوتاه مدت شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران تاثیر گذار هستند.در نتیجه می توان بیان کرد چون این دو متغیر بعنوان متغیر های هزینه نمایندگی بیان شده اند بنابراین هزینه نمایندگی

 

نیز بر اهرم های مالی کوتاه مدت موثر می باشد .با توجه به جدول4-11از نظرمیزان تاثیر هر یک از چهار متغیری که تاثیر آنها بر اهرم مالی کوتاه مدت به اثبات رسیده است می توان اینگونه بیان نمود که چون یک متغیردارائی مشهود مثبت می باشدو سه متغیر منفی می باشد بنابراین این چهار متغییر با نسبت اهرم مالی کوتاه مدت رابطه مثبت و منفی دارند. و مربوط به متغیر دارائی مشهود از سه متغیر سود آوری ،اندازه و رشد کمتر وحتی رابطه اش بااهرم مالی کوتاه مدت مثبت وبی معنا می باشد، پس تاثیری براهرم مالی کوتاه مدت ندارد ولی مربوط به متغیررشد از سه متغیر بیشتر می باشد،پس تاثیر این متغیر بر اهرم مالی کوتاه مدت از آن متغیرها بیشتر می باشد.
5 -نتیجه گیری تفسیر وپیشنهادات:
به طور کلی نتایج رگرسیون با توجه به تاثیر هر یک از عوامل ونتایج آزمون فرضیات تحقیق به شرح زیر ارائه می شود.
1-5 رشد: با توجه به فرضیه اوّل ، رابطه بین متغیر مستقل رشد بااهرم مالی کوتاه مدت معنادار به دست آمد.نتایج رگرسیون چند متغیره بر روی 127شرکت پذیرفته شده دربورس ایران که درآن رشد به عنوان متغیر مستقل و اهرم های مالی کوتاه مدت به عنوان متغیر وابسته در نظرگرفته شده با توجه به جدول4-11مشاهده شدکه متغیر مستقل( رشد) باضریب بتا174/- اهرم مالی کوتاه مدت رابطه منفی ومعنادار دارد یعنی با افزایش رشدو توسعه شرکت ها اهرم مالی کوتاه مدت کاهش می یابد با درنظرگرفتن اصل تعمیم در آمار می توان نتیجه گرفت که این متغیر مستقل یعنی (رشد) برروی اهرم مالی کوتاه مدت شرکت های پذیرفته شده دربورس تهران خیلی کم تاثیر گذارمی باشد.براساس ضرایب ا هرم مالی کوتاه مدت نشان می دهد2/5درصد از تغییرات متغیر وابسته اهرم مالی کوتاه مدت قابل استناد به تغییرات متغیر مستقل رشد می باشد وبقیه تغییرات ناشی ازعوامل دیگروشانس میباشد. این رابطه بابعضی از نتایجی که در کشورهای پیشرفته(G-7) بدست آمده مطابقت می کند تحقیقات نشان می دهدکه هر چه شرکت رشد خوبی داشته باشد می تواند وام بیشتری بگیرد تاهزینه نمایندگی و ورشکستگی کمتری به شرکت وارد شود
2-5 اندازه: با توجه به فرضیه دوم رابطه معناداری(دقیقی) بین اندازه شرکت وکوتاه مدت بدست آمد. نتایج رگرسیون چند متغیره بر روی 127شرکتپذیرفته شده در بورس ایران که درآن اندازه به عنوان متغیر مستقل و اهرم های مالی کوتاه مدت به عنوان متغیروابسته درنظر گرفته شده با توجه به جدول4-11مشاهده شدکه متغیر مستقل (اندازه)باضریب بتا104/-بااهرم مالی کوتاه مدت رابطه داشته وباافزایش اندازه شرکت ها نسبت اهرم های مالی کوتاه مدت کاهش می یابدضرایب تعیین دراهرم مالی کوتاه مدت52/0 می باشد که نشان می دهد2/5 درصدازتغییرات متغیر وابسته اهرم مالی کوتاه مدت) قابل استناد به تغییرات متغیر مستقل اندازه دارائی هامی باشدوبقیه تغییرات ناشی ازعوامل دیگر وشانس می باشد.
3-5 دارایی های مشهود:با توجه به فرضیه سوم بین متغیر مستقل دارائی های مشهود و اهرم مالی کوتاه مدت رابطه معناداری به دست نیامد. براساس این فرضیه ونتایج رگرسیون چند متغیره بر روی 127شرکت پذیرفته شده دربورس ایران که درآن دارائی های مشهودبه عنوان متغیر مستقل و اهرم های مالی کوتاه مدت به عنوان متغیروابسته درنظر گرفته شده با توجه به جدول 4-11مشاهده شدکه متغیر مستقل دارائی های مشهود باضریب بتا017/0با اهرم مالی کوتاه مدت رابطه مثبت وبی معنا دارد با درنظرگرفتن اصل تعمیم در آمار میتوان نتیجه گرفت که این متغیر مستقل برروی اهرم مالی کوتاه مدت شرکت های پذیرفته شده دربورس تهران (نمونه)بی تاثیربوده و ضریب تعیین دراهرم مالی کوتاه مدت52/0 می باشد میباشد که نشان می دهد2/5 درصدازتغییرات متغیر وابسته اهرم مالی کوتاه مدت قابل استناد به تغییرات متغیر مستقل دارائی های مشهود می باشدوبقیه تغییرات ناشی ازعوامل دیگر و شانس بستگی دارد.
شرکت هائی که دارایی های وثیقه ای بیشتری دارند در مقایسه با شرکت هائی که دارایی های وثیقه ای کمتری دارند نسبت اهرم مالی کوتاه مدت زیادتری دارند.
4-5 سودآوری:با توجه به فرضیه چهارم ، بین سودآوری شرکت ها واهرم مالی کوتاه مدت رابطه بی معنی بدست آمد براساس فرضیه آخر تحقیق ونتایج رگرسیون چند متغیره بر روی 127شرکت پذیرفته شده دربورس ایران که درآن سودآوری به عنوان متغیر مستقل و اهرم های مالی کوتاه مدت به عنوان متغیروابسته درنظر گرفته شده با توجه به جدول 4-11 مشاهده شدکه متغیر مستقل(سودآوری) باضریب بتا004/0- با اهرم مالی کوتاه مدت رابطه منفی وکمتراز5/سطح اطمینان آماری و بی معنائی دارد لذا با درنظرگرفت

ن اصل تعمیم در آمار میتوان نتیجه گرفت که این م

تغیر مستقل یعنی (سودآوری) برروی اهرم مالی کوتاه مدت شرکت های پذیرفته شده دربورس تهران (نمونه)بی تاثیربوده و ضریب تعیین دراهرم مالی کوتاه مدت52/0 می باشد که نشان می دهد 2/5درصدازتغییرات متغیر وابسته (اهرم مالی کوتاه مدت )قابل استناد به تغییرات متغیر مستقل (سودآوری) می باشد و بقیه تغییرات ناشی ازعوامل دیگروشانس می باشد. و ارتباط مثبت وبی معنی به دست آمده بین متغیر مستقل(

سودآوری)واهرم مالی کوتاه مدت نشان می دهدکه اهرم های مالی کوتاه مدت درسطح سودآوری شرکت ها تاثیرگذار نمی باشند.
5-5 نتیجه گیری کلی:
شرکت هایی که بیشترین فرصت سرمایه گذاری را بکار می برند اهرم مالی کمترازآنچه هزینه نمایندگی ودو مدل سلسله مراتب قدرت(PO) و دادوستد(TO)را حمایت می کند، دارند.شرکت ها با سودآوری بیشتر از اهرم مالی کمتر استفاده می کنند،مهمترین شرط بانک ها اخذ وثیقه و تضمین های کافی و هم چنین امکان انعقاد قرارداد اعطای وام می باشد لذا اهرم های مالی با دقت وابسته به دارایی های مشهود در شرکت ها هستند.
ما نتیجه گرفتیم که اهرم های مالی در ایران مشابه با آنچه قبلاً بوسیله Rajan and Zingales(1995) در برابر آلمان گزارش شده بود ، تاحدی نسبت به کشور های آمریکایی- انگلیسی پایین تر است. سرانجام مشاهده کردیم که اهرم های مالی در طی چهار سال گذشته کمی کاهنده(نزولی) بود.
6-5 پیشنهادات نظریه ای:
1- همانطوریکه نتیجه گرفتیم شرکت های سودآور از نسبت بدهی کمتری استفاده می کنند در صورتیکه ،تهیه پول از طریق وام سودآور است،زیرا بهره را می توان از درآمد مشمول مالیات کم کرد،بنابراین شرکت ها باید در ساختار مالی خود مقداری بدهی داشته باشند.
2- تغییر و اصلاح سیستم فعلی پرداخت وام و اعتبار توسط سی

ستم بانکی از مهمترین پیشنهادات این تحقیق می باشد.در حال حاضر پرداخت وام و اعتبارات به فعالیت های خاصی نظیر پرداخت وام برای واردات مواد اولیه ویا خرید ماشین آلات پس از اخذ وثائق وتضمین های کافی محدود شده است. از سوی دیگر،در اعطای وام و اعتبار توجه چندانی به صورت های مالی ودرجه ریسک شرکت نمی شود. در نتیجه لازم است سیستم فعلی پرداخت وام و اعتبارات اصلاح گردد.
3- همانطوریکه بیان شد رشد شرکت مهمترین شاخص هزینه نمایندگی برنسبت اهرم های مالی درایران تعیین شده است با افزایش رشد هزینه نمایندگی

افزایش می یابد بنابراین مدیران باید برای کاهش هزینه نمایندگی وبحران مالی از اهرم های مالی کمتر استفاده کنند.
4- پس بطور کلی هزینه نمایندگی و بحران مالی میزان استفاده از وام را محدود می کنندکه بالای چنین نقطه ای هزینه ها
می توانند منافع حاصل از وام را خنثی نمایند
5- به سبب وجود مسئله های ناشی از اطلاعات نامتقارن و هزینه های انتشار اوراق بهادار،شرکت هایی که دارای رشد کمتر هستند باید از سلسله مراتب قدرت پیروی کنند،یعنی سرمایه مورد نیاز را نخست از محل منابع داخلی،سپس از طریق انتشار اوراق قرضه و در نهایت از طریق انتشار سهام عادی تامین نمایند. .
6- شرکت هایی که دارای دارایی های مشهود هستند می توانند با کمترین هزینه نمایندگی به انتشار اوراق قرضه اقدام کنند و از منافع حاصل از مالیات دهی(سپر مالیاتی) بهره مندگردند.مثلاٌ برحسب سنت،شرکت های آب وبرق و تلفن
7- سر انجام ،به سبب وجود اطلاعات نامتقارن، شرکت هایی که دارای ظرفیت بالقوه گرفتن وام هستند می توانند در صورت رویارویی با فرصت های طلایی سرمایه گذاری بدون این که ناگزیر باشند سهامی را به قیمت های پایین منتشر نمایند و می توانند از چنین توانی استفاده کنندتا نسبت واقعی بدهی آنها از آنچه به وسیله الگوهای دادوستد ارائه می شود،کمتر گردد
منابع و ماخذ فارسی
1- احمد پور ، احمد و یحیی زاده فر ، محمود ، (1383) مدیریت مالی، جلد اول ، ناشر،دانشگاه مازندران.

2- اکباتانی محمد علی، سعیدی والاشانی علی(1381) سیست های تقسیم سود در نظریه و در عمل، بورس،17

3- جان بست,(1371)، روشهای تحقیق در علوم تربیتی و رفتاری, حسن پاشا شریفی, نرگس طالقانی, انتشارات رشد, تهران
4- جان بست,(1371)، روشهای تحقیق در علوم تربیتی و رفتاری, حسن پاشا شریفی, نرگس طالقانی, انتشارات رشد, تهران
5-شرکت های پذیرفته شده در بورس تهران, پایان نامه کارشناسی ارشد, دانشگاه تربیت مدرس
6- شباهنگ ، رضا، (1374) مدیریت مالی، جلد دوم ، چاپ اول ، تهران، سازمان حسابرسی
7- عادل آذر, منصور مومنی,(1380)، آمار وکاربرد آن در مدیریت, جلد اول, تهران, انتشارات سمت
8- نو فرستی، محمد،(1378)، آمار در اقتصاد و بازرگانی، جلد دوم، موسسه رسا، چاپ ششم
9- سال نامه های سازمان بورس اوراق بهادار تهران، ( سالهای 1383 – 1379)، انتشارات بورس اوراق بهادار تهران

منابع وماخذ انگلیسی
1-Agrawal, A. and G. Mandelker. (1987), ‘Managerial Incentives and Corporate Investment and Financing Decisions’, Journal of Finance 42 (4), 823-837.
2-Alli et al. (1993), ‘Determinants of Corporate Dividend Policy: A Factorial Analysis’, The Financial Review (November), pp. 523-547.

3-Arnold, G., (1998), Corporate Financial Management, Pitman Publishing, U.K.
4- Baker, H.K., Powell,G.E. And veit,T.,(2002), Revisiting Managerial PerspectivsonDividend Policy, Journal of Economics And Finance, Volume 26, Number 3,
5-Banker, R.D., S.Y. Lee and G. Potter. (1996), ‘A Field Study of the Impact of a Performance -Based Incentive Plan’,

Journal of Accounting and Economics 21 (2), 195-226.
6- Beiner, S.,(2001), Theories And Determinants of Dividend Policy, Journal of Corporate Finance, June,
7- Brealey, R. A., Myers, S. And Warcus, A. J.,( 2001), Fundamentals of Corporate Finance, 2Th. Ed., McGraw Hill, New York, number 1

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   81   82   83   84   85   >>   >