سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری در pdf دارای 7 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری در pdf :

رابطه بین کسب کار مالی و سیستم حسابداری

چکیده
در تئوری اقتصادی مقوله بازار کسب و کار به عنوان مهمترین رکن، عامل تعیین کننده رونق اقتصادی مطرح است. در سالیان اخیر تغییرات بنیادی در بازار، محیط کسب و کار را محیط پر تلاطم و توام با خطرات زیاد کرده است. در این راستا، بحث در مورد مشکلات کسب و کار مالی و بکارگیری منابع مالی اهمیت ویژه¬ای پیدا کرده است. سوال اساسی در مورد ارتباط متقابل بین کسب کار مالی و منابع مالی، با در نظر گرفتن هزینه¬های صرف شده، درآمدهای مورد انتظار و فعالیتهای مطلوب اقتصادی میباشد. گر چه، عقاید فردی متفاوتی در زمینه مفاهیم اساسی در حوزه های مختلف مرتبط با موارد مطروحه وجود دارد. این مقاله به بیان مشکلات و ویژگیهای اساسی کسب کار مالی و سیستم حسابداری، همچنین ارتباط متقابل بین آنها اشاره دارد. برای بررسی ارتباط م

یان کسب کار مالی و سیستم حسابداری از عوامل و متغیرهایی مانند، منابع اطلاعاتی، روابط پولی، کیفیت اطلاعات حسابداری و هماهنگ سازی سیستمهای حسابداری استفاده شده است.
کلمات کلیدی: کسب و کار مالی ، سیستم حسابداری، هماهنگ سازی حسابداری، روابط پولی، کیفیت اطلاعات حسابداری.

مقدمه
با توجه به نیاز مستمر فعالیتهای اقتصادی، دانش در مورد کسب و کار مالی بطور دائم توسعه یافته و به نتایج قابل توجهی رسیده است. از جنبه دانش تئوریکی کسب و کار مالی، اطلاعات موجود از اقتصاد خرد نشان می دهد که علم کسب و کار اقتصادی ارتباط تناتنگی با حسابداری و بکارگیری روشهای ریاضی و آماری دارد(کاجانوا،2006).
فایننس(مالیه) علم مدیریت وجوه است، بطور کلی زمینه های فایننس در امور مالی کسب و کار، تأمین منابع مالی شخصی و عمومی است. فایننس شامل پس انداز در پول و اغلب شامل وام و زمینه معاملات مالی با مفهوم زمان، پول، ریسک و چگونگی ارتباط آنها است. همچنین فایننس به چگونگی صرف پول و بودجه می پردازد.
بیان مسئله
امروزه طراحی مدلهای کسب و کار بطور فزاینده¬ای اهمیت پیدا کرده اند چراکه استراتژیها بیش از پیش و به آسانی قابل تقلید و تکرار شده اند. ابداع یک مدل کسب و کار نمایانگر تغییرات وسیع در طراحی و تولید محصولات جدید است. با بهره¬گیری از مزیتهای رقابتی، یک مدل کسب و کار جدید میتواند جهش قابل توجهی در رقابتهای اقتصادی باشد(آفورا،1389). کسب و کار مالی

یک سیستم روابط پولی به منظور ایجاد منابع مالی با بهره گیری از داراییها و دانش مدیریتی آن است که میتواند از جنبه های موضوعی، ویژگی و حوزه فعالیت شرکت تجزیه و تحلیل شود. حسابداری یک سیستم اطلاعاتی است که با فراهم کردن اطلاعات لازم کمک می¬کند تا مدیران، سرمایه¬گذاران، اعتبار دهندگان و دیگر استفاده کنندگان نسبت به مسائل اقتصادی بهتر بتوانند تصمم گیری نمایند(مهدی،1387). در این مقاله مهمترین مسئله ای که مطرح میش

ود اینست که موفقیت در کسب و کار مالی به چه عواملی بستگی دارد و چه ارتباطی بین کسب و کار مالی و سیستم حسابداری وجود دارد و اینکه این ارتباط متقابل چگونه و به چه صورت بیان می شود؟

کسب و کار
نویسندگان مختلف، تعاریف متفاوتی از کسب و کار ارائه داده¬اند:
• در واژه نامه‌ی آکسفورد کسب و کار به معنی خرید و فروش و تجارت آمده است.
• در واژه نامه‌ی لانگ من کسب و کار به فعالیت پول در آوردن و تجارتی که از آن پول حاصل شود، گفته می‌شود. به زبان ساده، کسب و کار عبارت است از حالتی از مشغولیت و به طور عام، شامل فعالیت‌هایی است که تولید و خرید کالاها و خدمات با هدف فروش

 

آنها را به منظور کسب سود، در بر می‌گیرد.
• بر طبق نظر (ارویک و هانت) و کاری که در آن خدمات یا کارهایی که دیگر افراد جامعه به آن نیاز دارند و مایل به خرید آن هستند و توان پرداخت بهای آن را دارند، تولید، توزیع و عرضه می شود. ، کسب و کار عبارت است از هر نوع کسب.
• (پترسن و پلومن) بر این باورند که هر تبادلی که در آن خرید و فروش صورت گیرد، کسب و کار نیست، بلکه کسب و کار، هر نوع تبادل تکراری و تجدید شونده ی خرید و فروش است.
• پروفسور (اون) ، کسب و کار را یک نوع کاسبی می داند که طی آن کالاها یا خدمات برای فروش در بازار تولید و توزیع می شوند.
بنابراین با توجه به تعاریف یاد شده می توان دریافت که کسب و کار با خرید و فروش کالاها، تولید کالاها یا عرضه ی خدمات، به منظور به دست آوردن سود، سر و کار دارد(ر

کابی،1389).
کسب و کار مالی
مراجع مختلف این واژه را از جنبه های مختلف به صورت زیر تعریف نموده اند:
• مالیه یک شرکت تجاری، قسمتی از معامله مالی با کسب و کار تصمیم گیری های مالی یک شرکت، همچنین ابزار و تحلیل هایی به منظور ایجاد این تصمیم گیریها است. هدف اصلی شرکتهای بزرگ مالی به حداکثر رساندن ارزش مؤسسه از طریق مدیریت ریسک مالی می باشد.
• یکی از مفاهیم آن به امور مالی برای کسب و کار را نشان می دهد. شایع ترین انواع و کاربرد کسب و کار مالی را می توان به وام های بانکی و چک بی محل (بیش از اعتبار حواله کردن)، تسهیلات تنزیل فاکتورها، اجاره و انواع سرمایه گذاریها اشاره نمود.
• یکی دیگر از مفاهیم کسب و کار مالی، پول و وجوه نقد و دیگر منابع در دسترس بانک ها برای استفاده تجاری از طریق وامهای کوتاه مدت و بلند مدت و حقوق صاحبان سهام می باشد.

تمایز کسب و کار مالی و حسابداری
حسابداری به ثبت و نگهداری فعالیتهای مالی، ارائه گزارشات دوره ای، تجزیه و تحلیل ها و اظهارات، انتشار اطلاعات به مدیران، سرمایه گذاران و محیط بیرونی کسب و کار مربوط می شود. همچنین آن با کیفیت، مرتبط بودن و بموقع بودن خروجی اطلا

عاتی از آن درگیر است. بدیهی است که تصمیم گیران مالی به گزارشات حسابداری و دیتابیس های مالی اتکا می کنند. به عبارت دیگر حسابداری عبارت از مجموعه قواعد و روش هایی است که با بکارگیری آنها، اطلاعات مالی و اقتصادی یک مؤسسه گر

دآوری، طبقه بندی و به شکل گزارش های حسابداری تلخیص می شود و برای تصمیم گیری در اختیار اشخاص ذیعلاقه و ذینفع قرار می گیرد(خدابخشی،1388). حسابداری داشتن یک پتانسیلی برای گفتن بعضی چیزها که ما در باره سابقه مالی سازمانها نمی دانیم است(چریستنسن، دمسکی،2003).
کسب و کارهای مالی یک نوع سیستم روابط پولی در یک شرکت برای کسب منابع مالی، با قرار دادن آن در اجزاء مالکیت فردی هستند که هدف آن بهره برداری مؤثر از دارایی ها و توزیع نتایج بدست آمده می باشد. روابط پولی شکل یافته محتوای کسب و کار مالی می تواند از جنبه های ویژگی، موضوع، حوزه فعالیت شرکت یا از سایر جنبه ها مشتق شود. جدول زیر تقسیم بندی این روابط پولی را نشان می دهد(کاجانوا،2006).
جدول(1) تقسیمات روابط پولی
مرتبط با ویژگی – روابط بودجه
– روابط اعتباری
– روابط بیمه
– روابط ادراکی
مرتبط با موضوع – روابط درون سازمانی، قوانین، تغییر در شکل مالکیت
– روابط بین شرکتها و سایر موضوعات اقتصادی
مرتبط با حوزه فعالیت شرکت – روابط ناشی از کسب منابع مال

ی

– روابط مرتبط با کسب منابع مالی در اجزاء مالکیت فردی در درازمدت و اموال غیر منقول، داراییهای ثابت، تامین کنندگان، منابع مالی دریافتنی و قابل دسترس

یک وضعیت اجتناب ناپذیر در مدیریت صحیح کسب و کار مالی قابلیت اتکاء و اطلاعات موجود می¬باشد. شرکت می تواند آن را از منابع بیرونی و درونی سازمان(سیستم اطلاعاتی) بدست آورد. منابع اطلاعاتی مطروحه که در مدیریت امور کسب و کار مالی استفاده می¬شوند در جدول زیر توضیح داده شده است.
جدول(2) منابع اطلاعات
بیرونی – محیط کارآفرینی
– محیط رقابتی
– قانون
– فرصت ها و تهدیدات بالقوه
درونی – اطلاعات برآوردی
– اطلاعات حسابداری
– گزارش¬دهی
– اطلاعات آماری

کسب و کار مالی تشکیل یافته در شرکت، بخش غالب فعالیتهای مالی و مدیریت آن است. مدیریت کسب و کار مالی به دنبال موارد زیر است(کاجوا،2006):
– شناسایی و تضمین منابع مالی برای اداره شرکت
– انتخاب ساختار مناسب مالی
– تجزیه و تحلیل مالی، مدیریت دارایی های بلند مدت و جاری
– تخصیص منابع مالی

– توزیع سیاست های اقتصادی
– فرآیندهای نوآوری، و غیره
الزامات مورد نیاز برای کیفیت اطلاعات حسابداری
ادبیات حسابداری شامل مطالعات متعددی است که جنبه های مختلف کیفیت اطلاعات حسابداری را بررسی کرده اند. اگرچه هیچ توافقی بر سر مفهوم کیفیت حسابداری وجود ندارد، اما ابعاد مختلفی از اینها عملیاتی شده¬اند(هرایبر و دیگران،2010).
به طور کلی در مطالعات مختلف موارد زیر به عنوان کیفیت اطلاعات حسابداری ارائه گردیده اند:
سودمندی، اهمیت، قابل فهم بودن، قابل اتکا بودن، قابلیت مقایسه، اعتبار، کامل بودن، دقت.

سیستم حسابداری
سیستم حسابداری ، عبارتست از مجموعه ای از اجزا به هم پیوسته در داخل یک موسسه که آثار مالی رویدادهای آن موسسه را به گزارشها و صورتهای مالی تبدیل میکند .
در اقتصاد بازار سیستم حسابداری به اجزای مختلف تقسیم شده و هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود را دارند.
سیستم حسابداری از اجزای زیر شکل گرفته است:
– حسابداری مالی
– حسابداری مدیریتی
– حسابداری داخل سازمانی
– حسابداری مالیاتی
شکل زیر روابط مابین اجزاء سیستم حسابداری را نشان می دهد.

شکل (1) روابط مابین اجزاء سیستم حسابداری

حسابداری مبتنی بر گزارشات دوره ای از دیتای مالی یک ش

رکت است. اساس حسابداری شامل:
– ثبت معاملات تجاری
– ارسال بدهی و اعتبار به دفتر کل عمومی
– ساخت تنظیمات به دفتر عمومی
– بستن دفاتر
– تهیه صورتهای مالی

هماهنگ سازی حسابداری
هماهنگ سازی حسابداری، با یک نگرش در تهیه اطلاعات شفاف و قابل مقایسه در صورتهای مالی مطرح می شود. هدف از هماهنگ سازی بین المللی حسابداری، دستیابی به اطلاعات قابل مقایسه بین المللی دو یا چند سیستم حسابداری ملی از طریق دستورالعمل های حسابداری بین المللی و در نتیجه برای دست یابی به صورتهای مالی سالانه می باشد. بیشترین تأثیر هماهنگ سازی حسابداری در قابلیت مقایسه اطلاعات مالی سازمانها خواهد بود.
نقش هماهنگ سازی حسابداری، اطمینان از سازگاری بین اطلاعات آشکار و وضعیت مالی و نتایج بصورت فردی یا سازمانی است.

نتیجه گیری
موفقیت در مدیریت کسب و کار مالی اساسأ بر دانش ویژگیهای اقتصادی و روابط متقابل جاری در شرکتها استوار است. بخش جدایی ناپذیر از این روابط میان کسب و کار مالی و حسابداری می باشد. حسابداری یک بخش اجتناب ناپذیر از فعالیت های یک شرکت می باشد زیرا تصویر کلی از نتایج فعالیتهای اقتصادی، ارائه مشکلات موجود و فراهم آوردن نتایج داده ها برای فرآیند تصمیم گیری در هر نوع سرمایه گذاری در دوره های مختلف ارائه می کند. کسب و کار مالی یک نوع سیستم روابط پولی، برای بدست آوردن منابع مالی شرکتها با هدف بهره برداری مؤثر از آن و توزیع نتایج بدست آمده می باشد.
نتایج ارتباط متقابل آنها برای نشان دادن روابط مالی و اطلاعات حسابداری در زمینه مدیریت مالی بکار برده می شود. با توجه به اینکه رفتار، گزارشات و ویژگیهای حسابداری ممکن است به شکل مورد نیاز با دادن استرس به مدیران مالی از لحاظ دقت، صحت در ارتباط با اطلاعات ارائه شده تنظیم شود. تصمیم گیری درست با توانایی و صلاحیت بالقوه انسان ارتباط دارد. توانایی مدیریت کسب و کار مالی یکی از جنبه های مهم موفقیت و از مزیت های رقابتی یک شرکت بشمار می رود.

 

منابع
. آفورا، آلن. (1389)، مدل های کسب و کار، ترجمه محمد مهدی سپهری، مرتضی مرادی و سید احسان ملیحی، انتشارات خدمات فرهنگی رسا.
. رکابی، حمید. (1389)، کسب و کار: تعریف، انواع و اهداف، مجله الکترونیکی راهکار مدیریت.
. خدابخشی، محمد. (1388)، اصول حسابداری و هزینه یابی در مؤسسات اقتصادی، تهران: انتشارات جهان جام جم، چاپ اول.
. مهدی، علیرضا. (1387)، حسابداری: کلیات، تعریف، انواع، تاریخچه و اهمیت، مجله الکترونیکی راهکار مدیریت، ص 4-6
. Hribar, P., Kravet, T., Wilson,R.(2010). A New Measure of Accounting Quality. Tippie College of Business The University of Iowa: 6-29 SSRN Website.
. Christensen, J.A., & J.S. Demski,(2003). Accounting theory, An information Content Perspective, Irwin/McGraw-hill.
. Kajanov’a, Jana, (2006). The Relationship Between Business Finance And Accounting, VADYBA / Management.

www.beerandyoung.com/glossary.php
www.moneymatters101.comstartingabusinessbustbust.asp
en.wikipedia.org/wiki/ Business finance

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در pdf دارای 24 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در pdf :

ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری
با استفاده از GIS

چکیده
داشتن زندگی سالم در محیط شهری لازمه ی توجه به فضاهای سبز شهری و دست یابی به سرانه مطلوب در مورد این کاربری خاص می باشد. شهر مرند با جمعیت 122400 نفری و سرانه فضای سبز 18/8 متر مربعی در سال 1939، با سرانه ی اعلام شده از سوی محیط زیست سازمان ملل متحد (20 تا 25 متر مربع)، اختلاف آشکاری را نشان می دهد. این در حالی است که مدل بهرام سلطانی نیز سرانه ی 21 متر مربعی را برای این شهر مطلوب می داند. باید مساحتی معادل 1569168 متر مربع زیر پوشش فضای سبز برود تا حدی متعادل بدست آید. در همین راستا با بهره گیری از سیستم اطلاعات

جغرافیایی GIS و با ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری در شهر مرند در جهت رفع کمبودهای موجود در این پژوهش گام برداشته شده است. عواملی همچون نزدیکی به مراکز مسکونی، مراکز آموزشی و فاصله از فضای سبز موجود و نزدیکی به مراکز فرهنگی را معیار قرار داده و بدین ترتیب زمین هایی با درجه تناسب خیلی خوب و خوب برای فضای سبز شهر مناسب دانسته شده است که بیشتر مالکیت دولتی دارند یا از تراکم متوسطی برخوردارند. در این میان ارائه پیشنهاداتی برای مدیران شهر نیز می تواند حائز اهمیت فراوانی باشد.
کلید واژه ها: سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS، مدل بهرام سلطانی، فضای سبز شهری، شهر مرند

مقدمه و طرح مساله
با ظهور عصر صنعت انسان به شدت از طبیعت فاصله گرفت هوای دود آلود ریه ی شهرها را پر و آسمان آنها را تیره و تار کرد. با افزایش رشد جمعیت و ثابت ماندن اندازه ی خشکی ها، زمین شاهد کاهش فضاهای سبز خصوصی خواهد بود و به تبع آن باید فضاهای سبز عمومی افزایش یابد، چرا که مردم برای جبران نیازهای تفرجی خود به پارک ها می روند. پارک ها علاوه بر تلطیف و تصفیه هوا باعث شادابی روح و جسم شهروندان می شوند. از آن جا که هدف اصلی برنامه ریزی شهری، سلامت زیبایی و آسایش می باشد مکان یابی فضای سبز شهری به عنوان یکی از مهمترین عناصر محیط شهری سهم زیادی در مطلوبیت و مطبوعیت فضا از نظر شهروندان دارد. به همین دلیل پراکنش اصولی فضاهای سبز در شهرها و سرانه ی اختصاص یافته به آن بر اساس خصوصیات شهر مورد مطالعه انکار ناپذیر می گردد.در این پژوهش از سیستم اطلاعاتی GIS در مکان یابی مطلوب کاربری فضای سبز شهری کمک گرفته شده و در باغ شهری چون مرند این مکان یابی اهمیتی دو چندان می یابد.

سوالهای پژوهش
1- آیا سرانه ی فضای سبز شهر مرند مطابق با نیازهای شهروندان است ؟
2- مدل بهرام سلطانی چه عددی را برای سرانه فضای سبز شهر مرند نشان می دهد ؟
3- آیا روش GIS می تواند در ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز یاری برساند ؟

اهداف
-بررسی سرانه ی فضای سبز شهر مرند و مقایسه ی آن با استانداردهای مربوط و بیان کمبودها -محاسبه سرانه فضای سبز بر اساس مدل بهرام سلطانی
-تعیین عوامل موثر در مکان یابی فضای سبز و نحوه ی ترکیب آن ها در محیط GIS به منظور ایجاد الگویی مناسب برای مکان یابی فضای سبز
-تعیین مکان های مناسب برای ایجاد فضای سبز در شهر مورد مطالعه

مبانی نظری
فضای سبز از دیدگاه شهرسازی در برگیرنده بخشی از سیمای شهر است از انواع پوشش گیاهی تشکیل شده است و به عنوان یک عامل زنده و حیاتی در کنار کالبد بی جان شهر تعیین کننده ی ساخت مورفولوژیک شهر است. فضاهای باز شهری از یک سو در برگیرنده فضای سبز موجود و از سوی دیگر به صورت فضاهایی بالقوه برای توسعه ی فضاهای سبز شهری مطرح می شوند (شریفی ، 1379 : 63 ).
فضای سبز در کنار اسکلت فیزیکی شهر تعیین کننده اندام و به طور کلی سیمای شهر می باشد. از این رو هر گاه طراحی شهر به درستی انجام گیرد و نیز به دقت به مورد اجرا گذاشته شود منطق طراحی می کند میان این دو عامل یعنی بخش بیجان و جاندار مورلوفوژی شهری به گونه ای تعادل برقرار گردد (حسین زاده دلیر، 1373 : 5 ).

استاندارد سرانه ی فضای سبز در شهرهای جهان
سرانه ی فضای سبز در کشورهای مختلف متفاوت است. انگلستان و ایتالیا (10 متر مربع)، فرانسه (18متر مربع)، آمریکا (50 متر مربع)، آلمان (30 تا 60 متر مربع)، سوئیس و سوئد (50 تا 60 متر مربع) و سازمان ملل(20 تا 25 متر مربع) در نظر گرفته اند.

سطوح پیشنهادی سرانه فضای سبز توسط سازه های و ارگانهای داخلی کشور به قرار زیر است:
وزارت مسکن و شهرسازی ;;.. 7 تا 12 متر مربع
کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست ;;;.. 30 تا 50 متر مربع
مطالعه پارکداری طرح جامع پارکهای سرخه حصار ;;;;; 15 تا 50 متر مربع
مهندسین مشاور روسی پولاد شهر ;;;.. 25 متر مربع
سازمان پارکها و فضای سبز ;;;;;. 25 تا 50 متر مربع
دکتر بهرام سلطانی ;;;;;. 30 تا 40 متر مربع ( سازمان مدیریت و برنامه ریزی ،1380 : 193).
در مورد سطح سرانه فضای سبز در بین آراء دست اندرکاران همسانی دیده نمی شود. برخی از منابع استاندارد سرانه فضای سبز را 15 متر مربع و بعضی دیگر بین 15 تا 50 متر مربع اعلام کرده اند. سطح استاندارد با توجه به تفاوت های شرایط اکولوژیکی بویژه شرایط اقلیمی از 5/7 تا 50 متر مربع) متفاوت می دانند. دامنه این برآورد بسیار زیاد است. طبق گزارش مطالعات برنامه ریزی وزارت کشور زندگی سالم در جایی امکان پذیر است که سهم سرانه هر فرد از فضای سبز در منطقه مسکونی از 30 تا 50 متر مربع کمتر نباشد (مجنونیان ،1374 : 57 ).

معیارهای مکان یابی فضای سبز شهری
عرصه های عمومی مهمترین بخش شهرها و محیط های شهری اند. در چنین عرصه هایی بیشترین تماس ارتباط و تعامل بین انسان ها رخ می دهد و این عرصه ها تمامی بافت شهری را که مردم بدان دسترسی فیزیکی و بصری دارند را شامل می شود. یکی از مهمترین عناصر این مجموعه ها، پارتها و فضاهای سبز را در نقش فعال در سلامتی شهر و شهروندان ایفا می کنند (محمدی ، 1386 : 194). در مکان یابی این عناصر بر اساس ظرفیت، وسعت، جاذبه فضایی و شعاع دسترسی طبقه بندی می شوند. در نظر گرفتن عوامل زیر حائز اهمیت است :
1- مرکزیت : این کاربری باید حد المقدور در مرکز شهری ، اعم از مرکز محلات ، مرکز ناحیه و مناطق شهری مکان یابی شوند.
2- سلسله مراتب : فضاهای سبز عمومی باید متناسب با موقعیت کارکردی خود بر حسب واحد همسایگی محله، ناحیه و منطقه مکان یابی شوند و از جانمایی پارک های با مقیاس فرا مرحله ای در داخل محلات باید در حد امکان جلوگیری شود( سعیدنیا، 1379 : 88 ).
در کشور ما نیز برنامه ریزی و مکان یابی صحیح فضای سبز به عنوان یکی از عناصر و کاربری های مهم زیستی محیطی ، می تواند تا حد زیادی این محیط انسان ساخت را به عنوان یک جامعه انسانی مطلوب معنی دار کرده و با کاهش آثار مخرب گسترش صنعت و کاربرد نادرست فن آوری و بالا بردن سطح زیربنای بصری موجب افزایش کیفیت زیستی و هویت بخشی به ساکنان آن گردد (حیدری ، 1387 : 3 ).
3- دسترسی : هر یک از پارک های شهری باید از 4 سو به شبکه ارتباطی دسترسی داشته باشد تا بدین طریق هم امکان جذب جمعیت بیشتر فراهم شود و هم امکان نظارت اجتماعی و امنیت پارک افزایش یابد. در عین حال امکان بهره برداری دیداری از جلوه های زیبای پارک برای رهگذران از 4 سو فراهم آید (سعیدنیا، 1379 : 88 ).
با این تفاسیر پژوهش حاضر سعی دارد سرانه مطلوبی برای شهر مرند ارائه کرده با استفاده از نرم افزار GIS به شناسایی مکانهای بهینه برای خلق فضاهای سبز شهری در شهر مرند دست یابد. چرا که انجام چنین مطالعاتی، شناخت محدودیت ها و کمبودها و برنامه ریزی در این خصوص می تواند نوید آینده ای بهتر برای شهر مرند باشد.

روش تحقیق
پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده با روش توصیفی تحلیلی، که مبانی تئوریک آن بر اساس مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و مطالعه ی میدانی و مراجعه به سازمانهای مربوطه انجام گرفته است. برای محاسبه ی سرانه از مدل بهرام سلطانی بهره گرفته شده است. در این مدل فاکتورهایی همچون متوسط مساحت مورد نیاز برای رشد سالم یک درخت، ویژگی اقلیمی، کیفیت محیط زیست، تراکم نفر اتاق در واحد مسکونی، مورد استفاده قرار می گیرد. در مورد ویژگی اقلیمی از عامل متوسط حد اکثر دمای هوا در گرم ترین ماه سال و در مورد کیفیت محیط زیست از آلودگی هوا بهره گرفته شده است. برای دخالت عوامل اجتماعی در محاسبات از تعداد افراد ساکن در یک واحد مسکونی استفاده شده است که مدلی بسیار کارآمد در مدیریت و برنامه ریزی و طراحی فضای سبز محسوب می شود.
برای مکان یابی فضاهای سبز شهری در شهر مرند و ارائه الگوی بهینه، از سیستم جغرافیایی GIS کمک گرفته شده است. بدین معنی که نقشه ها و داده های موجود رقومی شده و در پایگاه اطلاعاتی ذخیره گردیده و سپس داده های غیرمکانی (توصیفی) وارد پایگاه اطلاعاتی شده و به عوارض نسبت داده شده و پس از طی مراحل، ورود داده ها، مدیریت داده ها، پردازش داده ها، تحلیل و الگوسازی داده ها، خروجی آن به صورت اطلاعات جغرافیایی خواهد بود که مراحل بعدی پژوهش بر اساس این اطلاعات انجام گرفته است. با استفاده از این روش امکان بازیابی، طبقه بندی، تجزیه تحلیل داده ها و حذف و اضافه آنها بوجود آمده است و در نهایت ضمن بررسی وضع موجود، خروجی داده ها تولید نقشه هایی بوده که مکان های مناسب را برای ایجاد فضاهای سبز را در شهر مرند به نمایش گذاشته است.

منطقه مورد مطالعه
شهر 122400 نفری مرند در شمال غربی استان آذربایجان شرقی و در شمالی ترین منطقه ایران و از مناطق کوهستانی است با آب و هوایی سرد و خشک و وسعتی معادل 4640 کیلوکتر مربع و حدود 2/7 درصد از وسعت استان را شامل می شود. این شهر روزگاری از آبادترین شهرهای تاریخ بوده و از سطح کشش پذیری بالایی برخوردار بوده و بخش عمده ای از جمعیت شهری منطقه ی شمال غرب استان را در خود جای داده است. ژان تاورنیه فرانسوی در سفرنامه خود می نویسد: «مرند جای بزرگی نیست، به جنگل شبیه تر است تا به شهر، اما از حیث مکان خیلی مطبوع می باشد » (سید زنوزی ، 1387). این شهر تا سال 1390سرانه فضای سبزی معادل 4/3 متر مربع را دارا بوده است اما اینک این سرانه به 18/8 متر مربع رسیده است اما هنوز هم از سرانه ی ارائه شده توسط سازمان پارک ها و فضای سبز کشور (35 تا 50 متر مربع) فاصله ی زیادی دارد. افزایش جمعیت شهری از یک سو و تخریب باغات طی سال ها از سوی دیگر، لزوم بازنگری در سرانه ی فضای سبز را انکار ناپدیر می گرداند. شکل شماره(1) موقعیت جغرافیایی شهر مرند را در استان آذربایجان شرقی نشان می دهد.

شکل (1): موقعیت جغرافیایی شهر مورد مطالعه
منبع : سازمان نقشه برداری کشور

یافته های پژوهش
با توجه به آمار ارائه شده از سوی شهرداری و مطالعات میدانی جدول شماره 1 بدست آمده است.
جدول 1 : وضعیت فضای سبز شهر مرند سال 1393
ردیف موقعیت مساحت
1 پارک ها 636218
2 میادین 98909
3 لچکی ها و رفیوژها 85770
4 جمع کل فضای سبز 1001000
( ماخذ : شهرداری مرند،1393 )
جدول 1 نشان می دهد که مساحت کل فضاهای سبز تا سال 93 ، معادل 1001000 بوده و با در نظر گرفتن جمعیت 122400 نفری این شهر، سرانه ی فضای سبز به 18/8 می رسد که با مینیمم سرانه ی استاندارد وزارت مسکن و شهرسازی مطابقت دارد. اما برای باغ شهری چون مرند به نظر می رسد رقم کمی باشد، چرا که طبق گزارش مطالعات برنامه ریزی وزارت کشور زندگی سالم در جایی را امکان پذیر است که سهم سرانه هر فرد از فضای سبز از 30 تا 50 متر مربع کمتر نباشد. برای روشن شدن بهتر موضوع از مدل بهرام سلطانی کمک گرفته شده است.
محاسبه سرانه فضای سبز شهری مطلوب بر اساس مدل بهرام سلطانی
بر اساس این مدل در شهرهای ایران از 4 پارامتر استفاده می شود:
– متوسط مساحت مورد نیاز برای رشد سالم یک درخت
– ویژگی های اقلیمی
– کیفیت محیط زیست
– تراکم نفر / اتاق در واحد مسکونیQ = Q ( tamx) + Q (eq) + Q ( p / r) متوسط مساحت مورد نیاز برای رشد سالم یک درخت با محاسبه مساحت دایره ای به شعاع 5/1 متر درخت در مرکز آن واقع شده است بدست می آید. این مساحت 7 متر مربع است که در این محدوده سطح خاک باید از هر نوع ساخت و ساز (آسفالت ، سنگفرش و سیمان و جز آن) آزاد بماند تا به این طریق از بروز هر نوع اختلال در فعالیت ریشه ممانعت شود. طیف های حرارتی متناسب با شرایط ایران در جدول 2 با در نظر گرفتن ویژگی های اقلیمی آورده شده و برای هر کدام ضریبی اختصاص داده شده است (بهرام سلطانی ، 1374 : 94 ).
جدول 2 : طیف بندی متوسط حداکثر دمای هوا در گرمترین ماه سال و ضرایب فضای سبز
ردیف طیف حرارتی c توضیحات ضرایب فضای سبز
1
بسیار مناسب 1
2 30 – 25 مناسب 2
3 35 – 30 قابل قبول 3
4 40 – 35 نامناسب 4
5
بسیار نامناسب 5
ماخذ : ( کامبیز بهرام سلطانی ، 1374 : 94 )
جدول 3 : میانگین و حداکثر دمای هوا در شهر مرند سال 1392
ردیف ماه حداکثر مطلق میانگین حداکثر
1 فروردین 8/23 3/16
2 اردیبهشت 2/23 18
3 خرداد 2/33 8/24
4 تیر 9/35 30
5 مرداد 8/33 6/29
6 شهریور 6/32 6/28
7 مهر 8/26 4/19
8 آبان 17 2/12
9 آذر 8/13 5/2
10 دی 6/6 3/3-
11 بهمن 6/9 1/4
12 اسفند 8/17 2/11
ماخذ : (ایستگاه سینوپتیک مرند، 1393 )
با توجه به جدول3 ملاحظه می شود متوسط حداکثر دما در تیرماه 30 درجه بوده است که در جدول طبقه بندی متوسط حداکثر دمای هوا ضریب 2 را به خود اختصاص می دهد. آلودگی هوا عبارتست از وجود یک یا چند ماده آلوده کننده در هوای آزاد و به مقدار و مدتی که کیفیت هوا را به طوری که مضر به حال انسان، حیوان، گیاه و ابنیه باشد تغییر دهد (بهرام سلطانی، 1374 : 103). برای پارامتر کیفیت محیط زیست هم از وضعیت آلودگی هوا بهره گرفته شده و با توجه به جدول 4 و طبق مصاحبه ای که با کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست استان انجام شد عقیده بر این بود که تاکنون اقدامی به سنجش آلودگی محیط زیست در این شهر صورت نگرفته چرا که ضرورتی احساس نشده است و ضریب 0 برای این مورد در نظر گرفته می شود.
جدول 4 : کیفیت محیط زیست و ضرایب آن
ردیف کیفیت محیط زیست ضرایب فضای سبز توضیحات
1 بسیار مناسب 0 آلودگی هوا اصلاً وجود ندارد
2 مناسب 1 آلودگی هوا در برخی ساعات شبانه روز وجود دارد
3 نامناسب 2 آلودگی هوا در ساعات شبانه روز و ایام سال وجود دارد
4 بسیار نامناسب 3 آلودگی هوا در تمام ساعات شبانه روز و در ایام سال وجود دارد
ماخذ : ( کامبیز بهرام سلطانی، 1374 : 96 )
برای پارامتر چهارم طبق جدول 5 از تعداد افراد ساکن در اتاق های یک واحد مسکونی ( نسبت تراکم نفر/ اتاق) برای دخالت عوامل اجتماعی در سرانه ها استفاده می شود. در محله های متراکم ، پارک های شهری و سایر فضاهای سبز ویژه گذران اوقات فراغت باید وظیفه ای مشابه باغ های چند صد متر مربعی منطق به خانه های خصوصی را عهده دار شوند. با این تفاوت که فضاهای سبز عمومی سودمندی اجتماعی بالایی نیز دارند که باغ های خصوصی به طور مطلق فاقد این نوع بازدهی هستند. شرایط مطلوب وجود یک فرد در اتاق واحد مسکونی را نشان می دهد و هر چه تعداد ساکنان یک اتاق افزایش یابد، کیفیت منزل مسکونی کاهش یافته و نیاز به فضای سبز بیرون افزایش می یابد. به علت نبود آمار در این مورد از روش مصاحبه بهره گرفته شده است و نتیجه 2 نفر در اتاق بوده است که در این صورت ضریب 1 در محاسبات استفاده می شود.
جدول 5 : کیفیت واحد مسکونی و ضرایب فضای سبز
ردیف تراکم نفر / اتاق کیفیت ضرایب فضای سبز
1 1 نفر در اتاق مناسب 0
2 2 نفر در اتاق نامناسب 1
3 3 نفر در اتاق بسیار نامناسب 2
ماخذ : ( کامبیز بهرام سلطانی 1374 : 96 )
در نهایت محاسبات به شکل زیر در می آید :
Q = Q ( tamx) + Q (eq) + Q ( p / r)
ضریب اقلیمی فضای سبز ( متوسط حداکثر دما ) 2 = Q (tma x)
ضریب کیفیت محیط و فضای سبز 0 = Q (eq)
ضریب نفر / اتاق فضای سبز 1 = Q (p / r)
3 =
مجموع ضرایب کیفیت محیط × 7 متر مربع = مقدار سرانه فضای سبز
3 × 7 =
21 =
در مدل بهرام سلطانی گفته شده که سرانه فضای سبز در شهرهای ایران می تواند از 7 تا 70 متر مربع متغیر باشد. در وضعیت موجود سرانه فضای سبز در شهر هم رقم 18/8 متر مربعی را نشان می دهد که بر اساس نتایج مدل بهرام سلطانی ، 1569168 کمبود در فضای سبز وجود دارد تا با توجه به جمعیت موجود درسال 1393، سرانه ی فضای سبز به رقم 21 برسد.
بدین ترتیب در ادامه با ارائه الگوی بهینه مکان یابی فضای سبز شهری با استفاده از GIS می شود گامی کاربردی در جهت رفع کمبودها برای شهر مرند برداشت.

تجزیه و تحلیل
داده های مورد استفاده
داده های مورد نیاز این پژوهش شامل داده های مکانی (نقشه های موجود بویژه نقشه اتوکد طرح تفصیلی شهر مرند) و داده های غیرمکانی یا توصیفی که بیشتر شامل (طرح جامع شهر مرند شامل اطلاعاتی در مورد تراکم جمعیت، وسعت، سرانه فضای سبز) و غیره هستند که از منابع ذکر شده جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزار Arc Gisرقومی شده و در پایگاه داده ها قرار گرفته اند و با استفاده از مشاهدات میدانی که معیارهای مورد نظر از قبیل: مسکونی، آموزشی، فرهنگی، تاسیسات و تجهیزات شهری، فضاهای سبز موجود و شبکه های ارتباطی روی نقشه مشخص گردیده اند.
شناسایی عوامل تاثیر گذار در مکانیابی فضاهای سبز
شناسایی و انتخاب عواملی که در مکانیابی فضاهای سبز تاثیر می گذارند از مراحل مهم مطالعه است. هرقدر عوامل شناسایی شده با واقعیت زمینی تطابق داشته باشند نتایج مکانیابی رضایت بخش تر خواهد بود (وارثی، حمیدرضا، محمدی، جمال:1387). برای مکانیابی فضاهای سبز شهری در شهر مرند و ارائه الگوی بهینه عوامل زیر مد نظر قرار داده شده است:
– نزدیکی به مراکز مسکونی – نزدیکی به مراکز فرهنگی
– فاصله از فضاهای سبز موجود — نزدیکی به تجهیزات شهری
– نزدیکی به مراکز آموزشی

ورود عوامل تاثیر گذار(معیارها) به محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی(Gis)
این مرحله فرایندی است که شامل اخذ داده، تغییرات فرمت، تنظیم کردن و مستند سازی داده ها است. داده هایی که به سیستم وارد شده عبارتند از: نقشه های کاربری اراضی وضع موجود شهر مرند و نقشه های رقومی از لایه های مراکز مسکونی، آموزشی، فرهنگی، شبکه های ارتباطی، فضای سبز و تاسیسات و تجهیزات شهری.

تهیه لایه های اطلاعاتی جدید
در این مرحله با استفاده از داده های موجود، کاربری اراضی، موقعیت مناطق مسکونی، موقعیت فضای سبز، مراکز فرهنگی، اطلاعات جدیدی مانند فاصله از مراکز مسکونی، فاصله از فضاهای سبز، فاصله از مراکز فرهنگی و فاصله از مراکز آموزشی به دست می آید.

ارزش گذاری لایه های اطلاعاتی بر اساس فاصله از معیارها
دو مولفه فاصله و زمان مهمترین مولفه ها در مکان یابی کاربری ها هستند. نوع دسترسی با فاصله و زمان سنجیده می شود، این دو عامل واحد اندازه گیری آسایش محسوب می شوند. چگونگی دسترسی به خدمات شهری مورد نیاز ساکنان و دوری از کاربری های مزاحم و ناسازگار از مولفه های مهم آسایش تلقی می شوند (زیاری،1380 :30). بر همین اساس ارزش گذاری لایه های اطلاعاتی بر اساس فاصله از عوامل تاثیر گذار صورت گرفته و طبقه بندی براساس فاصله معیارها بر حسب صد متر به صد متر در نظر گرفته شده و کاربری های متناسب با فضای سبز هر چه فاصله کمتری داشته باشند امتیاز بیشتر و هر چه فاصله بیشتری داشته باشند، امتیاز کمتری می گیرند. این ارزش گذاری بر اساس یک مقیاس عمومی که در اینجا (1-10) در نظر گرفته شده است.(جدول شماره 6 و نقشه های شماره 1 تا 5 نحوه امتیازبندی معیارها را بر اساس فاصله نشان داده است).

جدول شماره6 : ارزش گذاری لایه ها بر حسب فاصله
فاصله(متر) مراکز مسکونی مراکز فرهنگی فضاهای سبز مراکز آموزشی تجهیزات شهری
0-100
100-200
200-300
300-400
400-500
500-600
600-700
700-800
800-900
900 به بالا 1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1 10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
ارزش گذاری کاربری ها بر اساس ارزش اقتصادی و میزان تناسب آنها برای ایجاد فضایی سبز
برای تهیه نقشه مناسب زمین به منظور تبدیل به فضای سبز اهمیت دادن به همه کاربری ها لازم است ولی در این میان بعضی از کاربری ها تاثیرگذارتر و از تناسب بیشتری برخوردارند. بنابراین لازم است که به این کاربری ها ارزش و بهای بیشتری داده شود (جدول 7 امتیازبندی کاربری ها را نشان داده است).

جدول شماره7 : ارزش گذاری کاربری ها بر اساس درجه تناسب آنها برای ایجاد فضای سبز
نوع کاربری میزان ارزش
بایر، باغ 10
تفریحی، توریستی 9
نظامی، آموزشی، اداری، ورزشی 8
بهداشتی، درمانی، کارگاهی، انبار 6
فرهنگی 4
صنعتی، تجاری، گورستان 3
مسکونی، مذهبی 2
فضای سبز 0
رودخانه، شبکه ارتباطی NODATA

وزن دهی نهایی لایه های اطلاعاتی بر حسب وزن دهی درجه بندی یا نسبتی و شناسایی مکان های مستعد
این روش مستلزم در نظر گرفتن وزن ها بر اساس مقیاس از پیش تعیین شده است که در این پژوهش ارزش 0-100 در نظر گرفته شده، بدین ترتیب که در مجموع 100 امتیاز به کل معیارها تخصیص می یابد که ارزش صفر نشان دهنده کمترین توجه و 100 نشان دهنده بیشترین توجه به معیارهای مورد بررسی است، یعنی هر قدر یک معیار ارزش بیشتری به خود گیرد، اهمیت نسبی آن بیشتر می شود. به عبارت دیگر نمره حداقل به کم اهمیت ترین خصیصه به عنوان مبنا برای محاسبه درجه های داده شده تخصیص می یابد سپس همه نسبت های تخصیص یافته به ارزش حداقل تقسیم می شود، یعنی w/wj که wj کمترین ارزش داده شده وw نمره jامین معیار در جدول است. نسبت مذکور، درجه اهمیت نسبی از بدترین سطح به بهترین سطح را بیان می کند و امتیاز 100 به مهمترین معیار تخصیص می یابد (یعنی نزدیک به مناطق مسکونی ) سپس برای معیار درجه بندی ثانویه، یک نمره نسبی در ارتباط با اهمیت آن نسبت به مهمترین معیارها اختصاص می یابد و در مرحله بعد نسبت هر امتیاز داده شده به معیارها، بر کم اهمیت ترین معیار محاسبه می شود و به همین ترتیب این وزن ها با تقسیم بر مجموع وزن های اصلی همسان شده و مجموع آنها برابر 1 خواهد بود. لازم به ذکر است که وزن های داده شده بر معیارها بر اساس نظریات کارشناسان پارک ها و فضای سبز صورت گرفته است. نقشه شماره(6) وزن نهایی لایه های اطلاعاتی را بر حسب وزن دهی درجه بندی یا نسبتی نشان داده است.

طبقه بندی زمین های شهری بر اساس میزان تناسب آنها برای ایجاد فضای سبز
– زمین های با درجه تناسب خیلی خوب
این نوع مکانها در نزدیکی به مراکز مسکونی، آموزشی، فرهنگی و تجهیزات شهری هستند و از کاربری های ناسازگار و از شعاع عملکرد پارک های موجود، فاصله دارند و همچنین مالکیت این نوع زمین ها بیشتر دولتی می باشد و بنابراین در صورت تغییر کاربری مشکلات زیادی بوجود نخواهدآمد( مانند زمین های اطراف فرمانداری مرند، پشت شهرداری، زمین های اطراف امامزاده احمد و شهرک ولیعصر).
-زمین های با درجه تناسب خوب
این نوع زمین ها در داخل محدوده شهر قرار دارند و نزدیک به مراکز آموزشی، مسکونی، فرهنگی، شبکه های ارتباطی و تاسیسات و تجهیزات شهری هستند، همچنین از شعاع عملکرد پارک های موجود فاصله دارند. این محدوده ها نسبت به قسمت پرتراکم شهر مرند( تقاطع میدان امام و شبکه های ارتباطی متصل به آن) از تراکم متوسطی برخوردار است و بسیاری از مراکز دولتی مانند( مراکز آموزشی، نظامی، اداری و;) در این محدوده قرار دارند. بنابراین با تغییر کاربری آنها و تبدیل به فضای سبز از نظر مالکیت، زمین های موجود مشکلات کمتری به وجود خواهد آمد (مانند بلوار باکری، بلوار شهید کسایی و بلوار عدالت).

-زمین های با درجه تناسب متوسط
به دلایل زیر این نوع زمین ها برای ایجاد فضای سبز پیشنهاد نمی شوند :
1- بخشی از این زمین ها در نواحی پرساخت و ساز و مرکز شهر هستند، تغییر کاربری آنها از کاربری های موجود به فضای سبز مشکل است، چون از نظر مالکیت این نوع زمین ها مالکین خصوصی دارند (همانند: خیابان طالقانی، خیابان امام، خیابان جلفا، هفت تیر شرقی، غربی و خیابان های همجوارآنها).
2- نوع دیگر از این زمین ها در حاشیه شهر که جمعیت بسیار کم دارند و از مراکز آموزشی، فرهنگی، مسکونی، شبکه ارتباطی فاصله دارند (همانند: محلات انتهای خیابان جلفا، طالقانی، شهرک ولیعصرو بعثت و;).

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله هزینه یابی هدف در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله هزینه یابی هدف در pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله هزینه یابی هدف در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله هزینه یابی هدف در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله هزینه یابی هدف در pdf :

هزینه یابی هدف

چکیده
تحولات سریع در صنایع تولیدی جهان ، شامل رقابت سنگین در بازارهای جهانی ، نوآوری های تکنولوژی و پیشرفت سیستمهای کامپیوتری بوده است . این تحولات موجب شده است که شرکتهایی که توان هم آهنگ کردن عملیات خود را با شرایط جدید داشته اند بصورت شرکتهای موفق جهانی درآیند و شرکتهایی که چنین توانی را نداشته اند از بازار رقابت خارج شوند . در شرایط جدید، حسابداری مدیریت نیز ناچار از ابداع و بکار گیری روشها و سیستمهایی بوده اند که جوابگوی نیازهای روز شرکت باشد یکی از این روشهای جدید ، رو بکار گیری بها یابی ( هزینه یابی) هدف می باشد که مزایای چشمگیری را در شرکتهای ژاپنی داشته هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمان را همزمان قادر به یافتن سه بعد ، کیفیت ، هزینه وزمان می کند .
همچنین شرکتها و تولید کنندگان ضمن حفظ کیفیت محصولات خود توجه ویژه ای به سود در کاهش قیمت های محصولات خود دارند هزینه یابی هدف رویکردی است که به کاهش هزینه های محصول در طی تمامی مراحل چرخه حیات می پردازد و در عین حال نیاز های مشتری را نیز پاسخ می دهد . بهایابی ( هزینه یابی) هدف رویکردی است برای رسیدن به بهای محصول/ خدمت در شرایطی که قیمت بر اساس رقابت تعیین می گردد و سود مورد انتظار از پیش مشخص و تعیین شده است. این بهایابی به طور عمده برای محصولات جدید کاربرد دارد و در صورتی از آن برای محصولات موجود استفاده می شود که این محصولات یا مراحل تولید آ

نها از نو طراحی شود.هدف اصلی بهایابی هدف کاهش هزینه ها را در مراحل قبل از تولید و با متمرکز کردن تلاش تمامی دوایر مربوط به یک شرکت و ایجاد انگیزه در تمام کارکنان شرکت برای رسیدن به هدف سود در فرایند توسعه محصولات جدید را دنبال می کند. بر مبنای این سیستم با حذف مراحل پر هزینه و وقت گیر در مرحله طراحی م

حصول ،زمان لازم برای ورود محصول به بازار را کاهش می دهد.در هزینه یابی بر مبنای هدف کلیه هزینه های مربوط به چرخه حیات محصول مورد توجه قرار می گیرد.

واژه های کلیدی: حسابداری مدیریت ، بهایابی ( هزینه یابی) هدف ، چرخه عمر محصول ، زنجیره ارزش

مقدمه
شرکتها وکارخانجات به دلیل افزایش رقابت در دهه های اخیر در راستای افزودن بر مزایای محصولات خود تلاشهای چشمگیری نموده اند .برای بسیاری از شرکتهای ژاپنی از جمله کارخانه تویوتا با تولید محصولات با کیفیت بالاتر وهزینه کمتر توانسته در زمینه جلب مشتری به موفقیت های بزرگ دست یابند .یک برنامه ریزی مناسب می تواند باعث توسعه محصولات از طریق طراحی پروژه ها ومحصولات وخدمات با کیفیت بهتر بدون افزایش قیمت شود (روی وهمکاران ،2004) .طبق نظریه کوپر وسلاگ مولدر(1997)راهکار مناسب “مدیریت هزینه ” است نه “کاهش هزینه “،زیرا کاهش هزینه توام با کاهش کیفیت وکاستن کارکردهای محصول است در حالی که هدف اصلی ،کارایی مناسب با کیفیت بهتر وهزینه کمتر می باشد .هزینه یابی هدف به عنوان ابزاری مهم واساسی در کم کردن هزینه ها ورقابتی شدن بازار در دهه گذشته محسوب می گردد .(الرام 2002 ) .ورتی(1991) هزینه یابی هدف را “اسلحه هوشمند وسر ی ژاپنی ها ” لقب داد .ریشه های ظهور وبروز هزینه یابی بر مبنای هدف را می توان در سالهای پس از جنگ جهانی دوم ،جستجو کرد .زمانی که به دلیل کمبود شدید مواد اولیه ،تولید کنندگان وکارخانه های آمریکایی تلاش سازمان یافته ای را انجام می دادند تا بتوانند محصولاتی را با

قیمت پایین عرضه کنند .این تلاشها بعد ها مهندسی ارزش نام گرفت (الرام 2002).هزینه یابی هدف ،یک برنامه ریزی بلند مدت برای مدیریت سودآوری واحد تجاری است که در آن مشتری وقیمت ،تعیین کننده ومحوری می باشند .هزینه یابی بر مبنای هدف یک نوآوری در سیستمهای حسابداری مدیریت ژاپنی است وبر اساس درک عمومی حاصل شده است .هدف ژاپنی ها از ارائه این مدل انتخاب طرح وساخت محصولات کاملا اقتصادی بود

(تولید محصولاتی با حداقل هزینه وحداکثر کشش ).
تعاریف هزینه یابی هدف (Target Costing )
هزینه یابی هدف یک مقوله استراتژیک در مدیریت هزینه است که بحث اصلی آن برآورد هزینه برای محصول یا خدمت می باشد که براساس آن پس از فروش محصول یا ارائه خدمات شرکت به درآمد بر مبنای هدف (درآمد مطلوب )دست می یابد .یک روش بهبود یا در حقیقت یک فرایند سیستماتیک است که در آن مدیریت هزینه یا برنامه ریزی سود توصیف می شود .در این روش ابتدا قیمت هدف (قیمت بازار)که عبارت از پیش بینی قیمت برای یک محصول یا خدمت خاص است ومشتری مایل وقادر به پرداخت آن است از طریق بررسی بازار تعیین می شود پس از آن سود هدف مشخس می شود.
روش سنتی : هزینه های چرخ کامل عمر محصول + س

ود= قیمت
روش TC : قیمت هدف – سود هدف = قیمت تمام شده هدف
بعد از تعیین قیمت تمام شده هدف این قیمت به اجزاء مختلف تجزیه می شود که شامل مواد،دستمزد وسربار میشود .

هزینه یابی هدف یک رویکرد ساختار یافته ومنظم برای تعیین هزینه های تولید می باشد .که در آن یک محصول باید با سطح مشخصی از کیفیت وکارکرد وبا قیمت فروش پیش بینی شده به منظور ایجاد یک سطح از سودآوری تولید شود .هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمان را همزمان قادر به یافتن سه بعد ،کیفیت ،هزینه وزمان می کند .وهزینه ها را قبل از وقوع کنترل می کند .همچنین هزینه یابی هدف فرهنگی را مقدور می دارد که به مشتری ارزش می دهد وهمه فعالیتها ی هزینه یابی هدف را نیازهای مشتریان هدایت می کند .هزینه یابی هدف رویکردی است برای رسیدن به بهای محصول /خدمت در شرایطی که قیمت فروش بر اساس رقابت تعیین می گردد وسود مورد انتظار از پیش مشخص وتعیین شده است . لذا باید هزینه ها وبهای تمام شده را به سطحی رساند که با فرض قیمت از پیش تعیین شده فروش وحداقل سود انتظاری ،هزینه ها از سطح ومیزان پیش بینی شده فزونی نباید .آنچه کار مدیریت بنگاه را در این معامله دشوارتر می سازد .این است که کاهش وکنترل هزینه ها باید با حفظ وحتی گاهی ارتقاء کیفیت نیز همراه باشد .به همین لحاظ می گویند که هزینه یابی هدف بخشی از فرایند مدیریت جامعه برای بقاء سازمان در محیط رقابت فزاینده است .در حال حاضر هزینه یابی هدف را می توان به عنوان فرایند سیستماتیک مدیریت هزینه وبرنامه ریزی سود توصیف کرد که کاهش هزینه ها با متمرکز کردن تلاش تمامی دوایر مربوط به یک شرکت مانند بازار یابی ،مهندسی ،تولید وحسابداری انجام می دهد وفرایند کاهش هزینه در مراحل قبل از تولید انجام می شود .
– تعریف کوپر (1992) : هزینه یابی هدف به دنبال شناسایی هزینه های تولید یک محصول تا زمانی است که محصول مورد نظر به قیمت تعیین شده به فروش رفته و سود دلخواه مدیریت را محقق نماید .
– تعریف کاتو(1994):هزینه یابی هدف یک روش محاسبه و تعیین بهای تمام شده محصول نیست بلکه یک برنامه جامع کاهش هزینه است که حتی پیش از ابتدایی ترین مرحله تولید آغازمیشود.
– تعریف گسترده ای ازYoshi kawa ،که شامل فرایند تعیین و دستیابی است:
– فرایند تعیین هزینه هدف برای محصولات در مراحل اول

یه فرایند توسعه محصول جدید (NPD ) وکمک به دستیابی به هزینه هدف در طول فرایند PD N ،از طریق تامین وتهیه اطلاعات هزینه یابی هدف به منظو محصول از زمانی که فرایند آغاز می شود وبطور کلی هزینه یابی هدف رویکردی است .که به کاهش هزینه های یک محصول در طی تمامی مراحل چرخه حیات می پردازد ودر عین حال نیازهای مشتری را نیز پاسخ می دهد .
در تمامی تعاریف به نکات مشترکی اشاره شده است ؛
• اهمیت قیمت وسود هدف ،پیش از تعیین ومحاسبه بهای تمام شده
• هدف گذاری هزینه ها وکاهش آنها در طی چرخه حیات محصول
• همکاری واحدهای مختلف از قبیل بازاریابی ،مهندسی ،تولید ، کیفیت وحسابداری
مفهوم هزینه یابی بر مبنای هدف
هزینه یابی هدف مربوط به استراتژی رقابتی سازمان وچرخه تولید محصول است .استراتژی رقابتی هدفهای درازمدتی را که سازمان باید به منظور برآورده کردن تقاضای بازار وبقای سودآوری خود پی بگیرد تعیین می کند وشرایطی را فراهم می آورد که سازمان با استفاده از آن به اهدافش دست یابد . بنابراین هزینه یابی هدف به وسیله متغیرهای استراتژی چون تمایلات بازار ،نیاز مشتریان ،پیشرفت فناوری والزامات کیفیت ،می تواند محصولی را که از نظر قیمت ،کیفیت وزمان مورد انتظار ،تقاضای مشتری را برآورده سازد ،شناسایی کند .هز

ینه یابی هدف بطور عمده برای محصولات جدید کاربرد دارد ودر صورتی از آن برای محصولات موجود استفاده می شود که این محصولات یامراحل تولید آنها از نو طراحی شود .
شکل 1 مفهوم هزینه یابی هدف را که تعاملی از دو

مفهوم استراتژی رقابتی وچرخه تولید محصول جدید است نشان می دهد وبیان می کند که استراتژی رقابتی ،در نتیجه تحقیق بر روی نظرات مشتریان ورقبا تدوین می شود .
شکل 1 – مفهوم سازمانی هزینه یابی هدف

اهداف هزینه یابی هدف
هزینه یابی هدف کاهش هزینه ها را در مرحله قبل از تولید وبا متمرکز کردن تلاش تمامی دوایر مربوط به یک شرکت وایجاد انگیزه در تمام کارکنان شرکت برای رسیدن به هدف سود در فرایند توسعه محصولات جدید را به عنوان هدفهای اصلی دنبال می کند .حسابداری صنعتی ومدیریت هزینه با بکارگیری هزینه یابی هدف که مستلزم : (1) تصمیم گیری در خصوص اینکه چه محصولی در نظر است فروخته شود .(2) تعیین قیمت فروش

که رقابت موجود اجازه می دهد .(3)مدیریت هزینه ها به منظور تحصیل سود مورد انتظار است ،با دایره فروش وبازاریابی ودایره مهندسی ،همکاری نزدیک دارند .منظور از هزینه یابی بر مبنای هدف ،کاهش هزینه وگزینش تدبیرهای مناسب برای مدیریت موثر هزینه ها در مراحل تحقیق ،توسعه وطراحی (مراحل قبل از تولید )است .زیرا از آنجایی ک

ه فرایندها وروشهای تولید نوع تجهیزات ونوع محصول قبلا” در مرحل برنامه ریزی مشخص وتثبیت شده است .لذا تلاشهایی که برای کاهش هزینه ها در مرحله تولید می شود اثر محدود دارد .هزینه یابی هدف یک مهندسی معکوس است که در ابتدا مراحل طراحی محصول ،نتایج احتمالی را با تحقیقات بازار پیش بینی کرده وسعی دارد محصولی با بهای تمام شده مشخص که هم تامین کننده سود مورد نظر مدیریت وهم تامین کننده نیازهای مشتری (از لحاظ قیمت ،کیفیت وکارکرد )باشد ارائه کند .
6اصل عمده در هزینه یابی هدف
1- هزینه یابی قیمت بازار 2- مشتری مداری 3- همکاری سیستمی 4- تمرکز برفرآیند طراحی 5-هزینه یابی چرخه عمر محصول 6 – مشارکت زنجیره ارزش
1- هزینه یابی قیمت بازار
گام اول در تعیین هزینه هدف یک محصول ،تعیین قیمت فروش وحاشیه سود مورد نظر شرکت برای یک محصول است .(بطور کلی هر هزینه یابی بر مبنای

هدف برای بدست آوردن هدفهای هزینه ،حاشیه سود مورد دلخواه از قیمت بازار سازمان یافته آن محصول کسر می گردد این اصل را می توان به صورت معادله ریاضی درآورد :
p-=c

C بیانگر هزینه های هدف
P بیانگر قیمت بازار سازمان یافته وبطور کامل رقابتی
نشان دهنده سوده هدف است .
2- مشتری مداری
در تمام فرایند تولید همواره باید نظریات مشتری مورد توجه وآگاهی قرار گیرد وخواسته ها ونیازای مشتریان هم چون کیفیت ،قیمت وزمان همزمان در محصول وتصمیمات ساخت وتجزیه وتحلیل هزینه ها اعمال گردد .هزینه هدف را نمی توان با زیر پا گذاشتن ویژگی های مورد نظر مشتری ،تضعیف کارکرد در مورد اعتبار یک محصول وبا معوق گذاشتن معرفی کالا به بازار بدست آورد .کیفیت محصول وبهبود کارکرد تنها در صورتی امکان پذیر است که :
الف- محصولات، انتظارات مشتری را برآوردسازد .
ب – مشتریان حاضر باشند بابت آن محصول ،پولی بپردازند

.
ج- سهم بازار یا حجم فروش افزایش یابد .
3 – همکاری سیستمی (عملکرد متقابل واحدها )
در هزینه یابی برمبنای هدف گروهای زیادی متشکل از تیم تولید شامل مهندسین صنایع ،طراحان ،مهندسین خط تولید ،واحد فروش ،بازاریابی ،تدارکات ،ح

سابداری بهای تمام شده ،وواحد خدمات وپشتیبانی تشکیل می گردد .در این سیستم علاوه بر افراد درون سازمانی که از آنها نام برده شد ،از اشخاص برون سازمانی همچون قطعه سازان ،فروشندگان ، توزیع کنندگان ،نمایندگیهای فروش ،واحدهای خدماتی پس از فروش ،ارائه دهندگان مواد اولیه نیز استفاده می کنند ، این تقابل گروها با یکدیگر می تواند زمان عرضه محصول را کاهش دهد ونیز از هزینه های بیهوده صرف نظر نمایند .از تضاد وبرخورد عقاید اعضای گروه است که هزینه ها کاهش ،کیفیت بالا ،زمان ارائه کالا به بازار کمتر واز نظرات وعقیده های هر گروه آگاه شده ،وسرانجام کالایی با قیمت مناسب به دست مشتری می رسد .
4- تمرکز بر فرآیند طراحی
هزینه یابی بر مبنای هدف با حذف مراحل پر هزینه ووقت گیر در مرحله طراحی محصول ،زمان لازم برای ورود محصول به بازار را کاهش می دهد در این سیستم هزینه ها قبل از وقوع مورد نظارت وکنترل قرار می گیرند .در حالی که در روشهای سنتی تمرکز مدیریت به منظور کاهش هزینه ها بر صرفه های ناشی از مقیاس ،کاهش ضایعات وبهبود بازده می باشد .
4 اصل فرعی بر این دیدگاه تاثیر می گذارند که عبارتند از :
در سیستمهای هزینه یابی هدف هزینه ها قبل از وقوع مورد نظارت وکنترل قرار می گیرند فرآیند هزینه یابی هدف ومرحله طراحی تمرکز دارد وبه نظر می رسد در اثر طراحی کل هزینه ها – از مرحله تحقیقات وتوسعه گرفته تا نقطه ای که محصول در خط تولید قرار می گیرد- کاهش هزینه طی چرخه کامل زندگی یک محصول امکان پذیر است تمامی تصمیمات مهندسان از صافی ارزیابی مربوط به ارزش نسبی مشتری می گذرند و پس از آن در طرح تولید منظور میشوند .سیستمهای هزینه یابی هدف موجب می شود وظائف مشترک کلیه بخشهای شرکت در زمان طراحی مورد تحلیل وآزمون قرار گیرد .در نتیجه تغییرات مهندسی در م

راحل تولید قبل از رسیدن محصول به مرحله نهایی صورت می گیرد .در سیستم هزینه یابی هدف مهندسی همزمان محصولات ومراحل تولید (به جای مهندسی ترتیبی ) باعث کاهش دوره زمانی تولید می شود .زیرا امکان حل مشکل را قبل ازشروع تولید فراهم می آورد .
5- هزینه یابی چرخه عمر محصول
دوره عمر محصول عبارت است از : فاصله زمانی بین طراحی تا عرضه محصول جدید به بازار وتوقف تولید آن به دلیل نبود تقاضای کافی برای آن در بازار .بنابراین تما فعالیتهای لازم از طراحی محصول وخرید مواد اولیه برای ساخت آن تا تحویل محصول ساخته شده وارائه خدمات پس از فروش را در بر می گیرد .در هزینه یابی بر مبنای هدف کلیه هزینه های مربوط به چرخه حیات محصول همچون قیمت خرید هزینه های عملیاتی ،هزینه های تعمیرات ونگهداری ،هزینه توزیع مورد توجه قرار می گیرد وهدف ،حداقل کردن هزینه های چرخه محصول تا مصرف کننده است .هزینه های فرایند تولید در 3 مرحله هستند .
هزینه های مراحل قبل از ساخت : هزینه های R&D ،طراحی ،الگوسازی ،ماکت وآزمون وایجاد کیفیت در محصولات

هزینه های مراحل ساخت : هزینه های مستقیم وغیر مستقیم تولید
هزینه های مراحل بعد از ساخت : هزینه های فروش ،بازاریابی ،توزیع ،بسته بندی ،حمل نمونه های رایگان ،تبلیغات ، خدمات پس از فروش وگارانتی

مدیریت هزینه تنها بر هزینه های در حال ساخت تاکید داشته در حالی که هزینه های مراحل قبل وبعد از ساخت را باید بخش مهمی از چرخه حیات محصول دانست .
6- مشارکت زنجیره ارزش
مهندسی ارزش عبارتست از آزمون منظم عوامل موثر بر بهای تمام شده محصولات با هدف ایجاد یک مهندسی برای رسیدن به اهداف مشخص در یک سطح استانداردی در کیفیت وقابل اتکا بر اساس بهای تمام شده قابل قبول در اقتصاد جهانی .هدف برنامه های مهندسی ارزش حداقل نمودن هزینه محصولات جدید نمی باشد .بلکه دستیابی به یک سطح معینی از کاهش هزینه می باشد .به عبارت دیگر هدف مهندسی ارزش ،افزای

ش ارزش محصولات تولیدی شرکت می باشد .هدف نهایی هر موسسه ایجاد ارزش برای مشتریان است .یک موسسه زمانی سود آور خواهد بود که ارزش ایجاد شده اش بیشتر از هزینه تولیدات وارائه خدماتش باشد .تمامی عناصر زنجیره ارزش از قبیل تامین کنندگان قطعات ،فروشندگان، توزیع کنندگان وارائه کنندگان خدمات در هزینه یابی هدف قرار دارند .هزینه یابی هدف ،کاهش هزینه ها را

از طریق ایجاد رابطه همکاری با اعضای خارج سازمان در سراسر زنجیره ارزش انجام می دهد .
ارتباط بین هزینه یابی هدف وعوامل موثر بر هزینه یابی هدف در رابطه با بهبود محصول وکسب سود مورد انتظار .
1- مشتری مداری با هزینه یابی هدف رابطه مست– چگونگی طراحی محصول در کاهش هزینه های مرتبط با محصول در هزینه یابی هدف تاثیر مستقیم دارد .
4- مهندسی ارزش وکایزن با هزینه هدف دست یافتنی رابطه مستقیم دارد . 5- چرخه محصول با هدف گذاری هزینه ارتباط مستقیم دارد .
فرایند TC (target costing )
در ادبیات مربوط به هزینه یابی هدف ،نظامهای متفاوتی بیان شده است .اما به نظر می رسد فرایندی که کوپر انتخاب کرده قابل فهم تر باشد .بر اساس نظرایشان فرایند هزینه یابی بر مبنای هدف دارای سه سطح می باشد که شامل :
الف- هزینه یابی در سطح محرک بازار :
شامل تعیین قیمت فروش هدف ،حاشیه سود هدف وبهای تمام شده (هزینه ) مجاز برای محصول جدید است .
ب- هزینه یابی در سطح محصول :
در این مرحله ،بهای تمام شده هدف قابل دست یابی درسطح محصول تعیین می شود .
ج- هزینه یابی در سطح اجزا (قطعات):

در این سطح، هزینه هدف محصول به سطح قطعات به منظور تعیین قیمت خرید آنها سرشکن می شود .

الف) هزینه یابی محرک بازار :
هزینه یابی بر مبنای هدف با هزینه های محرک بازار شروع می شود .هدف از هزینه یابی محرک بازار تشخیص هزینه مجاز محصولات آتی شرکت است .هزینه مجاز ،هزینه ای است که در صورت شناخت محصول با آن هزینه می توان به حاشیه سود مورد انتظار با قیمت

هدف دست یافت .بخش هزینه یابی محرک بازار در فرایند هزینه یابی هدف بر گرایشات وتمایلات وتقاضا ها ونیازهای مشتریان متمرکز است .همچنین از هزینه های مجاز برای انتقال فشار های رقابتی بازار به طراحان محصول وتامین کنندگان قطعات استفاده می شود .
ب)هزینه یابی در سطح محصول :
این سطح بر نوآوری وخلاقیت طراحان محصول تمرکز دارد که با یافتن روشهای طراحی ،رضایت مشتریان را با هزینه های مجاز تامین کند .به این منظور ازفنون مهندسی ا

رزش استفاده می شود .
هزینه یابی در سطح محصول در 3گام تقسیم بندی میشود :
1- تعیین هزینه هدف محصول 2 – تنظیم هزینه یابی بر مبنای هدف از راه نمایش پیشرفت کار 3 – استفاده از مهندسی ارزش
تعیین هزینه هدف محصول : در این مرحله بر اساس هزینه های جاری ،بهای تمام شده محصول جدید پیش بینی میشود پس از آن ،باید شکاف موجود بین هزینه مجاز وهزینه هدف را با استفاده از تکنیک مهندسی ارزش از بین برد .
هزینه هدف محصول = هزینه جاری – اهداف کاهش هزینه هدف
درجه کاهش هزینه برای دستیابی به هزینه مجاز را “هدف کاهش هزینه ” گفته میشود .
هزینه های مجاز – هزینه جاری = کاهش هزینه مورد نیاز
از آنجا که هزینه مجاز بر مبنای شرایط خارجی تعیین میشود ،توانایی های داخلی شرکت را در نظر نمی گیرد .لذا این خطر وجود دارد هزینه مجاز قابل دستیابی نباشد .برای حفظ مقررات ونظام هزینه یابی هدف ،موسسه باید بخش اهداف کاهش هزینه قابل دستیابی وغیر قابل دستیابی را مشخص سازد
ج- هزینه یابی بر مبنای هدف در سطح اجزا(قطعات) :
پس از تکمیل هزینه یابی هدف سطح محصول ،مرحله سوم ،یعنی هزینه یابی سطح قطعات شروع میشود که هزینه هدف ،سطح محصول را به سطح قطعات منتقل می کند .هزینه های هدف سطح قطعات مشخص می کنند که شرکت آمادگی دارد چه مبلغی را برای خرید قطعات مورد نیاز محصول خود بپردازد .
در این فرایند درون سازمانی برای رسیدن به هدف یا بازکردن مجراهای ارتبا

طی جدید در بین تامین کنندگان قطعات ،مشتریان وطراحان محصول استفاده میشود .تنها بعد از اجرای موفقیت آمیز این مراحل است که مدیریت شرکت جهت عزم همگانی کارکنان برای حصول به قیمت تمام شده هدف ،سرلوحه اصلی امور شرکت را تصویب ودر عین حال آنرا بطور پیوسته مورد تجدید نظر قرار می دهد .

هزینه یابی هدف در مقایسه با روش سنتی مدیریت هزینه
رویکرد سنتی : بهای تمام شده بعلاوه در صدی از سود برای بدست آوردن قیمت بازار واگر بازار این قیمت را نپذیرفت شرکت دریافتن راههایی برای کاهش هزینه تلاش می کند ..رویکرد سنتی از نگرش سیستم بسته سرچشمه می گیرد این نگرش عمل متقابل بین سازمان ومحیط آن وبررسی بسیاری از متغیرها را در شرح رفتار سیستم نادیده می گیرد .وبعد از مشاهده نتایج واقعی نسبت به اصلاح فعالیتها اقدام می کند .
در صورتی که هزینه یابی هدف با قیمت بازار وحاشیه سود برنامه ریزی شده با برقراری هزینه های مجازمحصول شروع میشود وطراحی مراحل عملیات وتولید پس از آنکه هزینه محصول تا میزان هزینه مجاز کاهش یافت آغاز می شود (جدول شماره 1)
جدول شماره(1) مقایسه دو رویکرد مدیریت هزینه س

نتی وهزینه یابی هدف
ردیف بهای تمام شده+ درصدی سود هزینه یابی هدف
1 قیمت بازار به عنوان بخشی از برنامه ریزی بهای تمام شده در نظر گرفته نمی شود . قیمت بازار رقابتی در برنامه ریزی بهای تمام شده در نظر گرفته می شود .
2 هزینه ها ،قیمت را مشخص می کند . قیمت ،هزینه

ها را مشخصمی کند .
3 به منظور کاهش هزینه ها ،به ضایعات وعدم کارایی وسربار تولید توجه می شود . طراحی ،عامل با اهمیتی در کاهش هزینه هاست وهزینه ها قبل از وقوع مورد نظارت وکنترل قرار می گیرد .
4 مشتری در کاهش هزینه دخالتی ندارد ،وبه نیازها وسطح رضایت مشتری توجه نمی شود . داده های مشتریان به عنوان راهنمایی برای کاهش هزینه هاست .
5 تامین کنندگان قطعاات ومواد اولیه بعد از طراحی محصول درگیر میشوند . تامین کنندگان قطعات ومواد اولیه زودتر از اتمام طراحی درگیر میشوند .
6 دربرنامه ریزی بهای تمام شده از زنجیره ارزش استفاده نمی شودویا کمتر استفاده میشود . دربرنامه ریزی بهای تمام شده از زنجیره ارزش استفاده میشود

مقایسه مبانی نظری رویکردهای مدیریت هزینه
تفاوت موجود بین رویکردهای هزینه یابی هدف وهزینه یابی سنتی در برنامه ریزی سود وهزینه ،منعکس کننده اختلاف در مبانی نظری هریک از آنهاست .این مبانی در تئوری سیستمها ریشه دارد که ناشی ازطرز تفکر در مورد مدیریت وکنترل است .ر

 

ویکرد سنتی بهای تمام شده بعلاوه درصدی سود از نگرش سیستم بسته سرچشمه میگیرد .این نگرش عمل متقابل بین سازمان ومحیط آن وبررسی بسیاری از متغیرها را در شرح رفتار سیستم نادیده می انگارد.وبعد از مشاهده نتایج واقعی نسبت به اصلاح فعالیتهای اقدام می کند که طی آن برای تطبیق استانداردهای از پیش تعیین شده تلاش میشود .در مقابل سیستم هزینه یابی هدف یک سیستم باز است .این رویکرد اهمیت سازگاری سازمان با محیط خود رامورد توجه قرار می دهد .در شرح رفتار سیستم ،مجموعه پیچیده ای از تاثیرات متقابل در نظر گرفته می شود .فعالیتهای اصلاحی قبل از وقوع نتایج واقعی صورت می گیرد .درجدول شماره (2)چهار تفاوت عمده بین هزینه یابی هدف ومدیریت سنتی هزینه خلاصه شده است .
جدول شماره (2)- مقایسه مبانی نظری رویکردهای مدیریت هزینه
مفهوم تئوری سیستمها مدیریت سنتی هزینه (سیستمهای بسته ) هزینه یابی هدف (سیستمهای باز )
در ارتباط بامحیط بیرونی محیط بیرونی را نادیده می گیرد .این سیستم به معیارهای داخلی کارایی توجه دارد در تاثیر متقابل با محیط بیرونی برای پاسخ گویی به نیازهای مشتریان وشرایط رقابتی است .
تعداد متغیرهایی که مورد توجه قرار می گیرد عملکرد متقابل یا اثر بیرونی را بر سیستم هزینه مورد توجه قرار نمی دهد . بسیاری از ارتباطات پیچیده بین عملکردها و سرتاسر زنجیره ارزش را در نظر می گیرد .
شکل مقررات بعد از اینکه هزینه تحقق یافت ،از طریق اطلاعات مربوط به انحرافات ،اصلاح اشتباه انجام می شود . قبل از اینکه هزینه ای تحقق یابد بوسیله پیش بینی وطراحی ،از طریق پیش بینی محصول قبل از تولید ،اصلاحات انجام میشود .
هدف اعمال مقررات یا کنترل حفظ میزان هزینه ها در محدوده

ای که توسط استانداردها یا بودجه مشخص شده است . اصلاح (بهبود)هزینه هم برای مشتری وهم برای تولید کننده در طی عمر محصول تداوم دارد .

مقایسه هزینه یابی هدف وهزینه یابی مبتنی بر فعالیت
با وجود آنکه مدیریت مبتنی بر فعالیت نسبت به مدیریت سنتی برتراست اما چهارچوبی کافی برای مدیریت هزینه نمی باشد چرا که هیچ تضمینی وجود ندارد ک

ه ارزش یک فعالیت ایجادشده بوسیله تلاش مدیریت مبتنی بر فعالیت ،نیازهای واقعی مشتریان را منعکس سازدوبه افزایش رضایت مشتریان منجر شود .
اطلاعات حاصله از مدیریت مبتنی بر فعالیت ،در کوتاه مدت مدیران را در بالابردن کارایی واثر بخشی فعالیتهای موجود یاری می دهد ولی آنها را در یافتن فرصتهای جدید برای ایجاد ارزش برای مشتریان کمک نمیکند .به این دلیل مدیریت مبتنی بر فعالیت ممکن است مدیران را به کاهش سودآوری و تهدید بقا در بلند مدت سوق دهد .
مزایای هزینه یابی هدف
هزینه یابی بر مبنای هدف ازکارسازترین روشهای مدیریت هزینه است ،زیرا با سایر استراتژی های مدیریت که امروزه در بازارهای رقابتی ومخصوصا” بازار تجارت آزاد جهانی برای محصولات با چرخه عملیاتی کوتاه مدت بکار گرفته میشود مقایسه پذیر است .محاسبه هزینه بر مبنای هدف ،این امکان را فراهم میآورد که شرکتها هدف کاهش هزینه را در قالب عملی بیان کنداین کار ابزار نیرومندی برای مدیران فراهم می آورد ، زیرا حسابداری مدیریت ازاین راه ،با محصول رابطه بسیار نزدیکی پیدا می کند ودرک اطلاعات تهیه شده بوسیله سیستم حسابداری مدیریت نیز برای کارکنان آسان میشود .هزینه یابی هدف یک ابزار راهبردی قوی است که سازمانها را همزمان قادربه یافتن 3 بعد کیفیت ،هزینه وزمان می کند وهزینه ها را قبل از وقوع کنترل می کند .همچنین هزینه یابی هدف ،فرهنگی را مقررمی کند که به مشتری ارزش دهد ،کارکردهای هم ارز را هماهنگ میسازد واطلاعات شفاف میکند .اگر در اجرا وحفظ یک سامانه هزینه یابی هدف موثر ،موفق باشیم علاوه بر موارد بالا ،قادر به انجام مواردی به شرح زیر خواهیم بود :
1- تعیین هزینه انتظاری تولید محصول یا ارائه خدمات ، 2- دستیابی به هزینه کاراتر ، 3- شناسایی نیازهای مشتریان ، 4- افزایش سودآوری در بلند مدت ، 5- تطابق فعالیتهای شرکت با نیازهای مشتریان ، 6- ورود به رقابت جهانی ، 7-آگاه ساختن اع

ضای کاری از اهداف هزینه واحساس تعهد آنها نسبت به نوآو.ری در محصول ، 8- استفاده از فرصتهای موجود در بازار 9- ایجاد انگیزه بر روحیه کار گروهی در سازمان 10- کاهش بهای خرید قطعات ومواد 11- بهبود مستمر(توان رقابت با رقبا) 12- بهبود طراحی وتوانایی مسئولیت خواهی و;;;

میزان استفاده از هزینه یابی بر مبنای هدف در شرکتهای مختلف جهان
هشتاد درصد از شرکتهای مونتاژ کار ژاپنی مبادرت به استفاده ازهزینه یابی برمبنای هدف کرده اند .در بین شرکتهای خودروساز،می توان به شرکتهای بزرگی چون تویوتا،کریسلر،فورد،نیسان،مرسدس بنزودی هاتسو،شرکت آلیموس در زمینه تولید دوربین های عکاسی وفیلمبرداری ،در صنایع الکترونیک شارپ ،پاناسونیک ومیتسوشیتا،ودر صنایع ساخت رایانه اپل، کامپک ،توشیبا واینتل اشاره کرد (ولفل 2000 )
با نگاهی به شرکتهایی که اقدام به استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای هدف کرده اند ،متوجه 2 نکته می شویم :
1- شرکتهایی که اقدام به استفاده از این روش کرده اند ،در محیطهای پرفشار ورقابتی بازار قرار گرفته اند .
2- شرکتهای استفاده کننده از این روش ،جزء شرکتهای برتر در رشته های صنعتی مربوط به خود هستند .
هزینه یابی بر مبنای هدف ،به طرز گسترده ای در شرکتهای ژاپنی مورد استفاده قرار گرفته .بطوریکه در سال 1992 میلادی ، 100 % شرکتهای خودروساز ،5/88 % شرکتهای صنایع الکتریکی و8/82 % شرکتهای تولید کننده ماشین آلات مبادرت به استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای هدف کردند (فیشر)

برخی شرکتهای بزرگی که در حال حاضر از هزینه یابی بر مبنای هدف استفاده می کنند،عبارتند از :
1- شرکتهای تویوتا 2- شرکت کریسلر 3- شرکت فورد 4- شرکت مرسدس بنز 5- شرکت جنرال موتورز 6- شرکت اینتل
7- شرکت نیسان 8- شرکت سونی 9- شرکت دای هاتسو
معایب هزینه یابی هدف
1- درخواست کار زیاد از کارکنان 2- خستگی کارکنان 3- توجه کافی به محرک درآمد نداشتن 4- آشفتگی بازار 5- وقت گیر
6- چرخه های توسعه طولانی 7- بسیار خطی وبروکراتی

ک 8- بسیار جزئی 9- تضادهای سازمانی 10- مغایرت

های فرهنگی و;
نتیجه گیری
با گسترش روزافزون مباحث مربوط به سازمان تجارت

جهانی وپیوستن تدریجی کشورهای مختلف به این سازمان ،لزوم توجه به تکنیکهای نوین مدیریت هزینه بیش از پیش احساس میشود ،درحال حاضر هزینه یابی هدف ،بطورگسترده در صنایع مختلف کشورهای جهان بکار گرفته م یشود .بمنظور اجرای موفق هزینه یابی هدف ،لازم است کلیه شرکتها وتولیدکنندگان صنایع مختلف ،ضمن حفظ کیفیت وکارکرد محصولات خود ،توجه ویژه ای به این مقوله سودمند در کاهش قیمتهای محصولات خود بنمایند .تا با رقابتی کردن محصولات خود ،سهم خود را در بازار افزایش وسودآوری خودرا افزای

ش دهند .هزینه یابی هدف ضمن حفظ منافع صاحبان صنایع باعث افزایش رضایتمندی مشتریان ورفاه اجتماعی می گردد واجرای موفقیت آمیز این نظام مستلزم رعایت موارد زیر می باشد :
1)توجه خاص مدیران ارشد وبه تبع آن سایر مدیران ومسئولان به اهمیت این مقوله 2) ایجاد فرهنگ کاهش هزینه در سطح شرکت وشرکتهای تابعه 3)مشتری مداری واقعی 4)هدایت تامین کنندگان مواد وقطعات با توجه به نظام هزینه یابی هدفمند .
5)سهیم نمودن کارکنان تمام سطوح در دستاوردهای شرکت .6)بکارگیری سیستمهای اطلاعاتی جامع ویکپارچه

منابع
اعتمادی ،حسین .(تابستان 1384)

،”عاملهای موثر بر لزوم استفاده از روش هزینه یابی بر مبنای هدف “،مجله علوم اجتماعی وانسانی ،شماره 43 .
انصاریان ،مهدی .(تابستان 1382) ،” استراتژی وحسابداری مدیریت ” ،فصلنامه حسابرس ،شماره 20
بلوریان تهرانی ،محمد .(تیرماه 1380)،”رقیب ورقابت دربازار”،مجله کارآفرین،شماره 7
ثقفی ،دکتر علی ودکتر رحیم ارباب اسماعیلی .(بهار 1383)،”بررسی اثرات اقتصادی پیوستن ایران به سازمان تجارت جهانی برروی صنعت خودرو با نگرش به روشهای حسابداری مدیریت در شرکت ایران خودرو “،نشریه مطالعات حسابداری ،شماره 5
ثقفی ،علی.؟(بهار 1375)،”مدیریت استراتژیک وایده های نوین حسابداری مدیریت “،حسابرس 6 (مجموعه مقالات )انتشارات سازمان حسابرسی .
حجازی- رضوان .(1382)،”مدیریت بر مبنای هدف”،مجله حسابداری دانشکده علوم اداری واقتصادی اصفهان ،سال پانزدهم ،شماره 29
حجازی ،رضوان وامیرالبدوی .(1384)،”هزینه یابی بر مبنای هدف ،سازمان مدیریت صنعتی “،تهران.
حقیقی پراپری ،محمد.”هزینه یابی بر مبنای ه

دف”،( www.bilan.ir ).
خوش طینت ،محسن واشرف جامعی .(مهروآبان 1381)،«هزینه یابی هدف ،شناخت ،کاربرد وضرورت بکارگیری آن ».نشریه حسابرس شماره 16،سال چهارم ،صص 51-45
دستگیر،محسن وجواد عرب یار محمدی .(بهار1384)،بررسی موانع بکارگیری هزینه های هدف در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران “،فصلنامه بررسی های حسابداری وحسابرسی،سال دوازدهم ،شماره 39

 

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله حسابداری منابع انسانی و ضرورت بکارگیری آن در سازمانها در p

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله حسابداری منابع انسانی و ضرورت بکارگیری آن در سازمانها در pdf دارای 13 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله حسابداری منابع انسانی و ضرورت بکارگیری آن در سازمانها در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله حسابداری منابع انسانی و ضرورت بکارگیری آن در سازمانها در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله حسابداری منابع انسانی و ضرورت بکارگیری آن در سازمانها در pdf :

حسابداری منابع انسانی و ضرورت بکارگیری آن در سازمانها

 

 

 

 

 

 

چکیده

حسابداری نیروی انسانی چالش شناخت، اندازه گیری و انتقال اطلاعات درباره نیروی انسانی بمنظور موثر ساختن مدیریت و تصمیم گیری های آن در داخل یک سازمان تعریف میشود.اگر دو شرکت را با شرایط یکسان از نظر سرمایه،تکنولوژی و حجم فعالیت

در نظر بگیریم علت سودآورتر بودن یکی نسبت به دیگری را به جرات میتوان نیروی انسانی آن شرکت دانست..هدف اصلی سیستم حسابداری  نیروی انسانی کمک به مدیریت در برنامه ریزی و کنترل موثر استفاده از منابع انسانی و به تبع ان استفاده موثر

و بهینه از تمام منابع سازمان است.از سوی دیگرنیز برخی اطلا

عات حسابداری نیروی انسانی را میتوان در صورتهای مالی برای سرمایه گذاران و سایر ذینفعان گزارش نمود.یکی از هدفهای عمده حسابداری نیروی انسانی توسعه ی روشهای معتبر و قابل اتکا برای اندازه گیری منابع انسانی یک سازمان است چرا که اخذ تصمیم در مورد استخدام،،پرورش وتخصیص منابع انسانی  و نیز ارزیابی  موثر مدیریت از این منابع نیازمند  معیارهای پولی و غیر پولی میباشد. شواهد تجربی نشان داده است که عدم ارزیابی منابع انسانی باعث نادیده گرفتن اثر تصمیمات مدیریت بر کارکنان میشودو مدیریت در ردیابی اثرات تصمیم گیری خود فقط به دنبال جنبه هایی از  فعالیت عملیاتی است که قابل اندازه گیری میباشد.در این مقاله با مطالعات کتابخانه ای ضرورت بکار گیری حسابداری منابع انسانی در سازمانها مورد بررسی قرار گرفته و نشان داده شده که با اندازه کیری عملکرد منابع انسانی از یک سو مدیریت نسبت به آن حساس شده و ازسوی دیگر این امرموقعیت شغلی و حقوق کارکنان را تحت تاثیر قرار داده و احتمال کوشش برای بهبود عملکرد انان را می افزایدونیز با توجه به فضای رقابتی سازمانها ،جهت کیفیت بخشیدن به تصمیمات مدیریت و رشد و تعالی سازمانها،امروزبیش از هر زمان دیگری نیاز به اندازه گیری و ارزیابی منابع انسانی احساس میشود

 

مقدمه

ازجمله مباحث جدید در دانش حسابداری نگرش نوین به منابع انسانها مطرح شده ونقش مدیران از فرماندهی وکنترل به مربیگری تغییر یافته ودو عنصر کارائی واثر

بخشی مورد توجه مدیران است .مشتری مداری وتوان افزایی کارکنان وتغییر در سبکهای رهبری در راستای این تحولات الزام آور شده وهم اکنون تنها به انسان توسعه یافته دانش محور،‍‍ وتوانا اندیشیده می شود .موضوع حسابداری مدیریت استفاده به

ینه ومطلوب از منابع است . ومنابع انسانی منبع حیاتی برای موفقیت  وبقای هر سازمانی به شمار می رود . انسانها رکن اساسی در موفقیت در تولید وخدمات ،‌بسیار بیشتر وموثرتر از تجهیزات ،‌تکنولوژی وپول هستند . امروز مدیران اطلاعات وسیعی از منابع عادی ومالی سازمانهای خود دارند اما در مورد منابع انسانی اطلاعات آنها کم ومحدود است .ومنابع انسانی سازمانها با تمام اهمیت آن به عنوان یک منبع اقتصادی که منافع آتی را برآورد می سازد ناشناخته مانده است وازجمله دارائیهایی نامرئی  به حساب می آید . بنابراین اگر مدیران بخواهند در کار خود موفق باشند باید بتوانند ارزش منابع انسانی را به درستی اندازه گیری کنند که برای نیل به این امر به حسابداری منابع انسانی روی آورده اند. به عبارت دیگر ورود حسابداری منابع انسانی در حوزه مدیریت سبب شده است که مدیران به اهمیت افرادی که در انجام واداره امور سازمانها نقش دارند آگاهی بیشتری یا بند.

تعریف حسابداری منابع انسانی

 

فرآیند شناسایی، تشخیص کمیت و کیفیت منابع انسانی ،تهیه آمار مناسب ،اندازه گیری وگزارشگری آن.اندازه گیری عبارت است ازمشخص نمودن ارزش

اقتصادی وتعیین میزان مالی منابع انسانی. گزارشگری عبارت است ازارائه اطلاعات مالی مناسب درباره منابع انسانی و انتقال این اطلاعات به گروههای ذینفع جهت تصمیم گیری. ‌به عبارت ساده تر یک مؤسسه صنعتی  یا بازرگانی باید از ارزش سرمایه گذاری در نیروی خود آگاه باشد.

همچنین بتواند نرخ بازگشت این سرمایه را نیز محاسبه کند وبداند آیا بازده سرمایه گذاری رضایت بخش است یا خیر

تاریخچه حسابداری منابع انسانی :

حسابداری منابع انسانی مولود نیازهای عصر خود ،‌رشد وگسترش دانش بشری ونیز نیازهای اطلاعاتی استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری است . تحقیقات دراین زمینه از سال 1960 آغاز شده وهمگام با مکتب مدیریت انسانی گسترش یافته است این مکتب انسان را به عنوان یکی از منابع با ارزش هر سازمان مورد توجه خاص قرار می دهد.

تعیین نقطه شروع حسابداری منابع انسانی به عنوان یک موضوع تحقیقی یا مطالعاتی مشکل است در سال 1976  مجله حسابداری فهرست سازمانها وجوامع مربوط به این مبحث را که یازده مورد از آنها مربوط به پایان نامه های منتشر نشده دوره دکتری بود ونیز اولین مرجع را که اساس کار دا بلین و لاتکا در سال 1930 بود منتشر کرد.

 

سالها 1971 تا 1976 را می توان دوره توجه هر چه بیشتر به حسابداری منابع انسانی دانست اما از سال 1976 تا 1980 تو جه به حسابداری منابع انسانی از طرف

محافل علمی وتجاری کاهش یافت .از سال 1980 به بعد علاقه مندی واقعی در برخی از مدیران اجرایی برای سنجش ارزش منابع انسانی برحسب واحد پول وهمچنین بوجود آمدن تفکر نوین درزمینه منابع انسانی در علم مدیریت پس از شناور شدن نرخ ارز وازمیان رفتن ارتباط سنتی طلا ودلارومطرح شدن ژاپنی ها در دنیای تجارت غرب به عنوان یکی از رقبای اصلی از جمله دلایل توجه مجدد به حسابداری منابع انسانی می باشد .

اهداف حسابداری منابع انسانی

  • ایجاد تفکر صحیح نسبت به دارائیهای انسانی به عنوان یک منبع با ارزش وشناسایی ارزش منابع انسانی واندازه گیری بهای تمام شده آن برای سازمان
  • ثبت ارزش اقتصادی منابع انسانی در دفاتر وگزارشات مالی
  • افزایش کارایی مدیریت با استفاده از حسابداری منابع انسانی بعنوان یک ابزار مدیریتی .
  • محاسبه سرمایه گذاری سازمان در منابع انسانی خود
  • برنامه ریزی وتصمیم گیری بهتر درباره کارکنان
  • تهیه اطلاعات سودمند برای اداره موثر وکار آمد نیروی انسانی توسط مدیریت واحد اقتصادی .

 

  • ایجاد نگرش استراتژیک وراهبردی در مورد منابع انسانی
  • شناسایی سود غیر عملیاتی وبهره وری ناشی از سرمایه گذاری درمنابع انسانی
  • محاسبه میزان ارزشی که منابع انسانی در سایر منابع مالی وفیزیکی سازمان ایجاد می کند
  • فراهم آوردن زمینه اندازه گیری اثر بخشی هزینه های مربوط به ارتقاء‌وپرورش دارا ئیها ی انسانی از جمله هزینه های آموزشی

 

 

 

هزینه های منابع انسانی

حسابداری منابع انسانی در واقع کاربرد مفاهیم وروشهای حسابداری در محدوده مدیریت نیروی انسانی است . این حسابداری معیار سنجش وگزینش هزینه وارزش گذاری نیروی انسانی بعنوان منابع اصلی هر موسسه است وهمانند سایر هزینه ها از دوبخش تشکیل یافته است:

هزینه اولیه : کلیه وجوهی که برای تامین وپرورش نیروی انسانی مصرف می شوند شامل هزینه های گزینش ، استخدام ،‌یا استقرار نیروی انسانی ،باز آموزی وآموزشهای کاربردی وتخصصی به منظور کسب مهارتهای لازم .

هزینه های جایگزینی : هزینه هایی که باید برای جایگزینی پرسنل متحمل شد که درحال حاضر در موسسه مشغول بکار هستند .واین هزینه ها به دو بخش تقسیم می شوند.

الف ) هزینه های جایگزینی

 

ب) هزینه های پرسنلی

الف : هزینه های پرسنلی : هزینه هایی هستند که بابت انجام خدماتی که کارکنان به سازمان یا موسسه ارائه بدهند . پرداخت می شود وشامل هزینه های حقوق ، اجرت  ، دستمزدو مزایا می باشند.

ب: هزینه های جایگزینی پستی یا شغلی :

هزینه هایی هستند که برای جایگزین کردن فرد یکه یک پست سازمانی یا شخصی که بتواند خدمات مشابهی را در این پست سازمانی ارایه کند باید تحمل کرد واین هزینه ها خود از سه بخش ( تامین ، پرورشی یا آموزشی وکناره گیری ) تشکیل میشوند.

 

 

 

ارزش اقتصادی منابع انسانی :

 

ارزش اقتصادی منابع انسانی مانند ارزش اقتصادی همه منابع به ظرفیت کارفرما به منظور بهره گیری از توان نهفته این نیروها بستگی دارد  به طور مشخص ارزش اقتصادی نیروی انسانی همان ارزش فعلی خدماتی است که در آینده از آنها انتظار می رود.

روشهای حسابداری (اندازه گیری ) منابع انسانی

کارکنانی که در حال کار برای یک موسسه یا سازمانی هست

ند در واقع در یک فرآیندارزشی آفرینی هستند یعنی ، هر فعالیت اقتصادی موجب تحمل هزینه هایی برای شرکت می شود. هنگامی که گردش در آمد یک سازمان ، بیشتر از هزینه های آن است تفاوت بعنوان ارزش افزوده شرکت تلقی می گیرد .

ارزش افزوده حاصل تعامل میان منابع انسانی ومواد مصرفی در تولید است . با توجه به اینکه شناخت واندازه گیری منابع انسانی وارزشهای بوجود آمده گفته شده مشکل است اما حسابداری از روشها ومعیارهای جایگزینی جهت اندازه گیری منابع انسانی استفاده می کند.

به طور کلی سیستم های متعددی برای اندازه گیری منابع انسانی وجود دارد که ازمیان آنها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

الف)روش های تمام شده تاریخی

ب) روش های جایگزینی

ج) روش بهای هزینه فرصت از دست رفته

 

چ)مدل قلم فولتز

ح) روش ارزش اقتصادی

م)روش ارزش بازار برای نیروی انسانی

 

ن)مدل ارزشگذاری فردی

ز) مدل ارزشگذاری گروهی

س) مدل ریاضی

 

درادامه توضیح کوتاهی در مورد 4نوع از روشهای ارزشیابی حسابداری منابع انسانی داده میشود.

الف: روش بهای تمام شده تاریخی :

 در این روش ارزش منابع انسانی از طریق محاسبه بهای تمام

شده تاریخی آن محاسبه می شود .بهای تمام شده منابع انسانی شامل هزینه های استخدام وآموزش کارکنان است که برای یک فرد شامل دو جزء‌مستقیم وغیر مستقیم است . طبق این روش مخارج صرف شده برای کارکنان مستقیماً‌باعث افزایش کمیت وکیفت کار آنها می گردد که باعث افزایش ارزش منابع انسانی می گردد. واین هزینه ها به بهای تمام شده تاریخی انسانی ثبت می گردد. از جمله مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره نمود.

الف)مبتنی بر روشها واصول حسابداری است

ب) مورد پذیرش سازمانهای اموراقتصادی می باشد

معایب روشهای بهای تمام شده تاریخی :

1- سنجش تفکیک هزینه های منابع انسانی به هزینه های جاری و

سرمایه ای بسیار پیچیده است

2-این روش سرمایه گذاری در دارایی های انسانی به عنوان دارایی بلند مدت مطرح ودر طول عمر مفید خود مستهلک می شود.

 

روش  بهای جایگزینی

ارزش جایگزین همان جایگزین کردن منابع انسانی جدید بجای منابع انسانی موجود در سازمان است که ارزش جایگزینی در این روش شامل مخارج زیر می باشد .

الف ) هزینه استخدام :

این هزینه شامل هزینه های استخدام افرادجدیدوهزینه های مربوط به گزینش آنهامیباشد

ب) هزینه آموزش :

شامل هزینه های لازم جهت آموزش وآشنایی کارکنان با مهارتهای مورد نیاز سازمان میباشد

ج) هزینه های انتقال یااخراج افراد شاغل

 

معایب روش ارزش جایگزینی :

الف)منافع آینده داراییهای انسانی در نظر گرفته نمی شود .

ب)روش ارزش جایگزینی ، یک روش ذهنی است .

ج)تعیین ارزش منابع انسانی براساس این روش دشوار ا

ست

 

روش هزینه فرصت از دست رفته :

در این روش خدمات نیروی انسانی  متخصص برای اشتغال در بخشهای مختلف یک سازمان ومراکز سرمایه گذاری به مزایده گذارده می شود بالاترین پیشنهاد برای خدمات نیروی انسانی مورد مزایده که باعث جذب نیروی انسانی میشود واز سوی پیشنهاد کننده ارائه می گردد به عنوان ارزش نیروی انسانی تلقی گردیده  وسرمایه پیشنهاد دهنده محسوب می گردد.

مدل قلم فولتز : این مدل تغییر شکل کارکنان در داخل یک سازمان را در نظر می گیرد .برای این منظور فرض میشود که در آن فرد در طی زمان عهده دار مشاغل مختلفی در یک سازمان می گردد وظایف مانع الجمع می باشند وفرض می شود که وضعیت

های خدماتی در طی یک دوره زمانی با استفاده از احتمالات می توانند تخمین زده شوند  در این مدل فرض می شود که برای یک فرد پیش بینی دوره ای که انتظار می رود وی در یک موقعیت خدمتی باقی بماند وبه سازمان خدمت کند وجود دارد .این دوره « دوره مورد انتظار » تعریف می شود .

روش ارزش اقتصادی (ارزش فعلی )

 

این نظریه مبتنی بر تئوری ارزش سرمایه است . طبق نظریه « ایرونیک فیشر » سرمایه به مفهوم ارزش سرمایه ای ، ارزش تنزیل شده در آمدهای آینده است .برخی از محققان براساس این نظریه معتقدند که قیمتهای بازار دارائیها عبارت است از ارزش تنزیل شده منافعی که در آینده از این دارائیها حاصل می شود .اما باید توجه داشت که تحلیلهای مسایل اقتصاد کلان به طور کامل در سطح اقتصاد خرد تعمیم نمی یابند. قیمت بازار دارائیها قیمت پرداختی برای تمام منافع وخدمات بالقوه این دارائیهاست .

معایب روش ارزش اقتصادی

 

الف) درا ین مدل احتمال ترک خدمت فرد از سازمان به دلایل غیر بازنشستگی یا فوت در نظر  گرفته شده نشده است .

  • احتمال تغییر موقعیت وپست فرد در زمانی که در
  • سازمان مشغول خدمت است در این مدل در نظر گرفته نشده است
  • برآورد درآمد کارکنان مشکل است
  • به کارگیری این روش در حسابداری منابع انسانی با اصول حسابداری سازگاری ندارد .

 

 

 

 

دلایل توسعه حسابداری منابع انسانی

توسعه حسابداری منابع انسانی را می توان به عنوان یک پاسخ وواکنش به تغییرات و گسترش در سطح کلان (اجتماعی ) ودر سطح خرد ( شرکتها ) مورد بررسی قرارداد . امروزه افزایش اهمیت دارایی های نامشهود سبب شده که این دارایی ها نسبت به دارایی های مشهود نقش موثرتر ومهم تری در ایجاد ثروت ورفاه عمومی داشته باشد.

سطح کلان : عوامل مهمی که در سطح کلان در توسعه حسابداری منابع انسانی تاثیر گذاشت عبارتنداز :

الف ) تغییر الگوهای تولید ، سازماندهی کار والگوهای است

خدامی

ب) تغییر در قوانین ومقررات حکومتی وشرکتی ونیز اشخاص (عرف )

 سطح خرد :

 

عوامل زیر از عوامل توسعه حسابداری ومنابع انسانی در سطح خرد هستند .

الف) بهتر کردن مدیریت منابع انسانی

  • غلبه بر مشکلات بوجود آمده در اندازه گیری دارائیهای نامشهود
  • غلبه بر مشکلات موجود در فراهم کردن اطلاعات کافی برای سرمایه گذاران
  • شکل دادن شرکت وبهتر کردن تصویر آن جلب کارمندان آتی

روش های انعکاس سرمایه گذاری در منابع انسانی

چهار روش برای انعکاس سرمایه گذاری ها در منابع انسانی در گزارشهای مالی سالانه شرکتها وجود دارد .

اطلاعات مربوط به سرمایه گذاریها در منابع انسانی  را میتوان در گزارش هیات مدیره به مجمع عمومی  صاحبان سهام ، گزارش دارائیهای نامشهود، صورت های مالی حسابرسی نشده یا به شکل پیوست صورتهای مالی اساسی ارائه کرد.

اولین روش، گزارش هیات مدیره به مجمع عمومی صاحبان سهام است که اغلب شامل اطلاعاتی در باره مخارج مربوط به منابع انسانی  است که ممکن اس

ت چشمگیر یا حتی به نسبت مهمتر از مخارجی باشد که برای دارائیهای عینی انجام شده است .

دومین روش آن است که اطلاعات در مورد سرمایه گذ

اریها در مورد دارائیها انسانی در گزارش دارائیها نامشهود ارایه شود.

سومین روش ارایه اطلاعات در مورد سرمایه گذاری درمنابع انسانی انعکاس آن در صورتهای مالی حسابرسی نشده است  وشرکتها می توانند مجموعه ای از صورتهای مالی را که در برگیرنده سرمایه گذاریها در دارایئهای انسانی طبق روشهای پیشنهادی حس

ابدرای منابع انسانی است به عنوان اطلاعات تکمیلی به همراه صورتهای مالی سالانه ارایه کنند.

آخرین روش گزارش سرمایه گذاریها در منابع انسانی منظور کردن آنها در صورت های مالی اساسی است .در این روش سرمایه گذاری در دارائیها انسانی به عنوان دارایی بلند مدت مطرح ودر زمان عمر مفید مورد انتظار آن مستهلک می شود.اگر چه این نحوه عمل چندان معمول ومتداول نیست اما برخی شرکتها از آن پیروی می کنند.

موانع حسابداری منابع انسانی

موانع ومشکلات درمورد حسابداری منابع انسانی بر محورهای اساسی زیر متمرکز می باشد.

الف) فقدان اطلاعات لازم

  • تغییرهای نظریه پردازان واهمیت دادن بیش از حد به فعالیت های اجرایی ورفتارهای مدیریت سازمان
  • نگرانی مدیریت در مورد واکنش کارکنان نسبت به موضوع

یک سیستم حسابداری منابع انسانی ممکن است موجب مقاومت هایی از طرف  کارکنان سازمان شودزیرا آنان این مساله را به عنوان عرضه ای برای اندازه گیری فعالیت برای خود می دانند.

نتیجه گیری :

 امروزه برای تمام صاحب نظران ثابت شده است

که انسان عامل اصلی توسعه یافتگی است وتوسعه یافتگی تنها بر شانه های نیروی انسانی  است . گرچه در سالها وقرنهای گذشته منابع  و عوامل ناشی از ثروتهای گوناگون در توسعه کشورها موثر بوده اما امروزه انسان بعنوان یگانه عامل موثر بر توسعه قلمداد می شود .بنابراین توجه به سرمایه های انسانی وفکری واجتماعی در درجه اول اهمیت قرار دارد . وتوجه به این موضوع نمایانگر میل عمومی برای رسیدن به جایگاه واقعی انسان در سازمان است . بنابراین استفاده از حسابداری منابع انسانی می تواند تاثیر چشمگیری برای ارزیابی عملکرد مدیریت در بهره گیری از منابع انسانی باشد که نهایتاً‌تاثیر آن بهبود بخشیدن به کیفیت تصمیمات مالی مورد اتخاذ ذینفعان داخل وخارج یک سازمان از طریق وارد کردن متغیرهای سرمایه انسانی به جمع سایر متغیرهای سنتی تصمیم گیری می باشد.

منابع

1-عسگری،مجید،دی ماه 63 ،حسابداری نیروی انسانی،مجله حسابدار

2-نیلسون،تام،ترجمه غلامحسین دوانی،ابان 69

،دشواریهای منابع انسانی در حسابداری،مجله حسابدار،شماره(72)

3-حسن قربان،زهرا،دی ماه 79،حسابداری منابع انسانی تجویزی یا توصیفی،مجله حسابدارشماره(111)

4-پژوهی،محمد رضا،زمستان 71،حسابداری منابع انسانی مدلی برای ارزشگذاری منابع انسانی،مجله مطالعات مدیریتفشماره(

86)

5-    Flamholtz.Eric G. (1999) ,Human Resource Accounting: Advances in Concepts, Methods and Applications.
6-    Kulshreshtha .M.K, Sandeep Mittal, Shalini Tayal . (2006), Role of human resource accounting in HR
7- prabhakara Rao D, 1986, “human resources accounting” inter- India publications new Delhi.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :

مقاله نقش حسابداری محیط زیست درجلوگیری از بحرانهای جهانی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله نقش حسابداری محیط زیست درجلوگیری از بحرانهای جهانی در pdf دارای 8 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله نقش حسابداری محیط زیست درجلوگیری از بحرانهای جهانی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله نقش حسابداری محیط زیست درجلوگیری از بحرانهای جهانی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله نقش حسابداری محیط زیست درجلوگیری از بحرانهای جهانی در pdf :

نقش حسابداری محیط زیست درجلوگیری از بحرانهای جهانی

چکیده:
همه ما امروزه با یک موضوع حیاتی در محیط اطراف روبرو هستیم . در دهه های پیش رو اکوسیستم های عمده ای تخریب خواهند شد. بزرگی و فوریت این خطر هنوز به طور گسترده ای شناخته شده نیست زیرا پارادایم اقتصادی حاکم نه تنها اجازه فهم وابستگی کامل اقتصاد بشر به محیط زیست را نمی دهد بلکه اجازه فهم این موضوع که محیط زیست وجامعه سیستم های با اثرات متقابل هستند را نیز نمی دهد .باتوجه به اینکه توسعه پایدار ، بقاء شرکتها را تضمین می کند،لذا گزینه های سیاسی نمی تواند راه گشا وقابل بحث باشد بلکه الزام رعایت حقوق اکولوژی های موجود غیر قابل اجتناب است.
درواقع می توان بیان کرد جریانات اقتصادی اصلی حداقل دربعد محیط زیست بر اساس حسابداری نادرستی قرار دارد . ازطرفی می توان بیان نمود بحران مالی کنونی نتیجه ارزش گذاری ثروت مجازی (برای مثال ابزارهای مالی ) به جای ثروت اصلی (شامل اکوسیستم های موجود) است. که برای جبران این ضعف الزام به بازگرداندن سلامت محیط زیستی و اقتصادی سیاره خود با استفاده از مدل اقتصادی پاک مبتنی بر حسابداری محیط زیستی و اجتماعی دقیق وجود دارد . دراین مقاله نیاز به تعریف شاخص های اکولوژیکی و اجتماعی از یک سیستم پایدار ارزش گذاری مناسب دارائی های اجتماعی و تخمین اثرات سیاست های مختلف بر این دارائی ها در اینده مورد بحث قرار گرفته است . برای انجام این امر توسعه مجموعه ای کامل از ابزارهای حسابداری محیط زیست بر پایه سیستم های پویا با توانایی پیش بینی خروجی های هزینه ها و منافع آتی محیط زیستی درقالب سیستم جامع هزینه یابی ضروریست.

کلمات کلیدی: حسابداری محیط زیست ، بحرانهای جهانی ، پایداری اقتصاد ، سیستم جامع هزینه یابی

آیا ما به آینده فرزندان مان ارزش می دهیم ؟

“قدرت واقعی حسابداری شاید در راهی است که در آن نهفته است . “
(رابرتز، 1991)

توصیف مشکل روبروی بشریت آسان نیست چرا که نظام جهانی ما با محیط زیستی ناپایدار است ، ادامه آن موجب فروپاشی اقتصادی و اجتماعی خواهد بو

 

د.
راه حل به همان اندازه ساده است به منظور جلوگیری از سقوط فاجعه بارباید سیستم محیط زیستی ناپایدار به سیستم سازگار با محیط زیست تبدیل شود.با این حال، بسیاری از مردم درک روشنی از مشکل و یاراه حل را نداشته و توسعه پایدار را به معنی حفظ مواد ورشد مادی، به جای توسعه پایداری زیست محیطی فرض می کنند. بنابراین برای جلوگیری ازفاجعه ما نیاز به تعریف روشنی از پایداری و ناپایداری داریم . به سادگی،چیزی که پایدار با محیط زیست است می تواند در طول زمان باقی بماند و اگر نه نمی تواند پایدارباشد.همگی می دانیم که نظام موجود صنعتی ناپایدار است زیرا به تدریج تخریب اکوسیستم های بزرگ راموجب می شود . تاریخ وعلم به ما می گویند که جامعه با تخریب محیط زیست خود نمی تواند زنده بماند. هوایی که استشمام می کنیم، آبی که می نوشیم و غذایی که میخوریم همه از محیط های اطراف ما آمده اند. از آنجا که انرژی و مواد خام استفاده شده توسط اقتصاد ما از محیط می آیند، دوام طولانی مدت به عملکردجوامع انسانی بستگی دارد.
ادامه طولانی مدت استفاده از سیستم های بیوفیزیکی است که توسعه پایدارآنها را پشتیبانی می کند.
اگر چه امروزه آگاهی فزاینده ای از مسائل زیست محیطی وجود دارد، اما بسیاری از سیاست گذاران جهان هنوز نمی خواهند عواقب فاجعه بارتخریب مداوم محیط زیست وتغییرسریع سیستم های بیوفیزیکی باورکنند. آنها در مورد پایداری به عنوان یک گزینه قابل مذاکره سیاسی صحبت میکنند درحالیکه این موضوع غیرقابل مذاکره است.در دیدگاه سیاسی

به مسائل مرتبط با تغییرات آب و هوایی،از دست رفتن تنوع زیستی و افزایش کمبود منابع واکنشها ناکافی است. این شرایط است که باعث نگرانی در میان تعداد رو به افزایشی از سیاستمداران ، رهبران کسب و کار،دانشمندان و جوامع شده است وآنها ایمان آورده اند که نهاد های جهانی در حال حاضر فاقد ظرفیت مدیریت کافی این مشکلات عظیم سیستماتیک

است.

در حال سیاست حاضر اکثر سیاستمداران ارائه راه هایی برای افزایش و نه کاهش مصرف منابع تلاش میکنند وموضوع بسیاری از کنفرانس های بین المللی هنوز هم بحث و گفتگودرباره درجه حرارت کره زمین است و هنوز راه حلی مناسب برای جلوگیری از
گرم شدن کره زمین ارائه نشده است . این بحث های همیشگی نشان از اینده ای خطرناک است که گسترش
مصرف منابع در یک سیاره محدود با تغییرات آب و هوایی
همراه است. واقعیت این است که فروپاشی اکوسیستم بزرگ قریب الوقوع است که طبیعت و
نظام های اجتماعی نمی توانند خود را سازگار بااین تغییر فاجعه بار انطباق دهند.
در نتیجه، این وظیفه مهم حسابداری زیست محیطی است که توضیح دهد
اما خط پایین واقعی سود مالی موجب حفظ و بقای اکثر گونه های زیست محیطی نمی باشد.
حتی بقا و تمدن های پیشرفته ما در حال حاضر در خطر است.
اکثر مردم می دانند که بحران مالی جهانی وجود دارد ، اما آنها هنوز نمی دانند که این
تنها بخشی از یک مشکل بسیار بزرگی است که پیش روی انهاست وان تخریب محیت زیست است .
انطباق با فاجعه به چه معنی است ؟
با فرض این که اکوسیستم ها و اقتصاد می تواند به افزایش دما توافق کنند اکثر سیاستمداران
و اقتصاددانان هستند که پیشنهاد محدود کردن مذاکرات بین المللی را م

ی کنند وبه طور متوسط افزایش دما جهانی هرساله تا 2 درجه سانتی گراددرحال وقوع است. درآگوست 2008 ، باب واتسون، رئیس پیشین آی پی سی سی، هشدار داد که جهان باید برای تعدیل و انطباق استراتژی به “آماده شدن برای افزایش دمای 4 درجه سانتی گراد ” کار کند (وینس، 2009).
این روش به سادگی امکان پذیر نیست. دمای بالاتر از 2 درجه سانتی گراد نه تنهاموجب نابود
شدن صخره های مرجانی و جنگلهای انبوه مناطق گرمسیری، بلکه ب

اعث گرم شدن جهانی از طریق ذوب شدن لایه منجمد دائمی اعماق قطب شمال و انتشار میلیاردها تن گاز متان خواهد شد. ونتیجه انقراض زندگی بر روی زمین و پایان تمدن پیشرفته بشر
خواهد بود .
به جزعلف های هرز (که دارای چرخه عمر کوتاه به راحتی و گسترش)، گل و گیاه
نمی توانند خود را سازگار به تغییرات آب و هوایی سریع منطبق نمایند. اقتصاد بشر نیز نمی توانند خود را سازگاربا مقیاس بزرگ مخرب تغییرات نمایند . به عنوان مثال ، سازمان ملل متحد هشدار داد که در جهان تولید مواد غذایی ممکن است به25درصدوظعیت فعلی تا سال 2050 برسدو دلیل آن تاثیر تغییرات در ترکیب آب و هوایی ،تخریب زمین، کمبود آب می باشد (والیس، 2009). با توجه به اینکه یک میلیاردنفر افراد در حال حاضر دچار سوء تغذیه ، این کاهش شدید در دسترسی به غذا و آب است به احتمال زیاد منجر به گرسنگی توده ها گردد.
نتیجه فاجعه بار وقتی است که شکست در کل سیستم رخ می دهد و بازیابی آن
غیر ممکن است. از دست دادن آب آبیاری و یخچالهای طبیعی ،گسترش بیابان ها در جهان، اتمام بسیاری از ساکنان دریاها درنتیجه عنوان افزایش سطحCO2 خواهد بود همه این حوادث در دهه های آینده رخ می دهد مگر اینکه اقدامی فوری انجام گرفته شده .
به همین دلیل این پرشس مطرح است : انطباق با تغییر آب و هوا به چه معنی است ، آیا تغییرات آب و هوا
فاجعه بار خواهد بود؟ اگر انطباق با نتایج فاجعه بار امکان پذیر نمی باشد، پس تمرکز تلاش های انسان در جلوگیری از فاجعه و تضمین آینده ای برچه باید باشد. این کار نیاز به

استراتژی متفاوت دارد. به جای امضای موافقتنامه های بین المللی که باعث افزایش
آلودگی هوا و افزایش درجه حرارت جهانی است ، ما نیاز به لقدامی سرسع برای معکوس کردن گرم شدن کره زمین، یخ زدن مجدد قطب شمال و بازگرداندن آب و هوا امن یزا

ی کره زمین چقدر هزینه دربردارد ووظیفه ونقش حرفه حسابداری دراین میان چیست.
امید است که به عنوان محیط زیست جهانی و اقتصاد درحال فروپاشی، اکثریت
جمعیت جهان از خواب بیدارشوند تا تغییر سازنده ای ایجاد شود.
خطرات اقتصاد مجازی
به طور واضح، مزایای متعددی در ایجاد ارزشهای خروجی مثبت بازار وجودداردارزشهایی که قیمت واقعی کالاو خدمات محیط زیست را منعکس کنند کالا باشد در اقتصاد بازار، قیمت ها تا حد زیادی با عرضه و تقاضا مشخص می شوند ولی بهای آب و هوا پایدارچقدر است چه قیمتی برای ضروریات زندگی می توان تعیین کرد اینکه برای همه ما طبیعت ارزشمند است قابل قبول است . در واقع، اکوسیستم های جهان غیر قابل قیمت گذاری هستند .اگر مردم مایل نباشند رفتارهای خود را تغییر دهندو موسسات و فن آوریها تا زمانی که
بر این باورباشند که سیستم اقتصادی کنونی می تواند امنیت اقتصادی و رفاه تحویل دهد
بزرگترین مانع برای ایجاد یک سیستم پایدار اجتماعی هستند .

اقتصاد جهانی به زودی از مرحله رکود ادواری خارج و پس از آن همچنان گسترش می یابنددرحالیکه تخریب محیط زیست کماکان ادامه دارد. در
واقعیت هر گونه بهبود اقتصادی شکننده بوده و عمر کوتاهی دارد.
در دهه های آینده اکوسیستم ها تخریب شده و کمبود منابع ایج

ادخواهد شدوادامه آن
بی ثباتی و در نهایت فروپاشی اقتصاد جهانی است. این اتفاق خواهد افتاد چرا که
گسترش مداوم اقتصاد جهانی در یک سیاره با منابع محدود غیر ممکن است (دیلی و کاب، 1989).
بانک جهانی تخمین زده است که مصرف جهانی بین 2000 و 2050 حداقل 400 افزایش خواهد یافت .وتولید مقادیر جدید زیادی از آب شیرین، چوب، مواد معدنی ،
نفت و گاز، حبوبات، ماهی و سایر داده های به میزان چهار برابر برای بسیاری از
محصولات، ضروری خواهد بود. ولی مشکل این است که این مواد خام وجود ندارد.
در واقع اقتصاد جهانی نمی تواند شرایط تولید و مصرف فعلی را ادامه دهد فن آوری های فعلی نمی توانند بازیافت
زباله. اقتصاد جهانی رابه خوبی انجام دهند این موضوع از زمانهای قبل در محیط زیست بوده است وباعث
نابودی و فروپاشی ویرانگر اکوسیستم مهم (جنگل ها، شیلات، رود

خانه
سیستم ها، و غیره) شده است.
کمبود منابع در حال توسعه و محدودیت های زیست محیطی از عوامل عمده در افزایش شدید قیمت مواد غذایی، انرژی قیمت کالاها در دوره منتهی به بحران مالی سال 2008شد
ورکود اقتصادی جهان ایجاد شده است .بسیاری از منابع کاهش یافته است. با این حال ، اگراقتصاد جهانی شروع به بهبود یابد و تقاضا افزایش پیداکند، کمبود منابع دوباره
موجب افزایش قیمت حاملهای انرژی تا قبل از رکود سطح خواهد بود (آژانس بین المللی انرژی، 2008).در واقع اقتصاد جهان اقتصاد مجازی ارزشها است وعمدتا بدون ارتباط با
ثروت واقعی است. بحران مالی کنونی در نتیجه انقباض خیالی ناگهانی
ثروت در قالب اعتبار، سهام و دارایی های گران قیمت است .

توسعه پایدار نیاز به مسئولیت پذیری فردی، سازمانی و دولتی دارد. بخشی از طراحی مجدد اقتصاد تغییردیدگاه از هزینه های صرف مالی افراد و
فعالیت های شرکت های بزرگ به نفع جامعه، به هزینه هایی است که اثرات زیست محیطی، اقتصادی وآسیبهای اجتماعی درپی دارند.
بشرتنهازمانی برای جلوگیری از فروپاشی جهان قادر خواهد بود که مصرف بی رویه منابع جهانی نگه داشته شود
در محدوده های پایدار است که شرکت ها و مصرف کنندگان قادر به ادامه حیات می شوند
مکانیزم های فعلی بازار برای تعیین قیمت صحیح اقتصادی، زیست محیطی پایدارتوان کافی ندارد. سیستم های حسابداری و مدلسازی
حسابداری هنوز هم به اندازه کافی قادر به ارزیابی هزینه های پیچیده ای از توسعه اقتصادی در زمینه های مختلف با درنظرگرفتن شرایط اجتماعی زندگی مردم وجنبه های مختلف زیست نیست. آنچه که اغلب گم شده است ارزیابی اثرات در وابستگی به زمان است. افرادگاهی برای کوتاه مدت موفقیت اقتصادی را سود خالص شرکتها تلقی می کنند بدون آنکه هزینه های اجتماعی و زیست محیطی معمولاباتاخیرشناسایی می شود را درمحاسبات وارد نمی کنند
اینکه بسیاری از اقتصاددانان جهان اشتباه در پیش بینی بحران اقتصادی جهانی کنونی به اشتباه
اثرات گرم شدن کره زمین را درنظر نمی گیرند از نقاط ضعف
نظریه ها جاری است. از آنجا که ما در حال حاضر مدل های اقتصادی

و حسابداری سیستم کاملی اندازه گیری رادربر ندارند درپیش بینی وضعیت آتی ناتوان هستند حتی از وجود بسیاری از بحرانی
زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی مشکلات درآینده چندان اطلاعاتی بدست نمی دهند.
سیستم حسابداری و اقتصادی ما بخشی از مشکل به جای راه حل هستند.
سیستم های حسابداری است که ارزش های موجود ثروت ماد

ی رااندازه گیری می کند نه آینده نسلهای بشر را. اما خطرناک است. ارزش نهادن به سود ویژه شرکتها ترویج نابرابری های اجتماعی رابدنبال دارد
نقش حسابداری زیست محیطی گزارش رویدادهای پنهان محیط زیستی است که در مدل ناسالم اقتصادی ارائه نمی شود. و کمکی به ایجاد یک نوع کاملا متفاوت از اقتصاد پایدار است. جین
برای این کار ما باید به سوال بسیار مهم پاسخ دهیم .
— چه چیزمنجر به سلامت زیست محیطی و انسانی است؟
— چه عواملی موجب ناپایداری محیط زیست ا ست ؟
— چه تغییراتی باید در چه زمانبندی برای جلوگیری از فاجعه محیط زیست لازمند؟
روشهای حسابداری باید منعکس کننده این واقعیت باشند که
اقتصاد یک زیر مجموعه از محیط زیست است و.باید اطمینان حاصل شود که تمام فعالیت های اقتصادی در داخل وخارج سازمانها با محیط زیست سازگار و حامی سلامت زیست محیطی و اجتماعی است
چالش این است که به منظور توسعه یک مجموعه کامل از ابزارهای حسابداری محیط زیست، از جمله پویایی سیستم های مبتنی بر مدل جهانی قادر به پیش بینی نتایج احتمالی و آینده هزینه ها و منافع محیطی شرکتهاهست ؟.
آنچه که مسلم است حسابداری محیط زیست نقش حیاتی در جلوگیری از فاجعه جهانی و
ایجاد آینده ای پایدار بازی می کند ، لذاحسابداری باید به سرعت دست به کار شود.
نتیجه گیری :
همچنان که ذکرشد امروزه دقت به محیط زیست موضوع حیاتی است ودرصورت بی توجهی عمده به اثرات مخرب تولید برمحیط زیست موجب ازبین رفتن منابع محدو

د معلی وایجاد بحرانی اساسی درادامه حیات کره زمین خواهد شد. همچنان که دربخشهای میانی مقاله بحث شد اقتصاد کنونی درمحیطهای کسب وکار عمدتا مجاری می باشند وارزش واقعی ایجاد شده واثرات بیرونی فعالیتهای اقتصادی رادربرندارند. اگر چه اقتصادهای بزرگ بدون توجه به اثرات ویرانگر محیط زیستی فعالیتشان برمحیط زیس

ت وجوامع سعی در پوشش وپنهان ساختن این فاجعه دارند ولی شاید حرفه حسابداری نقشی به مراتب مهم در شفاف سازی این اثران مخرب برمحیط زیست است نقشی که اگر به درستی اجرا نشودشاید نسلها وجوامع آینده نزدیک حسابداری را به کم کاری ونقصان متهم کنند .اما باید درنظر داشت که حرفه حسابداری به عنوان سیستم در اندازه گیری وگزارش رویدادهای پنهان محیطی اقتصادی با چالشهایی اساسی روبرواست .ازآن جمله می توان به نبود پارامترهای اندازه گیری برای اقلام محیط زیستی ونبود استانداردهای محیط زیستی اشاره داشت .اینها عواملی هستند که تلاش حسابداران ونهادهای حرفه ای حسابداری را برای ایجاد سیستم جامع حسابداری محیط زیست می طلبند تاحسابداری بتواند نقشی بااهمیت درجلوگیری ازبحرانهای آتی جهانی ایقا کند.

منابع :
1 Yaghoub aghdam, Environmental accounting and Legitimacy theory, Environmental Accounting and Sustainable Development Indicators conference, Czech republic 2009

2 Chiapas Caravan, Professor Ph.D(2006):Affiliations Green accounting A helping instrument in European harmonization of environmental standards: Academy Of Economic Studies Of Bucharest, Regular Address: Calea Victoriei Nr. 224, Bl. D5, Ap. 3, Sector 1, Bucharest.

 

3 Mehenna,Y, and Vernon , P.Dorweiler. (2

004) environmental accounting an essential component of business strategy. P p 66-74
4. Gray, R.H., Owen, D.L. and Maunders, K.T. (1988). Corporate social reporting: emerging trends in accountability and the social contract. Accounting, auditing and accountability journal 1: 6–20

5 Exposure Draft 65 (1997). The Consideration of Environmental Matters in the Audit of Financial Statements. Melbourne: Australian Accounting Research Foundation.
6. Exposure Draft 65 (1997). The Consideration of Environmental Matters in the Audit of Financial Statements. Melbourne: Australian Accounting Research Foundation.
7. Gray, R.H., Owen, D. and Maunders, K. (1987). Corporate social responsibility. -New Jersey: Prentice Hall.
8. Ramanathan Kavasseri V,1976,”Toward A Theory of Corporate Social Accounting”,the Accounting review ,pp516-520
9. Wisenan,J,2002,An Evaluation of Environmental Disclosures Made in Corporate Annual Reports, Accounting Organizations and society ,pp 205 – 215 www.sciencedirect.com

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :
<   <<   76   77   78   79   80   >>   >