مقاله بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قا
نوشته شده به وسیله ی علی در تاریخ 95/7/30:: 5:50 صبح
مقاله بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قائم مرکب تحت pdf دارای 12 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قائم مرکب تحت pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قائم مرکب تحت pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قائم مرکب تحت pdf :
مقاله بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قائم مرکب تحت pdf که چکیدهی آن در زیر آورده شده است، در بهار و تابستان 1388 در سازه و فولاد از صفحه 28 تا 39 منتشر شده است.
نام: بررسی رفتار لرزه ای قاب های مهاربندی شده واگرا با پیوند قائم مرکب
این مقاله دارای 12 صفحه میباشد، که برای تهیهی آن میتوانید بر روی گزینهی خرید مقاله کلیک کنید.
کلمات مرتبط / کلیدی:
مقاله قاب های مهاربندی شده واگرا
مقاله پیوند قائم
مقاله پیوند مرکب
مقاله سخت کننده
مقاله خاموت
مقاله محصور شدگی
نویسنده(ها):
جناب آقای / سرکار خانم: شایان فر محسنعلی
جناب آقای / سرکار خانم: برخورداری محمدعلی
جناب آقای / سرکار خانم: وتر محمدقاسم
جناب آقای / سرکار خانم: رضاییان علیرضا
چکیده و خلاصهای از مقاله:
این مقاله یک مطالعه تجربی و آزمایشگاهی از رفتار پیوندهای برشی قائم را در حالت معمول (پروفیل فولادی با و بدون سخت کننده) و مرکب (پروفیل فولادی که بتن، ناحیه محصور به جان و بال ها را پر کرده است) ارایه می نماید. چهار نمونه در این مقاله برای بررسی اثر سخت کننده و اثر مرکب شدن جان پیوند انتخاب شده اند. نمونه اول یک نمونه بدون سخت کننده می باشد، در نمونه دوم طبق ضابطه های AISC 2005 سخت کننده های لازم تعبیه شده است، نمونه های سوم و چهارم نمونه های مرکب می باشند. در مدل مرکب، خاموت ها به جان پروفیل متصل می شوند و تفاوت نمونه های مرکب، فاصله بین آرماتورهای عرضی می باشد. آزمایش های انجام شده از نوع چرخه ای شبه استاتیکی بوده و در مقیاس یک به یک انجام شده اند. در ابتدا جزئیات پیشنهادی برای پیوندهای مرکب تشریح می گردد، سپس نحوه ساخت، بارگذاری، گزارش آزمایش ها و نتایج حاصله بیان می شود. جزئیات ارایه شده برای پیوند قائم مرکب به صورتی بوده است که نتایج حاصله حاکی از افزایش قابل توجه ظرفیت برشی و شکل پذیری آن نسبت به حالت معمول می باشد.
کلمات کلیدی :