سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله آشنایی با زبان برنامه نویسی Visual Basic در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله آشنایی با زبان برنامه نویسی Visual Basic در pdf دارای 20 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله آشنایی با زبان برنامه نویسی Visual Basic در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آشنایی با زبان برنامه نویسی Visual Basic در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله آشنایی با زبان برنامه نویسی Visual Basic در pdf :

آشنایی با زبان برنامه نویسی Visual Basic
Visual Basicیک زبان برنامه نویسی قوی و ابزاری است که ضمن سادگی وسهولت فراگیری دارای توانائیهای فوق العاده ای میباشدکه به برنامه نویسان امکان نوشتن هر سیستمی را خواهد داد.

این زبان یکی از سریعترین و سهل ترین ابزارهای موجود جهت ایجاد برنامه های کاربردی تحت این سیستم عامل Windows از قبیل Microsoft Exel وMicrosoft Access نیز از همین زبان استفاده می نمایند .همچنین برنامه نویسی در محیط Web نیز برای کسانی که با این زبان آشنایی داشته باشند بسیار ساده می باشد زیرا دستورات این زبان جهت نوشتن برنامه های مذکور تحت عنوان VB Script که کاملاُمشابه دستورالعملهای VB است بکار گرفته است.

محیط و ابزارهای برنامه نویسی زبان Visual Basic
محیط کاری وفضایی که توسط VB برای برنامه نویسان بوجود می آید محیط تو سعه ای مجتمع شده یا Integrated Development Enviroment نام دارد که هر یک جهت کاربرد در موارد گوناگونی نظیر طراحی ،کد کردن ،ترجمه برنامه و رفع اشکا ل احتمالی استفاده می شوند.
برای اجرای برنامه VB و بهره گیری از آن می توانید مراحل زیر را انجام دهید:
1- دکمه Start را در برنامه Windows انتخاب نمایید.

2- در منوی نمایش داده شده Program را انتخاب کنید.
3- در منوی جدید برنامه Windowe Basic را انتخاب کرده و با فعال شدن آن فایل اجرایی (Executable) مربوط به Visual Basic را انتخاب نمایید و سپس بر روی آن دوبار پیاپی کلید سمت چپ موس را فشار دهید. پس از مدت کوتاهی شما برنامه رابط تشریح شده ذیل را ملاحظه می کنید.

شکل 1-1- صفحه ارتباط کاربران IDE و ایجاد پروژه جدید
ایجاد یک برنامه کاربردی
اولین قدم برای بوجود آوردن یک برنامه کاربردی توسط زبانVB ایجاد یک فرم رابط جهت برقراری ارتباط بین کاربر و کامپیوتر می باشد که توسط آن کاربران نیازها و عملیات دلخواه خود را انثخاب و دستور اجرای آن را به کامپیوتر میدهند.
این فرم رابط که با اجرای برنامه نمایان می شود،اساسی ترین و اولین بخش از برنامه است که مربوط به قسمت Visual Part سیستم می باشد .
فرمها (Format) و کنترلها (Controls) اساسی ترین بخش بوجود آورنده این ارتباط بوده و شما با استفاده از آنها قادر به ساختن برنامه کاربردی خود می باشید.

توسط فرمها در برنامه های کاربردی چگونگی نمایش صفحات رابط و ویژگیهای آنها بر روی کامپیوتر تعریف میگردد. این ویژگی شامل پاسخ گویی مناسب eventهای ایجاد شده توسط کاربران در هنگام ورود اطلاعات و یا انتخاب عملیات توسط آنها می باشد.
بدین ترتیب با استفاده از دستورالعملهای زبان VB می توان ویژگیهای فرمهای رابط را به صورت مناسب تنظیم نمود و کلیه نیازمندیهای مربوط به سیستم را برروی صفحات رابط در قالب فرمهای مناسب نمایش داد. یکی از مهم ترین ابزاری که در فرمها وجود دارد کنترلها (Controls) می باشند که دارای انواع مختلف بوده و هر یک دارای ویژگیهای مختص به خود می باشند. توسط کنترلها می توان پاسخ مناسب برای وقایع (events) خاصی را که بوجود می آیند فراهم نمود.

به عنوان مثال توسط آنها می توان شرایط لازم به منظور دریافت اطلاعات از کاربران ،نمایش اطلاعات و متنهای لازم برروی فرمها و یا امکان دسترسی و اجرای برنامه های دیگر را که باید برای پردازش اطلا عات فعال شوند را مهیا نمود . بنابراین هر یک از فرمها و کنترلها شامل یکسری ویژگی (Property) ،روش(Method) وکنترل وقایع(Events) میباشند.
با توجه به مطالب فوق می توان دریافت که مهم ترین عامل در ایجاد فرمها عبارتند از : Properties (خصایص)،Methods (روشها) و Events(وقایع).

طراحی فرم
به منظور ایجاد یک فرم ابتدا برنامه VB را در شاخه ای که قبلا آن را نصب کرده اید اجرا نمایید . با اجرای آن به طور اتوماتیک یک پروژه جدید برای تهیه برنامه کاربردی مورد نظر باز می شود (توجه داشته باشید که هر برنامه کاربردی تحت عنوان یک پروژه قرار دارد).
سپس Icon مربوط به EXE.Standard را انتخاب نمایید . بدین ترتیب به طور اتوماتیک یک پروژه به نام Project برای شما ایجاد ورابط طراحی فرم آماده دریافت اطلاعات از شما می باشد.(مراجعه شود به شکل 1-1).

در هر پروژه اولین فرم ایجاد شده به طور اتوماتیک 1Form نامگذاری می شود و فرمهای بعدی به ترتیب 2Form و ;. نامگذاری میشوند.البته شما قادر خواهید بود که اسامی فرمهای ایجاد شده را به دلخواه خود تعیین و از اسامی پیش فرض سیستم استفاده نکنید.
هر فرم دارای Property ، Method و Eventهای خود می باشد و توسط آنها شما می توانید چگونگی ظهور و نوع رفتار آن را در قبال عملیاتی که توسط کاربر انجام می شود را کنترل و هدایت نماید.
اولین قدم در طراحی و ایجاد یک فرم تنظیم ویژگیهای (Property) آن می باشد.
شما می توانید با استفاده از ابزارهای طراحی مانند آنچه در قبل گفته شد هنگام طراحی (Designtime) و یا با دستورات برنامه نویسی در هنگام اجرا (Run Time) آنها را تنظیم نمایید.

 

پنجره ایجاد فرم جدید
تنظیم ویژگی Property در فرمها
بسیاری از Property های موجود در فرم ، اثر مستقیم در نحوه نمایش در زمان اجرا دارند. یکسری از مهم ترین Property ها و نحوه عملکرد آنها به شرح ذیل می باشد:
Caption: نام فرم توسط آن تعیین شده و در هنگام اجرای برنامه و نمایش فرم در خط اول بالای آن ( Titelbar) نشان داده می شود.
Icon: تعیین کننده این است که در هنگام حد اقل نمودن اندازه فرم نشان داده می شود.

Min Button- Max Button :تعیین کننده این است که آیا امکان کوچک و بزرگ کردن فرم وجود داشته باشد یا نه.
Boarder Style : تعیین کننده رفتار فرم هنگام تغییر اندازه آن زمان نمایش فرم می باشد.
Width – Height: مشخص کننده اندازه اولیه فرم در هنگام نمایش آن است. Top- Left: مشخص کننده محل شروع نمایش فرم برروی صفحه نمایش کامپیوتر نسبت به گوشه سمت چپ و بالای آن است.

Windows State: مشخص کننده اینکه در هنگام شروع نمایش فرم اندازه آن طبیعی،حداقل و یا حد اکثر باشد.
Name: برای تخصیص نام به فرم به کار می رود تا با استفاده از آن بتوان هنگام نوشتن برنامه (Coding) به فرم مراجعه نمود.
اگر هنگام طراحی نیاز به اطلاعات بیشتری در ارتباط با Property ها داشته باشید می توانید با انتخاب آن و زدن کلید 1F اطلاعات مورد نیاز را مشاهده نمایید. به منظور مشاهده پنجره Property ، هنگامی که در مرحله طراحی هستید و فرم شما برروی صفحه است می توانید با زدن کلید 4 F و یا انتخاب View از منوی بالای پنجره نمایش داده و انتخاب Windows Properties آن را فعال نمایید.

Method و Eventها در فرم

 

فرمها میتوانند به Eventها پاسخ داده و بدین منظور یکی از Methodهای مجاز خود را اجرا نمایید. یک فرم در زمان اجرا هنگامی که اندازه اش توسط موس تغییر یابد و با اینکه با سوال و جواب از کاربر اندازه های آن تعیین شود می تواند به Event مربوط تغییر اندازه پاسخ دهد. همچنین هر گاه یکی از فرمهای برنامه فعال گردد یعنی در اصل Activate Event رخ داده که در این هنگام دستورات تعیین شده برای آن حالت اجرا می گردد.

دیگر اینکه اگر در زمان نمایش یک فرم ، فرم دیگری انتخاب و نمایش داده شود فرم قبلی غیر فعال می گردد و در این صورت یعنی یک Deactive Event رخ می دهد،که اگر برای آن دستوراتی مشخص کرده باشیم آن دستورات اجرا می گردند و به Event مربوطه پاسخ می دهد. در اصل Event ها آسانترین روش برای کنترل رفتار فرمها برای پاسخ به وقایع مختلفی هستند که توسط برنامه و یا کاربر بوجود می آیند.

Clicking Buttons یا کلیدهای اجرایی عملیات خاص
بعد از اینکه فرم دلخواه خود را طراحی نمودید اکنون موقع آن است که بتوانید با استفاده از آن عملیات مورد نیاز را انجام دهید . بدین منظور یکی از ساده ترین راه استفاده از دکمه های Command Button گویند . شما می توانید ازCommand Button های موجود در VB استفاده کرده و یا اینکه دکمه مورد نظر خود را طراحی کنید . بدین ترتیب که پس از ایجاد آن ، شکل مورد نظر خود را برروی آن قرار دهید . بعد از قرار دادن Command Button شما قادرخواهید بود تا کلیه دستوراتی را که می خواهید با انتخاب آن کلید انجام شود را در Event مربوط به Click بنویسید .
زیرا Command Button یک Object است و دارای Property و Event
می باشد.
پس از نوشتن دستورالعملهای مربوطه با اجرای برنامه به محض انتخاب آن کلید ، دستورات اجرا می گردند . به منظور فعال کردن Command Button می توانید به یکی از روشهای زیر عمل نمایید:
– نشانگر موس را برروی آن برده و یکبار فشار دهید .

– با زدن کلید TAB مکان نما را برروی آن برده و کلید Space Bar را فشرده و یا کلید Enter را بزنید .
– کلید ALT را نگه داشته و حرفی را که به صورت Underline بر روی آن کلید نوشته شده است بزنید .
– توسط دستورات برنامه مقدار Value مربوط به Property آن را True
کنید .
– به عنوان مثال اگر نام آن کلید را Cmdclose در نظر گرفته باشید به صورت زیر عمل نمایید :
True = Cmdclose Value
– توسط فعال کردن Click Event مربوط به Button در برنامه به وسیله صدا زدن آن به شکل زیر :
Click _ Cmdclose

امکان نمایش و ورود متن
به منظور نمایش و یا ورود اطلاعات دو Object به نامهای Label و Textboxن VB وجود دارد . Label ها برای نمایش اطلاعات بر روی فرم استفاده شده و مقادیری که توسط آنها نمایان می گردند غیر قابل تغییر توسط کاربران می باشد.
Textboxور امکان ورود اطلاعات توسط کاربران بوده واطلاعات آنها قابل تغییر می باشد .
از جمله موارد کاربرد این Object مواقعی است که کاربران بخواهند اطلاعاتی نظیر نام و نام خانوادگی ، اسم رمز و ;. را وارد نمایند .

از Label زمانی استفاده می شود که بخواهند کاربران را در هنگام ورود اطلاعات راهنمای کنند . مثلا قبل از هر Textbox یک Label که تعیین کننده نوع اطلاعاتی که باید در آن وارد شود را قرار می دهند .
Label دارای Property های مهم مختلفی مانند Backcolor برای تعیین رنگ زمینه ، Forcolor برای تعیین رنگ نوشته ، Font به منظور تعیین نوع و شکل حروف نمایش دهنده اطلاعات آن و ;. .همچنین دو ویژگی مهم به نام Autosize و Wordwrap می باشد . این دو Property برای تنظیم اندازه Label بر حسب مقدار اطلاعات نوشته شده در آن می باشد که در اولی هر چه متن تعیین شده بیشتر باشد Label به صورت افقی بزرگ شده و کلیه اطلاعات در یک خط نمایش داده می شود.

Property دوم برای زمانی است که اگر اطلاعات تعیین شده برای نمایش در Label بیش از اندازه آن در هنگام طراحی باشد ، به صورت عمودی بزرگ شده واطلاعات در چندین خط نمایان می گرند .
در Textbox نیز دو Property مهم به نامهای ScrollBars و MultiLine وجود دارد که وقتی هر دو را تنظیم کنید قادر خواهید بود بیش از یک خط را در Textbox وارد نموده و به مقدار دلخواه خطوط قبلی و بعدی را مشاهده نمایید .

اجزای تشکیل دهنده صفحه طراحی
Title Bar
در اولین خط شکل ذیل عبارت :
Project1-Microsoft Visual Basic [design] می باشد . Project1را مشاهده می کنید اولین قسمت این عبارت نام پروژه یعنی Microsoft Visual Basic بخش دوم آن نام زبان برنامه نویسی که در اینجا که نشان دهنده حالت [design]است قرار دارد و در آخرین قسمت آن واژه طراحی است قرار دارد .

Menu Bar
در زیر خط Title Bar یعنی خط دوم Menu Bar شامل یک منو که دارای یکسری واژه می باشد قرار دارد . با استفاده ازاین قسمت کاربران قادر به انتخاب منوی مورد نظر و انجام فعالیت دلخواه خود می باشند .

Tool Bar
در خط سوم یک Tool Bar که شامل یکسری Icon قرار دارد و با انتخاب هر یک از آنها توسط موس عمل بخصوصی انجام می گیرد . بانگه داشتن نشانگر موس برروی هر یک از Icon ها بدون فشردن کلید سمت چپ آن شرحی در رابطه با عملیاتی که توسط آن Icon در صورت انتخاب انجام می گیرد آورده می شود .

پنجر Project Explorer
این پنجره که معمولا در سمت راست صفحه نمایشگر کامپیوتر قرار دارد شامل واژه Project و در مقابل آن نام پروژه کاربر می باشد . در بالاترین نام پروژه و تحت آن یک فهرست به نام Forms وجود دارد که در زیر آن اسامی کلیه فرمهای موجود در این پروژه نمایش داده می شود .

پنجره Project Explorer
پنجره Properties
با این پنجره شما قادر خواهید بود Property کلیه Object هایی که در برنامه کاربردی خود استفاده کرده اید را مشاهده و یا تغییر دهید .
نحوه نمایش اطلاعات به دو صورت ترتیب حروف الفبایی (Alphabetic) و یا دسته بندی هر یک از آنها تحت گروههای خاص و طبقه بندی شده (Categorized) میسر می باشد .

پنجره Properties
پنجره Forms
در این پنجره بر نامه نویس قادر به طراحی و ایجاد فرمهای مورد نظر و قرار دادن Object های لازم در آن خواهد بود .

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :