سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مقاله آشنایی با رشته مهندسی کشاورزی در pdf

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

  مقاله آشنایی با رشته مهندسی کشاورزی در pdf دارای 14 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است

فایل ورد مقاله آشنایی با رشته مهندسی کشاورزی در pdf   کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه  و مراکز دولتی می باشد.

این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است

توجه : در صورت  مشاهده  بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله آشنایی با رشته مهندسی کشاورزی در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد


بخشی از متن مقاله آشنایی با رشته مهندسی کشاورزی در pdf :

آشنایی با رشته مهندسی کشاورزی

دیباچه:
کشور ایران با وجود 37 میلیون هکتار اراضی دارای قابلیت کشاورزی، 18 تا 100 میلیارد متر مکعب منابع آبی قابل استفاده و گسترش و تنوع آب و هوایی در 14 اقلیم گوناگون، پتانسیل بسیار خوبی در بخش کشاورزی دارد. البته برای توسعه این بخش مهم

که به حق آن را محور توسعه اقتصادی کشور تلقی کرده‌اند، باید از کشاورزی سنتی فاصله گرفت و با بهره‌گیری از دانش کشاورزی، به کشاورزی مکانیزه نزدیک شد. دانش و تخصصی که در گرایش‌های مختلف مهندسی کشاورزی آموزش داده می‌شود. این رشته در سه گرایش آب، اقتصاد کشاورزی و ماشین‌های کشاورزی از بین داوطلبان گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی دانشجو می‌پذیرد.

 

گرایش آب‌:
هدف‌ این‌ رشته‌ استفاده‌ از آب‌ در کشاورزی‌ است‌. بنابراین‌ یک‌ مهندس‌ آب باید با آب‌ و ویژگی‌های‌ آن‌، طریقه‌ استحصال‌ آب‌، طریقه‌ انتقال‌ آب‌ به‌ محل‌ مصرف‌ و طریقه‌ مصرف‌ آب‌ آشنا باشد و برای‌ تسلط‌ به‌ موارد فوق‌ لازم‌ است‌ که‌ از دانش‌های‌ دیگری‌ از قبیل‌ زمین‌شناسی‌، هواشناسی‌، خاک‌شناسی‌، گیاه‌شناسی‌، طراحی‌ و ساخت‌ تأسیسات‌ آبی‌ و مکانیزم‌ مصرف‌ آب‌ توسط‌ خاک‌ و گیاه‌ اطلاع‌ داشته‌ باشد. به‌ عبارت‌ دیگر این گرایش ‌، علم‌ آب‌ و خاک‌ است‌ و دانشجویان‌ درباره‌ نحوه‌ رساندن‌ آب‌ تا مزرعه‌ توسط‌ کانال‌ها یا لوله‌های‌ انتقال‌ آب‌ و شبکه‌های‌ توزیع‌ آب‌ در زمین‌ زراعی‌، تأمین‌ نیاز محصولات‌ زراعتی‌ و باغی‌ با روش‌های‌ مختلف‌ آبیاری‌، خارج‌ ساختن‌ آب‌های‌ اضافی‌ از پیرامون‌ ریشه‌ به‌ منظور تنفس‌ ریشه‌ گیاه‌ توسط‌ شبکه‌های‌ زهکشی‌ و احداث‌ سدهای‌ انحرافی‌ و خاکی‌ برای‌ آبیاریِ کشاورزی‌ آموزش‌ می‌بینند.

توانایی‌های‌ لازم :
مهندسی‌ کشاورزی‌ دارای‌ 10 گرایش‌ است‌ که‌ در این‌ میان‌ سه‌ گرایش مهندسی‌ آب‌، مهندسی‌ اقتصاد کشاوری‌ و مهندسی‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌ از بین‌ داوطلبان‌ گروه‌ آزمایشی‌ ریاضی‌ و فنی‌ دانشجو می‌پذیرند. به‌ عبارت‌ دیگر در این‌ سه‌ گرایش‌ دانشجویان‌ باید بر دروس‌ ریاضی‌ و فیزیک‌ مسلط‌ بوده‌ و بتوانند بخوبی‌ تجزیه‌ و تحلیل‌ کرده‌ و محاسبه‌ کنند و از عهده‌ دروس‌ مهم‌ این‌ رشته‌ از قبیل‌ نقشه‌برداری‌ یا استاتیک‌ برآیند.

 

موقعیت‌ شغلی‌ در ایران‌ :
در کشور ما کشاورزی‌ محور توسعه‌ شناخته‌ شده‌ است‌ و محور کشاورزی‌ نیز آب‌ است‌. پس‌ باید در این‌ زمینه‌ سرمایه‌گذاری‌ کنیم‌. هر چند که‌ در زمینه‌ منابع‌ آب‌ سرمایه‌گذاری‌ بسیاری‌ خوبی‌ شده‌ است‌ و این‌ سرمایه‌ گذاری‌ ادامه‌ نیز دارد تا جایی‌ که‌ به‌ جرأت‌ می‌توانیم‌ بگوییم‌ که‌ اگر زمانی‌ در مملکتمان‌ پولی‌ برای‌ راهسازی‌ نداشته‌ باشیم‌، حتماً پولی‌ برای‌ استحصال‌ و توزیع‌ آب‌ کنار خواهیم‌ گذاشت‌. بنابراین‌ فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ بازار کار خوبی‌ دارند و در آینده‌ بازار کار

 

آنها بهتر نیز خواهد شد. در حال‌ حاضر نیز فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ در بخش‌ خصوصی‌، وزارت‌ نیرو، وزارت‌ جهاد کشاورزی‌، مهندسین‌ مشاور آب‌ و خاک‌، پیمانکاری‌های‌ مختلف‌ و شیلات‌ زمینه‌ کاری‌ دارند. برای‌ مثال‌ در بخش‌ شیلات‌، طراحی‌ استخر برای‌ پرورش‌ ماهی‌ در حیطه‌ کار مهندسین‌ آب‌ است‌.

درس‌های‌ این‌ رشته‌ در طول‌ تحصیل :
دروس‌ مشترک‌ در‌ گرایش‌های‌ آب‌، اقتصاد کشاورزی‌ و ماشین‌های‌ کشاورزی‌:
ریاضیات‌ عمومی‌ ، فیزیک‌ عمومی‌ ، شیمی‌ عمومی‌ ، آمار و احتمالات‌ ، برنامه‌نویسی‌ کامپیوتر، هواشناسی‌، آبیاری‌ عمومی‌ ، اقتصاد کشاورزی‌ ، خاک‌شناسی‌ عمومی‌ ، زراعت‌ عمومی، مسّاحی‌ و نقشه‌برداری‌ ، باغبانی‌ عمومی‌ ، عملیات‌ کشاورزی‌، زراعت‌ غلات‌ ، آشنایی‌ با کامپیوتر.

دروس‌ تخصصی‌ مهندسی‌ کشاورزی‌ ـ آب :
استاتیک‌، مقاومت‌ مصالح‌ ، هیدرولیک‌ ، نقشه‌برداری‌ ، طراحی‌ سیستم‌های‌ آبیاری‌ ، اصول‌ زهکشی‌ ، هیدرولوژی‌ آب‌های‌ سطحی‌ ، آب‌های‌ زیرزمینی‌، مهندسی‌ زهکشی‌ ، پمپاژ و ایستگاه‌های‌ پمپاژ، تأمین‌ آب‌ شرب‌ روستاها، مصالح‌ و روش‌های‌ ساختمانی‌، هیدرولیک‌ انهار، طراحی‌ ساختمان‌های‌ انتقال‌ آب‌، حفاظت‌ آب‌ و خاک‌ ، اقتصاد مهندسی‌.

گرایش اقتصاد کشاورزی:
مهندسی‌ اقتصاد کشاورزی‌، قوانین‌ کلان‌ اقتصاد را در بخش‌ کشاورزی‌ پیاده‌ می‌کند تا بتوان‌ از امکانات‌ و منابع‌ موجود بهترین‌ استفاده‌ را کرد و بیشترین‌ سود را به‌ دست‌ آورد. به‌ عبارت‌ دیگر در این‌ علم‌ مسائل‌ اقتصادی‌ در بخش‌ کشاورزی‌ اعمال‌ می‌شود تا با استفاده‌ از منابع‌ موجود اعم‌ از زمین‌، آب‌، کود، بذر، نیروی‌ انسانی‌ و سرمایه‌ حداکثر محصول‌ و حداکثر سود به‌ دست‌ آید. این‌ رشته‌ تلاش‌ می‌کند از یک‌ سو فعالیت‌ کشاورزان‌ و مدیران‌ واحدهای‌ کشاورزی‌ را بهینه‌ کند و از سوی‌ دیگر در بهبود برنامه‌ریزی‌ سیاستمداران‌ و مدیران‌ دولتی‌ در بخش‌ کشاورزی‌ نقش‌ داشته‌ باشد.درباره تفاوت دو رشته اقتصاد گرایش اقتصاد کشاورزی و مهندسی کشاورزی گرایش اقتصاد کشاورزی باید گفت که هر چند دروس اختصاصی هر دو رشته یکی است، اما دانشجویان رشته اقتصاد گرایش اقتصاد کشاورزی پایه رشته تحصیلی‌شان بر علم اقتصاد استوار است و دانشجویان رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی پایه دروسشان بر دانش کشاورزی استوار شده است به عبارت دیگر دانشجوی اقتصاد کشاورزی با دانش کشاورزی و عوامل طبیعی از قبیل آب، خاک و هوا آشنایی لازم را ندارد.

توانایی‌های‌ لازم :
دانشجویی‌ که‌ به‌ کشاورزی‌ علاقه‌ دارد و از کار و فعالیت‌ در مزارع‌ و دامداری‌ها

لذت‌ می‌برد، می‌تواند در این‌ رشته‌ پیشرفت‌ کند چون‌ یک‌ فارغ‌التحصیل‌ مهندسی‌ اقتصاد کشاورزی‌ نمی‌تواند از محیط‌های‌ روستایی‌ و قطب‌های‌ تولید کشاورزی‌ فاصله‌ بگیرد و در پشت‌ میز، محاسبات‌ اقتصادی‌ خود را انجام‌ دهد. همچنین دانشجوی این رشته باید در درس ریاضی توانمند باشد تا بتواند به خوبی محاسبه کرده و اطلاعات به دست آمده را تجزیه و تحلیل کند.

موقعیت‌ شغلی‌ در ایران‌ :
متأسفانه‌ در کشور ما جایگاه‌ فارغ‌التحصیلان‌ مهندسی‌ کشاورزی‌ و از جمله‌ مهندس‌ اقتصاد کشاورزی‌ به‌ درستی‌ مشخص‌ نیست‌ و در حال‌ حاضر 40 هزار مهندس‌ کشاورزی‌ بیکار در کشور داریم‌ که‌ از دانشگاه‌های‌ دولتی‌ و آزاد فارغ‌التحصیل‌ شده‌اند. البته‌ این‌ به‌ آن‌ معنا نیست‌ که‌ فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ هیچ‌ موقعیت‌ کاری‌ ندارند بلکه‌ فارغ‌التحصیل‌ این‌ رشته‌ در صورت‌ توانمندی‌ می‌تواند در شرکت‌های‌ خصوصی‌ طرح‌های‌ اقتصادی‌ و کشاورزی‌ ارائه‌ دهد یا در جهاد کشاورزی‌ به‌ برنامه‌ریزی‌ کوتاه‌ مدت‌، میان‌ مدت‌ و بلند مدت‌ برای‌ واحدهای‌ کشاورزی‌ مثل‌ مزارع‌، مرغداری‌ها و کارخانه‌های‌ صنایع‌ غذایی‌ بپردازد یا در مورد علل‌ موفقیت‌ و عدم‌ موفقیت‌ واحدهای‌ مختلف‌ کشاورزی‌ و نحوه‌ سرمایه‌گذاری‌ در زمینه‌ محصولات‌ کشاورزی‌ تحقیق‌ کند.

دروس‌ تخصصی‌ مهندسی‌ اقتصاد کشاورزی :
بازاریابی‌ محصولات‌ کشاورزی‌ ، اقتصاد خرد، اقتصاد کلان‌، اقتصاد ریاضی‌، اقتصادسنجی‌ ، مدیریت‌ مزرعه‌ ، اقتصاد منابع‌ طبیعی‌ ، تهیه‌ و ارزیابی‌ طرح‌های‌ کشاورزی‌ ، روش‌ تحقیق‌ ، اقتصاد توسعه‌ و سیاست‌ کشاورزی‌، حسابداری‌، اقتصاد تولید.

گرایش‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌:
محاسبه ماشین‌های مورد نیاز برای یک مزرعه و نگهداری و رسیدگی به تعمیرات و برنامه‌ریزی برای زمان و نحوه کار ماشین‌های مورد نظر به وسیله فارغ‌التحصیل این رشته انجام می‌گیرد. به‌ عبارت‌ دیگر مهندسی‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌، کاربرد مهندسی‌ مکانیک‌ در کشاورزی‌ است‌ و هدف‌ آن‌ تربیت‌ کارشناسانی‌ است‌ که‌ بتوانند در زمینه‌های‌ کاربرد، نگهداری‌، تعمیر و ترویج‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌، برنامه‌ریزی‌ منطقه‌ای‌، مکانیزاسیون‌ کشاورزی‌ و مجری‌ و ارزیاب‌ پروژه‌های‌ عملیاتی‌ فعالیت‌ نمایند.

 

توانایی‌های‌ لازم‌ :
بسیاری‌ از داوطلبان‌ آزمون‌ سراسری‌ تصور می‌کنند که‌ مهندسی‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌ همان‌ مهندسی‌ مکانیک‌ است‌ در حالی‌ که‌ این‌ رشته‌ در مقطع‌ کارشناسی‌ حدفاصل‌ مهندسی‌ کشاورزی‌ و مهندسی‌ مکانیک‌ است و دانشجویان‌ این‌ رشته‌ باید از هر دو علم‌ اطلاعات‌ کافی‌ داشته‌ باشند. همچنین‌ دانشجویان‌ این‌ رشته‌ باید در دو درس‌ ریاضی‌ و

فیزیک‌ قوی‌ و توانمند باشند چون‌ دروس‌ این‌ رشته‌ ارتباط‌ زیادی‌ با این‌ دو درس‌ دارد. برای‌ مثال‌ دانشجویان‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌ باید از مقاومت‌ قطعات‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌ اطلاع‌ داشته‌ باشند. در نتیجه‌ لازم‌ است‌ دروسی‌ از قبیل‌ مقاومت‌ مصالح‌ و استاتیک‌ بخوانند. و باز به‌ همین‌ دلیل‌ دانشجویان‌ این‌ رشته‌ از بین‌ داوطلبان‌ گروه‌ ریاضی‌ و فنی‌ انتخاب‌ می‌شوند.

موقعیت‌ شغلی‌ در ایران‌ :
اگر یک‌ مهندس‌ طراح‌ از خواص‌ مکانیکی‌ محصولات‌ کشاورزی‌ اطلاع‌ نداشته‌ باشد، نتیجه‌ کار، کیفیت‌ خوبی‌ نخواهد داشت‌. برای‌ مثال‌ اگر قرار است‌ در یک‌ کارخانه‌ تراکتورسازی‌، تراکتوری‌ برای‌ درو کردن‌ خوشه‌های‌ گندم‌ طراحی‌ شود، باید تیغه‌ کمباین‌ برای‌ بریدن‌ این‌ محصول‌ حساب‌ شده‌ باشد و زاویه‌ برش‌ مشخص‌ گردد و البته‌ این‌ کار در حیطه‌ تخصص‌ مهندس‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌ است‌. خوشبختانه‌ در حال‌ حاضر مدیران‌ کارخانجات‌ ساخت‌ ماشین‌های‌ کشاورزی‌ نیز به‌ همین‌ نتیجه‌ رسیده‌اند و فارغ‌التحصیلان‌ این‌ رشته‌ به‌طور نسبی‌ از فرصت‌های‌ شغلی‌ خوبی‌ برخوردارند.

دروس‌ تخصصی :
استاتیک‌، مقاومت‌ مصالح‌، دینامیک‌، مکانیک‌ سیالات‌، ترمودینامیک‌، نقشه‌کشی‌ صنعتی‌، طراحی‌ اجزای‌ ماشین‌، مواد ساختمانی‌ ادوات‌ کشاورزی‌، تکنولوژی‌ موتور، شناخت‌ و کاربرد تراکتور، ماشین‌های‌ کشاورزی‌ ، برق‌ و الکتریسیته‌.

از آنجایی که سال ها بحث بیکاری فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی به عنوان یکی از دغدغه های بخش کشاورزی مطرح است و هفته هم مزین به بزرگداشت جهاد است ؛ مصاحبه ای با آقای دکتر مجتبی رجب بیگی رییس موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی انجام گرفت. ایشان در محدوده این مصاحبه به بیان دیدگاه ها و نظرات خود در مورد آموزش در بخش کشاورزی پرداخت که نظر شما خوانندگان محترم را به مشروح این مصاحبه جلب می کنیم.

آقای دکتر ضمن تشکر از حضور جنابعالی در این مصاحبه ، سال هاست که بحث بیکاری فارغ التحصیلان رشته های کشاورزی به عنوان یکی از دغدغه های این بخش مطرح می شود؛ هر چند که بحث بیکاری فارغ التحصیلان مختص به رشته های کشاورزی نمی باشد؛ ولی در مقایسه با سایر رشته ها اولین موضوعی که در این مورد به ذهن خطور می کند وجود گسترده مزارع و مراتع با پتانسیل های بالقوه فراوان در کشور است که براستی با توجه به این منابع عظیم خدادادی علت این خیل بیکاری چیست؟

برای ورود به بحث سعی می کنم با مقدمه ای کوتاه مطلب را آغاز کنم . در حال حاضر فرهنگ کاردر جامعه، به گونه ای است که افراد به اشتغال در بخش دولتی تمایل پیدا می کنند . بعضی گمان می برند که کار یعنی اینکه دریافتی ثابتی در پایان ماه داشته باشند. این تفکر مهمترین مانع در توسعه اشتغال بویژه در بخش کشاورزی است. حتی کسانی که به کار غیر دولتی مشغول هستند ؛ معتقدند که برای تامین احتیاجات خودشان و آینده شان و از ه

مه مهمتر منزلت اجتماعیشان حتما باید در بخش دولتی نیز مشغول به کار شوند . به عبارت دیگر دو شغل را برای خود انتخاب می کنند که در واقع شغل اول همان شغل غیردولتی است .
شکل گرفتن این تفکر در سیاست های کلان و فرهنگ کشور کم کم رسوخ کرده و می توان گفت این پدیده سالیان سال است که شکل گرفته است. اگر شغل را همچنان این گونه تعبیر کنیم و براساس بحث فرهنگی و سیاست گذاری به سمتی برویم که تامین امکانات ، آتیه و رفاه را فقط در بخش دولتی جستجو کنیم؛ همچنان با معضل و مشکل بیکاری نه در بخش کشاورزی بلکه در سایر بخش ها مواجه خواهیم بود. این مسئله هم از نظر فرهنگی و اجتماعی باید مورد توجه قرار گیرد. اگر روش ها در جهتی باشد که کسی که در بخش غیر دولتی مشغول به فعالیت می باشد از رفاه ، تامین اجتماعی ، آتیه و مستمری و از همه مهمتر منزلت اجتماعی برخوردار باشد و این مسئله در فرهنگ ما غالب شود؛ می توان مشکل را از بین برد .
در بخش کشاورزی متاسفانه این مسئله حادتر است به دلیل این که کشاورزان ، کشاورززادگان ، دامپروران ، مرغداران و;; نیز ممکن است از نظر منزلت اجتماعی مشکلاتی داشته باشند؛ به عبارت دیگر در سایر کشورها یک کشاورز ممکن است فردی متمکن و از نظر اجتماعی نیز همچون یک بازرگان از وجهه خوبی برخوردار باشد .
فرهنگ سازان ما مانند رسانه ملی باید این فرهنگ را ترویج کنند تا مشاغلی مثل کشاورزی، دامداری ، تولید کننده کرم ابریشم ، زنبور داری و ; دارای منزلتی اجتماعی گردد و نشان دهند که کشاورز دارای مهارت های زیادی است که از طریق آن مهارت ها به مکنت خوبی می تواند دست یابد و یک کارآفرین باشد. باید بحث نوآوری و

کارآفرینی در بخش کشاورزی تبلیغ و ترویج شود .
من مجددا بحث را به فارغ التحصیلان فاقد کار می برم به نظر شما مسئول این بیکاری کیست؟
منظور از بیکاری چیست ؟ آیا منظور این است که شغل دولتی ندارند؟ یا پشت میز نشین نیستند؟ اگر منظور این است می توان گفت این تعبیر مناسب نیست . روح شغل کشاورزی پشت میز نشینی نیست بلکه تلاش و فعالیت در مزرعر بیکاران بیشتری در این زمینه باشیم . از طرف دیگر دانش آموختگان باید مهارت های لازم و کافی را در دانشگاه ها کسب کنند و فقط به مبانی نظری نپردازند. . ترس و عدم اعتماد به نفس بدلیل اینکه دانش آموختگان فاقد مهارت‌های لازم رشته خود می باشند ارمغانی جز بیکاری برای آنها به همراه ن

خواهد داشت . خوشبختانه براساس آمار موجود در حال حاضر بیش از 75 درص

د فارغ التحصیلان رشته های علمی کاربردی بخش کشاورزی به دلیل

کسب مهارت های لازم در حرفه های مورد نظر بخش کشاورزی مشغول بکار

و فعالیت می باشند؛یا به عبارت دیگر شاغل هستند.
شما به دوره های علمی کاربردی اشاره کردید و یکی از مهمترین علل بیکاری فارغ التحصیلان بخش را عدم مهارت کافی ذکر کردید؛ برای رفع این نقیصه چه تمهیداتی اندیشیده شده؟
شاید نظام آموزش های علمی کاربردی و تداوم تقویت این نظام نوپا در کشور بتواند تا حد بسیار زیادی این نقیصه را رفع نماید ؛ به عنوان مثال دانشجویان ما در موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی ، مهارت و علم را به موازات یکدیگر فرامی گیرند ، در طول دوره انگیزه‌های لازم به دانشجو داده می‌شود؛ ترس از کار عملی و میدانی از او گرفته می شود و با افزایش مهارت در او اعتماد به نفسش تقویت می گردد؛ نوآوری و کارآفرینی باید در فرد عملا تقویت شود ؛ در طول دوره دانشجو مهارت های لازم را عملا کسب می کند ؛ یکی از ویژگی های کارآفرینی ریسک پذیری است چه موقع فرد ریسک پذیر می شود؟ ، زمانی که ترسش می ریزد؛ چه موقع ترسش می ریزد؟ زمانی که تجربه های لازم را در کار خود بدست آورد . به عنوان مثال دانشجویان رشته شیر و فرآورده‌های مواد لبنی کلیه دروس تخصصی خود را در پایلوت هایی که ازروی کارخانجات بزرگ طراحی شده در طول دوره با حضور عملی خود، فرامی گیرند ؛ تمام موارد و مسائلی که در یک کارخانه بزرگ ممکن است رخ دهد در این پایلوت می آموزند و خودشان به تنهایی تجربه می کند و بدین وسیله بهترین تجربه و مهارت را کسب می کند .
یکی از محسنات رشته های علمی کاربردی بخش کشاورزی که در موسسه آموزش عالی علمی کاربردی جهاد کشاورزی انجام می شود ؛ تخصصی بودن رشته ها است مثلا در دانشگاه‌ها یک رشته کلی بنام دامپروری وجود دارد ولی در اینجا به زیر شاخه های رشته دامپروری توجه می شود مانند : زنبور عسل ؛ پرورش طیور، پرورش گاو، پرورش اسب، پرورش گوسفند و بز و ;. پس در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی بدلیل اینکه رشته ها به صورت عمومی مطرح می گردند ؛ عرصه و مزارع عملیاتی کمتری را در اختیار دارند و دانشجو مهارت های لازم را در مورد رشته خود کسب نمی کند ؛ در صورتی که بیش از 60 هزار هکتار عرصه های عملیاتی در

سراسر کشور توسط وزارت جهاد کشاورزی در اختیار دانشجویانش قرار گرفته است .
دانشگاه ها و موسسات آموزشی ما باید روحیه کارآفرینی را در دانشجویان خود تقویت کنند ولی متاسفانه بدلیل اینکه عرصه های عملیاتی آنها محدود است؛ کمتر می توانند این کار را انجام دهند و شاید یکی از علل بسیار مهمی که آموزش عالی کشور مشارکت دستگاه های اجرایی کشور را طلب کرده همین باشد که از پتانسیل های وسیع بخش های ذینفع برای

تربیت نیروی انسانی مورد نیاز خود حداکثر بهره‌برداری را بعمل آورند .
یکی دیگر از علل بیکاری فارغ التحصیلان در عدم وجود ارتباط و تعامل فی مابین دانشگاه با بهره بردار و سیاستگذاران بخش که اغلب دولتی هستند می باشد و این عدم ارتباط به تولید فارغ التحصیل بیکار می انجامد لذا نیاز به یک پیوند و ارتباط بسیار تعاملی و محکم در اینجا وجود دارد.
آقای دکتر اگر فارغ التحصیل مهارت کافی و لازم را در رشته خود داشته باشد و دنبال کار دولتی هم نباشد با دست خالی چگونه می تواند کارآفرین شود؟
در اینجا است که فرد نیاز به سرمایه و حمایت های مالی دارد؛ خوشبختانه با توجه به تسهیلات،‌منابع و امکاناتی که توسط منابع دولتی و خصوصی، تعریف شده و در اختیار این دسته از علاقمندان قرار می گیرد؛ می توانند؛ فعالیت خود را در حجم کوچک با همان سرمایه محدود آغاز کنند و بعد کم کم به کارشان رونق دهند؛ به عنوان مثال برای احداث یک گلخانه یا یک دامداری کوچک ، سرمایه آنچنانی نیاز نیست شاید در حد 5 تا ده میلیون تومان بتوان انها را راه اندازی کرد و بعدا با تسهیلاتی که از منابع اعتباری کشور اخذ خواهند کرد؛ با ایجاد مهارت های بیشتر کار را توسعه دهند . ما نمونه های بسیار زیادی از این نوع فارغ التحصیلان ، کارآفرین در رشته های علمی کاربردی کشاورزی داریم که با دست خالی شروع کردند و امروز یکی از تولید کنندگان و یا صادر کنندگان محصولات خود در کشور محسوب می شوند و در کنار آن سرمایه مناسبی را بدست آورده اند .
برای آن دسته از فارغ التحصیلان بخش کشاورزی چه باید کرد؟
همانطور که قبلا عرض شد هیچ فارغ التحصیلی در بخش کشاورزی بیکار نیست مگر آنکه کار را در شغل دولتی جستجو کند و از مهارت و انگیزه کافی هم برخوردار نباشد .
باور ما این نیست که تعداد دانش آموختگان بخش کشاورزی زیاد است نیاز بخش بیش از این رقم ها است ؛ وقتی براساس آمار اعلام می شود بیش از 80 درصد بهره برداران فاقد آموزش‌های علمی کاربردی هستند ، برای اصلاح این وضعیت و برای دستیابی به یک ر

قم 50 درصدی با توجه به حدود 3/4 میلیون نفر بهره بردار بخش کشاورزی باید دو میلیون کاردان به این جمعیت تزریق شود . پس حالا دو میلیون نفر کجا و چهل تا پنجاه هزار نفر کجا؟ همانگونه که ملاحظه می فرمایید چقدر با نیاز فاصله داریم ؟
آقای دکتر از برنامه ها و فعالیت های موسسه برای خوانندگان عزیز ما بگویید؟
موسسه آموزش عالی علمی کاربردی وزارت جهاد کشاورزی با هدف ج

وان سازی؛ دانش محوری و کارآفرینی در بخش کشاورزی در سال 71 تاسیس شد و اولین گروه دانشجویان خود را در سال 75 از طریق آزمون دانشگاه جامع علمی کاربردی پذیرش نمود .
در این موسسه ده گروه تخصصی وجود دارد که مسئولیت نیازسنجی ،‌طراحی ، تصویب و راه اندازی و نظارت بر اجرای دوره های علمی کاربردی را عهده دار می باشند. در حال حاضر 71 رشته در مقطع کاردانی ، 20 رشته در مقطع کارشناسی و 2 رشته در مقطع کارشناسی ارشد طراحی و به تصویب شورای عالی وزارت علوم تحقیقات و فناوری رسیده است.
برگزاری بیش از هفتصد دوره کاردانی و کارشناسی ناپیوسته علمی کاربردی در 60 مرکز و پردیس آموزشی متعلق به وزارت جهاد کشاورزی در سراسر کشور و پذیرش بیش از چهل هزار نفر دانشجو را از دیگر فعالیت های این موسسه می توان به حساب آورد.
تکمیل فضاهای آموزشی ، تجهیز و تکمیل آزمایشگاه ها ؛ کارگاه‌ها و پایلوت ها ، تدوین ضوابط و مقررات و آیین نامه های رفاهی ، خدماتی و همچنین تدوین و چاپ بیش از 60 عنوان کتاب برای دوره های علمی کاربردی بخش کشاورزی و نیز اجرای 253 طرح تحقیقاتی و مطالعاتی مرتبط با حوزه کاری موسسه برخی از دیگر فعالیت های مهم بشمار می رود.
آیا برای فارغ التحصیلان رشته‌های کشاورزی تسهیلاتی در نظر گرفت شده است؟
بله به عنوان مثال اگر فارغ التحصیلان رشته های صنایع تبدیلی و تکمیلی بصورت گروهی تعاونی را تشکیل دهند مبلغ قابل ملاحظه ای وام به آنها تعلق می

گیرد و این تسهیلات در طرح های صنایع تبدیلی بیشتر ارایه می گردد چون کشور نیازمند این صنعت است.
در خاتمه مجددا تاکید می کنم؛ اگردانش آموخته بخش کشاورزی مهارت و انگیزه لازم را داشته باشد بیکار نیست. اگر به نوآوران و کارآفرینان بخش کشاورزی دقت کنید مشاهده می شود فرد قبل از هر چیز انگیزه و مهارت لازم را داشته . در سیستم آموزشی سعی گردد تا دانشجویان به سویی هدایت شوند که در طول تحصیل ، مهارت های لازم را در کنار علوم روز فراگیرند تا انشاءالله شاهد شکوفایی و آبادانی روزافزون کشاورزی میه

ن عزیزمان باشیم .
جناب دکتر رجب بیگی از فرصتی که در اختیار ما برای مصاحبه قرار دادید

سپاسگزارم.

 

برای دریافت پروژه اینجا کلیک کنید

کلمات کلیدی :