مقاله سیستم سوخت رسانی موتور دیزل در pdf
نوشته شده به وسیله ی علی در تاریخ 95/3/1:: 3:24 صبح
مقاله سیستم سوخت رسانی موتور دیزل در pdf دارای 19 صفحه می باشد و دارای تنظیمات در microsoft word می باشد و آماده پرینت یا چاپ است
فایل ورد مقاله سیستم سوخت رسانی موتور دیزل در pdf کاملا فرمت بندی و تنظیم شده در استاندارد دانشگاه و مراکز دولتی می باشد.
این پروژه توسط مرکز مرکز پروژه های دانشجویی آماده و تنظیم شده است
توجه : در صورت مشاهده بهم ریختگی احتمالی در متون زیر ،دلیل ان کپی کردن این مطالب از داخل فایل ورد می باشد و در فایل اصلی مقاله سیستم سوخت رسانی موتور دیزل در pdf ،به هیچ وجه بهم ریختگی وجود ندارد
بخشی از متن مقاله سیستم سوخت رسانی موتور دیزل در pdf :
سیستم سوخت رسانی موتور دیزل
هدف ازبه کار گیری سیستم سوخت رسانی در موتور دیزل ،انتقال سوخت از باک به موتور است تا آنجا به داخل محفظه احتراق پاشیده شود وبسوزد.بخش های اصلی سیستم سوخت رسانی عبارت اند از:لوله ها ،باک ،پمپ گازوئیل یا پمپ سه گوش،فیلتر های گازوئیل،پمپ سوخت پاش یا پمپ انژکتور و سوخت پاشها یا انژکتورها.
سیستم سوخت رسانی موتور دیزل وظایفی به شرح زیر دارد:
*رساندن سوخت تمیز موتور
*تنظیموکنترل مقدار سوختی که به موتور می رسد
*زمان بندی سوخت پاشی ،به طوری که احتراق در بهتیرن لحظه از چرخه کارموتو رانجام می شود
*پاشیدن ،پودر کردن وتوزیع سوخت در محفظه احتراق
*کنترل موتور
سیستمم سوخت رسانی موتوردیزل را در بخشهای زیرشرح می دهیم:
1لوله های گازوئیل
2باک
3پمپ گازوئیل
4فیلتر گازوئیل
5پمپ های سوخت پاش
6سوخت پاشها
7گازوئیل
8محفظه احتراق
1)لوله های گازوئیل
در موتور دیزل لوله های گازوئیل سوخت را با فشارهای مختلف انتقال می دهند.سوختی که از باک خارج می شود،تا رسیدن به پمپ گازوئیل،بسته به محل قرار گرفتن باک،تحت فشار گرانش(ثقل)یا مکش است.اگر فاصله باک تا پمپ گازوئیل زیاد باشد،سوخت تحت فشار منفی ،یا در معرض مکش است.سوختی که درلوله بین پمپ گازوئیل وپمپ سوخت پاش جریان دارد تحت فشار متوسط (170تاkpa240یا 25تاpsi35)است.فشار سوخت در لوله هایی که به سوخت پاشها منتهی می شوند بسیار زیاداست(35تاMpa140یا5000تا psi20000).سوخت در لوله برگشت گازوئیل تحت فشار نیست.لوله های گازوئیل را باید با احتیاط باز وبسته کردتا صدمه نبینند،زیرا هر نوع آسیب دیدگی این لوله ها ممکن است سبب گرفتگی مسیر سوخت رسانی می شود .در صورتی که بخواهید لوله ای را باز کنید ،یا اتصالی ر که نشتی دارد سفت کنید فباید دقت کنید که لوله نتابد یا چین نخورد .طول همه لوله هایی که گازوئیل را از پمپ سوخت پاش به سوخت پاشها می رسانند،برابر است.
2)باک
طراح موتور اندازه باک را طوری تعیین می کند که بتواند سوخت کافی را برای کار موتور برای مدتی معقول را در خود جای دهد ،بدون آنکه نیازی به سوخت گیری مجدد داشته باشد .باک گازوئیل را می توان تقریبا به هر شکلی ساخت.
3)پمپ گازوئیل
در موتور های دیزل مدرن ،گازوئیل معمولا به وسیله سوخت رسانی که موتور آن را به خطر می اندازد وصافی گازوئیل هم دارد،در سیستم سوخت رسانی به حرکت در می آید .در بعضی از پمپ های گازوئیل ،اهرمی برای پر کردن پمپ وهوا گیری نیز در نظر گرفته شده است که با دست کار می کند.
بعضی از سازندگان از پمپ دنده ای جابه جایی مثبت به عنوان پمپ گازوئیل استفاده می کنند.
4)فیلتر گازوئیل
سوخت موتور دیزل حتما باید از فیلتر بگذرد .این سوخت ها معمولا نا خالصی دارند وبعضی از قطعات پمپ های سوخت پاش چنان دقیق ساخته شده اند که ذرات بسیار ریز هم به آنها اسیب می رسانند.
بر آورد نشان می دهد که حتی وجود پنج گرم ذرات ساینده ریزی حتی پنج میکرون ،می تواند به پمپ سوخت پاش صدمه بزند.
فیلتر گازوئیل معمولا سه مرحله ای است.فیلتر اول،که می تواند صافی هم باشد ،که در باک یا در پمپ گازوئیل قرار دارد وطوری طراحی شده که ذرات درشت را بگیرد.
فیلتر بعدی ،که گاهی فیلتر اولیه نامیده می شود،بیشتر ذرات دیز را می گیرد.فیلتر ثانویه یا نهایی،ذرات بسیار ریز را می گیرد.فیلتر های اولیه وثانویه را می توان در یک محفظه ،یا در محفظه های جداگانه قرار دارد.
هم فیلتر اولیه وهم فیلتر ثانویه ،به تدریج ،دچار گرفتگی می شود؛دراین حالت موتور با قدرت کمتری کار می کند .بعضی از موتورها نشانگری دارند که فشار سوخت را نشان می دهد .در صورت گرفتگی فیلترها ،عقربه این نشانگر از وضعیت «عادی»KPa200(psi30)،جابه جا می شود ووضعیت «غیر عادی»یا گسترهKPa1600(psi23)را نشان می دهد .اگر موتور دیزل چنین نشانگر یا درجه داشته باشد،علت کاهش قدرت موتور را به متصدی نشان می دهد .
بعضی از فیلترها آبگیر دارند .آب ورسوبات سنگین در این محفظه جمع می شوند تا بتوان آنها را تخلیه کرد.فیلترهای دیگر یک وسیله جدا کننده آب دارند که در از فیلتر مستقل است.
فیلتر گازوئیل را دو بخش زیر شرح می دهیم :
الف)آرایش فیلترها
ب)انواع فیلتر
الف)آرایش فیلترها
فیلتر ها را می توان به یکی از دو صورت متوالی یا موازی نصب کرد.
آرایش متوالی:فیلتر اول (صافی)وفیلتر های اولیه و ثانویه را معمولا به صورت متوالی به هم متصل می کنند.بعضی از فیلتر ها آبگیر ومجرای تخلیه دارند.
آرایش موازی:در سیستم موازی ،بخشی از سوخت از یک فیلتر عبور می کند وبقیه سوخت از فیلتر دیگر .آرایش متوالی از آرایش هر فیلتر می تواند ذراتی را که از فیلتر قبلی عبور کرده اند،از گازوئیل جدا کند .اما فیلتر هایی که آرایش موازی اند دارند می توانند مقدار بیشتری گازوئیل را ،در زمانی کوتاهتر،صاف کنند.
ب)انواع فیلتر
فیلترها به پنج روش گازوئیل را صاف می کنند :ذره گیری ،جذب،جذب سطحی،جذب-جذب سطحی،وجدا کردن آب.
ذره گیری:
فرایندی مکانیکی است .یک صافی (از نوعی که در لوله گازوئیل نصب می شود)ذراتی را که به سبب بزرگی نمی توانند از آن عبور کنند ،به دام می اندازد.
جذب:
فرآیندی است که درآن فیلتر (پارچه ای ،نخی،نمدی یا سلولوزی)ذرات جامد ورطوبت را به خود جذب می کند.
جذب سطحی:
فرایندی است که در آن مولکول های مایع یا گاز به سطح ذرات جامدی که با آنها تماس برقرار می کنند،می چسبند.
جذب-جذب سطحی:
فرآیندی است که در آن از فیلترهایی استفاده می شودکه هر دو عمل فوق را انجام می دهند.
جداکننده های آب:
سطوح وسیع متخلخل دارند ومعمولا از پارچه یا کاغذ مخصوص ساخته می شوند .کار آنها کاهش سرعت جریان سوخت است،به طوری که قطره های ریز آب فرصت به هم چسبیدن وته نشین شدن پیدا کنند.
5)پمپ های سوخت پاش:
پمپ سوخت پاش یا پمپ انژکتور موتور دیزل با دقت بسیار زیاد ساخته می شوند تا بتواند زمان پاشیدن ومقدار سوخت را به دقت تنظیم کند .شرایط کاری پمپ سوخت پاش به ترتیب زیر است:
*مقدار سوختی که پاشیده می شود بین 2000را (تحت بار کامل)تا 100000را(هنگام کار با دور آرام)حجم جابه جایی سیلندر تغییر می کند.
*اگر موتور با دور rpm1000،یعنی 1000دور در دقیقه ،کار کند،عمل سوخت پاشی باید در300را ثانیه انجام شود،و شروع سوخت پاشی نباید به مدتی بیش از زمان لازم برای یک درجه چرخش میل لنگ به تعویق بیفتد .انجام این کار مستلزم داشتن دقت زمانی حدود 1600ثانیه است.
*فشار گازوئیل ممکن استازMPa20(psi3000)بیشترشودتاMPa140(psi20000)هم برسد.
*شافتهای سر پمپ وسیلندرهای پمپ سوخت پاش بایددو به دو باهم جفت شوند تا لقی یا خلاصی بین آنهااز 00025میلیمتر (110000اینچ)کمتر باشد.شافتها وسیلندرها را باید با هم عوض کرد ،یعنی اگر شافت یا سیلندر خراب شود،باید هم شافت را عوض کردوهم سیلندر را .
بیشتر پمپ های سوخت پاش مدرن از نوع پمپ سوخت پاش خطی هستند .این پمپ ها بر اساس مکانیسم بادامک وسوزن کار می کنند.شکل بادامک،از طریق کنترل میزان بالابری سوزن،مقدار سوخت ،واز طریق کنترل زمان بالابری سوزن ،زمان سوخت پاشی ،واز طریق سرعت بالابری سوزن، آهنگ سوخت پاشی را تنظیم می کند.
پمپ سوخت پاش وسوخت پاشها را با چهار شیوه با هم تلفیق می کنند:
*پمپ منفرد
*پمپ مرکب (یونیت سوخت پاش یا تلمبه فارسونکا)
*پمپ ردیفی
*پمپ آسیابی
پمپ منفرد:
غالبا روی موتورهای دیزل زمینی بزرگ ،وبعضی از موتورهای متوسط ،نصب می شود.هر سیلندر این نوع موتورها یک پمپ خاص خود را دارد تا سوخت را به سوخت پاش آن سیلندر برساند.
پمپ مرکب (یونیت سوخت پاش ):
در واقع هم پمپ است وهم سوخت پاش .یونیت سوخت پاش زمان پاشیدن سوخت،ومقدرا سوخت پاشیده شده را تنظیم میکند،فشار سوخت را افزایش می دهد و آن را پودرمی کندوبه داخل محفظه احتراق می پاشد.
پمپ ردیفی:
شبیه پمپ مرکب است ،با این تفاوت که سوخت پاش های آن جدا هستند،اما پمپ ها در یک محفظه قرار دارند.
پمپ آسیابی:
سوخت را بین همه سیلندرها ؛به ترتیب احتراق،تقسیم می کند.این نوع پمپ روی موتورهای متوسط وکوچک مدرن ودور بالا نصب می شود.
6)سوخت پاشها:
تا اینجا آموختیم که مقدار سوختی که به موتور دیزل می رسدوتنظیم زمانی آن تاثیر بسزایی در افزایش قدرت موتور وکاهش مصرف سوخت آن دارد.نکته دیگری که به همین اندزه اهمیت دارد آن است که سوخت باید در محفظه احتراق پاشیده شود تا به طور کامل بسوزد وموتور دود نکند. بنابراین وظیفه سوخت پاش یا انژکتور پاشیدن یا پودر کردن سوخت وتوزیع آن ین محفظه احتراق است .
سوخت پاش ها بر دونوع اند:باز وبسته .
سوخت پاش باز :
سوپاپ ندارد ،در نتیجه شروع وپایان سوخت پاشی راپمپ کنترل می کند.یکی از محدودیتهای این نوع سوخت پاش این است که سوخت از آن چکه می کند وسبب احتراق زود هنگام وتلف شدن سوخت می شود.
سوخت پاش بسته:
سوپاپی فنرسوار دارد .این نوع سوپاپ خود به دو دسته تقسیم می شود :توبازشو و بیرون باز شو در سوخت پاش های تو باز شو ،در هنگام سوخت پاشی ،سوزن از محفظه احتراق دور می شود .سوخت پاشهای تو باز شو به دو شکل زبانه ای وچند سوراخی ساخته می شوند.
سوخت پاش های بیرون باز شو از نوع زبانه ای هستند .
سوخت پاشها ر می توان بر اساس نوع دهانه نیز به دو دسته تقسیم کرد:چند سوراخه،وزبانه ای . سوخت پاش چند سوراخه تا هشت سوراخ در دهانه خود دارد ومعمولا روی محفظه احتراق باز یا موتورهای با سوخت پاشی مستقیم نصب می شود.سوخت پاش زبانه ای فقط یک سوراخ دارد وروی موتورهایی نصب می شود که محفظه احتراق اولیه دارند.
سیستم سوخت پاشی ،برای رساندن سوخت مایع به محفظه احتراق ،کارهای زیر را انجام می دهد :
*اندازه گیری مقدار سوخت
*تنظیم زمان سوخت پاشی
*شروع وپایان سوخت پاشی
*تنظیم آهنگ سوخت پاشی
*پودر کردن سوخت
*توزیع سوخت
7)گازوئیل
گازوئیل نیز مانند بنزین یکی از فرآورده های تقطیر نفت خام است.در نتیجه تقطیر نفت خام فرآورده های مختلفی حاصل می شود،از بنزین هواپیما با عدد اوکتان بالا ،تا قیر که در راه سازی وعایق کاری بامها به کار می رود.در حدود 36%فرآورده های حاصل از تقطیر نفت خام را گازوئیل تشکیل می دهد.
در بعضی از کشورها انواع مختلف گازوئیل را برای مصارف مختلف ،مثلادر موتور خودرو ،یا در موتور خانه کشتی ،یا مخصوص فصل سرما وغیره تولید می کنند.
بعضی از اصطلاحات مربوط به گازوئیل وخواص آن به شرح زیر است:ارزش گرمایی ،عدد ستان ،نقطه ابری شدن،نقطه اشتغال، نقطه ریزش ،ویسکوزیته،فراریت ،وزن مخصوص، پسمانده کربنی ،مقدار گوگرد ،اکسید،مقدار خاکستر،و وزن مخصوص API.
8)محفظه احتراق
محفظه احتراق وطرح آن نقش مهمی در اختلاطوسخت وهوا دارد.سوخت وها باید خوب با هم مخلوط شوند تا موتور با بازده مناسب کار کند.طرح محفظه احتراق معمولا تابع شرایطی است که از موتور انتظار می رود.بعضی از عامل هایی که در طرح محفظه احتراق تاثیرمی گذارند به شرح زیر است:
*دور موتور ونسبت قدرت بی وزن
*دود وبوهای نامطلوب
*صدای ناشی از احتراق
*توانایی سخت پاشها برای کار کردن به مدت طولانی ،بدون سرویس نگهداری
*مشخصه های سوخت
*کار با دور های مختلف
در موتور دیزل پس از هوا وارد محفظه احتراق شد،سوخت به داخل محفظه پاشیده می شود.پیش از کامل شدن احتراق،هوا وسوخت باید کاملا با هم مخلوط شوند .برای کمک به انجام این عمل ،موتور های دیزل را طوری طراحی می کنند یعنی سبب ایجاد حرکت چرخشی شدید هوا در این محفظه شوند.دو روش ایجاد تلاطم عبارت اندز:
*چرخش هوا
*فشردن هوا با پیستون
چهار نوع محفظه احتراق ،که ممکن است با هم به کار گرفته شوند ،عبارت اندز:
*محفظه احتراق باز
*محفظه احتراق تلاطمی
*محفظه احتراق اولیه
*محفظه احتراق با سلول انرژی
در این پست به شیوه های مختلف سوخت رسانی موتورهای دیزل میپردازم.در موتورهای قدیمی از یک شیوه کاملا مکانیکی که شامل یک پمپ مرکزی جهت پمپاژ سوخت و انژکتور جهت تزریق بود در تمام کامیونها استفاده میشد.در این سیستم سوخت توسط یک پمپ مقدماتی(سه گوش)از باک مکش میشد که در مسیر این مکش فیلترها قرار داشتند.سپس سوخت به پمپ مرکزی ارسال میشد.پمپ مرکزی شامل یک میل بادامک با تعداد بادامک مساوی با تعداد سیلندر.پلانجر و رگلاتور(گاورنر) بود.قطعات دیگری هم دارد که برای این مبحث مهم نیستند.با چرخش میل بادامک بادامک ها سوخت را به کانال پلانجر هدایت میکردند و گردش پلانجر توسط شانه گاز باعث قرارگرفتن مقدار مورد نیاز سوخت در مدار انژکتور میشد و به این ترتیب سوخت با فشار وارد محفظه احتراق میشود .این سیستم کاملا مکانیکی است و استهلاک و تعدد قطعات از معایب آن بود.کامیونهای قدیمی همه از این سیستم استفاده میکردند.فقط در نوع پمپ مقدماتی تفاوت هایی داشتند.پمپ های مقدماتی در3نوع پره ای غلتکی و دیافراگمی ساخته میشدند.
اما امروزه دو سیستم مبتنی بر کنترل الکترونیکی با نامهای کمون ریل (common rail) و یونیت پمپ(unit pomp) مورد استفاده قرار میگیرد که در این میان یونیت پمپ از مزایای بیشتری برخوردار است.در ابتدا کمون ریل(ریل مشترک) را توضیح میدهم.
کمون ریل تشکیل شده از یک پمپ مکش و تزریق مرکزی که نیروی خود را از موتور گرفته و سوخت را به مدار ریل مشترک سوزنهای انژکتور می فرستد.فشار کاری آن حدود2000بار است.سپس سوخت از ریل مشترک است به انژکتورها برای تزریق فرستاده میشود.کل این مراحل توسط یک ECUکه اطلاعات خود را از سنسورهای مختلف میگیرد کنترل میشود. از مزایای این سیستم کم شدن قطعات نسبت به نوع ابتدایی است.
کلمات کلیدی :